Victorinox SWISS TOOL MX Multi tool

DE SPECIAL EDITION VICTORINOX SWISSTOOL MN, DE “EENHANDOPENER MULTI TOOL ” UIT ZWITSERLAND!

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

Dat ik een voorliefde voor uitrustingsstukken van erg goede kwaliteit en functionaliteit heb, zal langzamerhand wel bekend zijn. Die maken het optreden in het veld veel comfortabeler en eigenlijk ook veel veiliger. Ik heb eerst tijdens mijn lange militaire leven en outdoor-tijd en kortere scouting tijd best veel kwalitatief hoogwaardige en veelzijdige Zwitserse zakmessen van Victorinox en ook Wenger gebruikt en voor goed bevonden. Met een Victorinox in je (survival) vest ben je altijd opperbest! Maar de politieke en globale veranderingen in roerige tijden zouden later ook veranderingen teweeg brengen bij de grootste messenfabriek van Europa, namelijk het Zwitserse Victorinox.

DE STERK INGEKORTE VICTORINOX HISTORIE: Het nu legendarische messenbedrijf Elsener werd in 1884 door Karl Elsener in Zwitserland te Ibach gesticht, wat in het Duitstalige kanton Schwyz ligt. Karl Elsener werkte in eerste instantie vanuit zijn ouderlijk huis annex hoedenwinkel en geef hem eens ongelijk. In 1890 werd op initiatief van Karl Elsener de “Zwitserse Messenmakers Bond “opgericht met 25 messenmakers, met het doel om het Zwitserse leger van Zwitserse zakmessen te voorzien. Voor die tijd betrok het Zwitserse leger die benodigde Soldaten Messer/ soldatenmessen uit het Duitse Solingen. Vanaf 1891 dus leverde het Elsener messenbedrijf een deel van de benodigde soldatenmessen aan het Zwitserse leger, maar hij en zijn collegae van de “Zwitserse Messenmakers Bond “ konden qua prijs niet concurreren met de grote hoeveelheid machinaal gemaakte Legermessen uit Solingen. De hardwerkende Karl ging daardoor bijna failliet, maar dankzij de financiële steun van zijn familie overleefde hij gelukkig dat financiële en ook emotionele debacle. Karl heeft  in betere tijden als “man van eer” daarna zijn schuld aan alle schuldeisers tot de laatste cent terugbetaald. In 1897 werd een lichter te dragen en eleganter zakmes met rode greep platen, kurketrekker en toegevoegd kleiner lemmet onder de naam “Officiers Messer” / Swiss Army Knife gepatenteerd. De officieren zaten meestal niet zoals de soldaten in de loopgraven, waardoor het zakmes minder als gereedschapsstuk werd gebruikt en dus lichter uitgevoerd kon worden. Wel was voor die doelgroep de kurkentrekker zeer belangrijk, niet voor het ontkurken van een fles wijn, maar waarschijnlijk om er een knoop uit de schoenveters te halen (ra, ra, maar de meeste officieren droegen toch laarzen? ). De Zwitserse officieren moesten overigens dit rode “Officiers Messer” wel zelf aanschaffen.

Visitekaartje Carl Elsener

VICTORINOX LOGO: Na het Zilveren Jubileum in 1909 voegde Karl het nu beroemde en kenmerkende Victorinox logo met een kruis in een schild toe en deze is sindsdien in gebruik gebleven. In dat zelfde jaar overleed de moeder en “grote steun” van de stichter Karl Elsener en ter ere van haar veranderde hij de naam van het messenbedrijf uit eerbetoon in Victoria. En gelijk had hij, want zijn moeders advies en hulp had hem in al die jaren heen flink geholpen. 

Toen in 1921 het roestvrij staal (Frans: acier inoxydable / inox) werd geïntroduceerd, werd de naam van het bedrijf opnieuw gewijzigd en nu in Victorinox en dat is zo op wat uitzonderingen na gebleven. NA 1945: Na de Tweede Wereldoorlog in de jaren 1945 tot 1949 leverde Victorinox aan het Amerikaanse bezettingsleger in de Bondsrepubliek Deutschland van het opgedeelde Duitsland, het zeer populaire Swiss Army Knife, die veelal via PX-Stores verkocht werden. Veel na hun “Tour Of Duty” naar de USA terugkerende militairen, waaronder dienstplichtige US ARMY Sergeant Elvis Aaron Presley, nog beter bekend als rockster met de fluwelen stem en loszittende heupen, brachten ook trots zo’n rood Zwitsers zakmes mee naar huis. Elvis werd op 5 maart 1960 ontslagen uit actieve dienst, nadat hij de rang van sergeant had bereikt. In een interview na zijn ontslag uit militaire dienst zei Elvis: “Het was een grote hulp voor zowel mijn carrière als mijn persoonlijke leven, want ik heb veel geleerd, ik heb veel vrienden gemaakt die ik anders nooit had gemaakt. En ik had veel  goede ervaringen … en sommige slechte, eigenlijk. Ik vind het goed om in een harde omgeving te verkeren, om jezelf op de proef te stellen.”  En net als hij bracht ik destijds vanuit Blomberg/ BRD ook dat met mijn rode Victorinox Fisherman ook mee naar huis. En met Elvis zijn statement ben ik het als oud-militair en gediplomeerd senior-instructeur na ruim 37 dienstjaren zeker mee eens. En om ook een statement te maken: nee, een hogere rang zonder senior-instructeur diploma zegt niets over je instructievaardigheid,  kennis & ervaring of skills, misschien ben je wel gepromoveerd, maar  komt je wat instructievaardigheid betreft, net kijken. Ik heb ”ze” via het nieuwe Instructeursbeleid zelf zien komen, gelukkig had ik wel die “Drive” en ook jaren voorsprong.

DE VIJFTIGER & ZESTIGER JAREN. In de Jaren Vijftig &  Zestig van de Vorige Eeuw voerde Victorinox naast zijn normale rode “Officiers Messer” met de Victorinox stempeling ook nog de Elinox en Victoria modellen met dito lemmetstempeling en met en ander schildtype.  Het beroemdste rode Victorinox zakmes in mijn ogen is wel het zakmes van de in 1960 boven Rusland door SA-2 Guideline SAM-raketten neergeschoten U2-piloot en CIA-agent Gary “Francis” Powers. De krantenfoto’ lieten het U2 wrak met de bijzondere spionageapparatuur, Gary zijn survival uitrusting, waaronder zijn .22 High Standaard gedempt semiautomatisch pistool, zijn Randall Trout & Bird vaststaande mes en zijn rode Victorinox multifunctionele zakmes.    

HET RODE VICTORINOX ZAKMES ALS PRESIDENTEEL GESCHENK: Het was een Amerikaanse traditie geworden, dat veel Amerikaanse Presidenten hun buitenlandse gasten een rood Victorinox zakmes cadeau deden. Dat stopte eigenlijk toen Bill Clinton (AKA Slick Willy) ene Monica in zijn Oval Office een ander presentje gaf dat later flink de krant haalde.                                                                                      

LEGERZAKMES. Eerder bestonden er naast Victorinox ook nog  andere officiële Zwitserse fabrikanten voor de Zwitserse legerzakmessen, waaronder Wenger (Genuine Swiss Army knives) uit het Franstalige Delémont, maar die messenfirma is sinds 2005 onderdeel van Victorinox. Eerst mocht Wenger onder hun eigen naam de Zwitserse zakmessen maken, maar vanaf 2013 worden deze zakmes modellen allen onder de naam Victorinox Delémont op de markt gebracht. Hiermee is Victorinox (Original Swiss Army Knives) de nu de enig overgebleven officiële fabrikant van Zwitserse legermessen en de rest is toekomstmuziek.

Swiss Pirate

VERANDERING UITERLIJK ZAKMESSEN DOOR DE FINANCIELE CRISIS JAREN 80. Door alle bezuinigingen en hervormingen in de Jaren 80 van de Vorige Eeuw in Europa, kon Victorinox ook niet achterblijven. Zij reageerden adequaat door de productiekosten omlaag te brengen en brachten in de jaren 80 hun iets vereenvoudigde Economy Ecoline zakmessen uit. Ook werden er naast de rode 91 mm “Officiers Messer” en het rode 84/85 mm “Officiers Messer”, volgens mij ook 74 mm zakmesmodellen zoals de Ambassadeur uitgebracht, maar die compacte 74 mm collectie is nu uit de collectie.

VERANDERINGEN NA 11 SEPTEMBER 2001. Na de aanslagen op 11 september 2001 werd de verkoop van (zak)messen in luchthavens en het reizen ermee op vliegtuigen verboden, dit was voor Victorinox een zware financiële klap. Het bedrijf verhuurde daarna zijn werknemers aan andere bedrijven tot er een oplossing kwam in deze “crisis”. De oplossing was het zogenaamde “risicospreiding”, dus om naast het produceren van zak-messen en Multi tools ook andere producten zoals horloges, bestek, schrijfgerei, bagage en zelfs kleding te gaan maken. De directeur gaf destijds als verklaring: "In een tijd als deze kan men niet op één product steunen" en gelijk had hij. Jammer genoeg was die kledinglijn niet succesvol en na tegenvallende cijfers werd daarmee gestopt.  De Victorinox onderneming bleef steeds in handen van de in mijn ogen zeer sociale Elsener familie, ook na het overlijden van Karl Elsener III in 2013. Zoon Karl Elsener IV is nu de CEO van Victorinox.  In mijn lang geleden “ontwerptijd”, heb ik diverse briefcontacten met de heer Karl Elsener III gehad.

MULTI TOOLS: Ook heb ik later Multi tools van Victorinox en andere merken getest & gebruikt en er zelfs in het Jaar 2000 voor het AK-56 Wapenmagazine een Multi tool artikel met een lang samengesteld testverslag van gemaakt. Een van conclusies was dat een Multi tool altijd een compromis is die nooit het zwaar gesmede werkplaatsgereedschap kan vervangen.

GEEN GESMEED ZWAAR UITGEVOERD WERKPLAATS GEREEDSCHAP. Gebruik de tang kop van een Multi tool echter wel met common-sense, want deze tang kop is vaak uit gietstaal gegoten, terwijl werkplaatsgereedschap uit staal gesmeed is. Ja, ja ik weet het, er zijn uitzonderingen! Derhalve kan deze Multi tool onder normale werkplaats omstandigheden het geheel gesmede werkplaatsgereedschap NOOIT vervangen. Jammer genoeg heb ik heb destijds in militaire dienst best veel afgebroken tangpuntjes bij diverse merken en type Multi tools gezien. Maar ja, dat zware werkplaats gereedschap heb je Outdoors vaak niet bij je en daar en daardoor schittert de Multi tool nu in het veld. Mijn persoonlijk veelvuldig gebruikte robuuste Victorinox Swiss Tool en Swiss Tool Spirit gebruikte ik best zwaar, maar wel met Common Sense en ze hadden daar geen last van. Terwijl ze wel diverse acties in het veld hebben gered. Ze kwamen wel laat op “het Multi tool veld”, maar konden zodoende de bekende “kinderziektes ”van andere Multi tools vermijden.     Ik heb zelfs met een Victorinox Swiss Tool een bevestigingsmoer van een reservewiel van een militair voertuig in het donker mee losgedraaid om de lekke band te kunnen wisselen. Die was binnen 5 seconden heel erg lek, jammer genoeg heb ik daar geen foto’s van. Ik was daarbij alleen, het was donker en ik had daarbij ook nog een Mini-Maglite lampje in mijn mond om bij te lichten en ik had mijn beide knuisten meer dan vol. En mijn Pelotons-commandant maar “zeuren” waar ik bleef, hij had zijn plaatsvervanger dringend nodig.

GEBRUIK OP DE SCHIETBAAN & IN HET VELD.
Maar ook tijdens acties, veldoefeningen, schietoefeningen e.d. werd naast de andere merken Multi tools, de stevige Victorinox Swiss Tool veel en graag gebruikt. Totdat deze door de slankere lichtere Victorinox Black Spirit Multi-Tool werd afgelost. Mijn eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik op de militaire schietbaan ik naast mijn persoonlijke zwarte Victorinox Swiss Tool en latere Spirit, echter ook een officieel verstrekte Amerikaanse wapen specialistische MUT Multi tool van Leatherman gebruikte.  Zo’n wapen specialistisch model was erg handig bij specifieke wapentaken en Victorinox zou ook eens kunnen overwegen er een te maken en dat voor militaire wapens in NATO gebruik.                                                                                                                                   

BUSHCRAFT REVIEWER.
Na mijn militaire pensionering en met de intrede van mijn bushcraft test & review hobby verdwenen zowel dit wapen specialistisch model als ook de veelzijdige Zwitserse Multi tools“ echter wat op de achtergrond”. Maar daar is enige tijd geleden een eind aan gekomen. De roep om duurzame Multi tools en de Europese Zwitserse Kwaliteit kwam namelijk weer bij mij boven drijven, temeer Victorinox volgens de importeur NU 100% gerecycled staal gebruikt. En ik ben tegen verspillingen van allerlei materialen en weggooien van voedselrestjes, onze voorouders wisten veelal uit geldgebrek en met gezond verstand, echt wel wat recyclen was.

WAAROM EIGENLIJK EEN MULTI TOOL “OP DE PERSOON (M/V)”?
Waarschijnlijk kent u het probleem & daarbij horende uitdaging wel van een plotsklaps defect geraakt apparaat, een defect vervoermiddel (auto, motor, boot, fiets), een storend wapen, een defect uitrustingsstuk.

Of ander item dat direct gerepareerd moet worden en je het juiste gereedschap niet bij je hebt. Voor jezelf en diverse doelgroepen is dan een kwalitatief goede Multi tool een helper & vriend voor het leven! Er zijn talloze rottige situaties waar je vroeg of laat allemaal een keer voor komt te staan en dan is een hoogwaardige multifunctionele Multi tool in een van je zakken & pouch dus een must have en echte levensverzekering (en dat zonder “de standaard kleine nek wurg lettertjes van de verzekeringsmaatschappijen”).

MIJN “DUTY MEMORIES”.
 
Op een koude avond moest ik in een sneeuwbui en bij schemerdonker een noodreparatie aan mijn dienstauto en dito koplamp uitvoeren met behulp van een bit-setje en een Victorinox Multi tool SWISS TOOL. De andere sleutels die ik bij mij had pasten niet erg goed. Mijn vingers vroren er haast af (met dikke handschoenen aan is het niet accuraat werken), maar dankzij de bijgevoegde haakse bits houder en de goede maatvoering van het Torx-bitje lukte dat vrij snel en erg goed. Heeft me eigenlijk een mogelijke ongeval of bekeuring bespaart. Soms noemden mijn collegae me na zo’n actie ook de nieuwe MacGyver. Deze SWISS TOOL Multi tool met zijn bit-setje is dus een prima hulpmiddel in nood! Jammer genoeg miste ik alleen de kurkentrekker hiervan nog, zodat de wijnfles in het weekend thuis niet geopend kon worden en/of in het veld er een vastzittende knoop uit mijn schoenveter gehaald kon worden.                                                                                 

ZEER SCHERP “OUT OF THE BOX”: Zwitserse legermessen worden veel gebruikt binnen de Krijgsmachten. Het zijn nuttige multifunctionele instrumenten voor het dagelijks militaire leven. Destijds toen ik nog een militaire Initiële Militaire Opleiding (IMO) instructeur en later de klassencommandant daarvan was, instrueerde ik in het circa drie weken durende zogenaamde “ Introductie Bivak” altijd eerst het veilig gebruik van het Victorinox Interservice zakmes.  Dus waarschuwde ik de nieuwe onervaren rekruten “wat op te passen” bij hun eerste snijwerkzaamheden bij onder ander het koken te velde met rauwe groeten en vlees en het snijden van touwen. Dit waarschuwen was wegens de legendarische  “Out of the Box scherpte” van het Victorinox lemmet. En sommige rekruten hadden hun “Ohr Kaput”, net als later hun vingers trouwens. Bij eentje moest ik zelfs naar de Medische Dienst en nee niet om zijn oren uit te laten spuiten, maar om de diepe wond in zijn vingers te laten hechten.

DE NIEUWE VICTORINOX MULTI TOOL MODELLEN. Europa’s grootste messen en Multi tool fabrikant, het Zwitserse Victorinox heeft nu een serie Multi tools met een eenhandig te openen lemmet op de Multi tool markt gebracht. Maar dat werd mijns inziens tijd ook, de concurrentie sliep en slaapt nog steeds niet en je kunt na de veel behaalde successen “niet op je lauweren gaan of blijven rusten”. Het eenhandig te openen grote lemmet zit in de grotere Victorinox Swiss Tool MX en MXBS als ook in de kleinere slankere Victorinox Swiss Tool Spirit MX en MXBS. Zeg nou zelf, hoe peppie is dat?

DE FUNCTIES VAN DE VICTORIOX SWISS TOOL MN. (3.0326.MN).

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID:                                                                                                    

Deze Victorinox SWISS TOOL MX Multi tool is volgens Victorinox Zwitserland een speciale editie. Hoe peppie is dat? De gereedschappen en lemmeten zijn bij een ingeklapte Victorinox Multi tool vanaf de buitenzijde snel en handig bereikbaar, terwijl ten behoeve van het gebruiksgemak voor het openen en beetpakken, bijna alle gereedschappen / lemmeten van een nagelsleuf voorzien zijn. Ten behoeve van de snelheid en het gebruiksgemak van lemmet opening is het zeer scherpe normale lemmet van deze nieuwe Victorinox Multi tool voor een rechtshandige gebruiker door middel van een duimbeweging snel en eenhandig te openen. Ook het veiligheidslemmet/de kleding & gordelsnijder is voor een rechtshandige gebruiker na het met je linkerhand ompakken, ook eenhandig te openen en dat is in een noodsituatie, waar zekerheid van lossnijden geboden is, eigenlijk een must! 

DAAROM BEST OF BOTH WORLDS: Victorinox wilde dus persé ook voor een linkshandige persoon een snelle toegang tot minimaal een scherp lemmet bieden! Daardoor is deze Multi tool geschikt voor “Para use”. Alle functionele gereedschappen / lemmeten vergrendelen in overigens geheel geopende toestand. Om een uitgeklapt gereedschap/lemmet weer te sluiten, dient u met de duim de dubbelzijdig aangebrachte gequadrilleerde ontgrendel pal naar achteren te halen en het geopende deel binnen de benen te roteren/ in te klappen.

WAT BETEKENT DE TYPE AANDUIDING MN?
M staat voor 1-hand-opening.
N staat voor nylon etui.

DE SPECIFICATIES.

  • MATERIAAL MULTI TOOL BODY: Roestvaststaal.
  • MATERIAAL GEREEDSCHAPPEN: Roestvaststaal (m.u.v. de vijl).
  • BEIDE LEMMETEN EENHANDIG TE OPENEN: Ja.
  • SPEERPUNTVORMIG LEMMET LENGTE: 7 cm.
  • BREEDTE LEMMET: 13 mm.
  • DIKTE LEMMET: 2 mm.
  • LENGTE MULTI TOOL INGEKLAPT: 11,5 cm.
  • BREEDTE MULTI TOOL INGEKLAPT: 4,5 cm.
  • DIKTE MULTI TOOL INGEKLAPT: 18 mm.
  • GEWICHT MULTI TOOL: 295 gram (zonder foedrtaal).

LET OP: Als u een van de lemmeten of de gereedschappen gedeeltelijk of 90 graden uitgeklapt heeft, werkt de vergrendeling daarvan niet. Deze werkt alleen bij een volledig 180 graden uitgeklapt gereedschapsdeel (of meerdere).

WAARSCHUWING: Let echter bij klusjes met elektra er wel op dat de spanning echt uitgezet is, want de Multi tool benen zijn niet elektrisch geïsoleerd! Was ik bij zo’n haastklusje ook eens vergeten, totdat ik een klein schokje in mijn hand voelde. Gelukkig stond ik op een rubberen mat.

MIJN OVERZICHTTABEL VAN DE MINIMAAL 26 GEREEDSCHAPPEN/ GESCHIKT VOOR /SCORELIJST VICTORINOX SWISS TOOL MN.

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING. Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Victorinox Zwitserland en de Brand productmanager van Victorinox Nederland (Homeij Nederland) deze fraaie Speciale Editie Victorinox SWISS TOOL aan mij opgestuurd voor het maken van deze nieuwe Victorinox veldtest & Multi tool  review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor of anderen belanghebbenden geen stalorders of salari.

UITLEG SCORE’S. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Zie de tabel onder.

OPMERKING: Ik heb overigens voor de ONDERSTAANDE OVERZICHTSTABEL mijn eigen “eigen” wijze van nummering en volgorde aangehouden!

DE EDC EN VELDTESTEN (ZIE OOK DE TABEL).

SPELREGELS: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmet of gereedschapsdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest uit Common Sense veiligheidsoverwegingen onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Voor de beoordeling van elk lemmet of gereedschapsdeel, bekijk a.u.b. de bovenstaande kolom en derde vak.

OPMERKING: comfortabel nog veilig ook. Bedenk Natuurlijk gebruikte ik deze robuuste Multi tool naast de outdoor klusjes in het bos en veld ook in en rond het huis en in de schuur. Het eenhandig te openen normale lemmet en het eveneens eenhandig te openen veiligheidslemmet/ kleding/ gordelsnijder is een grote vernieuwing van deze Multi tool. Maar ook tijdens ATB-gebruik is deze Multi-Tool onderweg en tijdens pauzes ook erg handig. Doordat alle gereedschappen van buiten bereikbaar en tevens vergrendelbaar zijn, werk je naast daarbij zoals ik al zo vaak gezegd heb, dat je bij elektrotechnische klusjes echter wel moet beseffen dat je geen elektrisch geïsoleerd stuk gereedschap in je knuisten hebt.

Benaming onderdelen

 

DE VICTORIOX SWISS TOOL  (3.0326.MN).

 

GEREEDSCHAPPEN:

 

GEBRUIK:

 

SCORE:

 

Zie de foto met de nummers

 

 

 

 

 

DE COBINATIE TANGKOP.

 

 

 

 

 

1. COMBINATIE TANGKOP met semi-spitse afgeronde tang bek en de items/functies:  Nr. 2- 3- 4-5.

Diverse knijp en vasthoud klusjes, buigen, wrikken. In een remote area en in een noodgeval afgebroken tanden/kiezen trekken.

 

 

-Zeer goed / ****.


aandraaien bouten


2. DE FIJN GERIBBELDE BEKVLAKKEN.

Vastpakken en los/vast draaien kleine onderdelen.

 

-Zeer goed / ****.

3. GRIPTANG met grovere scherpe rillen (werkzaam tot circa 21 mm).

Los/vast draaien bouten en moeren, vastklemmen pijpleidingen.

 

-Zeer goed / ****.


aandraaien moer


4. TANGKOP DRAADSNIJDER.

Doorknippen dun en zacht metaaldraad (tot 40 HRC.).

-Zeer goed / ****.

5. ROBUUSTERE TANGKOP DRAADSNIJDER .

Doorknippen dikker en harde metaaldraad.

-Goed tot zeer goed / ***half.


elektro draadknippen


IN HET LINKERBEEN.

 

 

 

 

 

6. MEDIUM GROOT VERGRENDELBAAR & SPEERPUNT-VORMIG EENHANDIG TE OPENEN LEMMET.

Eenhandig te openen voor snelheid. Vergrendelbaar voor veilige snijklussen.

- Hout:  Zeer goed / ****.           
- Bindtouw:  Zeer goed / ****.
- Karton: Zeer goed / ****.


hout snijden


Aanpunten stok


 

7. MIDDELGROTE SCHERPE UIT/IN KLAPBARE SCHAAR.

 

Doorknippen allerlei zachte materialen zoals nagels.

-Touw: Zeer goed / ****.

- Webbing: Zeer goed /****.

- Papier: Zeer goed / ****.

- Nagels: Zeer goed / ****

Bijna doormidden

8. NORMALE PHILIPS NR. 1 & 2 KRUISKOPSCHROEVENDRAAIER.

Vast & losdraaien Philips Nr. 1 & 2 schroeven.

-Zeer goed / ****.


schroeven

gat boren met de priem


 

9. PRIEM/RUIMER.

Maken van gaten in diverse materalen.

-Boort zeer goed / ****. Mis wel een naaioog erin, wat jammerlijk een gemiste extra functie is.

10. KLEINE 2 MM BREDE SLEUF SCHROEVENDRAAIER.

Vast & losschroeven zeer kleine sleufschroefjes &  brilmontuur schroefjes.

-Goed tot zeer goed / ***half.

IN HET RECHTERBEEN.

 

 

 

 

 

 

11.  GROOT VERGRENDELBAAR EN EENHANDIG TE OPENEN VEILIGHEIDSLEMMET/ KLEDING & GORDELSNIJDER.

 

In een noodgeval snel en veilig doorsnijden van kleding en gordels en webbing uitrusting.

- Webbing: Zeer goed / ****.

- Kledingstof: Goed tot zeer goed / ***half.

- PUR-rest van een gerepareerde deur: Zeer goed / ****


takelband snijden


12. EEN 7,5 MM BREDE SLEUF-SCHROEVEN DRAAIER (EN ITEM 13).

Vast & losdraaien grote sleufschroeven.  

 

-Zeer goed / ****.

13. KRATTENOPENER.

Openen kratten en boxen.

-Zeer Goed / ****.

14.  EEN GECOMBINEERDE MIDDEL-GROTE 5 MM BREDE SLEUF -SCHROEVENDRAAIER (MET ITEMS 15 – 16).

 

Vast/losschroeven erg grote sleufschroeven.

 

-Zeer Goed / ****.

15. EEN FLESSENOPENER.

Openen flessen met kroonkurkdoppen.

-Zeer Goed / ****.

16. EEN KABELBUIGER.

Buigen hard draad / elektrische draad.

-Goed tot zeer goed /           ***half.

17. DE GECOMBINEERDE 7 MM BREDE BEITEL (MET DE ITEMS 18- 19).

Maken uitsparingen in zachte materialen zoals hout.

 

-Zeer Goed / ****.

18 /19. DE V EN U-VORMIGE KABELSTIPPERS.

Strippen isolatie van elektrische draad.

-Zeer goed /****.

20. DE GECOMBINEERDE BLIKOPENER (MET ITEM 21).

Opener blikken.

-Zeer goed /****.

21. EEN 3 MM KLEINE SLEUF- SCHROEVENDRAAIER.

Vast & losschroeven kleine sleufschroefjes.

-Zeer goed /****.

22/23. DE GECOMBINEERDE DUBBELZIJDIGE METAALVIJL GROF & FIJN (MET ITEM 24).

Vijlen metalen en zachte materialen.

 

-Zeer goed /****.


vijlen voorwerp


24. METAALZAAG (SMALLE ZIJDE).

Doorzagen metalen en ook zachte materialen.

-Goed tot zeer goed / ***half.


doorzagen metaal


IN/OP BEIDE BENEN.

 

 

 

 

 

25. OP BEIDE BENEN CM LINIAAL, BENEN 180 GRADEN UITGEKLAPT, MEETBEREIK TOT 23 CM.

Meten in cm, (gecontroleerd).

 

-Zeer goed / ****.

26. OP BEIDE BENEN INCH LINIAAL, BENEN 180 GRADEN  UITGEKLAPT, MEETBEREIK 9 INCHES.

Meten in Inches, (gecontroleerd).

 

-Zeer goed / ****.

27. MET SPECIAAL  UITGEKLAPTE BENEN MAAKT HET EEN 90 GRADEN WINKELHAAK.

Aftekenen hoeken van 90 graden. Een erg handig hobby item.

 

-Zeer goed / ****.

28 /29 /30. OP BEIDE BENEN DE SPECIALE BEVESTIGINGSPLAATS VOOR DE KURKENTREKKER; DRAAGKLIP & POLSRIEMGAT.

Voor het plaatsen van de optionele kurkentrekker & draagklip.

 

-Zeer goed / ****.


Winkelhaak


 

OM TE DRAGEN.

 

 

 

 

 

31. NYLON MOLLE FOEDRAAL.

Verliesveilig dragen van de Multi tool aan je webbing. Dit foedraal is dankzij het verstelbare riempje met klittenband, bijna overal aan te bevestigen. En dat zowel verticaal als ook horizontaal aan ca. 38 mm brede riem ( is Scout stijl ).

 

 

 

-Zeer goed / ****.


Foedraal
Voor de individuele beoordeling van elk lemmet of gereedschapsdeel, bekijk a.u.b. de bovenstaande kolom en derde vak.
 

 

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING VICTORINOX SWISS TOOL MN:         Zeer goed / Very Good / Sehr Gut / ****.

 

 

OPMERKING: In het veld & het bos mistte ik jammer genoeg wel de afwezige zeer scherpe en functionele houtzaag. Deze functionele houtzaag zit overigens wel in het SWISS TOOL MX model ingebouwd.       

TIP: Voor degenen die een Multi tool graag in de broekzak willen dragen, is er optioneel ook nog een eigen Victorinox kledingklip te koop.

DANKBETUIGING:  Met dank aan de heren Erwin Schellekens (Victorinox Homeij Nederland) en Paul Camenzind (Victorinox Zwitserland) voor het beschikbaar stellen van deze functionele SWISS TOOL MN Multi tool en de speciale zakmessen en de bijhorende info. Vielen Dank!

Victorinox meme

 www.bushcraft.nl