Bertucci A4-T Rex Super FieldWatch

DE NIEUWE BERTUCCI A-4T REX SUPER FIELDWATCH.
By: Henk Kraaijvanger.

Normaal test ik elk jaar wel een veldhorloge op zijn kwaliteiten of het gebrek daaraan. Maar na de email van de Amerikaanse Mr. Mike Bertucci van de gelijknamige Amerikaanse horlogefirma MH Bertucci Performance Field Watches had ik wel trek om van die ”een per jaar gewoonte” af te wijken en hun nieuwe topmodel veldhorloge te testen en te reviewen. Want sinds 2003, dus al 15 jaar ontwerpt deze firma en “maakt”/laat maken de functionele MH Bertucci Performance Field Watches. Ik ken de Bertucci horloges zeer goed, daar ik in 2014 een veldtest & review met hun A-2T Classic Fieldwatch Model 12122 gedaan heb. Zie a.u.b. mijn oude review: http://www.bushcraft.nl/bertucci-militaire-outdoor-horloges.                  

Verwisselbare horloge banden Bertucci                                               

Maar nu is het dus tijd om de vrij grote stevige Bertucci A-4 T REX Field Watch te veldtesten. Rex betekent overigens in het Latijn is “Koning” of “Leider”, in dit geval van de betaalbare Field Watches. Maar wat heeft dit nieuwe Bertucci horloge nu als extra? Hij is vanwege zijn sterke horlogeband bevestiging en dito eendelige horlogeband “vanaf de pols niet te verliezen”, de horlogekast is gemaakt van het lichte doch sterke Titanium, waarbij dat materiaal tevens huidvriendelijk en corrosiebestendig is.

MEMORIES BETREFFENDE DE ZOGENAAMDE “VELDHORLOGES”.  Tijdens mijn erg lange militaire en kortere scouting carrière heb ik best veel horloges van oude naam en faam “versleten”. Zij konden het veelal ruige werk namelijk niet aan of schoten door het losspringen van de veerpinnen van de pols los en gingen verloren. De klachten waren meestal:  gebroken horlogeglazen, slechte waterdichtheid, losgeschoten duikringen, stoppende uurwerken, plotseling lege batterijen, losgesprongen veerpinnen voor de bevestiging  van de horlogebanden (waardoor verlies), door blootstelling en inwerking van langdurig zonlicht en UV straling aantasting rubberkast en daardoor breuk in twee delen (zie dat horloge onder).

Tijdens wapenonderhoud                                      

                           WAPENREPARATIE & ONDERHOUD IN EEN BIVAK.

MIJN EERSTE BERTUCCI WATCH. Ook heb ik jaren geleden tijdens mijn militaire diensttijd en bij scouting een medium-size 36 mm groot roestvaststalen A-1S Bertucci Field horloge gedragen en die heeft mij eigenlijk nooit in de steek gelaten. Volgens mij had ik die destijds gekocht bij Bever, alleen het oude model band beviel mij destijds niet echt. Maar gelukkig verstrekken ze nu dat horloge met een B-TYPE Heavy-Duty DX3® Zulu Nylon Webbing Band. Het medium-size horloge is door het ruige gebruik wat beschadigd maar ik heb deze nog wel en is net als ik zelf al jaren retired.

Ik heb derhalve als net begonnen veldtester & reviewer voor www.bushcraft.nl  een hele tijd geleden diverse gerenommeerde horlogemerken een aanbeveling ter verbetering of voor het uitbrengen van een robuust militair horloge gestuurd, maar vooral veel Zwitserse en nu ook Duitse horlogemerken zijn zo met zichzelf vooringenomen, dat ze nog niet eens terugmailden. Graag of dan maar niet, denk ik dan altijd maar.

VOORINGENOMENHEID:
Maar was die Zwitserse vooringenomenheid in de “Jaren 70/80 van De Vorige Eeuw” ook niet het geval, net voordat de Zwitserse horloge industrie door de Japanse Quartz/ kwarts opmars en hun eigen bekrompenheid & behoudendheid bijna geheel instortte? En destijds door een goedkoop te produceren plastic Quartz kwartshorloge van Swatch en met extra Staats / Bankenhulp, deze zichzelf op de borst slaande Zwitserse horloge industrie voor de totale ondergang heeft behoed? En waardoor sommige nu hoog bejubelde sporthorlogemerken een tweede start verkregen, maar ze werden jammer genoeg daarna ook twee maal zo duur en de top van de fabrieken volgens mij ook twee keer zo arrogant. Daarna volgde eigenlijk een soort jammerlijke tweestrijd met tweedeling onder de Zwitserse horlogefabrieken van naam en faam, wel bij de Swatch Group zitten of niet? En dat nu daardoor de mechanische Sellita SW 200-1 uurwerken die “sinds jaar en dag gebruikte ETA 2824-2 exemplaren” vervangen. Dit doordat Sellita wel de uurwerken en onderdelen levert en ETA alleen die uurwerken en onderdelen levert aan de merken binnen zijn eigen Swatch Group. Hoe ver reikt dan je handelsvermogen en je gezond verstand en ben je als CEO die vorige deksel op je neus vergeten? En dat nu zelfs de Japanners Zwitserse uurwerkfabrieken te Zwitserland opkopen, om Made in Zwitserland op hun producten te kunnen zetten, over het “Paard van Troje” binnenhalen en  slapen met de ogen open gesproken.

UITZONDERINGEN:
De enige die destijds echter wel luisterde was de reeds genoemde Mr. Mike Bertucci van de gelijknamige sport horlogefirma BERTUCCI PERFORMANCE FIELD WATCHES uit de USA.  Deze innoverende Amerikaanse horlogefirma timmert al sinds 2003 aan de weg en gebruikt allerlei Globale kwaliteitsuurwerken, die ook nog te repareren zijn. Zie hier a.u.b. https://www.youtube.com/watch?v=zMMQakeNsR0 en onder het resultaat van visie, goed luisteren naar de consumenten, de juiste marketing en verstand van horlogezaken.  Natuurlijk zijn er na mijn eerste horlogereview wel enkele horlogemerken bijgekomen die nu echter wel naar goede raad willen luisteren.

 

DE DOELGROEPEN VAN DEZE BERTUCCI PERFORMANCE FIELD WATCHES:
De doelgroepen van de betaalbare Bertucci Performance Field Watches zijn die actieve dienende personen, die vanwege hun grote verantwoordelijkheden en risico’s wel een flink salaris verdienen, edoch dat niet krijgen zoals: de actief dienende militairen, de op straat dienende agenten, de medewerkers van de reddingsdiensten, de brandweerlieden enzovoort. Zonder horloge kun je je nauwelijks een militaire operatie voorstellen. Zelfs het leven in het algemeen tikt “in de maat van de seconde en andere wijzers”. Ik wil je nu laten kennismaken met een “eenvoudig”, functioneel en robuust horloge van Bertucci, de A-4T REX Field Watch.                                      

En wegens de nagenoeg “on-verliesbaarheid”, de robuustheid, de duurzaamheid en betaalbaarheid is een Bertucci horloge ook in zwang bij de globetrotters, de avonturiers, de buitenmensen, de bush en fieldcrafters enzovoort, enzovoort. En nee, die horloges geven niet de kompas richting; de temperatuur; de hoogte of countdown tijd enzovoort aan, maar doen wat van echte Field Watches verwacht mag worden, namelijk onder allerlei omstandigheden, betrouwbaar en precies de juiste lokale tijd aangeven.  Op de rustieke Bertucci A-4T Rex zit ook geen datumaanduiding, dit ten gunste van de authentieke wijzerplaat die op een befaamd US WW-II militair horloge geïnspireerd is.

By the way, met een analoog horloge kun je als je bij mij in de klas of het peloton gezeten had, ook het noorden (of Zuiden) en daardoor de looprichting bepalen!                                                                                                                              

 Verpakking met de inhoud

DE BERTUCCI A-4T REX™ PERFORMANCE FIELDWATCH.

DE BESCHRIJVING:                                                                                                                      

De A-4T REX Field Watch / veldhorloge bevat veel ontwerpelementen voor het maken van een toonaangevend uurwerk zoals:

- De combinatie van een authentieke en functionele op WWII-geïnspireerde US Militaire wijzerplaat. Volgens mij zou de legendarische Generaal George Smith Patton jr. zo’n fraai en robuust horloge graag gedragen hebben en zou daarmee de naam REX eer aan doen.
- De legendarische door de VS gepatenteerde, solide titanium 44 mm Unibody horlogekast.
- Hun ongeëvenaarde B-Type volgens militaire specificatie vervaardigde Zulu nylon band.
- De A-4T REX  Field Watch / veldhorloge levert prestaties op fijne aandachtspunten zoals polsbalans, een ongeëvenaard comfort en duurzaamheid en extreem licht draaggewicht van slechts 67 gram.
- Deze A-4T Rex Field Watch / veldhorloge bevat een indrukwekkende lijst van niet-compromitterende prestatiekenmerken zoals een hoogwaardige, nauwkeurige en betrouwbare Zwitsers gemaakte Quartz / kwarts uurwerk, een duurzame geschroefde kroon en geschroefde deksel van de horlogekast, een krasbestendig saffierglas, een 200 M waterbestendigheid, Zwitserse superlichtgevende wijzers, markeringen en cijfers op de 3-6-9-12 positie.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE BERTUCCI A-4T REX PERFORMANCE FIELDWATCH.

Uitgerust met hun legendarische, in de VS gepatenteerde, “geborstelde” solide titanium Uni body ™  44 mm brede horlogekast voor extreme duurzaamheid en comfort.
Het borstelen van een horlogekast maakt een traditionele afwerking met een matig glansniveau mogelijk.                                                                                                                      

• Duurzame geschroefde kroon en schroefdeksel voor de achterkant van de horlogekast.

Achterkant

• Gehard saffierglas.

• Volledig metalen Zwitsers Quartz / kwarts uurwerk zonder datumweergaven, die echter wel te repareren is.

• Active Comfort ™ ergonomische geplaatste schroefkroon op 4 uur die geen invloed op de polsbewegingen heeft (geen pijnlijke afdruk van de kroon in de pols dus).  

• Zwitserse super lichtgevende wijzers, cijfers en uur aanduidingen. De uur indexen zijn dikke balkjes, de minuten dunne balkjes, met Arabische cijfers op de 3-6-9-12 uur positie.

Verlichte wijzerplaat

• Voor de WW2 periode, authentieke Amerikaanse US militaire wijzerplaat (zonder datum).

• Tot 200 meter waterbestendig (met ingeschroefde schroefkroon).

•Uitgerust met duurzaamheid gecertificeerde Active Comfort ™ high-performance 26 mm brede horloge banden, waarbij u kunt kiezen uit:

- Een in de VS gemaakte top-nerf lederen horlogeband (maat medium tot groot)

- Een “One size fits all” B-TYPE Heavy-Duty DX3® Zulu Nylon Webbing Band / Nylon horlogeband.

• Een batterij levensduur van 5 jaar.

• Voorzien van een LBI – (Low Battery Indicator) een indicator voor lage batterijspanning, die ervoor zorgt ervoor dat de secondewijzer dan een aantal stappen ( 4 - 5 seconden) vooruit overslaat, wat aangeeft dat het tijd is om de bijna lege batterij te vervangen.

•  Adviesprijs $ 320 USD met een nylon horlogeband  en 3 jaar Bertucci garantie.     

                                

 

 

DE VOORDELEN VAN TITANIUM ALS HORLOGEKAST. 
Titanium is een hoogwaardige legering die de beste sterkte / gewichtsverhouding biedt van elk materiaal dat gelijk is aan de sterkte van roestvrij staal met slechts 50% van het gewicht.

Bovendien is titanium extreem corrosiebestendig wat vooral belangrijk is bij langdurige blootstelling aan zout water en andere veeleisende omgevingen. Titanium is tevens anti-magnetisch, inert en hypoallergeen en veroorzaakt derhalve geen huidirritaties. Voor draagcomfort, goede afleesbaarheid  is naast licht van gewicht ook een juiste formaat kast   met de schroefkroon op de juiste plek belangrijk.

"Every person should own a great field watch… essential gear to outfit themselves for life’s work and adventures."  - M.H. Bertucci.                    

Zie ook hun eigen video op : http://www.bertucciwatches.com/Bertucci/video.html En daar sluit ik mij na mijn horloge ervaringen en statement “met militaire precisie” uiteraard 100 % bij aan!

          

HET AFLEVERINGSPAKKET. 
Na een flinke “wereldreis” en daardoor een vertraging in mijn schema, kwam de verwachte doos eindelijk op het lokale postkantoor aan. Gelijk het pakket meenemen was er jammer genoeg echter niet bij, eerst nog de inklaringskosten betalen, meneertje. 

EERSTE INDRUK:
In het fraaie Bertucci doosje zat naast het stoere horloge aan zijn olijfgroene Defender nylonband ook een tweetal extra horlogebandjes, te weten: een echt lederen Montanaro Survival B- type band en een olijfgroene Tridura kunststof exemplaar. Mijn eerste indruk van de stoere Bertucci A-4T REX is dat deze er robuust, groot en met zijn rustieke cijferplaat en brede horlogeband er zeer functioneel uitziet. Maar dat zullen we nog wel eens in het veld zien! Ik heb het horloge daarna gesynchroniseerd / gehackt (gelijkgezet / geijkt ) met de computerklok.

HET HACKEN ( GELIJKZETTEN).
Een goed veldhorloge moet een hackfunctie (gelijkzetfunctie) hebben, dit speciaal om de synchronisatie van het uurwerk met het tijdsein, computer of het gelijkzetten met de horloges van andere teamleden mogelijk te maken. Zeer belangrijk, wat dan is het zogenaamde “Brabants Kwartiertje van te laat zijn” dus verleden tijd!  Niet voor niets bestaat het gezegde ”met militaire precisie”. Schroef voor het hacken de schroefkroon los en trek deze schroefkroon dan “geheel / naar stand 2 ” voorzichtig uit, waardoor de secondewijzer (en het gehele uurwerk) stopt. 

TIP VOOR HET GELIJKZETTEN:
Probeer de secondewijzer op de twaalf uur positie te stoppen en druk de schroefkroon net voor het tijdsein in, waardoor de secondewijzer gesynchroniseerd met de precieze klok/tijdsein van het nieuws of de atoomklok van de computer begint te lopen. Na het hacken dient u de schroefkroon onder lichte druk in te drukken en weer vast/in te schroeven.                                                                       

DE TESTEN:

IN HET VELD: Op een bewolkte winderige dag met de flink gevulde Tasmanian Tiger Pack op de rug, de comfortabele Altberg MOD laarzen aan de voeten en de zeer fraaie, lichte en toch robuuste Bertucci A-4T REX om de pols weer op pad.

SCHOKVAST: Onderweg een dikke droge berkentak meegenomen om die op een vlonder bij een bijna droog gevallen meertje met het FALLKNIVEN WM1 3G mes werd gedecimeerd en gebatonneerd.  Bij het batonneren houdt ik het mes stevig met de linkerhand vast en sla ik met de knuppel/baton in mijn rechterhand hard op de lemmet rug. Dat slaan drijft het lemmet horizontaal door het hout, maar dat slaan en splijten van het hout veroorzaken ook trillingen in het mes en die planten zich via mijn pols verder en werken natuurlijk ook negatief op het uurwerk van het horloge! Maar bij dat infame batonneren hielden zowel het testmes als het Bertucci A-4T REX horloge uitmuntend goed stand (****half).    

hakken met horloge om

Soms neem ik de ATB om snel mijn diverse testarea’s te bezoeken. Tussen deze bossen zitten soms landwegen met echte kasseien/ruw gelegde straatstenen waardoor je b*llen bijna van je lijf trillen. O ja, dat geldt klaarblijkelijk overigens niet voor onze recidiverende Haagse woordbreker Pinokkio, die heeft volgens mij namelijk geen b*llen! Gelukkig kon ik tot nu toe op de ATB blijven zitten, zonder er af te vallen & stuiteren.  

Nee, dat vallen overkwam me deze keer in het veld toen ik gezeten op een horizontale boomstam op een zandwal plotsklaps naar beneden viel. En kwam op de afgewaaide takken van de bodem terecht. Maar gelukkig deden mijn body functies het nog goed, net als het horloge. Ik had daarbij overigens nog wel de gelukkig korte Fallkniven WM1 3G in mijn hand en hield die ook wel goed in een veilige richting vast.                                                                                                                                                                                                             

COMFORTABEL DRAGEN: Ook droeg het horloge dankzij het lage gewicht, de kroon op vier uur en de 26 mm brede maar niet scherp aanvoelende nylon band uitmuntend comfortabel (****half). Ik liep daarna via de bossen van de Staatse Duinen en daarna via een slingerroute en een rottig stuk langs de harde weg op huis aan. Door al dat ploeteren had ik best veel last van zweetvorming en ook de brede nylon horlogeband werd daardoor nat, edoch het rotvrije materiaal droogde daarna in de wind zeer snel (****).

PRECISIE: Bij thuiskomst heb ik direct gecontroleerd of de Bertucci A-4T REX nog precies gelijk liep met de computerklok, dus of het uurwerk goed bestand was geweest tegen de opgelopen schokken, trillingen en stoten. De Bertucci A-4T REX  bleek uitmuntend  goed bestand (****half) te zijn geweest tegen die genoemde schokken, trillingen en stoten.      

Klaar om te fietsen/schokken test         

OOK ONGEVOELIG VOOR TRANSPIRATIEVOCHT: Ik had daarbij de Bertucci A-4T REX aan de bladgroene/foliage green Tridura Ultra-Duty horlogeband bevestigd en deze goed strak om mijn vrij slanke pols gedaan. Dit om zo het hinderlijke trillen van het horloge te verminderen. Dankzij deze stevige brede Tridura horlogeband, het lichte titanium horloge en de schroefkroon op vier uur, had ik zeer weinig last van het trillen van het horloge (uitmuntend goed / ****half). Ook nam het horloge met de de Tridura horlogeband daarbij geen lichaamszweet op (uitmuntend goed / ****half).

NORMAAL AFLEZEN TIJD TIJDENS DUSTERNIS: Het horloge heeft Zwitserse super lichtgevende wijzers (uren; minuten, seconde), cijfers en uur aanduidingen/balkjes. De lichtgevende uur indexen (en 5 minuten aanduidingen/indexen) zijn dikke balkjes, de wijzerplaat heeft Arabische lichtgevende cijfers op de 3-6-9-12 uur positie.  Het Zwitserse en veilige lichtmateriaal absorbeert tijdens dag het licht en straalt dat tijdens duisternis weer uit, waardoor je dus tijdens duisternis de tijd goed kunt aflezen.

HET EXTRA ACTIVEREN VAN DE SUPER LUMINOVA VAN DE WIJZERPLAAT BIJ DUISTERNIS: Een beproefde methode om de Zwitserse super lichtgevende wijzers, cijfers en uur en 5-minuten aanduidingen/indexen extra te activeren is door met een felle zaklamp de wijzerplaat extra te verlichten. Dankzij het super lichtgevende Zwitserse lichtmateriaal op de wijzers, cijfers en uur aanduidingen (5 minuten aanduidingen/indexen )werkte dat zeer goed en blijft dat ook lang werkend (zie ook de foto ervan).

MAAR NIET “ON NIGHT DUTY”: Heeft u echter ’s nachts een tactische opdracht, zou ik het opladen van deze Super Luminova uit camouflage overwegingen maar achterwege laten. Want dan bent u een soort van lichtbron en kunt u zelfs daardoor een “Sitting Duck Target” worden.

DE WATERDICHTHEID: Duiken tot 200 meter zal wegens het gemis van een duikring niet nodig zijn, maar dat hoeft mijns inziens voor een waterdicht veldhorloge ook niet. Hij moet gewoon bij regen en wind, bij klusjes rondom, in en onder het water betrouwbaar de tijd moeten blijven aangeven en daarbij mag het saffierglas ook niet beslaan.

Fietsband plakken 

En betrouwbaar de tijd aangeven bleef het uurwerk ook tijdens de nazomer en herfstbuien ook doen en dat zonder dat het saffierglas besloeg.

Ook bij klusjes waarbij water gebruikt werd, hield ik de Bertucci A-4T REX om.  Zoals bij het opsporen van een lek in een binnenband van mijn fietsband in een bijna geheel gevulde bak met water. En na het ontdekken en plakken, die binnenband op luchtdichtheid weer te controleren in diezelfde bak met water.

PRECISIE UURWERK: Ik heb direct na ontvangst het horloge “gehackt” en op de seconde gelijkgezet met de computerklok. Ondanks wekenlang het Bertucci horloge onder allerlei zware omstandigheden om de pols gedragen te hebben, bleef het uurwerk precies gelijk met de computerklok lopen, dus op de seconde gelijk / zeer precies te lopen.

DE VOORDELEN VAN DE BEVESTIGDE GROENE NYLON WEBBING HORLOGEBAND: Nylon is een sterk kunststof materiaal dat geen vocht opneemt en daardoor ook niet rot.  Het is tevens onder de kraan met groene zeep afwasbaar. Door het “gevlochten” geribbelde materiaal kan de huid om uw pols goed ademen en wordt eventueel opgelopen zweet van de huid afgevoerd. En door een verlengd nylon deel en constructie en de stevige ronde metalen D-ringen zit het horloge stevig om de pols. En dankzij de geïntegreerde titanium band-aanzetten is het horloge mede daardoor nagenoeg niet te verliezen.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN & BEOORDELINGEN BERTUCCI A-4T REX.                      (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.     

BEOORDEELDE ITEMS:

SCORE:

 

 

DESIGN TOTALE HORLOGE:

Uitmuntend goed / ****half.

DESIGN WIJZERPLAAT:

Uitmuntend goed / ****half.

STANDAARD LEVERINGSOMVANG & KWALITEIT DOOS:

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING HORLOGEBAND:

Excellent goed / *****.

DRAAGCOMFORT HORLOGE & BAND NORMAAL GEBRUIK:

Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGCOMFORT TIJDENS SCHOKBELASTINGEN:

Uitmuntend goed / ****half.

SNELHEID DROGEN NYLON BAND:

Zeer goed / ****.

MATE VAN ANTI-SCHITTERING & STEALTH:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL HORLOGEKAST, SCHROEFDEKSEL EN SCHROEFKROON:

Excellent goed / *****.

MATERIAAL HORLOGEGLAS:

Uitmuntend goed / ****half.

AFWERKING HORLOGEKAST:

Uitmuntend goed / ****half.

SCHOKBESTENDIGHEID:

Uitmuntend goed / ****half.

PRECISIE:

Uitmuntend goed / ****half.

WATERDICHTHEID:

Uitmuntend goed / ****half.

AFLEESBAARHEID DAG:

Uitmuntend goed / ****half.

AFLEESBAARHEID BIJ DUISTERNIS (GEMIDDELD):

Zeer goed / ****.

MOGELIJKHEID TOT “HACKEN”:

Uitmuntend goed / ****half.

BEDIENGEMAK VERZETTEN WIJZERS:

Uitmuntend goed / ****half.

HUIDVRIENDELIJKHEID:

Excellent goed / *****.

DUURZAAMHEID BATTERIJ:

Zeer goed / ****.

AANBEVELING AANKOOP WAARD:

Ja.

 

PERSOONLIJK TOTALE TESTOORDEEL BERTUCCI A-4T REX: Uitmuntend goed / ****half.

 

RESUME:
Het grote voordeel van het dragen van een Bertucci Performance Field Watch is ten eerste zijn “on-verliesbaarheid” door zijn stevige Titanium Uni body horlogekast met geïntegreerde solide bandaanzetten en ten tweede zijn lichte draaggewicht in relatie tot zijn kastgrootte. Wat mij betreft ook zeer belangrijk is dat in dit Bertucci horloge (en alle Bertucci horloges) geen wegwerp uurwerk zit, maar een robuust metalen en te repareren duurzaam Zwitsers kwaliteitsuurwerk. Je kunt het horloge dankzij de veelzijdigheid aan beschikbare horlogebanden, het uiterlijk daarmee snel en goed veranderen van een doordeweeks werkhorloge naar een zondags te showen draaghorloge. Dit kan door simpelweg de nylon horlogeband te vervangen door een luxe lederen eendelige horlogeband.  “Moraal van het verhaal”, de Bertucci A-4T REX is “ High Value veldhorloge” zonder echt duur te zijn, derhalve een aanbeveling voor de liefhebbers van betrouwbare fieldhorloges met  authentieke & rustieke wijzerplaten waard. En het horloge misstaat ook niet bij een zondags kostuum.

BERTUCCI TRIDURA® ULTRA-DUTY BANDS. De Tridura ™ Ultra-Duty-band biedt ongeëvenaarde prestaties, duurzaamheid en comfort. Deze wordt met behulp van een Amerikaanse gepatenteerde de precisie-fusie-technologie gemaakt door Bertucci in de VS. Ze gebruiken daarbij hitte, waardoor de geavanceerde buitenste polymeer laag smelt, om zo de sterke webbing kern in te kapselen.

Hierdoor worden de heersende nadelen/problemen van de meeste horlogebanden welke tijdens zware activiteiten en omgevingen gedragen worden, geëlimineerd. Daarbij valt te denken aan: het scheuren, het rafelen, het kraken en het krijgen van droogterot.

De beschikbare Tridura bandkleuren zijn: zwart; bladgroen; coyote bruin; olijfgroen; nautisch blauw en pro-geel. De binnenzijde van de Tridura horlogeband is licht geribbeld, waardoor de geïntegreerde solide bandaanzetten van het horloge niet snel onbedoeld verschuiven.

De stevige stalen gespen hebben duurzame zwarte anti-reflecterende poedercoating met uitzondering van de nautisch blauwe of pro-gele band, die hebben een metalen gesp in een zelfde kleur als hun band. De Tridura banden zijn afhankelijk van het model 22 mm of 26 mm breed terwijl de lengte ” one size fits all” is en deze horlogebanden passen zo zonder extra om de grotere/dikkere polsen, terwijl voor de kleinere/smallere polsen op aanvraag een extra bandhouder beschikbaar is. Op deze en alle andere Bertucci horlogebanden geldt overigens een garantie van 1 jaar.

DE VOORDELEN VAN BERTUCCI TRIDURA® ULTRA-DUTY BANDS: Naast de reeds genoemde eigenschappen zijn de voordelen van deze horlogebanden: licht van gewicht; water & zeewater bestendig; zeer hoge treksterkte; zeer slijtvast; wasbaar, dus ook militair CBRN/NBC te ontsmetten. Deze Tridura horlogebanden zijn ook iets langer dan normaal, dit doordat ze speciaal ontworpen zijn om over de mouw van militaire duikpakken en combat kleding te dragen. Voor smallere polsen zoals de mijne, zijn er zoals reeds gezegd extra metalen bandhouders te bestellen, dit om het langere eindstuk van de band te fixeren waardoor “flapperen” ervan voorkomen wordt.

DANKBETUIGING:
Met dank aan de CEO van Betucci Performance Field Watches de heer Mike Bertucci en Dan Bertucci voor de medewerking en sponsoring aan deze nieuwe review. Bezoek ook hun website eens, het is beslist de moeite waard, zie a.u.b. http://www.bertucciwatches.com/Bertucci/home.html.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.