Spyderco ClipitTool Standard

THE NEW SPYDERCO CLIPITOOL STANDARD FOLDER. 
By: Henk “the Knife” Kraaijvanger.

 

Op een van de Amsterdam Spyderco Meets was de heer Sal Glesser lovend over het al oude, sinds 1884 functionele Victorinox Soldiers Knife / Swiss Army Knife (SAK) concept, hun ontwerp vernuft en hun kwaliteitsbewustzijn. En dat vindt ik naast dat alles ook over hun goede sociale werkgeverschap.  Daar kunnen veel Nederlandse overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld de Krijgsmacht nog wat van leren.      

Spyderco Cliptool                                                                                                                             

EEN MULTI-FUNCTIONEEL ZAKMESONTWERP IN GEBRUIK.

* De in voormalig Westzone van Duitsland gestationeerde Amerikaanse militairen van de Geallieerde bezettingsmacht , in de wandelgangen ook wel GI’s (van General Issue) genaamd, kochten destijds het befaamde rode SAK zakmes in de US PX stores en namen na hun “Tour of Duty Oversees” veelal het rode multifunctionele zakmes terug mee naar huis.

* Maar ook veel Amerikaanse presidenten waren weg van dit Zwitserse kwaliteitsproduct en zouden namelijk hun buitenlandse gasten ook een speciale Presidentiele versie van dit Swiss Army Knife cadeau doen. 

* Ook de Amerikaanse U2 piloot en CIA luchtvaartspion Francis Gary Powers hield van dit rode functionele Zwitserse zakmes. Op 1 mei 1960 werd hij op missie door een Russische S-75 Dvina luchtdoelraket boven Rusland neergeschoten en moest hij zichzelf per parachute redden, zijn U2 crashte in de bewoonde wereld en daardoor kwam de bewapening in de Bail-Out kist te voorschijn. Want hij had tijdens die fatale vlucht boven Rusland naast zijn gedempte High Standard halfautomatisch pistool in punt 22 LR en zijn Randall Trout & Bird vaststaand jachtmes ook nog een rode Victorinox SAK in zijn bewapening bij zich en dat alles zou hem ruim drie jaar in een Russische gevangenis en zeven jaar dwangarbeid moeten kosten. Totdat hij na 21 maanden Russische gevangenschap plotsklaps tezamen met de Amerikaanse student Frederic Pryor op de Glienicker Brücke tussen Berlijn en Potsdam (ook wel de Spionnenbrug genaamd, gelegen over de rivier de Havel) uitgewisseld werden tegen de Russische KGB kolonel & spionnen leider Vilyam Genrikhovich Fisher, alias “Mark” alias Emil R. Goldfus, maar deze is nog beter bekend onder zijn bekendste aliasnaam Rudolf Abel.                                                                                                                                                                       

EIGEN ERVARINGEN MET DE RODE SAK’S:

- Ook ik kocht destijds tijdens mijn lange NATO stationering tijdens de “Koude oorlog” in Bondsrepubliek Duitsland in de NATO shop mijn twee rode Zwitserse SAK’s (Victorinox en Wenger zakmessen) en die hebben mij nooit in de steek gelaten. Met het schaartje van de Victorinox Fisherman legde ik als Intruder/oefenvijand bij een oefening de lijnverbindingen van de tegenpartij lam, dit door de taaie verbindingskabels (field-wires) met het schaartje van de rode SAK door te knippen. Het enige wat je daarna aan het schaartje zag was een bot plekje, die ik later overigens weer scherp geslepen heb. 

- En tijdens mijn zeven jaar durende militaire NATO-diensttijd in de BRD, heb ik bij toeval vier SOXMIS “diplomaten/spionnen” en hun zwarte Russische wagen in een voor hen verboden gebied bij hekwerk aan het eind van een bospad van een Engels vliegveld betrapt.

Ik stond ECHT in dubio om hun autobanden met die rode Wenger SAK met vergrendelbaar lemmet door te prikken/snijden, edoch ik heb hun wagen op dat smalle bospad maar met de mijne geblokkeerd. Daarna snel naar een in de buurt liggende Kneipe = café gerend (ik was in die tijd best een goede Cross Country hardloper) om een SITRAP door te bellen en de situatie ook direct aan onze HBIV/Intell doorgegeven. Die zouden de Engelsen informeren, die dan hun MP stuurden. Enkele weken later kreeg ik van & namens het Engelse Koningshuis een kaartje als leuk bedankje.

-  Maar ook destijds tijdens de overlevingsweek in de Belgische Ardennen werd de Victorinox SAK ook op de genekte “en op consumptie wachtende” scharrelkip ingezet. Met het grote lemmet van het genoemde zakmes sneed ik de ophangtouwtjes door en met het kleinste lemmet ontdeed ik de scharrelkip van zijn jasje en de ingewanden. Daarna werd deze kip op het vuur tot een waar feestmaal bereid. Daar knapten we allemaal erg van op, dank je wel, scharrelkip. WATJES?  Vergeet niet dat het winter (februari) en rond het vriespunt was!

aardappels schillen

DE SPYDERCO ZIENSWIJZE OP DE SAK.

Maar nu terug naar de huidige tijd met dezelfde of een nog grotere “oorlogsdreiging”; het grote graaien van het Europa “Parlement”; de stille dreiging van de “Vijfde Colonne” en de “onaantastbare” door de linkse politiek gedoogde landsgevaarlijke linkse Anti fascisten beter bekend als die in het zwart geklede, hun gezicht bedekkende Antifa. En wegens de mijns inziens de behouden opstelling van de Zwitserse ontwerpers via andere modernere concurrenten zoals bijvoorbeeld Böker, nu naar de moderne USA versie van het multifunctioneel SAK zakmes van weleer. Want zowel de tijd als ook de zoektocht naar modernere materialen en dito ontwerpen is doorgegaan en zoals destijds de Rolling Stones al in een van hun “song “ zongen dat het “Time for a Change” was.

In ieder geval is deze nieuwe Spyderco uitvoering “een Change” op het oude multi-blade concept, dit doordat  deze Spyderco ClipiTool Standard uit de modernste materialen gemaakt is zoals bijvoorbeeld slipvast G-10 en goed roestvaststaal. En vergeet ook de Rvs kledingklip niet! De ClipiTool Standard Folder lijkt een erg goede EDC en is zo te zien erg robuust, het heeft naast een eenhandig te openen groot, scherp en vergrendelbaar lemmet van goed soort roestvaststaal. Ook heeft het mes een demontabele en omzetbare roestvaststalen twee positie kledingklip (Tip up en Tip down, maar alleen voor de rechtshandige gebruiker).

Van dit model is er zelfs een speciaal reddingmodel, de Resque van de Spyderco ClipiTool serie verkrijgbaar, want bij Spyderco vinden ze functionele reddingmessen zeer belangrijk. Een van hun eerste “Jaren Tachtig modellen” hadden namelijk al een gekarteld Sheepfoot vormig lemmet. In ieder geval is het de start van een geheel nieuwe Spyderco ClipiTool Value Folder messenlijn. Als ze daar op hun R&D departement slim zijn, voegen ze ook een ruitentikker, een schaartje, een Philips kruiskopschroevendraaier, een houtzaag en mijn vuurstaal ontwerp toe. Voor de liefhebbers van Spyderco Knives heb ik nu al ruim elf messen ervan getest, deze minimaal voor goed bevonden en daarna tezamen met de webmaster de reviews voor www.bushcraft.nl gemaakt. Overigens is de Nederlandse importeur de nu al befaamde Apeldoornse messenimporteur & groothandel Adola B.V uit te hoe kan het ook anders, Apeldoorn. Kijk voor hun lange geschiedenis a.u.b. op https://www.adola.nl/over-adola/.

DE BESCHRIJVING VAN DE SPYDERCO CLIPITOOL STANDAARD.

HET LEMMET:  
Het lemmet van deze nieuwe Value Folder is uit het goede roestvaste Chinese messenstaal 8Cr13MoV vervaardigd, het is geheel vlakgeslepen en heeft een slanke scherpe bladvorm & lemmetpunt. Voor het snel eenhandig kunnen openen heeft het lemmet een 13 mm groot openingsoog, voor een goede hantering van het lemmet heeft de rug onderzijde van de lemmetspiegel fijne rillen (Jimping).

DE VERGRENDELING:
Als vergrendeling doet het overbekende Liner-lock vergrendelsysteem zijn dienst en deze is geïntegreerd met het in het midden van de handgreep geplaatste Rvs montageplaat. Het met een duimbeweging geopende lemmet wordt aan het eind van de lemmetrotatie door het stalen eind van de rugveer gestopt en tegelijkertijd solide door het Liner-lock  vergrendel-systeem vergrendeld. Voor het weer gemakkelijk kunnen ontgrendelen van het geopende en vergrendelde lemmet is het ontgrendelstuk van deze Liner- lock bewust lang gehouden. Alles voor comfort en bediengemak hier!  Het fixeerkogeltje /de Detent Ball van het Liner- lock vergrendelsysteem fixeert daarna het volledig gesloten lemmet.

DE COMBINATIEGEREEDSCHAPPEN/TOOLS:

1. Het combinatiegereedschap met zijn 10 mm groot openingsoog is uit het goede Chinese lemmetstaal 8Cr13MoV RVS vervaardigd en bestaat uit: de flessenopener, die een vrij dunne haak heeft; de draadstripper die een U-vorm heeft en de hol geslepen 9 mm brede sleufschroevendraaier. Dit combinatie gereedschap heeft een “half stop positie” maar geen vergrendeling en wordt tegengehouden door de Rvs rug en enigszins gefixeerd door geringe veerkracht van die rug (slipjoint).

2. Het combinatiegereedschap met zijn 10 mm groot openingsoog is ook uit het goede Chinese lemmetstaal 8Cr13MoV RVS vervaardigd en bestaat uit: de modern uitgevoerde blikopener; de hol geslepen 4 mm brede sleufschroevendraaier. Dit combinatie gereedschap heeft ook een “half stop positie” maar ook geen vergrendeling en wordt dus tegengehouden door de Rvs rug/ rug en enigszins gefixeerd door geringe veerkracht van die rug (slipjoint).

DE HANDGREEP: 
De zwarte handgreep heeft een medium slipvastheid, een fraaie contour en bestaat uit twee G-10 greep platen. De gehele constructie van de handgreep, de veren en de montageplaat/ Liner zijn door middel van Torx-schroeven samen geschroefd. Op de rechter greep plaat is de demontabele RVS kledingklip geschroefd, af fabriek “Tip Up”. Doordat deze kledingklip geschikt is voor twee posities, kun je deze ook omzetten naar “Tip Down”.

DE SPECIFICATIES SPYDERCO CLIPITOOL STANDAARD.

ONTWERPER/ ONTWERPLAND:

Sal Glesser (Spyderco) / USA.

GEBRUIKSDOEL:

EDC, outdoor, camping, bushcraft, verzamelen.

CONSTRUCTIE VOUWMES:

Samen geschroefd met Torx schroefjes.

PRODUCTIELAND:

China.

STAALSOORT LEMMET & COMBINATIE GEREEDSCHAPPEN:

8Cr13MoV RVS (China).

LEMMETHARDHEID:

57 HRC.

LENGTE LEMMET:

8,9 cm.

EFFECTIEVE LENGTE SNEDE:

7,8 cm.

LEMMET PLAATJES:

Fosfor brons.

OPENINGSWIJZE:

Eenhandig met openingsoog van 13 mm.

BREEDTE LEMMET:

Maximaal 26 mm.

DIKTE LEMMET:

2,4 mm.

AFWERKING LEMMETOPPERVLAK:

Glanzend.

SLIJPWIJZE SNEDE:

Conventioneel / Plain.

SOORT SLIJPWIJZE LEMMET:

Volledig vlak / Full-flat.

VORM LEMMETPUNT:

Scherpe bladvorm / Leaf-shaped.

LEMMET VERGRENDELING:

Liner-lock.

FUNCTIES COMBINATIE GEREEDSCHAP/TOOLS 1:

Flessenopener/draadstripper/ hol geslepen grote sleufschroevendraaier (9 mm breed) met openingsoog van 10 mm.

FIXATIE GEREEDSCHAP/TOOLS:

Slipjoint met half stop positie.

MATERIAAL GEREEDSCHAP/TOOLS:

Roestvaststaal.

FUNCTIES COMBINATE GEREEDSCHAP/TOOLS 2.

Blikopener/ hol geslepen kleine sleufschroevendraaier (4 mm breed), met openingsoog van 10 mm.

FIXATIE GEREEDSCHAP/TOOLS:

Slipjoint ook met half stop positie.

MATERIAAL GEREEDSCHAP/TOOLS.

Roestvaststaal.

MATERIAAL LINER:

Roestvaststaal.

MATERIAAL HANDGREEP:

G-10 voor de greep platen, RVS voor de Liner.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Slipvast greep materiaal.

LENGTE HANDGREEP:

11,2 cm.

TOTALE LENGTE MET UITGEKLAPT LEMMET:

20,1 cm.

GEWICHT MES:

119 gram.

MATERIAAL CLIP:

Roestvaststaal.

DRAAGWIJZE VOUWMES:

Rechts, tip down (af fabriek) of up.

PRODUCTCODE:

SP C208GP.

ADVIESPRIJS:

€ 85,50.

 Dichtgevouwen

DE EERSTE INDRUK /DE BEGINSITUATIE:
- De ClipiTool Standaard werd zoals gewoonlijk voor een Spyderco mes weer scheermesscherp afgeleverd (****). De weinig overgebleven onderarmharen “vlogen” bij de scherptetest in de rondte. Alle Spyderco messen worden overigens ongeacht hun prijsklasse zeer scherp afgeleverd. Ik heb een tijdje terug even met hun nieuwe Para 3 “gespeeld”, wat in mijn ogen een perfecte EDC is. Beperkt formaat, stevige vergrendeling en zeer scherp.

- Dankzij de fosfor bronzen lemmetplaatjes is het lemmet en zijn de twee combinatie gereedschappen (Tools) zeer soepel te openen en zijn spelingsvrij gemonteerd (****). 

- Bij het gesloten vouwmes bevond de lemmetpunt zich nagenoeg in het midden (****).   

- Het vergrendelstuk van de Liner-lock bevond zich bij het geopende lemmet jammer genoeg niet links aan het begin van de korte angel, maar in het midden (***half). Maar er was nog wel voldoende “kruip & stelruimte” voor de zelfverstelling naar rechts van zijn Lock-up  (contact angel/vergrendelstuk) van het Liner-lock vergrendelsysteem.   

- Het fixeerkogeltje /de Detent Ball van het Liner- lock vergrendelsysteem fixeerde het volledig gesloten lemmet zeer goed (****).

- De contouren van de G-10 greep platen waren wat minder afgewerkt en ook de binnenzijde van een greep plaat was ook wat beschadigd waardoor puntenaftrek, wat natuurlijk jammer is op zijn score (***half). 

- De Spine-whack vergrendeltest werd met normale common sense en slagkracht uitgevoerd en werd voor zowel het testmes als ook de tester goed tot zeer goed (***half) volbracht.           

Vergrendeling testen                                                                                                                                           

Opmerking: doe dat testen van de Spine-whack vergrendeltest thuis of ergens anders nooit na, als dat fout loopt kun je daarna in je favoriete bar non-verbaal geen tien bier meer bestellen, zonder hard te moeten roepen.   

- De hantering van het vouwmes is dankzij het slanke design, het gebruikte slipvaste G-10 greep materiaal en de onderste rillen (Jimping) op de rug van de lemmetspiegel zeer goed. Zelfs met mijn oude vertrouwde dunne Issue survival/piloten handschoenen aan, waren zowel het lemmet als ook de combinatiegereedschappen/tools dankzij de openingsogen goed te openen.

DE TESTEN:

Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

VOOR EDC GEBRUIK: 
Zoals van een EDC vouwmes verwacht mag worden, moet hij geschikt zijn om in & rond het huis tijdens de diverse klusjes goed kunnen presteren. Mijn zwaartepunt ligt ook meer als EDC vouwmes als outdoor mes. Ik hoef u niet te vertellen hoeveel en welke klusjes dat zijn. Maar ook outdoors moet de  ClipiTool Standaard zijn mannetje/vrouwtje hunnen staan!

IN DE KEUKEN:
Bij het bereiden van de warme maaltijd verzocht de “thuiscommandant” mij om de benodigde uien te pellen en daarna in blokjes te snijden. Daarmee wordt elk verzoek eigenlijk automatisch een bevel. Maar om dat klusje uit te voeren met een fraai vouwmes met een zeer scherp en vergrendelbaar lemmet en een erg comfortabele slipvaste handgreep is dat echt geen straf. Het dunne vlakgeslepen lemmet klaarde de snijklus zeer goed (****) en lukte de tester dat doorsnijden zelfs zonder te moeten huilen.

Aan het werk in de keuken

IN DE KEUKEN 2: Wederom voor het bereiden van de warme maaltijd kwam de Spyderco ClipiTool Standaard weer goed van pas.

De aardappels zijn de klos

Het is echt niet dat we hier geen keukenmessen hebben, maar met dit scherpe vouwmes kun je ook op een jacht en/of bushcraft kamp je voeding bereiden. Dus werd het mes daarbij als het ultieme aardappel schilmes ingezet en daarbij presteerde zowel hij als de tester zeer goed (****).

REPAREREN HOUTEN MEUBEL:  
Soms moet je creatief zijn om een “missing piece of Wood”/ vermist stukje hout uit een houten meubel te repareren. Het vervangende stukje hout heb ik met het geopende lemmet uit het houten afvalstuk gebatonneerd en pas gesneden. Daarna heb ik met een lijmpistool plastic-lijm in de uitgebroken ruimte/uitsparing gespoten en daarna het stuk voorgesneden hout erin gezet/getikt. Na de harding ervan heb ik het gehele stuk met het lemmet afgevlakt, wat allemaal zeer goed lukte (****). Na afloop waren er geen deformations zoals “Chips” of een “Rolled edge” spoor op de lemmetsnede te zien, OK zo Spyderco. Na afloop heb ik het ingezette houten deel natuurlijk wel wat donkerder gemaakt. 

Meubel schaven  

DE KARTONSNIJTEST:
Op een zeer warme dag werd de infame kartonsnijtest uitgevoerd, waarbij de zeer scherpe Spyderco zich met glans doorheen sneed. Het vouwmes bleef dankzij zijn vrij dunne vlakgeslepen lemmet zeer goed presteren (****). Dankzij het wat gladde lemmetoppervlak was ook het verwijderen van de plakband/lijmresten niet  erg moeilijk.

 

DE TOUWSNIJTEST: 
Ondanks zijn conventionele snede (Plain Edge) werden de touwsnijtest op diverse touwen van normale diktes en diverse soorten goed tot zeer goed (***half) volbracht. Ook het lastige bergtouw werd door het vrij dunne maar scherpe lemmet goed (***) doorgesneden. Alleen met het dikke manillatouw had het lemmet echt wat moeite (**half) en dat dikke touw had ook de scherpte van het lemmet genekt, waardoor deze een ritje over de keramiekstaaf moest maken om weer op oorlogssterkte te komen.              

Touwsnijden 1

Dik touw doornijden                                                           

DE ZOUTWATERTEST:
Het lemmet werd een tijdje lang en gedeeltelijk in het bekende zoute water van Zeeland gezet, dit om de corrosie resistent van het Chinese 8Cr13MoV Rvs vast te stellen. Ondanks dat 8Cr13MoV Rvs in de “wandelgangen de naam” heeft wat sneller te “roesten”, bleef het lemmet dankzij het Chroompercentage van 13% zonder aantasting.    Het lemmetstaal was bij mij dus goed tot zeer goed (***half) corrosie resistent.

Lekker in bad

GEBRUIK BLIKOPENER BIJ HET OPENEN VAN CONSERVEN BLIKJES:
Op veel conservenblikken zit tegenwoordig een opentrekring, edoch sommige ringen breken tijdens het gebruik “gewoon” af. Of soms hebben de conservenblikken nog de “Old School” manier van openen. Derhalve is voor de EDC drager en/of moderne kampeerder een vouwmes met onder andere een moderne blikopener een must have. Ik heb scherpe blikopener met de fijn uitgevoerde haak voorwaarts en pompend bewegend op een conservenblijk uitgeprobeerd en dit openen ervan lukte goed tot zeer goed (***half). Je kunt echter vanwege de korte snijweg van de blikopener niet erg snel rondom snijden, maar dat is minder belangrijk.

Ook handig

TONDEL SNJDEN:
Het snijden van een vuurstok en de tondel ging zeer goed (****), waarbij de geometrie van de snede tezamen met de houtsoort ook de lengte van de krullen bepaalde.

tondel snijden

GEBRUIK BREDE SLEUFSCHROEVENDRAAIER:
Het combinatiegereedschap met deze brede sleufschroevendraaier staat wat uit de lijn van de handgreep, waardoor je wat minder gemakkelijk schroeven kunt. Doordat ik bij de grote schroeven meer kracht moest zetten, klapte de niet vergrendelde schroevendraaier best vaak om. Derhalve is een vergrendelsysteem een must. Maar dat schroeven lukte toch nog redelijk goed (**).

grote schroevendraaier

GEBRUIK SMALLE SLEUFSCHROEVENDRAAIER:
Het combinatiegereedschap met deze smalle sleufschroevendraaier staat meer in lijn met de handgreep, waardoor je wat gemakkelijk schroeven kunt. Doordat ik bij kleine schroeven ook minder kracht hoefde te zetten, klapte de niet vergrendelde schroevendraaier ook minder snel om. Dat schroeven lukte redelijk tot goed (**half).

Kleine schroevendraaier

GEBRUIK FLESSENOPENER:
Het combinatiegereedschap met de flessenopener werkte goed (***) op de standaard kroonflessen, waardoor de dorstige kelen adequaat gesmeerd kon worden.

GEBRUIK DRAADSTRIPPER:
Zoals ik destijds op school geleerd heb, heb ik eerst de pvc mantel van de 2,5 mm /kwadraat dikke montagedraad wat heet (en zwart) gestookt en daarna de draadstripper gebruikt om de mantel van de draadkern te trekken. Dat lukt overigens goed (***).

kabelstrippen

BEVINDINGEN LEMMET EN GEREEDSCHAPPEN/TOOLS.

LEMMET SCHERPTE AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

SOEPELHEID LEMMETGANG:

Zeer goed / ****.

STANDTIJD LEMMET:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIJPGEMAK:

Goed tot zeer goed / ***half.

BEGINPOSITIE VERGRENDELING:

Goed tot zeer goed / ***half.

FUNCTIE VERGRENDELLING:

Zeer goed / ****.

FUNCTIE DETENT BALL:

Zeer goed / ****.

OPENEN/GEBRUIK MET DUNNE MIL. SPEC HANDSCHOENEN AAN:

Goed tot zeer goed / *** half.

FUNCTIE FLESSENOPENER:

Goed / ***.

FUNCTIE DRAADSTRIPPER:

Goed /***.

FUNCTIE BREDE SLEUFSCHOEVENDRAAIER:

Redelijk/ **.

FUNCTIE BLIKOPENER:

Goed tot zeer goed / ***half.

FUNCTIE SMALLE SLEUFSCHOEVENDRAAIER:

Redelijk tot goed / **half.

 

GEMIDDELD TESTOORDEEL SPYDERCO CLIPITOOL STANDAARD: Goed tot zeer goed / ***half.

RESUME: De SPYDERCO CLIPITOOL STANDAARD is een nieuw fris idee op een oud beproefd SAK concept en het grote vergrendelbare lemmet presteert goed tot zeer goed. Toch zal Spyderco mijns inziens wat gereedschapsitems moeten aanpassen/verbeteren om de “leiderstrui” van die befaamde multi-blades over te kunnen nemen.

Zie daarvoor a.u.b. mijn onderstaande tips. Het vouwmes is nu “een minder gepolijste diamant” maar erg plezierig om te dragen en om mee te werken.                                                            

TIPS AAN HET SPYDERCO R&D DEPARTEMENT: Op de SHOT SHOW 2018 video vroeg Eric Glesser om feedback en “Here it is”.

1. Verander de hoek van het combinatiegereedschap met de brede sleufschroevendraaier zodanig, dat de geopende brede schroevendraaierblad daarna (nagenoeg) in lijn met de handgreep staat. Hierdoor houdt de schroevendraaierblad tijdens het schroeven meer contact met de sleuf van de schroef, waardoor de kans op uitschieten verminderd wordt en de handgreep bij het schroeven ook comfortabeler te gebruiken is.

2. Zet ook een vergrendelsysteem op minimaal de brede schroevendraaier, net zoals bij het reddinglemmet van de ClipiTool Resque het geval is, want nu is de fixeer kracht van de “rugveer” bij stevige schroefklussen matig.

3. Monteer voor de extra stevigheid ook Rvs montageplaten/ Liners onder de G-10 greep platen, waardoor dit vouwmes zeker in de haakse / half stop stand steviger wordt. Hierdoor is het vouwmes bij zware schroefwerkzaamheden beter bestand tegen de torsiekrachten die op de schroevendraaier en zijn as komt te staan en kan hij  daardoor deze erg zware schroeftaken dus beter aan.

4. Monteer naar keuze ook in de volgende versies: een ruitentikker, een Philips kruiskopschroevendraaier of een houtzaag, of een schaartje en voor de bushcrafters een vuurstaal. Het vouwmes kan nog wel een laag met speciale tools erbij hebben, zodat de greep dikte dan totaal op drie lagen komt, waardoor het vouwmes wegens zijn slankheid, nog comfortabel te dragen en handig in het gebruik zal zijn.

 werkzaamheden gereed                

DANKBETUIGING: Met dank aan de Nederlandse Spyderco importeur, de heer J. van den Hazel van Adola b.v. te Apeldoorn voor de ondersteuning. Deze firma importeert veel fraaie messen van naam en faam. Zie daarvoor hun omvangrijk aanbod op https://www.adola.nl.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.