SRM 9203-MR2 vouwmes

DE NIEUWE SRM 9203-MR2, “MOOI ROOD IS ECHT NIET LELIJK”.
By: Henk “The Knife”Kraaijvanger.

 

Het gebezigde statement ”mooi rood is echt niet lelijk”, sloeg en slaat eigenlijk in principe op de meisjes met lange mooie rode haren uit mijn komende jeugdherinneringen van lang geleden. Over die rode haren had mijn vader zaliger over hun vurigheid het destijds ook al. Ook ik heb destijds kortstondig een vriendin met rode haren gehad en dat gaf echt “vuurwerk”. Jaren geleden heeft zelfs een zeer populaire lokale Volkszanger uit de Achterhoek, daar een succesvol lied over gezongen. Luister zelf maar eens naar deze hit op: https://www.youtube.com/watch?v=TZRMCtVYq4I.

OPVALLEND: Rood is eigenlijk een opvallende kleur, die veel gebruikt wordt om “te doen stoppen, gevaar” en/of contrasten aan te duiden of om Gear gemakkelijk terug te laten vinden. Dus dankzij die voorwerpen met een rode kleur zijn deze in begroeide ondergronden zoals reeds gezegd ECHT gemakkelijker terug te vinden. Daarom was de standaardkleur van de multifunctionele Zwitserse Officiersmessen destijds veelal ROOD. Behalve bij de multifunctionele Zwitserse messen uit de Bail-Out Survivalkits van Koninklijke Luchtmacht, die waren namelijk van fraaie “Luchtmacht Blauwe” greep platen voorzien.  

Mooi Rood

HET SNEL KUNNEN TERUGVINDEN: Het snel kunnen terugvinden van je belangrijkste stuk snijgereedschap is erg belangrijk, dat mede bepaalt of je het onder zware omstandigheden in remote gebieden redt of niet en is dus van levensbelang. “Het goed aan de weg timmerende” nieuwe Chinese bedrijf SRM Knives, onderdeel van het Chinese moederbedrijf SANRENMU heeft dat feit mijns inziens ook onderkend en op een nieuw “Upgraded” 9203-MR2 model, ook rode Micarta greep platen gemonteerd.  En inderdaad naast erg functioneel is ”mooi rood” op een vouwmes “echt niet lelijk”.

By the Way: naast rood is ook blauw een in de natuur weinig voorkomende en dus opvallende kleur, dus SRM Knives heeft ook een gelijkend model met blauwe greep platen.

SRM Logo                                                 

DE SRM 9203-MR2.

De SRM 9203-MR2 is mijns inziens de “Upgraded” versie van door mij uitermate uitvoerig geteste SRM 9201.  Zie ook de weblink daarvan op: http://www.bushcraft.nl/srm-knives.

DE VERSCHILLEN TUSSEN DE GETESTE SRM 9201 EN DE NIEUWE SRM 9203-MR2:

  • Gebruikte lemmetstaal.
  • Materiaal en kleur greep platen.
  • Kleur van de afwerking.
  • Kledingklip
  • Extra schroefje op de 9203-MR2.
  • De aankoopprijs.

                                                                              

Naast een sterke vergrendeling van het scherpe lemmet is het grootste voordeel van Cross Bar AMBI-LOCK/Kruispin vergrendeling dat het veel gebruiksvriendelijker en gebruiksveiliger is dan het veelvuldig toegepaste Liner-Lock vergrendelsysteem. Simpel doordat je bij het ontgrendelen en inklappen van het zeer scherpe lemmet, de vingers weg uit de lemmet rotatieweg hebt.

SRM 9203 met patch 

DE BESCHRIJVING VAN DE SRM 9203-MR2.

HET LEMMET: Het lange klippuntvormige, zwarte en vlakgeslepen lemmet is uit het Chinese roestvaste 10Cr15CoMoV lemmetstaal vervaardigd, wat ongeveer qua samenstelling & prestaties nagenoeg vergelijkbaar is met het Japanse VG-10 roestvaststaal. Het stevige lemmet heeft voor de snelle en eenhandige openingswijze een uitgefreesd druppelvormig duim oog in het lemmet. Het lemmet roteert op twee fosforbronzen lemmet-as/lemmet-as lager plaatjes, waardoor het minder gevoelig voor schokken, vuil en vocht is. Op de lemmet rug zitten ter hoogte van de duimpositie slip vaste duimrillen (Jimping), waardoor het lemmet onder natte omstandigheden toch goed “te sturen” is. Het lemmet heeft geen vingeruitsparing, maar wel een klein slijpvlak, derhalve kun je bij het snijden van bijvoorbeeld hout, direct alle benodigde snijkracht daarvoor inzetten/gebruiken.

DE WERKING VAN HET AXIS-VERGRENDELSYSTEEM: Het AXIS-type vergrendelsysteem bestaat uit een gehard stalen vergrendel-as met twee integrale slip vaste geribbelde duimknopen (links/rechts).   Die vergrendel-as kan in een horizontaal gleufsysteem in de montageplaten /Liners van links naar recht bewegen. Deze vergrendel-as wordt bij het geopende lemmet onder veerdruk van twee zogenaamde Omega-veren, die zich in de ruimtes onder de greep platen bevinden, naar links en naar voren en daardoor boven de korte lemmettang geduwd, waardoor het lemmet zeer solide en dus veilig vergrendeld wordt. 

Axis slot 

                                  

                                             HET AXIS-LOCK VERGRENDELSYSTEEM.

 

Maar een van de grotere voordelen van Cross Bar AMBI-LOCK/Kruispin vergrendeling is naast de solide vergrendeling dat het veel gebruiksvriendelijker en gebruiksveiliger is dan het veelvuldig toegepaste Liner-Lock vergrendelsysteem. Simpel doordat je bij het ontgrendelen en inklappen van het zeer scherpe lemmet, je de vingers weg tijdens dit inklappen uit de lemmet rotatieweg kunt houden. Kun je aan de bar non-verbaal tien bier blijven bestellen!

DE HANDGREEP: De samengestelde handgreep is opgebouwd uit twee inpandig en geskeletteerde zwarte roestvaststalen (420 RVS) montageplaten/ Liners, die keurig verzonken in de twee opgeschroefde gestructureerde rode Micarta greep platen zitten. Die handgreep heeft een brede vingeruitsparingen voor je wijsvinger en herbergt ook het sterke en gebruiksvriendelijk Ambi-Lock vergrendelsysteem en tevens de unieke zonder gereedschap omzetbare zwarte roestvaste “Deep Carry” kledingclip, die aan het eind ervan gefixeerd zit. Het gebruikte Micarta is overigens een zeer robuust greep materiaal, het is een ruimtevaart composietmateriaal van linnen en sterk kunsthars en dit Micarta materiaal wordt door langdurig gebruik of tijdens nat gebruik vanzelf slip vaster, het neemt je huidvetten op en krijgt je dus je “eigen handpatina”.  Aan het eind van de handgreep bezit de handgreep ook nog een speciaal polsriemoog om in combinatie van een pols/vangriem mogelijk verlies van dit fraaie vouwmes te voorkomen.

DE “TOOL FREE” AMBI CLIP KLEDINGCLIP: De naam zegt het al, deze gepatenteerde zwart stalen kledingclip is zonder gereedschap te verwisselen/ opnieuw te plaatsen. Hij heeft een twee positie plaatsing (links/rechts), maar wel altijd met de lemmetpunt omhoog/ Tip up draagwijze.

 

DE SPECIFICATIES VAN DE SRM 9203-MR2.

LEMMET VORM:

Lange klippunt & Long Clippoint.

 

LEMMET MATERIAAL:

Chinees 10Cr15CoMoV roestvaststaal, dat volgens zeggen gelijkwaardig is met het Japanse VG-10 RVS.

LEMMET HARDHEID:

HRC 58- 60.

LEMMET AFWERKING:

Zwart/ Black Stonewash.

LEMMET OPENINGSWIJZE (OFFICIEEL):

Manueel en eenhandig door druppelvormig duim oog in lemmet.

LEMMET OPENINGSWIJZE(ORTHODOX):

Met snelle polsbeweging (zie onder).

ONTGRENDELEN LEMMET:

Door het naar achteren trekken van de onder veerdruk staande geribbelde duimknoppen van de Ambi-Lock.

LEMMET VERGRENDELING SYSTEEM:

Ambi-lock.

BIJZONDERHEID AMBI-LOCK:

Voor sterke en positieve vergrendeling. Zowel links als rechts te ontgrendelen.

LEMMET LENGTE:

89,8 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

28,2 mm.

LEMMET DIKTE:

3,1 mm.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN: 

420 roestvaststaal, geskeletteerd en gezwart.

MATERIAAL LEMMET PLAATJES/LAGER:

Fosfor bronzen plaatjes rond de lemmet-as.

MATERIAAL GREEP PLATEN:

Rode Micarta greep platen.

 

BIJZONDERHEDEN KLEDINGKLIP:

Diep dragend, rechts gemonteerd met lemmetpunt omhoog/ demontabel voor links plaatsing.

MATERIAAL SPACER:

Zwarte G10 kunststof.

BRUIKBARE GREEP LENGTE:

10 cm.

MAXIMALE GREEP BREEDTE:

25 mm.

GREEP DIKTE ZONDER KLEDINGKLIP:

11,3 mm.

GREEP DIKTE MET KLEDINGKLIP/ AMBI PALLEN:

13,7 mm.

LENGTE INGEKLAPT:

11,8 cm.

LENGTE UITGEKLAPT:

20,6 cm.

DRAAGGEWICHT:

86 gram.

ADVIESPRIJS/ MSRP:

$69.95

 

UITLEG VOOR/BIJ HET GEBRUIK.

HET WISSELEN VAN DE KLEDINGCLIP POSITIE: Om deze unieke kledingclip eenvoudig en snel van standaard draagpositie te verwisselen, hoef je slechts de twee licht verende “benen” van deze kledingclip aan de bovenzijde iets samen te knijpen, dit om de fixatie in de ligplaats van de roestvaststalen montageplaat/Liner op te heffen. Nu kun je deze kledingclip uit deze ligplaats omhoog te trekken en aan de andere zijde van de handgreep weer terug te plaatsen. Zeg nou zelf, dat is superslim bedacht!  Of als u om het vouwmes wat smaller te maken om deze los in de broekzak te dragen, deze kledingclip eruit te laten. Zou ik zelf niet doen, maar als U het toch zo wilt, gebruik dan wel een vangkoord tegen mogelijk verlies van dit fraaie vouwmes, want hij kan bij het zitten zo maar uit uw broekzak glippen.

clip verwijderen   

                 HET SAMENKNIJPEN VAN DE VERENDE BENEN VAN DE KLEDINGCLIP.

 

omhoog trekken   

                                  HET NAAR BOVEN UITNEMEN VAN DE KLEDINGCLIP.

HET OPENENEN VAN HET LEMMET: Het lemmet kan eenhandig (links of rechtshandig) geopend worden door middel een roterende snelle duimactie van je duim in het druppelvormig duim oog in/op het lemmet. Aan het eind van de lemmet rotatie valt de kruispen van het AMBI-LOCK vergrendelsysteem over de korte lemmettang en vergrendelt tezamen met de inpandige stoppin, het lemmet “bomvast”!

HET SLUITEN VAN HET GEOPENDE LEMMET: Trek de dubbelzijdige duimknoppen van de AMBI-LOCK strak naar achteren, daarna kun je het lemmet met je andere hand in de handgreep roteren /inklappen. Houdt daarbij je vingers weg van de lemmetsnede.

HET SNEL ORTHODOX KUNNEN OPENEN VAN HET LEMMET VOOR DE RECHTSHANDIGE GEBRUIKER (WEL OP EIGEN RISICO): Dankzij de Cross Bar AMBI-LOCK/Kruispin vergrendeling is het lemmet razendsnel en ook zonder de druppelvormig duim oog van het lemmet te openen. 

Hoe je dat doet? Door het gesloten vouwmes plat en met de lemmetzijde naar links voor je te houden, je vingers daarbij achter de kledingclip houden/haken en de dubbelzijdige duimknoppen van de AMBI-LOCK strak naar achteren te trekken. Dan direct met een soepele en snelle polsbeweging voor de rechtshandige gebruikers het vouwmes snel zijdelings naar rechts te bewegen en daarbij deze dubbelzijdige duimknoppen echt snel los te laten om het geopende lemmet automatisch te laten vergrendelen.                                                  

HET SLUITEN VAN HET GEOPENDE LEMMET: De dubbelzijdige duimknoppen van de AMBI-LOCK strak naar achteren te trekken en vasthouden. Dan ietwat “licht schuddend” het lemmet in de handgreep laten roteren.

 

DE VELD EN E.D.C. TESTEN:

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING. Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de firma SRM Knives helemaal uit China het fraaie SRM-vouwmes en de SRM-patch aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze veldtest & nieuwe SRM-review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Dus geen handjeklap, geen stalorders dus en wel meten is weten! En nee, ik sta niet op hun betaallijst.

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELDTESTEN.
Bij het afbreken van een lemmetdeel, vergrendeling of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 ***** sterren. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed).

 

DE BEGINSITUATIE/NULMETING:

PLUS/TOP:

+ Fraai gestyld en met functioneel design.

+ Scheermesscherp “Out of the Box.” Was in staat mijn onderarmharen precies af te scheren!

+ Keurig met stoffen hoesje en paperassen afgeleverd.

+ Door geskeletteerde montageplaten vrij licht van draaggewicht doch zeer robuust.

+ Fraaie rode Micarta greep platen.

+ Diep in de broekzak te dragen kledingklip, die zonder gereedschap snel omzetbaar is.

MIN/VOOR VERBETERING VATBAAR: 

- Lemmet was axiaal vrij strak afgesteld, moest na oliën wat “inlopen”. En nee, ik schroef om de tests zuiver te houden, daarbij niets losser (of vaster).

 

DE EDC & VELDTESTEN EN DE BIJHORENDE PERSOONLIJKE BEOORDELINGEN.

 

ALGEMEEN & BEGIN:

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

FUNCTIE & DESIGN:

Uitmuntend goed/ ****half.

PRODUCTIE KWALITEIT:

Zeer goed/ ****.

FIT & FINISH:

Zeer goed/ ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN VOOR HET GELD:

Zeer goed/ ****.

VERGRENDELTEST/ SPINE WHACK TEST:

Zeer goed/ ****.

SOEPELE LOOP LEMMET IN HET BEGIN:

Goed tot zeer goed/***half. Lemmet was axiaal wat te strak afgesteld, moest echt “inlopen”.

CENTRERING LEMMET PUNT GESLOTEN:

Goed tot zeer goed/***half. Deze wijst “ietsje pietsie” wat naar links.

SCHERPTE TEST HAREN ONDERARM:

Uitmuntend goed/****half. Uitmuntend goed/****half. Geen foto ervan, want zwarte onderarmharen op een zwart lemmet fotograferen lukt niet correct.

 

 

 

 

GEBRUIK IN HET VELD.

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK:

Zeer goed/ ****.

KLEMMING KLEDINGCLIP DUNNE STOF:    

Goed tot zeer goed/***half.

KLEMMING KLEDINGCLIP DIKKE STOF:

Zeer goed/ ****.

BEDIENGEMAK VOUWMES & OPENEN EN SLUITEN LEMMET:    

Zeer goed/ ****.

DE KARTON SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

   

zeer scherp door het karton

 

diverse touwen snijden

DE TOUW SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

 

 

DOORSNIJDEN TAKKEN:

Zeer goed/****.

AANPUNTEN TAKKEN:

Zeer goed/****.

 tondel snijden


TONDEL SNIJDEN/MAKEN:

Zeer goed/****.

dunne takjes splijten


LICHT BATONNEREN:

Zeer goed/****.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Zeer goed/****.

SPECIFIEKE HOUTBEWERKING/VORK BIJWERKEN:

Zeer goed/****.

SCHAVEN TONDEL:

Zeer goed/****.

hout schaven


brood snijden


E.D.C. GEBRUIK IN DE KEUKEN:

Zeer goed/****.

 

 

 

 

NA DE VELDTESTEN.

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

SOEPELE LOOP LEMMET NA LANGDURIG GEBRUIK:

Zeer goed/****.

STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERPBLIJVEN:

Zeer goed/****.

SLIJTAGE BESTENDIGHEID (ZICHTBAAR):

Uitmuntend goed/**** half.

ROEST/CORROSIE BESTENDIGHEID:

Zeer goed/****.

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed/****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

 

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN HET SRM VOUWMES 9203-MR2.

 

 

ZEER GOED/VERY GOOD/           SEHR GUT.


RESUME. Ik vind de slip vaste Micarta als materiaal voor greep platen voor echte gebruiksmessen een zeer goede keuze. En daarbij is “mooi rood echt niet lelijk” en ook gemakkelijker in het veld terug te vinden.                                                                                                   

Het lemmet kwam scheermesscherp zo uit de doos, wat mijns inziens natuurlijk ook zo hoort. Hoort u dat feit ook heren/dames messen fabrikanten?  

De axiale lemmet speling van de lemmet-as & lemmet-as lager plaatjes was in het begin “af fabriek” echter wat strak afgesteld, deze lemmet-as & lemmet-as lager plaatjes moesten eerst geolied worden om daarna tijdens het veelvuldige veldgebruik “in te lopen”. Dat “inlopen” heeft het lemmet ook zeer goed gedaan, je kon het lemmet (na enige training) zelfs met een soepele en snelle polsbeweging zeer goed openen!

Uiteraard heb ik conform de zuiverheid van deze veldtest en review, zoals reeds gezegd, de lemmet-as bewust niet losser gedraaid, want “meten is weten”.                                                    

In de praktijk was het vouwmes zeer veilig en gemakkelijk hanteerbaar en presteerde het zeer scherpe lemmet gemiddeld zeer goed. De SRM 9203-MR2 is zeer solide gemaakt en met het juiste gebruik en daarbij horende onderhoud, een bezit voor jaren. En bij het verlies in het bos ook sneller terug te vinden ook. Als een ander je tenminste niet voor is geweest, die dan denkt “leuk voor thuis”!

 

DANKBETUIGING. Mijn dank gaat uit naar mevrouw Eva van SRM-Knives voor het direct beschikbaar stellen van het nieuwe SRM 9203-MR2 vouwmes. Zonder dat had deze SRM-review echt NIET gemaakt kunnen worden.                                                                                               

Hartelijk dank daarvoor! / Thank You SRM-Knives! Bekijk voor andere SRM-modellen ook hun fraaie website op https://srmknives.com/collections/all’.

www.bushcraft.nl