Spyderco Bradley Bowie

DE SPYDERCO BRADLEY BOWIE IS ALWAYS LOADED.
By: Henk Kraaijvanger

 

Soms brengt de post ook leuke verassingen, geen “Kwiebusstukken uit Nottingham” dus. Uit het Amerikaanse Golden kwam wel het fraaie Spydercp pakket met onder andere de zeer fraaie Bradley Bowie.                                                                                                                                      

We weten bijna allemaal wat Spyderco is en wat deze voorstelt, maar wie is nu die Bradley?     

Gayle Bradley is een Amerikaanse voormalige kampioen van  de Blade Sports Cutting Competition , een Custom messenmaker en een van Spyderco’s designer voor fraaie modellen zoals, de Spyderco Bradley Folder, de Spyderco Air en de Spyderco Bradley Folder II. Dankzij zijn grote verstand van zaken betreffende de zogenaamde “High Performance Fixed Blades” en natuurlijk ook de folders, is Spyderco verheugd om weer met hem samen te werken, wat dit maal resulteerde in de Spyderco Bradley Bowie.

Met deze Bradley Bowie zit je dus altijd goed, zoals ook Jim Bowie destijds gezegd zou hebben over zijn grote Bowie Knife: BECAUSE A KNIFE DOESN’T MISFIRE AND IS ALWAYS LOADED. En bij die statement, sluit ik mij dus volledig bij aan.                                                              

Spyderco Bradley Bowie

DE BESCHRIJVING VAN DE SPYDERCO BRADLEY BOWIE (FB33G).

 

HET LEMMET.
Het hoog vlakgeslepen semi-roestvaststalen lemmet uit het nieuwe Premium messenstaal PSF27 heeft een lange en scherpe clippuntvormige lemmetpunt met een sierlijke schijnscherpte (Falls Edge) met het kleine karakteristieke Spyderco hole. Tevens heeft het lemmet een “buik” voor goede snijprestaties en een volle doorgaande angel (Tang ) met kort voor de geïntegreerde enkele stoopplaat een stijlvolle vingeruitsparing (Finger Guard) voor de sturende wijsvinger. Het zwaartepunt van het vaststaande mes ligt door deze volle doorgaande angel ter hoogte van de handgreep. De lemmetspiegel is in horizontale wijze gepolijst, terwijl de lemmetsnede verticaal in satijn finish is afgewerkt. Het lemmet vernauwt/verjongt zich vanaf het begin van de schijnscherpte tot aan de lemmetpunt. 

HERKENNING:
Op de linker lemmetzijde staan het Spyderco logo, de tekst SPYDERCO en de staalsoort in dit geval, PSF27. Op de rechter lemmetzijde staat de productieplaats, land in dit geval Taichung/Taiwan en het logo, de naam en woonplaats van de designer Gayle Bradley uit Waterford.                                               

PREMIUM PSF27 LEMMETSTAAL.                                                                                                              

Wat is nu dat nieuwe Premium PSF27 lemmetstaal?                                                                           

PSF27 is een chroom, molybdeen en vanadium gelegeerd, koud gesmeed gereedschapsstaal (AISI D2 analyse +) en wordt geproduceerd met behulp van het zogenaamde “Spray vormingsproces”. Dit Spray /spuit vormingsproces maakt een zeer snelle stolling van het gesmolten staal mogelijk, waardoor de kleine deeltjes van de speciale “staal ingrediënten/legeringen in de deze staalcomponenten niet meer kunnen “scheiden” en dus behouden blijven”. Dit resulteert in een lemmetmateriaal met een zeer fijne korrel en een homogene structuur. Deze staalsamenstelling zorgt dus voor een verbeterde taaiheid, verbeterde slijtvastheid, verbeterde scheurweerstand en een hogere hardheid. Het zorgt tevens ook voor een meer voorspelbaar resultaat bij de warmtebehandeling en dito dimensionele stabiliteit. Vrij vertaald: PSF27 is een met behulp van Spray vormingsproces verbeterde D2 lemmetstaal. En dat gereedschapstaal is semi-roestvast en behoeft ook enige onderhoud! 

WAT ZIJN NU DIE STAAL INGREDIENTEN / WAT IS DE CHEMISCHE SAMENSTELING VAN PSF27?

Koolstof:                                                 1,55 %

Mangaan:                                              0,40 %

Silicium:                                                  0,40 %

Vanadium:                                             1,00 %

Chroom:                12,00 %  (Semi-roestvast)

Molybdeen:                                           0,75 %

Stikstof:                                                 0,30 %

Land van herkomst:                        Oostenrijk

 

DE HANDGREEP:

Op de volle doorgaande angel zitten de fraaie 3D glad geslepen G10 greepplaten door middel van stevige roestvaststalen bussen op deze angel bevestigd. Om het in mijn “2e Heimat-taal” te zeggen, echte “Handsmeiglers”. En ze zitten nagenoeg bomvast bevestigd en zijn nog geschikt voor ca. 8 mm dikke polskoord cq. vangriem. Dit koord mag natuurlijk ook parakoord 550 zijn. Ik heb voor deze polskoord het rode parakoord gebruikt.                    

NEE, bindt het mes niet aan een tak om er in een noodsituatie er een speer van te maken!  Want als je tijdens de jacht je grote prooidier niet uitschakelt, zou hij er met je speer & mes vandoor kunnen gaan en zit je zonder. Hardt de punt van een lange stok gewoon in het vuur.                 

DE SCHEDE.

De schede is uit het thermoplastische materiaal Boltaron vervaardigd en heeft een demonteerbare G-Clip adapter voor de bevestiging van het vaststaande mes aan de koppel, riem, MOLLE PALS e. d.  Deze schede zit met geplaatst mes aan de koppel/riem  wat hoog en is ook wat “kopzwaar”.

TIP: Voor de liefhebbers van laag te dragen messen, die bijvoorbeeld bij het dragen van een lange winterparka het mes “snel willen trekken”, zou een koppel-draagstuk aan deze schede ook niet misstaan. Deze heb ik al als “blauwdruk” al in mijn hoofd.

Spyderco Bradley Bowie in schede

Deze tweedelige schede is warm gevormd, pasgemaakt en daarna zijn deze schededelen door middel van acht donker gekleurde holle nieten (Gunmetal) met elkaar verbonden. Hierdoor zit het mes goed passend en rammelvrij in deze schede. Ook heeft deze schede aan de voorzijde en achterzijde een medium afwatering gat, waardoor het water niet in de schede blijft staan en er daardoor geen corrosie optreedt.  Spyderco, weer prima zo!

 

DE SPECIFICATIES VAN DE BRADLEY BOWIE (FB33G). 

LEMMET MATERIAAL:                       PSF27

MATERIAAL HANDGREEP:                G10

LEMMET SLIJPWIJZE:   volledig vlakgeslepen

VORM LEMMET PUNT:           lange clippunt

LEMMET HARDHEID:   niet opgegeven 

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP: 10,5 cm

LEMMET AFWERKING:                     satijn

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:30,7 mm

LEMMETLENGTE:                               130 mm

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:     16,6 mm

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:       31,9 mm

TOTALE LENGTE MES:                         252mm

LEMMETDIKTE:                                   3,97 mm

GEWICHT MES:                                  220 gram

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:            116mm

DRAAGLENGTE:                                  26,7 cm

DRAAGGEWICHT:                              294 gram

(MES in SCHEDE)

LAND VAN HERKOMST:                    TAIWAN

(Taichung)

 

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++ = goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

 

BEGINTEST/NUL METING:

De SPYDERCO Bradley Bowie werd zoals verwacht scheermesscherp (++++) afgeleverd en weer was het bingo, snoeitijd.  Ook moest de robuuste Bowie daarna een appel “zijn jasje” uitdoen en een tomaat in schijfjes snijden om zijn scherpte (++++) en corrosiebestendigheid (+++) te testen. Ondanks zijn semi-roestvaste status bleef het lemmet dus vrij van patina. Ook moest het mes daarna als test op de scherpte daarna het testpapier snijden, wat ook zeer goed lukte (++++). 

DE EERSTE TESTDAG.

Eerst “even” de hete middagzon afgewacht en in de wachttijd wat “ leather-crafting” gedaan, want volgens een oud Mexicaans spreekwoord lopen alleen Gringo’s en ezels in de hete middagzon! Dus heb ik mijn (al zeg ik het zelf) fraaie lederen foedraal voor een Silky Pocket Boy 170 vouwzaag afgemaakt.

Daarna weer het fraaie bos in, waar de paden door de uitlopende takken steeds smaller worden en de teken in de begroeiing op jacht liggen. Een van de volgende review moet maar weer eens over machetes gaan. Na het uitstappen en bereiken van het dichte bos eerst mijn “Rig” maar omgehangen.

Hieraan zitten nu mijn Silky Pocket Boy 170 vouwzaag in handgemaakt HKD foedraal, een “oud” Diefenthal Lockback vouwmes in een dito HKD foedraal en de brandnieuwe Spyderco Bradley Bowie in een Boltaron schede.                                                                                                                  

Dan de paden in de lanen door, totdat ik een fraaie open zandplek bereikte. Daar werden de eerste kap en snijtesten op circa 5-6 cm dikke droge takken uitgevoerd, het lemmet van de Bradley “beet agressief” en zeer goed (++++) in deze 5-6 cm dikke takken. Ook werd er daar warm gegeten en tevens ook flink wat water gedronken. Want ik had bij het urineren gezien, dat mijn geloosde urine niet  geheel “kleurloos” meer was, dus dat de vochtaanvulling dringend nodig was.                                                                                                                                                                                           

Zoals al gezegd is de handgreep van de Bradley Bowie samengesteld uit gladde G10 greepplaten en heeft geen drukpunten, ik gebruikte als extra een rode vangriem, die bij het hakken echt een must is. En bij verlies is het mes daardoor ook gemakkelijke terug te vinden.                                                                                                             

Daarna kwam ik op een ander pad een omgevallen, zeker 10 cm dikke en uitgedroogde naaldboom tegen. Nu moest de Bradley Bowie en ook de tester even zijn spierballen laten zien. Eerst het polskoord door het ronddraaien van de Bowie korter maken, daarna gas erop. Zoals gezegd bijt het lemmet in zowel droog als ook nat hout en de 10 cm dikke boom was in een kleine 5 minuten door. Had wel iets sneller gekund, de tester had het wat warm en ook wat verzuring tijdens het kappen aan zijn getroffen schouder. Aan het eind van de haksnede raak je soms met de zijkant van de handgreep de boom, maar dankzij de robuuste bevestiging  van de G10 greepplaten rammelde er niets los. En zoals gezegd, de 10 cm dikke boom ging zeer goed (++++) doormidden.     

Boom kappen  

Weer even wat drinken, daarna naar mijn favoriete testarea voor aanvullende snijtesten. Daar werden wat uitgedroogde keiharde takken aangepunt, wat ook zeer goed ging (++++). Ook sneed het lemmet bij het maken van een vuurstok zeer goed (++++). En na koffie gedronken te hebben, area wat opruimen en terug op huis aan.                                                              

Daar aangekomen eerst onderhoud op de tester zijn lijf & leden als ook zijn gebruikte snijgereedschap.

Kap resultaat

DE TWEEDE TESTDAG.

Daarna op het testcentrum thuis de onderstaande testen uitgevoerd.

DE TOUWSNIJTEST.
Begonnen werd met de touwsnijtest op diverse touwsoorten, van dun bergtouw en manillatouw tot dik nylontouw. Deze touwsnijtest werd door het scheermesscherpe lemmet zeer goed uitgevoerd (++++).

Spyderco touw snijtest

DE KARTONSNIJTEST.
Ook de kartonsnijtest werd door het scheermesscherpe lemmet zeer goed (++++) uitgevoerd. Dit ondanks of beter dankzij zijn conventioneel geslepen lemmet. Ik moest oppassen om met  dit zeer scherpe lemmet niet “door te schieten” 

Spyderco karton snijtest

Daarna lekker het bos weer in en direct weer de Rig omgehangen, nu met Bradley Bowie laaghangend aan mijn prototype HKD adapter. Daarna cross-country lopend en op een kruising van paden de begroeiing in. Hakken en snijden op half uitgedroogde eiken takken en stammetjes. Dit ging zoals verwacht zeer goed (++++). Het lemmet is bij het hakken een “echte hout eter”, maar ik heb van Spyderco’s  mevrouw Joyce Laituri begrepen dat hij ook vingers lust. Het is niet voor niets dat ik een EHBO kitje en pleisters in mijn portemonnee bij me heb. Mede door de Sheriffs van Nothingham en de graaiers bij de zorgaanbieders en dito pensioenfondsen is daar plaats zat.

Daarna naar mijn favoriete testplek (met eigen ruwhouten bankje) om de Spyderco Bradley Bowie verder te testen. Hakken, snijden, vuursticks maken, batonneren door het taaie droge eikenhout, dat waren de uitdagingen die echter zeer goed (++++) volbracht werden.  Even wat eten en drinken, daarna weer de beuk erin. Het lemmet zat bij het batonneren van mijn laatste eikenstammetje op een eiken noest wat vast, maar na FLINK op de lemmetpunt GERAMD te hebben, schoot het lemmet verder. Natuurlijk bleef de lemmetpunt recht en zonder beschadiging. En daarna weer verticaal batonneren voor de te maken lange stevige eiken wiggen. Daarmee kun je ook nadat je met het mes een stukje gebatonneerd hebt, een wig in de ontstane spleet slaan, die dan op de lemmet-rug “steunt en de lemmetpunt bij het doorklieven wat schoont.  

 

DE DERDE TESTDAG.

VUUR ONTSTEKEN.
Vuur ontsteken in de achtertuin, dit wegens de droogte in het test bos. Met de korte haakse lemmet-rug en de lange schijnscherpte was ik prima in staat vuur te maken (++++). Natuurlijk wel met de firesteel en mijn speciaal geprepareerde wattenbolletjes. Na afloop gelijk maar weer de vonksporen met behulp van wat olie van het lemmet gepoetst. Dat onderhouden na actie zit nog in mijn militaire roots. 

Vuurmaken

Resultaat


DE ZOUTWATERTEST.
Deze zoutwatertest werd gedaan met speciaal gehaald vers water uit Vlissingen (ik was toen toch in de buurt). Het lemmet werd urenlang gedeeltelijk ondergedompeld in een doorzichtige bus met dit water. Waarom gedeeltelijk ondergedompeld? Dan kan ik na de test het verschil tussen beide lemmetoppervlakten beter zien!                                                                                                                  

Zoutwater test

Het semi-roestvast lemmetstaal van de Bradley Bowie hield zich daarbij nagenoeg goed (+++/- ) en vertoonde slechts door het vuurstaal  beschadigd plekje op de lemmet-rug ter grootte van een speldenkopje wat patina. Beetje olie erover, “klaar was Kees”, terwijl ik niet eens Kees heet.

Daarna standaard het bos in om te snijden en te hakken. De Bradley Bowie bleef daarbij zeer goed (++++) presteren. Door de gladde handgreep is bij het hakken een polsriem wel een must have! Want als je flink tekeer gaat (wat het mes goed kan hebben), kan de handgreep zonder handschoengebruik, zo uit je hand vliegen. Thuis aangekomen volgden de bekende rituelen na een testdag.

 

DE VIERDE TESTDAG.

Op deze zonnige test namiddag wederom wat snij en haktesten op droog en nat hout, wat batonneerwerk en wat schaven & schillen gedaan. Het lemmet bleef daarbij zeer goed (++++) presteren. Eigenlijk had ik ook niet anders verwacht.

Featherstick

DE VIJFDE TESTDAG.

Op een snikhete dag het bos in, heerlijk dat bladerdak boven je. Denk er wel aan dat je meer zweet en daardoor de teken je lekkerder gaan vinden. Weer het doorhakken van duimdikke en dikkere takken, wat met de bevestigde polsriem zeer goed lukte (++++) en het mes tevens veilig in gebruik maakte. Daarna moesten deze takken ook horizontaal gebatonneerd worden, wat ook zeer goed (++++) lukte. Van een dikke tak fabriceerde ik een knuppel met dunner gesneden handgreep. Daarna moest het mes met behulp van de lemmet-rug de bast afschillen. De Bradley Bowie met zijn hoogwaardige lemmet klaarde al deze klussen zeer goed (++++). Ook moesten andere snijklusjes uitgevoerd worden, wat ook goed lukte. De taaie zachte hars was na afloop goed van het lemmet te verwijderen.

Batonneren

DE ZESDE TESTDAG.

Wederom op een hete dag het verfrissende bos in voor de laatste veldtesten voor deze review. Eigenlijk was het een herhaling van de vijfde testdag, alleen ging ik een andere windrichting op. Weer snijden en hakken ook natuurlijk op het harde droge hout, wat zoals gewoonlijk zeer goed (++++) ging.

Tevens heb ik ook weer foto’s aan het totaal toegevoegd. Er waren geen verdere verrassingen te bespeuren, dus sluit ik voorlopig de veldtesten af.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST SPYDERCO BRADLEY BOWIE.             (Max. 5 sterren per item).

UITERLIJK & ESTHETIEK.

++++

SLIJPGEMAK.

+++

AFWERKING FIT & FINISH.

+++

ERGONOMIE HANDGREEP.

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

+++

MATERIALEN HANDGREEP.

+++

GEBRUIKTE MATERALEN.

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

+++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK.

++++

BEVESTIGING HANDGREEP.

+++

STAALKWALITEIT & HARDHEID.

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE.

+++

SNIJVERMOGEN.

++++

PASVORM MES IN SCHEDE.

++++

HAKVERMOGEN.

++++

DUURZAAMHEID SCHEDE.

++++

CORROSIEVASTHEID.

+++/-

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

+++

STANDTIJD.

++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

+++

 

                          TOTALE TESTOORDEEL: ++++ ( ZEER GOED / VERY GOOD ).

 

RESUME. 

De ergonomische gevormde gladde handgreep van de Spyderco Bradley Bowie ligt als “gegoten” en zonder “hot spots” in mijn hand (maat 9,5) en is ondanks zijn gladde oppervlak goed te gebruiken. Bij het hakken wel een polsriem gebruiken s.v.p. 

Het vlakgeslepen lemmet is uit een nieuw High-End semi-roestvast lemmetstaal vervaardigd, die tezamen met de goede harding voor een zeer goede standtijd borg staat.  

Voor een goede maar hoge draagwijze en voor de veiligheid van de gebruiker zorgt de Boltaron schede, die de Bradley Bowie zeer goed fixeert.

De robuuste en scherpe slanke Spyderco is een zeer goed vaststaand Utility, bushcraft & outdoor,  jacht & vismes en benadert een handgemaakt exemplaar. Alleen al naar dit fraaie vaststaande mes kijken zorgt al voor  veel plezier, om van de snijtesten en haktesten nog maar te zwijgen!  NEE, Nee, dit komt niet uit de verkoopfolder.

TIP: Wel zou ik voor de liefhebbers van het laag dragen van het mes of messengebruikers die onder arctische omstandigheden het mes laag moeten dragen, optioneel een belthanger bijvoegen.

 

MET DANK AAN / A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan mevrouw Joyce Laituri van Spyderco USA voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testexemplaar van de Bradley Bowie.       

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.