J-P Peltonen M95

DE IN HET VELD BEPROEFDE & GOED BEVONDEN J-P PELTONEN M95 SISSIPUUKKO/RANGER PUUKKO.

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Jaren geleden heb ik een oud type Juha-Pekka (J-P) Peltonen M95 Sissipuukko in de handen gehad en er ook wat mee gesneden. Nee, jammer genoeg niet “door en door “in het veld getest! Enige tijd geleden heb ik echter wel de compacte J-P Peltonen M07 versie van de M95 “door en door” getest en voor zeer goed bevonden. Zie voor de J-P Peltonen geschiedenis en de testresultaten a.u.b. deze weblink: http://www.bushcraft.nl/j-p-peltonen-m07-ranger-puukko.

             

 Peltonen logo

DE ALGEMENE BESCHRIJVING VAN DE J-P PELTONEN M95 SISSIPUUKKO/RANGER PUUKKO.

 

HET LEMMET: Het hoog vlak/sabelvormig geslepen koolstofstalen lemmet van het M95 model is uit “het sinds jaar en dag” beproefde 80CrV2 koolstofstaal vervaardigd en is 15 centimeter lang. Er is echter volgens zeggen ook een versie leverbaar met een gedeeltelijke kartelsnede. Het lemmet wordt nu geproduceerd bij de Finse Laurin Metalli lemmeten-fabriek te Kauhava en het lemmet heeft een zwart/grijze beschermende Teflon coating. De lemmetsnede is zeer scherp en dankzij de kleine secondaire V-snede ook erg robuust en het lemmetstaal heeft de naam een erg goede standtijd = tijdsduur scherp blijven van de snede te hebben. En deze snede is indien nodig ook in het veld gemakkelijk met eenvoudige slijpmiddelen zelf weer op “oorlogsscherpte” te slijpen. De M95 Ranger Puukko heeft door het gebruikte lemmetstaal en lemmet design een stevig, maar veerkrachtig lemmet. De toegepaste brede doorgaande angel /Tang van het lemmet ondersteunt die robuustheid nog verder, terwijl de kleine ronde slijpaanslag voor gemakkelijker slijpen zorgt. Dat past erg goed bij de zeer veelzijdige gebruikssituaties in het veld, waardoor de M95 Ranger Puukko een snijhulpmiddel is, dat in nagenoeg elke situatie werkt.

Mooi

Normaal gesproken is niet gecoate koolstofstaal niet roestvast dus gevoelig voor corrosie en zal het zonder de juiste zorg (onderhoud met een zuurvrij oliehoudend doekje) gemakkelijk gaan roesten, dus mijn advies als oud-militair: altijd onderhoud na het gebruik plegen! Maar in het geval van de M95 Ranger Puukko zijn de lemmetoppervlakten van het koolstofstaal naar keuze dus “versterkt & beschermd” door een van de twee verschillende soorten coatings. Het lemmet is standaard voorzien van zwart/grijze PTFE/Teflon-coating. Wel is de blank geslepen snede onbeschermd en dient dus onderhouden te worden. Op de rechterzijde van het lemmet staat het fraaie met trots het J-P Peltonen gestempelde loge als kwaliteitsbaken.

DE BELANGRIJKHEID VAN DE JUISTE WARMTEBEHANDELING. Een goede staalsoort voor een lemmet is erg belangrijk, maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg gemaakt uit goede ingrediënten, kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met het harden/de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

 op een grote paddenstoel

DE HANDGREEP: De ergonomische gevormde thermoplastische handgreep (TPV) van de M95 Ranger Puukko is zo ontworpen dat deze onafhankelijk van de heersende weer en veld- omstandigheden zijn functionaliteit behoudt. Met zijn speciale vorm & textuur, zijn geribbelde stevige/“Firm” grip blijft de handgreep veilig in de hand zitten. Zelfs onder koude en natte omstandigheden met koude natte vingers. Deze handgreep zal dus bij koud weer ook niet koud aanvoelen. De schokabsorberende TPV (thermoplastisch vulkanisatie rubber) vangt bij zware hakklussen ook nog de daarbij optredende schokken grotendeels op, het neemt geen vocht op en is ongevoelig voor de meeste chemicaliën en voor grote temperatuurveranderingen. Het uithoudingsvermogen van dit materiaal betreffende de weerstand tegen deuken en slijtage is bijna eindeloos. Voor de favoriete kleur van de handgreep, kun je NU kiezen uit: zwart; coyote; OD /olijfgroen en oranje.  Om verlies van je kostbare veldmes te voorkomen heeft deze handgreep een oog voor een polsriem.

aan de riem 

DE SCHEDE: DE M95 IS MET VERSCHILLENDE SCHEDES NAAR KEUZE LEVERBAAR. Een van de duidelijke voordelen van deze schede van de M95 Ranger Puukko is dat het voor de standaardprijs wordt geleverd met twee verschillende soorten schedes, namelijk een lederen of composiet kunststof exemplaar.

1. DE COMPOSIET KUNSTSTOF SCHEDE: De composiet kunststof exemplaren met het innovatieve EasyLock-mes fixatie rolmechanisme en zijn geschikt om met behulp van de nylon riemlus zowel links als rechts op je heup te dragen. Mijn exemplaar kwam in OD groen.

2. DE LEDEREN SCHEDE: De lederen schede met eveneens het innovatieve EasyLock-mes fixatie rolmechanisme en doorsteekbescherming is uit bruin leder vervaardigd.

Het is een traditionele optie voor de traditionele Bushcrafters en het heeft ook de draagmogelijkheid voor de linkshandige gebruikers (snede naar voren). Peltonen Knives biedt ook een traditioneel versierde versie met Finse flair aan, dus met het wapen met leeuwenthema van Finland.

WAT IS EASYLOCK? Beide bovengenoemde schedes bezitten zoals reeds gezegd het innovatieve “EasyLock-mes fixatie rolmechanisme”. Het vaststaande mes zit door het EasyLock-mes fixatie rolmechanisme veilig gefixeerd in zijn schede. Maar wanneer het nodig is (b.v. tijdens een noodgeval), kun je het vaststaande mes gemakkelijk en snel eenhandig trekken en krijgt het zelfs “wat vaart” door het EasyLock-mes fixatie rolmechanisme.  Beiden schedes bezitten ze overigens ook een enigszins verborgen redelijk groot afwatering gat/drainhole aan de onderzijde.      

DE FLEXIBELE SCHEDE BEVESTIGING VAN DE COMPOSIET KUNSTSTOF SCHEDE EN LEDEREN SCHEDE: De demontabele nylon riemlus van de schede sluit met klittenband en is hierdoor compatibel met MOLLE- en PALS-systemen, wat tal van opties biedt als het gaat om het dragen van het vaststaande mes. Je kunt de M95 Ranger Puukko hierdoor dragen aan de riem of koppel, op het OPS of Outdoor vest of op de schouderriemen van een rugzak. Deze schede bevestiging maakt het horizontaal en ondersteboven dragen teven mogelijk.

3. DE BREDE KYDEX SCHEDES: Maar het vaststaande mes is tegen een meerprijs ook leverbaar in een brede en stevige Kydex schede in diverse kleuren, waaronder exemplaren met een camouflagepatroon. Het model is gemaakt uit twee lagen Kydex en wordt door zogenaamde holnieten samengeklonken. Door die holnieten past dan parakoord voor de mogelijke multi-flexibele bevestiging van deze schede aan/op je uitrusting.

Let op: Deze Kydex schede heeft echter niet het slimme EasyLock-mes fixatie rolmechanisme, dat de composiet kunststof en lederversies echter wel hebben. Maar in deze Kydex schede blijft de M95 Ranger Puukko ook stevig op zijn plaats zitten en is het vaststaande mes voor het gebruik ook gemakkelijk uit deze Kydex schede te trekken. Deze duurzame watervaste schede heeft wel een slim bedacht afwatering gat/drainhole aan de voor/onderzijde en een brede demontabele nylon riemadapter voor de riem of koppel van de gebruiker en is tevens geschikt voor zowel rechtshandige als linkshandige gebruikers.

4. EEN SLANKERE & SMALLERE KYDEX VARIANT: Voor de liefhebbers die meer willen betalen is er zelfs een slankere camouflage schede met vuurstaal unit leverbaar, die uit een laag “omgevouwen” Kydex vervaardigd is. Deze fraaie Kydex schede wordt door Vegvisir Creations te Mikkeli, Finland gemaakt.

 mes en schede

DE SPECIFICATIES VAN DE J-P PELTONEN M95 SISSIPUUKKO/RANGER PUUKKO.

GEBRUIKSDOELEN:

Militair; Bushcraft; Fieldcraft; Survival; Outdoor; Jacht & Vissen; EDC, Verzamelen.

ONTWERPER:

Juha-Pekka (J-P) Peltonen.

ONTWERP EN PRODUCTIELAND:

Finland.

SOORT MES:

Vaststaand.

LEMMET PUNTVORM:

Lichte Droppoint.

LEMMET STAAL:

80CrV2 Koolstofstaal (niet roestvast).

LEMMET LENGTE:

14,9 cm.

LEMMET BREEDTE:

25,6 mm.

LEMMET DIKTE:

4 mm.

LEMMET HARDHEID:

59 HRC.

SOORT LEMMET SLIJPWIJZE:

Hoog vlakgeslepen/Sabelvormig/ (Sabergrind).

SECUNDAIRE LEMMET SNEDE:

Kleine V-snede.

ANGEL/ TANG:

Breed en doorgaand.

BESCHERMLAAG LEMMET:

Zwart/grijze PTFE/Teflon-coating.

BIJZONDERHEID LEMMET:

Rechterzijde van het lemmet is van een gestempeld   J-P Peltonen logo voorzien.

MATERIAAL HANDGREEP:

Thermoplastisch Elastomeer (TPE) in OD groen.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

33 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

23 mm.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Onderzijde slipvast geribbeld voor een vaste grip.

POLSRIEM OOG:

Ja.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

198 gram.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

27 cm.

MATERIAAL VERSTREKTE SCHEDE:

Composiet kunststof exemplaar in OD groen.

BIJZONDERHEIDE SCHEDE:

Universeel te dragen, het vaststaande mes is zowel links als ook rechts en op de kop te dragen.

MATERIAAL RIEM/KOPPEL ADAPTER:

Zwart nylon met klittenband bevestiging.

DRAAGGEWICHT MES IN COMPOSIET KUNSTSTOF SCHEDE:

265 gram.

GARANTIEPERIODE:

10 jaar op gebreken door materiaal en productiefouten.

ADVIESPRIJS:

Circa Euro 85,- (Lamnia Finland).

 

MIJN EERSTE INDRUK: 

+ In het veld een beproefd functioneel design en uitvoering.

+ Praktijk getest zeer scherp koolstofstalen lemmet met beschermende PTFE/Teflon- coating.

+ Schokabsorberende, warm aanvoelende gripvaste rubberen handgreep.

+ Zeer functionele “snel trek schede”, die echt flexibel te dragen/te bevestigen is.

ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Finse messenfirma Peltonen Knives de M95 Ranger Puukko aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe Peltonen messenreview voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is dan ook zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of Salari.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid van de veldtester onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!             

TE BEHALEN SCORE’S: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

MIJN BEVINDINGEN EN BEOORDELINGEN VAN DE PELTONEN M95 RANGER PUUKKO.

I. DE BEVINDINGEN VOORAF GAANDE AAN DE VELDTESTEN:                                      

-  DESIGN VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.


peltonen stempel


-  MATERIAAL KEUZE: Zeer goed/****.

-  PRODUCTIE KWALITEIT: Zeer goed/****.

-  AFWERKING/ FIT & FINISH: Zeer goed/****.

-  FUNCTIONALITEIT VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

-  DESIGN EASYLOCK-MES FIXATIE ROLMECHANISME: Uitmuntend goed/****half.

-  SCHEDE KWALITEIT COMPOSIET KUNSTSTOF SCHEDE: Zeer goed/****.

 

II. PRESTATIES TIJDENS DE VELDTESTEN:

-  SCHEERMESSCHERPTE TEST OP DE ONDERARMHAREN: Uitmuntend goed/****half.


geschoren armen


-  PASVORM VASTSTAANDE MES IN DE KUNSTSTOF SCHEDE: Zeer goed/****.

-  DRAGEN KUNSTSTOF SCHEDE AAN DE KOPPEL/BROEKRIEM: Zeer goed/****.


aan de riem


- OP ZIJN KOP DRAGEN VAN DE KUNSTSTOF SCHEDE AAN DE SCHOUDERRIEM VAN DE RUGZAK: Zeer goed/****.

- GRIPVASTHEID HANDGREEP: Uitmuntend goed/****half.

- LANGDURIGE COMFORT HANDGREEP MET BLOTE HAND: Zeer goed/****.

- LANGDURIGE COMFORT HANDGREEP MET HANDSCHOENEN AAN: Uitmuntend goed/****half.

- HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES: Zeer goed/****.

- NORMALE BELASTBAARHEID LEMMET: Uitmuntend goed/****half.

- BELASTBAARHEID LEMMETPUNT: Uitmuntend goed/****half.


hardheid punt testen


-  DIKKE TAKKEN EN BOOMSTAMMETJES DOORHAKKEN (MET BEVESTIGD VINGERKOORDJE): Uitmuntend goed/ ****half.


tak door hakken


TIP: sla als je in noodgeval slechts een snij & hakgereedschap bij je hebt, tijdens het batonneren van aanmaakhout voor vuurstokken nooit op de handgreep van een mes. Ga dan voor het “omgekeerd batonneren”. Of stop voor het plannen en uitvoeren van die klussen een jacht of kampeerbijltje in je rugzak!                                      

- VERTICAAL BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.


zwaar hout hakken


HORIZONTAAL BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

-  VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.


vuurstok snijden


- TAKKEN 360 GRADEN ROND/” OP ZIJN BEVERTJES” DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

- TONDEL SCHAVEN: Zeer goed/****.


tondel schaven

 

DE THUISTESTEN:

- DIVERSE SOORTEN KARTON DOORSNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.


karton snijden


- DOORSNIJDEN DIVERSE SOORTEN TOUWEN: Uitmuntend goed/****half.


touw snijden


- DOORSNIJDEN GROENTES EN FRUIT IN DE KEUKEN: Uitmuntend goed/****half.

-  DIVERSE BROOD EN VLEESPRODUCTEN DOORSNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

 

III. MIJN ALGEMENE BEVINDINGEN & DE EINDPRESTATIES.

- STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERPTEBEHOUD: Uitmuntend goed/****half.                                          

Opmerking: Na alle veldtesten was het nog zeer scherpe lemmet nog in staat mijn testpapiertje door/in te snijden!

- ROESTVASTHEID LEMMET IN HET VELD (MITS SNEDE NA GEBRUIK ONDERHOUDEN): Goed tot zeer goed/***.

- DUURZAAMHEID LEMMET COATING: Goed tot zeer goed/***half.

- DUURZAANHEID VASTSTAANDE LEMMET: Uitmuntend goed/****half.

- DUURZAAMHEID HANDGREEP: Zeer goed/****.

- DUURZAAMHEID KUNSTSTOF SCHEDE: Zeer goed/****.

- MIJN AANBEVELING WAARD: Dikke Ja.


 goede gear


eindbeoordeling


 

MIJN PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING BETREFFENDE DE PELTONEN M95 RANGER PUUKKO.

 

 

Uitmuntend goed/ Near Excellent/ Ausgezeichnet gut/ Excellentement bon /****half.

  kraaijvanger                                                                 

Met dank aan mijn voormalige collega en de talentvolle tekenaar Kees van het destijds samenwerkende 4e LB-Peloton.

Opmerking: Deze tekening hing in de eenheidskoffiekamer en bij de opheffing van ons Peloton en mijn vertrek van het 90 LB-Bewakingssquadron kreeg ik hem mee.                                                 

 

RESUME: De J-P Peltonen M95 Ranger Puukko overtreft mijns inziens de J-P Peltonen M07 Ranger Puukko op een aantal punten. Het belangrijkste vind ik de grotere lemmetlengte, waardoor het vaststaande en op het veld beproefde militaire mes onder survival- omstandigheden een uitmuntend goede “hakker” is geworden voor onder andere de bouw van een noodshelter, het villen van een jachtprooi en waarbij de grotere lemmetlengte tijdens een mogelijke vijandelijk ontdekking en het navolgende militair handgemeen, voor een beter bereik en mogelijk winnend penetrerend vermogen door zijn kleding en uitrusting heen, heeft verkregen. Dat dit een in het veld getest en voor uitmuntend goed beoordeeld en zeer betaalbaar militaire vaststaande mes is, kunnen maar weinig zogenaamd veld praktische en showwaardige Hollywood Rambo-film & survivalmessen zeggen! Tja, het huidige Hollywood is door zijn WOKE BS gekte, net als de destijds gezonken Titanic gedoemd om onder/naar de zeebodem te gaan! Ik denk dat zo’n functioneel vaststaand militair mes destijds aan onze bewaking en beveiligingseenheid voor gebruik in het veld verstrekt had moeten worden.                                                                                                                                                                        

Opmerking: Als ik als oud-militair noodgedwongen nog weer op het “Pad van Eer” moest om mijn verlengde militaire plicht te moeten voldoen, had ik graag deze J-P Peltonen M95 Ranger Puukko op mijn heup of aan mijn OPS-vest hangen! Deze J-P Peltonen M95 Ranger Puukko is namelijk al succesvol in gebruik bij diverse SF-eenheden in Finland, Zweden en Letland.              

Ook schoorde het vaststaande mes op de IWA 2024 te Nürnberg de onderstaande Award.

 

 

DANKBETUIGING. Met dank aan de CEO van J-P Peltonen Knives de heer Juha Ikonen voor het beschikbaar stellen van de Peltonen M95 Ranger Puukko, de fraaie patches en de extra informatie. Zonder dat had deze nieuwe Peltonen M95 Ranger Puukko messenreview niet tot stand kunnen komen.

Nogmaals hartelijk dank! Zie ook hun fraaie website op: https://www.peltonenknives.com/.

Volgende keer een veldtest van uw kleine “Pitbull” van een vaststaande in mijn ogen een perfect Back “Make My Day” Mes, de M23 Ranger Cub? Stay sharp and stay OK.

www.bushcraft.nl