CIVIVI Fixed Blade Elementum

THE ELEMENTUM FIXED BLADE KNIFE MADE BY CIVIVI KNIVES. By: Henk Kraaijvanger.

SINDS 2000, DE START VAN HET WE’S SUCCESVERHAAL: WE Knife Co., Ltd. (WE), opgericht in 2000 om OEM-productiediensten te leveren aan enkele van de Westerse topnamen in de messenindustrie, is uitgegroeid tot een van de grootste Chinese fabrikanten van kwaliteitsmessen en snijgereedschappen. Gebruikmakend van hun OEM-kennis en ervaring met hun geschiedenis en reputatie voor het leveren van producten van hoge kwaliteit, werden het merk en de productlijn van WE Knife aanvankelijk gelanceerd in 2016.  En werd sindsdien gevolgd door een continue en gestage stroom van frisse en innovatieve ontwerpen. Of het nu wordt gegenereerd door hun interne R&D-team of een samenwerking met een Westerse industrie icoon, elk WE Knife ontwerp is gemaakt met eersteklas materialen, de nieuwste productietechnologie en nauwgezette en compromisloze kwaliteitscontrole. WE Knife is nu een van de grootste ontwerpers en fabrikanten van messen en snijgereedschappen in Yangjiang, het belangrijkste productiecentrum van China. De filosofie van WE over hun productkwaliteit en ontwerp innovatie heeft altijd als de drijvende kracht voor zijn groei gezorgd. Het R&D-team van WE tezamen met het CIVIVI  team van getalenteerde ontwerpers, brengen voortdurend spannende nieuwe producten op de markt en streven daarbij altijd naar perfectie. Hun motto is samengevat in twee eenvoudige woorden: "Made Better". Er zijn talloze messen om uit te kiezen, maar WE zullen je altijd onderscheiden, simpelweg omdat een WE-mes “MADE BETTER” is. Dankzij hun faam over het leveren van een gestage stroom succesvolle producten, heeft WE Knife Co. Ltd. (WE) sinds zijn ontstaan zijn reputatie meer dan verdiend. Dit wegens het altijd  kunnen leveren innovatieve ontwerpen, die met een constante hoge kwaliteit zijn vervaardigd. Hierdoor heeft WE Knives zich gevestigd als de grootste Chinese fabrikant van kwaliteitsbestek/messen.                                          

 WE Knives office                   

                                                                  DE WE MESSEN FIRMA.

2018, DE START VAN CIVIVI:  Inspelend op de behoeften van de messenmarkt heeft WE Knives in 2018 het merk CIVIVI geïntroduceerd om zich specifiek te richten op het aanbieden van functionele messen tegen een zeer betaalbare prijs. Je kunt je zuurverdiende Euro slechts maar een keer uitgeven. Ik zelf vind de WE zakmessen zeer doordacht, ze zijn gemaakt uit premium materialen, zijn goed geconstrueerd en daardoor vrij prijzig voor de gemiddelde gebruiker.                                                                                                                                        

Door WE's kernwaarden van een innovatief ontwerp en kwaliteitsfabricage samen te voegen met handgreepmaterialen zoals koolstofvezel, Micarta, hout, G10, glasvezelversterkt nylon en lemmetmaterialen zoals CPM S35VN, Damascus lemmetstaal, 154CM, Nitro-V, N690, 14C28N, VG-10, D2, 10Cr15CoMoV, 9Cr18MoV komen we bij CIVIVI met een win/win situatie, veel mes voor het gevraagde geld dus.

CIVIVI-producten bieden hun gebruikers veel waarde en prestaties voor get gevraagde geld en dat zonder compromissen te sluiten. CIVIVI-messen zien er goed uit, voelen goed in de hand aan, werken/snijden goed en krijgen de klus geklaard en dat allemaal zonder je portemonnee te moeten plunderen (ja, ja, Nederlanders denken aan hun portemonnee). Net als hun High-End WE messenbroeders, zijn ook zij ,de CIVIVI messen "MADE BETTER TO BE BETTER". Maar dat alles zullen we tijdens de EDC en veldtesten bij www.bushcraft.nl nog wel eens zien. Maar wel tijdens de harde en echte gebruikstesten.

Civivi knife 

HET CIVIVI ELEMENTUM VASTSTAANDE MES (ZWART). Met het uitbrengen van de CIVIVI Elementum Fixed Blade is het mijns inziens “een omgekeerde weg geweest”. Meestal wordt na een populair vaststaand mes een kleiner vouwmes met hetzelfde uiterlijk en specs. uitgebracht. De CIVIVI Elementum Fixed Blade echter is dus de vaststaande versie van het razend populaire Civivi Elementum zakmes en je ziet “dat de appel niet ver van de boomstam is gevallen”. Je ziet dus duidelijk de designelementen ervan terug zoals de comfortabele handgreep en de enkele stootplaat in de “Flippervorm”. Het voordeel van een compact vaststaand mes boven een vouwmes is de robuustheid en de snelle inzetbaarheid.

 

DE SPECIFICATIES VAN HET CIVIVI ELEMENTUM VASTSTAANDE MES (ZWART).

MERK:

CIVIVI.

MODELNAAM / MODELNUMMER:

FIXED BLADE ELEMENTUM / C2105A.

ONTWERP EN PRODUCTIELAND:

CHINA.

SOORT MES:

Vaststaand mes.

CONSTRUCTIE GEHELE MES:

Volle doorgaande angel / Full Tang.

ONTWERPER:

CIVIVI.

 

 

VORM LEMMETPUNT:

Scherpe Droppoint.

LEMMET VERSMALT ZICH VANAF:

3 cm vanaf de lemmetpunt (daardoor zeer scherp en dus ook fragieler).

LEMMET MATERIAAL:

D2 gereedschapstaal (niet roestvast).

LEMMET LENGTE:

101 mm.

LEMMET BREEDTE:

26,5 mm.

LEMMET DIKTE:

3,5 mm.

SCHOUDERDIKTE LEMMET NABIJ SNEDE:

0,42 mm.

LEMMETHARDHEID:

58-60 HRC.

LEMMETSLIJPWIJZE:

Hoog hol / Sabergrind geslepen.

LEMMET AFWERKING:

Black Stonewash.

BIJZONDERHEDEN LEMMET:

Speciale vingeruitsparing/ Finger Choil en duimrillen op de wat afgekante lemmet rug.

 

 

MATERIAAL HANDGREEP:

Twee zwarte G10 greep platen (licht gestructureerd).

BEVESTIGING HANDGREEP:

D.m.v. twee gezwarte T8 Torx-boutjes.

BIJZONDERHEDEN HANDGREEP:

Vlak met afgeronde randen, met extra vangkoord.

HANDGREEP LENGTE:

114,3 mm.

HANDGREEP DIKTE:

12,5 mm.

 

 

SCHEDE MATERIAAL:

Kydex.

UITVOERING SCHEDE:

Bezit drainhole.

ADAPTER/CLIP:

T-Clip,  stamt af van de Amerikaanse messenmaker Bob Terzuola.

DRAAGWIJZE:

Hoog.

 

 

GARANTIETERMIJN:

Levenslang op materiaal en productie fouten.

ADVIESPRIJS:

USD 87.05

 

HET D2 GEREEDSCHAP/ LEMMETSTAAL. Dit is een “sinds jaar en dag” beproefd gereedschap/lemmetstaal met een voor een koolstofstaal vrij hoog gehalte aan chroom (dus circa 12 % Chroom), maar dat percentage is net niet genoeg om zich te kwalificeren als roestvast /roestvrijstaal (met 13 % Chroom).

D2 wordt dan ook vaak semi-roestvast (semi-stainless) genoemd, omdat het toch roestbestendiger is dan de “gewone” in de bushcraft gebruikte koolstofstaalsoorten, zoals bijvoorbeeld 5160, O1, 1095 enzovoort. D2 heeft een uitstekende standtijd (tijdsduur scherp blijven), maar is door de aanwezige grote carbiden in de snede, iets minder taai en schokbestendig dan b.v. het High-End ELMAX lemmetstaal. Daarom wordt dit D2 staal tegenwoordig veel “ voor EDC vouwmessen en Medium Size “Hard Use” tactische, bushcraft en gebruiksmessen. En wegens die genoemde grote carbiden wordt D2 gereedschap/lemmetstaal dus minder vaak voor grote en lange kapmessen gebruikt. Ook wordt bij dit vaststaande mes het traditionele schedemateriaal vervangen door het robuustere, “onderhoudsvrije” en doorsteek resistente Kydex kunststof materiaal. Let op: zand in een Kyex schede kan voor krassen op het vaststaande mes zorgen.

DE EERSTE INDRUK & NULMETING CIVIVI ELEMENTUM VASTSTAANDE MES.

TOP:

-         Design.

-         Fit & Finish.

-         Scheermesscherp zo uit de doos.

-         Mooi compact vaststaand EDC / tactisch mes.

-         “Handsmeigler” door de geronde handgreep.

-         Mooi Stealty zwart.

-         Zeer goed pasvorm vaststaande mes in de Kydex schede (met een hoorbare klak).

-         Zeer goede Robert G. “Bob” Terzuola koppel/ riemadapter uit kunststof. Deze zorgt jammer genoeg wel voor een hoge draagwijze “Only”.

TIPS VOOR HET R&D DEPARTEMENT:

-         Een laaghangende HKD-adapter zou laag dragen in combinatie met een rugzak met heupriem mogelijk maken.

-         Een slijtvastere Black Stonewash finish toepassen i.v.m. schuurplekken door de vrij strak aansluitende Kydex schede.

 

DE EDC EN VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN:  Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft CIVIVI China via de Nederlandse CIVIVI agent HET CIVIVI ELEMENTUM VASTSTAANDE MES aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe CIVIVI review over dit nieuwe vaststaande mes voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

OPMERKING: Ik heb deze fraaie vaststaande CIVIVI ELEMENTUM direct mee naar het bos genomen, dit omdat ik benieuwd was naar de snijprestaties en de duurzaamheid van het fijn en hol geslepen lemmet uit het D2 gereedschapstaal.

DE TEST DAG 1/ VELDDIENSTDAG.

 • Lichte takken doorhakken: Redelijk tot goed / **half.
 • Diverse droge stokken aangepunt: Zeer goed / ****.
 • Schillen van stokken: Zeer goed / ****.
 • Licht batonneren van droge stokken: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Een vuurstok maken: Zeer goed / ****.
 • Een gat “boren in de vuurplank”: Goed tot zeer goed / ***half.
Gat boren vuurplank
 • Een “V-gleuf snijden in die vuurplank”: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Dragen schede aan riem/koppel adapter: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Comfort handgreep in handmaat 9,5 en in alle greep posities: Zeer goed / ****.
 • Gripvastheid handgreep: Goed tot zeer goed / ***half.
Draagwijze aan de riem

DE TESTDAG 2 / E.D.C. DAG.

 • Uien snijden: Goed tot zeer goed / ***half ( jammer genoeg “beet het lemmet daarbij zijn baasje”).
uien snijden
klusje geklaard
 • Aardappels schillen: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Karton snijden: Zeer goed / ****.
als een mes door de boter
 • Touwen snijden: Goed tot zeer goed / ***half.
touw snijden
 • Zoutwatertest: Goed  / ***.
zoutwaterbad
 • Comfort handgreep in handmaat 9,5 en in alle greep posities: Zeer goed / ****.

DE TESTDAG 3 / VELDDIENSTDAG.

 • Diverse droge en harde stokken aangepunt: Zeer goed / ****.
 • Schillen van harde stokken: Zeer goed / ****.
 • Vuurstokken maken: Zeer goed / ****.
 • Comfort handgreep in dameshand (van Hike-maatje) in alle greep posities: Zeer goed/ ****.
 • Dragen aan heupband grotere rugzak: Goed tot zeer goed / *** half.
Aanpunten stok

DE TESTDAG 4 / VELDDIENSTDAG.

 • Dragen met de Robert G. “Bob” Terzuola adapter hoog aan de koppel/riem: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Verdekt dragen aan de koppel/riem onder een T-shirt: Zeer goed / ****.
 • Dunne takken doorhakken: Redelijk tot goed / **half.
 • Weer licht batonneren: Goed tot zeer goed / ***half.
houtjes splijten
 • Basha haringen maken: Zeer goed / ****.
 • Comfort handgreep in alle greep posities: Zeer goed / ****.
 • Gripvastheid handgreep: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Robuustheid coating: Redelijk tot goed/ ** half.

DE TESTDAG 5 / VELDDIENSTDAG.

 • Dragen met de Terzuola adapter hoog aan de koppel/riem: Goed tot zeer goed / ***half.
 • Dunne takken doorhakken: Redelijk tot goed / **half.
 • Basha haringen maken: Zeer goed / ****.
 • Vuurstokken maken: Zeer goed / ****.
 • Standtijd = tijdsduur scherp blijven: Zeer goed / ****.

 

MIJN BEOORDELING & MIJN BEVINDINGEN VAN DE VASTSTAANDE CIVIVI ELEMENTUM ZWART.

VOOR HET GEBRUIK / EERSTE INDRUK:

SCORE:

DESIGN:

Zeer goed / ****.

PRODUCTIEKWALITEIT GEHELE MES:

Zeer goed / ****.

FIT & FINISH:

Goed tot zeer goed /***half.

ROBUUSTHEID:

Goed tot zeer goed /***half.

DE SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

COMFORT HANDGREEP:

Zeer goed /****.

GRIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed /***half.

TEST ROESTVASTHEID:

Goed / ***.

PASVORM MES IN DE SCHEDE:

Zeer goed / ****.

 

 

TIJDENS HET GEBRUIK:

SCORE:

HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES:

Zeer goed / ****.

DRAGEN MES IN DE SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

DE KARTON SNIJTEST:

Zeer goed / ****.

SNIJTEST TOUWSNIJDEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SNIJTEST HOUT SNIJDEN IN HET BOS:

Zeer goed / ****.

LICHT BATONNEREN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHAVEN/SCHILLEN:

Zeer goed / ****.

HAKKEN HOUT:

Redelijk tot goed / **half.

MAKEN VUURSTOKKEN EN HARINGEN:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SCHEDE HOOG AAN T-LOK:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKSGEMAK TREKKEN MES UIT SCHEDE / TERUGSTEKEN IN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

SNIJTEST ALS VASTSTAAND EDC KEUKENMES:

Zeer goed / ****.

 

 

NA HET GEBRUIK:

SCORE:

DE STANDTIJD VAN HET LEMMET TOT NU TOE:

Zeer goed /****.

CORROSIE/ROESTBESTENDIGHEID LEMMET:

Goed / ***.

SLIJTAGE LEMMET COATING TOT NU TOE:

Wat blanke slijtplekken =      : redelijk tot goed/ ** half.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Zeer goed / ****.

AANBEVELING:

Ja.

 

PERSOONLIJKE EINDBEOORDELING VASTSTAANDE CIVIVI ELEMENTUM MES BLACK.

 

Zeer goed / Very Good / ****.

RESUME: De vaststaande CIVIVI Elementum Black is een zeer goed EDC en Tactisch mes. Zie daarvoor ook de vele items in de TOP kolom. Zoals je gezien hebt is het vaststaande mes ook geschikt voor bushcraft activiteiten, edoch bedenk daarbij wel dat het lemmet fijn holgeslepen is en ook een fijne penetrerende punt bezit. De standtijd van het D2 lemmet en de hanteerbaarheid van het gehele mes zijn zeer goed. De schede draagt hoog wat in het veld en daardoor zorgt de handgreep bij sommige situaties voor wat drukpunten in de zij, derhalve zou een verlengende HKD koppeladapter, die zo op de T-adapter kan een must have zijn. Maar al met al is dit een zeer goede aanvulling op hun Elementum vouwmessen, waarvan ik er overigens ook wel een van wil testen en reviewen.

Wat een plaatje 

DANKBETUIGING: Met dank aan Tina van WE Knives voor de goede communicatie en toezending voor het testmodel. En ook dank aan Knives & Tools Online voor het doorsturen van het CIVIVI testmes. Zonder dit hadden we deze CIVIVI review niet kunnen maken. Zie ook hun fraaie producten op hun website: https://www.civivi.com/. Mocht u ook een CIVIVI MES willen, hierbij ook het Globale dealeroverzicht. https://www.civivi.com/pages/store-locator%20?utm_source=www.bushcraft.nl.+&utm_medium=site&utm_campaign=Henk+&utm_id=2021.07.29

  www.bushcraft.nl                                   

 TIP: Voor al de dappere SNAPPIES, # DONT CRACK UNDER PRESSURE #.