TRC KNIVES, FRAAIE HANDGEMAAKTE MESSEN UIT LITOUWEN!
By: Henk Kraaijvanger
DKE MEMORIES.
Ik heb vorig jaar op de 7e DKE als voorzitter/jurylid van deze DKE messenshow geroepen dat onze nieuwe messenvrienden van achter het voormalige “IJzeren Gordijn” zeer goede handgemaakte messen maken en het onze eigen zeer goede messenmakers nog moeilijk gaan maken. Zie ook de website dkeshow.nl. Het zou niet lang meer gaan duren voordat ze ook aan de top staan. Volgens mijn geheugen lagen er ook enkele fraaie TRC messen van Andrius Tricius op een tafel van een bevriende Duitse messenhandelaar, maar Andrius Tricius was er volgens mij zelf niet daarbij aanwezig. Deze TRC messen waren toen en zijn nu echt een aanbeveling waard.
Zo wordt onze bushcraftwebsite (www.bushcraft.nl) dank zij de vertaalknop zelfs tot over de Poolse grens gelezen en hebben we daaruit emails gehad. Dus van het een kwam het ander, TRC Knives uit Litouwen dus.
DE HISTORIE OF TRC KNIVES.
De messenmaker Andrius Tricius komt uit Litouwen en werd een aantal jaren geleden zoals de meeste van ons “ met het messenvirus ” besmet. Dit is het enige goede virus in deze Wereld en er mag daartegen beslist geen overpayed medicijn op de markt komen! Andrius kreeg destijds van een vriend een groot Bowiemes, die hij natuurlijk stevig gebruikte. Ondanks dat het een mes van redelijk goede kwaliteit moest zijn, beviel het hem niet echt. Deze grote fabrieksmatig gemaakte Bowie was namelijk verre van perfect. Dus zocht Andrius op internet naar een veel beter mes, dat echter niet goedkoop bleek te zijn.
Maar onze Andrius kon voor de outdoor bezigheden niet het perfecte mes vinden. Dat is volgens mij moeilijk ook, want het perfecte mes kost slechts “een penny”, blijft altijd scherp, roest niet, weigert zijn eigenaar te verwonden, beschermt je rug en vindt bij verlies in het veld of bos, zelf zijn weg naar huis terug!
VANAF 2010 ZELF MAAR AAN DE SLAG.
Dus besloot hij zelf een mes met de hand te vervaardigen en keek dus op “Youtube” naar alle “ins/outs”. Van verschillende messenmakers leerde hij diverse trucjes, zodat hij aan de slag kon gaan. Zijn eerste vervaardigde en zelf geharde vaststaande mes was niet perfect, hij mistte destijds de kennis, de ervaring en de dure apparatuur en tools. Maar gelukkig voor hem en ons bleef hij doorgaan en op een gegeven moment had hij de juiste slag te pakken, ook doordat hij de benodigde apparatuur en tools kon gebruikten. En hij liet vanaf toen de fraaie vervaardigde lemmeten door een hardingsspecialist harden.
Met de juiste warmtebehandeling haal je het maximum aan positieve eigenschappen zoals b.v. taaiheid, scherpte en tijdsduur scherp blijven (= standtijd) uit een kwaliteitsstaal. Die hardingsspecialisten garanderen dat namelijk!
Hij gebruikte vanaf toen ook een professioneel klinkende messennaam, namelijk TRC Knives. Maar wat betekent TRC nu eigenlijk ? Dit is eigenlijk de verkorting van zijn achternaam Tricius Custom (Knives).
DE TRC UTILITY HUNTER K-1.
Waar staat nu K-1 voor? Wel, volgens Andrius is dit afkomstig van de K-1 vechters, beiden zijn namelijk sterk en dapper.
DE BESCHRIJVING VAN DE TRC K-1.
LEMMET.
Het hoog vlakgeslepen roestvaststalen lemmet uit het Premium messenstaal ELMAX heeft een scherpe droppoint lemmetpunt, comfortabele grove slipvaste duimrillen (Jimping) op de afgeronde lemmetrug, een volle doorgaande wat afgeronde angel (Tang ) met een stijlvolle en nuttige vingeruitsparing (Finger Guard) voor de sturende wijsvinger. Het lemmet heeft geen Finger-choil, de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag en vingeruitsparing. Ook op dit K-1 model is de tang ter hoogte van de handgreep van gewicht reducerende gaten voorzien en mede daardoor ligt het zwaartepunt ter hoogte van de vingeruitsparing. De smalle zijde boven de lemmetsnede en onder de greepplaten liggende angel is in “Stone Washed”, terwijl de lemmetsnede in satijn finish afgewerkt. Het lemmet vernauwt/verjongt zich op ca. 3,5 cm vanaf de scherpe lemmetpunt.
WAARAAN IS EEN TRC MES TE HERKENNEN?
Eigenlijk aan de algehele kwaliteit en het bijgeleverd kwaliteitskaartje. Maar op de linkerzijde van het lemmet staat ook het TRC logo en op de rechterzijde staat het model/type in dit geval K-1, terwijl op lemmetrug de gebruikte staalsoort, in dit geval ELMAX geëtst staat.
VOOR DE STAAL LIEFHEBBERS WAT AANVULLENDE INFORMATIE.
Staal is een ijzerlegering met min. 0,2% en max. 2% koolstof. Niet gelegeerd staal bevat naast ijzer alleen koolstof en is niet roestvrij. Gelegeerd staal bevat wel andere toevoegingen, bijv. Chroom-Molybdeen en Vanadium. Deze drie werken goed samen, waarbij de hardheid, roestvastheid, slijtvastheid en snijvermogen verbeterd worden.
ELMAX is een Zweeds poeder-metallurgische Chroom-Molybdeen-Vanadium gelegeerde staalsoort van Uddeholm AB, dat naast “schoon” (weinig verontreiniging), fijnkorrelig, erg druk & slijtvast, sterk & taai en corrosiebestendig is. Dus heeft ELMAX ook een hoge standtijd (= tijdsduur scherp blijven). Met andere woorden, het lemmet behoudt die beginscherpte lang.
Staal bestaat uit een groot percentage ijzer en een percentage koolstof (dit om het staal te kunnen harden). Daarnaast worden de gewenste percentages toevoegingen, die de staaleigenschappen positief verbeteren bij het gesmolten staal gedaan.
Denk daarbij maar aan je moeders en je vrouw geheime ingrediënten, die ze in de pruttelende soeppan deden (en doen) en daarna heerlijke hete soep thuis opdienden.
Het gesmolten gelegeerde staal wordt dan daarna onder hoge druk als kleine druppeltjes in vloeibare stikstof verstoven. Deze kleine druppels koelen onmiddellijk af en stollen tot kogeltjes van maximaal 0,8 mm grootte. Doordat elk kogeltje zo snel afkoelde, is de legeringssamenstelling ervan niet veranderd. Nu worden die kogeltjes net onder het smeltpunt verhit en in twee bewerkingsfasen onder zeer hoge druk tot een vast en homogeen “stuk” staal geperst. Hierna wordt het staal op grote rollen voor de klanten gewikkeld.
SAMENSTELLING ELMAX: deze bevat 1,7 % Koolstof, 18,0 % Chroom, 0,8 % Silicium, 0,3 % Mangaan, 1,0 % Molybdeen en 3,0 % Vanadium.
HANDGREEP.
De ergonomisch gevormde handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) met een nuttige vingeruitsparing (Finger Guard) voor de sturende wijsvinger bestaat uit twee greepplaten, die uit het fraaie, zwarte canvas Micarta vervaardigd zijn. Deze greepplaten zijn slipvast en iets kleiner dan de afgeronde angel (Tang), waardoor het eindstuk van de angel ook als slagmiddel ingezet kan worden. Maar doordat de angel afgerond is, blijft de handgreep zeer comfortabel.
Over dubbele zekerheid gesproken!
Voor een bomvaste verbinding zijn deze greepplaten door middel van speciaal schroeven op de volle doorgaande angel bevestigd en ook nog als extra met Loctite Blue verlijmd. Deze schroeven zijn met normale gereedschappen overigens niet te verwijderen. Ook bezit deze handgreep een gat voor een polsriem/draagkoord uit 550 Milspec. Parakoord, die echter niet bijgevoegd is. Ik heb daarna om bekende redenen ook een polsriem toegevoegd, want bij het hakken moet je geen rondvliegende messen hebben.
Opmerking: gebruik nooit elastisch koord daarvoor, want bij het onbedoeld loslaten van de handgreep bij een sterk uitgetrokken koord zal het lemmet kunnen “terugschieten” en je zelf kunnen raken en verwonden.
SCHEDE.
De Kydex schede bestaat uit twee schede-delen, die warm om het lemmet heen zijn gevormd en daarna pasgemaakt zijn. Daarna zijn deze twee schede-delen door middel van donker gekleurde holle nieten (Gunmetal) met elkaar verbonden en vormen samen aan de schedemondpunt een duimrust. Hierdoor is het mes snel te pakken/trekken, dit door gelijktijdig met je duim daarop te duwen en tegelijkertijd aan de handgreep te trekken en ben je dus snel inzet gereed. Het vaststaande K-1 mes zit goed passend (+++), positief gezekerd en bijna rammelvrij in deze goed gemaakte Kydex schede.
Twee holle nieten (1e en 2e van boven) zijn speciaal bedoeld om de Kydex adapter met de aangeklonken sterke en brede nylon koppeldrager (zelfde materiaal als de sterke autogordel) aan de schede te kunnen bevestigen / te verwijderen (schroefverbinding d.m.v. zogenaamde “Chicago Screws” ). Natuurlijk kun je deze manier van bevestigen/dragen zelf naar je keuze aanpassen. De schede heeft naast een 5 mm water wegloop-gat (Drainhole) aan de voorzijde, ook nog de reeds genoemde echt “werkende” duimrust.
Waarom dat water wegloop-gat aan de voorzijde zult u zichzelf afvragen?
De gedachte daarachter ligt in het feit dat de lucht& wind eerder het water zullen laten weglopen of verdampen, wat uiteindelijk beter voor het lemmet is. Wel kien uitgedacht, he. En ik denk zelf dat daardoor ook je broekpijp minder nat wordt van het weglekkende water.
Door de brede nylon koppeldrager is het vaststaande K-1 mes ook aan brede militaire koppels of jagersriemen te dragen. En dankzij de nylon koppeldrager draagt het K-1 mes vrij laag, waardoor je bij rugzakgebruik geen handgreep onder de (niet te brede) heupband hebt zitten.
Jammer genoeg is deze schede niet M.O.L.L.E. compatible, want dit K-1 mes is ook voor militairen als survival & back-up mes zeer geschikt. Maar door de holle nieten past natuurlijk ook het uitstekende 550 Milspec. Parakoord doorheen.
Opmerking:
Een Kydex schede laat overigens wel kleine krasjes op het lemmet achter. Als je in zanderige gebieden met het mes “opgetreden” hebt, kun de Kydex schede eenvoudig met water uitspoelen om de zandkorrels (zijn dan slijpkorrels) te verwijderen.
DE K-1 SPECIFICATIES.
LEMMET MATERIAAL: |
ELMAX Poeder Metallurgische RVS |
LEMMET HARDHEID: |
59-60 HRC (Heat/Cryo-Treated) |
LEMMET AFWERKING: |
Satijn (ook in Stone Washed leverbaar) |
LEMMETLENGTE: |
115 mm |
LEMMETBREEDTE: |
31 mm |
LEMMETDIKTE: |
4,8 mm |
MATERIAAL HANDGREEP: |
zwarte canvas Micarta (gestraald) of in dito groen leverbaar |
LENGTE HANDGREEP: |
10,5 cm |
MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP: |
29 mm |
MAXIMALE DIKTE HANDGREEP: |
18 mm |
TOTALE LENGTE MES: |
23,5 cm |
GEWICHT MES: |
197 gram |
DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE): |
284 gram |
DRAAGLENGTE: |
24,5 cm |
LAND VAN HERKOMST: |
Premium handmade in Litouwen. |
DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent / - = punten aftrek).
BEGINTEST/NUL METING: De TRC K-1 werd scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo, snoeitijd. Ook moest het mes daarna een appel “zijn jasje” uitdoen om zijn scherpte en corrosie-vastheid te testen (en mijn stille trek te stillen) en ook papier te snijden wat bij allebei klusjes zeer goed lukte (++++).
EERSTE TESTDAG.
DE TOUWSNIJTEST:
In de sneeuw en onder nul moesten diverse touwen, waaronder als laatste het dikke zanderige nylontouw doorgesneden worden. Dit doorsnijden was voor het lemmet geen probleem en dit ging wegens de toegepaste lemmetgeometrie goed (+++). Wel kreeg de tester zonder handschoenen wat last van koude en erg stijve vingers. Had ik wel bij me, maar ja, eigenwijs hé.
DE KARTONSNIJTEST:
De kartonsnijtest werd op dik karton en karton met veel plakband gehouden om het mes het extra moeilijk te maken. Karton probeerde de scherpte “wat te nekken”, terwijl plakband om de snede ging zitten en de snijactie wat probeerde “te remmen”, maar de kartonsnijtest werd zeer goed (++++) volbracht. Daarna volgde de lastige klus om dit plakband weer van de snede te verwijderen, zonder in de vingers te snijden. Tussentijds de scherpte van het lemmet op een testpapiertje getest, geen bijzonderheden te vermelden.
DE HOUTSNIJTEST:
Voor de houtsnijtest weer het bos in om te snijden, te hakken en te batonneren enzovoort. Van in het bos zijn kun je namelijk nooit genoeg krijgen. Ik begon daarbij met het doorsnijden en later aanpunten van 1 cm dikke takken voor basha haringen, scherpe punji-sticks (en voor believers anti-Zombi stokjes) en ging daarna op dikker en droger hout over. Dankzij het vlakgeslepen scherpe lemmet, het gebruikte lemmetstaal in samenhang met de goede harding, zijn de snijeigenschappen van het lemmet bij fijne klusjes zeer goed (++++). En voor de grote snijklusjes bleef het lemmet ook zeer goed (++++) presteren. Mede door het gemis van de Finger Choil kun je bij het snijden dus aan het begin van de snede meer kracht zetten.
DE HOUTHAK/KAPTEST:
Wegens zijn lengte zou het kappen/hakken van rondhout wat beperkt kunnen worden. In het bos en op dit rondhout sloeg de K-1 zich er goed doorheen. Je pakt de greep daarbij aan het eind beet, rolt de polsriem wat korter en dat helpt goed bij het hakken. Het hakken/kappen van rondhout voor het vuur en een stok ging dus goed (+++).
DE BATONNEERTEST:
De batonneertest verliep zeer goed (++++) dankzij de gekozen lemmetgeometrie, het gebruikte lemmetstaal, mijn losgelaten energie van de warme lunch en de bombproof bevestigde handgrepen. Het dikke rondhoud moest gekloofd worden ten behoeve van vuurlatjes met wat feather-sticks. Niets brak of rammelde van het mes los.
VUUR STARTEN:
Om de critici gelijk “maar de mond te snoeren” heb ik direct de vuurstarter test gedaan. Ondanks het feit dat de lemmetrug net voor en bij de handgreep comfortabel afgerond is, kun je met de iets scherpere lemmetrug nabij het lemmet vernauwing/verjonging in combinatie met een vuurstaal, een vuur na wat oefening wel zeer goed (++++) starten/ontsteken. Ik gebruikte daarvoor mijn speciaal geprepareerde wattenbolletjes, want door de koude Oostenwind was het ondanks dat ik mijn oude & vertrouwde Fjallraven winterbroek aanhad, in het fraaie heuvelachtige bos op de rug van de Brabantse Wal echt “berenkoud”.
DE ZOUTWATERTEST:
ELMAX RVS bezit 18,0 % Chroom en is daardoor zeer goed corrosie bestendig & resistent. Het zoute water deerde het lemmetstaal totaal niet (++++).
TWEEDE TESTDAG.
Op een tweede test (zon)dag wederom met de fraaie TRC K-1 hakken, batonneren, schaven, buigen, splijten en snijden. Daarbij heb ik veel takken van oude, droge (harde) en vers omgewaaide naaldbomen gebruikt. De K-1 bleef daarbij nog steeds zeer goed (++++) presteren. Ik werd daarbij wel even “gestoord”, legde het mes snel weg en was daarna wel “even mijn” weggelegde mes in de donkere begroeiing kwijt. Zweet, zweet, oplopende bloeddruk, daarom zou voor bushcrafters en “woudlopers” een oranje greep een prima optie kunnen zijn. Ook kwam mijn vinger bij het lastige te verwijderen hars per abuis tegen het zeer scherpe lemmet aan, wat direct wat bloed tot gevolg had. Mijn ego was echter meer beschadigd dan de getroffen huid.
DERDE TESTDAG.
Op de ATB en met de gevulde Karrimor Sabre SF rugzak op de fraaie heuvelachtige Brabantse Wal een bosperceel in. Door de afgelopen storm en sneeuwval zijn veel takken of complete naaldbomen omgewaaid of omgevallen. Aan testmateriaal geen gebrek dus. Dus lekker veel hakken, batonneren en snijden. Al die klusjes werden nog steeds zeer goed uitgevoerd (++++). Deze keer haalde ik thuis wel de taaie hars van het lemmet eraf, dit keer met behulp van schoonmaakazijn (Watch Your Fingers).
VIERDE TESTDAG.
Eigenlijk een herhaling van de derde testdag, alleen was het weer wat druilerig en ging ik een andere windrichting op. Weer snijden en hakken ook op het harde droge hout natuurlijk, wat zoals gewoonlijk zeer goed (++++) ging. Tevens heb ik ook weer foto’s aan het totaal toegevoegd. Er waren geen verdere verrassingen te bespeuren.
Bij de scherpte eindtest op mijn nagel, voelde ik dat het lemmet “ietsie pietsie” aan scherpte had ingeboet, maar nog lang geen slijpsessie bij dokter Lansky nodig had. Het stukje testpapier sneed hij nog zeer goed.
PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST TRC K-1 (Max. 5 sterren per item).
UITERLIJK & ESTHETIEK |
++++ |
SLIJPGEMAK |
+++ |
AFWERKING FIT & FINISH |
++++ |
ERGONOMIE HANDGREEP |
++++ |
GEBRUIKTE TECHNIEKEN |
+++ |
MATERIALEN HANDGREEP |
++++ |
GEBRUIKTE MATERALEN |
++++ |
SLIPVASTHEID HANDGREEP |
++++ |
SCHERPTE LEMMET AF MAKER |
+++++ |
BEVESTIGING HANDGREEP |
++++ |
STAALKWALITEIT & HARDHEID |
+++++ |
GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE |
+++ |
SNIJVERMOGEN |
++++ |
PASVORM MES IN SCHEDE |
+++ |
HAKVERMOGEN |
+++ |
DUURZAAMHEID SCHEDE |
++++ |
ROESTVASTHEID |
++++ |
DRAAGCOMFORT SCHEDE |
++++ |
STANDTIJD |
++++ |
PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING |
++++ |
TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (ZEER GOED / VERY GOOD).
RESUME.
De handgemaakte TRC K-1 kost 239 Euro en dat is echt veel (handmade) mes voor het geld. Wel zou een metalen huls in het gat voor de polsriem esthetisch wat fraaier zijn, waardoor hij daarvoor dan nog fraaier is en een hogere score verdiend zou hebben.
Dit handgemaakte vaststaande mes is echter geen “Fancy Custom Wall-hanger”, maar een zeer goed stevig, No Nonsens gebruiksmes. Wat mij betreft is de K-1 een aanbeveling waard.
Dus voor de prijs van een fabrieksmatig geproduceerd mes in de hogere prijsklasse, heb je nu een fraai handgemaakt TRC Custom vaststaand gebruiksmes met een lemmet uit het hoogwaardig lemmetstaal ELMAX en een zeer comfortabele ergonomische gevormde handgreep.
En nee, ik heb de K-1 niet in de bankschroef gezet of in mijn ogen andere onzinnige testen ermee gedaan. De testen dus die “common” zijn in het veld. Ik ben overigens wel benieuwd hoe de K-1 zich op de lange duur houdt, met andere woorden “ hoelang blijft deze K-1 nog zeer goed presteren”?
MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:
Met dank aan de heer Andrius Tricius van TRC Knives voor de informatie en het verstrekte testexemplaar. Voor meer informatie en andere fraaie TRC modellen bekijk a.u.b. zijn fraaie website. http://www.trcknives.com/ Zet dan wel een kwijlbakje op uw toetsenbord en ga uw spaargeld maar vast tellen.
Andrius, I hope You to see at the 8e DKE.
N.B. Country Store is exclusief distribiteur voor TRC Knives in Nederland geworden.
Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.
Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?
Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.