TRC Urban Tactical

 

THE NEW TRC URBAN TACTICAL USEFULL AS A GUARDIAN IN THE FIELDS. By: Henk Kraaijvanger.

 

Enige tijd geleden kreeg ik een e-mailtje van de veelbelovende messenmaker Andrius Tricius uit Litouwen over het feit dat hij een nieuw vaststaand TRC mes model, de Urban Tactical ontworpen had.  En hij had bij de e-mail ook de foto van het prototype bijgevoegd. Dat vaststaande model zag er zeer bruikbaar uit en ik mocht de definitieve uitvoering voor www. bushcraft.nl gaan testen, temeer ik destijds de voortreffende handgemaakte TRC K-1 in Nederland had geïntroduceerd!  En dat heeft Andrius volgens mij hier echt geen windeieren opgeleverd. Zie daarvoor a.u.b. ook de weblink: https://www.countrystore.nl/catalogsearch/result/?q=trc                                          

En of ik daar trek in had, reken maar van YES. Want wees nou eerlijk, wie houdt er niet van kwalitatief hoogwaardig handgemaakt snijgereedschappen “in het veld” en/of het bos te testen? Ik heb begrepen dat Andrius versterking heeft gekregen en nu met een klein TEAM van zeer goede lokale messenmakers werkt en dat kan de kwaliteit van hun zeer goede handgemaakte messen nog verder verhogen. Ik heb destijds bij mijn militaire leiderschap cursussen geleerd dat TEAM staat voor  "Together Each Achieve More" en dat het na toepassing in de praktijk erg goed bleek te werken. Dus dat beloofd nog wat, maar nu terug naar de nieuwe handgemaakte TRC Urban Tactical, die in een bepaalde batchgrote gemaakt wordt!

DE BESCHRIJVING VAN DE TRC URBAN TACTICAL.

Op een eerst regenachtige zaterdag kwam de postbode het pakketje uit de plaats Utmerge dat in Litouwen ligt, brengen. Na het openen begon letterlijk en figuurlijk de zon te schijnen, want uit het keurig en solide verpakte pakketje kwam de zeer fraaie handgemaakte TRC Urban Tactical met echtheidscertificaat! Het was daarbij liefde op het eerste gezicht. En de bijgevoegde echte Litouwse bonbons waren een ware delicatesse, waarvoor dank!

Suprise!

HET LEMMET:
Het ¾ hoog vlakgeslepen roestvaststalen gedeeltelijk gesatineerde lemmet uit het Premium messenstaal ELMAX heeft een scherpe droppointvormige lemmetpunt, zeven comfortabele grove slipvaste duimrillen (Jimping) op de  lemmet rug, een geïntegreerde enkele stootplaat, een volle doorgaande vlakke angel (Tang ) met in de handgreep een stijlvolle en nuttige twee vingeruitsparing (Fingers Guard) voor de sturende wijsvinger en middenvinger. Het lemmet zelf heeft geen vinger uitsparing (Finger Choil), de lemmet-scherpte begint direct na de korte slijpaanslag, de geïntegreerde enkele stootplaat en genoemde uitsparing voor de vingers. Het zwaartepunt van het Urban mes ligt overigens in de slipvaste handgreep, waardoor het mes zeer goed te sturen” is. De in de handgreep doorlopende volle lemmettang heeft aan de onderzijde eveneens zeven comfortabele grove slipvaste duimrillen (Jimping) en een twee millimeter uitstekend halfrond slagstuk. De smalle zijde boven de lemmetsnede is in “Stone Washed” finish, terwijl de lemmetsnede zoals reeds gezegd in satijn finish is afgewerkt. Het lemmet vernauwt/verjongt zich op circa 2 cm vanaf de scherpe lemmetpunt, die daardoor sterker geworden is maar toch nog meer dan genoeg penetrerend vermogen bezit.  

VOOR DE STAAL LIEFHEBBERS WAT AANVULLENDE INFORMATIE.

Staal is een ijzerlegering met min. 0,2% en max. 2% koolstof. Niet gelegeerd staal bevat naast ijzer alleen koolstof en is niet roestvrij.  Gelegeerd staal bevat wel andere en positief werkende toevoegingen, bijv. Chroom, Molybdeen en Vanadium. Deze drie werken goed samen, waarbij de hardheid, roestvastheid, slijtvastheid en snijvermogen verbeterd worden.

ELMAX is een Zweeds poeder-metallurgische Chroom-Molybdeen-Vanadium gelegeerde staalsoort van Uddeholm AB, dat naast “schoon” (weinig verontreiniging), fijnkorrelig, erg druk & slijtvast, sterk & taai en corrosiebestendig is. Dus heeft ELMAX mits goed gehard ook een hoge standtijd (= tijdsduur scherp blijven). Met andere woorden, het lemmet behoudt die beginscherpte lang en dat is net wat we ook nodig hebben. 

SAMENSTELLING ELMAX:
Het bevat 1,7 % Koolstof, 18,0 % Chroom, 0,8 % Silicium, 0,3 % Mangaan, 1,0 % Molybdeen en 3,0 % Vanadium. Staal bestaat dus uit een groot percentage ijzer en een percentage koolstof (0,2% en max. 2% koolstof, dit om het staal te kunnen harden). Daarnaast  worden de gewenste percentages toevoegingen, die de staaleigenschappen positief verbeteren bij het gesmolten staal gedaan. Denk daarbij maar aan je moeders en je vrouw geheime ingrediënten, die ze in de pruttelende soeppan deden (en doen) en daarna heerlijke hete soep thuis opdienden. Het gesmolten gelegeerde ELMAX staal wordt dan daarna onder hoge druk als kleine druppeltjes in vloeibare stikstof verstoven. Deze kleine druppels koelen onmiddellijk af en stollen tot kogeltjes van maximaal 0,8 mm grootte. Doordat elk kogeltje zo snel afkoelde, is de legeringssamenstelling ervan niet veranderd. Nu worden die kogeltjes net onder het smeltpunt verhit en in twee bewerkingsfasen onder zeer hoge druk tot een vast en homogeen  “stuk” staal geperst. Hierna wordt het staal op grote rollen voor de klanten gewikkeld om daar verder bewerkt te worden.

JUISTE WARMTEBEHANDELING DOOR DE MESSENMAKER OF SPECIALIST.

Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.                                                                                                                                  

DE HERKENNING/ECHTHEID VAN DE TRC URBAN TACTICAL:
Op de linker lemmetzijde staat de tekst TRC Knives, terwijl op de bovenkant van greep rug de gebruikte staatsoort staat, in dit geval ELMAX. Het spreekt voor zich dat Andrius van TRC een certificaat van echtheid met de specificaties heeft bijgevoegd. Top!

DE HANDGREEP:                                                                                                                                                 De wat eigenzinnig gevormde, vrij platte maar ergonomische handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) met een nuttige tweevinger uitsparing (Fingers Guard) voor de sturende wijsvinger en middenvinger bestaat uit twee vlakke greep platen, die uit het fraaie gestructureerde grove OD groene G-10 (Coarse Peel Ply) laminaat vervaardigd zijn.

Urban Tactical

Deze greep platen zijn door de grove structuur erg slipvast, liggen perfect tegen de volle doorlopende angel (Tang) aan en zijn voor het comfortabel gebruik aan de zijkanten gedeeltelijk afgeschuind. Zoals reeds gezegd zijn deze greep platen vrij vlak gehouden, dit voor een onopvallende draagwijze onder de kleding & jas. Het eindstuk van deze angel steekt zoals reeds gezegd iets uit, waardoor deze ook als slagmiddel ingezet kan worden. Voor een bom vaste verbinding zijn deze greep platen door middel van speciaal schroeven op de volle doorgaande angel bevestigd en ook nog als extra verlijmd. Deze schroeven zijn met normale huis/tuin en keukengereedschappen overigens niet te verwijderen, wat “beunhazerij” dan ook voorkomt. Dat demonteren van de greep platen is ook helemaal niet nodig want er kan door deze constructie geen water binnendringen en hierdoor is onderhoud “een fluitje van een cent” geworden (gaat dus snel en gemakkelijk). Ook bezit deze handgreep een gat voor een polsriem/draagkoord uit 550 Milspec. Parakoord, die echter niet bijgevoegd is.                                          

DE TRC SCHEDE:
De slanke eendelige Kydex schede bestaat uit een schededeel die uiteraard warm om het lemmet heen gevormd en daarna pasgemaakt is. Daarna zijn deze twee schede uiteinden door middel van twee donker gekleurde holle nieten (Gunmetal) met elkaar verbonden. Ook zijn er twee gaten in deze schedelichaam voor de bevestigde kunststof riem & koppel adapter Made by DOTS, die MOLLE compatibel is en tevens comfortabel maar hoog draagt. Tevens is deze schede met een stuk parakoord of kogelketting als Neck Knife in te zetten.

Schede TRC

GESCHIKT VOOR SMALLE EN BREDE RIEMEN & KOPPELS: 
Deze DOTS riem & koppel adapter is af maker voor de rechtshandige drager gemonteerd en is geschikt om hem aan riemen van diverse breedten aan te passen. Dit door middel van de twee verplaatsbare/verwijderbare kunststof tussen/opvulstukken, die de ruimte tussen de riem en de binnenzijde van de DOTS adapter opvullen. Met deze twee verstelbare tussen/opvulstukken (deze los uit de ligplaats te duwen en dan weer op de juiste benodigde breedte in zijn ligplaats ,vast te zetten), is deze adapter geschikt voor riemen & koppels tot 39 mm breedte.

Is de riem & koppel nu breder: druk dan nu beide tussen/opvulstukken uit de adapter en verwijder deze (om verlies te voorkomen, doe deze in het TRC doosje), nu is deze DOTS riemadapter geschikt voor brede koppels & riemen tot circa 59 mm breedte.                                  

Ook is deze schede gemakkelijk aan een riem te plaatsen & te verwijderen, dankzij de gemakkelijk werkende sluitpallen van de adapter. Er zit op deze adapter ook nog als extra zekerheid tegen losschieten een beweegbare kunststof kantelveiligheid, die om het geheel te zekeren tussen de sluitpallen draait, waardoor deze DOTS sluitpallen niet onbedoeld los kunnen raken en dus een dubbele zekerheid tegen verlies heeft. Voor een comfortabele draagwijze van het mes dicht op het lichaam is deze adapter op het contactpunt lichaam/adapter wat afgerond om de lichaamscontouren te volgen. Behalve als u natuurlijk jarenlang teveel “bier en bratwurst” genuttigd heeft. En deze adapter is voor een flexibele draagwijze ook links en/of horizontaal op de Kydex schede te monteren.

Adapter TRC

Aan de schedemondpunt is een fraaie en functionele duimrust gevormd, waardoor het mes snel te pakken/ te trekken, dit door gelijktijdig met je duim daarop te duwen en tegelijkertijd aan de handgreep te trekken. Nu ben je dus in een noodgeval zoals bedoeld zeer snel inzet gereed!  De vaststaande Urban Tactical zit zeer goed passend (****), positief gezekerd en rammelvrij in deze zeer goed gemaakte Kydex schede. Deze schede heeft jammer genoeg geen water afloop gat (Drainhole), maar een Urban mes komt normaal gesproken minder in de regen buiten. Bij mij denk ik echter wel!

Opmerking:
Een Kydex schede laat overigens soms wel kleine krasjes op het lemmet achter, wat mijns inziens voor een gebruik mes niet erg is. Als je in zanderige gebieden met het mes “opgetreden” hebt, kun de Kydex schede eenvoudig met water uitspoelen en dan uitschudden om de zandkorrels te verwijderen (zijn dan vaak hinderlijke “slijpkorrels”).

 

DE SPECIFICATIES VAN DE TRC URBAN TACTICAL.

LEMMET MATERIAAL:

Elmax staal (RVS).

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conventioneel / Plain.

VORM LEMMET PUNT:

Scherpe droppoint punt.

LEMMET HARDHEID:

59-60 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Gedeeltelijk blank/satijn en“ Stone Washed” finish .

LEMMET LENGTE:

90 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

87 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

27 mm.

LEMMET DIKTE:

3,71 mm.

BIJZONDERHEID ANGEL / TANG:

Full tang.

MATERIAAL HANDGREEP:

Grove OD groene (Coarse Peel Ply) G-10 laminaat.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Zeer slipvast.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,5 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

27 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

12,8 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex.

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Met demontabele China Made DOTS Tek-lok model adapter (MOLLE compatible).

GEWICHT MES:

167 gram.

TOTALE LENGTE MES:

20,8 cm.

DRAAGLENGTE:

21,5 cm.

DRAAGGEWICHT:

245 gram.

ONTWERPLAND:

Litouwen.

HANDGEMAAKT IN:

Litouwen.

GARANTIETERMIJN:

Geen opgave.

ADVIESPRIJS:

245 Euro.

 

 

DE NULMETING, WANT METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN.

SCHERPTE AF MAKER:
De TRC Urban Tactical werd zoals eigenlijk wel verwacht uitmuntend scheermesscherp (****half) afgeleverd, waarbij de nog weinige onderarmharen geen schijn van kans hadden. Na het met olijfolie schoonmaken van het lemmet moest het lemmet de tomaten snijproef doen, die uiteraard ook uitmuntend goed (****half) volbracht werd.  Ook moest de scherpteproef op het testpapiertje afgelegd worden, waarbij het lemmet ook weer uitmuntend goed (****half) scoorde.

 

DE VELDTESTEN.

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                                                                                                                                    (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                               

VELDDAG 1.
Op een fraaie zonnige vrije middag te voet het bos in om een en ander Gear te testen. Maar niet zonder mezelf eerst weer “getrakteerd” te hebben op anti-teken middel op biologische basis (Stichfrei). Allereerst moest ik met het nieuwe vaststaande TRC test mes hakken, snijden en batonneren om voldoende hout als brandstof te verkrijgen. Daarna ermee fijne tondel gemaakt en een wattenbol in de Happy Stove gelegd en de andere op de grond. Met de TRC Urban Tactical in combinatie met een nieuwe vuurstaal vonken op het op de grond liggend katoen bolletje “geschoten”. Daarna deze snel in de stoof gegooid met daarop de gesneden tondel, dan dunne takjes en als laatste dikkere takjes.

DOORHAKKEN VAN TAKKEN:
Ondanks de geringe lemmetlengte en het gewichtsverdeling in de handgreep, ging hakken mede dankzij de gripvolle G-10 handgreep en het uitmuntend scherpe lemmet goed tot zeer goed (***half).

Urban Tactical aan het hakken

BATONNEREN VAN TAKKEN:
Wegens het vertrouwen in het bekende lemmetstaal heb ik gelijk maar middel dikke droge en noestige takken voor het batonneren gebruikt. Dus daarbij flink op de robuuste lemmet rug geslagen en daardoor de stok in partjes gespleten. Het batonneren ging mede dankzij het scherpe lemmet ook zeer goed (****). Er waren na afloop GEEN Chips (breukjes uit de snede) of een Rolled Edge (omgevouwen snede) te bespeuren. En eerlijk gezegd had ik dat ook niet verwacht. Thuis kon ik het (vergeten) testpapiertje nog zeer goed doorsnijden (****).

Batoneer test

SNIJDEN VAN TAKKEN:
Dankzij het uitmuntend scherpe lemmet uit het hoogwaardig Elmax messenstaal sneed het lemmet van de Urban Tactical “natte takken” zeer goed door (****). Maar ook middel dikke droge takken moesten eraan geloven, die had ik namelijk nodig voor het maken van tondel voor de Happy (Hobo) Stove.

Vuurstok snijden

BEITELEN:
Dankzij het 3,71 mm dikke uitstekende stuk van de brede lemmettang kon ik de TRC Urban Tactical  ook uitmuntend goed (****half) als beitel inzetten door er hard met een droge tak op te slaan, dit om hem zo het harde hout in te drijven. Met deze techniek kun je echt diepe verticale gaten in hout slaan en het mes als verticaal schaafwerktuig in te zetten.

VUUR ONTSTEKEN:
Het vuur ontsteken met de lemmet rug in combinatie met het vuurstaaltje op een normaal wattenbolletje lukte zeer goed (****). Daarna moest ik dit brandende bolletje snel in de Savotta Happy Stove gooien om het houtvuur te ontsteken. Warm water en daarna de koffie  was dus mijn beloning.

VELDDAG 2.
Op een fraaie zonnige zondag samen met mijn vrouw het bos in om wat frisse , gezonde lucht op te snuiven, lekker te wandelen en de  fijne TRC weer uit te testen. Uiteraard zou zij de foto’s nemen. Hakken, snijden, rondom batonneren waren de doelstellingen van de dag.

STERKTE LEMMETPUNT:
Even de sterkte van de lemmetpunt met handkracht ingestoken op een harde omgevallen boom uitgetest. Deze vrij massieve lemmetpunt bleef daarbij zeer goed / OK (****).

Puntsterkte testen

RONDOM BATONNEREN TAKKEN:
Je kunt bij het rondom batonneren rustig met een knuppel op de lemmet rug slaan om de stok door te snijden. De TRC Urban Tactical deed dat dankzij zijn zeer scherpe hoogwaardige lemmet zeer goed (****) en ook zeer snel.

360 graden hakken

VUURSTOK MAKEN:
Het snijden en aanpunten van een vuurstok ging zeer goed (****), beter dan met mijn camera die het daarbij even opgaf. Dit onder de vermelding batterij leeg???

 

DE THUIS TESTDAG (2).

KARTONSNIJTEST:
Deze dag was het weer tijd voor de grote karton opruimactie, waarbij de TRC Urban Tactical verschillende soorten karton van de op te ruimen dozen moest nekken. Het nog zeer scherpe lemmet sneed dit in een soepele actie zeer goed door (****). Ook hoefde ik weinig plakrommel van de zeer scherpe snede te halen.

DE ZOUTWATERTEST: 

Hierna moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij uren lang, gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater (nu nog zonder schadelijke toeristische bijproducten) uit de zee bij Vlissingen strand. Door het lemmet gedeeltelijk onderdompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zien. De zoutwatertest werd uiteraard zeer goed volbracht (****). ELMAX RVS bezit namelijk 18,0 % Chroom en is daardoor zeer goed (****) corrosie bestendig & resistent.

watertest

TOUWSNIJTEST:
Bij de touwsnijtest moest het lemmet verschillende soorten touw doorsnijden edoch de nadruk lag daarbij op berg/klimtouw. Deze en het zeer sterke zwarte Mil. Spec bergtouw werd echter zeer goed (****) doorgesneden.

TRC Urban Tactical touwsnijtest

Het lemmet kreeg het bij het doorsnijden wegens de hoge weerstand er wel warm van. Na afloop sneed hij het test papiertje nog zeer goed (****).

VELDDAG 3.
Op een fraaie paasmaandag lekker het bos in om de TRC Urban Tactival aan de tand te voelen. Het was lekker weer om te wandelen, te hakken en te snijden en daarbij kwam ik bij percelen alwaar Staatsbosbeheer me al voor was geweest. Veel afgezaagde boomstukken in grote stapels lagen gemerkt op hun opkoper te wachten. Hoe zonde is dat? Daarna maar omgewaaide boompjes rondom gesneden en doorgehakt. Het hakken deed ik op zowel uitgedroogd als ook nat/vers hout. De TRC Urban Tactical droeg overigens zoals vaker bemerkt, uitmuntend goed (****half) aan de robuuste TT Tactical belt MK II.   

RESULTAAT DOORHAKKEN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

RESULTAAT DOORSNIJDEN VAN TAKKEN: Ook zeer goed / ****.

Na afloop heb ik zeer voorzichtig het zeer scherpe lemmet met een olijfoliehoudend doekje schoongepoetst, waarna ook de lemmetscherpte op het testpapiertje getest werd. Die was nog steeds zeer goed te noemen (****). Ja, het Elmax RVS heeft een hoge standtijd.

Testpapier snijden

VELDDAG 4.
Op een wat koudere lentemiddag met de ATB weer even het test bos in om wat snij en haktesten uit te voeren. Ja, messen en alle andere Gear gebruik en test je langdurig in het bos & veld en niet vanachter de computer middels een prospect. Dat laat ik wel aan anderen over en nee ik test niet zoals een Amerikaan het kapot testen op Youtube doet. Het hakken, batonneren en snijden deed ik wederom op zowel nat als ook uitgedroogd (en dus hard) hout. Het beruchte batonneren deed ik op duimdikke takken, waarbij ik bijna nooit op de handgreep sla.

RESULTAAT DOORHAKKEN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

RESULTAAT BATONNEREN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

RESULTAAT DOORSNIJDEN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

Na afloop van de testen en na het onderhoud was het lemmet nog steeds in staat het testpapiertje zeer goed (****) door te snijden. Hoe fijn is dat?

VELDDAG 5.
Na een koude vrijdagnacht volgde er gelukkig een zonnige zaterdag, dus “hup-hup” de TT rugzak om en een van de test bossen in voor de verdere testen van de fraaie TRC  Urban Tactical. Ja, ja dat vaststaande tactische mes doet het ook zeer goed in het bos en het veld. Ik had eigenlijk ook niet iets anders verwacht. TRC, veel handgemaakte kwaliteit voor je zuurverdiende geld dus. Na in de bosrand verdwenen te zijn, heb ik direct maar de TT koppel met de TRC Urban Tactical en de SOG PowerPlay Multi tool omgedaan. Dat omhangen voelt overigens meer dan prima (****half) aan, zal nog wel aan mijn ingestampte militaire drill van “omhangen en volgen” liggen. Nog wat aanwezige beroeps deformatie dus.

Het hoofddoel van vandaag was hakken, snijden, snijden en nog eens snijden. Ik had namelijk voor mijn koffiepauze hout nodig voor mijn Savotta Happy (Hobo) Stove. Veel droge takken / stokken werden met de Urban Tactical ingekort en van fijne “vuurblaadjes” voorzien. Ik heb daarbij veel harde uitgedroogde takken gesneden, zonder dat het lemmet daarvan bot werd.

TestGear for today

RESULTAAT DOORSNIJDEN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

RESULTAAT DOORHAKKEN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

Na al dit snijden was het tijd om de Happy (Hobo) Stove aan te steken voor het koken van water voor de koffie (met koek). Dus moest het lemmet van de Urban Tactical ook de happy oploskoffie doorroeren, wat zeer goed lukte. Na de koffie en koek pauze en na de afkoeling heb ik de roet aanslag van gebruikte Happy (Hobo) Stove met een natte tissue schoongepoetst. Ook heb ik de zwarte buitenkant van de kookbeker met een handvol van het veel aanwezige zand provisorisch schoon geschuurd. Dat scheelde thuis weer werk.         

Het enige item was de harde veldtesten overigens niet overleefde was mijn trouwe fototoestel (met tijdontspanner), die hard op de lens viel en daarna de dienst weigerde. JAMMER, Jammer, jammer allemaal, dat gaat me weer geld kosten!                                                                                                                                                      

Thuis aangekomen eerst de tekentest gedaan, gedoucht, de kleding te drogen gehangen en de gebruikte Gear verder onderhouden. Ook heb ik weer de lemmetscherpte met behulp van mijn testpapiertje getest en nogmaals voor zeer goed (****) bevonden. Ja, Elmax RVS staat niet voor niets bekend vanwege zijn hoge stand tijd. 

VELDDAG 6.
Op een zeer zonnige zaterdag even naar het bos om takken voor tent / basha haringen af te hakken en wat aanvullende snijtesten met de TRC Urban Tactical te doen. De benodigde takken voor deze tent / basha haringen kortte ik met behulp van 360 graden rondom batonneren in. Dit ging met de stevige lemmet nog steeds zeer goed (****). Ook het aanpunten ging weer zoals verwacht zeer goed. Na afloop van al de hak, batonneer en snijtesten was de scherpte van het lemmet nog steeds zeer goed (****). Dus maar even in de wind de snijtest op het fladderende tentpapiertje gedaan, wat ook  zeer goed lukte (****).                              

RESULTAAT DOORSNIJDEN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

RESULTAAT DOORHAKKEN VAN TAKKEN: Zeer goed / ****.

RESULTAAT RONDOM BATONNEREN: Zeer goed / ****.

Testen

Thuis aangekomen direct maar weer de plakkerige hars van het lemmet gewreven en het mes met een oliedoekje lekker vertroeteld.

Eigenlijk weet ik genoeg over de grote capaciteiten van dit in afmetingen kleine mes. Derhalve sluit ik de veldtesten (tijdelijk) af, mochten er nieuwe feiten aan het licht komen meldt ik deze. Zie voor mijn persoonlijke bevindingen/scores ook de tabel onder.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST TRC URBAN TACTICAL.
(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).                                               

AFWERKING FIT & FINISH:

****half

SLIJPGEMAK:

N.v.t.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

****half

ERGONOMIE HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

****half

MATERIALEN HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE MATERIALEN:

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

****half

SCHERPTE LEMMET AF MAKER:

****half

BEVESTIGING HANDGREEP:

****

STAALKWALITEIT:

*****

PASVORM MES IN SCHEDE:

****half

HARDHEID:

*****

DUURZAAMHEID SCHEDE:

****

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

****

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

****half

HAKVERMOGEN:

***half

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

****half

CORROSIEVASTHEID LEMMET:

****

WOW GEHALTE:

****half

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD LEMMET:

****

EEN AANKOOP AANBEVELING WAARD:

 

Ja.

 

PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL TRC URBAN TACTICAL :
UITMUNTEND GOED / ****half

 

RESUMÉ.
Ofschoon de TRC Urban Tactical speciaal ontworpen is voor een stukje extra persoonlijke veiligheid “op straat”, is hij in mijn ogen ook een zeer goed compact veldmes voor in het bos. Dankzij de stevige DOT adapter draagt het mes vrij hoog en daardoor ook onopvallend onder je outdoorkleding. Dit vaststaande TRC mes staat dus ook in het veld echt zijn mannetje. Dankzij de hoogwaardig gebruikte materialen zoals het Elmax lemmetstaal met dito hoge standtijd, de gripperige G-10 handgreep schalen en de zeer goed passende Kydex schede heeft u veel zoetig mes plezier voor uw zuur verdiende geld. Ik vond destijds al en vind de TRC messen nu nog steeds echt een aankooptip waard!

 Eind resultaat

MET DANK AAN/ A LOT OF THANKS TO/TUSEN TACK/GRAZIE/DANKE SCHON: Met dank aan de heer Andrius Tricius van TRC Knives voor de informatie en het verstrekte testexemplaar. Voor meer informatie en andere fraaie TRC modellen bekijk a.u.b. zijn fraaie website: http://www.trcknives.com/.

De Groenste Buitenwinkel van Nederland, Country Store te Epe is de exclusieve TRC verdeler voor Nederland. En daar hebben ze ook andere zeer fraaie modellen. Zie daarvoor ook hun uitgebreide website met de fraaie TRC vaststaande messen.

.  Lieve vrouw, waar is mijn zuurverdiende zakgeld gebleven? 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.