Fallkniven R2 Scout

DE NIEUWE COMPACTE FALLKNIVEN R2 SCOUT.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

DE TERUGKEER VAN MIJN GEVOEL VOOR ZWEEDSE FUNCTIONALITEIT.
Je kent het Bijbelse Verhaal waarschijnlijk nog wel over “de verloren zoon die na lange tijd weer thuiskwam”. Zo voelde ik het ook toen ik de nieuwe compacte Fällkniven R2 Scout in Elmax in mijn maat 9,5 knuisten kreeg. Ik heb destijds best veel Militaire types Fällkniven en andere merken outdoor en survivalmessen tijdens mijn lange en harde gebruikerstesten getest en voor goed bevonden, maar ik deed / doe geen bewuste destructietesten “zomaar voor de BS/de leut”. De compactere Fällkniven R2 Scout gelijkt wat “de sinds jaar en dag” bestaande F1 uit dezelfde stal, maar persoonlijk vindt ik zijn High-End lemmetstaal in de harde praktijk nog beter inzetbaar. Maar “natuurlijk” deed/doe ik wel het “in case that batonneren”, waarvan de Zweedse jager en oprichter, designer en CEO van Fällkniven de heer Peter Hjortberger mij destijds daarvoor al waarschuwde om dat beter niet te doen. En gelijk heeft hij en net zoals bij de Zweedse Jagers gebruikelijk is, kun je daarvoor beter een bijltje gebruiken. Maar ja, “nood breekt Wet”.  Zie ook al mijn andere Fällkniven reviews op onze Bushcraft weblog en mijn laatste review over “de kleine, maar fijne Fällkniven WM1 voeg ik bij.  Zie a.u.b. daarvoor: http://www.bushcraft.nl/fallkniven-wm1.                 

DE NIEUWE FALLKNIVEN R2 SCOUT.

De Fällkniven R2 Scout is speciaal ontworpen voor de gebruikers met wat kleinere handen, voor liefhebbers van compacte functionele messen, voor vrouwen en voor jeugdigen. Elk mes met een specifieke vorm heeft zo zijn eigen functie. Ikzelf vind deze Fällkniven R2 Scout zoals de naam al aangeeft, een perfect compact vaststaand mes voor de Scouting beweging in Nederland (en daarbuiten) en ook als compact bushcraft/outdoor of EDC of nekmes lijkt hij mij prima inzetbaar. Maar dat zullen we tijdens de lange veldtesten wel eens gaan zien.

Fallkniven R2 Scout

HET LEMMET.  Het vrij korte maar stevige lemmet met brede doorgaande angel (Tang) en droppoint punt is uit het High-End ELMAX roestvastste lemmetstaal vervaardigd en is vanaf het midden convex geslepen.

Echt onderscheiden van nep

 R2 Scout

 

Het stevige lemmet heeft een korte lemmetspiegel en geen vingeruitsparing de zogenaamde “Finger-choil”, de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag & vingeruitsparing.  Hierdoor hun je direct wat meer kracht bij het snijden in hout zetten. Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 14 mm vanaf en naar de stevige lemmetpunt, waardoor deze lemmetpunt een goed penetrerend vermogen heeft, maar toch ook zeer robuust en dus belastbaar is. De brede doorlopende angel loopt vanaf het einde van de grip/slipvaste en comfortabele handgreep nog circa twee millimeter door en kan daardoor dus ook als slagstuk gebruikt worden. Ook kun je met een harde dikke tak daarop slaan, waardoor het lemmet nog beter in het hout penetreert. De lemmet rug is van het 90 graden type en scherp geslepen, waardoor deze lemmet rug erg geschikt is voor een voor  de Light My Fire Firesteel. Maar deze lemmet rug is ook voor het schrapen van verse bast van een afgewaaide tak in het bos, of opruwen berkenbast is ook zeer geschikt. Het lemmet is blank afgewerkt, wat voor een Scout, survival, bush en fieldcraftmes erg OK is. Kun je in een noodgeval ook nog beperkt mee seinen, er is geen slijtage van de zwarte coating en ook de controle op het onderhoud is gemakkelijker.

HERKENNING.  Op de linkerzijde van het lemmet staan trots drie Zweedse Kroontjes; R2; FALLKNIVEN; ELMAX en twee afbeeldingen van prehistorische jagers. Zodat u zeker weet dat u het origineel en geen fake koopt. Want u kunt maar een keer uw zuurverdiende geld goed uitgeven. Zie daarvoor ook de afbeelding van het origineel onder.

 Logo Fallkniven R2 Scout                         
DE ECHTE FALLKNIVEN R2 SCOUT LEMMETTEKST.

 

VOOR DE STAAL LIEFHEBBERS WAT AANVULLENDE INFORMATIE OVER ELMAX STAAL (BOHLER-UDDENHOLM ELMAX ). Normaal geproduceerd staal is een ijzerlegering met minimaal 0,2% en maximaal 2% koolstof. Niet gelegeerd staal bevat naast ijzer alleen koolstof en wat restonzuiverheden en is niet roestvrij.  Gelegeerd staal zoals het poeder-metallurgische ELMAX bevat wel andere eigenschappen verbeterende toevoegingen zoals onder andere Chroom, Molybdeen en Vanadium. Deze drie elementen werken goed “als een drie-eenheid” samen, waarbij de hardheid, de corrosie/roestvastheid, de slijtvastheid, het snijvermogen en de standtijd = tijdsbuur van scherp blijven sterk  verbeterd worden (zie verdere uitleg onder).  

Dit ELMAX poederstaal bevat 1,7 % Koolstof, 18,0 % Chroom, 0,8 % Silicium, 0,3 % Mangaan, 1,0 % Molybdeen en 3,0 % Vanadium.

Chroom: verbetert de hardbaarheid, slijtvastheid en corrosieweerstand. Het is een zeer belangrijk element in het hardbare martensitisch  roestvaste staal.

Molybdeen: verbetert de hardbaarheid, treksterkte en corrosieweerstand, met name tegen lelijke putvorming in het gelegeerde staal.

Vanadium: verbetert de hardbaarheid en bevordert de fijne korrelstructuur van het lemmet. Deze fijne korrelstructuur in het lemmetstaal is een andere belangrijke en verbeterende factor in slijtvastheid, schokvastheid en sterkte.

 

Het ELMAX is een Zweeds poeder-metallurgische Chroom-Molybdeen-Vanadium gelegeerde staalsoort van Bohler-Uddeholm AB, dat naast “schoon” (weinig verontreiniging), fijnkorrelig, erg drukvast & slijtvast, sterk & taai en corrosiebestendig is. Dus heeft ELMAX ook een hoge standtijd (= tijdsduur scherp blijven). Met andere woorden, het lemmet behoudt die beginscherpte erg lang. ELMAX poederstaal bestaat dus uit een groot percentage ijzer en een percentage koolstof (dit om het staal te kunnen harden). Daarnaast  worden de gewenste percentages legeringen/elementen toegevoegd, die de staaleigenschappen van het gesmolten staal positief, dus naar de fabrikant zijn/haar wensen zullen verbeteren.                                                                                                                                           

IN “JIP EN JANNEKE TAAL”: Denk daarbij ook maar eens aan thuis en je moeders en/of je vrouw “ haar geheime soep ingrediënten”, die ze in de pruttelende soeppan deden (en doen) en daarna die heerlijke hete soep thuis opdienden. Met ELMAX poeder-metallurgische is dat principe eigenlijk niet veel anders.

Het gesmolten gelegeerde ELMAX vloeibare staal wordt dan daarna onder hoge druk als kleine druppeltjes in vloeibare stikstof verstoven. Deze kleine druppels koelen onmiddellijk af en stollen tot kogeltjes van maximaal 0,8 mm grootte. Doordat elk kogeltje zo snel afkoelde, is de legeringssamenstelling ervan niet veranderd. Nu worden die kogeltjes net onder het smeltpunt verhit en in twee bewerkingsfasen onder zeer hoge druk tot een vast en homogeen  “stuk” staal geperst. Hierna wordt het Hightech staal op grote rollen met zorgvuldigheid voor de exclusieve klanten met banden omwikkeld en daarna verzonden.

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING DOOR DE MESSENMAKER OF SPECIALIST.
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, het taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de nauwkeurig luisterende warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders en door je aan de nauwkeurige richtlijnen ervan te houden, haal je het beste eigenschappen uit het staal.

 Diagram Elmax Staal                                         

                                DE DIAGRAM VAN HET ELMAX ROESTVASTSTAAL.

 

DE HANDGREEP. De zwarte ergonomisch gevormde grip/slipvaste en hand vullende Thermorun handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) is van een geïntegreerde enkele stootplaat / vingerbescherming en van een grip/slipvaste en ruitvormig patroon (checkering) voorzien en deze handgreep zit om de brede doorgaande angel “gespoten”. Ook onder natte zilte en ook zeer koude omstandigheden blijft de Thermorun handgreep daardoor zeer goed grip/slipvast en warm aanvoelen en het absorbeert ook nog de optredende schokken bij het hakken. Ook mede daardoor is het Fällkniven F1 Survivalmes destijds door het Zweedse Ministerie van Defensie goedgekeurd en ook ingevoerd! Deze Thermorun handgreep ondersteunt ook tijdens het hakken van dit compacte mes en zorgt tevens voor meer veiligheid. Als extra zekerheid is deze eendelige handgreep van een roestvaststalen bus met een vier millimeter groot oog voor een polsriemoog voorzien. Deze handgreep is voor mij als 4-vingers mes gelukkig net lang genoeg om veilig en comfortabel in het gebruik te zijn. Mede door de volle doorgaande angel en het vrij korte stevige lemmet ligt het zwaartepunt van de Fällkniven R2 Scout zijn volle grip/slipvaste handgreep met enkele stootplaat / vingerbescherming, waardoor het lemmet tijdens diverse snijwerkzaamheden erg goed te sturen is.

OPMERKING: Mocht u toch net als ik een “hersenspinsel betreffende het batonneren” krijgen, zorg ervoor dat het te batonneren hout 1/3 dikte in relatie met de lemmetlengte heeft en sla daarbij NOOIT op de Thermorun handgreep.

 

DE BIJGEVOEGDE ZYTEL SCHEDE. Deze voor rechtshandige gebruikers geschikte zwarte schede met  een aangeklonken nylon koppel/riem adapter is uit het thermoplastische Zytel kunststof vervaardigd. De schede bezit twee interne veiligheidssystemen om het mes tegen verlies of te fixeren of 100% te vergrendelen. Door het inpandige dubbele stuitvlakken voor de enkele stootplaat/vingerbescherming en de twee onderstaande anti-verlies zekerheden, is deze schede ook 100% Jumpproof geworden. De originele schede is herkenbaar aan de tekst op de voorzijde van de schedemond: R2  Scout, op de voorzijde van het de roterende vergrendel nok met trekkoordje staat ook R2 en op de achterzijde ter hoogte van het langwerpig verende Zytel vergrendelstuk met koordje staat FALLKNIVEN.COM.  De schede heeft een gestructureerd uiterlijk en bezit aan de zijkanten twee lange zijsleuven voor de koppel/riem of andere riempjes e.d.  

Zytel Schede R2                                                                                

DUBBELE ZEKERHEID TEGEN VERLIES: Als eerste een verend fixatiesysteem voor de algemene fixatie van het vaststaande mes in de schede en ten tweede een 100% veilig werkende vergrendeling met zijn langwerpig verende inpandige Zytel vergrendelstuk met aan de buitenkant een roterende vergrendel nok met trekkoordje, dit voor de 100% veilige vergrendeling. Dubbele zekerheid tegen verlies van je mogelijke kostbare levensredder, dus.

Onder de linker riemsleuf zit tevens het reeds genoemde langwerpig “onder veerdruk” staande inpandige Zytel vergrendelstuk met aan de buitenkant het roterende vergrendel nok met trekkoordje, die naar beneden tegen de schede gedrukt, zowel de enkele stootplaat/vingerbeschermer  stevig in de uitsparing van de schede blokkeert en de handgreep van de R2 Scout extra verliesveilig en ook rammelvrij in de schedemond vergrendelt. Zie ook hun officieel YouTube filmpje daarover.   https://www.youtube.com/watch?v=TGDrkAFOZ2Q                                                                                                                                    

Met de vergrendel nok met trekkoordje naar boven gedraaid/geplaatst, wordt het mes wel “automatisch” in zijn ligplaats gefixeerd, maar dus niet 100% verliesveilig vergrendeld. Om het vaststaande mes in deze onvergrendelde maar wel gefixeerde toestand te kunnen trekken, dien je de handgreep of direct snel direct uit de schede te trekken of beter nog de handgreep “ietsepietsie” naar links te drukken en dan kun je het vaststaande mes omhoog trekken. “Piece of Cake”.                                                                                                                                                         

OPMERKING: Het mes bleef ook zonder extra gefixeerd te zijn bij het met normale kracht met de schede op zijn kop schuddend, goed in deze schede zitten. In het veldbivak op locatie bij normale draagwijze aan de riem is deze fixatie goed genoeg om het mes goed in deze schede te houden, maar indien u verder op pad gaat/ gaat hiken of  het mes om de nek draagt, zou ik het fixatiestuk wel roteren en vastdrukken om het mes 100% veilig in zijn schede te vergrendelen. Want als u dit aanwezige anti-verlies systeem  met 100 % verliesveiligheid niet gebruikt, bent u mijn inziens “een echte schaap” en ook “een dief van uw eigen portemonnee”, dus wees slim! De onderkant van de schede bezit een langwerpige drainhole en een middellange sleuf voor een riem of nekkoord.  Maar je kunt deze schede daardoor ook “up-site down” aan je militaire webbing bevestigen. De R2 Scout past slechts op een manier in deze schede, maar voor de linkshandige gebruikers zullen er Fällkniven A.B. kennende, ook linkshandige schedes voor de R2 Scout op de markt komen.

R2 Scout als nek knife

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE FALLKNIVEN R2 SCOUT.

ONTWERPFIRMA / ONTWERPLAND:

Fällkniven AB te Zweden.

PRODUCTIE IN:

Seki City te Japan.

MERK EN TYPE:

Fällkniven R2 Scout Elmax.

LEMMETSTAAL:

ELMAX van Böhler-Uddenholm.

SOORT ANGEL/TANG:

Protruding, breed en vol doorgaand.

LEMMETAFWERKING:

Blank.

LEMMETHARDHEID:

61/62 HRC.

VORM LEMMETPUNT:

Droppoint.

SOORT SLIJPWIJZE:

Vanaf midden lemmet, convex geslepen.

LEMMETLENGTE:

80 mm.

LEMMETBREEDTE:

25 mm.

LEMMETDIKTE:

4,8 mm.

GROOTTE SLIJPAANSLAG:

3 mm.

SNEDE “VERJONGT” ZICH:

14 mm vanaf en naar de lemmetpunt.

MATERIAAL HANDGREEP:

Thermorun kunstrubber.

BIJZONDERHEDEN HANDGREEP:

Met een ruitvormig en grip/slipvaste checkering  en geïntegreerde enkele stootplaat.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

27 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

18 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Thermoplastische Zytel kunststof.

KLEUR/MATERIAAL SCHEDE ADAPTER:

Zwart nylon.

GESCHIKT VOOR KOPPELS/RIEMEN TOT:

55 mm.

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Bevat twee schedesystemen, een ter fixatie en een ter vergrendeling.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

129 gram.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

181 gram.

TOTALE LENGTE:

18,1 cm.

ADVIESPRIJS:

2 168 SEK.

NEDERLANDSE FALLKNIVEN IMPORTEUR:

Adola Staalwaren b.v. te Apeldoorn.

 

DE VOORWAARDEN VOORAF: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!  En nee, ik doe geen BS destructie testen. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek heeft Fällkniven het fraaie R2 Scout testmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

DE EERSTE INDRUK/NULMETING:

PLUS:

+ Zeer compact, maar toch zeer handzaam vaststaand mes.                                                                                                       

+ Scheermesscherp zo uit de doos.

+ Stevige slipvaste en schok absorberende handgreep met korte vingerbescherming.

+ Lemmet uit High-End roestvast lemmetstaal.

+ Robuust, stevig convex geslepen lemmet.

+ Met twee schedesystemen, waardoor een dubbele 100% veiligheid tegen verlies van je vaststaande mes & mogelijke levensredder.

MIN:

Nog niet ontdekt.

Zeer scherp

 

DE VELDTESTEN.

VELDTESTDAG 1.                                                                                                                                

Op een onbestendige dag te voet naar een van mijn testarea’s, dit om dit compacte maar stevige en zeer scherpe Fällkniven R2 Scout vaststaande mes “aan de tand te voelen. Ik droeg het vaststaande R2 Scout mes in zijn schede aan mijn koppel/riem.

-          HAKKEN TAKKEN MET GEPLAATST DUIM/VINGERKOORDJE: Redelijk tot goed / **half.

-          BATONNEREN STUKKEN HOUT: Uitmuntend goed / ****half.

-          SNIJDEN TONDEL: Uitmuntend goed / ****half.

-          SCHAVEN/SCHILLEN BAST: Uitmuntend goed / ****half.

Schillen

-          GRIP/SLIPVASTHEID HANDGREEP: Zeer goed / ****.

-          COMFORT HANDGREEP: Zeer goed / ****.

-          DRAAGCOMFORT SCHEDE AAN KOPPEL/RIEM: Zeer goed / ****.

-          TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES TERUG IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

-          VASTSTAANDE MES GEZEKERD TEGEN VERLIES: Uitmuntend goed / ****half.

-         BEDIENING ROTERENDE VERGRENDEL NOK MET TREKKOORDJE: Zeer goed / ****.

-          SNIJPRESTATIE VAN HET TESTPAPIERTJE: Uitmuntend goed / ****half.

DE THUISTESTEN:

-          SNIJDEN KARTON: Uitmuntend goed / ****half.

-          SNIJDEN DIVERSE TOUWEN WAARONDER HENNEPTOUW: Uitmuntend goed / ****half.

Henneptouw snijden

-          ROESTVASTHEIDSTEST LEMMETSTAAL: Zeer goed / ****.

Zoutwatertest

VELDTESTDAG 2.                                                                                                                                                      

Op een eerst frisse dag maar later wat zonnige dag met frisse moed en gepakt & gezakt op pad om te Hiken en een en ander onderweg verder te testen. Ik droeg het vaststaande Fällkniven R2 Scout mes in zijn schede aan mijn homemade nekriempje, uiteraard met een goed werkende trekveiligheid.

-          BATONNEREN STUKKEN HOUT: Uitmuntend goed / ****half.

Batonneren

-          SCHILLEN BAST: Uitmuntend goed / ****half.

-          SNIJDEN TONDEL: Uitmuntend goed / ****half.

Hout snijden

-          DRAAGCOMFORT SCHEDE OM DE NEK ALS NEKMES: Uitmuntend goed / ****half.

-          BEDIENING ROTERENDE VERGRENDEL NOK MET TREKKOORDJE: Zeer goed / ****.

-          GRIP/SLIPVASTHEID HANDGREEP: Zeer goed / ****.

-          OPLOSKOFFIE ROERTEST: Zeer goed / ****.

koffie roeren

Waarom draag je de Fällkniven R2 Scout eigenlijk als nekmes met een trekveiligheid? Daarom, dit ook wegens mijn memories uit het verleden.

MEMORIES: Destijds lang geleden tijdens de LB JOP/STO groene weken trainden we als LB/GRO militair eigenlijk alles voor wat betreft de dreigingen tijdens onze inzet en allerlei calamiteiten.  We waren destijds met ons LB Peloton met behulp van de Groep Lichte Vliegtuigen, Vliegbasis Deelen met hun heli’s ook al eerder Luchtmobiel dan de Luchtmobiele Brigade zelf was. Tja, kwestie van “Face to Face onderhandelen “en voor de rest goede positieve beveiligingsdaden voor hen doen. Tijdens een van de oefeningen met als dag doelstelling “het rijden in colonne, het onderkennen van hinderlagen en escapen daaruit” overkwam mij een bijna noodlottig dienstongeval. Bij het als chauffeur razendsnel aan de bermkant stilzetten van de Vau (vrachtwagen) en het snel (in duikvlucht) eruit willen springen, bleef ik met de riem van de omgehangen kaartentas aan de stalen knop van de cabinedeur hangen. Deze riem zat nu om mijn nek vast en ik hing net boven een diepe droge sloot. Ik kon dus met mijn voeten de grond niet raken en hing mij dus in feite op.

Gelukkig kon ik nog net met moeite met mijn vrije rechterhand (de linker hield de stroppende riem vast) mijn groene en gelukkig zelf zeer scherp geslepen Glock veldmes pakken en trekken om die levensbedreigende riem door te kunnen snijden, wat gelukkig goed en redelijk snel lukte. Tja, er waren toen geen echte nekmessen op de markt.

Daarna moest ik direct langs een militaire dokter op een in de buurt liggende kazerne om daarna naar het ziekenhuis voor controle en een foto van mijn nek/hals en te gaan en was ik tijdelijk 24 uur uit de running en onder ”zorgbewaking”. Maar dankzij de wat uitgescheurde riem, het scherpe mes, mijn taaiheid en vooral een engeltje op mijn schouder was erger letsel voorkomen. Wel was mijn Ego door dat ongeval flink beschadigd.                                          

Maar nu terug naar het heden en een nog scherper mes met een antislip handgreep.

 

VELDTESTDAG 3.                                                                                                                                           

IT HAPPENED TO US: Op een mooie zaterdagochtend Hike waren mijn Hike-maatje en ik al een flinke tijd op pad en bijna net bij de beoogde pauze area, toen we onder de braamachtige struik/begroeiing een kitten stressachtig en angstig hoorden “miauwen / huilen om zijn moeder”. Dat alles was in de buurt van een oude boswachters hut, edoch bij navraag daar, bleken die geen die katten te hebben. Derhalve “ met man en vrouwmacht” geprobeerd die kitten te vangen, wat ondanks de stekelige begroeiing en na een beet in mijn vinger met veel moeite goed lukte. De kitten “gewoon” achterlaten was namelijk geen humane optie, dat zou namelijk haar dood kunnen betekenen. Dus na de vangst heeft mijn Hike-maatje zich moederlijk over deze fraaie kitten ontfermd en liefdevol mee en in haar huis opgenomen. Ons team streven is om elke dag een goede daad te doen, wat we vandaag ook daadwerkelijk deden. Jammer genoeg kostte dat wel wat van mijn testtijd, maar dat haal ik wel in. Maar nu terug naar de latere gedane snijtesten en de prestaties van de eveneens erg goed bezig zijnde  R2 Scout.

-          DRAAGCOMFORT SCHEDE OM DE NEK ALS NEKMES: Uitmuntend goed / ****half.

-          GRIP/SLIPVASTHEID HANDGREEP: Zeer goed / ****.

-          SNIJDEN TONDEL: Uitmuntend goed / ****half.

-          BATONNEREN HOUT: Uitmuntend goed / ****half.

-          MAKEN VUURSTOKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

 Vuurstok maken

VELDTESTDAG 4. 
Even de benen stekken om naar mijn ietwat verwaarloosde testarea 27 te gaan. Daar moet ik de flink uitgelopen scheuten/einden van de boven de bank hangende takken met behulp van de Fällkniven R2 Schout ”snoeien” en daarna ook de primitieve bank wat te herstellen. Ook moest het vaststaande mes de grond van opgroeiende takken vrijmaken. In het bos droeg ik de R2 Scout mes om mijn nek want ik vind dit persoonlijk de fijne draagwijze voor dit compacte, maar stevige no nonsens vaststaande mes.                                                                                                                                                                                                                                                                      

-          TAKKEN SNOEIEN: Uitmuntend goed / ****half.

-          GRIP/SLIPVASTHEID HANDGREEP: Zeer goed / ****.

-          SCHAVEN/ SCHILLEN BAST: Uitmuntend goed / ****half.

Schillen van takken

-          MAKEN HARINGEN: Uitmuntend goed / ****half.

-          TREKKEN UIT EN WEGSTEKEN MES TERUG IN DE SCHEDE: Zeer goed / ****.

-          DRAAGCOMFORT SCHEDE OM DE NEK ALS NEKMES: Uitmuntend goed / ****half.

-          STANDTIJD SNEDE TOT NU TOE: Uitmuntend goed / ****half.

 

VELDTESTDAG 5.
Na een vermoeiende week, in het weekend weer even de benen stekken om ‘s morgens heel vroeg de natuur in te gaan om te genieten en ook om mijn verdere veldtesten uit te voeren. 

Bij de start van de Hike hing de dauw nog over de uitgestrekte velden en was het bos langzaam aan het ontwaken. In het bos droeg ik de R2 Scout mes zoals verwacht weer om mijn nek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

-          HAKKEN: Redelijk tot goed / **half.

-          SCHILLEN BAST: Uitmuntend goed / ****half.

-          SNIJDEN TONDEL: Uitmuntend goed / ****half.

-          MAKEN VUURSTOKKEN: Uitmuntend goed / ****half.

-          GRIP/SLIPVASTHEID HANDGREEP: Zeer goed / ****.

-          DRAAGCOMFORT SCHEDE OM DE NEK ALS NEKMES: Uitmuntend goed / ****half.

-          VUUR ONTSTEKEN M.B.V. DE LEMMETRUG EN FIRESTEEL: Zeer goed / ****.

Vuur ontsteken

Vuur ontstoken

-          STANDTIJD SNEDE TOT NU TOE: Uitmuntend goed / ****half.

Ik weet nu genoeg van dit sublieme Fällkniven nekmes en sluit de veldtesten af. Hierna maak ik de “balans” op met mijn beoordeling en bevindingen.

 Stilleven

MIJN EIGEN BEVINDINGEN/EINDBEOORDELING FALLKNIVEN R2 SCOUT.

VOOR HET GEBRUIK / EERSTE INDRUK:

SCORE:

 

 

DESIGN:

Zeer goed / ****.

PRODUCTIEKWALITEIT GEHELE MES:

Zeer goed/ ****.

FIT & FINISH:

Zeer goed / ****.

ROBUUSTHEID:

Uitmuntend goed / ****half.

DE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Uitmuntend goed / ****half.

COMFORT HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

GRIP/SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

TEST ROESTVASTHEID:

Zeer goed / ****.

PASVORM MES IN DE SCHEDE:

Uitmuntend goed / ****half.

BESCHERMD TEGEN VERLIES:

Uitmuntend goed / ****half.

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

SCORE:

 

 

HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES:

Uitmuntend goed / ****half.

DRAGEN MES IN DE SCHEDE AAN RIEM/KOPPEL:

Zeer goed / ****.

DRAGEN MES IN DE SCHEDE AAN RIEM OM DE NEK:

Uitmuntend goed / ****half.

PRESTATIES TIJDENS DE KARTON SNIJTEST:

Uitmuntend goed / ****half.

PRESTATIES TIJDENS DE TOUWSNIJTEST:

Uitmuntend goed / ****half.

PRESTATIES TIJDENS HET HOUTSNIJDEN:

Uitmuntend goed / ****half.

BATONNEREN HOUT:

Uitmuntend goed / ****half.

SCHAVEN/SCHILLEN TAKKEN:

Uitmuntend goed / ****half.

HAKKEN HOUT & TAKKEN:

Redelijk tot goed / **half.

MAKEN VUURSTOKKEN EN HARINGEN:

Uitmuntend goed / ****half.

VUUR ONTSTEKEN M.B.V. LEMMETRUG:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKSGEMAK TREKKEN MES UIT SCHEDE / TERUGSTEKEN IN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

VASTSTAANDE MES GEZEKERD TEGEN VERLIES IN HET VELD:

Uitmuntend goed / ****half.

 

 

NA HET GEBRUIK:

SCORE:

 

 

DE STANDTIJD VAN HET LEMMET TOT NU TOE:

Uitmuntend goed / ****half.

CORROSIE/ROESTBESTENDIGHEID LEMMET:

Zeer goed /****.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed /****.

AANBEVELING:

DIKKE ja.

 

 

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING FALLKNIVEN R2 VASTSTAANDE MES.

 

 

UITMUNTEND GOED / ****HALF.

 

RESUME: Ik vind de Fällkniven R2 Scout het fijnste compacte vaststaande mes die ik in mijn knuisten en om mijn nek heb gehad. Ik vond het compacte mes “liefde op het eerste gezicht” en tijdens de harde praktijktesten onder zwaardere omstandigheden is die liefde bevestigd en dus gebleven. Daaraan hebben ook de comfortabele en grip/slipvaste handgreep, het zeer scherpe robuuste lemmet en de verliesveilige schede aan meegewerkt.

 

                                                    dikke aanbeveling

                                          EEN ECHTE AANBEVELING WAARD.

 

KONINKLIJKE TITEL VOOR FALLKNIVEN: De titel "Purveyor to the Royal Court of Sweden" is een persoonlijke en redelijk zeldzame titel. De Zweedse koning Carl XVI Gustaf is van mening dat de ontvangers van deze titel "een traditie van ambacht en industrie vertegenwoordigen, waar ze wegens hun betoonde kwaliteitsstreven  reden voor hebben om daar trots op te zijn". Koning Carl XVI Gustaf heeft tot nu toe ongeveer 130 koninklijke titels uitgevaardigd. De houders zijn allemaal vertegenwoordigers van Zweedse bedrijven en komen uit een grote verscheidenheid aan ondernemingen. Velen zijn gevestigd in landelijke gebieden.

Velen firma’s zijn klein, sommige firma’s zijn bekend, anderen zijn nieuwe titeldragers, maar allemaal delen ze de wens om hoogwaardige producten en diensten te leveren. Tot de huidige leveranciers van het Koninklijk Hof van Zweden behoren bijvoorbeeld een fietsenfabrikant, een schilderrestaurator, een vlaggenfabriek, een schoenmaker en verschillende meubel en inrichtingsbedrijven, koffieproducenten, voedingsbedrijven en gelukkig ook messenfabrikanten zoals Fällkniven AB.

 

DANKBETUIGING /MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:  Met dank aan de echte heer Peter Hjortberger, destijds de Businessman of the Year in Boden City 2014 van Fällkniven AB voor de spontaniteit om direct mee te willen werken aan onze nieuwe R2 Scout review en voor het verstrekte testexemplaar. Voor meer informatie en voor de andere fraaie modellen bekijk a.u.b. hun uitgebreide en informatieve website http://www.fallkniven.com 

www.bushcraft.nl