Fallkniven WM1

VOOR DE LIEFHEBBERS VAN “KLEIN MAAR ZEER FIJN”,  DE FALLKNIVEN WM1.
By Henk Kraaijvanger.

Als u op school de Bijbelse geschiedenis een beetje gevolgd en onthouden heeft, weet u nog dat David klein in gestalte was, maar door het verslaan van de reus Goliath, groot in daden werd. En dat kunnen we van onze lange Pinokkio niet zeggen, daarbij is het net andersom.

ECHT SPECIAAL VOOR VROUWEN ONTWORPEN:
En met het klein zijn van gestalte maar groot in daden zijn, geldt eigenlijk ook voor de vaak onderschatte Fällkniven WM1 (WoMen’s Model 1). In mijn ogen is dit mes eigenlijk qua lemmet “een kleine zuster van de nu al legendarische F1 Survival knife, vanaf 1995 al in gebruik bij de Zweedse Luchtmacht. ”Sinds enige tijd heeft Fällkniven twee modellen hiervan met twee soorten lemmetstaal en twee soorten foedralen/schedes (Zytel en leder) in de collectie zitten. De lemmeten ervan zijn vervaardigd uit het roestvaste VG-10 laminaat of het High-End 3G lemmetstaal. Had ik het gelamineerde VG-10 Rvs al als zeer goed getest, 3G Super Steel zal dat snijden en de standtijd ruim overtreffen, denk ik.

DE FALLKNIVEN WM1 IN 3G SUPER STEEL. 
In feite is de WM1 een speciaal voor vrouwen ontworpen vaststaand mes, edoch werd door zijn compacte formaat en grote scherpe ook bij mannen, zeker als EDC en nek mes / Neck Knife zeer geliefd. En dat mag, zeker nu in Nederland de scheidslijn tussen mannen & vrouwen (anno 2018 door de Overheid en mainstream media veelal personen genaamd) steeds verder vervaagt. Gelukkig zijn de toiletten in cafés en hotels meestal nog wel van de oude bekende WC-emblemen en teksten op de deuren voorzien. Maar eigenlijk is dit compacte vaststaande WM1 mes met beide schedes een echt EDC mes voor de snijklusjes elke dag, maar die het overigens in een remote area ook goed zal doen als High-End Back-up knife. Omdat in een noodsituatie met een stress factor een goed bereikbaar scherp vaststaand mes sneller inzet gereed is dan een vouwmes en zo je leven kan redden. En ook daar kan ik iets persoonlijks over vertellen.

MEMORIES: Destijds lang geleden tijdens de LB JOP/STO groene weken trainden we als LB/GRO militair eigenlijk alles voor wat betreft de dreigingen tijdens onze inzet en allerlei calamiteiten.  We waren destijds met ons LB Peloton met behulp van de Groep Lichte Vliegtuigen, Vliegbasis Deelen met hun heli’s ook al eerder Luchtmobiel dan de Luchtmobiele Brigade zelf was. Tja, kwestie van “Face to Face onderhandelen “en voor de rest goede positieve beveiligingsdaden voor hen doen.

Tijdens een van de oefeningen met als dag doelstelling “het rijden in colonne, het onderkennen van hinderlagen en escapen daaruit” overkwam mij een bijna noodlottig dienstongeval. Bij het als chauffeur razendsnel aan de bermkant stilzetten van de Vau (vrachtwagen) en het snel (in duikvlucht) eruit willen springen, bleef ik met de riem van de omgehangen kaartentas aan de stalen knop van de cabinedeur hangen. Deze riem zat nu om mijn nek vast en ik hing net boven een diepe droge sloot. Ik kon dus met mijn voeten de grond niet raken en hing mij dus in feite op.

Gelukkig kon ik nog net met moeite met mijn vrije rechterhand (de linker hield de stroppende riem vast) mijn groene en gelukkig zelf zeer scherp geslepen Glock veldmes pakken en trekken om die levensbedreigende riem door te kunnen snijden, wat gelukkig goed en redelijk snel lukte. Tja, er waren toen geen echte nekmessen op de markt. Daarna moest ik direct langs een militaire dokter op een in de buurt liggende kazerne en daarna naar het ziekenhuis voor controle en een foto van mijn nek/hals en was ik tijdelijk 24 uur uit de running. Maar dankzij de wat uitgescheurde riem, het scherpe mes, mijn taaiheid en een engeltje op mijn schouder was erger voorkomen. Maar nu terug naar het heden en een nog scherper mes.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE FALLKNIVEN WM1 MET HET GELAMINEERDE 3G ROESTVASTE LEMMET.                                                                                                                                             

HET GELAMINEERDE LEMMET UIT 3G LEMMETSTAAL: 
Het uitmuntend scherpe droppointvormige lemmet is vlakgeslepen met een verbeterde convex secundaire snede voor hogere snijprestaties en heeft tevens een brede nagenoeg doorgaande angel (Tang), dit voor de sterkte van het lemmet en het gehele vaststaande jachtmes. Het 3G roestvaste staal is een gelamineerd High-End poederstaal van de inmiddels gerenommeerde Japanse staalfabriek Takefu Metals. Een 3G roestvaststalen lemmet heeft een zeer harde kern uit Super G2 (SG2) ook wel genaamd Super Gold Powder Steel (SGPS), dat tussen twee zachtere dus breuk vastere steunlagen uit VG-2 Rvs zit, dus met de volgorde: zachter VG2-zeer harde SGPS-zachter VG2. De prachtige scheidslijn tussen deze verschillende staalsoorten is op het lemmetoppervlak zeer duidelijk te zien.

Fallkniven WM1

DE HANDGREEP:
De slanke ergonomisch gestylde handgreep uit het semi-stroeve zwarte Thermorun is eigenlijk voor kleinere handen ontworpen, maar past uitmuntend goed in mijn maat 9,5 hand. Het heeft voor de veiligheid van je vingers een enkele stootplaat/pareerstuk en zit stevig om de brede bijna doorgaande angel (Tang) gespoten. Het heeft tevens een metalen oog voor extra fixatie en voor een polsriem of beter nog, een vinger en/of pink riempje. De handgreep heeft naast de wat ovale vorm, ook een brede en vlakke vingeruitsparing voor een goede tot zeer goede en veilige grip, dit ondanks de beperkte grootte en stroefheid van de slanke handgreep.

DE LEDEREN SCHEDE: De fraaie zwart lederen schede is uitmuntend goed geproduceerd en dito in elkaar gestikt en geklonken. De daarbij gebruikte rode draad “steekt” erg fraai af tegen het zwarte leder van deze schede. Sorry mevrouw Sylvana Simons en de landelijke anti-Zwarte Piet beweging, het is wat het is, zwart dus. By the way: ik heb die “kleur” zwart niet verzonnen! Door de extra bevestigde lange koppel & riemlus aan de ovale bevestigingsring draagt deze schede uitmuntend prettig laag en lekker beweeglijk. Dankzij de laaghangende koppel & riemlus is deze schede geschikt voor een zeer brede riem (tot maximaal 7,8 cm).  De WM1 zit uitmuntend goed fixerend passend in deze lederen schede zonder bevestigingsriempje, maar waardoor dankzij die fixatie het verlies van dit vaststaande mes nagenoeg voorkomen kan worden. Uiteraard staat op de buitenkant als herkenningsteken WM in een ovaal gestempeld. Jammer genoeg heeft deze schede geen afwatering gat (Drainhole), anders had hij echt excellent gescoord.

DE ZYTEL SCHEDE:
De voor rechtshandige gebruikers geschikte zwarte eenhandige schede met duimstuk is uit het thermoplastische Zytel kunststof vervaardigd. Het heeft een aangeklonken zwarte nylon riemlus met eveneens een aangeklonken zekeringsriempje met een positieve drukknop sluiting. Hierdoor is het verlies van je levensredder nagenoeg uitgesloten. Om roestvorming van je lemmet door water te voorkomen, heeft deze schede ook nog een brede afwateringssleuf.                                                                                                                                      

OPMERKING: als je je mes NIET aan het gebruiken bent, deze niet ergens zomaar wegleggen, maar moet je deze direct in de schede terug te steken!                                                                                                                           

De WM1 kan slechts op een manier in de goed tot zeer goed afgewerkte rechtse schede en wordt intern gezekerd door een verend lipje, waarvan de inwendige nok net als bij alle Zytel schedes de geïntegreerde enkele stootplaat/pareerstuk fixeert. Voor zogenaamde “Lefties” is er echter een linkse schede leverbaar. Deze WM1 schede is alleen geschikt voor de WM1 mes en hierin zit het dames mes geheel rammelvrij (****). De stempeling WM1 staat derhalve trots en duidelijk in de bovenzijde van deze schede. Deze Zytel schede heeft een aangeklonken zwarte nylon riemlus met eveneens een aangeklonken zekeringsriempje met een positieve drukknop sluiting. Hierdoor is het verlies van je levensredder nagenoeg uitgesloten. Hij past aan een maximaal 5,8 cm brede broekriem en draagt daarbij zeer goed en comfortabel (****). Deze Zytel schede is niet MOLLE compatibel, maar niet getreurd, deze schede heeft aan de onderzijde twee ogen voor een bijgevoegd, vrij stijf nylon koord. Dit om het vaststaande mes als nek mes te kunnen dragen. Daarbij moet je echter zelf wel een Tanka bevestigen of een knoop leggen. Mijn voorkeur gaat uit naar een veiliger te dragen en gemakkelijk in lengte aan te passen “dubbele” Tanka. Bij jezelf per ongeluk “stroppen”, kun je jezelf redden door op de grote drukknop van die Tanka te drukken. 

DE SPECIFICATIES VAN DE FALLKNIVEN WM1 3G.

LEMMET STAAL:

Gelamineerde 3G Rvs.

SOORT LEMMETANGEL (TANG):

Brede nagenoeg doorlopende angel (Tang).

LEMMET SLIJPWIJZE:

Vlakgeslepen met verbeterde convex snede.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint.

LEMMET HARDHEID:

62 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Blank satijn.

LEMMETLENGTE:

7,1 cm.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

23 mm.

LEMMETDIKTE:

3,5 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

6,6 cm.

GEWICHT MES ZONDER SCHEDE:

74 gram (met bevestigd vinger/pinkkoordje).

TOTALE LENGTE MES:

17,4 cm.

MATERIAAL HANDGREEP:

Thermorun thermoplastisch kunststof.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,5 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

27 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

12 mm.

MATERIAAL SCHEDE 1:

Zwart leder, stikdraad & metalen klinknagels.

DRAAGGEWICHT: (mes in schede 1).

147 gram.

MATERIAAL RIEM/ KOPPEL DRAAGSTUK:

Zwart leder met een ovale metalen ring.

MATERIAAL SCHEDE 2:

Zytel.

DRAAGGEWICHT: (mes in schede 2).

124 gram (met bevestigde ronde Tanka)

MATERIAAL RIEM/ KOPPEL DRAAGSTUK:

Zwart nylon.

ONTWERPER /ONTWERPPLAATS & LAND:

Fällkniven / Norrbotten / Sweden.

PRODUCTIELAND / STAD:

Japan / Seki City.

GARANTIETERMIJN:

10 jaar, geldt alleen voor de eerste eigenaar.

ADVIESPRIJS WM1 3G:

-          In lederen schede: 2 217 SEK,

-          In Zytel schede: 2 124  SEK.

DOELGROEPEN:

Dames, jagers, vissers, Outdoor liefhebbers, EDC gebruik, watersport liefhebbers.

 

IMPORT: Voor  ik vergeet te vermelden, Adola B.V. te Apeldoorn is de huidige verdeler van de verdere fraaie Fällkniven producten in Nederland. Zie a.u.b. ook hun fraaie website en zet alvast een kwijlbakje boven op uw toetsenbord, dat scheelt schoonmaken ervan:  https://www.adola.nl/fallkniven/.

Inhoud Fallkniven pakket

HET AFLEVERINGSPAKKET.
De Fällkniven WM1 met een lemmet uit 3G Rvs werd uitmuntend scheermesscherp (****half)  in de bekende  Zytel schede afgeleverd met als extra de fraaie zwart lederen schede met rode stiksels er bijgeleverd. Hoe peppie en servicegericht is dat? En natuurlijk ontbraken de sticker en de  Fällkniven pleisters ook niet, want die laatste zijn zeer nuttig bij zo’n uitmuntend scheermesscherp mes.

EERSTE INDRUK (PLUSSEN EN MINNEN):

PLUS: 

+ Uitmuntend scheermesscherp droppointvormig lemmet.
+ Zeer goede rammelvrij pasvorm van het vaststaande mes in beide schedes.
+ Zeer handig formaat vaststaande mes, daardoor een echt EDC vaststaand mes.
+ Zeer slanke doch comfortabele Thermorun handgreep met geïntegreerde enkele stootplaat/pareerstuk.
+ Verbeterde convex snede / Improved Convex Edge.
+ Dankzij de gesloten constructie van deze handgreep om de lemmetangel en het Rvs lemmetstaal, is het vaststaande mes zeer hygiënisch te gebruiken en schoon te maken, vooral voor, tijdens en na de jacht.
+ Brede nagenoeg doorgaande angel (Tang). 
+ Vaststaande mes oogt niet agressief.
+  Zeer fraaie zwart lederen top open schede. 
+ Laaghangende koppel & riemlus van de lederen schede is geschikt voor een zeer brede riem (tot maximaal 7,8 cm).

MIN: 

Nu even niet van toepassing.

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten van de Fallkniven WM1<<<