The Tortoiser Firefly vuurstaal

BE ALWAYS PREPARED WITH THE TORTOISER FIREFLY FOR OUTDOORS.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Een hele tijd geleden heb ik na mijn overkomen bedrijfsongeval en tijdens mijn daarop volgende revalidatie in het Militair Revalidatie Centrum te Doorn (MRC) bedacht om in het groene Interservice Victorinox vouwmes, een echt werkend in en uitklapbaar Ferrocerium staaf /vuurstaal in te bouwen. Overigens draag ik het MRC te Doorn nog steeds “een warm hart toe”, want ik was helemaal naar de Kl**te  en daar hebben ze me na veel “bloed, zweet en ook tranen” namelijk ook weer “aan de praat gekregen”. Later toen ik nagenoeg hersteld was, heb ik deze vuurmaker dan ook thuis daadwerkelijk gebouwd en ook in de harde praktijk getest.

 Gepimpte Victorinox met firesteel

                                         DOOR HKD GEPIMPT INTERSERVICE ZAKMES.

 

Dat levensreddende vuur ontstekend stuk gereedschap deed het in combinatie met het bijgevoegde stukje metaalzaag (zat in de sleutellabel aan de vangring) ook erg goed op het houten bureau (die al begon te schroeien) van de vorige CEO van Homeij Oisterwijk, de Victorinox importeur.

Toch wilde of durfde Victorinox Zwitserland het destijds niet aan om dat vuur ontsteek gereedschap in de productie te nemen, wat voor beiden eigenlijk erg jammer was, want “De Wereld Draait Door”. En nee, daar bedoel ik niet het linkse misselijkmakende en mijns inziens gecensureerde / gedicteerde TV “actualiteiten” programma mee, waar al die publieksgei*e Haagse politici staan te dringen voor hun roep om aandacht en tevens om hun onzin kwijt te willen. Wat ik echter tot op heden wel een goed actualiteiten programma vind, is de nieuwe actualiteiten TV show van JENSEN op RTL 5. Benoemt en komt tot nu op voor de echte binnenlandse en komende problemen zoals het Verdrag van Marrakesh; waarom de gele hesjes beweging ontstaan is, nepnieuws, de B.V Klimaatveranderingskassa enzovoort, waar het bij de MSM NOS/NPO radiostilte en/of 180 graden verdraaiing is. Dus niet zwichten voor de massa hypocrieten, Robert. Maar nu terug van de geestelijk survival naar de lichamelijke survival en de bijhorende nuttige hulpmiddelen zoals de Firefly Fire Starters van de Amerikaanse firma Tortoiser Gear.

 Logo Tortoise Gear

DE START VAN TORTOISE GEAR VOLGENS DE CEO ERIC Mc. CORMICK. 
Waarom de naam Tortoise? We zijn bij Tortoise geïnspireerd door de natuur en de wezens die erin leven. De schildpad is een van de langstlevende dieren op aarde en het is ons doel om anderen te helpen om een lang en bevredigend leven te leiden. We houden er allemaal van LUCHT om ten volle te leven, maar soms kan dit ons in gevaarlijke situaties brengen, die het leven kort kunnen maken. Het is altijd goed om voorbereid te zijn. Het voortbestaan van schildpadden en het uitbrengen van outdoor uitrusting bestaat uit een passie voor het buitenleven en het gevoel voor veiligheid van degenen die erin spelen en leven. Spelen en leven in de buitenlucht geeft het ultieme gevoel van vrijheid maar met vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid. Een van de grootste verantwoordelijkheden is voorbereid te zijn op elke levensbedreigende situatie die ons kan overkomen. Als liefhebber van het buitenleven, backpacker en doorgewinterde overlever heb ik altijd van kleine maar nuttige items gehouden. Ik heb ontelbare uren in de buitenlucht doorgebracht met wandelen, leven, redden en lesgeven over overlevingsvaardigheden. Ik ben van plan mijn outdoor- en survivalexpertise te gebruiken om nieuwe en opwindende nicheproducten te creëren,  waar mensen dol op zullen zijn. Ik hoop dat deze producten een extra waardering voor het buitenleven zullen brengen en misschien zelfs levens zullen redden.

We zijn blij dat je de tijd hebt genomen om langs te komen en ons collectie te checken. Geniet van het buitenleven en stop nooit met leven ™  . -Eric McCormick (CEO.)

Building a fire

DE BEKNOPTE UITLEG EN HISTORIE OVER HET FERROCERIUM METAAL.
Ferrocerium is een synthetische pyrofore legering, die wanneer ze door het proces van slaan snel wordt geoxideerd, erg hete vonken produceert die temperaturen van 3000 ° C (5430 ° F) kunnen bereiken. Deze eigenschap laat het toe om veel commerciële toepassingen te hebben, zoals de ontstekingsbron voor aanstekers, spitsen voor gaslassen en snijbranders , de-oxidatie in metallurgie en de alom bekende Ferro cerium staven (ook Ferro staven en vuursteen-aanstekers.

Als gevolg van het vermogen van Ferrocerium om ontbranden in ongunstige omstandigheden, zijn staven van Ferrocerium vaak gebruikt als een vuurontstekers bij noodsituaties en deze komen derhalve in veel survival kits voor. Ferrocerium werd in 1903 uitgevonden door de Oostenrijkse chemicus Carl Auer von Welsbach . Het ontleent zijn naam aan zijn twee hoofdcomponenten: ijzer (van het Latijn : Ferrum ) en het zeldzame aardelement cerium . Het pyrofore effect van ontbranding is afhankelijk van de brosheid van de legering en de lage zelfontbrandingstemperatuur.   Terwijl het Ferrocerium metaal en het vuurslag set (slagstaal /natuurlijke vuursteen/ tondel) vrij vertaald op dezelfde manier functioneren bij het starten van vuur, heeft Ferrocerium nu die hoofdrol van de vuurslag set overgenomen. Wanneer kleine krullen ervan snel genoeg worden verwijderd, is de door wrijving gegenereerde warmte voldoende om die spaanders aan te steken en het metaal in het oxide om te zetten.  Dat wil zeggen, de vonken zijn kleine stukjes brandend metaal. De vonkvorming is te wijten aan de lage ontstekingstemperatuur van cerium tussen 150 en 180 ° C (302 en 356 ° F).

Gelukt met berkenbast

MILITAIRE MEMORIES: Destijds in de Jaren Tachtig van de Vorige Eeuw gebruikte mijn militaire collega en VOTC instructeur tijdens onze gezamenlijke oefeningen bij nacht en ontij  al een Zweedse militaire vuurstaal met olijfgroene kunststof knop. Tijdens een van onze gezamenlijk survival/outdoor activiteiten schoof hij er destijds ook een naar mij af, hoe peppie was dat! Die Firesteels werden in die vorm en uitvoering voor het eerst door de Zweedse en Engelse militairen survivalscholen gebruikt, waarna de RNLAF het survival item voor de VOTC en ook voor de Bail-out kits invoerde. En die waren nog nergens civiel te koop ook. Dat kleine survival item droeg ik destijds in mijn Arktis Allen Belt-kit en deze beiden uitrustingstukken hebben mij destijds grote diensten bewezen. Ik was altijd “prepared”.

 Geprepareerde vaseline watten

DE KOMST VAN DE SUBLIEME FIREFLY FERROCERIUM FIRE STARTERS. 
Op een gegeven moment bedachten Eric en de stafleden van de Amerikaanse firma TORTOISER GEAR naast de SOLAR waterzakken ook de uitgekiende FIREFLY FIRE STARTERS / Ferrocerium vuurstaaltjes dus voor de Victorinox zakmessen. Hoe kien bedacht is dat? En het fijne ervan is dat dit Firefly vuurstaaltje goed past in de tandenstoker bergplaats van bijna elk Victorinox zakmes. Zowel in de grote, de middelgrote als ook de kleine Victorinox Classic zakmessen,  dit doordat Tortoiser Gear die Firefly vuurstarters in twee maten levert. In speciaal geval zijn deze Firefly vuurstarters voorzichtig zelfs in lengte met een snijtang in te korten. Ik kwam erachter dat de Firefly Regulair bij mijn oude vintage Victorinox SAK vouwmes iets te lang was. Maar zoals boven verteld, kun je die zelf 2 mm inkorten. Je hebt met een geplaatste vuurstaaltje er nu een extra belangrijke functie in je favoriete Victorinox zakmes bij, waardoor je een levensreddend en motiverend vuur kunt ontsteken en maken. Zelfs in het donker is de Firefly te herkennen, dit dankzij zijn helderder Injection molded Neon “Glow in the Dark” kunststof kop. Door deze Firefly kun je dan onder noodomstandigheden mogelijk je eigen leven redden en mocht je toch je tanden willen verzorgen, kun je deze tandenstoker met behulp van je scherpe Victorinox lemmet uit een takje snijden. En in de betere restaurants staan veelal de bekertjes met tandenstokertjes.

DE FIREFLY FERROCERIUM FIRE STARTERS, REAL FIREPOWER FOR YOUR SWISS ARMY KNIFE. De sublieme FIREFLY FERROCERIUM FIRE STARTERS komen in twee groottes namelijk: als Regulair en als Mini en de serie bestaat uit 5 verschillende setjes te weten:

 1. Firefly Mini 3 Pack = 3 stuks Firefly Mini vuurstaaltjes;
 2. Firefly 3 pack = 3 stuks normale Firefly vuurstaaltjes;
 3. Variety 4 pack = 2 stuks normale en 2 stuks Mini Firefly vuurstaaltjes;
 4. Variety 8 pack = 4 normale en 4 Mini Firefly vuurstaaltjes;
 5. Firefly 8 pack = 8 stuks normale Firefly vuurstaaltjes.
Variety pack 4

De Firefly Regulair vervangt de tandestoker van 50 mm, terwijl de Firefly Mini de 45 mm tandenstoker en/of pincet vervangt. De Firefly Mini is dus geschikt voor de kleine Victorinox sleutelhanger vouwmesje en ook de klassieke Victorinox Swiss Army Knives. De Firefly Regulair is geschikt voor de medium en grote Victorinox vouwmessen.

 

KORTE GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE FIREFLY DE MET VIDEO VAN TORTOISE GEAR. Lees ook altijd de bijgevoegde gebruiksaanwijzing van Tortoise Gear, dit om te voorkomen dat ze breken of extra slijten. Doordat de Firefly Ferrocerium vuurstaaltjes niet zo dik zijn kunnen ze bij onjuist/ruig gebruik dus breken. En vergeet ook niet dat ze ontworpen/bedoeld zijn voor incidenteel gebruik met je Victorinox zakmes, om in een echt noodgeval vuur te ontsteken, maar bij veelvuldig gebruik ze erg kunnen slijten. Gebruik daarom in een bivak je full-size vuurstaal, om de Firefly als Back-up te houden. Ook In de natte natuur vind je tondel in de vorm van berkenbast http://www.bushcraft.nl/vuur-starten-met-behulp-van-berkendbast-lisdodde-vuurstaal of Fat Wood, zie ook  http://www.bushcraft.nl/fatwood.

 1. Pak en houdt met de duim en middenvinger de neon kop van de Firefly vast en ondersteun het vuurstaaltje tijdens het strijken over de gehele lengte. Ondersteun het Firefly vuurstaaltje bij het strijken met behulp van de zaag rug van het Victorinox zakmes ook met de wijsvinger. Druk bij het willen strijken/ontsteken met de zaag rug niet te hard op het Firefly vuurstaaltje.
 2. Strijk altijd op de dunne zijde van de Firefly, nooit op de brede zijde want die houdt de opgeborgen/weggestoken Firefly in de bergplaats van de tandenstoker vast. En dikte voorkomt het doorbreken door de normale slijtage.
 3. Gebruik goede strijktechnieken. Houdt daarbij het Firefly vuurstaaltje nagenoeg verticaal en strijk met de scherpe zaag rug onder een hoek van 45 graden. Richt en zorg ervoor dat de vonkjes direct bij de tondel komen
 • Een effectieve manier is om de punt van het vuurstaaltje ondersteunend in/boven de tondel te houden en duw daarna de zaag rug kort en snel naar beneden.                                                                                                                                              
 • Een andere in mijn ogen effectievere manier is om de punt van het vuurstaaltje ondersteund op de bodem of houten onderlaag te laten rusten/steunen en tevens in de tondel te houden en daarna de Firefly langs de 45 graden gekantelde zijkant van de zaag rug verticaal omhoog naar je toe te trekken.
 • Ook een goede manier is om de zaag in de tondel te houden en dan de Firefly onder de juiste 45 graden hoek over de zijkant van de zaag rug naar je toe te trekken.

Zie ook : https://www.youtube.com/watch?time_continue=343&v=5W-3YQRXUM4.

 Vuurmaken

DE EIGEN TESTEN EN BEVINDINGEN VAN HET FIREFLY VUURSTAALTJES.

Zoals al wel verteld moet je de bijgevoegde gebruiksaanwijzing volgen en kun je de Firefly mijn inziens wegens het dunne formaat met de natuurlijke slijtage, slechts incidenteel of als Back-up te gebruiken.  In een bivak zou ik een normaal formaat vuurstaal gebruiken. Het vuur ontsteken met de Firefly blijft wegens het kleine formaat ervan soms wat priegelen/ wennen, maar na wat oefening en gewenning met de Firefly werkt deze OK. Ik vind overigens de Mini wel wat los te zitten in de Medium Victorinox zakmessen.

 Victorinox Classic met Firefly

DE FIREFLY MINI IN DE KLEINE VICTORINOX CLASSIC :
Deze Firefly Mini stopte ik in de pincet bergplaats van het kleine rode Victorinox Classic zakmesje aan mijn EDC “WSHTF” sleutelring. Nu kan ik de mini-aansteker er aan thuis laten.

DE PASSING: De passing in de tandenstoker bergplaats van de rode Victorinox Classic was zeer goed (****).

DE ONTSTEEK PRESTATIES VAN DE FIREFLY MINI OP:

-          Katoenen wattenbolletje: Zeer goed (****).

-          Met vaseline behandeld wattenbolletje: Uitmuntend goed (****half).

-          Afgeschraapte berkenbast:  Goed tot zeer goed (***half).

-          Fat Wood: Zeer goed (****).                                                                                                                                       

-          Fijn hooi/gedroogd gras: Goed tot zeer goed (***half).   

-          Lisdodde: Goed tot zeer goed (***half).

DE BEOORDELING FIREFY MINI: Goed tot zeer goed/***half.

 Vuur maken met fatwood

DE FIREFLY REGULAIR IN HET MEDIUM CAMPING ZAKMES:

De Firefly Regular stopte ik in de tandenstoker bergplaats van het rode Victorinox medium camping vouwmes. Natuurlijk wel die met de fraaie camping logo.

-      Katoenen wattenbolletje: Zeer goed (****).
-      Met vaseline behandeld wattenbolletje: Uitmuntend goed (****half).
-      Afgeschraapte berkenbast:  Goed tot zeer goed (***half).
-      Afgeschraapte Fat Wood: Zeer goed (****). 
-      Fijn hooi/gedroogd gras: Goed tot zeer goed (***half).
-      Lisdodde: : Goed tot zeer goed (***half).

 

DE FIREFLY REGULAIR IN HET GROTE VICTORINOX ZAKMES:  
Deze Firefly regulair ging in mijn ruim 25 jaar oude, grote groene Victorinox zakmes van mijn exclusieve Homeij Outdoor/Survival foedraal kitje. In dat kitje zat een mini Maglite lampje, een medium maat Silva plaatkompas en het Victorinox het zakmes. Dit setje heb ik destijds in Zweden veelvuldig gebruikt, zelfs bij het bereiden van een zelf gevangen dikke Zweedse forel. De Firefly regulair stopte ik voor de veldtest nu in de vrij gekomen tandenstoker bergplaats.

 

DE PASSING: De passing in de tandenstoker bergplaats  van de groene Victorinox was zeer goed (****).

DE ONTSTEEK PRESTATIES OP:

-     Katoenen wattenbolletje:  Zeer goed / ****.
-     Met vaseline behandeld wattenbolletje: Uitmuntend goed (****half).
-     Afgeschraapte berkenbast: Goed tot zeer goed (***half).
-     Afgeschraapte Fat Wood:  Zeer goed (****).
-     Fijn hooi/gedroogd gras: Goed tot zeer goed (***half).
-     Lisdodde: Goed tot zeer goed (***half).     

DE BEOORDELING FIREFLY REGULAIR: Ook goed tot zeer goed/***half.

 Vuurzee

CONCLUSSIES:
De Firefly Regulair is een echt werkend back-up Ferro cerium staafje in een Zwitsers kwaliteitszakmes. Wel is wegens zijn kleine dunne formaat enige oefening ermee aanbevolen om op allerlei materialen vuur te kunnen ontsteken. Gebruik hem incidenteel of alleen in noodgevallen, daar dit Ferro cerium staafje best slijt door het veelvuldig gebruiken/schrapen.

De Firefly Mini zat erg goed in de pincet bergplaats van mijn kleine rode Victorinox Classic. De Firefly Mini zat echter wat los in de medium Victorinox zakmessen, derhalve gebruikte ik daarvoor de Regulair. De Firefly ’s zijn wat mij betreft een echte aanbeveling waard, door zoveel vernuft en het feit dat het een echt werkende vuurstarter is .

Thumbs up                                                 

                                              EEN AANBEVELING WAARD.

DANKBETUIGING: Met dank aan Eric Mc.Cormick van Tortoisegear.com voor het beschikbaar stellen van de gemixte set Firefly’s. Bekijk a.u.b. ook zijn bedrijfswebsite op: https://tortoisegear.com/product-category/all-products/firefly-fire-starters/.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.