TRUE UTILITY DUAL CUTTER & TRUE UTILITY FIRERANGER

MAKE YOUR LIFE BETTER WITH TRUE UTILITY EDC GEAR.  
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger

 

HET BEGIN VAN DE TRUE UTILITY COMPANY. Als fervent reiziger had de Brit Lee Berman een vintage bus met 45 zitplaatsen omgebouwd tot een mobiel hostel. Die was uitgerust met stoelen die tot bedden konden worden opgevouwen en deze was volledig uitgerust met allerlei kampeerbenodigdheden en het was zijn eigen enorme Multitool op wielen! Maar deze mobiele opstelling was te omslachtig voor zijn groeiende minimalistische smaak. Hij parkeerde de gepimpte vintage bus en ging te voet op pad met alleen een rugzak. Maar al snel bleek ook deze te omvangrijk en legde hij ook dit van zich af.  Hij koos ervoor om gewoon wat extra kleren, een notitieboekje en een pennenmes in een slaapzak te stoppen, die hij vastgebonden met een riem over zijn schouder had geslingerd. Licht leven met alleen het hoogstnoodzakelijke was een bevrijdend en vreugdevol gevoel. “Zorg dat je goed voorbereid bent, maar niet door te veel mee te nemen”. Een combinatie van vindingrijkheid en een passie voor alles wat klein en multifunctioneel is, heeft Lee ertoe aangezet producten te ontwikkelen die zo klein en nuttig mogelijk zijn. En zo werd True Utility Company in de United Kingdom geboren.

DE TRUE UTILITY FORMULE SLAAT AAN. Gevestigd in het zuiden van Engeland, heeft een klein en gefocust Brits ontwerpteam onder leiding van de reeds genoemde voormalige eigenaar Lee Berman de afgelopen 20 jaar originele en slimme minimalistische producten ontworpen, die tegenwoordig in meer dan 50 landen worden verkocht en worden beschermd door meer dan 27 internationale patenten en 24 geregistreerde modellen.

Elk product is ontwikkeld met een simpele filosofie in het achterhoofd: "Make it Small - Make it Useful - Make it Work!"

Het kleine Britse Design Team van True Utility ontwerpt en ontwikkel dus de True Utility kwaliteitstools, sleutelhangers, zaklampen, windproof aanstekers, pocket gereedschappen en sleutelhangers en dat veelal in een klein handig zakformaat en ook nog tegen betaalbare “kleine prijzen”. Gezien de huidige m.i. rampzalige inflatie door het asociale Rutte 4 = Kaag 1 kabinet voor de burgers, zijn die budget en kleine prijzen ons dat meer dan welkom. Want je kunt je zuurverdiende geld maar een keer uitgeven! Lee Berman had voordat hij de True Utility Company stichtte, altijd al belangstelling voor het maken kleinere handige producten die er ook nog eens goed uitzagen en uitzien. Alle kleinere producten van True Utility worden meestal geleverd in een waterdichte verpakking van harde kunststof, of in een mooie kartonnen geschenkdoos of Clam verpakking geleverd.

VOORUITGANG: Binnen enkele jaren na de oprichting is True Utility uitgegroeid tot een wereldbedrijf met alleen in Engeland al 3000 winkels waar de artikelen verkocht worden.

OVERNAME: In augustus 2014 is True Utility met trots verkocht aan Alliance Sports Group uit Dallas Texas (VS) en gaan ze samen verder onder het motto: “We make life better. We make life fun.”

IMPORT: Voor een goed merk is het ook belangrijk dat er een goede importeur achter de producten en de daarbij horende service staat. Het gerenommeerde Apeldoornse Staalwarenbedrijf ADOLA B.V is derhalve sinds 2014 de importeur/ groothandel van de goede TRUE UTILITY producten. True Utility maakt nu onderdeel uit van een groter geheel met zustermerken zoals onder andere NEBO en iPROTEC lichtproducten, die ook bij Adola in het verkoopsortiment zitten. De firma Adola heeft zonder stalorders ook de onderstaande True Utility producten voor deze nieuwe TRUE UTILITY review gesponsord.  Ik heb overigens als niet roker wel als back-up hun True Utility FIRESTASH mini-benzineaansteker aan mijn sleutelbos met een slechts een sleutel zitten, de rest zijn de nuttige tools. Mijn motto is dan ook: Better Safe Than Sorry!

DE TRUE UTILITY COLLECTIE.  Het True Utility verkoopprogramma omvat de navolgende handige en nuttige items:

-          Zakgereedschappen/ Pocket Tools.

-          Multifunctionele gereedschap/ Multi Tools.

-          Zakmessen/ Pocket Knives.

-          Messen met verwisselbaar lemmeten/ Replaceable Blade Knife Kits.

-          Zaklampen/ Flashlights.

-          Sleutelhanger organisatoren/Key Organisers.

-          Aanstekers/Lighters.

 

DE BESCHRIJVINGEN VAN DE TRUE UTILITY VOUWMESSEN &TOOLS.

DE TRUE UTILITY DUAL CUTTER. De True Utility Dual Cutter is een modern vormgegeven “multifunctioneel “ vouwmes met als extra een grote geïntegreerde opvouwbare scherpe en stevige schaar. Het stevige Amerikaanse Tanto lemmet is gemaakt van budget 3Cr13 RVS met een satijn gestraalde afwerking, dat voor een moderne look zorgt. Verder is het lemmet uitgerust met een duimknop zodat het lemmet gemakkelijk en snel éénhandig geopend kan worden.  Aan het eind van de lemmet rotatie houdt het Linerlock vergrendelsysteem het lemmet stevig in geopende stand. De opvouwbare schaar is geveerd en de schaarbekken ervan zijn met een micro vertanding geslepen. De samengestelde handgreep is aan de ene zijde uit een lichtgewicht aluminium greep plaat met een verfijnde uitstraling en een goede slijtvastheid gemaakt, terwijl de andere zijde met de geïntegreerde schaar uit roestvaststaal gemaakt is. De reeds genoemde aluminium greep plaat is geanodiseerd met een grijze kleur gecoat en afgewerkt, terwijl de roestvastalen greep deel blank gehouden is. Aan deze zijde bevindt zich ook de roestvaststalen kledingclip/draagclip, waardoor de vrij brede Dual Cutter ook redelijk goed en comfortabel in de broekzak gedragen kan worden.

DE TRUE UTILITY FIRERANGER. De True Utility Fireranger is naast een volwaardig zakmes ook nog een multifunctionele (survival) Multi tool. Het deels gekartelde lemmet uit 420 HC RVS  is met een hand te openen en alle tools zijn, totdat deze nodig zijn, strak weggewerkt. Door zijn handig te gebruiken outdoor gereedschappen/ tools zoals de combinatie tangkop; het half gekartelde /half conventioneel geslepen lemmet; de scherpe houtzaag; de Firesteel; de flesopener; de draadknipper/stripper en noodfluitje zal deze Fireranger het Outdoor’s goed doen. Ben je weer terug “in de bewoonde wereld” dan zullen je naast de combinatie tangkop, de overige gereedschappen/ tools zoals de vijl; kabelknipper/stripper, platte schroevendraaier en kruiskopschroevendraaier je klus gemakkelijker maken. Ideaal dus voor het kamperen, voor outdoor en bij het klussen. Om deze uitvoerige en daardoor vrij brede gewichtige Fireranger Multi tool comfortabel te kunnen dragen, wordt deze geleverd met een zwart “Old School” nylon foedraal. 

True Utility messen

DE SPECIFICATIES VAN DE TRUE UTILITY VOUWMESSEN &TOOLS.

 

 

DE DUAL CUTTER.

 

 

DE FIRERANGER.

 

 

 

LEMMET MATERIAAL:

3Cr13 roestvaststaal (China).

420 HC roestvaststaal (USA).

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conventioneel.

Half gekartelde/half conventioneel.

VORM LEMMETPUNT:

Amerikaanse Tanto.

Clippunt.

LEMMET LENGTE:

7 cm.

7 cm.

LEMMET BREEDTE:

22 mm.

23 mm.

LEMMET DIKTE:

2,5 mm.

2,5 mm.

 

NAAST HET GENOEMDE LEMMET, DE INPANDIGE EXTRA TOOLS/ GEREEDSCHAPPEN:

 

 

 

 

 

 

 

- Grote en stevige uitklapbare schaar, die met behulp van veerkracht ondersteunende vier cm lange schaarbekken met zijn fijne micro-vertanding goed werkt.

 

 

- Uitklapbare gecombineerde en onder veerdruk staande tangkop met griptang, kabel/draadknipper en kabel/draadstripper.

- Gecombineerde flesopener met Philips kruiskopschroevendraaier tip.

- Gecombineerde dubbel gekapte metaalvijl (grof/fijn) met platte 5 mm brede schroevendraaiertip.

- 5 cm lange houtzaag (zaagt bij trekkende beweging).

- Gecombineerde vuurstaal/ Firesteel met een signaalfluitje.

 

LEMMET VERGRENDELING:

Liner lock.

Liner lock.

MATERIAAL LEMMETPLAATJES:

 

Nylon/Teflon.

 

Nylon/Teflon.

FIXATIE SCHAAR/ GEREEDSCHAPPEN:

 

Slipjoint.

 

Slipjoint.

MATERIAAL MINTAGEPLATEN & TUSSENSTUKKEN:

 

RVS & Kunststof

 

RVS & kunststof.

MATERIAAL GREEP PLATEN:

Geanodiseerd aluminium.

Geanodiseerd aluminium.

KLEUR MES/TOOL:

Grijs.

Antraciet en zwart.

AFMETINGEN HANDGREEP INGEKLAPT:

- Lengte: 10,2 cm.

- Breedte: 28 mm.

- Dikte: 19 mm.

- Lengte: 11 cm.

TOTALE LENGTE:

17 cm.

18 cm.

GEWICHT:

204 gram.

262 gram (zonder foedraal).

MATERIAAL FOEDRAAL:

-------------------------------------

Nylon (zwart).

PRODUCT NUMMER:

TRU-MTL-0002-G.

TU 182.

ADVIESPRIJS:

24,95€.

34,95 €.

 True Utility

                  

WAAROM DEZE BUDGET TRUE UTILITY TOOLS TEST EN REVIEW? Niet iedereen kan en/of wil “veel” van zijn zuurverdiende geld uitgeven aan handige en de meer bekendere High End Multi tools van naam en faam. Maar ook voor hen heeft True Utility goed uitgedachte Multi tools in zijn uitvoerig verkoopprogramma zitten en dat tegen budget vriendelijke prijzen. Dit onder de mom van: "Make it Small - Make it Useful - Make it Work!"                                         

RAMPZALIGE INFLATIE: Dit komt mijns inziens mede door de onzinnige CO2 Wetten, ook door het anti-boeren & burger en pro-immigratie en EU-beleid van het Rutte 4 = Kaag 1 Kabinet. U kunt er bij de Provinciale Staten verkiezingen in 15 maart a.s. er wat aan doen, namelijk uw rode potloodpuntje NIET bij die armoede veroorzakende partijen te zetten. Je kunt ook de flink exporterende agrarische bedrijfstak niet zomaar ongestraft de nek laten omdraaien, want ergens moet de voedselzekerheid en ook het grote belastinggeld vandaan komen. En dat eten moet naast beschikbaar ook voor vooral de ouderen met veel medische kosten en energiekosten betaalbaar zijn. Dus “het budget en die vriendelijke prijzen” van True Utility zijn ons Nederlandse bushcrafters/ boeren/burgers nu meer dan welkom. Net als de budget High Point handvuurwapens uit de U.S.A., zijn de True Utility producten ook goed te gebruiken.

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING. Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Firma Adola Staalwaren uit Apeldoorn aan het testcentrum opgestuurd, dit voor het veldtesten van de True Utility Gear en het maken van een nieuwe review daarover. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster ter verwerking opgestuurd. Ook krijg ik van de hoofdsponsor zoals het m.i. ook hoort, geen stalorders.

DE VOORWAARDEN. Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                          

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.               

 

DE EDC & VELDTESTTAKEN & DE PERSOONLIJKE BEOORDELINGEN.

 

DE SCORE’S VAN DE TRUE UTILITY DUAL CUTTER.

-          OPEN EN SLUITGEMAK LEMMET: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          DE LEMMET SCHERPTE “OUT OF THE BOX”: Ja = Zeer goed/****.

 

-          DE SNIJPRESTATIES LEMMET:

*  Op touw: Goed tot zeer goed/***half.


touw snijden met dual cutter


*  Op hout: Goed tot zeer goed/***half.


hout snijden met dual force


*  Op nylon webbing: Goed tot zeer goed/***half.

*  Op karton: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          COMFORT EN GRIP HANDGREEP TIJDENS GEBRUIK OOK ONDER ZWARE OMSTANDIGHEDEN: Goed tot zeer goed/***half.

OPMERKING: Onder natte omstandigheden was de grip van de aluminium handgreep zoals met veel messen met aluminium handgrepen het geval is, minder slipvast. Dat ligt mijns inziens niet aan het merk, maar aan de keuze van de gebruikte materialen.

 

-          UIT EN INKLAPPEN SCHAAR: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          SCHERPTE SCHAAR “OUT OF THE BOX”. Zeer goed/ ****.


doorknippen kabel binder

 

-          WERKING GROTE SCHAAR: 

            *  Op de nagels: Zeer goed/ ****.

            *  Op dun kartonnen verpakkingsmateriaal: Zeer goed/ ****.

            *  Op dun plastic verpakkingsmateriaal: Zeer goed/ ****.

            *  Op dikke kunststof kabelbinders: Goed tot zeer goed/ ***half.                                  

Opmerkingen:

-          Na een flink aantal keren knippen van het harde taaie kunststof materiaal van de kabelbinders, liep wel het Torx-schroefje van de schaarbekken wat los. Maar deze was met het juiste gereedschap simpel weer vaster/strakker te draaien.

-          Let ook op uw vingers en houdt deze bij het inklappen van de schaar uit de rotatieweg, de schaarveer sluit de schaar namelijk nogal krachtig.

 

-          DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK: Redelijk tot goed/**half.                                            

TIP: Een aan de top omgebogen en daardoor diep te dragen kledingclip zou het draagcomfort van de Dual Cutter zeker ten goede komen.

-          DE LEMMET STANDTIJD=TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN: Redelijk tot goed/**half.     

Opmerking: Na langdurig wat hardere houtsoorten zoals gedroogde vogelkers en eikenhout gesneden te hebben, nam de scherpte van de snede toch redelijk snel af. De keerzijde van de medaille: maar een paar slijpritjes over mijn oude vertrouwde Lansky “Fold a Vee” slijpsysteem was het lemmet snel weer op oorlogsscherpte.

 

-          SNELHEID VAN SLIJPEN EN HET SLIJPGEMAK VAN LEMMET: Zeer goed/ ****.

 

 

MIJN PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING VAN DE TRUE UTILITY DUAL CUTTER: Goed tot zeer goed/***half.

 

 

DE SCORE”S VAN DE TRUE UTILITY FIRERANGER:

 

-          DE LEMMET SCHERPTE “OUT OF THE BOX”: Ook Ja = Zeer goed/****.

 

-          GEMIDDELDE SNIJPRESTATIES LEMMET OP DIVERSE MATERIALEN: Goed tot zeer goed/***half.


hout snijden fire ranger

 

-          COMFORT HANDGREEP BIJ GEBRUIK VAN HET LEMMET: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          OPEN EN SLUITGEMAK LEMMET: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          OPEN EN SLUITGEMAK TANGKOP: Zeer goed/****.

 

-          WERKING GERIBBELDE GRIPTANG: Zeer goed/****.


moer vastdraaien

 

-          WERKING KABEL/DRAADKNIPPER: Goed tot zeer goed/***half.


doorknippen van draad

 

-          WERKING KABEL/DRAADSTRIPPER: Goed tot zeer goed/***half.


draad strippen

 

-          OPEN EN SLUITGEMAK GREREEDSCHAPPEN/TOOLS: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          WERKING FLESSENOPENER: Zeer goed/****.

 

-          WERKING KRUISKOPSCHROEVENDRAAIER: Goed tot zeer goed/***half.


schroef aandraaien

 

-          WERKING METAALVIJL ENKEL GEKAPT: Redelijk tot goed/**half.

 

-          WERKING METAALVIJL DUBBEL GEKAPT: Goed tot zeer goed/***half.


vijlen


-          WERKING PLATTE SCHROEVENDRAAIERTIP: Goed tot zeer goed/***half.

TIP: Maak aan de smalle zijde een metaalzaag/metaalraspsel, waardoor je een extra zaagfunctie erbij krijgt.                

-          WERKING HOUTZAAG OP CM’s DIKKE TAKKEN: Goed tot zeer goed/ ***half.


zagen zagen


OPMERKING: Een langer en meer aan de rugzijde versmald/getaperd zaagblad zou de zaagwerking nog kunnen vergroten.

 

-          WERKING VUURSTAAL/FIRESTEEL OP EEN NATUREL WATTENBOLLETJE : Redelijk tot goed/**half.

 

-          WERKING SIGNAALFLUITJE: Goed tot zeer goed/***half.

 

-          FUNCTIONALITEIT FOEDRAAL: Goed tot zeer goed/ ***half.


foedraal aan de riem

 

-          DUURZAAMHEID FOEDRAAL IN HET GEBRUIK: Geen zichtbare slijtage = Zeer goed/ ****.

 

-          DE LEMMET STANDTIJD=TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN: Goed tot zeer goed/ ***half.

 

 

MIJN PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING VAN DE TRUE UTILITY FIRERANGER: Goed tot zeer goed/***half.

 

 

RESUME: Voor de buitensporter, bushcrafter of eigenlijk iedereen die niet te veel geld kan of wil uitgeven voor Multi tools en/of gereedschappen, maar in een mogelijke noodsituatie toch handige redelijk compacte Multi tools en/of gereedschappen bij zich wil hebben wil gebruiken, zijn deze True Utility producten mijns inziens een goede keuze.                                                                                  

Maar de True Utility producten zijn ook prima geschenken voor een surprise bij het  Sinterklaas & het Zwarte Pietenfeest, bij het bezoek van de Kerstman tijdens het heilige Kerstfeest en de komende verjaardagen. Of stiekem voor Valentijns dag!                                                                                    

Ik vind beide True Utility EC-messen/Multi toolsprima namelijk erg goed designed & ontworpen. Natuurlijk worden gezien de adviesprijs en uw portemonnee geen lichtgewicht High-End materialen gebruikt, zijn er meestal ook geen strak gepolijste afwerkingen te zien en zijn er ook wat tekortkoningen (zie de beoordelingen).                                                                                                                                                      

OVER DE DUAL FORCE: Maar ik vind de True Utility Dual Force toch een handig “multifunctioneel” vouwmes voor EDC en als Back-up kit voor al diegenen die toch een erg betaalbaar solide vouwmes met een medium-size Tanto lemmet en een stevige scherpe schaar willen hebben (zie de werking &  beoordeling).                                                                                                                                                               

OVER DE FIRERANGER: Tevens vind ik de True Utility Fireranger erg uitvoerig en tevens vind ik de onder veerspanning staand greep benen van de tangkop een echte plus. Verende tangkoppen zouden meer Multi tool merken moeten invoeren. Bij het gebruik van het lemmet zitten de benen van de gereedschappen/tools van de handgreep niet in de weg, dus heb je bij snijwerkzaamheden geen drukpunten ervan in je handpalm en vingers. En het combi-lemmet doet ook wat het moet doen, diverse materialen goed doorsnijden dus en ook de rest van de omvangrijke gereedschappen voldeden meestal naar behoren (zie weer de werking & beoordeling).  

Zoals gezegd zijn beide True Utility producten erg bruikbaar in ons gewone dagelijkse leven en dat zonder dat u een “Knife en Multi tool snob”, zoals ik volgens zeggen bent. Maar nogmaals, verwacht hierbij niet dezelfde prestaties als van de velen malen duurdere High End vouwmessen en Multi tools van bekende A-merken. Alle waar naar zijn geld, maar de items uit hun Statement "Make it Small - Make it Useful - Make it Work!" klopt mijns inziens wel.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de Nederlandse True Utility importeur, de heer van den Hazel van Adola b.v. te Apeldoorn voor de ondersteuning. Zonder deze ondersteuning was deze review niet tot stand gekomen. Deze Apeldoornse familiefirma importeert al “sinds jaar en dag”/ dus decennialang hun fraaie messen, Multi tools en andere Gear van naam en faam. Ik ken ze al vanaf mijn “scherpe” jeugd. Zie voor hun omvangrijk aanbod de producten op https://www.adola.nl.

SO True


www.bushcraft.nl

TIP: kom op 1 april als u tenminste van messen/tools, messen maakmaterialen en messensfeer houdt ook naar de DKE te Gorinchem! En dat is echt geen 1-april grap). See You there, ik ben er ook als een van de Juryleden bij de messenverkiezingen “Beste mes en dergelijke”.