Tops MIL-SPIE Elite

TOPS KNIVES MADE BY AND FOR MILTAIRY & OUTDOOR PROFESSIONALS.
By: Henk Kraaijvanger.

 

TOPS: EÉN LEVEN ... EÉN MES. Eind 1998 werd in Oost-Idaho wat in de Verenigde Staten van Amerika ligt, TOPS KNIVES door twee voormalige militaire SF-mannen opgericht met de missie om messen van de hoogste kwaliteit te ontwerpen en maken. TOPS messen worden in het hart van de Rocky Mountains in de Verenigde Staten gemaakt. Hier werken de vakmannen met een militair verleden dagelijks aan de hoogwaardige en solide TOPS messen, waar menig professional op bouwt en ook op kan bouwen. De messen hebben stuk voor stuk een tactisch uiterlijk, want voor deze doeleinden zijn ze ook ontworpen. Het TOPS bedrijf is eigendom van Michael J. Fuller en wordt beheerd door president Leo Espinoza. Op mediagebied wordt Leo bijgestaan door de goed presenterende Craig Powell. De TOPS messen zijn pure gereedschappen van het vak/ Tools of the Trade , ontworpen en gebouwd met behulp van de uitgebreide kennis en ervaringen uit het echte leven van veel “door de wol geverfde” voormalige operators met achtergronden in militaire, wetshandhaving, outdoor & buitenberoepen en de vechtsporten. Ze hebben bij TOPS met name gewerkt met ontwerpers met diverse achtergronden, variërend van Navy Seals tot Airborne Rangers, van Martial Arts-instructeurs tot survival-experts en van SWAT-teamleden tot Native American wapenexperts. Ze hebben een ontwerper uit bijna elke achtergrond die functionele messen gebruikt. Vorige jaar vierde TOPS KNIVES hun twintig jarig jubileum, waarvoor nog gefeliciteerd. Die mijlpaal bereik je alleen maar als je kwalitatief goede producten aflevert en echt niet als je “pruts spul” maakt. Misschien wel het beste van al en conform president Trump zijn wensen & goede idee, alle TOPS-messen worden vervaardigd in en met de hand afgewerkt in hun TOPS  fabriek in het hart van de Rocky Mountains van de Verenigde Staten. Als bewezen onderdeel van de steeds beter doende Amerikaanse industrie onder president D. Trump en Make America Great Again , please stuur me ook nog een rode MAGA cap op!

TOPS MIL-SPIE Elite

DE TOPS GEAVANCEERDE TACTISCHE MESSEN ZIJN HET MOOIE RESULTAAT VAN SYNERGISME. 

TOPS messen zijn overal ter wereld gevraagd en worden in "Hot Spots" gebieden gebruikt. Talloze personen die Field Operators zijn of waren, gebruiken of hebben TOPS messen gebruikt en rapporteren topprestaties en betrouwbaarheid, ook vanaf het moment dat hun leven afhing van de tools die ze bij zich hadden. DAT IS DAN OOK PRECIES DE REDEN WAAROM SPECIAL OPS PERSONEEL VERTROUWEN OP TOPS messen!

DE HUIDIGE TOPS MESSENLIJN.

De TOPS messenlijn bestaat uit de navolgende productgroepen:

1. Overleven / Survival,

2. Tactisch / Tactical, 

3. Jacht / Hunting,

4. Elke dag gebruik / Every Day Carry (EDC).

5. Keuken / Kitchen.

DE TOPS MIL-SPIE ELITE.
TOPS Knives werd enige tijd geleden benaderd door individuele operators die hen vroegen /adviseerden over de criteria waaraan een goed mes moest voldoen voor de komende missies van hun eenheid. Ze werden bij TOPS uitgedaagd om “een klein van formaat maar een groot van daden veldmes” te ontwikkelen en dat met een smal draagprofiel, dat scherp en sterk maar toch lichtgewicht, goed te verbergen en snel te trekken moest zijn. Met deze criteria in gedachten hebben ze bij TOPS de Mil-SPIE messen gemaakt. De naam Mil-SPIE is een acroniem dat de DOD enkele jaren geleden heeft bedacht. Het staat voor “Militar Special Projects Individual Equipment” uitgesproken als 'MIL SPY'. Dit was om speciale operatiekrachten binnen het leger in staat te stellen te helpen bij het ontwikkelen, testen, evalueren en verwerven van “buitengewone” en “buiten de normale kanalen” om items die zij nodig hebben om succesvol en zonder bijkomende schade te kunnen opereren. Vandaan hun naam van operator, zij leveren maximale effectiviteit zonder die heikele bijkomende schade.

De nieuwste versie wordt de Mil-SPIE Elite genoemd. Het mes heeft dezelfde grootte en specificaties als de Mil-SPIE 3, maar met wel een paar belangrijke verschillen. Het lemmet en de doorgaande angel/ Tang van de Elite versie zijn uit het “sinds jaar en dag beproefde “ 1095 koolstofstaal (niet roestvast) vervaardigd, dit in plaats van het roestvaste 154CM lemmetstaal van de gewone Mil-Spie. Hierdoor is het slijpen in het veld met eenvoudige middelen veel eenvoudiger geworden. De coyote tan poedercoating beschermt het lemmet tegen de inwerking van roest en verhinderd ook hinderlijke lichtreflecties en is goed geschikt voor de woestijnomgevingen, waar nu veel van de actieve militairen dienen. Want vergeet nooit: als ze u niet kunnen zien, kunnen ze ook niet gericht op u schieten! U kunt bij dit vaststaand mes zelfs nog kiezen tussen de zwarte/Black Linnen Micarta of Tan Canvas Micarta greep platen en het stevige mes wordt geleverd in een Kydex schede met een roterende stalen riemclip. Een goede oplossing voor militairen in woestijnomgevingen, waarbij het vaststaande mes verborgen achter en in hun tassen en achter de MOLLE banden van hun OPS-vesten kan zitten, waarbij het mes zelfs snel inzetbaar is door het toch snel te kunnen trekken. En dat zullen we dan nog wel eens zien. De Mil-SPIE Elite is een klassiek mes ontwerp met een comfortabel dun handvat, dat maakt dit mes ongeacht uw situatie gemakkelijk te verbergen en plotsklaps te gebruiken is. De Mil-SPIE Elite is dus perfect voor de elitetroepen van elk leger en elke militair en natuurlijke ook voor deze Field & Bushcrafter met langdurige militaire Roots.

De nul meting

DE NULMETING NA HET ONTVANGST.

+ De bijgevoegde fraaie grote handgemaakte TOPS koffiemok voldeed direct al erg goed.

+ Het lemmet werd echt scheermesscherp afgeleverd (zie de foto met gesneuvelde onderarmharen)

+ Het stevig uitgevoerde vaststaande mes is bewust slank en vrij kort gehouden.

+ De “bombproof” bevestiging van de greep platen met drie gezwart stalen inbusboutjes.

+ Het functionele tactische uiterlijk.

+ Goede pasvorm vaststaande mes in de schede, het “trekken” ervan kost niet veel kracht.

- De dunne schede adapter roteert behoorlijk zwaar en heeft jammerlijk geen innovatief “ geroteerd ratel vergrendel systeem” zoals destijds de Pohl Force Lima wel had.

- De handgreep mag voor mij wel wat voller zijn, ik hou namelijk van “Rubens maten”.

DE BESCHRIJVING/TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE TOPS MIL-SPIE ELITE.

CATEGORIE/ SOORT MES:

Tactisch / Tactical.

MODEL:

Mil-Spie Elite / X-265.

DESIGNER:

TOPS Team.

SOORT LEMMETPUNT:

Speciale Hunters Point.

VERNAUWING LEMMETPUNT:

Vanaf de punt lemmet op circa 28 mm richting de handgreep.

GEBUIKTE LEMMETSTAAL:

1095 koolstofstaal (niet roestvast).

FINISH LEMMET:

Ruwe Coyote Tan Coating.

LEMMET HARDHEID:

56-58 HRC.

SOORT SLIJPWIJZE:

Conventioneel en vlak.

SOORT ANGEL /TANG:

Volle doorlopende angel / Tang.

STOOTPLAAT:

Enkelvoudige geïntegreerde stootplaat.

LEMMETLENGTE:

9,1 cm.

BRUIKBARE LEMMETLENGTE:

8,8 cm.

LEMMETBREEDTE:

Maximaal 31, 4 mm.

LEMMETDIKTE:

4,95 mm (inclusief coating)

MATERIAAL HANDGREEP:

Linnen Micarta (gestructureerd).

KLEUR HANDGREEP:

Zwarte greep-platen, voor de rest  Tan kleurig staal.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,1 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

Maximaal 28,6 mm.

DIKTE HANDGREEP:

11,61 mm.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Eind voorzien van hamergedeelte.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

144 gram.

TOTALE LENGTE MES:

20,2 cm.

MATERIAAL SCHEDECLIP:

Gezwart verenstaal.

POLSRIEM OOG:

Voor de duimrillen / Jimping.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex.

BIJZONDERHEDEN SCHEDE:

Heeft roterende stalen adapter.

MATERIAAL KOPPEL / RIEM ADAPTER:

Verenstaal (gezwart).

GESCHIKT VOOR MAX. KOPPEL / RIEM BREEDTE:

54 mm.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

206 gram.

DRAAGLENGTE:

21,8 cm.

DESIGND VOOR:

Militair gebruik; Survival; Field Kraft; Back-Up Last Ditch.

 

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELDTESTEN. Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! 

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

lichte bepakking

TESTDAG 1. 

Wegens een voetblessure dan maar op de vertrouwde ATB de fraaie herfstachtige bossen in. En daarbij was ik met een heuptas licht bepakt en had ik daarbij “Lessons Learned” mijn fietshelm en een veiligheidsbril op. Het doel van de dag was om de nieuwe TOPS Mil-Spie Elite op mijn testarea’s flink “aan de tand te voelen” / flink te testen dus.  Het vrij lichte compacte doch stevige TOPS Mil-Spie Elite veldmes is gemakkelijk te verbergen (op de openbare weg naar het bos toe) en daarna in het bos vrij onopvallend maar wel comfortabel aan een brede riem of koppel te dragen. Een prima militair survival / Last Ditch tactisch vaststaand mes voor ruig gebruik dus. De vrij slanke greep vaste hand greep bleek bij gebruik met de blote hand tijdens het stevig vastpakken/knijpen vanwege zijn speciale structuur, bij het langdurige zware hakken ietwat drukpunten te veroorzaken. Deze handgreep is natuurlijk niet zo’n “Handsmeichler” als bijvoorbeeld de handgreep van een ENZO Trapper Bushcraft mes is. Daarbij zijn we eigenlijk ook een beetje te verwend en ook minder hard. Of zouden we door dat continue gezever over het in mijn ogen idiote A t/m Z genderbeleid ook meer “poesieachtig worden”? Eigenlijk heeft de Mil-SPIE Elite ook een andere taak dan de genoemde Enzo Trapper, want deze Mil-Spie  handgreep is naast “Conceelment” ook ontworpen voor gebruik met dunne tactische handschoenen aan.  Verder waren er alleen nog positieve bemerkingen, zie de onderstaande score van de dag.

Met handschoenen aan

DE SCORE VAN DEZE TESTDAG:

-          Het hakken van 2 a 3 cm dikke takken: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Het batonneren van de stukken: Zeer goed / ****.

-          Het maken van vuurstokken en tondel: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Comfort handgreep: Goed tot zeer goed / ***half.

-          Draagcomfort vaststaande mes in zijn Kydex  schede aan de riem: Zeer goed/ ****.

-          Trekken vaststaande mes: Zeer goed / ****.

Aan het eind van de Mil-SPIE testdag was het een goed moment om uit de handgemaakte TOPS koffiemok warme koffie te drinken, zonder dat je daarmee de finish van de salontafel beschadigd. Net als hun messen is ook deze koffiemok met de hand afgewerkt en ook zeer doordacht, hij bezit namelijk een ronde kurken ring aan de onbeschilderde onderkant. Nee, nee deze kurken ring vooral niet bekijken bij een volle mok.

 koffie roeren

 

TESTDAG 2.

DE KARTONSNIJTEST: Op het thuisadres werd weer de infame kartonsnijtest gehouden om belangrijke items te bekijken, zoals scherpte, weerstand coating en de stand tijd. Het karton snijden met het stevige zeer scherpe lemmet zeer goed (***). Het lemmet werd door al dat karton snijden wel iets warmer doch bleef zeer scherp. Na afloop kon de snede mijn testpapiertje nog zeer goed decimeren.

DE TOUWSNIJTEST: Nu moest het stevige lemmet zijn snijkunsten demonstreren op het taaie polyamide bergtouw. Dit koste het stevige lemmet wat meer moeite dan bij het karton snijden. Het lemmet scoorde bij het snijden van bergtouw echter nog goed tot zeer goed / ***half.

DE SCORE VAN DEZE TESTDAG:

-          De kartonsnijtest: Zeer goed/ ***.

-          De touwsnijtest: Goed tot zeer goed / ***half.

beginnen met hakken

TESTDAG 3.

Op een winderige en natte dag weer wat mes testen in het druilige en natte bos gedaan.  Het stevige vaststaande mes moest daarbij weer hakken, snijden en (door) batonneren.

DE SCORE VAN DEZE TESTDAG:

-  Het afhakken van middel dikke takken: Goed tot zeer goed / ***half.

-  Het doorbatonneren van die takken in kleine stukken: Zeer goed / ****.

-  Het batonneren en in vieren splijten van die stukken: Zeer goed / ****.

-  Het maken/snijden van vuurstokken: Goed tot zeer goed / ***half.

-  Roestbestendigheid in slecht en nat weer: Goed tot zeer goed / ***half.                                      

(Na afloop heb ik het gehele mes droog gemaakt en het lemmet & de snede extra met een oliehoudend doekje onderhouden).

hout haken

TESTDAG 4. 

Op een fraaie herfstdag op de ATB het bos in om de TOPS Mil-SPIE Elite verder te testen en om daarmee een vuurtje te ontsteken. Ik heb bij het doorbatonneren van de takken, met een dikke knuppel “als een bezetene” op de stevige lemmet rug gebeukt en “no problemo Signor”. De TOPS snede en de lemmet rug gaven daarbij “geen krimp” / bleven dus heel. Daarna heb ik ook nog wat vuurstokken en tondel gesneden, wat  goed tot zeer goed lukte. Jammer genoeg lukte het niet om met de gecoate lemmet rug en een BCB Ferro cerium vuurstaal een reddend vuurtje te ontsteken. Dus onder het mom van “nood breekt wet”  dan maar de scherpe snede gebruikt (en dat doe ik zelden) om een reddend vuurtje te ontsteken en dat lukte goed tot zeer goed en zonder deformaties van die snede.

Vuurstok snijden

DE SCORE VAN DEZE TESTDAG:

-  Het doorbatonneren van die takken in kleine stukken: Zeer goed / ****.

-  Het maken van vuurstokken en tondel: Goed tot zeer goed / ***half.

- Het ontsteken van een vuurtje m.b.v. de gecoate lemmet rug en een BCB Firesteel: niet.

- Het ontsteken van een vuurtje m.b.v. de scherpe snede en een BCB Firesteel: Goed tot zeer goed / ***half.

 Vuur maken

MIJN BEVINDINGEN VAN DE TOPS MIL-SPIE ELITE.

AFWERKING FIT & FINISH MES:

Goed tot zeer goed / ***half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKTE MATERIALEN HANDGREEP EN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

ROBUUSTHEID LEMMET:

Zeer goed /****.

ROBUUSTHEID GEHELE VASTSTAANDE MES:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN HOUT:

Goed tot zeer goed /***half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN TOUW:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN KARTON:

Zeer goed /****.

GEMIDDELD HAKVERMOGEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD BATONNEER/ SPLIJTVERMOGEN:

Zeer goed /****.

ROESTVASTHEID (M.B.V. COATING):

Goed tot zeer goed / ***half.

VUUR ONTSTEKEN:

-          Met de gecoate lemmet rug:

 

-          Met de scherpe snede:

 

Niet gelukt / ------

 

Goed tot zeer goed / ***half.

EDGE RETENTIE / = STANDTIJD =  TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET BLOTE HAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP MET MIL.SPEC. HANDSCHOENEN AAN:

Zeer goed /****.

COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

COMFORT HANDGREEP MET MIL.SPEC. HANDSCHOENEN AAN:

Zeer goed /****.

KWALITEIT SCHEDE:

Zeer goed / ****.

AFWERKING SCHEDE:

Zeer goed / ****.

PASVORM MES IN SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

MES RAMMELVRIJ IN DE SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

TREKKEN / WEGSTEKEN MES:

Zeer goed / ****.

DRAAG COMFORT SCHEDE IN STANDAARD ADAPTER AAN DE RIEM / KOPPEL:

Zeer goed / ****.

PRIJS & KWALITEITSVERHOUDING:

Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

AANKOOPTIP:

Ja, speciaal voor militairen, speciale politie eenheden, overlevingslieden en liefhebbers van stevige kleine vaststaande messen.

 

EINDCONCLUSIE & TOTAALSCORE TOPS MIL-SPIE ELITE: Goed tot zeer goed / ****.

Klaar om te beginnen 

RESUME: De TOPS MIL-SPIE Elite is een zogenaamde “Sharped Mini Prybar” voor allerlei militaire klussen, maar doet het ook goed in mijn Field-craft handen. De TOPS MIL-SPIE Elite is een robuust uitgevoerde “gescherpt professioneel breekijzer” dat goed verborgen te dragen en nog beter snel te trekken is. Een goede statement die wel bij dit vaststaande mes past is: “hou je hoofd koel en vooral je blik en lemmet scherp”!

TIP VOOR HET TOPS R&D DEPARTEMENT:

-          Maak een scherp 90 haaks graden geslepen plat vlakje op de lemmet rug (zonder coating), dit voor het effectief kunnen gebruiken van een vuurstaal.

-          Maak aan het eind van de handgreep een oog voor een polsriem (vinger/duimriem).

 

DANKBETUIGING:Met dank aan de Apeldoornse Knife & Tools Online shop voor het ondersteunen en leveren van dit TOPS testexemplaar. Jasper bedankt en tot de 2e! Zie hier hun linkje: https://www.knivesandtools.nl/nl/ct/tops-knives-messen.htm

www.bushcraft.nl