Gerber Principle

 

DE ZWARTE GERBER PRINCIPLE BUSHCRAFT.
By: Henk “the Knife” Kraaijvanger.

 

Dat ik van goede messen en tools houdt zal bij velen zo langzamerhand wel bekend zijn, maar minder messenliefhebbers weten dat ik “sinds jaar en dag” een oeroude fan van de Made in the U.S.A Gerber Legendary Blades van weleer en tegenwoordig ben.

Na de overname in 1996 van Gerber Legendary Blades door de Fiskars Manufacturing Corporation uit Wausau (U.S.A) zou de oude naam veranderen in de Gerber Gear Company. Die Amerikaanse Fiskars organisatie is overigens een dochteronderneming van de grote Finse Groep Fiskars, OY. Door dat overnemen van de Gerber Legendary Blades kwam er een einde aan die oude zeer gewaardeerde , maar duurdere Gerber Legendary Blades / Made in U.S.A.  mes modellen. Maar die voor de verzamelaars echter wel plotsklaps flink in waarde zouden stijgen. Zo zie je maar dat elk nadeel ook zo zijn voordeel heeft.

Gerber Principle

Daarna zou er bij Gerber Gear een andere meer Globalere wind gaan waaien en zouden de meeste prijsgunstiger mes modellen in China geproduceerd worden. En de rest zou eigenlijk ook weer historie zijn, ware het niet dat Gerber Gear enige tijd terug aan de publieke roep van back to “Made in de U.S.A.” heeft toegegeven en weer begonnen is de betere messen weer in de U.S.A . te produceren. Daar kwamen overigens de meeste Multitools, de High-end messen en US militaire springmessen al vandaan. Ik heb enige tijd geleden het zeer goede tactische vaststaande (militaire) mes, de Gerber Strongarm getest en voor zeer goed bevonden. Zie a.u.b. mijn oudere review op:  http://www.bushcraft.nl/gerber-strongarm. Dat tactische veldmes is een echte aanrader.                                                                                          

Het Gerber R&D Departement zal bij het ontwerpen gedacht hebben dat het nu de beurt is aan de grote groep van bushcrafters en fieldcrafters en kwam me een speciaal voor die doelgroep ontworpen compact vaststaand mes op de markt, de zogenaamde Principle Bushcraft. Die wegens zijn compacte vorm, zijn bijzondere hand vullende handgreep, zijn Zero Scandi lemmet, zijn flexibele schede uitvoering en zijn betaalbare adviesprijs zowel geschikt is voor de beginnende onervaren als ook de verder gevorderde meer ervaren bush of field crafter geschikt zal zijn. Daarbij komt ook nog dat deze vrij compacte Principle mijns inziens in het bos, bij de scouting of op de kampeerplaats totaal niet agressief oogt. De Gerber Principle wordt overigens in zowel zwart als ook in coyote = lichtbruin/zandkleur geproduceerd. Ik ga het zwarte bushcraft model Principle testen, die overigens niet beter of slechter zal snijden dan de coyote uitvoering en nee Silvana S., dat heeft niets met discriminatie, maar puur met beschikbaarheid te maken!

DE BESCHRIJVING VAN DE GERBER PRINCIPLE BLACK BUSHCRAFT (30-001659). De Gerber Principle Black Buscraft is een speciaal ontworpen compact Bushcraft model dat wat “veramerikaanst” is en die tevens flexibel draagbaar is. Deze nieuwe Gerber Principle werd door de Nederlandse Gerber importeur de Groninger firma Mikx b.v., snel en zonder stalorders beschikbaar gesteld. Maar ja, ik ben ook een “officieuze Gerber Ambassadeur” van het eerste uur.

Maar zoals altijd met elke messen en Gear-testen blijf ik mij ervan bewust dat ik het HALO/HORN principe ken, me er bewust van ben en dus naar eer en geweten beoordeel.

HET LEMMET: Het droppointvormige lemmet is uit het eenvoudige maar goede Amerikaanse roestvaste 420 High Carbon (HC) lemmetstaal geproduceerd en heeft een volle doorgaande angel, op zijn Jan-Kees/= Yankees “Full Tang” genaamd. De Scandinavische snede = Scandi is tot op nul graden geslepen, die tevens gepolijst is.  Hierdoor is het lemmet in principe een zeer goede houtsnijder wat voor de bushcrafter eigenlijk een pre is. Door dat polijsten lijkt de snede van de Principle een secundaire snede te hebben, maar dat polijsten is gedaan om het minuscule braampje te verwijderen dat tijdens het slijpproces aan de snede is ontstaan. Tevens is deze Scandi snede in het veld met eenvoudige slijpmiddelen en weinig slijpervaring weer snel en scheermesscherp  te slijpen. De lemmet rug is scherp 90 graden geslepen en is daardoor geschikt om met behulp van een vuurstaal/ Firesteel  een levensreddend vuur te kunnen ontsteken. Maar ook voor het verwijderen van boombasten en voor het schrapen van tondel is deze lemmet rug zeer geschikt. Om bij fijne snijklusjes het mes kort/voor de handgreep  vast te kunnen pakken, heeft het lemmet een halfronde botte vingeruitsparing, ook wel Finger Choil genaamd.

DE HANDGREEP: De kunststof handgreep bestaat uit twee harde voorgevormde kunststof greep platen met een rubberen overtrek en die zijn door middel van drie roestvaststalen vastgeklonken bussen op de volle doorgaande angel bevestigd. Deze vormen tezamen dus de zogenaamde “Multi-Grip Handle”, die zeer comfortabel. Dit wegens zijn vorm dus zeer geschikt is voor de in de bush en fieldcrafters gebruikte meerdere handgreep variaties. En dankzij zijn rubberen overtrek en de aansluitende angelrand krijg je bij langdurig gebruik geen drukpunten/Hot Spots. De handgreep heeft een kleine geïntegreerde enkele hand / vingerbeschermer, waardoor je niet doorschiet en dus veilig kunt werken. Je kunt met behulp van de reeds genoemde drie roestvaststalen bussen het mes met parakoord aan een lange tak bevestigen, waardoor hij een speer zal worden (heeft niet mijn voorkeur). Bij het wegsteken van het mes in de kunststof schede rast/fixeert het uitstekend ronde en verende kunststof deel / lip van de schedemond solide in de voorste roestvaststalen bus. De achterste roestvaststalen bus is echter ook te gebruiken als oog voor een pols/vingerriem en in mijn geval als pinksteun bij zware snijklusjes.

snij instructies 

Zie voor deze greep variaties de officiële Gerber instructie (van links naar rechts: de voor de borst/ zijgreep; de precisie/korte greep en de normale hamer of slaghoutgreep).

 

Denk bij het snijden altijd aan uw eigen en andermans veiligheid en weet waar uw lemmet bij mogelijk doorschieten “heengaat” en houdt uw dijbenen en “trouwgereedschap” daarbij weg, want die zijn door de duimdikke slagaders daar, bijzonder kwetsbaar. Zorg dat u in het veld altijd een goedgevulde EHBO tas met noodverbanden en/of een knevel/tourniquet bij u heeft en weet hoe u deze moet gebruiken.

DE SCHEDE: De flexibel inzetbare zwarte polymeer/kunststof schedesysteem is in een spuitgietmethode vervaardigd en bestaat uit totaal vijf verschillende onderdelen. Deze schede lijkt sterk op de door mij geteste een zeer goed bevonden Gerber Strongarm. Het vaststaande Principle mes past slechts op een manier in deze schede en is daardoor in principe “alleen correct” rechts te dragen, alhoewel links aan de riem ook gaat. De schedemond sluit goed om het lemmet en een stukje handgreep met de kleine hand / vingerbeschermer. Het vaststaande mes wordt bij het wegsteken goed in deze schede gefixeerd, dit door de uitstekend ronde kegelstuk op de verende kunststof lip van de schedemond, die goed maar wel hoorbaar in de voorste roestvaststalen bus “rast. Bij het op de kop gehouden schudden van de schede zonder veiligheidsriempje rammelt het mes wel wat in de schede, maar komt niet los. Daar het geen tactisch gevecht mes / Combatknife betreft, is dit niet erg.  Als dubbele veiligheid op de fixatie van het vaststaande mes tegen verlies en tevens om het rammelen te verminderen, kun je het bijgeleverde zwart nylon veiligheidsriempje met klittenband door de adapter trekken en om de handgreep doen. De schede heeft aan de schedemond een geribbeld duimstuk, waardoor het trekken van het mes uit deze schede veel sneller en ook veiliger gaat. Aan het eind en de achterkant van de schede is een ovaal afwateringsgat, de zogenaamde Drainhole, waardoor het regenwater, zee of revierwater vanzelf uit deze polymeer/kunststof schede loopt. En messenvrienden, ik heb de schede onder de kraan gehouden om deze te vullen en het water loopt bijna beter uit het ovale afwateringsgat /Drainhole dan uit die opening van Brusselse “Manneke Pis”.

 Verticale draagwijze                                                                                                                                                               

FLEXIBELE SCHEDE DRAAGWIJZEN: De demontabele verende en klemmende koppeladapter / Beltclip is bedoeld voor de riem of koppel (middelhoog of hoog), terwijl na het verwijderen van deze verende en klemmende koppeladapter / Beltclip, en het plaatsen van de bijgevoegde 2e koppeladapter met  twee verhogende vlakken met een rechthoekige uitsparing en twee riem uitsparingen, deze schede ook voor horizontaal draagbaar geschikt maakt. En zonder deze twee adapters MOLLE geschikt wordt. Maar hoe verwissel je deze adapters dan? Je moet eerst de verende kunststof bevestigingsvork uit de doos of indien geplaatst uit zijn bergplaats van de schede trekken, daarna de gekozen adapter over de een of twee opstaande rechthoeken plaatsen en dan verende kunststof bevestigingsvork weer terug in zijn bergplaats van de schede duwen totdat hij in rast. 

Deze multifunctionele zwarte polymeer/kunststof schede is dus zeer flexibel te dragen zoals reeds genoemd dus:

1. Met de klemmende koppeladapter / Belt clip met sluitende verende kunststof bevestigingsvork aan riem of koppel van maximaal 45 mm breedte. Deze adapter heeft twee posities en is daardoor naar keuze hoog of middelhoog te dragen. Ik vind dit de beste manier en draag hem meestal middelhoog aan mijn webbing riem.

Opmerking 1. De schede van dit mes is overigens officieus door ietwat gepriegel met de sluitende verende kunststof bevestigingsvork door deze iets te buigen ook zeer laag te dragen, maar ik raad deze draagwijze niet aan. 

Opmerking 2. Door de klemmende koppeladapter / Belt clip 180 (op zijn kop) te draaien, is de schede op zijn kop aan horizontale riemen van je survivalvest te dragen.

2. Met de andere verhoogde koppeladapter en sluitende verende kunststof bevestigingsvork horizontaal aan de 46 mm brede riem of koppel (U.S.A. Scout draagwijze).

3. Zonder deze twee koppeladapter maar met de verende sluitende kunststof bevestigingsvork aan de M.O.L.L.E. riemen van je OPS vest of je OPS rugzak.

Dit bevestigen aan je OPS rugzak heeft echter niet mijn voorkeur, want als in een noodgeval/ bij een plotselinge val in snel stromend water je rugzak moet afwerpen, ben je je rugzak met levensreddend mes kwijt. Ik kan over dat plotsklaps in het water vallen wel meer vertellen, het belangrijkste feit is echter dat je dan snel je rugzak van je rug moet halen. Derhalve liep ik in heuvelachtige gebieden met stromend water veelal met een los geklikt borstriempje!

 Adapters Gerber

DE SPECIFICATIES VAN DE GERBER PRINCIPLE BLACK BUSHCRAFT.

MERK EN MODEL / CATEGORIE NUMMER:

Gerber Principle Black Bushcraft / 30-001659.

SOORT ANGEL / TANG:

Vol doorgaand / Full tang.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint vormig.

SOORT LEMMET SLIJPING:

Conventioneel / Plain edge.

SOORT SNEDE:

Scandi tot nul.

GEBRUIKT LEMMET STAAL:

420 HC roestvaststaal.

LEMMET SCHERPTE AF FABRIEK:

Scheermesscherp.

LEMMET HARDHEID:

Ca. 58 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Stone Washed.

LEMMET LENGTE:

7,9 cm.

LEMMET BREEDTE:

29 mm.

LEMMET DIKTE:

3,19 mm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Met rubber overtrokken nylon basis.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Met behulp van 3 roestvaststalen bussen.

LENGTE HANDGREEP:

11, 1 cm.

FUNCTIONELE LENGTE HANDGREEP:

10, 0 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

28,1 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

16,5 mm (midden hanggreep)

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Multifunctioneel draagbare schede.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

19,1 cm.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

108 gram.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

171 gram (met beltclip).

DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE:

20 cm.

PRODUCTIELAND VASTSTAAND MES:

U.S.A.

PRODUCTIELAND SCHEDE:

U.S.A.

GARANTIE TERMIJN:

25 jaar.

ADVIESPRIJS:

Ca. 100 Euro.

 

NUL METING/1e INDRUK GERBER PRINCIPLE BLACK BUSHCRAFT:

PLUS:

 • Compact modern design bushcraft mes.
 • Met een volle doorgaande angel constructie / Full Tang.
 • Nagenoeg zeer scherpe tot nul geslepen Scandinavian Grind van de snede a.k.a. Scandi.
 • Comfortabele met rubber overtrokken kunststof handgreep, die minimaal voor de drie belangrijkste bushcraft greep houdingen geschikt is.
 • Multifunctioneel te dragen kunststof schede.
 • Snelheid om schede aan riem te bevestigen / verwijderen schede van de riem.
 • Als extra veiligheid tegen verlies heeft de schede een zwart nylon veiligheidsriempje.
 • Weer Made in the U.S.A.

MIN:

 • Mes rammelt wat in de schede, maar blijft ook zonder nylon veiligheidsriempje goed gefixeerd zitten. Zelfs bij het op de kop houden en schudden.

 

DE VELDTESTEN:

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!     

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed. 

 

VELDTESTDAG 1. Op een mooie zonnige dag heb ik mij met de auto laten uitzetten om te voet via diverse bossen, zandpaden en B-wegen terug naar huis te lopen. Ik had daarbij een oude zijzak van mijn vertrouwde Berghaus Vulcan van schouderriemen voorzien en deze ingepakt met voldoende water, koffie en energierepen. Ja, die oude dingen doen het nog goed. Het was in het begin best warm en de route liep gedeeltelijk over de Brabantse Wal en zandvlaktes , dus was het soms “klimmen en dalen” en dat op lage klasse A-schoenen.                                                                               

Het doel van deze eerste testdag was het draaggemak van de schede en het directe gebruik van de compacte Gerber Principle in het bushcraft veld. Ik droeg de gemakkelijk aan de riem te plaatsen/te verwijderen Gerber Principle middelhoog  en verticaal aan de webbing riem met gebruikmaking van het extra nylon veiligheidsriempje.

Horizontaal aan de riem

En deze kunststof schede droeg erg prettig en daarbij was het mes na het lossen van de klittenband van het nylon veiligheidsriempje goed tot zeer goed te trekken en weer terug te plaatsen / ***half.  Daarbij wel even op het veiligheidsriempje letten a.u.b. En ja, deze testdag begon ik met het batonneren van harde droge sparrenhouten takken. Gezien zijn compacte lemmetmaat nam ik een circa 3 cm dikke droge sparrentak met ook wat harde noesten. Dan batonneren ging daarbij zoals verwacht zeer goed /****.

Lukt goed!

Daarna ging ik handmatig met het Scandi lemmet vuurstokken snijden en tondel produceren en dat lukte dankzij de zeer scherpe snede “in het hout bijtende snede” zeer goed / ****.

Bijtend door het hout

Dankzij de comfortabele rubberen overtrek van de nylon handgreep ging dat snijden zeer comfortabel / **** en daarbij steunde ik met mijn pink in de achterste roestvaststalen bevestiging bus. Ook ramde ik het lemmet van de Principle in een dikke omgevallen boomstam om zo als steun voor het schaven van tondel snippers en ook dat ging zeer goed / ****. Natuurlijk stak ik bij korte verplaatsingen in de testarea het mes uit veiligheidsoverwegingen terug in de schede, doch ik sloot daarbij niet het nylon veiligheidsriempje. Dat sluiten van het riempje deed ik bij verre verplaatsingen en op de Hike uiteraard wel.

 schaven

DE PRESTATIES VAN DEZE TESTDAG:

 • Bevestigen schede aan / verwijderen schede van riem : Zeer goed / ****.
 • Draagcomfort schede hoog aan de riem: Zeer goed / ****.
 • Werking extra nylon veiligheidsriempje: Zeer goed / ****.
 • Mes is goed uit de schede te trekken / weer terug te plaatsen in schede: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Batonneren droge harde sparrenhout met noesten: Zeer goed / ****.
 • Vuurstokken snijden en tondel produceren: Zeer goed / ****.
 • Comfort handgreep: Zeer goed / ****.
 • Tondel en snippers schaven: Zeer goed.

Na afloop van deze snijtesten moest het Scandi lemmet van de Gerber Principle zich op het roemruchte testpapiertje bewijzen en daarbij was het lemmet nog steeds zeer scherp /****.

 

DAG 2, DE THUISTESTDAG.

TOMATEN SNIJDEN: Het zeer scherpe Scandi lemmet sneed in de buitenkeuken de groeten zeer goed. De grote tomaten hadden tegen dit zeer scherpe lemmet /**** geen schijn van kans.

Tomaten snijden

KARTON SNIJDEN: Het snijden van diverse soorten en diktes van karton ging zeer goed /**** en dat ruimde goed op.

Papier verwerken

DE CORROSIE TEST: Hierna moest het 420HC roestvaste lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij urenlang, maar wel gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater uit Zeeland. Er waren geen roestplekken of vlekken te bekennen, daaruit blijkt dat het gebruikte lemmetstaal zeer goed/ **** roestvast is.

 

VELDTESTDAG 3.  Op een zeer warme dag lekker met de gevulde rugzak de fraaie en koele bossen in om de Gerber Principle  weer “flink aan de tand te voelen”. Tondel en vuurstokken maken, berkenbast opruwen en vuur ontsteken stonden op het hoofdprogramma. Het maken van tondel en het opruwen van berkenbast ging dankzij het zeer scherpe Principle lemmet en de “buik” van dat lemmet zeer goed / ****. Ook het snijden en aanpunten van stokken en het maken van tondel en vuurstokken ging zeer goed / ****.  Het vuur ontsteken met behulp van de lemmet rug van de Gerber Principle, een vuurstaal /Ferrocerium Firesteel, opgeruwde berkenbast kwam aan de beurt, dat vuur ontsteken ging overigens sneller dan de tijdontspanner van mijn camera aankon.

 

Te snel voor de camera

vuur

Het score resultaat van vuur ontsteken was dankzij de scherpe 90 graden lemmet rug van de Principle  dus zeer goed / ****. Daarna was het tijd voor de koffiepauze met een energiebar en vanaf die mooie uitzicht plek was dat beslist geen straf. Nog even wat snijklusjes gedaan en daarna via de fraaie paden maar op huis aan. 

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Snijden en aanpunten van stokken: Zeer goed / ****.
 • Snijden van tondel en vuurstokken: Zeer goed / ****.
 • Opruwen berkenbast: Zeer goed / ****.
 • Schaven van tondel: Zeer goed / ****.
 • Ontsteken van vuur m.b.v. de lemmet rug en Firesteel: Zeer goed / ****.
 • Comfort handgreep: Zeer goed / ****.
 • Slipvastheid handgreep: Zeer goed /**** (is wat “plakkerig”).

Na afloop moest het schoongemaakte lemmet zijn overgebleven scherpte op het testpapiertje bewijzen, die nog zeer goed / **** was.

 Aan de buikband van de rugzak

VELDDIENSTDAG 4. Op een eerst fraaie dag wederom de bossen in om de Gerber Principle verder te testen. Deze droeg ik zeer comfortabel / **** aan de buikriem van mijn oude 30 liter Berghaus rugzak. Ik heb daarna wederom een aantal snij en schraap testen gedaan om de Principle wederom te kunnen beoordelen. Die snij en schraaptesten gingen beiden zoals verwacht zeer goed / ****. Ik heb tevens van een uitgedroogde buigzame tak een lichtgewicht wandelstok annex “ loslopende honden afstand houder” gemaakt.

lichte wandelstok

Toen was het tijd voor het produceren van veel tondel en dat ging ook weer zeer goed/ ****. 

aanpunten

Daarna was er de koffiepauze met extra’s die ik ook wel nodig had. Na deze koffiepauze verder de bossen door alwaar plotsklaps het fraaie weer omsloeg in een langdurige vette regenbui. Dus maar mijn 27 jaar oude vertrouwde Telemark-jas aangedaan en via smalle paden op de harde weg aan de rand van de bossen aan. Daar heb ik de Gerber Principle uit fatsoens overwegingen van de heupriem gehaald, uitgeschud en “nat” in de rugzak gedaan. Het meeste regenwater was via het afwateringsgat / Drainghole al verwijderd. Daarna in de hevige regen via die harde weg circa 3,5 km speed-marsend op huis aan en eerlijk gezegd had ik snel mijn oude cadans & ritme van weleer terug te pakken. Tja, wat wil je ook, ik hield mijn hoofd en body dankzij de “waterkoeling” echt koel. Thuis aangekomen hield die vette regenbui plotsklaps op, waarna ik de natte Gear buiten kon uithangen om te drogen en ikzelf onder de douche kon springen. Daarna heb ik de messen en gebruikte tools droog en schoon gemaakt en met een olielapje onderhouden. Tja, weer die beroepsdeformatie van de “ingetrainde onderhoudsdrang” na gebruik.

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Draagcomfort aan de buikriem van de rugzak: Zeer goed / ****.
 • Bevestigen schede aan / verwijderen schede van riem : Zeer goed / ****.
 • Snijden en aanpunten van stokken: Zeer goed / ****.
 • Schrapen hout: Zeer goed / ****.
 • Snijden van tondel:  Zeer goed / ****.
 • Comfort handgreep: Zeer goed / ****.
 • Roestvastheid lemmetstaal tegen regenwater: Zeer goed /****.

 

 

VELDIENSTDAG 5: Deze dag begon qua weer wat onbestendig en bewolkt, maar in de loop van de middag trokken die wolken weg en werd het weer lekker warm. Op het hoofdprogramma stonden herhalingstesten voor de zwarte Gerber Principle Bushcraft. Dit compacte bushcraftmes droeg ik in mijn testarea aan mijn extra riem op de horizontale manier, de zogenaamde “Scout wijze”. Het trekken van het scherpe mes was even wennen, maar ging daarna zeer goed /****. Dankzij de flexibele draagwijze van deze schede kun je zelf bepalen hoe je het mes draagt. Het lemmet moest tondel produceren, handgrepen van stokken dunner maken, deze handgreep gladden enzovoort.

Fijne snij klussen

DE TESTRESULTATEN VAN DEZE TESTDAG:

 • Draagcomfort aan de riem en horizontaal/Scouts wijze gedragen, zonder rugzak:  zeer goed / ****.
 • Tondel snijden: Zeer goed / ****.
 • De handgreep van de baton slanker maken: Zeer goed / ****.
 • Deze handgreep met de lemmet rug glad maken: Goed tot zeer goed / ***half.

Thuis moest het lemmet weer zijn scherpte bewijzen op het testpapiertje en deze scherpte was na al dat afbeulen iets teruggelopen, het kon nog maar net het testpapiertje goed tot zeer goed doorsnijden / ***half. Daarna ging het lemmet even over de homemade HKD lederen stop om weer op volledige oorlogssterkte te komen.

Ik weer nu genoeg feiten over/van de Gerber Principle Black Bushcraft en maak de scorelijst op.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST GERBER PRINCIPLE BLACK BUSHCRAFT:

AFWERKING FIT & FINISH:

Zeer goed / ****.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

COMPACTHEID:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

BATONNNEREN:

Zeer goed / ****.

SNEDE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE LEMMET RUG / VUUR ONTSTEKEN:

Zeer goed / ****.

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

Zeer goed / ****.

STROPGEMAK:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

MATERIALEN HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

PASVORM MES IN SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

FLEXIBILITEIT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

Zeer goed / ****.

WOW GEHALTE:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL GERBER PRINCIPLE BLACK BUSHCRAFT: Zeer goed / Very Good / ****.

 

RESUME: De Gerber Principle Black Bushcraft is een zeer goed modern, mooi compact bushcraftmes voor de bushcraft liefhebbers van moderne Bushcraft messen. Ondanks het vrij eenvoudige maar goede 420HC messenstaal en dito harding heeft het Zero Scandi lemmet toch een goede tot zeer goede standtijd.  

De Gerber Principle Black Bushcraft is naast Bushcraft uiteraard ook geschikt voor algemeen Outdoor gebruik en voor gebruik in de jachtkeuken.

Het Gerber Principle Black Bushcraft vaststaande mes heeft net als de reeds genoemde Gerber Strongarm, een zeer goed flexibel schedesysteem, waardoor hij naar veel diverse wensen te dragen is.

De Gerber Principle Black Bushcraft kan zelfs in een remote omgeving als u onder uw Lean-to, Basha of in een tentje ligt, in een noodweersituatie zoals poging tot aanranding/beroving ook nog onder speciale voorwaarden als laatste-lijn zelfverdedigingsmiddel dienen. Of nog erger “gepakt worden door de Boeman/Boevrouw” of zoals de Amerikanen zo mooi omvattend kunnen zeggen “For When The Man Comes.                                                                          

Met de Gerber Principle Black Bushcraft bent u dus altijd “Equipped To Survive”.

 Aanbeveling waard!

                                                   

                                      MIJN AANBEVELING WAARD.

 

TIP VOOR HET GERBER R&D DEPARTEMENT: De meer traditionele bushcrafter zou een fraaie lederen schede voor deze zeer fraaie Gerber Principle Black Bushcraft zeer waarderen. Die lederen schede zou dan als een extra optie aangeboden kunnen worden!

www.bushcraft.nl