Spyderco Manix 2 XL

SPYDERCO GOES AMSTERDAMMED AND MANIX2 XL. By Henk Kraaijvanger

De Amsterdam Spyderco Meet 2012 was een gezellig en leerzaam samenzijn voor alle messenlief-hebbers in het algemeen en Spyderco liefhebbers in het bijzonder. Veel nieuwe modellen en prototypen, die van hand tot hand gingen om bewonderd en “gewogen” te worden. Ook de fraaie Brad Southard Folder met Spyderco’s eerste openingsflipper, Ball bearing en Coyote bruine G-10 greepschalen. Dit prototype kan volgens mij een perfect militair topmes worden en veel bezoekers waren het met me eens. Deze Southard Folder wil ik overigens nog wel eens testen!

Op deze Spyderco Meet had Spyderco’s Marketing Manager mevrouw Joyce Laituri voor uw nederige schrijver een fraaie tas met test & showmateriaal gereed staan. Waarvoor hartelijk dank! Een van de uit de USA meegebrachte zaken was de fraaie C95G Manix2 XL Folder.

Ik heb het wel eens over de grootte van bepaalde dingen gehad, dit in relatie met beter/best. Dit statement is veelal bedoeld als “slecht visserslatijn”, maar gaat echter niet op voor de Spyderco Manix2 XL.

DE MANIX2 XL.

Op dit moment is deze grote Manix2 XL volgens mij een van de beste High-End productiemessen met zijn scheermesscherp en vlakgeslepen lemmet (Flat-Grind) uit het High-Tech CPM-S30V Rvs. Ook bevindt de lemmetpunt van het gesloten brede bladvormig lemmet (Leaf-Shaped)  zich precies in het midden van de handgreep, wat de zorgvuldigheid van de montage en het kwaliteitsbewustzijn van de Spyderco Company aangeeft. Daar kan m.i. Emerson Knives nog een lesje van leren.

Spyderco Manix 2

BESCHRIJVNG.

Voor de snelle eenhandige lemmetopening (zowel links als ook rechtshandig) bezit het lange lemmet een vergroot lemmethole, waarbij dit geopende lemmet vergrendeld wordt door de zogenaamde” Ball Bearing Lock” (Spyderco Patent). De links als ook rechts aangebrachte geribbelde kunststof ontgrendelpallen dragen zorg voor de veilige sluiting van dit echt scheermesscherpe lemmet. De ergonomisch gevormde en vergrote XL greep ligt perfect in mijn maat 9,5 hand, de twee gestructureerde G-10 greepplaten zijn d.m.v. van Torx boutjes op de Rvs liners geschroefd. Om verlies van je kostbare mes te voorkomen, bezit de handgreep een vergroot polsriemoog voor de Wilson’s Tactical  Lanyard of de eigen Spyderco Beads cord. Ook zit aan de linker achterzijde van deze handgreep een gemonteerde Rvs stalen kledingclip, dit voor de Tip-Up draagwijze. Deze kledingclip is overigens ook naar de rechterzijde te verplaatsen.  Maar zo’n robuust vouwmes heeft gewoon recht op een goed M.O.L.L.E foedraal, liefs een flexibel inzetbaar HKD foedraal!

SPECIFICATIES.

LEMMETSTAAL:                                   CPM S30V

LEMMETDIKTE:                                       3,20 mm

LENGTE LEMMETSNEDE:                    85 mm

LENGTE MES GEOPEND:                       22,7 cm

LEMMET LENGTE:                                98 mm

LENGTE MES GESLOTEN:                      12,9 cm

LEMMET BREEDTE:                             36 mm

DRAAGGEWICHT:                                  176 gram

GROOTTE LEMMETHOLE:                 14,2 mm

PRODUCTIELAND:                                  U.S.A.

Spyderco Manix 2

DE KORTE VELDTEST:

Allereerst de scheertest op armharen, die door dit scheermesscherpe lemmet goed volbracht werd. Daarna volgde de houtsnijtest voor het vervolmaken van een schuilhutje, allerlei snijklusjes zoals het maken en van houten voorwerpen  waaronder een wandelstok en basha haringen. Het zogenaamde ” Ball Bearing Lock” (Spyderco Patent) hield bij de Spinewack vergrendeltest zeer goed stand. Ik had van deze sterke constructie ook niet anders verwacht. Goed voor de vingers en prima de luxe XL, dus.

Na het maken van een zogenaamde “ katapult *”, dit uit jeugdsentiment, moest ik daarna het (nog zachte) harslaagje van het lemmet afpoetsen, maar daarbij schoot het lemmet door de meegebrachte poetsdoek heen en tikte net mijn vinger aan. Door het scheermesscherpe lemmet werd dit dus meteen een pijnlijke bloederige streep. Bloed moet en pijn is fijn, moet je jezelf maar wijsmaken. De tranen in mijn ooghoeken kwamen natuurlijk van de meegenomen Fisherman’s Friends. Sterk spul he, die Fisherman’s Friends. Of zou het aan de koffie liggen?                                                                                                                                        

Bij de corrosietest tastte het zoute water van Domburg zoals verwacht, het gladde High End lemmet niet aan. Ook het decimeren van kartonnen dozen tijdens de kartonsnijtest ging zeer goed, het scheermesscherpe lemmet ging door het karton als een heet mes door de boter.

*Verboden in Nederland volgens de Wapenwet, dus gelijk weer vernietigd.

TIPS: Maak een echt militaire uitvoering met zwart lemmet en bruine Dark Earth greepschalen en verstrek het vouwmes in een MOLLE compartible foedraal.                                                                  

Opmerking: het zwarte lemmet is er dus gekomen en het HKD foedraal ligt bij hun RD afdeling ter beoordeling!

TOP: Het scheermesscherpe vlakgeslepen lemmet; de grote ergonomisch gevormde greep; de lemmetgang; de gebruikte materialen en de totale afwerking. Ik persoonlijk vind DIT robuuste vouwmes in het veld al een perfecte militaire companion.

MET DANK AAN: mevrouw Joyce Laituri van Spyderco USA voor de ondersteuning en de heer Jur van Rietschoten voor de organisatie van de Amsterdam Spyderco Meet.   

 Spyderco baas Sal Glesser & Henk Kraaijvanger

Messenexpert Henk Kraaijvanger is KMA OPC/instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired.
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.
Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op 
info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.