Gerber Strongarm

DE GERBER STRONGARM COYOTE BROWN FINE EDGE,  HET FLEXIBELE MILITAIRE VELDMES & SCHEDE SYSTEEM.
Door Henk Kraaijvanger.

 

Zoals in mijn reviews reeds gezegd en geschreven, ben ik sinds ik besmet raakte met de messen bacterie of het virus een liefhebber van messen in het algemeen en Gerber Knives & Gear in het bijzonder. Ik heb zelfs een jaar geleden tezamen met mijn vrouw en op verzoek van de firma Mikx b.v. voor Gerber Gear op de gezellige Bever Dealerbeurs te Baarn gestaan.

 Henk tijdens Beverdag

                                                             BEVER DEALERDAG 2016.

Dat neemt natuurlijk nu niet weg dat ik ondanks het “Gerber HALO effect”, echt probeer neutraal van mening te blijven. Dat heb ik overigens ook gedaan bij de Gerber Centerdrive Multi tool, die ik vergeleken en “gewogen” heb met zijn naaste concurrenten.

Gerber Gear heeft al een paar goede militaire messen op hum programma staan zoals bijvoorbeeld de fraaie maar wat duurdere Gerber CFB (Combat Fixed Blade Knife), de nog duurdere Silver Trident en de in mijn review beschreven Light Multi Function II (LMF II) http://www.bushcraft.nl/gerber-lmf-ii. Jammer genoeg is de fraaie en functionele Gerber De Facto dagger nooit naar Nederland gehaald en is hij nu uit de productie. Hoe jammer is dat, breng hem ASAP terug Gerber Gear! Dat LMF II militaire veld & survival mes had en heeft naast zijn veelzijdige eigenschappen ook een prima schedesysteem, die haast niet te verbeteren leek te zijn. Ik zei haast, want er is sinds 2015 tijdens de Shot Show uit het eigen Gerber designbureau een erg fraai, voor militairen betaalbaar en zeer veelzijdig veldmes op de messenmarkt verschenen met een nog fraaier multifunctioneel schedesysteem, namelijk de Gerber Stongarm (Made in the U.S.A).  

En tezamen met die andere Made in U.S.A modellen heeft Gerber op tijd de goede afslag genomen! 

WAT MOET EEN MILITAIR VELDMES ONDER ANDERE ALLEMAAL KUNNEN?
Een militair veldmes is naar mijn mening een vaststaand mes voor algemeen militair gebruik “in het veld”, dat de meest veelzijdigste militaire klusjes moet aankunnen zoals bijvoorbeeld:   

1. Het kunnen openen/openbreken van houten munitie kratten en het doorsnijden van stalen/koperen/messing zegeldraden van stalen munitiekistjes.
2. Het kunnen doorsnijden van allerlei soorten bergtouw, parakoord, diverse andere soorten touw, nylon auto gordels en dikke kunststof T-raps.
3. Het kunnen opensnijden van MRE’s en andere soorten gevechtsrantsoenen.
4. Het kunnen “nekken” en slachten van wild en het verkleinen & bereiden ervan.
5. Het kunnen snijden van hout voor camouflage doeleinden en onderkomens/noodshelters.
6. Het in een handgemeen kunnen dienen als “Last Ditch” zelfverdedigingswapen.
7. Het in een noodgeval mee kunnen “graven”, dit voor ligsleuven en/of Dakota-holen.
8. Het in een noodgeval kunnen prikken naar AP mijnen in een “remote area”.
9. Het in een noodgeval kunnen openbreken van houten (binnenhuis) deuren.
10. Voor EOD-taken zoals het doorsnijden struikeldraden, vuurkoorden en slagsnoeren.

 

EEN MUST HAVE: Het lemmet moet lang scherp blijven, dus uiteraard een goede standtijd bezitten en het moet met eenvoudige slijpmiddelen gemakkelijk in het veld naslijpbaar zijn.        

Afleveringspakket                                                                                                                                                      

Deze Strongarm is gemaakt in de U.S.A. en heeft volgens mij een aantal designlijnen van de eveneens fraaie Gerber De Facto en de Gerber Prodigy Plain Edge Desert in zich. Dat kan ook bijna niet anders, beiden zijn namelijk door de Amerikaanse Designer Jeff Freeman & team ontworpen. Allebei dus in Desert kleur en Made in America, maar die beide vaststaande messen zijn nu jammer genoeg uit de productie  (Vraagje: wie o wie heeft er een Gerber De Facto over?). Maar om die veel veelzijdiger Strongarm te testen en te reviewen maakt het geheel wel weer goed. En het Strongarm veldmes heeft net zo’n klinkende functionele naam als de jaren geleden uitgebrachte zwarte Gerber Patriot (zie foto geheel onder).       

DE DIVERSE UITVOERINGEN VAN DE GERBER STRONGARM COYOTE BROWN FINE EDGE (Item: # 30-001058). Deze Strongarm is leverbaar in twee kleuren en twee lemmetuitvoeringen te weten:           

1. Met zwarte handgreep, gezwart conventioneel geslepen lemmet en zwart schede systeem  (Item: # 30-001038).
2. Met zwarte handgreep, gezwart gedeeltelijk gekarteld & conventioneel geslepen lemmet en zwart schede systeem (Item: # 30-001060). 
3.  Met zandkleurige handgreep (met zwarte accenten) , gezwart conventioneel geslepen lemmet en zandkleurig schede systeem (Item: # 30-001058).
4.  Met zandkleurige handgreep (met zwarte accenten), gezwart gedeeltelijk gekarteld & conventioneel geslepen lemmet en zandkleurig schede systeem (Item: # 30-001059).                                                                                                                                  

DE BESCHRIJVING VAN DE GETESTE GERBER STRONGARM COYOTE BROWN FINE EDGE (Item: # 30-001058).                                                                                                        

HET LEMMETSTAAL: Het zwarte lemmet van de Strongarm is uit het Amerikaanse 420 High Carbon (HC) gemodificeerd roestvaststaal vervaardigd, wat een hoger koolstofgehalte heeft als normaal 420 J2 roestvaststaal. Hierdoor is de stevig uitgevoerde snede ook wat hoger te harden, maar gelukkig houdt Gerber niet de maximale hardingswaarde van 420 HC RVS aan, waardoor het lemmet nu naast voldoende hard & scherp, flexibeler en dus ook veel breuk vaster is geworden. Want breuk of een omgebogen van de snede van je noodzakelijke veldmes is onder “remote conditions” een rampzalige gebeurtenis! En zelfs in vredestijd in het bos is dat flink balen.

Het 420 HC RVS lemmetstaal wordt door meerdere US fabrikanten van naam & faam gebruikt als een goede budget lemmetstaal waardoor tijdens het productieproces de matrijzen langer meegaan en/of het lemmet beter bewerkt (lees: goedkoper doordat de slijpgereedschappen langer meegaan) kan worden. Het 420 HC RVS  lemmetstaal heeft uiteraard een zeer goede roestvastheid, een goede standtijd en is tevens gemakkelijk naslijpbaar. Natuurlijk blijft een lemmet die uit het duurdere High End lemmetstaal CPMS30V RVS gemaakt is langer scherp dan een lemmet uit 420 HC RVS, maar CPMS30V RVS is in het veld met normale slijpmiddelen wat lastiger te slijpen.                                                                                    

Daarbij komt nog dat de gemiddelde militair WEL een riant salaris voor al die te lopen risico’s en gedragen verantwoording verdient, maar dat van de Minister van Defensie echter NIET krijgt. Maar die militair heeft wel een goed, stevig en functioneel maar niet te duur “Last Ditch”veldmes nodig en daarbij komt de betaalbare Gerber Strongarm zeer als geroepen.

Gerber Armstrong

HET LEMMET MET BREDE DOORGAANDE ANGEL TANG): De geteste Gerber Strongarm heeft een zogenaamd “sabelvormig” en conventioneel geslepen (Fine Edge/Plain Edge) lemmet en heeft een scherpe droppointvormige lemmetpunt met sierlijke schijnscherpte (Falls Edge). Thank you Gerber folks for a Fine (Plain) Edge! Het lemmet heeft tevens een roestwerende en anti-licht reflecterende zwarte Cerakote® coating en een robuuste brede doorgaande angel/doorn (Tang). Aan het eind van handgreep en deze angel/doorn (Tang ) zit de scherpe puntige glasbreker met nuttige polsriemoog. Deze puntige glasbreker kan echter ook in een zogenaamde “Mano & Mano noodsituatie” als Bone-Breaker ingezet worden.

DE LEMMET STEMPELING TER HERKENNING: 
Op de linkerzijde van het gezwarte lemmet van de Gerber Strongarm staat het huidige en moderne Gerber embleem geëtst (zie hieronder).

 Gerber Logo

Terwijl op de rechterzijde in het wit en evenwijdig met de lemmet rug trots geëtst staat: MADE IN USA. PORTLAND,OR    

Op de rechter lemmetspiegel staat tevens in het klein en wit de cijfers 0871216B3 geëtst.                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

DE HANDGREEP: De goed hand vullende ergonomisch gevormde handgreep zonder drukplekken ( No Hot Spots) met een geïntegreerde dubbele stootplaat is uit met glas versterkt nylon vervaardigd, dat met behulp van een spuitgietmethode om de angel/tang gespoten zit. Om deze harde onderlaag zit de diamantvormige gestructureerde en daardoor slipvaste rubberen overtrek/mantel (Overmold) met “Palmswell” en ruimte voor je omvattende vingers gespoten, wat naast de slipvastheid ook het gripcomfort verbetert. Goed gedaan Gerber! Deze handgreep heeft tevens aan het begin (aan beide zijden) een trapeziumvormige fixatieplaats voor het zekeren van het vaststaande mes in combinatie met de trapeziumvormige kunststof fixatielip (Friction Lock) van de schede. Opmerking: mijn testhand heeft overigens maat 9,5.

HET FLEXIBEL INZETBAAR SCHEDE DRAAGSYSTEEM: Het schede draagsysteem bestaat uit een kunststof schede lichaam met trapeziumvormige fixatielip, met twee geribbelde duimsteunen aan de schedemond (voor een snelle trekwijze van het mes uit deze schede), met twee afwateringsgaatjes (Drainholes), met een afneembare nylon koppeldrager, met  een smal en eveneens afneembaar nylon draagriempje met drukknop sluiting dat aan de kunststof schede en koppeldrager vastzit en die voorzien is van een veiligheid sluitriempje met eveneens een drukknopsluiting, met een kunststof horizontale riemadapter en met een kunststof “bevestigingsvork”. Een en ander zit overigens keurig met een drukknopsystemen aan elkaar bevestigd. 

verticaal dragen

Horizontaal dragen

 

Opmerking: Ik zou als ik het bij Gerber voor het zeggen had, wel de normale onderste drukknop van het afneembare nylon draagriempje dat aan de kunststof schede vast zit, door een veilige slechts in een richting werkende “Pull the Dot” drukknop vervangen zodat onbedoeld losraken van deze normale drukknop voorkomen kan worden. En trek ook het brede stuk nylon webbing van de koppeldrager door de riemoog van de horizontale kunststof riemadapter en zet deze met een “Pull the Dot” of twee normale drukknopen vast. Dat onderste bevestigingspunt is volgens mij de “Achilleshiel” van dit fraaie schedesysteem.                                                                                                                                                                                                                                  

FIXATIE VELDMES IN DE SCHEDE: Het veldmes is zowel links als ook rechts in deze kunststof schede te plaatsen en wordt in deze schede door de trapeziumvormige fixatielip van de schede (“Friction Lock”) goed en rammelvrij gefixeerd. Voor dubbele zekerheid bezit de smalle nylon koppeldrager een veiligheidsriempje met drukknop, waardoor het verlies van je veldmes voorkomen kan worden EN voorkomt tevens dat het veldmes wat gaat hangen en deze houdt nu de handgreep dicht bij je heup.

HOE KUN JE DIT FLEXIBEL INZETBAAR SCHEDE DRAAGSYSTEEM DRAGEN?

Dit veldmes is dankzij zijn uitgekiende schede draagsysteem op minimaal drie manieren te dragen (zie ook de bijgevoegde gebruiksaanwijzing): 

Uitleg Schedesysteem

a. Met de nylon koppeldrager is het veldmes aan de koppel op de heup & bovenbeen te dragen. Ook is het veldmes met het smalle nylon draagriempje ook aan de koppel te dragen.                                                                                        

b. Met verwijderde koppeldrager en verwijderd smalle nylon draagriempje is het veldmes met behulp van de horizontale kunststof riemadapter en de kunststof “bevestigingsvork”,  horizontaal aan de koppelriem of verticaal aan de webbing schouderbanden (kost even wat moeite) van je rugzak/pack te dragen. Eventueel kun je het  smalle nylon draagriempje aan de kunststof schede lichaam laten zitten.   

c. En met de verwijderde koppeldrager, verwijderd smalle nylon draagriempje en verwijderde horizontale kunststof riemadapter is het veldmes verticaal (ook op zijn kop) met  behulp van de kunststof “bevestigingsvork” aan de M.O.L.L.E. PALS van je OPS-vest of kogelwerend vest te dragen. Eventueel kun je het  smalle nylon draagriempje aan de kunststof schede lichaam laten zitten.     

TIP: mocht u wat delen van dit schedesysteem verwijderen, berg ze dan in de Gerber doos op, dit om vermissing & verlies te voorkomen.  

MEEST FLEXIBELE SYSTEEM VOOR EEN PRODUCTIEMES:
En natuurlijk is het flexibele schede draagsysteem met zijn vele bevestigingspunten ook met parakoord of nylon riempjes op veel verschillende manieren aan jezelf en aan je uitrusting te bevestigen. Mil. Spec. parakoord hoor je als militair altijd in je belt kit & rugzak bij je te hebben! En nee “Baasje”, dat pastte echt niet meer in mijn overvolle HK E & E riem.                                                                                        

Opmerking: let bij het dragen en/of plaatsen van het schedesysteem erop dat je in geval van nood direct bij je veldmes kunt om deze snel en effectief in te kunnen zetten! Beter Safe Than Sorry. Geloof me destijds had ik heel snel mijn veldmes tijdens een eigen dienstongeval nodig, dus ik weet daarbij echt wel “van de hoed en de rand”.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE GERBER STRONGARM (Item: # 30-001058).                                                                                                         

LEMMET MATERIAAL:

420 HC roestvaststaal.

LEMMET SLIJPWIJZE:

“Sabelvormig” en conventioneel / Fine (Plain).

VORM LEMMET PUNT:

Scherpe droppointvormige lemmetpunt.

LEMMET HARDHEID:

Geen fabrieksopgave.

LEMMET AFWERKING:

Met gladde zwarte Cerakote® (ceramiek) coating.

LEMMET LENGTE:

12,7 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

11,5 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

29 mm.

MAXIMALE LEMMET DIKTE:

4,98 mm.

BIJZONDERHEID ANGEL / TANG:

Brede doorgaande angel/doorn (Tang)

MATERIAAL HANDGREEP:

Met glasvezel versterkt nylon, waarover een met diamantvormige gestructureerde rubber overtrek / mantel (Overmold ) zit.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Zeer slipvast en comfortabel.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP

3,4 cm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

2 cm.

MATERIAAL SCHEDE:

Kunststof.

MATERIAAL KOPPELDRAAGSYSTEEM:

Nylon webbing met metalen drukknopen en kunststof onderdelen.

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Flexibel draagsysteem, de beste die ik heb gezien.

GEWICHT MES:

204 gram.

TOTALE LENGTE MES:

24,8 cm.

DRAAGLENGTE AAN KOPPELSTUK:

26,8 cm.

DRAAGGEWICHT:

304 gram.

ONTWERPLAND:

U.S.A.

PRODUCTIELAND MES:

 

GARANTIETERMIJN:

    Geen gezeur garantie.

Hier gegeven door Nederlandse Gerber           importeur Fa. Mikx Wholesale.

ADVIESPRIJS:

Circa 100,- Euro.

 

 

GESCHIKT GEBRUIKSDOEL:

  1. Militair veldmes.
  2. Kampeermes.
  3. Outdoormes.
  4. Survivalmes.
  5. B.O.B / Preppermes voor in je rugzak.
  6. Als modern bushcraftmes.

                                                                                                                                                                                                                         

DE NULMETING, WANT METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN.
De Gerber Strongarm is een compact, vrij licht veldmes en kwam bijna scheermesscherp uit de Gerber verpakking. Het lemmet kon jammer genoeg net niet alle onderarmharen  afscheren. Wel kon het lemmet zijn initiële scherpte bewijzen op mijn testpapiertje en na schoongemaakt te zijn daarna een paar heerlijke tomaten doorsnijden. Ik denk dat het mede komt door zijn wat stevige lemmetgeometrie wat voor een vaststaand veldmes noodzakelijk is, want het lemmet van een veldmes is vaak een compromis voor allerlei taken. Natuurlijk had ik het lemmet nog wel scherper kunnen slijpen, maar gedurende deze testen doe ik dat echter niet, eens kijken hoever hij komt!

Die tomaten snijproef werd zeer goed (****) volbracht. Jammie Jammie, zo heerlijk zijn die tomaten schijfjes.  Maar toen zag ik een kosmische foutje in de snede, de linker snede begon circa twee millimeter eerder dan de rechter, niet fraai maar dat zal het functioneren echter in het veld echter niet in de weg staan, denk ik. Wel goed blijven opletten Gerber slijpers, want dat kost je wel puntjes!

Tomaatjes in plakjes

Wat mij direct positief opviel was de comfortabele, slipvaste ergonomische gevormde rubber overtrek/ mantel (Overmold) van de Gerber Strongarm handgreep. Het zwaartepunt van het vaststaande mes ligt derhalve ook mooi op de geïntegreerde dubbele stootplaat, waardoor het mes goed te sturen is.

Het schedesysteem van de Gerber Strongarm is een van de flexibel inzetbaarste en fraaiste die ik bij van een fabrieksmatig gemaakte veldmes in mijn handen heb gehad. De drukknopen gingen eerst best zwaar en moesten dus eerst wat “ inlopen”, maar ze geven een zeer goede klemming. Dit drukknopen systeem is overigens veel geruislozer dan Velcro / klittenband systemen.

Je kunt met dit schedesysteem het vaststaande veldmes dus op verschillende manieren dragen (zie wat bijgevoegde foto’s. Hij kan zelfs op zijn kop aan de M.O.L.L.E. PALS van een OPS of kogelwerend vest. Zodat je als militair altijd je “Last Ditch Tool” bij je hebt. Tip aan de US Military Staff: Supply Every military Person “Overseas” with a Strongarm.

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Gerber Strongarm<<<