Spyderco Jumpmaster II

SPYDERCO KNIVES “LEAD THE WAY”. 
Door Henk Kraaijvanger.

 
1.   DE ECHT ROESTVRIJE SPYDERCO JUMPMASTER 2.                                                  

Op de Spyderco 2017 Meet te Amsterdam kreeg ik als uw persverslaggever van Spyderco’s PR mevrouw J. Laituri een IWA Presskit 2017 met de nieuwe catalogus, de “goedies” en een nieuw “militair” vaststaand mes, de Spyderco Jumpmaster 2. Misschien ook vanwege mijn militaire “Roots”, mijn schrijvers historie en mijn zuur verdiende  Zilveren Para-Wing destijds.

Had ik de oer-voorloper van dit nieuwe Spyderco vaststaande Para-reddingsmes destijds voor Nederlands enige onafhankelijke Wapenmagazine, namelijk AK-56 getest en voor goed bevonden,  nu is het de  tijd voor een meer penetrerend lemmetpunt. Want de tijden zijn zeer veranderd en de gevaren voor een militaire Para overzee zijn niet alleen meer de verwarde Para “Static-Lines”, maar bij Para aanval  of een “Bail-Out door een neerstortende piloot ook de vijanden op de grond. Dan is een penetrerende scherpe lemmetpunt bij een ontdekking meer op zijn plaats. Better Safe Than Sorry. En natuurlijk moet de snede in staat zijn de parakoorden razendsnel en effectief door te kunnen snijden, zeker als je in een boomtop hangt.

Jumpmaster II & Polestar

BOOMTOP VAN BOVEN EN DICHTBIJ GEZIEN.
Ik heb ooit mijn voeten bij een naderende parachute landing flink moeten intrekken, anders had ik in een hoge boomkruin “gehangen”. En dan was mijn eenhandig te bedienen oude Duitse Wingen vouwmes met zijn conventioneel geslepen lemmet (Plain Edge) echt niet snel genoeg geweest om mij dan vrij te snijden. Ik scheerde dus net niet door die boomkruin en kon veilig landen. Mijn buddy raakte overigens die zelfde dag een grote rotssteen en brak daardoor zijn kuitbeen. Ook heb ik destijds eenmaal een zogenaamde “Partinal Invention” en meerdere malen een “Twist” en dus ook veel geluk gehad. Ik hoop wel dat u snapt dat goed militair gereedschap van levensbelang en vaak met ” de juiste training meer dan het halve werk is”. Was de Jumpmaster 1 dankzij zijn volledige kartelsnede al een voortreffelijke reddingstool, de nieuwe Jumpmaster 2 is naast een reddingstool ook een prima “Last Ditch” mes. Maar ook voor de militair belast met wateroperaties is deze Jumpmaster II ook een prima tool doordat hij 100% roestvrij is. En zijn kartelsnede lust touwen wel rauw, lijkt me.

DE BESCHRIJVING VAN DE SPYDERCO JUMPMASTER II (FB 24SBK2).

HET LEMMET.
Het lemmet met de doorlopende maar in de handgreep area geskeletteerde angel (Tang) is uit het echt roestvrije H1 staal vervaardigd. Dat H1 echt roestvrije staal is overigens ook in de Custom auto en motorindustrie erg in zwang. Het volledig gekartelde lemmet met gemodificeerde bladvormige lemmetpunt (Leaf Shape) heeft een klein Spyderco gat in de gerilde duimrust van de lemmet rug en is verder vanaf “het midden” hol geslepen. Het mes bezit tevens een vergrote vingeruitsparing annex enkele stootplaat (Choil) in de volle doorgaande angel van de handgreep. Waarom nu de vernieuwde Jumpmaster 2?  

De tactische consumenten, veelal militairen, wilden in tegenstelling tot de oudere Jumpmaster 1 een lemmet met (meer) penetrerende lemmetpunt. Ik heb op de Spyderco Amsterdam 2017 Meet begrepen dat de heren Sal en Eric Glesser zelf zo’n Jumpmaster 2 in hun Bug Out Bag (B.O.B.) hebben zitten.

H1 ROESTVRIJSTAAL.
In het speciale H1 roestvrije staal (H1 RVS bevat slechts 0,15 koolstof) is het meeste koolstof vervangen door stikstof, waardoor er onder natte, zilte omstandigheden bij “gebrek aan voldoende koolstof”, dus geen corrosievorming kan plaatsvinden. Want koolstof heeft de neiging onder genoemde natte zilte omstandigheden zich te willen verbinden met de zuurstof uit de omringende natte zilte lucht, om aldus dan corrosie te veroorzaken. H1 RVS wordt overigens zoals reeds verteld ook veel in de Custom auto & motor industrie gevraagd en gebruikt. Koolstof is bij andere staalsoorten van belang voor de harding van het staal, maar die koolstof is dus bij het H1 roestvrije staal grotendeels vervangen door stikstof. Ook wordt H1 RVS volgens Spyderco door al die machinale bewerkingen al van “zichzelf” hard. Uiteraard, door de vele diverse machinale bewerkingen aan de snede, is deze snede het hardste van het lemmet en het zachtste aan de lemmet rug, waardoor het lemmet scherp maar taai en enigszins flexibel is. Het lemmet is dus door die bewerkingen differentieel “zelfgehard”. En bij elke slijpbeurt wordt het snijvlak ook iets harder. Het gebruik van dit H1 roestvrije staal in de gehele Spyderco Salt/ H1 serie is dan nog logisch ook, omdat je deze Spyderco Jumpmaster 2 na het gebruik onder natte en zilte omstandigheden alleen (als je dat wilt, het hoeft niet) onder de kraan van de WAWA of in/onder een andere zoet water bron af te spoelen.

Opmerking:
Er zijn meerdere staalsoorten die zich naast het roestvrije Japanse H1 staal, als echt roestvrij mogen classificeren zoals: het Franse X-15 T.N. en het eveneens Japanse LC 200 N staal. Van deze laatste staalsoort zullen we in de toekomst beslist nog wel meer van horen & zien.

HERKENNING:
Op de linkerzijde van het lemmet staat: H1 (schuin en vrij groot) en op de lemmetspiegel SPYDERCO H-1, terwijl op de rechterzijde hun speciale ontwerpteken (Sal Glesser) en op de lemmetspiegel SEKI CITY-JAPAN staat. Als u daarop let, weet u zeker dat u geen namaak Spyderco koopt/gekocht heb.

Jumpmaster hakken

DE HANDGREEP.
De handgreep bestaat uit twee met glasvezel versterkt nylon greep platen (met glasvezel versterkt nylon/FRN), die met zes paar speciaal schroeven/busjes op de geskeletteerde doorgaande angel bevestigd zitten.  Die greep platen hebben een in twee richtingen gestructureerde slipvaste zijvlakken (Bi-Directional Texturing), een comfortabele afgeronde onder en bovenkant met een buikige handvorm (Palmswell) en aan het eind een handstop in de vorm van een vogelkop (Birdshead). Deze vrij platte maar comfortabele handgreep heeft zoals reeds gezegd een vergrote vingeruitsparing (Choil) en een oog voor een te plaatsen pols/vangriem (Lanyard). Hierdoor is de handgreep ook in natte, koude en zilte omstandigheden veilig te gebruiken (****) en kan het laten vallen en daardoor verlies van je levensredder voorkomen worden. Wel zou ik er zelf een polsriem/duimriem uit parakoord of dergelijke aan bevestigen. Uiteraard is deze handgreep ter herkenning & echtheid aan beide zijkanten van het Spyderco embleem  met ook de naam SPYDERCO JUMPMASTER 2 voorzien.

DE SCHEDE.
De tweedelige schede is uit Boltaron kunststof vervaardigd en deze twee voorgevormde schededelen zijn met behulp van zeven donkere metalen holle nieten/ogen stevig aan elkaar bevestigd. Het vaststaande mes zit dankzij een zeer goede passing van de schedemond en de  strak, veilig en rammelvrij in deze Boltaron kunststof schede. Het mes past slechts op een manier in deze schede & mond en is af fabriek voor de rechtse draagwijze bedoeld, maar dankzij de demontabele gordelklip (G-Clip) en de vier speciale bevestigingsgaten, is deze G-Clip wel om te zetten en dus ook aan de linkerzijde te dragen. Ook kan daarmee de schede flexibel en anders gedragen worden dan alleen maar verticaal. Uiteraard heeft deze schede aan de achter en voorkant een waterafloop gat (Drainhole), wat bij H1 RVS niet speciaal benodigd is. Dit waterafloop gat zou eigenlijk enkele millimeters naar beneden dus net bij de lemmetpunt horen te zitten, dit namelijk voor een betere waterafloop. Als teken van herkenning & echtheid is de demontabele G-Clip ook van een Spyderco embleem in een cirkel voorzien.                                                                                                                                                  

 

DE SPECIFICATIES VAN DE SPYDERCO JUMPMASTER 2 (FB 24SBK2).

LEMMET MATERIAAL:

H1 roestvrijstaal (RVS).

LEMMET HARDHEID:

Geen opgave.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Hol & sabelvormig.

VORM LEMMET PUNT:

Leaf Shaped.

LEMMET AFWERKING:

Blank (Satin).

LEMMET LENGTE:

11,4 cm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

10,3 cm.

LEMMET BREEDTE:

35,3 mm.

LEMMET DIKTE:

3 mm.

SOORT ANGEL (TANG):

Doorgaande angel, in de handgreep area geskeletteerd.

MATERIAAL HANDGREEP:

Met glasvezel versterkt nylon (FRN).

SLIPVASTHEID DOOR:

Door Bi-Directional Texturing.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

9,8 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

33,4 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

13,4 mm.

TOTALE LENGTE MES:

23,7 cm.

GEWICHT MES:

152 gram.

MATERIAAL SCHEDE:

Uit Boltaron kunststof.

SOORT DRAAGADAPTER:

Met behulp van een G-Clip.

DRAAGLENGTE MES IN SCHEDE:

25,4 cm.

DRAAGGEWICHT MES IN SCHEDE:

223 gram.

ONTWERPLAND:

U.S.A.

PRODUCTIELAND:

Japan.

ADVIESPRIJS / MSRP:

USD $249.95

 

 Aan het werk

DE BEGINTEST/NUL METING (WANT METEN IS WETEN, GISSEN IS MISSEN):
De Spyderco Jumpmaster 2 werd scheermesscherp (****) afgeleverd en weer was het bingo snoeitijd van wat onderarmharen, wat goed tot zeer goed ging (***half). Natuurlijk moest ik met de kartelsnede daarbij flink oppassen. Ook moest het lemmet na schoongemaakt te zijn, een tomaat in plakjes snijden. Dit om wederom mijn trek en zijn zeer scherpte-  (****) en excellente corrosie /zuurbestendigheid (*****) te testen en te bewijzen.

 aan de slag in de keuken

DE VELDTESTEN.

OPMERKING: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!
Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

DE GETESTE ITEMS GEDURENDE DE TESTDAGEN.

DE KARTONSNIJTEST:
Hierbij moesten de dikke “rondslingerende” kartonnen dozen maar weer eens in stukken gesneden worden. Dit snijden was speciaal voor de infame kartonsnijtest, die mede dankzij de volledige kartelsnede van het zeer scherpe lemmet met zijn prima lemmetgeometrie zeer goed (****) volbracht werd. Soms raspte een tandje wat karton mee. Wel moest de tester later de stevig plakkende stukken plakband veilig proberen te verwijderen, zonder in zijn vingers te snijden. Want ik weet uit een pijnlijke ervaring dat Spyder Theeth echt bijtend snijden. Dat schoonmaken lukte gelukkig weer goed en nu ook zonder bloed.

Karton snijden

DE TOUWSNIJTEST:
Echt roestvrije messen worden veelal onder natte zilte omstandigheden en in omgevingen waar ook veel schepen en dus touwen zijn, gebruikt. Derhalve moest de Spyderco Jumpmaster 2 een aantal touwsoorten doorsnijden, waaronder het nogal veel gebruikte manilla touw. Dit doorsnijden lukte met de volledige kartelsnede (Serrated Edge) excellent (*****). Ook voor diverse takken van berg en watersport waarbij touwen te pas komen is de Jumpmaster 2 ook zeer geschikt.

touwsnijden

DE ZOUTWATERTEST:
Het lemmet werd urenlang en gedeeltelijk in zout water van Vlissingen gezet om de corrosie resistent van het H1 roestvrije staal vast te stellen. Natuurlijk gaf het lemmetstaal daarbij zoals verwacht “geen krimp” en scoorde daarbij excellent (*****). Natuurlijk had ik nog wekenlang  of maandenlang kunnen wachten of “wachten tot je een ons weegt”, maar roesten, zal het H1 lemmet echter toch niet.

Op zeer fraaie dagen het veld & bos in voor diverse snij en haktesten met de Spyderco Jumpmaster 2. Alhoewel dit model niet specifiek als bushcraft mes ontworpen is, weerde het lemmet zich bij snijklusjes in het bos goed tot zeer goed (***half).     

corrosie test                                                                                      

TIP: controleer bij het struinen door het bos regelmatig of de schroeven van de G-clip nog vast gedraaid zitten. Dat geldt overigens voor elk merk en type mes met geschroefde  verbinding tussen de adapter en de kunststof schede.

SNIJDEN: Het snijden van de afgehakte takken voor de benodigde Basha haringen en Punji sticks lukte goed tot zeer goed (***half). Ook het verwijderen van de bast ging eigenlijk goed tot zeer goed (***half).

RONDOM HORIZONTAAL BATONNEREN: met deze methode kun je gemakkelijk en met minder fysieke moeite dikkere takken doorsnijden & klieven. Ik deed dat met “nat ” en dus vrij zacht  hout, wat goed lukte  (***).

HAKKEN:  De Jumpmaster 2 is vrij licht van gewicht en ook vrij kort, wat de hakcapaciteit  verminderde, edoch  door het gewichtsvermindering dankzij de geskeletteerde angel in de handgreep area ving het dit gemis wel wat op. En door het vingerkoordje  aan het eind van de vogelkopvormig handgreep vast te pakken en vanuit “de pols te werken”, ging het hakken toch nog goed (***). Het hakken bleek tezamen met het batonneren echter later ook niet echt bevorderlijk voor de kartelsnede te zijn geweest.

BATONNEREN (SPLIJTEN): Het batonneren en splijten van het al bijna droge en harde hout met veel noesten ging slechts redelijk (**). Ik kwam er na afloop bij de inspectie er dus achter dat H1 RVS met een kartelsnede voor het hakken en batonneren van hard & droog hout niet echt geschikt is. Want ik zag na afloop namelijk een bot plekje/ Dent in de grote kartelsnede en wat beschadiging van twee kleine tandjes van de kartelsnede. Tja tester, dat krijg je als je speciaal “snijgereedschap” voor een andere harde klus dan het snijden van dikke stevige touwen inzet! Het is overigens bekend dat de kartelsnede uit H1 RVS door de machinale bewerkingen een selectieve hardheid bezit. Dit lemmettype en het gebruikte lemmetstaal is dus speciaal voor het snijden van touwwerk ook onder natte en zilte omstandigheden bedoeld en dus niet voor hakken en batonneren van hard hout. Want daarbij komt “veel stress” op de tandjes van de kartelsnede van het lemmet  te staan. Maar daarna even een slijpstaaltje over de tandjes gehaald en OK maar weer verder.                                          

Maar waarom moet je met een mes eigenlijk kunnen batonneren? Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting, droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En daarmee kun je geen vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van de boom af en door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” kort je ze eerst en dan splijt (batonneer) je deze in partjes. Nu kun je van de droge kern een Fire-stick maken en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken.

STERKTE LEMMETPUNT:
Om de sterkte en taaiheid van de lemmetpunt te testen, stak ik met handkracht de lemmetpunt in een verweerde vrij zachte dikke tak van een omgevallen al bijna dode boom. Daarna wrikte ik er rustig en normaal naar links/rechts mee. Dit wrikken enige malen rustig en met beleid herhaalt, zonder dat er iets van de vrij slanke lemmetpunt afbrak of verboog (***). Een wapen kan storingen vertonen, munitie kan opraken maar een goed scherp mes laat je nooit in de steek! BE PREPARED, BECAUSE YOU NEVER KNOW!                                                                                                                                                       

VUURSTOK MAKEN: Ondanks het geheel gekartelde lemmet lukte een vuurstok maken goed tot zeer goed (*** half). En daarmee werd ook het vuur ontsteken een succes.

hout snijden

VUUR ONTSTEKEN: Vuur ontsteken deed ik met behulp van een wattenbolletje, de Spyderco Jumpmaster 2 en een nieuwe vuurstaaltje op mijn oude militaire oefenarea van de Vrachelse Heide. Dit vuur ontsteken lukte met de lemmet rug goed tot zeer goed (***half).  Dus mijn doelstelling om na een Bail-out het in een noodgeval kunnen maken van een bivak en ook levensreddend vuur is behaald.

Plattegrond Vrachelse heid

KOFFIE ROEREN: Zelfs het o zo belangrijke roeren in de oploskoffie ging OK met de Spyderco Jumpmaster 2 goed.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST SPYDERCO JUMPMASTER 2           (FB 24SBK2).

UITERLIJK & ESTHETIEK:

****

SLIJPGEMAK KARTELSNEDE:

***

AFWERKING FIT & FINISH:

****

ERGONOMIE HANDGREEP:

****

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

***half

MATERIALEN HANDGREEP:

***half

GEBRUIKTE MATERIALEN:

****

BEVESTIGING HANDGREEP

****

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

****

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

****

STAALKWALITEIT:

****

VORM  SCHEDE:

***half

HARDHEID:

***

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE:

***half

SNIJVERMOGEN.

-          HOUT:

-          TOUW:

-          KARTON:

 

***half

*****

****

PASVORM MES IN SCHEDE:

 

****

HAKVERMOGEN:

***

DUURZAAMHEID SCHEDE:

****

ROESTVASTHEID:

*****

DRAAGCOMFORT SCHEDE:

***half

STANDTIJD:

***half

LEVERINGSOMVANG:

***

VUUR ONTSTEKEN:

***half

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING:

***half

SCHRAAP VERMOGEN:

***half

WOW GEHALTE:

****

BATONNEREN / SPLIJTEN:

**

AANKOOP TIP:

Ja.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL SPYDERCO JUMPMASTER 2 NA DE UITGEVOERDE VELDTESTEN : Zeer goed / Very Good / ****.

Opmerking: Natuurlijk zou de Jumpmaster 2 hoger scoren als hij beoordeeld was in het continue doorsnijden van diverse touwen zoals in gebruik bij para’s, bij zeevarenden en berglieden!

RESUMÉ.
De Spyderco Jumpmaster 2 is een meer dan goed gebruiksmes voor allerlei snijtaken met touwen (parachutes) en onder natte zilte omstandigheden waarbij veel touwen gebruikt worden.

Het volledig gekartelde lemmet is echt ontworpen & bedoeld als echte touwsnijder onder ruige omstandigheden, maar voor bushcraft gebruik is de Jumpmaster 2 zoals al verwacht vanwege zijn volledige kartelsnede dus minder geschikt. Daarvoor zullen de Spyderco Temperance 2 of de nieuwe Junction beter geschikt zijn.                                                                                                                                                                              

TIP aan Spyderco R&D Departement: Maak ook een zwarte tactische uitvoering (Black Blade) van de Jumpmaster 2.

 

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:
Met dank aan mevrouw Joyce Laituri van Spyderco USA voor de ondersteuning, de Press-Kit 2017 en het beschikbaar stellen van de testexemplaren.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.