SRM-RUBIK 7228L-MB2 VOUWMES

HET NIEUWE SRM-RUBIK 7228L-MB2 VOUWMES IN DE GROTE EN GROEN/ANTRACIET KLEURIGE  UITVOERING.

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Enige tijd geleden heb ik na de omvangrijke veldtesten mijn eerste SRM-review op dit medium gemaakt over de hier in Nederland redelijk onbekende SRM-vouwmessen uit China. Hopelijk heb ik met deze review de zeer goede SRM-messen onder uw aandacht gebracht. Zie daarvoor ook deze weblink op: http://www.bushcraft.nl/srm-knives. Het nieuwe hier te testen en te reviewen SRM-vouwmes is de fraaie RUBIK 7228L- MB2 met een zwart lemmet en zwarte Micarta handgreep.

SRM logo

DE BESCHRIJVING VAN DE SRM RUBIK 7228L- MB2 (LARGE UITVOERING).

De naam van dit SRM vouwmes stamt af van de magische Rubik Cube uit mijn jeugd. Het fraaie vouwmes is door zijn ANBI-Lock vergrendelsysteem, zijn dubbelzijdig aangebrachte duimknoppen op het lemmet en de zonder gereedschap en snel verwisselbare kledingclip volledig dubbelzijdig bruikbaar. De SRM Rubik L is dus voor rechts als ook linkshandige gebruikers gemakkelijk te gebruiken.

HET LEMMET: Het clippuntvormige, zwarte, vlakgeslepen lemmet is uit het Chinese roestvaste 10Cr15CoMoV lemmetstaal vervaardigd, wat ongeveer qua samenstelling & prestaties nagenoeg vergelijkbaar is met het Japanse VG-10 roestvaststaal. Het stevige lemmet heeft een flinke buik/Belly en voor de snelle en eenhandige openingswijze een dubbelzijdig aangebracht duimknop. Op de lemmet rug zitten ter hoogte van de duimpositie slipvaste duimrillen (Jimping), waardoor het lemmet onder natte omstandigheden toch goed “te sturen” is. En net onder die lemmet rug bevindt zich voor een kosmisch effect een lange maar smalle horizontale optisch fraaie gleuf /Fuller (vroeger zou je het een kleine bloedgleuf noemen). Het lemmet heeft geen vingeruitsparing of slijpronding, derhalve kun je bij het snijden van bijvoorbeeld hout, direct alle benodigde snijkracht daarvoor inzetten/gebruiken.

close up lemmet

OPENENEN LEMMET: Het lemmet kan eenhandig geopend worden door middel van een van de twee/dubbel op het lemmet aangebrachte duimknoppen. Aan het eind van de lemmet rotatie valt de kruispen van het AMBI-LOCK vergrendelsysteem over de korte lemmettang en vergrendelt het lemmet “bomvast”!

DE CROSS BAR AMBI-LOCK/ KRUISPIN VERGRENDELING: Het precies maken van alle componenten van dit vergrendelmechanisme is het punt om een hoogwaardige AMBI-LOCK te vervaardigen. Ze hebben bij SRM dat namelijk al vele jaren voor andere merken gedaan. Dus nu doen ze het voor hun eigen SRM-messen, met dezelfde kwaliteit, waarop u echt kunt vertrouwen.  De twee grote voordelen van dit type vergrendelsysteem zijn, is dat het dankzij zijn stalen kruispen een van de sterkere en daardoor veiliger vergrendelsystemen is.   

HET SNEL ORTHODOX OPENEN VAN HET LEMMET VOOR DE RECHTSHANDIGE GEBRUIKER: Dankzij de Cross Bar AMBI-LOCK/Kruispin vergrendeling is het lemmet razendsnel ook zonder de duimknoppen van het lemmet te openen. Hoe je dat doet: Door het gesloten vouwmes plat en met de lemmetzijde naar links voor je te houden, dan de dubbelzijdige duimknoppen van de AMBI-LOCK naar achteren te trekken en direct met een soepele snelle polsbeweging voor de rechtshandige gebruikers snel naar rechts te bewegen en deze dubbelzijdige duimknoppen direct los te laten (wel op eigen risico, he). Maar het grootste voordeel van Cross Bar AMBI-LOCK/Kruispin vergrendeling is dat het veel gebruiksvriendelijker en gebruiksveiliger is dan het veelvuldig toegepaste Liner-Lock vergrendelsysteem. Simpel doordat je bij het ontgrendelen en inklappen van het zeer scherpe lemmet, de vingers weg uit de lemmet rotatieweg hebt (en dus minder pleisters of zelfs een dokter voor de hechtingen nodig hebt).  

DE HANDGREEP: De samengestelde handgreep is opgebouwd uit twee geskeletteerde zwarte roestvaststalen (420 RVS) montageplaten/ Liners die keurig verzonken in de twee opgeschroefde gestructureerde donkergroen/antraciet kleurig Micarta greep platen zitten. De handgreep heeft een brede vingeruitsparingen voor je wijsvinger en herbergt ook het sterke en gebruiksvriendelijk Ambi-Lock vergrendelsysteem en tevens de unieke zonder gereedschap omzetbare zwarte roestvaste “Deep Carry” kledingclip, die aan het eind ervan gefixeerd zit. Micarta is overigens een zeer robuust greep materiaal, het is een ruimtevaart composietmateriaal van linnen en sterk kunsthars en dit Micarta materiaal wordt door langdurig gebruik of tijdens nat gebruik vanzelf slipvaster. Aan het eind van de handgreep bezit deze een polsriemoog om in combinatie van een pols/vangriem mogelijk verlies van dit fraaie vouwmes te voorkomen.

DE “TOOL FREE” AMBI CLIP KLEDINGCLIP: De naam zegt het al, deze gepatenteerde zwart stalen kledingclip is zonder gereedschap te verwisselen/ opnieuw te plaatsen. Hij heeft een twee posities plaatsing (links/rechts), maar wel altijd met de lemmetpunt omhoog/ Tip up draagwijze. Ik ben benieuwd naar de goede werking en blijvend goede fixatie van deze sublieme kledingclip in de handgreep.

 

 stilleven

Het wisselen van de kledingclip positie: Om deze kledingclip eenvoudig en snel van standaard draagpositie te verwisselen, hoef je slechts de twee licht verende “benen” van deze kledingclip aan de bovenzijde iets samen te knijpen, dit om de fixatie in de ligplaats van de roestvaststalen montageplaat/Liner op te heffen. Nu kun je de kledingclip uit deze ligplaats omhoog te trekken en aan de andere zijde van de handgreep weer terug te plaatsen. Zeg nou zelf, dat is superslim bedacht! Of als u om het vouwmes wat smaller te maken om deze los in de broekzak te dragen, deze kledingclip eruit te laten. Zou ik zelf niet doen, maar als het toch zo wilt, gebruik dan wel een vangkoord tegen mogelijk verlies van dit fraaie vouwmes.

kleding clip

                                             DE “TOOL FREE” AMBI CLIP KLEDINGCLIP.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE SRM RUBIK 7228L- MB2 VOUWMES.

LEMMET MATERIAAL:

10Cr15CoMOV

LEMMET FINISH:

Black Wash.

LEMMET HARDHEID:

58-60 HRC.

LEMMET VERGRENDELSYSTEEM:

Ambi-Lock

LEMMET LENGTE:

9,2 cm.

LEMMET BREEDTE:

28,5 mm.

LEMMET DIKTE:

3,1 mm.

GEMETEN STERKTE SNEDE:

0,5 mm.

OFFICIELE OPENINGSWIJZE LEMMET:

Manueel eenhandig door duimknop.

ONTGRENDELEN LEMMET:

Door het naar achteren trekken van de onder veerdruk staande geribbelde duimknoppen van de AMBI-Lock.

MATERIAAL LINERS:

420 RVS.

BIJZONDERHEDEN LINERS:

Geskeletteerd (om het draaggewicht te verminderen).

MATERIAAL SPACER:

Kunststof.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

Blackish USA Micarta, uit U.S.A geïmporteerd Micarta (donkergroen/antraciet).

LENGTE HANDGREEP:

10,5 cm.

BREEDTE HANDGREEP:

26,5 mm.

BREEDTE HANDGREEP MET KLEDINGCLIP:

16 mm.

BREEDTE HANDGREEP ZONDER KLEDINGCLIP:

12 mm.

GREEP BREEDTE MET

KLEDINGKLIP/ AMBI PALLEN:

15,5 mm.

MATERIAAL LEMMET PLAATJES:

Fosfor brons.

 

BIJZONDERHEDEN KLEDINGKLIP:

Deze “Tool Free” Ambi kledingclip is gepatenteerd omdat deze uniek en zonder gereedschap te verwisselen/ opnieuw te plaatsen is.

MES LENGTE GESLOTEN:

12 cm.

MES LENGTE OPEN:

20,6 cm.

DRAAGGEWICHT:

Circa 100 gram (zonder zelf gevlochten en bevestigd “Snake Dot” koordje).

 

DE BEGINSITUATIE/NULMETING:

PLUS:

  • Scheermesscherp zo uit de doos.
  • Het sterke AMBI-LOCK vergrendelsysteem.
  • Sierlijk lemmet met genoeg buik om als jachtmes dienst te doen.
  • Gemakkelijk verwisselbate “Tool Free” kledingclip.
  • Fosfor bronzen lemmetplaatjes die sterk zijn, een lage wrijvingscoëfficiënt hebben, en goed resistent betreffende vocht en vuil zijn.
  • De slipvaste donkergroen/antraciet kleurige USA-made Micarta greep platen.

MIN:

  • Horizontale beweegbaarheid kledingklip.

 

 beginnen met hakken

DE EDC EN VELDTESTEN.

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN: Bij het falen en/of het afbreken van een lemmetdeel, bij het falen/afbreken van een deel van het vergrendelsysteem en/of steunend handgreep deel wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft firma SRM het nieuwe Rubik vouwmes aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe SRM-review voor u. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

DE PRESTATIES, DE BEVINDINGEN EN SCORE’S VAN DE SRM RUBIK 7228L- MB2 VOUWMES.

DESIGN:

Zeer goed/ ****.

PRODUCTIE KWALITEIT:

Zeer goed/ ****.

FIT & FINISH:

Zeer goed/ ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed/ ****.

 

 

SCHERPTE TEST HAREN ONDERARM:

Zeer goed/ ****.

 

 

 zeer scherp

 

DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK:

Zeer goed/ ****.

VERWISSELGEMAK KLEDINGCLIP:

Zeer goed/ ****.

FUNCTIONALITEIT EN FIXATIE KLEDINGCLIP:

Goed tot zeer goed/ ***half.


Comfort handgreep


COMFORT HANDGREEP:

Goed tot zeer goed/ ***half.

SOEPELHEID OPEN EN SLUITEN LEMMET:

Zeer goed/ ****.

VERGRENDELTEST/ SPINE WHACK TEST:

Zeer goed/ ****.


karton snijden


DE KARTON SNIJTESTEN:

Zeer goed/ ****.

DE TOUW SNIJTESTEN:

Zeer goed/ ****.


touw snijden


DE EDC AARDAPPELEN SCHILTEST:

Goed tot zeer goed/***half.

DE APPEL SCHILTEST:

Goed tot zeer goed/***half.

VLEES & WORST SNIJDEN:

Zeer goed/ ****.


vlees snijden


RONDOM DOORSNIJDEN DIKKE TAKKEN:

Zeer goed/ ****.

TONDEL SNIJDEN:

Goed tot zeer goed/***half.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Goed tot zeer goed/***half.

HOUT SCHAVEN:

Goed tot zeer goed/***half.

LICHT BATONNEREN:

Zeer goed/****.

vuurstok maken

hout splijten


DOORHAKKEN DUNNE TAKKEN:

Goed tot zeer goed/***half.

STANDTIJD:

Zeer goed/****.

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE SRM RUBIK VOUWMES.

 

 

Zeer goed/ Very Good/ Sehr Gut/****.


RESUME: Sinds het ontstaan van SRM in 1998 is het design, zijn de gebruikte materialen en is de fabricage kwaliteit & controle daarop mijns inziens sterk verbeterd. Met andere woorden, de messen van SRM horen in de rij van de bekendere en betere Chinese messenmerken.

HET REDDEND ZAKMES: Een klein meisje uit de buurt had haar veters niet goed gestrikt en tijdens het fietsen draaide er een vast om de trapper-as heen en daardoor viel ze rond 17.00 uur midden op een vrij drukke weg in de woonwijk. Ik liet net de hond uit en hoorde haar flink GILLEN, draaide me om en zag haar midden op die weg liggen, dus rende ik naar haar toe. Ik heb toen direct geprobeerd die vastgedraaide veter los te krijgen. Dat lukte niet, want deze zal muurvast om de trapper-as gedraaid. Daarna met mijn SRM Rubik L reddend zakmes die rotte veter NOODGEDWONGEN maar snel doorgesneden en haar snel met fiets en al naar de kant gebracht. Daar snel de getroffen enkel bekeken (het viel mee) en toen meegegaan naar haar oma die op haar paste in haar huis. Aan haar het advies gegeven om de enkel goed te bekijken en deze even goed te koelen. Moraal van het verhaal: zorg ervoor dat de veters altijd goed gestrikt zijn, draag altijd een scherp zakmes in je zak en streef ernaar om elke dag een goede daad te doen.

 veters vast                                                                                      

                                        DOORGESNEDEN VETER.

DANKBETUIGING: Mijn dank betreffende deze nieuwe review gaat uit naar mevrouw Eva van SRM-Knives voor het direct beschikbaar stellen van het SRM-testmodel. Zonder dat had deze tweede SRM-review voor onze volgers NIET gemaakt kunnen worden. Hartelijk dank daarvoor! Thank You SRM-Knives!

Bekijk voor andere SRM-modellen ook hun fraaie website op https://srmknives.com/collections/all’.

www.bushcraft.nl