Bertucci Militaire & Outdoor horloges

BERTUCCI “MILITAIRE” & OUTDOOR HORLOGES.  By Henk Kraaijvanger

Ik heb al eens geroepen dat je zelfs op de Noordpool kunt overleven, mits je maar de juiste uitrusting (Gear) bij je hebt en uiteraard de juiste fysieke en mentale training hebt gehad. Veel uitrustingstukken maken je verblijf een stuk veiliger of aangenamer en zijn soms het verschil tussen leven of sterven.  Een van deze uitrustingstukken is een betrouwbaar en waterdicht outdoor & militair horloge.

Want alle genomen acties moeten met militaire precisie plaatsvinden . Een aanval moet op het afgesproken tijdstip, op de juiste plaats plaatsvinden (Arie, we hebben daarbij niets aan het zogenaamde “Brabantse Kwartiertje”) . Het spreekt dus voor zich dat de juiste tijd belangrijk is, daarom worden de horloges voor een belangrijke actie allemaal op tijd gezet (Hacken). Ook voor navigatie is een betrouwbaar, precies lopend horloge een must.

HORLOGEPROBLEMEN.

Tijdens mijn lange militaire en kortere scouting carrière heb ik veel horloges “versleten”. Zij konden het veelal ruige werk namelijk niet aan of schoten door het losspringen van de veerpinnen van de pols los. De klachten waren meestal:  gebroken horlogeglazen, slechte waterdichtheid, losgeschoten duikringen, stoppende uurwerken, plotseling lege batterijen, losgesprongen veerpinnen voor de bevestiging  van de horlogebanden (waardoor verlies), aantasting rubberkast door blootstelling en inwerking aan langdurig zonlicht enzovoort, enzovoort.  

Ik heb een tijd geleden diverse gerenommeerde  horlogemerken  een aanbeveling ter verbetering of voor het uitbrengen van een robuust militair horloge gestuurd, maar vooral veel Zwitserse en nu ook Duitse horlogemerken zijn zo met zichzelf ingenomen, dat ze nog niet eens terugmailden. Was dat in de “Jaren 70/80 van De Vorige Eeuw” ook niet het geval, net voordat de Zwitserse horloge-industrie bijna instortte? En toen een plastic Quartz horloge van Swatch, deze zichzelf op de borst slaande industrie voor de totale ondergang heeft behoedt?  

LUISTEREND OOR VOOR DE CUSTOMERS:

De enige die echter wel luisterde was Mike Bertucci van de gelijknamige sport horlogefirma BERTUCCI PERFORMANCE WATCHES uit de USA.  Deze innoverende Amerikaanse horlogefirma timmert al sinds 2003 aan de weg. Zie hier onder het resultaat van visie, goed luisteren en verstand van zaken. Bertucci heeft onlangs zelfs een fraaie automatische versie van deze “niet verliesbare” Performance Watch uitgebracht, namelijk de A-3T Navigator Ti-Matic™                                                                                                                                                                       

 

Jammer genoeg kan ik deze niet reviewen, maar dat kan ik wel met een ander robuust “vanaf de pols niet verliesbaar” Quartz horloge van Bertucci, namelijk de A-2T Classic Field.

Bertucci A2T Watch

Ik heb dit outdoor horloge al een tijdje met plezier gedragen, thuis, zowel op het werk als ook in het bos. Soms zag je hem ook op de foto met of zonder “Pro- Guard”. En voordat ik deze review schreef, wilde ik al de “in/outs” weten. Maar nu is het dus tijd om dit horloge aan u voor te stellen!

Als de nylon band hiervan na diverse inspanningen nat van het zweet is, moet het drogen en val ik terug op mijn in prijs goedkope werkhorloge.  

DE BERTUCCI PERFORMANCE A-2T CLASSIC FIELDWATCH, MODEL 12122.

Wat heeft dit Bertucci horloge nu extra? Zoals gezegd is hij “vanaf de pols niet verliesbaar” en is de kast gemaakt van het lichte doch sterke Titanium. Dit materiaal is tevens huidvriendelijk en corrosiebestendig.

VERDERE SPECIFICATIES VAN HET MODEL 12122:

* Gestraalde matte finish.

* Sterke en solide DX3® Titanium kast ( U.S. patent).

* Uit metalen delen bestaand en gesteend Japans Quartz analoog uurwerk.

*  Gehard mineraal horlogeglas (de  glasmaat is 32 mm).

* Tot op 100 meter waterdicht. Echter nooit met een horloge om douchen, dit in verband met de gebruikte doucheproducten.

* Geschroefde Titanium achterdeksel met specificaties/tekst.

* Titanium in/uitschroefbare kroon (voor wijzerverzetting en “Hacken”), op 4 uur geplaatst. Hierdoor wordt het “prikken” in de pols en ergens achter haken voorkomen.

Achterzijde Bertucci A2T

* Swiss Super Luminous wijzers en uur balkjes.

* Geïntegreerde onbreekbare Titanium “bandbevestigingsbruggen”,  waardoor een solide bandbevestiging.

* Comfortabele en sterke nylon band (22,2 mm breed).

* 12/24 uur markeringen met datum aanduiding (lijkt op de Issue US Vietnam Watches).

* Levensduur batterij 3 jaar.

* Draaggewicht met DX-3 nylon band: 58 gram.

* Maten kast: lengte 49,5 mm; breedte 40 mm en dikte 13,5 mm.

BEVINDINGENA-2T CLASSIC FIELDWATCH, MODEL 12122 :

* DRAAGCOMFORT HORLOGE & BAND: zeer goed.
* DESIGN WIJZERPLAAT: goed.
* BANDBEVESTIGING: zeer goed.      
* PRECISIE: goed. 
* WATERDICHTHEID: goed. 
* AFLEESBAARHEID BIJ DUISTERNIS: redelijk & goed.
* AFLEESBAARHEID DAG: goed.
* HACKEN: Ja. 
* DATUM AANDUIDING: ja.  
* HUIDVRIENDELIJKHEID: zeer goed.

De specificaties van de andere Bertucci Performance modellen kunnen wat verschillen, maar ze hebben allemaal de DX3 kast met de onbreekbare geïntegreerde “bandbevestigingsbruggen” voor de horlogebanden.  Er zijn optioneel originele horlogebanden in diverse kleuren leverbaar.

Ook is er optioneel een kunststof beschermrand, de zogenaamde “Pro-Guard” in diverse kleuren leverbaar. En u kunt ook uw horloge als de garantie ervan is afgelopen, direct als “After Service” naar Bertucci opsturen.

Zoals gezegd, ik heb ondanks het veldwerk e.d. tot op heden geen problemen ermee gehad, daarom deze voorstelling& dit review.

Ik zou zeggen, bezoek hun website eens, het is beslist de moeite waard. http://www.bertucciwatches.com/Bertucci/originalclassics.html 

Veel kijkgenot!

A2T horloge in het

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.