Woolpower Zipturtle Neck 200

COMFORTABELE WARMTE VAN WOOLPOWER KLEDING UIT ZWEDEN.
Bij: Henk Kraaijvanger.

 

Er is een gezegde dat luidt “ slecht weer bestaat eigenlijk niet, slechte kleding daarentegen wel ”! Onder koude en slechtere weersomstandigheden kan goede wollen of een wol-mix onderkleding echt het verschil maken tussen inzetbaar blijven of fysiek & mentaal instorten. Geloof me, ik heb voorbeelden zat gezien, jammer genoeg ook bij mezelf. Was na de jaren Zeventig van de Vorige Eeuw wollen kleding “oubollig en erg uit” en fleece en andere kunststoffen “erg modern en in”, nu komt men weer terug op het dragen van wollen onderkleding of vanwege de gevraagde slijtvastheid een mix van wol en polyester, polyamide en elastiek. Dat wegens de voortreffelijke natuurlijke eigenschappen van wol en de bewezen duurzaamheid van genoemde wol-mix. Natuurlijk waren er destijds toch personen die in deze eigenschappen van wol en wol-mix bleven geloven en produceerden zelfs producten van/met wol zoals het huidige Zweedse bedrijf Woolpower.

DE VOORDELEN VAN EEN WOL-MIX KLEDINGSTUK. 

Het unieke effect van wol is dat het  niet snel zweet/vocht opneemt en het ontstane zweet weg transporteert en weghoudt van je huid. Doordat je wollen basis laag minder snel nat wordt, koel jij minder snel af. Dit komt doordat wol fungeert als een drager van warme lucht tussen zijn kleine natuurlijke wol vezeltjes en deze werken zelfs als de wollenstof tot ca. 80% nat is! De keerzijde van de medaille is dat puur wol voor zwaar outdoor gebruik minder slijtvast en ook minder sterk is en tegenwoordig zijn langlevende duurzame kledingstukken de trend. Maar als wol vermengt wordt met kunstvezels (polyester, polyamide en elastiek) heb je een “Best of Both Worlds”, een warm en vocht regulerend comfortabel kledingstuk dat ook nog zeer slijtvast is. Een katoenen of synthetische basis laag wordt drijfnat en verliest hiermee heel snel zijn ademend vermogen. Wet Cotton is Killing You! Niet alleen wordt je dan sneller koud en mogelijk later ziek, je gaat ook nog eens flink stinken naar zweet (door de snelle bacteriën groei).

DE LANGE GESCHIEDENIS VAN DE ZWEEDSE KLEDING FIRMA WOOLPOWER.

1969: De Vinetta coöperatieve kousen productie-eenheid werd in 1969 in het Zweedse Östersund gesticht. Het bedrijf had destijds maar liefst 530 werknemers en produceerde voornamelijk nylon kousen. In de vroege jaren zeventig ontwikkelde men daar ook en in samenwerking met de Zweedse Defensie het slijtvaste materiaal Ullfrotté Original. Het doel was om warme, duurzame en gemakkelijk te gebruiken kleding te produceren.

1972: Het eerste Ullfrotté kledingstuk werd in 1972 geproduceerd en daardoor kreeg ook de kledingfabriek de naam Ullfrotté Original met Gabriel Brånby als CEO. Enige tijd daarna kreeg de kledingfabriek de naam KLAR Ullfrotté en maakte de zeer bekende en in de wandelgangen nog steeds genoemde slijtvaste Ullfrotté Original kledingstukken verder.    

2006: Start van het merk Woolpower nog steeds in dezelfde fabriek te Östersund. RESPONSIBLY Made in Zweden dus. De Zweedse kledingfabriek  heeft dus in de loop van de tijd verschillende naams-veranderingen ondergaan en nu heet het merk sinds het najaar van 2006 Woolpower. Vanaf 1972 worden Woolpower kledingstukken daar te Östersund in elkaar genaaid en dat is precies hoe ze daar ook willen blijven werken. Inmiddels heeft Gabriel Brånby zijn bestuur stokje overgedragen aan beide zonen Daniel en Adam als enige eigenaren van het familiebedrijf Ekstigen AB met naast Woolpower, de bij de bushcrafters zeer bekende zusterbedrijven (smederijen) Gränsfors Bruk bijlen en Svedbro Smide gereedschappen. Hun ware ideologie doordringt alle drie de Zweedse bedrijven.

Woolpower Zipturtle 200

DE VISIE VAN WOOLPOWER: 
De visie van Woolpower luidt: “ We zullen voor 100 jaar warme kwaliteit leveren”. Dit betekent dat ze hun best zullen blijven in het produceren van warme en duurzame nagenoeg onverslijtbare (onder)kleding uit een wol-mix. Ze ontwerpen en produceren bij Woolpower stevige warme kleding die bestand is tegen extreme weersomstandigheden en dat geschikt is bij plotseling veranderde weeromstandigheden en dat bij verschillende activiteitenniveaus. Maar hun visie vertelt ons ook dat ze een verantwoordelijk bedrijf zijn dat om mensen, dieren en de natuur geeft. Dit op zich toont aan dat ze een langetermijnperspectief hebben en dat het woord duurzaamheid belangrijk voor hen is. En vergeet vooral niet dat als een “baas” goed voor zijn werknemers is, ze voor hem “door het vuur willen gaan en zonder te zeuren een extra tandje willen bijzetten”. Dat is ook mijn persoonlijke visie en levenservaring.

De kleding productie van Woolpower vindt dus zoals reeds vaker gezegd plaats in Zweden, waar de uitgebreide ambachtelijke kennis en ervaring van de werknemers in alle bedrijven respectvol gerespecteerd worden. En dus ook geen milieu verpestende vervoerstransporten en slaven & kinderarbeid in Derde Wereld “blotevoetenlanden”. Wel komt de Merino wol vanuit Zuid-Amerika, deels uit noodzaak deels voor het ondersteunen van de lokale bevolking aldaar. Maar iedereen die voor Woolpower werkt, moet worden betaald conform Zweedse contractuele lonen en die “Chain of Command” / bestuurlijke ketting moet zo kort mogelijk zijn om alles goed te kunnen controleren. Dus al vanaf de externe schapenboer tot de garenspinster extern controleren, waarna deze wollen halfproducten naar de fabrieksarbeiders naar Östersund gaan, waar de interne controle iets gemakkelijker gaat. De eigen fabriek in Östersund biedt Woolpower een geweldige kans om te werken aan de menselijke impact op het milieu te verminderen. Want Woolpower heeft daarvoor een belangrijk milieucertificaat gehaald en heeft de afgelopen jaren opnieuw een belangrijke stap gezet in duurzaamheid.  Het restmateriaal van onze productie wordt namelijk nu in hun zeer populaire viltzolen verwerkt. Nu zijn ze ook begonnen met de productie van Woolpower Slipper in hetzelfde prachtige materiaal. How clever is that?

GOED WERKGEVERSSCHAP. 
Je kunt zeggen dat ze daar werken met de figuurlijke “dubbele warmte”. Ze maken daar warme wol producten en ze willen een integer bedrijf zijn dat goed zorgt voor werknemers, partners, dieren en het milieu. Zie ook de eigen Woolpower videofilm op YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=PR3xSzhxAs4 .  

Want wie goed doet, goed ontmoet is een oud spreekwoord. Jammer genoeg dat onze “eigen” Pinokkio totaal niets van intermenselijke sociale en ethische processen snapt en alleen voor eigen en/of partijbelang of Europees belang boven sociaal landsbelang gaat.

Er werken ruim 100 personen bij de Woolpower fabriek en de naaisters/naaiers controleren en keuren alle goed gemaakte kleding daarna zelf goed. Trots naaien ze daarna hun eigen naamlabel in het kledingstuk als hun kwaliteitszegel. Ze zijn er trots op en je zult dus weten wie je Woolpower kledingstuk heeft genaaid. Nee, nee hun 06 nummer voor een afspraakje staat er echt niet bij. Uit eigen ervaring als jeugdige stapper destijds weet ik nog wel “dat de dames uit het confectie atelier” van de nabijgelegen stad prettig gezelschap bij “het stappen” waren. Bij Woolpower willen ze met dat kwaliteitszegel de klanten de verzekering geven dat hun onlangs aangekochte kleding geproduceerd is op een manier die voldoet aan de Woolpower waarden en normen. De mijne was overigens in elkaar genaaid door Rashid Barati. Of deze kleding nu in de vrije tijd of in het beroep worden gebruikt, ze moeten je helemaal van “binnenuit de huid” opwarmen. Bij Woolpower zijn ze volledig ingericht op de productie van warm ondergoed, sokken, versterkende kleding en accessoires. Zelfs de Zweedse Defensie gebruikt kledingstukken van Woolpower en daar sluiten zich steeds meer landen met hun Defensies bij aan. Ook de Bundeswehr schijnt een goede klant van Woolpower te zijn en de Duitsers zijn naast erg kwaliteit ook traditioneel  bewust.

DE WOOLPOWER COLLECTIE/DE PRODUCTEN. 

De Woolpower Ullfrotté collectie met een specifieke insulatie schaal  bestaat uit:

  1. Basislaag / ondergoed (Woolpower Lite en Ullfrotté 200);
  2. Extra middenlaag kleding( Ullfrotté 400 en 600);
  3. Sokken (Ullfrotté 200-800);
  4. Accessoires (Ullfrotté 200-400);
  5. Kinderkleding (Ullfrotté 200-400) .
  6. De populaire Colour Collection (Ullfrotté 400).

DE BESCHRIJVING VAN WOOLPOWER ZIP TURTLENECK 200 IN PINE GREEN. 
De Woolpower Zip Turtleneck 200 basislaag werd in de nieuwe praktische kleur Pine Green geleverd en het kledingstuk zat als gegoten en stond ook nog “Peppie”. Je zou hem zelfs op een zondag als gecombineerde basis & middenlaag aankunnen. Dit kledingstuk is een echt Unisex model en daar moet u qua maatvoering wel rekening mee houden.

DE PRODUCT INFORMATIE VAN WOOLPOWER ULLFROTTE 200:
Zoals reeds gezegd is de stof een mix van wol (Merinowol) en kunstvezels. Dit om de sublieme eigenschappen van de Merinowol te behouden, terwijl de sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid door die kunstvezel toevoegingen sterk verbeterd worden. Zoals reeds gezegd alles voor “The Best of Both Worlds”.

-          Het kledingstuk is in een zogenaamde losse ”Terry Knit” geweven, dit voor een verbeterde vochtregulatie en ventilatie.

-          Voor een comfortabel dragen van dit shirt en voor een verbeterde duurzaamheid zijn er de zogenaamde “platte naden” gebruikt.  

-          Ook zijn er daarbij zo weinig mogelijk aantal naden gebruikt.                        

-          De zachte wat opgeruwde binnenzijde van het shirt lijkt op hetzelfde als van katoenen badstof, edoch zonder de slechte eigenschappen van dat katoen.

-          Voor goede afsluiting om geen warmte verloren te gaan, heeft het shirt elastische mouwboorden en elastisch boord aan de onderkant shirt.

-          De onder achterkant van het shirt is iets langer gesneden, dit om bij bukken de onderrug bedekt te laten.

-          Voor het extra kunnen ventileren bij inspanningen heeft het boord een rissluiting, die u bij koude uiteraard volledig kunt sluiten.

DE SAMENSTELLING VAN WOOLPOWER ULLFROTTE 200.

-    60 % Merinowol,
-    25 % Polyester, 
-    13 % Polyamide,
-     2  % Elastiek.

WASINSTRUCTIES:
Om lang plezier van je kledingstuk te hebben, dien je de was-instructies van de ingenaaide labels op te volgen.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de heer Bosmans van de Belgische Outdoor Equipment firma Hike-A-Way bvba voor het maken van deze nieuwe veldtest & review aan mij opgestuurd. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor geen stalorders.

 

DE DRAAGTESTEN THUIS EN IN HET VELD.

Allereerste indruk: De WOOLPOWER ZIP TURTLENECK 200 PINE GREEN shirt is zeer goed afgewerkt, heeft een zeer goede pasvorm, draagt zeer comfortabel en erg voelt prettig op de huid aan. Dankzij de ritssluiting bij de hals kun je afhankelijk van de inspanning en het weertype, zelf je warmte en transpiratieafvoer reguleren. En afgeleverd in een voor mij perfecte kleur ook nog. Ik heb na mijn activiteiten het Woolpower shirt bewust laten opdrogen en uitwaaien, zonder deze echter te wassen.

# Ik droeg het zeer comfortabel dragende shirt onder een Pinewood vest op mijn fietstocht door en rondom het dorp, waarbij de wind luchtig door het onbedekte deel van de Woolpower Zip Turtleneck 200 shirt ging en dat zonder koud te worden (shirt verder te noemen Woolpower shirt). Dat verklaart dan ook de ongehinderde ventilatie weg en werking van het transpiratievocht/zweet vanaf de huid naar buiten. En het Woolpower shirt droeg zoals reeds gezegd daarbij zeer fijn (****) en ik had dus geen last van transpiratie op de rug en schouders.

# Tijdens een bezoek aan een oud fortcomplex te België, droeg ik over het Woolpower shirt een Pinewood nieuw Tiveden vest uit een katoenmix en beide Zweedse kledingstukken vulden elkaar perfect aan. Ik heb naast het comfortabel dragen, geen last van transpiratievocht of koude body van de vochtige ruimtes gehad (****).

Bij een oud fort

# Tijdens een lange Hike op een wat frisse dag droeg ik het Woolpower shirt direct onder de mijn half opengeritste jas en daarover de nieuwe en gevulde Savotta rugzak. Natuurlijk zijn de contactpunten/drukpunten van de zware, goed gevulde rugzak en de kleding, plekken van transpiratie en helemaal vrij van transpiratievocht blijven lukt met een gevulde zware rugzak echter niet. Wel viel dit met het Woolpower shirt erg mee, dit in tegenstelling met gebruikte katoenen shirts, daar een katoenen shirt op de genoemde contactpunten / drukpunten bij mij best flink nat wordt. Derhalve is dit iets dikkere Woolpower shirt zeer goed bruikbaar (****) voor stevig outdoor gebruik onder een jas/vest/blouse enzovoort.

Opmerking: Als je alleen het Woolpower shirt draagt, moet je wel uit de buurt van bramenstruiken en scherpe takjes blijven omdat je daarmee haakjes in het luchtige breisel kunt krijgen.

# Op een best koude zeer vroege morgen na een dito koude nacht had ik bij een lange wandeling het Woolpower shirt onder een dun “Puff jasje” aan. Want de hond van mijn dochter moest weer eens kilometers maken dus uitgelaten worden. Geen gezweet daarbij en toch heerlijk behaaglijk warm blijven, dat is de kunst. En met het Woolpower shirt lukte dat zeer goed (****) . Ter vergelijking maakte ik op de late en al koude avond een wandeling langs dezelfde route, maar nu met een katoenen T-shirt met lange mouwen onder het dunne “Puff jasje”. Ik had het niet zo behaaglijk warm als met het Woolpower shirt aan. Het klamme katoen voelde op zichzelf al onbehaaglijk op mijn rug aan en dat in beweging. Dan weet je al dat je daarmee in een rustperiode het fris of koud gaat krijgen.

# Op een herfstdag was het dito herfstachtig regenweer en was het een stuk kouder ook. Dus prima testdag voor het Woolpower shirt dat ik onder een dunne katoenen Pinewood  blouse droeg. Daar overheen droeg ik een nylon windjack waardoor het geheel lekker warm droeg en toch erg goed ademende. En dat warm houden en ademen deed het Woolpower shirt erg goed.

# De koudere tijd brak weer aan en dus het Woolpower shirt als gecombineerde eerste en middenlaag aan. Heerlijk om onder een “Puff jasje” te dragen als je ’s avonds de hond moet uitlaten. Geen gezweet en wel comfortabele warmte.

# Op een wat grauwe herfstdag weer met de gevulde Savotta rugzak op pad met wat nieuwe testitems. Natuurlijk ging het weer richting de bossen van de Brabantse Wal en ik hoop daar geen gedumpte troep te zien. Ik droeg het Woolpower shirt onder mijn zeer oude, maar nog functionele Fjällräven Telemark jas. Het Woolpower shirt droeg daaronder lekker behaaglijk en zeer comfortabel en ondanks dat ik een best volle rugzak droeg, had ik weinig last van zweetvorming. Prima product dit wol blend shirt, Woolpower.

# Vandaag was het een al vrij koude dag en derhalve heb ik mijn Woolpower shirt als gecombineerde 1e en 2e laag aangetrokken. Heerlijk warm onder eerst een Pinewood vest en later bij regen onder het Telemark jasje.

# Op eerst een grijze, maar later zonnige zaterdag met de flink gevulde Savotta rugzak en de waterdichte GATEWAY 1 Woodwalker rubberlaarzen aan de voeten weer op pad. Nu naar een lastig te bereiken nieuwe Hide area/ testarea, waarvoor ik eerst wel een beek moest doorwaden met een lastige oeverbegroeiing. De laarzen waren gelukkig net lang genoeg, dit wegens de flinke hoeveelheid gevallen regen vannacht. Op deze fraaie en vooral rustige Hide-area kon ik ongestoord mijn snijtesten doen. Ik droeg als 1e laag/basislaag daarbij daar het comfortabele Woolpower Zip Turtleneck 200 met daarover het Pinewood vest en in de struiken en lastige begroeiing de reeds genoemde Fjällräven Telemark jas. Op mijn gekozen testplek deed ik de jas natuurlijk uit, maar behield het vest over het Woolpower shirt aan. Dat beschermde wat tegen de wind en de doornige lastige struiken en bomen. Ik heb het behaaglijk warm gehad, zowel bij “stil” zitten bij de delicate snijklusjes als ook bij het ruige hakken en dat zonder te zweten.

# Tja, vandaag was het grijs en koud en door de regen ook “hondenweer”. En natuurlijk moest de hond van de mijn dochter wel op normale tijden uit, dus hup dan maar de regen in. De meeste oud-militairen zijn tenslotte geen watjes geworden die hebben ook hun verworven “Skills en Drills” niet gedeletet, dat ik tegenstelling tot de Defensietop.  De hond kreeg een waterdichte regencape om, ik trok zelf over mijn Woolpower shirt de oude polyester/ katoenen Telemark jas, maar die begon op een gegeven moment nat en flink door te slaan. Gelukkig hield dit wolblend Woolpower shirt mijn huid en mijn body droog en warm.                

MEMORIES: Dit Woolpower shirt had ik vele jaren geleden aan moeten hebben bij een bijna noodlottig kunnen aflopende survivalsituatie in de Beierse Alpen. Toen een destijds zeer gerenommeerde Zweedse ademende jas tijdens langdurige natte sneeuwbuien flink doorsloeg, met alle gevolgen van dien. Gelukkig kon ik na flink “stoempfen” net op tijd een warme berghut bereiken om zelf op te warmen en drogen, twee hete goulash soepen te nuttigen om daarna toen mijn kleding droog was, naar mij uitgangsstelling terug te keren. Net voor donker kwam ik in het pension aan. Ik heb wel geleerd dat een goede uitrusting echt een must is.

# Het was mooi droog weer toen ik met de volle Savotta rugzak “flink bepakt en gezakt” de deur uitliep naar de fraaie herfstachtige bossen. Herfstachtig mooi gekleurd en met veel afgevallen dennenappels en takken daar  in het bos aanwezig. Ik kwam op een geaccentueerd heuvelachtig wat afgesloten terrein, alwaar ik prima mijn Gear testen kon uitvoeren. Ik droog weer als basislaag het Woolpower shirt en daarover de Fällraven Telemark jas. Het Woolpower shirt hield mij droog en warm. Op de terugweg om tijd in te halen circa 4,5 km “speedmarsen”, waardoor ik wel veel meer zweette edoch niet nat en vooral in het daarbij horende rustigere marstempo koud werd (voor de ademhaling regulatie).

In het bos

# Op een vroege maar koude ochtend weer op pad voor een lange wandeling met de Woolpower als basislaag onder een “Puff jasje”. Beiden kledingstukken hielden me comfortabel warm en mede door de Merinos wol gehalte in het Woolpower shirt ook vrij van natte zweet.

# Nu eens niet het Woolpower shirt aan maar een fleece. De route en de omstandigheden waren bijna gelijk met gisteren, edoch begon ik daarbij wel wat klam zweet op mijn rug te voelen en als ik stopte dat wat onbehaaglijk werd.

Daar het nog geen echte winter is, heb ik dit Woolpower shirt dus niet onder nul buiten kunnen testen, maar ik weet wel voldoende om hem te beoordelen. En we hebben met het Diesel testschandaal allemaal wel kunnen zien, dat laboratorium testen veelal niet erg deugen/kloppen, dus daar ben ik niet aan begonnen.

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

PERSOONLIJKE BEOORDELING WOOLPOWER ZIP TURTLENECK 200.

CONCEPT EN DESIGN:

Uitmuntend goed / ****half.

PASVORM:

Zeer goed / ****.

PRAKTISCHE KLEUR:

Zeer goed / ****.

BEWEGINGSVRIJHEID:

Zeer goed / ****.

AFWERKING NADEN EN GEHEEL:

Zeer goed / ****.

STERKTE NADEN:

Zeer goed / ****.

FUNCTIONALITEIT SHIRT

Uitmuntend goed / ****half.

FUNCTIONALITEIT RITSKRAAGJE:

Uitmuntend goed / ****half.

KWALITEIT MERINO/POLYAMIDE STOF:

Zeer goed / ****.

KWALITEIT / WERKING RITS:

Zeer goed / ****.

ISOLEREND VERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEURNEUTRAALHEID:

Zeer goed / ****.

VUILAFSTOTENDHEID:

Zeer goed / ****.

GELUIDSREDUCEREND VERMOGEN:

Zeer goed / ****.

ONDERHOUDSVRIENDELIJKHEID:

Zeer goed / ****.

ADEMEND VERMOGEN:

Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGCOMFORT:

Uitmuntend goed / ****half.

DUURZAAMHEID (TOT NU TOE):

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEIT:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

TOTALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL: Zeer goed / ****.

Vuur test

RESUME: Het Woolpower shirt combineert het beste uit twee werelden zoals het goede van Merinowol zoals het ademend vermogen en de isolatie in vochtige toestand en het goede van een kunstvezelmateriaal/polyamide zoals de sterkte en slijtvastheid, ook in natte toestand. Ik heb best vele soorten wollen onderkleding aangehad, waarbij als ze nat en daardoor kwetsbaar tegen uitscheuren zijn, het lastig was om deze uit te trekken. Met een dikkere en Merino woolmix samenstelling is dit tot nu toe niet het geval. Erg goed gedaan, Woolpower.

Mocht u in de komende (strenge) winter een lange onderbroek en een vest als een dikke 2e laag getest willen hebben, I’m your man.

 

DE WOOLPOWER WOOLMIX 600 SOKKEN.  Deze dikke en zeer warme wintersokken heb ik vooral gedragen in de Gateway1 Woodwalker rubberlaarzen. Natuurlijk zullen deze dikke 600 sokken het ook goed doen in skischoenen, Canadese winterboots en andere winterschoenen.

De 600 serie is de op een na dikste Woolpower sok, hun 800 serie is voor heel erg koude omstandigheden geschikt.

SAMENSTELLING WOOLPOWER 600 SOKKEN.

-          60 % Merinowol.

-          40 % Polyamide.

DE DRAAGTESTEN THUIS EN IN HET VELD.

In de reeds genoemde Gateway1 Woodwalker rubberlaarzen zaten deze Woolpower 600 sokken wegens de comfortabele dikte erg goed. Ze liepen daarin op korte en ook op langere routes ook erg fijn en dat zonder daar op lange afstand erg in te zweten. Ik denk dat dit ook goede en warme sokken voor de ski avonturen op de wintersport of in zogenaamde “Snowboots” zijn. Ook voor andere winterschoenen zijn deze goed bruikbaar. Deze sokken heb ik in de groene rubber tuinklompen ook rondom het huis gedragen en daarbij zaten deze heerlijk warm en comfortabel.

TIP: Wel had ik graag een wat langer en elastisch boord aan die sokken gezien.

DANKBETUIGING.  Met dank aan de heer Steven Bosmans van het Belgische Importbedrijf Hike-A-Way bvba voor het ter beschikking stellen van dit Woolpower shirt en de Woolpower sokken. Ze hebben daar voor Nederland ook andere sterke merken in hun collectie, zoals de Engelse Sprayway Goretex en andere jassen.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.