Brisa Trooper

DE NO NONSENCE BRISA TROOPER 115 UIT FINLAND.

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Ik heb betreffende de vaststaande Finse outdoor messen best veel veldtesten en reviews daarmee gedaan en allemaal vind ik de Finse messen echte no nonsens outdoor messen.             

LESSONS LEARNED: In Finland hebben ze de traditie dat iedere man een mes (meestal een Puukko-mes) koopt als hij in militaire dienst gaat. Ik heb tijdens de vele tactische lessen ook geleerd dat de Finse militairen en hun Puukko’s (en ook de grotere Leuku’s) messen in de Grote Patriottische/ Fins-Russische Winteroorlog van 1939/1940 zeer gevreesd waren. Eigenlijk was toen het gebruik van deze twee soorten wapens direct met elkaar verbonden. Als je een automatisch schoudervuurwapen/sub machine gun met korte loop gebruikte, paste de bajonet (meestal) niet meer. Daarom waren die machinegeweer schutters meestal bewapend met scherpe Puukko messen. In de Karelische bossen, waar de Finnen vaak op partijdige, heldhaftige en succesvolle wijze optraden, was het voor de soldaten van het Rode Leger, gewapend met geweren met lange bajonetten, moeilijk om in gevechten van dichtbij weerstand te bieden aan de Finse soldaten, gewapend met die kortere en functionele Puukko messen. De Finse Skitroepen skieden daarbij en met hun Puukko’s “dood en verderf zaaiend” gewoon door de Russische bivakken heen. En natuurlijke werden daarbij soms ook de destijds bij het ontvangen van het militaire uniform, de officieel verstrekte en voorhanden hebbende “Dress-Knives” bij die gevechten gebruikt. En tijdens de korte gevechtspauzes/ rustperiodes werden door handige Finse militairen en de traditie volgend, de zogenaamde “Loopgraven & Bivak Puukko’s” vervaardigd, dit met zelf aangekochte lemmeten waaraan ze hun eigengemaakte handgrepen bevestigden. Ook de schedes werden meestal zelf vervaardigd. U ziet dat ik een best “Hoge Pet” met die dappere Finnen en hun scherpe Puukko messen op heb.

winter puukko

                            EEN IN DE WINTEROORLOG VEEL GEBRUIKTE FINSE PUUKKO.

HET FINSE BRISA: Een van die nu al befaamde Finse messenmerken is dus BRISA uit Jakobstad. De naam BRISA komt voor uit een woordspeling van 'BRA' wat GOED betekend en 'IS’ wat IJS betekent. Want de voormalige oprichters van de in 1996 gestarte onderneming waren namelijk als tijdverdrijf en hobby begonnen met het maken van de zogenaamde Finse “onderbind lange baanschaatsen”. Ze kwamen erachter dat het staal hiervoor ook goed voor de messenmakerij gebruikt kon worden en zijn ze toen uit nieuwsgierigheid en de traditie volgend, begonnen om de traditionele Finse Puukko’s te maken en later ook de gezochte ENZO en BRISA outdoor messen. Ik weet nog wel dat veel “Bushcrafters van het Eerste Uur” veelal de voorouders van BRISA vaststaande messen, namelijk de ENZO vaststaande messen erg apprecieerden. Natuurlijk ook vanwege de goede standtijd, maar die ENZO-outdoor messen waren hier in Nederland destijds vrij slecht leverbaar. Nu was ENZO ook het topmerk/ topproduct van de Finse moederfirma BRISA, waarbij je veel messen kwaliteit voor het gevraagde geld kreeg. Wat was ik destijds blij met mijn ENZO Camper 125.              

enzo camper               

                                           MIJN OUDE VERTROUWDE ENZO CAMPER 125.

 

Enige jaren geleden is de befaamde naam ENZO verdwenen en werden deze hernoemd tot BRISA, maar “What’s in a Name” mijns inziens is dat ook het enige. Voor de ENZO-merkpuristen was het wel even slikken, maar de nieuwe BRISA-naam heeft echter niets aan de kwaliteit en het legendarische snijvermogen verminderd, maar zelfs meestal vermeerderd. Dit afhankelijk van de gebruikte (nieuwe staalsoorten) en door de constant blijvende kwalitatieve warmtebehandelingen, kon de kwaliteit en de stand tijd zelfs verbeteren (is de tijdsduur van scherp blijven). “Dat is een goede zaak, want wie stopt met beter worden, houdt op goed te zijn”.

Veel mes voor het gevraagde geld dus, zie daarvoor ook een van mijn oude messenreviews. http://www.bushcraft.nl/brisa-nessmuk. BRISA-messen zitten net als de voorloper boordevol Finse tradities en ervaringen van het jarenlang maken van functionele messen. BRISA Knives uit het Finse Jakobstad is naast de verkoop van de fraaie outdoor messen al sinds 1996 ook gespecialiseerd in het leveren van materialen voor het zelf maken van messen. Met hoogwaardige materialen als staal, Curly Birch berkenhout, been en leer. Want om in de wintermaanden de eigen messen te maken is in Finland een echte traditie en daar heb je toch naast vaardige vingers en geduld, ook goede hulpmiddelen en materialen bij nodig. Maar dat is historie en nu terug naar het “Hier en Nu”, de rest is toekomstmuziek.

 

DE BRISA TROOPER 115 GREEN CANVAS MICARTA.

HET LEMMET: Het slanke bijna Trailingpoint-vormig lemmet van de BRISA Trooper 115 is uit “sinds jaar en dag” in de harde praktijk beproefde en geteste 80CrV2 Koolstofstaal (niet roestvast) vervaardigd. Het vaststaande mes heeft een middelhoge Scandinavische slijpwijze (Scandi) met een micro secundaire V-snede en een doorgaande maar in de handgreep geskeletteerde angel/Tang. Deze angel/Tang heeft overigens door die ovale uitsparing niets aan functionele stevigheid ingeboet. De Scandi snede verjongt/versmalt zich op zo’n 12 mm vanaf de lemmetpunt naar die lemmetpunt toe, waardoor de lemmetpunt erg robuust en stevig is, maar nog wel voldoende penetrerend vermogen over heeft gehouden. 

 trooper skelet

                         VOORBEELD VAN EEN GESKELETTEERDE TROOPER ANGEL/TANG.

 

Mede dankzij die vrij grote ovale uitsparing in de doorlopende angel/Tang is de vaststaande Brisa Trooper vrij licht doch erg robuust en is het lemmet daardoor goed “te sturen”. Het Scandi vormig met secundair V-snede geslepen lemmet is scheermesscherp geslepen en dat maakt hem naast zijn specifieke voor bushcraft bedoelde “zeer bijtende” houtsnijtaken, ook nog goed geschikt voor de kampkeuken activiteiten zoals voor het slachten & villen van tijdens de jacht geschoten wild enzovoort. Om direct alle bijtende snijkracht van het lemmet te kunnen benutten, heeft het lemmet geen vingeruitsparing/ Choil of een grote slijpaanslag achter de geïntegreerde vingerbescherming/enkelvormig stootstuk. Door de geïntegreerde vingerbescherming/enkelvormige stootstuk en zogenaamde “Palmswell” in het midden/onderkant van de handgreep blijft je hand mits je een stevige grip hebt, goed en veilig zitten. En ook tijdens het villen van “groot wild” zal er ook niets van vezels aan die vingeruitsparing/Choil of grote slijpaanslag blijven hangen.

HET GEBRUIKTE 80CRV2 KOOLSTOFSTAAL (NIET ROESTVAST).
De koolstofstalen lemmeten van BRISA zijn gemaakt van het taaie Duitse 80CrV2 van Thyssen Krupp. Dit gereedschapstaal wordt veel gebruikt in de Finse messenindustrie en het is een zeer goede veren/ gereedschapsstaal, dat tegen een stootje bij het hakken en ook batonneren kan. Mits goed gehard en ontlaten heeft het ook een goede standtijd = tijdsduur scherp blijven. Ik heb na vijf harde testdagen waarbij ik hout doorgehakt, gebatonneerd, geschild, er vuurstokken van gemaakt heb, het lemmet daarna aan de onderarmharen- snijtest onderworpen, waarbij het lemmet nog scheermesscherp bleek te zijn en nog in staat mijn onderarmharen af te scheren (zie de foto). Het 80CrV2 koolstofstaal heeft in de loop van de decennia al een erg goede reputatie opgebouwd als een solide en betrouwbaar no nonsens lemmetstaal, vooral voor onze outdoor doeleinden. Wel behoeft een mes uit koolstofstaal (carbon staal) goed onderhoud en een olielaagje na het gebruik. Of u moet natuurlijk een liefhebber van de zogenaamde “patina” zijn en ik ben dat als oud-militair beslist niet! “Uw trouwgereedschap” maakt u na gebruik toch ook schoon en droog?

DE HANDGREEP: De comfortabele wat gladde handgreep bestaat naast de stalen lemmet angel/Tang in het midden, uit twee rode kunststof Liners/onderlegplaatjes en twee groene canvas Micarta greep platen (voor links als rechts) en is een echte “handstreler”, op zijn Duits gezegd dus, ”Ein Handsmeichler”. De hand greep platen en kunststof Liners/onderlegplaatjes zijn eerst verlijmd en daarna met zogenaamde Rvs “Corby bouten/Rivets” bomvast ook verlijmd en geschroefd, daarna zijn ze afgeslepen en glad gepolijst.

                                        

corby schroeven 

                                                     DE RVS  CORBY RIVET/BOUTEN. 

 

Met een grote uitsparing in de angel/Tang onder de greep platen met de rode Liners/ onderlegplaatjes, die niet de sterkte aantast, maar wel op het totaalgewicht bespaart. Ook is het lemmet daardoor beter te sturen, wat bij het slachten van wild erg handig is. Wel met een comfortabele “Palmswell” in het midden/onder van de handgreep, maar er zijn nergens drukpunten in alle gripposities te bekennen en zo hoort het mijns inziens ook. Het voordeel van canvas Micarta is dat het onder natte omstandigheden meer slip vast wordt doordat de natte canvas vezels aan de oppervlakte opzwellen en derhalve grip vaster worden.

Onder die groene canvas Micarta greep platen zijn zoals reeds gezegd, twee dunne rode kunststof Liners /onderleg platen toegepast, wat het uiterlijk optisch naar een hoger niveau tilt en ook het geheel mechanisch wat sterker maakt, want het beperkt onder andere de werking tussen de handgreep platen en de lemmet angel/Tang. Om verlies van dit fraaie mes te voorkomen is de handgreep van een polsriemoog met een Rvs-busje voorzien. Daardoor kan net een dun koord en in mijn geval een dun stuk commercieel parakoord voor de te maken “Snake Dot” door. Ik gebruik namelijk bij het hakken altijd een erg goed werkende pink/vinger/duim koord als hulpmiddel. 

TIP: maak dit polsriemoog iets groter (minimaal 6 mm) voor onder andere Parakoord en de greep platen wat ruwer of voorzien van schuine rillen voor betere gripvastheid.

Brisa

 

DE SCHEDE: De uitmuntend goed gemaakte donkerbruine open lederen schede is uit het fraaie donkerbruine leder vervaardigd en is met eveneens bruin zadelmakers draad solide gestikt. Als extra stevigheid is deze schede aan de schedemond van een messingkleurige klinknagel voorzien. Om het per ongeluk doorsteken van het scherpe lemmet door de schedenaad te voorkomen, heeft deze rechtse kwaliteitsschede een solide lederen tussennaad, ook wel souffle genaamd. Hierdoor wordt de drager van dit zeer scherpe vaststaande mes tegen onbedoeld “prikken” beschermd, want vergeet niet dat in je bovenbenen dikke slagaders lopen die best kwetsbaar zijn. Jammer genoeg heeft deze schede geen afwatering gat/Drainhole, wat ik bij een koolstofstalen, niet roestvaste lemmet eigenlijk wel een must vind. De fraaie donkerbruine open lederen schede is met zijn lange en beweeglijke opgestikte en geklonken koppeladapter/“Dangler” beweeglijk lager te dragen en is daardoor perfect voor de Bushcraft, de jacht, de visserij en de outdoor & camping gebruik. Vooral tijdens koude periodes, waarbij je een jas draagt en je toch je mes wilt trekken zonder deze jas te moeten optillen. Maar deze schede is door zijn normale koppel en riemlus naar beneden weg geklapt, ook hoger aan de koppel of riem te dragen. Deze rechtse schede is uitmuntend fraai gemaakt en ook zo afgewerkt. 

TIP: Voorzie a.u.b. de volgende batch schedes van een afwatering gat/Drainhole en een echt D-vormige ring voor het nog beter vrij kunnen swingen van de Dangler & schede.

 in het bos

DE SPECIFICATIES VAN DE TROOPER 115.

LEMMETVORM:

Trailing point.

LEMMET STAAL:

80CRV2 koolstofstaal.

LEMMET LENGTE:

11,5 cm.

LEMMET BREEDTE:

26 mm.

LEMMET DIKTE:

3,5 mm.

LEMMET HARDHEID:

Circa 59 HRC.

SOORT LEMMET SLIJPWIJZE:

Middelhoge Scandi slijpwijze met micro secundaire V-snede.

ANGEL/ TANG:

Doorgaande angel/Tang, geskeletteerd in de handgreep.

AFWERKING LEMMET:

Glanzend.

MATERIAAL HANDGREEP:

Groen Canvas Micarta/rode kunststof Liners.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,5 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

31 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

21 mm.

POLSRIEMOOG:

4 mm rond.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

180 gram.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

22,9 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Bruin Spaans ossen zadelleder.

MATERIAAL SCHEDEADAPTER:

Bruin Spaans ossen zadelleder.

DIKTE SCHEDE MATERIAAL:

2,5 mm.

DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE MET DANGLER UITGEKLAPT:

28 cm.

DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE MET DANGLER INGEKLAPT/NAAR BENEDEN:

 

25 cm.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

275 gram.

ADVIESPRIJS:

EUR 173,71

gesneden tondel 

EERSTE INDRUK/NULMETING:        

+ Functioneel design en maakwijze.

+ Zeer scherp lemmet, zo uit de doos.

+ Geskeletteerde, maar stevige doorgaande angel.

+  Comfortabele groene Canvas Micarta handgreep met rode kunststof Liners.   

+ Kwaliteit lederen schede (voor rechts dragend het meest geschikt).    

- Aandachtspunt schede: maak een drainhole aan de onderzijde schede.   

     

ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Finse messenfirma BRISA deze fraaie BRISA Trooper 115 aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe BRISA-review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is dan ook zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of “Salari.”

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!              

SCORE’S: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE DRAAG EN VELDTESTEN.

DE BEVINDINGEN VOORAF GAANDE AAN DE TESTEN:

 • DESIGN VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

 

 • MATERIAAL KEUZE: Zeer goed/****.

 

 • PRODUCTIE KWALITEIT: Uitmuntend goed/****half.

 

 • AFWERKING/ FIT & FINISH: Uitmuntend goed/****half.

 

 • SCHEDE KWALITEIT: Zeer goed/****.

 

PRESTATIES TIJDENS DE VELDTESTEN:

 • SCHEERMESSCHERPTE NA VIJF HARDE TESTDAGEN TEST OP DE ONDERARMHAREN: Zeer goed/****. (En voor die scherpte test, heb ik echt geen ietwat omstreden Edge-Testers apparaat voor nodig).

nog steeds scherp 


 • PASVORM VASTSTAANDE MES IN DE SCHEDE: Uitmuntend goed/****half.

 

 • FIXATIE VASTSTAANDE MES IN DE SCHEDE (OP ZIJN KOP SCHUDDEND): Uitmuntend goed/****half (de schede was ook nog vrij nieuw).

 

 • HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

 

 • GRIPVASTHEID HANDGREEP: Goed tot zeer goed/***half.

 

 • COMFORT HANDGREEP: Uitmuntend goed/****half.

 

 • HAKKEN VAN DUNNERE EN DIKKE DROGE TAKKEN (met bevestigd pinkkoordje): Zeer goed/****.

takken hakken

 

 • SNIJDEN VAN VUURSTOKKEN: Uitmuntend goed/****half.

 

vuurstok maken


 • SNIJDEN VAN TONDEL: Uitmuntend goed/****half.

 

 • SNIJDEN/OOGSTEN BERKENBAST: Zeer goed/****.

berkenbast snijden

 

 • DRAAGCOMFORT SCHEDE MIDDELHOOG AAN DE RIEM: Zeer goed/****.

 

hoge draagwijze


 • DRAAGCOMFORT SCHEDE MET DE DANGLER LAAG AAN DE RIEM: Uitmuntend goed/****half.

met dangler

 

 • NORMALE BELASTBAARHEID LEMMET & LEMMETPUNT: Uitmuntend goed/****half.

 

 • LICHT BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

 

licht hakken

 

 • MIDDENZWAAR BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

hout hakken met noest

 

 • TAKKEN HORIZONTAAL DOOR BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

horizontaal

 

 • VUUR ONTSTEKEN MET BEHULP VAN EEN FERROCERIUM ROD/VUURSTAAL EN DE SCHERPE LEMMETRUG: Uitmuntend goed/****half.

vuur ontsteken

 

 • SCHAVEN VAN TONDEL: Uitmuntend goed/****half.

 

 • STERKTE LEMMETPUNT: Uitmuntend goed/****half.

 

 • DE TOUWSNIJTESTEN: Zeer goed/****.
touwnsijden

 

 • DE KARTONSNIJTESTEN: Zeer goed/****.

karton snijden

 

 • DE E.D.C. TESTEN IN DE KAMPKEUKEN: Zeer goed/****.

kool snijden

 

ALGEMENE BEVINDINGEN NA DE VELDTESTEN & EINDPRESTATIES:

 • DUURZAANHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

 

 • ROESTVASTHEID (MET HET JUISTE ONDERHOUD): Goed/***.

 

 • DUURZAAMHEID SCHEDE: Zeer goed/****.

 

 • STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERPBLIJVEN  LEMMET: Zeer goed/****.

 

 • MIJN AANBEVELING WAARD: Dikke ja.

klaar

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING BETREFFENDE DE BRISA TROOPER 115.

 

 

Uitmuntend goed/ Near Excellent/ Ausgezeichnet gut/****half.

 

 

RESUME. De BRISA Trooper 115 is in en na mijn veldtesten voor mij een bewezen, uitmuntend goed en functioneel vaststaand bushcraft, outdoor en jachtmes. En deze is ook nog gunstiger in kostprijs dan zijn mede Noordelijke concurrenten. Dit BRISA vaststaande mes lijkt eenvoudig van uiterlijk, maar dit vaststaande mes heeft door zijn snij en batonneer prestaties echt geen “tierelantijntjes” nodig. Het is door zijn sinds “jaar en dag” in de praktijk bewezen lemmetstaal groot van bewezen snijdaden en door zijn ergonomische handgreep comfortabel bij het gebruik ervan. De kwalitatief zeer goed gemaakte en gestikte lederen schede rond het geheel zeer positief af. In mijn ogen is het een moderne en robuustere uitvoering van de traditionele en functionele Finse Puukko.

DANKBETUIGING. Met dank aan de heer Jansson van BRISA Knives voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van de fraaie BRISA Trooper 115. Zonder dat had deze nieuwe BRISA-review niet tot stand kunnen komen. Bekijk ook de fraaie andere BRISA-modellen op: https://www.brisa.fi/.

my 40 year

    MY 40 YEARS OLD HKD-HANDMADE SURVIVAL-KNIFE SHOWING IN THE PATCH BELOW.

 

 www.bushcraft.nl