J-P Peltonen M07 Ranger Puukko

HET ONTSTAAN VAN HET VASTSTAANDE FINSE SISSIPUUKKO RANGER PUUKKO GUERRILLAMES.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

KERSTAVOND 1979, IN EEN MILITAIR KAMP IN ZUID-LIBANON.
Terwijl J-P Peltonen als militair waarnemer in Zuid-Libanon werkt, krijgt hij een Amerikaans militair Randall mes in handen. Het gewicht, de bruikbaarheid en de balans van het mes zijn een klasse apart en maken diepe indruk op J-P Peltonen. Het idee van een mes met vergelijkbare kenmerken, maar dan geschikt voor de omstandigheden in het Scandinavische Noorden, blijft maar in zijn hoofd hangen en dat was de start van zijn messendesigns.

destijds in dienst

                                 J-P PELTONEN OP WACHTDIENST IN ZUID-LIBANON.

 

1995, TIJDENS DE FISKARS MESSENDAGEN.
Na die Fiskars messendagen na een gesprek met J-P Peltonen komt een Finse luitenant-kolonel van de meest Noordelijk gelegerd Bataljon uit Sodankylä naar de J-P Peltonen messenshop. En klaagt dat er in heel Finland geen vaststaand mes lijkt te zijn dat geschikt zou zijn voor zijn militaire eenheid. Mede door zijn militaire achtergrond begrijpt J-P Peltonen direct waar de Finse luitenant-kolonel het over heeft; soldaten hebben een duurzaam mes nodig dat geschikt is voor lokale Noordelijke soms remote omstandigheden en die ook gemakkelijk aan uitrusting kan worden bevestigd/verwijderd. Een vaststaand mes met een lemmetlengte van ca. 12-15 cm voor een goed penetrerend vermogen en bereik, die ook door de door de tegenstander gedragen dikke winterkleding heen kwam. En dankzij een functionele schede dus ook flexibel en op zijn kop/Up side down gedragen kon worden.

Onderste boven dragend

En ook zeer belangrijk, het vaststaande mes moest en kon met één handbeweging razendsnel uit zijn schede getrokken worden. WAAROM DAT EENHANDIG TREKKEN ZO BELANGRIJK IS, NOU DAAROM DUS?

DE BELANGRIJKHEID VOOR HET SNEL INZETTEN VAN HET MESLEMMET.
Zie onder voor de belangrijkheid tijdens een noodgeval van het snel eenhandig kunnen trekken van het vaststaande zeer scherpe militaire mes uit zijn schede.

“BACK IN THE DAYS”, MIJN MILITARY MEMORIES WITH THE KNIFE THAT SAVED MY LIFE: Destijds dus lang geleden tijdens de vele “groene” JOP/STO oefeningen, trainden we als Grond Operationele Dienst militairen van het Luchtmacht Bewaking Peloton als “lichte   infanterie” eigenlijk voor alles voor wat betreft de dreigingen tijdens onze militaire inzet in vredes, oorlogstijd en Worse Case Scenario bij Out of Area en bij andere remote calamiteiten. Ik kon daarbij als wapen en tactics onderofficier de vuursnelheid van de zware Browning mitrailleur “Ma Deuce”/M2 HB Punt 50 tunen en deze M2 HB ook als Long Distance Single Shot Sniper-wapen inzetten. Dus always “Train as You Fight” was onze instelling en daarbij waren we overigens als LB-Peloton al eerder echt luchtmobiel als de later opgestarte Luchtmobiele Brigade was. Tja, een positief gevolg van korte mondelinge lijntjes bij de Heli-Squadeon commandanten door een positief beveiliging en bewakingsresultaat.                                                                                                                                           

JONG EN OVERMOEDIG: Tijdens een van de pittige oefeningen met als dag doelstelling “het rijden in colonne Out of Area en het onderkennen van hinderlagen en het escapen daaruit” overkwam mij een bijna noodlottig dienstongeval. Bij het naderen van een grote hindernis op de weg waar je niet meer langs of overheen kon, moest je dus als chauffeur de Vau (vrachtwagen) razendsnel links aan de bermkant stilzetten en direct in de aanval gaan. Daarbij sprong ik razendsnel (bijna in duikvlucht) uit de cabine, maar bleef ik met de webbing riem van de omgehangen kaartentas aan de stalen sluitknop van de cabinedeur hangen.  Deze riem zat nu om mijn nek vast en ik hing net boven een diepe droge sloot naar lucht te happen & bijna te stikken. Ik kon met mijn voeten de grond ook niet meer raken en hing mij dus in feite bijna op. Gelukkig kon ik nog net met wat moeite met mijn vrije rechterhand (de linker hield de stroppende webbing riem vast) mijn groene en gelukkig zelf zeer scherp geslepen groene Oostenrijkse veldmes pakken en trekken om die stroppende levensbedreigende webbing riem door te kunnen snijden, wat ondanks het niet echt praktische schedefixatie systeem gelukkig goed en redelijk snel lukte.                                                

Maar daarna moest ik wel direct langs een militaire dokter op een in de buurt liggende kazerne gebracht worden om daarna direct naar het lokale ziekenhuis voor controle en een röntgenfoto van mijn nek & hals te gaan en was ik daarna tijdelijk minimaal 24 uur uit de running en onder ”zorgbewaking”. Maar dankzij de wat uitgescheurde webbing riem, het zeer scherpe en goed bereikbare mes, mijn taaiheid en vooral een engeltje op mijn schouder, was erger letsel of mijn verstikking voorkomen. Lessons learned, maar wel was mijn Ego door dat ongelukkige dienstongeval flink beschadigd. 

Peltonen logo

DE MESONTWERPEN VAN J-P PELTONEN.                                                                                                          

Deze onderstaande messen werden door J-P Peltonen sinds zijn tijd als militair waarnemer ontworpen. Het bovenste exemplaar op de foto is zijn eerste handgemaakte veldmes; het middelste exemplaar een mes variant van de voor Fiskars ontworpen mes-bajonet voor de Finse Valmet Assault Rifle en het onderste exemplaar, de  J-P Peltonen Sissipuukko /Ranger Puukko M95.

3 verschillende modellen

              DE J-P PELTONEN MESSENDESIGNS (het eerste handgemaakte model boven).

Tegenwoordig is de J-P Peltonen Sissipuukko /Ranger Puukko M95 een door de NAVO gecodeerd professioneel snij instrument met een NATO-Stocknummer, dat ook buiten de Finse landsgrenzen populair is. Het functionele J-P Peltonen Sissipuukko Ranger Puukko M95 heeft enige tijd geleden er een “kleiner broertje” bij gekregen, namelijk de J-P Peltonen Ranger Puukko M07. Ik heb destijds al over de naam en faam van de J-P Peltonen messen gehoord, nu is het tijd voor de echte veldtesten.

 

DE J-P PELTONEN RANGER PUUKKO’S /SISSIPUUKKO’S.
Van de wereld naar Finland en van Finland naar de wereld. Zo begon het verhaal van de J-P Peltonen Sissipuukko Ranger Puukko M95 en zijn lange reis via de vlakten van het Midden-Oosten naar de fraaie Finse bossen. In de Ruukki werkplaats van Fiskars begon J-P Peltonen met naast het Valmet mes bajonet ontwerp, het beslissende ontwikkelingswerk voor een goed militair veldmes, wat in 1995 resulteerde in de geboorte van de allereerste J-P Peltonen Sissipuukko Ranger Puukko M95. Deze had eerst een vlakgeslepen lemmet, wat later zou veranderen in een hoog vlak/sabelvormig geslepen variant. Het J-P Peltonen Sissipuukko Ranger Puukko/ “Guerrillames” M95 werd dus ontwikkeld met de militaire functionaliteit in gedachten.                              

LESSONS LEARNED: De Finnen zijn blijkbaar die functionaliteit van een goed vaststaand mes in de getrainde handen van de dappere en goed getrainde Finse Skitroepen tijdens de Winteroorlog tegen de Russen destijds dus nog niet vergeten. Deze dappere Skitroepen skieden door de Russische gelederen heen, wat eigenlijk “een David tegen Goliathstrijd” was.            

SF-OPERATORS CHOISE: Maar de Finse militairen waren niet de eersten die de J-P Peltonen Sissipuukko Ranger Puukko M95 officieel invoeren, dat waren de Zweedse SF militaire operators en de rest zou volgen. Tegenwoordig is de Sissipuukko Ranger Puukko M95 van Peltonen een door de NATO-gecodeerd professioneel snijinstrument dat ook zijn populariteit geniet buiten de grenzen van het land en dat zelfs voldoet aan de strengste eisen van militaire speciale troepen. Dit mede dankzij het EasyLock-mes fixatie rolmechanisme in de schedemond, die het weggestoken mes goed fixeert en tezamen met de geribbelde duimrust, ook “meehelpt” om het mes razendsnel en soepel te kunnen trekken.

rol-sluit systeem

                      DE GOED DOORDACHTE RUBBEREN EASYLOCK-MES FIXATIEROL.

De vaststaande militaire Peltonen M95 Ranger Puukko is ook geschikt voor burgers; voor de behoeften van wandelaars, jagers en vissers en iedereen die zich in de natuur beweegt. Het is een mes waarvan de eigenschappen zijn ontworpen om te werken in de Finse, vaak behoorlijk ascetische wildernis. Voor dit alles kunnen we J-P Peltonen, de designer van de Sissipuukko Ranger Puukko M95 en de nazaten ervan en als oprichter van de Finse Knife Society bedanken. Een man die door zijn achtergrond al wist dat een militair werkmes onder extreme omstandigheden geen luxe, maar bittere noodzaak is. Maar voor de liefhebbers van compactere veldmessen heeft J-P Peltonen Knives speciaal de Peltomen M07 Ranger Puukko ontworpen.

 

DE OVERNAME VAN DE PELTONEN MESSENFIRMA. Een oud gezegde luidt” Er is een tijd van komen en een tijd van gaan” en voor Mr. J-P Peltonen was de tijd om met pensioen te gaan gekomen en derhalve verkocht hij zijn messenfirma inclusief zijn firmanaam aan de Finse messenonderneming van Mr. Juha Ikonen. Wel bleef hij als adviseur bij Peltonen Knives vooral tijdens messenbeurzen uithelpen. Met de juiste moderne ondersteuning kan een functioneel design en robuust veldmes nog bekender en gewilder worden. Meneer Peltonen, ik wens U alle gezondheid en veel geluk toe!

ontwikkelaar JP

                                                        DE DESIGNER J-P PELTONEN.

Ondanks het feit dat ik de J-P Peltonen Sissipuukko Ranger Puukko M95 een zeer goed doordacht militair veldmes in een dito schede vindt, begin ik toch de kleinere Peltonen M07 Ranger Puukko te veldtesten en daarna te reviewen.

 Peltonen puukko ranger M07

DE PELTONEN M07 RANGER PUUKKO.
Een goed vaststaand mes moet veilig zijn om te gebruiken en te dragen. De vorm volgt namelijk meestal wel de functie!

De handgreep moet goed in de hand passen/liggen en dat met een stevige slipvaste dus veilige grip onder alle omstandigheden. Het lemmet moet efficiënt in het materiaal “bijten” waaraan gewerkt wordt.

De “Finishing Touch” van een erg goed mes is natuurlijk een goede veilige schede voor de gebruiker., van waaruit het vaststaande mes snel getrokken kan worden. Een schede die ook nog multifunctioneel te dragen is en het vaststaande mes (ook op zijn kop gedragen) op zijn plaats kan houden, maar die de gebruiker toch in een noodgeval een gemakkelijke en snelle manier biedt om het mes eenhandig te trekken wanneer dat onmiddellijk nodig is (zie mijn overkomen dienstongeval boven).

De M07 Ranger Puukko (op zijn Fins: Sissipuukko M07) biedt u al deze belangrijke dingen. Het is een betrouwbaar uitrustingsstuk dat geschikt is voor de behoeften van militairen, bushcrafters, jagers en survivalisten. Dus eigenlijk voor iedereen die zich vrij in de natuur beweegt. De M07 Ranger Puukko is met zorg ontworpen en gemaakt, waarbij de materialen met precisie gekozen zijn, uiteraard rekening houdend met de behoeften van een zo breed mogelijk gebruikersbestand tegen een redelijke kostprijs.

HET LEMMET: Het hoog vlak/sabelvormig geslepen koolstofstalen lemmet van het M07-model is uit “het sinds jaar en dag” beproefde 80CrV2 koolstofstaal vervaardigd en is 11,9 centimeter lang. Het lemmet wordt nu geproduceerd bij de Finse Laurin Metalli lemmetenfabriek te Kauhava en het lemmet heeft een beschermende Coyote kleurige Ceracote-coating. De lemmetsnede is zeer scherp en dankzij de kleine secondaire V-snede ook erg robuust en het lemmetstaal heeft de naam een erg goede standtijd = tijdsduur scherp blijven van de snede te hebben. En deze snede is indien nodig ook in het veld gemakkelijk met eenvoudige slijpmiddelen zelf weer op “oorlogsscherpte” te slijpen. De M07 Ranger Puukko heeft door het gebruikte lemmetstaal en lemmet design een stevig, maar veerkrachtig lemmet. De toegepaste brede doorgaande angel /Tang van het lemmet ondersteunt die robuustheid nog verder, terwijl de kleine ronde slijpaanslag voor gemakkelijker slijpen zorgt. Dat past erg goed bij de zeer veelzijdige gebruikssituaties in het veld, waardoor de M07 Ranger Puukko een snijhulpmiddel is, dat in nagenoeg elke situatie werkt. Normaal gesproken is niet gecoate koolstofstaal niet roestvast dus gevoelig voor corrosie en zal het zonder de juiste zorg (onderhoud met een zuurvrij oliehoudend doekje) gemakkelijk gaan roesten, dus mijn advies als oud-militair: altijd onderhoud na het gebruik plegen!

Maar in het geval van de M07 Ranger Puukko zijn de lemmetoppervlakten van het koolstofstaal naar keuze dus “versterkt & beschermd” door de twee onderstaande verschillende soorten coatings. Het lemmet is standaard voorzien van grijze PTFE-coating of een antracietkleurige of Coyote kleurige Ceracote-coating. Wel is de blank geslepen sneden onbeschermd en dient dus onderhouden te worden.

PTFE is algemeen bekend onder de handelsnaam Teflon. Teflon beschermt het koolstofstaal tegen corrosie en vermindert de wrijving, waardoor er ook minder vuil op het blad blijft plakken. Deze coating voldoet ook aan de normen van voedselveiligheidscertificering. Deze eigenschap wordt gewaardeerd door alle gebruikers die voedsel bereiden met hun vaststaande mes, zoals wild en vis. Maar je kunt standaard ook kiezen voor een niet gecoate deel van het lemmet.

CERAKOTE is een samengestelde epoxy coating gemaakt met polymere keramiek. Keramiek is een extreem harde substantie. Het eindresultaat is dat Cerakote op elke harde ondergrond toegepast kan worden; plastic, metaal, glas en zelfs hout. Het product in dit geval het lemmet wat voorzien is van een Cerakote coating wordt corrosiebestendig, slijtagebestendig, vermindert de wrijving, is chemisch resistent met nog vele eigenschappen meer. Omdat Cerakote origineel ontworpen is voor vuurwapens, waar lakdiktes extreem belangrijk zijn, bereikt Cerakote deze functies met slechts een dikte van 25 micron.

GEEN EEUWIGDURENDE WONDER BESCHERMMIDDELEN: Nu zijn beide bovenstaande coatings geen “eeuwigdurend beschermende wondercoatings”, maar oppervlakte beschermende coatings, die afhankelijk van het veelvuldige en/of zware gebruik van het mes wel kunnen gaan slijten. Dat slijten van die coatings zie je bij elk mes (en messenmerk) dat stevig gebruikt wordt eigenlijk wel terug. En ook een grote boosdoener daarvoor is het achtergebleven zand en vuil, wat in je schede ophoopt/zit en dan als een ongewenst schuurmiddel werkt. Dus deze schede behoeft dus ook onderhoud.

DE SAMENSTELLING VAN HET DUITSE 80CRV2 KOOLSTOF/VERENSTAAL/ WERKSTOFF-NUMMER: 1.2235. Naast onderstaande legering elementen bestaat gelegeerd staal voor het grootste deel uit ijzer moleculen.

Chroom (Cr): 0,40 - 0,60 %.

Koolstof (C): 0,75 - 0,85 %.

Silicium (Si): 0,15 - 0,35 %.

Zwavel (S): 0,025 % (maximaal).

Vanadium (V): 0,15 % - 0,25 % (maximaal).

Mangaan (Mn): 0,30 - 0,50 %.

Fosfor (P): 0,025 % (maximaal).

Molybdeen (Mo): 0,1 % (maximaal).

Nikkel (Ni): 0,40 % (maximaal).

Gehard op: 59HRC.

 

DE BELANGRIJKHEID VAN DE JUISTE WARMTEBEHANDELING. Een goede staalsoort voor een lemmet is erg belangrijk, maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen.

Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg gemaakt uit goede ingrediënten, kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met het harden/de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE HANDGREEP: De ergonomische gevormde thermoplastische handgreep (TPV) van de M07 Ranger Puukko is zo ontworpen dat deze onafhankelijk van de heersende weer en veld- omstandigheden zijn functionaliteit behoudt. Met zijn speciale vorm & textuur, zijn geribbelde stevige/“Firm” grip blijft de handgreep veilig in de hand zitten. Zelfs onder koude en natte omstandigheden met koude natte vingers. Deze handgreep zal dus bij koud weer ook niet koud aanvoelen. De schokabsorberende TPV (thermoplastisch vulkanisatie rubber) vangt bij zware hakklussen ook nog de daarbij optredende schokken grotendeels op, het neemt geen vocht op en is ongevoelig voor de meeste chemicaliën en voor grote temperatuurveranderingen. Het uithoudingsvermogen van dit materiaal betreffende de weerstand tegen deuken en slijtage is bijna eindeloos. Voor de favoriete kleur van de handgreep, kun je NU kiezen uit: zwart; coyote; olijfgroen en oranje.  Om verlies van je kostbare veldmes te voorkomen heeft deze handgreep een oog voor een polsriem.

Aanzicht van het handvat

TIP: sla als je in noodgeval slechts een snij & hakgereedschap bij je hebt, tijdens het batonneren van aanmaakhout voor vuurstokken nooit op de handgreep van een mes. Ga dan voor het “omgekeerd batonneren”. Of stop voor het plannen en uitvoeren van die klussen een jacht of kampeerbijltje in je rugzak!                                                                                                                                                            

“AANPASSING” AAN DE HANDGREEP, IK DEED DEZE KLEINE EN ENIGE AANPASSING. Voor een beter hakeffect met daarbij ook meer swing, heb ik een zogenaamd “Snake Dot vingerkoordje” door het polsriemoog van de handgreep gedaan. Scheelt erg veel bij het hakken en kost minder energie ook.

 

DE M07 SCHEDES: Een van de duidelijke voordelen van deze schede van de M07 Ranger Puukko is dat het voor de standaardprijs wordt geleverd met twee verschillende soorten schedes, namelijk een lederen of composiet kunststof exemplaar.

1. DE COMPOSIET KUNSTSTOF SCHEDE: De composiet kunststof exemplaren met het innovatieve EasyLock-mes fixatie rolmechanisme en zijn geschikt om met behulp van de nylon riemlus zowel links als rechts op je heup te dragen.

kydex en lederen schede

2. DE LEDEREN SCHEDE: De lederen schede met eveneens het innovatieve EasyLock-mes fixatie rolmechanisme en doorsteekbescherming is uit bruin leder vervaardigd. Het is een traditionele optie voor de traditionele Bushcrafters en het heeft ook de draagmogelijkheid voor de linkshandige gebruikers (snede naar voren). Peltonen Knives biedt ook een versierde versie met een Finse flair aan, dus met het wapen met leeuwenthema van Finland.

EASYLOCK: Beide bovengenoemde schedes bezitten zoals reeds gezegd het innovatieve “EasyLock-mes fixatie rolmechanisme”. Het vaststaande mes zit door het EasyLock-mes fixatie rolmechanisme veilig gefixeerd in zijn schede.

Maar wanneer het nodig is (b.v. tijdens een noodgeval), kun je het vaststaande mes gemakkelijk en snel eenhandig trekken en krijgt het zelfs “wat vaart” door het EasyLock-mes fixatie rolmechanisme.  Beiden schedes bezitten ze overigens ook een enigszins verborgen redelijk groot afwatering gat/drainhole aan de onderzijde.           

3. DE KYDEX SCHEDES: Maar het vaststaande mes is tegen een meerprijs ook leverbaar in een brede en stevige Kydex schede in diverse kleuren, waaronder een met een camouflagepatroon. Het model is gemaakt uit twee lagen Kydex en wordt door zogenaamde holnieten samengeklonken. Door die holnieten past dan parakoord voor de mogelijke multi- flexibele bevestiging van deze schede aan/op je uitrusting. 

Let op: Deze Kydex schede heeft echter niet het slimme EasyLock-mes fixatie rolmechanisme, dat de composiet kunststof en lederversies echter wel hebben. Maar in deze Kydex schede blijft de M07 Ranger Puukko ook stevig op zijn plaats zitten en is het vaststaande mes voor het gebruik ook gemakkelijk uit deze Kydex schede te trekken. Deze duurzame watervaste schede heeft een slim bedacht afwatering gat/drainhole aan de voor/onderzijde en een brede demontabele nylon riemadapter voor de riem of koppel van de gebruiker en is tevens geschikt voor zowel rechtshandige als linkshandige gebruikers.

4. EEN SLANKERE KYDEX VARIANT: Voor de liefhebbers die meer willen betalen is er zelfs een slankere camouflage schede met vuurstaal unit leverbaar, die uit een laag “omgevouwen” Kydex vervaardigd is. Deze fraaie Kydex schede wordt door Vegvisir Creations te Mikkeli, Finland gemaakt.

 

DE FLEXIBELE SCHEDE BEVESTIGING VAN DE COMPOSIET KUNSTSTOF SCHEDE EN LEDEREN SCHEDE: De demontabele nylon riemlus van de schede sluit met klittenband en is hierdoor compatibel met MOLLE- en PALS-systemen, wat tal van opties biedt als het gaat om het dragen van het vaststaande mes. Je kunt de M07 Ranger Puukko hierdoor dragen aan de riem of koppel, op het OPS of Outdoor vest of op de schouderriemen van een rugzak. Deze schede bevestiging maakt het horizontaal en ondersteboven dragen tevens mogelijk.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE PELTONEN M07 RANGER PUUKKO.

 

GEBRUIKSDOELEN:

 

Militair; Bushcraft; Fieldcraft; Survival; Outdoor; Jacht & Vissen; EDC, Verzamelen.

 

ONTWERPER:

Juha-Pekka Peltonen.

ONTWERP EN PRODUCTIELAND:

Finland.

SOORT MES:

Vaststaand.

LEMMET PUNTVORM:

Lichte Droppoint. 

LEMMET STAAL:

80CrV2 Koolstofstaal (niet roestvast).

LEMMET LENGTE:

11,9 cm.

LEMMET BREEDTE:

25,5 mm.

LEMMET DIKTE:

4,25 mm.

LEMMET HARDHEID:

59 HRC.

SOORT LEMMET SLIJPWIJZE:

Hoog vlakgeslepen/Sabelvormig/ (Sabergrind).

SECUNDAIRE LEMMET SNEDE:

Kleine V-snede.

ANGEL/ TANG:

Breed en doorgaand.

BESCHERMLAAG LEMMET:

FDE Cerakote coating (Coyote kleurig).

MATERIAAL HANDGREEP:

Thermoplastisch Elastomeer (TPE) in Coyote.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

33 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

23 mm.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Onderzijde slipvast geribbeld voor een vaste grip.

POLSRIEM OOG:

Ja.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

180 gram.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

25 cm.

BIJZONDERHEIDE SCHEDE:

Universeel te dragen, het vaststaande mes is zowel links als ook rechts en op de kop te dragen.

MATERIAAL VERSTREKTE SCHEDE:

Composiet kunststof exemplaar. Ook werd er een bruine lederen schede als extra bijgevoegd.

MATERIAAL RIEM/KOPPEL ADAPTER:

Nylon met klittenband bevestiging.

DRAAGGEWICHT MES IN COMPOSIET KUNSTSTOF SCHEDE:

240 gram.

DRAAGGEWICHT MES IN BRUINE LEDEREN SCHEDE:

273 gram.

ADVIESPRIJS:

Euro 85,-

 

HET PERFECTE MES: Ik krijg de vraag wel eens, wat vind jij dat het perfecte mes voor eigenschappen moet bezitten? Dan antwoord ik dat alles eigenlijk een compromis is van “de vorm volgt de functie”. En dat een perfect mes dat mes is dat je in een noodsituatie altijd bij je hebt, slechts “een dubbeltje” kost, altijd scherp is en blijft, zichzelf onderhoudt, weigert zijn bezitter te snijden en die bij mogelijk verlies altijd zelf de weg naar huis terugvindt. Dit vaststaande Peltonen M07 Ranger Puukko mes is wat dat betreft echt een zeer goede stap in die richting.

DE EERSTE INDRUK:

+ Beproefd functioneel design en uitvoering.

+ Praktijk getest zeer scherp koolstofstalen lemmet met beschermende Cerakote coating.

+ Schokabsorberende gripvaste rubberen handgreep.

+ Zeer functionele “snel trek schede”, die echt flexibel te dragen/te bevestigen is.

ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Finse messenfirma Peltonen Knives de M07 Ranger Puukko aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe Peltonen messenreview voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is dan ook zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of Salari.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid van de veldtester onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!              

TE BEHALEN SCORE’S: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

MIJN BEOORDELINGEN EN BEVINDINGEN VAN DE PELTONEN M07 RANGER PUUKKO.

 

I. DE BEVINDINGEN VOORAF GAANDE AAN DE VELDTESTEN:

-  DESIGN VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

-  MATERIAAL KEUZE: Zeer goed/****.

- PRODUCTIE KWALITEIT: Zeer goed/****.

- AFWERKING/ FIT & FINISH: Zeer goed/****.

- FUNCTIONALITEIT VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

- DESIGN EASYLOCK-MES FIXATIE ROLMECHANISME: Uitmuntend goed/****half.

- SCHEDE KWALITEIT LEDEREN SCHEDE: Zeer goed/****.


in lederen schede


- SCHEDE KWALITEIT KUNSTSTOF SCHEDE: Zeer goed/****.


kunststof schede


- SCHEDE FUNCTIONALITEIT LEDEREN SCHEDE: Uitmuntend goed/****half.

- SCHEDE FUNCTIONALITEIT KUNSTSTOF SCHEDE: Uitmuntend goed/****half.

 

II. PRESTATIES TIJDENS DE VELDTESTEN:

- SCHEERMESSCHERPTE TEST OP DE ONDERARMHAREN: Uitmuntend goed/****half.

zeer scherp


- PASVORM VASTSTAANDE MES IN DE LEDEREN SCHEDE: Zeer goed/****.

- PASVORM VASTSTAANDE MES IN DE KUNSTSTOF SCHEDE: Zeer goed/****.

- DRAGEN LEDEREN SCHEDE AAN DE BROEKRIEM: Zeer goed/****.

- DRAGEN KUNSTSTOF SCHEDE AAN DE BROEKRIEM: Zeer goed/****.

- DRAGEN LEDEREN SCHEDE AAN DE BORSTRIEM VAN DE RUGZAK: Zeer goed/****.


Aan de borstriem dragend


- DRAGEN KUNSTSTOF SCHEDE AAN DE BORSTRIEM VAN DE RUGZAK: Zeer goed/****.

- OP ZIJN KOP DRAGEN VAN DE KUNSTSTOF SCHEDE AAN DE SCHOUDERRIEM VAN DE RUGZAK: Zeer goed/****. 

- GRIPVASTHEID HANDGREEP: Uitmuntend goed/****half.

- LANGDURIGE COMFORT HANDGREEP MET BLOTE HAND: Goed tot zeer goed/***half.

- LANGDURIGE COMFORT HANDGREEP MET HANDSCHOENEN AAN: Zeer goed/****.


snijden met handschoenen aan


- HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES: Zeer goed/****.

- NORMALE BELASTBAARHEID LEMMET: Zeer goed/****.

- BELASTBAARHEID LEMMETPUNT: Zeer goed/****.


puntsterkte testen


- DIKKE TAKKEN DOORHAKKEN (MET VINGERKOORDJE): Goed tot zeer goed/ ***half.

- TAKKEN 360 GRADEN ROND/” OP ZIJN BEVERTJES” DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.


horizontaal doorhakken


- TAKKEN HORIZONTAAL DOORBATONNEREN: Uitmuntend/****half.

- VERTICAAL BATONNEREN: Zeer goed/****.

- VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.


krulletjes schaven


- TONDEL SCHAVEN: Zeer goed/****.

- DIVERSE SOORTEN KARTON DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.


karton snijden


- DOORSNIJDEN DIVERSE SOORTEN TOUWEN: Uitmuntend goed/****half.


touw snijden


- DIVERSE BROOD, VLEESPRODUCTEN EN WORSTEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****half.


worst snijden


- DIVERSE GROENTES EN TOMATEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.


uien snijden


tomato slicing

 

III. MIJN ALGEMENE BEVINDINGEN & DE EINDPRESTATIES.

- STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERPTEBEHOUD: Uitmuntend goed/****half.

- ROESTVASTHEID LEMMET IN HET VELD (MITS SNEDE NA GEBRUIK ONDERHOUDEN): Goed tot zeer goed/***.

- DUURZAAMHEID LEMMET COATING: Goed tot zeer goed/***half.

- DUURZAANHEID VASTSTAANDE LEMMET: Zeer goed/****.

- DUURZAAMHEID HANDGREEP: Zeer goed/****.

- DUURZAAMHEID LEDEREN SCHEDE: Goed tot zeer goed/***half (mits goed onderhouden).

- DUURZAAMHEID KUNSTSTOF SCHEDE: Zeer goed/****.

- MIJN AANBEVELING WAARD: Ja.

 

 

MIJN PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING BETREFFENDE DE PELTONEN M07 RANGER PUUKKO.

 

 

Zeer goed/ Very Good/ Sehr Gut/****.

 

 

RESUME. Ik kan er kort over zijn, ondanks zijn redelijk compacte afmetingen is de Peltonen M07 Ranger Puukko toch een “beest” van een militair vaststaand mes en een outdoor tool voor echt ruig gebruik ook onder “remote conditions”. Ondanks het veelvuldig ruige gebruik ook op het harde uitgedroogde hout bleef het lemmet toch zeer scherp, want het lemmet kon na al die brute houthak, snij en batonneer sessies, de tomaten toch nog in dunne plakjes snijden. Na alle benoemde buitenactiviteiten verkreeg het lemmet daardoor wel de karakteristieke kleine gebruik sporen in de coating, wat voor een vaststaand militair en outdoor gebruik mes “No Problemo” is. Je moet sowieso altijd je gebruikte uitrusting, vaststaande mes, kleding en persoonlijke transportmiddelen (je voeten) goed onderhouden!

Ik had jaren geleden dat vaststaande Peltonen M07 mes al verstrekt moeten hebben, dan had ik destijds nog sneller het (reddende) vaststaande mes kunnen trekken om mij nog sneller los te kunnen snijden.  De griprijke handgreep en het kien uitgedachte “snel trek” schedesysteem met het EasyLock-mes fixatie rolmechanisme, versterken ook nog mijn positieve indruk. De Peltonen M07 Ranger Puukko is “geen Wallhanger”, maar een echte “no nonsens manusje” van alles voor in het veld en derhalve mijn aanbeveling echt waard.   

 

DANKBETUIGING. Met dank aan de CEO van Peltonen Knives de heer Ikonen voor het beschikbaar stellen van de Peltonen M07 Ranger Puukko, de extra lederen schede en de extra informatie. Zonder dat had deze nieuwe Peltonen M07 Ranger Puukko messenreview niet tot stand kunnen komen. Nogmaals hartelijk dank! Zie ook hun fraaie website op: https://www.peltonenknives.com/

De volgende Peltonen messenreview zal zoals beloofd/als het goed is, over de grotere Peltonen M95 Ranger Puukko gaan.   

saluut                                           

                   DE PELTONEN M07 RANGER PUUKKO HEEFT MIJN AANBEVELING.

 

 

MIJN ZELF IN HANDARBEID GEMAAKTE HKD COMBATKNIFE: Er zijn/waren naast J-P Peltonen meer operationele militairen die uit onvrede over het gebrek aan goede militaire messen en/of als hobby zelf hun benodigde militaire messen hebben gemaakt en daar ben ik er een van. Mijn onderstaande handgemaakte Vietnam SOG-model heb ik ruim 40 jaar geleden in handarbeid uit een versleten Zweedse metaalvijl gemaakt.

Tijdens een uitwisselingsrotatie met de US-AIRFORCE en hun Security Forces zag ik dit SOG vaststaande mes bij een oudere Amerikaanse” Master-Sergeant met veel US-ARMY infanterie/“Grunt” Vietnamervaring. De speciale security tactieken showde/vertelde hij mij wel, maar niet zijn persoonlijke ervaringen daarin, wat ik echter wel kon begrijpen.                                            

Maar destijds als jonge GRO-sergeant & Drill- Instructor” absorbeerde ik zijn praktische kennis & ervaring als een spons en kon er later mijn militaire voordeel mee doen. In ruil daarvoor heb ik de Amerikanen in onze bar echter wel het liedje” Vrouw Havekamp” geleerd.                       

Dus later thuis met slechts een gasbrander, een boormachine, een bankschroef, veel vijlen, wat slagletters, een koud blauwmiddel en blanke lak, heb ik dat fraaie SOG vaststaande mes model met veel vlijt nagemaakt. De originele vaststaande SOG Vietnam messen waren voor een jonge militair met een gezin namelijk peperduur en de weinig aangeboden replica’s waren ook nog veel te prijzig. Dus met de juiste Mind Set en dankzij veel “ellebogenvet”& zweet en moeite werd van deze versleten Zweedse vijl een bruikbaar vaststaand militair mes gemaakt. Ook de bijpassende zwartlederen schede werd in handarbeid vervaardigd.                                       

LUCKY ME: ik bezit dit in de praktijk geteste vaststaande mes gelukkig nog. In totaal heb ik 7 messen met de hand uit afgedankte zaagbladen en vijlen gemaakt en deze zijn nagenoeg  nog in mijn bezit. Alleen Nr. 2, een Survivalmes heb ik destijds aan mijn oude buddy, een VOTC -Survival instructeur geschonken. Jammer genoeg heeft dit vaststaande mes wegens mijn en zijn huidige politieke inzicht of zijn angst voor EGO-verlies daarin, onze vriendschapslijn doorgesneden. Gelukkig heb ik nog wel een foto van het lemmet, echter wel zonder de gewikkelde parakoord handgreep en schede.

hkd sog model

 MIJN RUIM 40 JAAR GELEDEN UIT EEN OUDE VIJL HANDGEMAAKTE HKD SOG-MODEL. 

www.bushcraft.nl