SRM 255L-GP

HET NIEUWE SRM MONOFRAME FOLDING KNIFE MODEL 255L-GP.   

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

INLEIDING & TIJDBRUGGETJE NAAR HET MONO-FRAME. Ik heb in mijn “eerste 20 jaar van mijn leven” voordat ik in militaire dienst ging, vanaf mijn 15 als vakantiewerk naast echt fysiek zwaar werken (dat kunnen niet veel Haagse politici nu echt zeggen) ook nog allerlei bezigheden ook nog andere sportieve passies en hobby gehad, zoals hiking; kamperen; hutten maken; hardlopen; fietsen; zwemmen; vissen; kanoën; roeien; moto-cross; sport & Combat schieten; bergwandelen; Fieldcraft & survival en later “het Disco-swingen”. Nu dus ook Bushcraft met Hiking en mijn nu gebruikte “survival-skills” heb ik destijds/lang geleden “min of meer noodgedwongen” zelf verder doorontwikkeld doordat dit mijn nevenfunctie (destijds een van de vele) ook militaire “Stay Behind” Demolution Man/ pyrotechnische vernieler was.

MONO-FRAME. Bij deze na mijn bovenstaande jeugdige activiteiten en de brug naar de mono-frame. Ik heb bij de moto-cross zelfs KNMV-wedstijden gereden, maar op een gegeven moment werd het toch te duur voor mij om “qua techniek (lees snelle en betrouwbare PK’s) bij te blijven”/door te kunnen blijven gaan. Ook kwam destijds de fraaie, innovatieve en qua constructie stijvere/steviger en daardoor veel duurdere techniek van een mono-frame en mono shock motoren veerring in zwang, die ook nog gewicht besparend was. Die stijvere/steviger mono-frame techniek komt nu zelfs in de messenindustrie voor, getuige onder andere de nieuwe innovatieve en goed betaalbare SRM 255L-GP Folder.                               

 SRM fabriek                

                                         DE GEAVANCEERDE SRM MESSENFABRIEK.

De grondleggers van SRM Knives hebben sinds 1998 al ervaring in het maken van betaalbare scherpe messen voor in de praktijk. Voor de geschiedenis van SRM Knives gelieve a.u.b. mijn ouder SRM-reviews te raadplegen. Als extra service, hierbij de eerste: http://www.bushcraft.nl/srm-knives.

                                           

 Logo SRM

DE BESCHRIJVING VAN DE SRM 255L-GP FOLDER. Groen staat bekent als een rustgevende kleur en deze kleur gaat ook nagenoeg geheel op in een bosrijke omgeving. Goed voor de aan het zicht onttrekkende militaire activiteiten/ of Bushcraft werkzaamheden, want het motto daarvoor luidt: “zien zonder gezien te worden”, dat is de kunst van het waarnemen en het onttrekken daaraan. En gezien de gecombineerde groen/zwart kleur/signatuur voldoet het SRM 255L-GL vouwmes hier wel erg goed aan. Maar ook het lemmet moet af fabriek zeer scherp zijn om uitschieten en daardoor mogelijke verwondingen te kunnen voorkomen en deze moet ook snel inzetbaar zijn (dus snel te openen) met uiteraard een positief veilig vergrendelsysteem.

HET LEMMET: Het licht droppointvormige, zwarte en vlakgeslepen lemmet is uit het Chinese roestvaste 10Cr15CoMoV lemmetstaal vervaardigd, wat ongeveer qua samenstelling & prestaties nagenoeg vergelijkbaar is met het Japanse VG-10 roestvaststaal. Het sierlijke lemmet is van een zwarte PVD-coating voorzien en heeft voor de snelle eenhandige openingswijze een dubbelzijdig aangebrachte duimknop in de lemmet rug gemonteerd. Het lemmet roteert zeer soepel dankzij het gebruikte kogellager systeem, het vergrendelsysteem en de juiste lemmetafstelling. Het lemmet heeft geen echte vingeruitsparing, maar wel een vrij grote slijpaanslag.

Aanzicht lemmet

DE WERKING VAN HET CROSS BAR AMBI-LOCK/KRUISPIN VERGRENDEL-SYSTEEM: Het Cross Bar Ambi-Lock/Kruispin lemmet vergrendelsysteem bestaat uit een gehard stalen vergrendel-as met twee integrale slip vaste geribbelde duimknopen (links/rechts). Die vergrendel-as kan in een horizontaal sleufsysteem in de montageplaten /Liners van links naar recht bewegen.

Deze vergrendel-as wordt bij het geopende lemmet onder veerdruk van twee zogenaamde Omega-veren, die zich in de ruimtes onder de greep platen bevinden, naar links en naar voren en daardoor boven de korte lemmettang geduwd, waardoor het lemmet zeer solide en dus veilig vergrendeld wordt. Maar een van de grotere voordelen van de Cross Bar Ambi-Lock/Kruispin vergrendeling is dat het naast de zeer solide vergrendeling, ook veel gebruiksvriendelijker en gebruiksveiliger is dan het veelvuldig toegepaste Liner-Lock vergrendelsysteem. Simpel doordat je bij het ontgrendelen en inklappen van het zeer scherpe lemmet, je de vingers weg tijdens dit inklappen uit de lemmet rotatieweg kunt houden.

DE HANDGREEP: De samengestelde handgreep is opgebouwd uit het inpandig gemonteerde zwartstalen Mono-frame met het Cross Bar Ambi-Lock/Kruispin vergrendelsysteem; met daarop de twee opgeschroefde gestructureerde groene Micarta greep platen en het inpandig gemonteerde kunststof montagestuk/ Spacer. De sierlijke maar wel erg stevige handgreep heeft een sierlijke vinger& handpalmverdikking/Finger& Palmswell en “herbergt” zoals reeds genoemd, ook het zeer sterke en gebruiksvriendelijk Cross Bar Ambi-Lock/Kruispin vergrendelsysteem en tevens de unieke zonder gereedschap omzetbare zwarte roestvaste “Deep Carry” Ambi kledingclip, die aan het eind van de handgreep gefixeerd zit. Het gebruikte Micarta van de greep platen is overigens een zeer robuust greep materiaal, het is een ruimtevaart composietmateriaal van linnen en sterk kunsthars en dit Micarta materiaal wordt door langdurig gebruik of tijdens nat gebruik vanzelf slip vaster, het neemt je huidvetten op en krijgt je dus je “eigen handmatige patina”. 

Aanzicht handgreep

Aan het eind van de handgreep bezit de handgreep ook nog een speciale bus, waarom een polsriem gevlochten kan worden. Dit om het mogelijke verlies van dit fraaie SRM-vouwmes te voorkomen.

DE “TOOL FREE” AMBI CLIP KLEDINGCLIP: De naam zegt het al, deze gepatenteerde zwart stalen kledingclip is zonder gereedschap te verwisselen/ opnieuw te plaatsen. Hij heeft een twee positie plaatsing (links/rechts), maar wel altijd met de lemmetpunt omhoog/ Tip up draagwijze.

 

DE BIJZONDERHEDEN EN SPECIFICATIES SRM 255L-GP FOLDER.

HANDGREEP & FRAME:

(*) Mono-Chassis Liner.

VERGRENDEL- EN ONTGRENDELSYSTEEM:

Cross-Bar Ambi-Lock/Kruispin.

KLEDINGKLIP:

(**) Ambi-Clip.

MODEL:

255L-GP.

LEMMET MATERIAAL:

10Cr15CoMoV. Roestvaststaal.

VORM LEMMETPUNT:

Licht droppoint vormig.

LEMMET SLIJPING:

Vlakgeslepen met secundaire V-snede.

LEMMETLENGTE:

82 mm.

LEMMETBREEDTE:

24 mm.

LEMMETDIKTE:

2,65 mm.

LEMMET COATING:

Zwarte PVD.

MATERIAAL HANDGREEP:

Groene G10.

SOORT LINERS:

Mono-Chassis Liner.

BIJZONDERHEID LINER:

Omgebogen stalen U-vormig, wat voor extra stabiliteit zorgt, met op de rug tekst: Stay Ready For More.

LEMMET LAGERING:

M.b.v. een kogellager systeem.

TOTALE LENGTE UITGEKLAPT:

191 mm.

LENGTE INGEKLAPT:

10,9 cm

DRAAGGEWICHT:

70 gram.

ADVIESPRIJS:

USD 72.95.

 

(*) OPMERKING 1: Het Mono-Chassis Liner zorgt ervoor dat Ambi-Lock-messen sterker zijn en soepel, betrouwbaar en duurzaam (blijven) werken.

(**) OPMERKING 2: Met de Ambi-Clip kunnen de gebruikers de posities van de pocketclips eenvoudig en zonder gereedschap veranderen. Het is handig, vooral als je in het veld bent.

 

DE EERSTE INDRUK/NULMETING VAN DE SRM 255L-GP FOLDER.

+ Zeer goed draagbaar Gentleman ’s design.

+ Excellent goede rotatiebeweging van het lemmet, deze opent en sluit heel erg soepel. Ook de vrije val van het verticaal gehouden lemmet na zijn ontgrendeling is excellent goed. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een fabrieksmatig geproduceerd vouwmes met zo’n soepel lopend en vrijvallend lemmet in mij knuisten/handen heb gehad!                                                               

Het SRM R&D departement heeft heel goed naar de opbouwende feedback van mij en uiteraard de andere veldtesters en messenliefhebbers geluisterd en “een en ander” positief gecorrigeerd.

+ Sterke U-vormige stalen Mono-Chassis Liner.

+ Eenhandig en veilig te openen en sluiten van het lemmet, dit dankzij het Cross Bar Ambi-Lock/kruispen vergrendelsysteem. Waardoor de vingers bij het openen en sluiten van het lemmet, veilig uit de rotatieweg van het lemmet kunnen blijven.

+ Scheermesscherp, zo uit de doos.

+ Snel zonder benodigd gereedschap omzetbare Ambi-Clip.

+ Zeer goede prijs & kwaliteitverhouding.

+ Tactische groene kleur greep platen.

 

 

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING. Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de firma SRM Knives het fraaie SRM-vouwmes aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze veldtest & nieuwe SRM-review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Dus geen handjeklap, geen stalorders dus en wel meten is weten! En nee, ik sta niet op hun betaallijst.

DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELDTESTEN. Bij het afbreken van een lemmetdeel, vergrendeling of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 ***** sterren. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed).

 

DE  KORTE GEBRUIKSAANWIJZING VOOR DE INZET.

I. HET OPENENEN VAN HET LEMMET: Het lemmet kan snel eenhandig (links of rechtshandig) door middel een snelle “draaiactie” van je duim op een van de dubbelzijdig aangebrachte geribbelde duimknoppen op het lemmet geopend worden.

Aan het eind van de lemmet rotatie valt de kruispen van het Cross Bar Ambi-Lock/kruispen vergrendelsysteem over de korte lemmettang en vergrendelt tezamen met de inpandige stoppin, het lemmet solide en “bomvast”!

HET SLUITEN VAN HET GEOPENDE LEMMET: Houdt de handgreep verticaal in je hand en houdt daarbij je vingers weg van de lemmetsnede. Trek dan de dubbelzijdige duimknoppen van de Cross Bar Ambi-Lock/kruispen strak naar achteren, daarna kun je door met het vouwmes een lichte beweging te maken het lemmet in de handgreep roteren/sluiten/ inklappen, om daarna de duimknoppen van de Cross Bar Ambi-Lock/kruispen los te laten. Bij dit vouwmes valt het lemmet na het ontgrendelen vanzelf naar beneden.

 

II. HET SNEL ORTHODOX KUNNEN OPENEN VAN HET LEMMET VOOR DE RECHTSHANDIGE GEBRUIKER (WEL OP EIGEN RISICO): Dankzij de soepele lemmet-rotatie en de Cross Bar Ambi-Lock/Kruispen vergrendeling is het lemmet razendsnel en ook zonder het gebruik van een van de dubbelzijdig aangebrachte geribbelde duimknoppen van het lemmet te openen (en te sluiten).

Hoe je dat doet? Door het gesloten vouwmes plat en met de lemmet rugzijde naar links voor je te houden, je vingers daarbij achter de kledingclip houden/haken en de dubbelzijdige duimknoppen van de Cross Bar Ambi-Lock/kruispen strak naar achteren te trekken.

Dan direct met een soepele en snelle polsbeweging voor de rechtshandige gebruikers het vouwmes snel zijdelings naar rechts te bewegen en daarbij deze dubbelzijdige duimknoppen van het Cross Bar Ambi-Lock/kruispen aan het eind van de lemmetrotatie razendsnel los te laten om zo het geopende lemmet automatisch te laten vergrendelen. Dit vergt wel enige oefening.                                               

HET SLUITEN VAN HET GEOPENDE LEMMET: Houdt de handgreep verticaal in je hand en houdt daarbij je vingers weg van de lemmetsnede. Trek de dubbelzijdige duimknoppen van de Cross Bar Ambi-Lock/kruispen strak naar achteren en houdt deze vast. Dan met een iets licht schuddende beweging het lemmet in de handgreep laten roteren/in te klappen om daarna de duimknoppen van de Cross Bar Ambi-Lock/kruispen los te laten.

 

III. HET WISSELEN VAN DE AMBI-CLIP KLEDINGCLIP POSITIE: Om deze unieke kledingclip eenvoudig en snel van standaard draagpositie te verwisselen, hoef je slechts de twee licht verende “benen” van deze kledingclip aan de bovenzijde iets samen te knijpen, dit om de fixatie in de ligplaats van de roestvaststalen montageplaat/Liner op te heffen. Nu kun je deze kledingclip uit deze ligplaats omhoog te trekken en aan de andere zijde van de handgreep weer terug te plaatsen. Zeg nou zelf, dat is superslim bedacht! 

Of als u om het vouwmes wat smaller te maken om deze los in de broekzak te dragen, deze kledingclip eruit te laten. Maar gebruik dan wel een vangkoord om verlies te voorkomen.

 verwisselbare klip                  

                                             DE “TOOL FREE” AMBI CLIP KLEDINGCLIP.

ALGEMENE BEVINDINGEN BETREFFENDE DE SRM 255L-GP FOLDER.

-  FUNCTIE & DESIGN: Uitmuntend goed/****half.

-  PRODUCTIE KWALITEIT: Uitmuntend goed/****half.

-  CENTRERING LEMMETPUNT GESLOTEN: Uitmuntend goed/****half.

-  FIT & FINISH: Uitmuntend goed/****half.

-  SOEPELHEID LEMMET ROTATIE/”LEMMETGANG”: Excellent goed/*****.

-  VRIJE VAL VERTICAAL STAANDE LEMMET NA HET ONTGRENDELEN: Excellent goed/*****.

-  ROBUUSTHEID LEMMETVERGRENDELING & SPINE WHACK: Zeer goed/****.

-  COMFORT HANDGREEP: Zeer goed/****.

-  HANTEERBAARHEID VOUWMES: Zeer goed/****.

-  DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK: Zeer goed/****.

-  FUNCTIE/KLEMMING KLEDINGCLIP: Zeer goed/****.


 Aanzicht


DE KEUKEN TESTEN.

-  PAPRIKA’S SNIJDEN: Zeer goed/****.


paprika snijden


-  TOMATEN SNIJDEN: Zeer goed/****.

tomaatje snijden

-  UIEN IN STUKKEN SNIJDEN: Zeer goed/****.

uien snijden

-  WORSTEN SNIJDEN: Zeer goed/****.

worst snijden

 

DE E.D.C. TESTEN.

-  KARTON VAN DOZEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

karton snijden


-  DE TOUWSNIJTESTEN: Zeer goed/****.

touw snijden


-  DOORSNIJDEN KABELBINDERS: Zeer goed/****.

kabelbinder snijden

 

DE VELDTESTEN.

-  TAKKEN 360 GRADEN (OP ZIJN BEVERTJES) RONDOM DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.

-  TENTHARINGEN MAKEN: Zeer goed/****.

-  AFSCHILLEN BASTEN VAN STOKKEN: Zeer goed/****.

bast verwijderen


-  LICHT BATONNEREN: Zeer goed/****.

hout splijten


-  VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.

Vuurstokken


-  TONDEL SNIJDEN: Zeer goed/****.

tondel maken


-  TONDEL SCHAVEN: Zeer goed/****.

 

LINKS DE EDC & VELDTESTEN MET DE SRM 255L-GP VOUWMES MET IN DE RECHTER KOLOM, DE BIJHORENDE PERSOONLIJKE BEOORDELINGEN/ OPMERKINGEN.

 

ALGEMEEN & BEGIN:

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

FUNCTIE & DESIGN:

Uitmuntend goed/****half.

PRODUCTIE KWALITEIT:

Uitmuntend goed/****half.

FIT & FINISH:

Uitmuntend goed/****half.

OPENEN EN SLUITEN LEMMET/VER- EN ONTGRENDELING:

Uitmuntend goed/****half.

VRIJE VAL VERTICAAL STAANDE LEMMET NA HET ONTGRENDELEN:

Excellent goed/*****.

GEBRUIKTE MATERIALEN VOOR HET GELD:

Zeer goed/****.

VERGRENDELTEST/ SPINE WHACK TEST:

Zeer goed/****.

SOEPELE LOOP LEMMET IN HET BEGIN:

Excellent goed/*****.

CENTRERING LEMMET PUNT GESLOTEN:

Uitmuntend goed/****half.

SCHERPTE TEST HAREN ONDERARM:

Zeer goed/****.

 

 

 

GEBRUIK IN HET VELD.

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK:

Zeer goed/****.

OMZETGEMAK KLEDINGCLIP:

 

FUNCTIE/KLEMMING KLEDINGCLIP DUNNE STOF: 

Zeer goed/****.

FUNCTIE/KLEMMING KLEDINGCLIP DIKKE STOF:

Zeer goed/****.

BEDIENGEMAK VOUWMES & OPENEN EN SLUITEN LEMMET IN HET VELD:    

Uitmuntend goed/****half.

SOEPELE LOOP LEMMET TIJDENS LANGDURIG GEBRUIK:

Uitmuntend goed/****half.

DE KARTON SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DE TOUW SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DOORSNIJDEN KABELBINDERS:

Zeer goed/****.

DOORSNIJDEN TAKKEN:

Zeer goed/****.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Zeer goed/****.

AANPUNTEN TAKKEN:

Zeer goed/****.

TONDEL SNIJDEN/MAKEN:

Zeer goed/****.

LICHT BATONNEREN:

Zeer goed/****.

SCHAVEN TONDEL:

Zeer goed/****.

 

 

GEMIDDELDE E.D.C. GEBRUIK IN DE KEUKEN:

Zeer goed/****.

 

 

 

NA DE VELDTESTEN.

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

SOEPELE LOOP LEMMET NA LANGDURIG GEBRUIK:

Excellent goed/*****.

STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERPBLIJVEN:

Zeer goed/****.

SLIJTAGEBESTENDIGHEID SNEDE:

Zeer goed/****.

SLIJTAGE BESTENDIGHEID COATING:

Zeer goed/****.

ROEST/CORROSIE BESTENDIGHEID:

 

PRIJS/KWALITEIT:

Uitmuntend goed/****half.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING SRM 255L-GP FOLDER:

 

 

    ZEER GOED/SEHR GUT/VERY GOOD/****.

 

RESUME. De SRM 255L-GL blinkt kort gezegd uit in design, productiekwaliteit & afwerking, snijvermogen en het bedien/inzetgemak. Zie daarvoor ook de bovenstaande tabel. Persoonlijk vind ik het SRM 255L-GL vouwmes een zeer betaalbaar, zeer goed presterende “stevige hand vullende budget uitvoering” van een zogenaamd hoog bejubelde veel duurder zijnde “Bug-Out” type.

 

snijklusjes klaar

 

DANKBETUIGING. Mijn dank gaat uit naar mevrouw Eva van SRM-Knives voor het direct beschikbaar stellen van het nieuwe SRM 255L-GP vouwmes. Zonder dat had deze nieuwe SRM-review echt NIET gemaakt kunnen worden. Zie ook hun fraaie website op  https://srmknives.com/ .   

www.bushcraft.nl