CIVIVI Circulus

CIVIVI DOET HET OPNIEUW MET DE “KLEINE MAAR FIJNE” VASTSTAANDE CIRCULUS.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

Laatst vroeg iemand uit mijn naaste familiekring aan mij of ik die bijnaam “The Knife” zelf verzonnen had?                             

MEMORIES: Nope /nee, vertelde ik hem, die bijnaam, dat hebben mijn militaire collega’s in mijn langdurige militaire dienst, eerst als dienstplichtige en later als beroepsmilitair destijds voor mij bedacht. Naast dat ook de collegae van vele andere onderdelen waar ik WERKTE, weer met andere bijnamen aankwamen zoals: Tank (vanwege doorzetter onder zware omstandigheden), Kaliber-Henkie (vanwege Kern-instructeur, “wapentester en vuursnelheid tuner” van de Browning mitrailleur.50 M2-HB) voor de grote oefening “Free Lion” en als laatste De Kraai (de verbastering van mijn achternaam).

DE CIVIVI CIRCULUS: Maar NU terug naar “de kleine, maar fijne” CIVIVI Circulus Fixed Blade Knife (Stonewashed 10Cr15CoMov) C22012-1. Dit is in mijn beleving een zogenaamd “drie-vinger mes”, die naast klein, slank, licht ook zeer scherp is! En ja ik weet het, in Amerika bestaat de Statement “hoe groter hoe beter”, maar dat gaat niet op bij deze fraaie kleine CIVIVI. En wie op school bij de Bijbelse geschiedenisles wel goed heeft opgelet, weet dat de kleine David destijds wel de grote Goliath flink te grazen heeft genomen!

Daarbij komt ook nog dat deze kleine vaststaande CIVIVI eigenlijk onder STRESS in een “NOODGEVAL” wegens “de snelle grijp, trek en ga er tegenaan methode” qua snelheid, stevigheid zonder losse onderdelen, een EDC Folder voorbij kan streven. Dit kleine vaststaande “scalpelachtige” mesje is eenvoudig ook onder stress in te zetten en heeft zoals reeds gezegd, geen bewegende delen die kunnen falen. En wat dacht u van de Circulus als “Sneaky Pete” back-up mes “For Those Who Serve” om uw nek of in uw laars of als klein survival-mesje in uw survival-kitje.

Als nek mes

 

CIVIVI heeft blijkbaar wel vertrouwen in mijn omvangrijke en eerlijke veldtesten en reviews, want ik blijf messen, Multi tools, bijlen en andere Gear op “mijn eigen, eigen wijze” en naar eer en geweten voor u testen en reviewen. Want u kunt uw zuurverdiende geld maar een keer uitgeven en ik ben ook niet van plan mijn eigen eerlijke kijk op messen en tools op te geven!  Bekijk a.u.b. ook een oudere CIVIVI-review: http://www.bushcraft.nl/civivi-fixed-blade-elementum. Of deze leerzame YouTube film over de WE- fabriek. https://www.youtube.com/watch?v=QsVOtwshXsM

 

DE BESCHRIJVING VAN HET COMPACTE CIVIVI CIRCULUS VASTSTAANDE MES. De Circulus is eigenlijk een klein integraal “drievinger” mesje, wat inhoudt dat zowel het lemmet, de geïntegreerde vingerbescherming/ enkel pareerstukje en de handgreep uit EEN STUK roestvaststaal zijn vervaardigd en waarbij de handgreep voor drie vingers qua grootte nog net geschikt is.

HET LEMMET: Het zeer scherpe, vlakgeslepen droppointvormige lemmet is uit het Chinese 10Cr15CoMoV roestvaste lemmetstaal vervaardigd. Het heeft een conventionele snede, een sierlijke schijnscherpte/Falls Edge en een droppointvormige lemmetpunt. De lemmet rug heeft slipvaste rillen/Jimping voor extra sturing van het lemmet bij het snijden.  

totaal plaatje

DE HANDGREEP: De geskeletteerde handgreep is van het integrale en drie-vinger type en deze is uit hetzelfde 10Cr15CoMoV roestvaststalen “blok staal” als ook het lemmet gemaakt is. De handgreep heeft een kleine geïntegreerde vingerbescherming/enkel pareerstukje en vingeruitsparing/Choil voor een betere en dus wat veilige grip. De vier ronde uitsparingen in de handgreep reduceren het draaggewicht, terwijl de kleine slipvaste rillen /Jimping aan de lemmet rug en de onderkant de handgreep, de sturing en ook de grip van dit kleine mesje verder verbetert. De handgreep is wegens zijn afmetingen eigenlijk van het “drievinger type”. Maar het standaard door de laatste uitsparing aangebracht Bead-koord zorgt wel voor wat steun en grip bij dit kleine “drievinger” mesje, maar het kan echt beter, zie TIP onder!

OPMERKING & TIP: Ik heb eerst het originele koordje verwijderd. Daarna een wat dikker en stijver nylonkoord gebruikt, deze eerst een en dan twee keer door twee ronde gaten van de handgreep gehaald en deze met het zogenaamde “Snake Dot” vlechtsysteem gevlochten.  De geplaatste fraaie Titanium C-Bead aan het koord is de steun en rustplaats voor mijn pink. Hierdoor heeft dit vaststaande “drievinger “mesje een betere grip gekregen en is daardoor beter hanteerbaar.

DE SCHEDE: De zwarte Kydex schede met afwateringsoog heeft een blanke roestvaststalen verwisselbare/ omzetbare kledingklip (vier posities - links/rechts met de handgreep naar boven en/of links rechts met de handgreep naar onderen. Voor het kunnen dragen als nekmesje aan de meegeleverde zwart stalen kogelketting, heeft deze schede twee gezwarte holle nieten daarvoor en heeft het ook vier montagenieten.

 

Schede

 

DE SPECIFICATIES VAN DE CIVIVI CIRCULUS VASTSTAANDE MES.

MODEL NUMMER:

C22012-2

DESIGNER:

Ostap Hel.

PRODUCTIELAND:

China.

SOORT VASTSTAAND MES:

Volledig integraal geskeletteerd (door vier gewicht reducerende ronde uitsparingen).

 

BIJZONDERHEID VASTSTAANDE MES:

Met geïntegreerde vingerbescherming/ enkel pareerstukje, vingeruitsparing/Choil en slipvaste rillen op lemmet rug en onderzijde handgreep.

TOTALE LENGTE:

12,6 cm.

TOTALE BREEDTE:

17 mm.

BRUIKBARE LEMMETSNEDE:

50 mm (scalpelachtig).

DIKTE MES & LEMMET:

3 mm.

GEWICHT MES ZONDER KOORD EN BEAD:

28,7 gram.

DRAAGGEWICHT COMPLEET IN SCHEDE, MET GEMONTEERDE KLEDINGKLIP, DRAAGKETTING, BEADKOORD EN BEAD:

 

50 gram.

MATERIAAL LEMMET:

10Cr15CoMoV roestvaststaal.

LEMMET HARDHEID:

59-61 HRC.

LEMMET SLIJPING:

Vlak.

SOORT LEMMET SNEDE:

Conventioneel.

LEMMET AFWERKING:

Stonewashed.

SOORT LEMMETPUNT:

Droppoint.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Integraal en van het drie-vinger type.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex (zwart) met afwateringsoog.

MATERIAAL KLEDINGCLIP:

Roestvaststaal.

BIJZONDERHEID KLEDINGCLIP:

4 posities.

MATERIAAL KETTING:

Gezwart staal.

MATERIAAL BEAD:

6AL4V Titanium.

MATERIAAL BEADKOORD:

Nylon.

ADVIESPRIJS/MSRP:

$64.70

GARANTIE:

Lifetime.

 

DE POOLSE DESIGNER OSTAP HEL.
Hij is een fulltime ontwerper voor op maat gemaakte Custom-messen- en uitrustingsmaker uit Polen. Sinds hij een kind was, heeft hij altijd al graag dingen getekend waarschijnlijk komt dat vanwege zijn genen. Zijn vader is namelijk afgestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten, dus de eerste jaren van mijn leven bracht Opstap gedeeltelijk door met zijn ouders in een studentenhuis, omringd door studenten van allerlei kunstfaculteiten. Zijn eerste "ontwerp" werd destijds ook gemaakt, want toen hij 2 jaar oud was tekende hij een heel mooi concept van een auto op een tv-scherm. Natuurlijk wel met mama's lippenstift gebruiken en zij ouders waren niet erg blij toen ze dit meesterwerk ontdekten. Maar als ouder weet ik nog wel dat het ook nog het erger kan.

 Ostap Hel                                            

                                                        DE DESIGNER OSTAP HEL.

De messen in zijn leven verschenen toen hij een tiener was, dit vanwege zijn groeiende interesse in Middeleeuwen en allerlei soorten wapens en ridderuitrusting. Daarom heeft Ostap een jaar als leerling in een pantserwerkplaats doorgebracht, waar hij de basis van traditionele middeleeuwse metaalbewerkingsmethoden heeft geleerd. Sindsdien is hij op zoek naar een betrouwbaardere, herhaalbare en preciezere manier om dingen te maken dan het gebruik van standaard handgereedschap. Dus zo begon hij zijn eigen werkplaats en zijn “reis” naar machines met CNC-bewerkingen, uiteraard naast handmatige bewerkingen.

Het grappige is dat zijn volgende opleiding bijna helemaal niets met ontwerpen of verspanen te maken had. Het enige verband tussen zijn studies aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en messen was mijn masterscriptie over "Messen, boksbeugels/knokkels en andere gevaarlijke voorwerpen in de Poolse wetgeving". Na 5 jaar studeren werd zijn behoefte aan creatie te sterk en besloot hij om van zijn ontwerpen in "hobbywerkplaats" zijn fulltimebaan te maken. Nu besteed hij zijn tijd aan dingen die hij echt leuk vindt, dus het ontwerpen en maken van Custom messen & EDC Gear. En hij lijkt mijns inziens daarin erg geslaagd!

Al zijn ontwerpen zijn gebaseerd op basisgeometrie en vloeiende overgangen. In zijn samenwerkingen probeert hij echter altijd te experimenteren met nieuwe vormen en ideeën die passen bij de unieke stijl en productiemogelijkheden van het bedrijf van zijn partner.

 

DE BEGINSITUATIE/NULMETING:

TOPS:

*  Fraai design.

*  Klein van afmetingen en licht van gewicht. Daardoor voor militairen in remote gebieden ook ideaal als “Concealed Carry Knife”.

*  Zeer scherp “scalpel” lemmet, zo uit de doos.

*  Kydex schede met een flexibele draagwijze (nek, tailleband, broekzak).

TIP/VOOR VERBETERING VATBAAR:

* Lemmet wordt niet echt met een duidelijk hoorbare klik in de schede gefixeerd, maar heeft wel een meer klemmende passing in de schedemond.

* Maak er een dikker en steviger Bead-koord aan (zoals mijn HKD-Snake Dot).

 

DE EDC TESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN: Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                         

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft CIVIVI via de Nederlandse CIVIVI agent het vaststaande CIVIVI Circulus mes aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe CIVIVI-review over dit nieuwe CIVIVI voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

DE EDC TESTRESULTATEN:

-          Als vaststaand survivalmesje in een survivalkitje: Uitmuntend goed/****half.

 

-          Om de nek dragen van het lichte compacte mes in zijn schede: Zeer goed/****.

 

-          Dragen met behulp van de kledingclip in de Jeans achterzak: Zeer goed/****.

 

In de broekzak

 

-          Comfort handgreep bij het houtsnijden met standaard Bead koord: Redelijk tot goed/**half.

 

-          Comfort handgreep met verbeterde HKD Snake Dot Bead koord bij het houtsnijden: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          De hanteerbaarheid met standaard Bead koord tijdens alle snijtaken: Goed/***.


Met HKD koord

 

-          De hanteerbaarheid met verbeterde HKD Snake Dot Bead koord tijdens alle snijtaken: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          De onderarm haren scheertest: Zeer goed/****.

 

Zeer scherp

 

-          De kartonsnijtest: Zeer goed/****.

 

zeer scherp

 

-          De touwsnijtest: Goed tot zeer goed/***half.


touw snijden

 

-          De aardappelschiltest: Zeer goed/****.

 

-          De houtsnijtest voor tondel: Goed tot zeer goed/***half.


hout snijden

 

-          De standtijd = tijdsduur scherp blijven van het lemmet: Zeer goed/****.

 

MIJN EIGEN BEOORDELING VAN DE CIVIVI CICULUS:

 

 

Zeer goed/Very Good/           Sehr Gut/****

 

 

RESUME: Het compacte “drievinger mes” de CIVIVI Circulus is een zeer goed lichtgewicht nekmes, maar past ook door zijn formaat en Kydex schede met kledingclip ook zeer goed in de broekzak. Klein maar fijn dus. Je vergeet bijna dat je hem bij je draagt, dus leg hem veilig weg voordat je de stad, het dorp, de trein, de bus of het vliegtuig in moet.

Zorg dat u een dus correcte messenambassadeur bent en verpest het niet voor de rest van de messenliefhebbers. Be smart.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan Candy van WE & CIVIVI Knives voor de goede communicatie en toezending voor het testmodel. En ook dank aan Knives & Tools Online voor het doorsturen van het fraaie CIVIVI test mes. Zonder dat hadden we deze CIVIVI-review niet kunnen maken. Zie ook de fraaie CIVIVI-producten op hun website: https://www.civivi.com/.

www.bushcraft.nl