Fallkniven F1 Militaire schede

 

DE FALLKNIVEN F1, SINDS 1995 TROUW IN DIENST VAN DE ZWEEDSE LUCHTMACHT.
By: Henk Kraaijvanger (WO-1 Ret. RNLAF/ Force Protection).

zweedse luchtmacht wapen 

   HET WAPENSCHILD VAN DE ZWEEDSE LUCHTMACHT.

 

De  Fällkniven F1 is sinds 1995 het officiële survival-mes van de Svenska Flygvapnet = de Zweedse luchtmacht voor de piloten van de Saab JAS39 Gripen (Griffioen) Multi-Role Fighters. JAS staat vertaald overigens voor Jacht-Aanval-Verkenning en dit Zweedse militaire vliegtuig is dus flexibel inzetbaar. Net als de kleine maar vitale Fällkniven F1 en hun lange rechte snelwegen met parkeerplaatsen door de fraaie bossen dus!

Gedurende de 50’er jaren tijdens de hoogtijdagen van de nu vergeten Koude Oorlog begon Zweden naar West-Duits voorbeeld (o.a. A1) met de aanleg van speciale multifunctionele autosnelwegen. Die Zweedse autosnelwegen werden zodanig gebouwd dat ze tijdens crisis ook dienst konden doen als landingsbaan voor de Zweedse luchtmacht. Zie ook dit filmpje:  https://saab.com/gripen/our-fighters/gripen-fighter-system/ en de subtitel “Always Combat Ready. En Zweedse militaire vrienden goed te zien dat u ook in verband met de zogenaamde subversieve “Vijfde Colonne” wel aan de persoonlijke nabij beveiliging tijdens deze operatie denkt. Probeer in het kader van dat  veiligheids denken ook in de grote steden en wijken zoals bijvoorbeeld in Malmö’s Rosengård de “regie”, de Zweedse Wetten, de Zweedse tradities & de Way of Life terug te krijgen. Dus geen No-Zones voor de lokale bevolking dus! Jammer genoeg werden na het “einde” van de Koude Oorlog met/door het vallen van het “IJzeren Gordijn” diverse bezuinigingen op de Zweedse Defensie doorgevoerd en (net als elders in West-Europa) daardoor werden ook belangrijke bases gesloten (hoe dom van de regerende linkse politiek daar).

Maar waar de rest van het Westen nog steeds als een “Sneeuwwitje” doorslaapt, zijn de Zweden vorig jaar toch wakker geworden, getuige hun zelfbeschermingsprogramma en hun brochure “If Crisis or War Comes” (deden wij dat in Nederland ook maar eens na). Zie ook: de omvangrijke, goede en leerzame onderstaande link:

https://www.dinsakerhet.se/siteassets/dinsakerhet.se/broschyren-om-krisen-eller-kriget-kommer/om-krisen-eller-kriget-kommer---engelska.pdf

.

Want de Zweden kunnen als Neutraal Land in principe geen beroep op de NATO/NAVO doen, waarbij de NATO/NAVO zelf wegens het niet ontvangen lidmaatschapsgeld van veel wan betalende landen zoals o.a. Nederland en door de politieke verschillen ook danig verzwakt is. Wat mijns inziens nog veel dommer is, maar ook in Europa “keert het tij” doordat de Amerikaanse president Trump terecht de slappe Europese regeringsleiders wel uit hun slaap geschopt & uit hun dromen gehaald heeft! En een EU leger zal wegens politieke tegenstellingen nooit echt inzetbaar zijn.

                                            zweedse ronddeel 

                             HET RONDEEL VAN DE ZWEEDSE LUCHTMACHT.

 airfighter

                                                    DE FRAAIE SAAB JAS 39 GRIPEN.

DE FALLKNIVEN F1: Een goed vliegtuig zoals de Saab Gripen verdient namelijk een goede piloot met een dito erg goed survival-mes. Want in een Bail-Out situatie is een goed betrouwbaar survival-mes een zeer vitaal uitrustingsstuk dat mede kan bepalen of hij/zij het haalt of niet haalt.

Hoezo vitaal? Het kost wel een miljoen Euro’s om een gevechtsvlieger te selecteren, op te leiden, bij te scholen en gevechtsklaar te maken en te houden. Als hij /zij tijdens een noodgeval zijn/haar vliegtuig met de schietstoel noodgedwongen moet verlaten (Bail-Out), heeft hij/zij onder gevechts- en/of survivalomstandigheden en daar bijhorende ESCAPE &EVASION niets aan een inferieur goedkoop gemaakt “maandagmorgen model” survival-mes. Daarom werd er dus na uitgebreide testen, voor het uitstekend ontworpen en in opdracht gemaakte FALLKNIVEN F1 Pilot Survival-mes gekozen. Deze Fällkniven F1 werd dus geselecteerd en ingevoerd wegens de aandacht voor belangrijke details zoals: het technisch ontwerp; de ergonomie; de duurzaamheid; zijn sterkte, zijn persoonlijke survival en zelfbeveiligingsmogelijkheden en door zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Natuurlijk werd ook de oude survivaldoctrine voor het gebruik van de vrij korte F1 aangepast. Dit officieel ingevoerde en in de plastic schede gefixeerde Fällkniven F1 is een potentiele levensredder voor de professionele gebruiker. Nu is ook de door military verzamelaars “gezochte” kunststof Zweedse Luchtmacht uitvoering van de F1 schede  (F1eaf (Swedish Air Force) voor de civiele markt leverbaar. Hoe peppie is dat?

 Fallkniven f1 met schede

 

                              DE FALLKNIVEN F1 IN ZWEEDSE LUCHTMACHT SCHEDE.

 

De F1 zit bij de Zweedse piloten overigens in een separaat foedraal op het been van de vliegeroverall, daar waar het mes tijdens het “besturen” niet in de weg zit, maar waar hij in een noodgeval toch gemakkelijk te pakken is. Sinds 2000 zijn bij “Uncle Sam” de F1 en de S1 goedgekeurd door de US Marine en US Navy vliegdiensten. En er zouden daarna nog meer Krijgsmachten volgen, waaronder Nederland met zijn zwarte A1 in een Zytel schede. Ik heb al diverse militaire Fällkniven messen zoals de F1, de S1 en de A1 getest en voor goed bevonden. Zie a.u.b. deze F1 review:  http://www.bushcraft.nl/fallkniven-f1-pilot.

SPECIALE ZWEEDSE LUCHTMACHT SCHEDESYSTEEM: Het Fällkniven F1 survival-mes was speciaal bedoeld om in een speciale stoffen foedraal (met ritsluiting) door middel van een klittenband systeem op het onderbeen van de vliegeroveral bevestigd te worden. De kunststof schede zit met een drukknop aan de binnen/bodem zijde van dit stoffen foedraal  bevestigd en het F1 mes zit wegens een goede passing in deze kunststof schede gefixeerd. Fällkniven AB leverde sinds 1995 enkel het fraaie survival-mes aan de inkopers van de Koninklijke Zweedse Luchtmacht, de kunststof schede kwam van een andere Zweedse firma net als het beenfoedraal voor en ook de vliegeroverall.   

HET ZWEEDSE LUCHTMACHT BEENFOEDRAAL VOOR F1 OP DE VLIEGEROVERALL.

 Voorzijde f1

          DE ACHTERKANT VAN DE SPECIALE ZWEEDSE LUCHTMACHT F1 SCHEDE.

                                                                                                                            

 

 Achterzijde f1

                                   ZWEEDSE OVERLEVINGS GEAR MET EXTRA.

 

DANK AAN / A LOT OF THANKS TO: 
 
Met dank aan de heer Peter Hjortberger  - Businessman of the Year in Boden City 2014 -   van Fällkniven AB voor de spontaniteit om direct mee te willen werken aan onze reviews, de verstrekte testexemplaren en de extra informatie tijdens de emailing. Voor meer informatie en andere fraaie modellen bekijk a.u.b. hun website http://www.fallkniven.com.  

  www.bushcraft.nl