Silky Gomboy Curve Outback editie

DE SILKY GOMBOY CURVE OUTBACK EDITION.

By: Henk Kraaijvanger.

 

Ik heb in het verleden diverse Silky vouwzagen en hun stevige hakmes, de Nata getest en voor zeer goed bevonden, zie daarvoor mijn oudere Silky reviews op deze bushcraft webblog.

Maar “stilstand is achteruitgang” en lang “op je lauweren blijven rusten” zonder te innoveren is op de lange duur funest voor de business. Ik heb dat destijds gezien bij het Belgische militaire Highpower pistool van Browning/FN, die destijds bij ons, bij veel NATO en andere Krijgsmachten in gebruik was. Tja, en toen kwam de innovatieve “Wondernine” in de vorm van de Glock 17 uit Oostenrijk eraan, die snel de militaire en ook politiemarkt voor 9 mm service pistolen overnam. Gelukkig heeft men daar bij Browning/FN achteraf lering uitgetrokken.

Maar mijn statement “regeren is vooruitzien” geldt altijd en ook bij Silky Japan hebben ze daaraan en ook aan innoveren gedacht. “Natuurlijk” na alle feedback van de echte gebruikers, jagers, bushcrafters en reviewers, die echt testen en natuurlijk ook met behulp van een visionair ontwerpteam. Zie onder ook de Silky Statement.

 silky logo

                               

DE SILKY STATEMENT: ‘Never change a winning team’ wordt vaak gezegd, nietwaar?   Nou, Silky heeft het toch gedaan, en hoe! De nieuwe Gomboy Curve Outback Edition heeft werkelijk bijna alles wat een jager of bushcrafter maar in een zaag wensen kan. En hij ziet er door zijn tactische kleuren echt peppie uit. Maar uiteraard zal dat fraaie alles nog wel door uw veldtester uitgetest worden, want “meten is weten en gissen is missen”.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE SILKY GOMBOY CURVE OUTBACK EDITION.

HET ZAAGBLAD: Het zwarte 240 mm lange, vrij dikke en stijve zaagblad met zijn duim/ openingsoog is met een laser uit hoogwaardig Authentic Premium Japanese Steel/ koolstofstaal gesneden, waarbij de niet gezette en grove vertanding/ zaagtanden (8 stuks per 30 mm) volgens het Silky procedé Gokai-Me in de bladdikte worden ingeslepen.

Deze gepatenteerde Gokai-Me schrapervormige tanden zijn speciaal ontworpen voor een optimale afvoer van zaagsel en voor het maken van zowel schulpsneden, afkortingen en schuine sneden met de beste prestatie. Het gebogen zaagblad heeft vier zaaghoeken, die over de gehele lengte van het zaagblad verdeeld zijn en dat zorgt naast meer zaagcontact met het te zagen object, ook een zuivere zaagsnede, waardoor ook boomziektes voorkomen kunnen worden. Slechts de punten van de zaagtanden zijn inductief gehard, de rest van de zaagtand behoudt daardoor haar flexibiliteit en de materiaalkwaliteit. Hierdoor wordt het breken van de zaagtanden verminderd en blijven de zaagtanden tot drie keer scherper dan bij ongeharde zaagtanden. Dit zorgt voor een lange levensduur van het zaagblad en ongelooflijke zaagprestaties, niet alleen in hout, maar ook bij het zagen van botten van wild. Silky heeft op het gehele zaagblad een zwarte corrosie voorkomende coating inclusief op de tanden. De zaagwerking van het gebogen zaagblad komt vanuit de trekkende zaagbeweging.

Het dikke en stijve zaagblad maakt deze Gomboy Curve Outback Edition dus 100% Outdoor Proof. Silky heeft zoals al beknopt gezegd op het gehele zaagblad met behulp van een elektrotechnisch procedé een zwarte slijtvaste coating van een uniek nikkel/tin mix aangebracht, inclusief op de tanden. Dit vergroot de slijtvastheid, de corrosie/roestvastheid en vermindert hinderlijke lichtreflecties. Daarmee maakt de donkere, niet reflecterende zwarte kleur deze zaag bijzonder geschikt voor allerlei tactische operaties. Het gebogen zaagblad is gemakkelijk te hanteren en houdt het zaagblad goed in de zaagsnede. Het zaagblad is vergrendelbaar en is met behulp van de vergrendelknop soepel in en uit te vouwen/klappen en heeft twee verschillende zaagposities voor nog gemakkelijker zagen.

TIP: Laat daarom het zaagblad “tijdens de trekkende beweging dus echt het zaagwerk doen” (dat zei mijn vader zaliger destijds ook altijd al) en pas op met te veel kracht te gebruiken in de zaagbeweging.

 foto1


foto 2

SILKY”S AANGEPASTE TIPS VOOR OPTIMAAL GEBRUIK.

 • Lees vooraf de gebruiksaanwijzing met de veiligheidsregels om veilig te kunnen zagen. Voor extra veiligheidstips bekijk a.u.b. mij oudere Silky reviews over hun vouwzagen.
 • Het zaagblad en de zaag is ontworpen te zagen met een trekkende beweging. Mocht het zaagblad klemmen, NOOIT hard duwen of het zagen forceren, hierdoor kan het zaagblad mogelijk breken of krom worden. Altijd het klemgewicht/ hangend stuk hout wegnemen, om zo het zaagblad te bevrijden.
 • Het Silky zaagblad geeft een fijne zaagsnede en vraagt daarbij weinig zaagkracht. Belast het zaagblad niet, laat het zaagblad zijn werk doen, waardoor u minder vermoeid raakt en het de levensduur van het zaagblad ten goede komt.
 • Het zaagblad is zoals gezegd inductief gehard en kan dus niet met een vijl opnieuw gescherpt/geslepen worden.
 • Het Silky zaagblad moet na gebruik schoongemaakt en schoongehouden worden, anders gaat de goede zaagwerking verloren.

Gebruik voor het verwijderen van het lastige hars een hars oplossingsmiddel of olijfolie, maar zorg ervoor dat de handgreep niet in aanraking komt met mogelijk agressieve onderhoudsmiddelen.  

 • Wanneer u de zaag niet gebruikt, maak haar goed schoon en droog, tracteer/geef het zaagblad en de metaaldelen een laagje zuur & zoutvrije olie en berg het in de kunststof draag en opslag box op en leg het geheel op een schone droge opslagplaats. Houdt deze buiten bereik van uw kleine kinderen en laat uw kleine kinderen er ook niet mee zagen.
 • Silky geeft aan NIET verantwoordelijk te zijn voor letsel en schade door ondeskundig gebruik.

Mocht u toch uw zaagblad door lomp gebruik of pech toch vernield hebben of dat dit zaagblad bot is geworden, er zijn bij Silky reserve zaagbladen te koop. Een bot zaagblad is namelijk wegens de kans op uitschieten tijdens het zagen gevaarlijker dan een scherp exemplaar.  

DE HANDGREEP: De “Arbor Composite” handgreep is gemaakt van een hout/composiet samenstelling, wat een warm en comfortabel gevoel en een superieure controle geeft. De handgreep is wat harder dan de gebruikelijke GOM rubberen greep van de andere Silky “glanzend verchroomde” modellen, maar biedt meer grip met vettige substanties op je handen. Pas op met het schoonmaken van de vouwzaag met gebruikmaking van agressieve schoonmaakmiddelen, dat de handgreep niet daarmee gedaan wordt.

door gezaagd

 

DE VERGRENDELING: De vergrendeling valt bij het geopende zaagblad automatisch in een van de twee vergrendelposities van dit zaagblad (1e positie na het openen = zaagblad licht naar beneden gebogen, 2de positie na het openen = zaagblad iets naar boven gericht). Om het zaagblad veilig in te kunnen klappen, dien je met de duim op het achterste deel van het verend vergrendel en ontgrendelstuk te drukken.

Neem dus deze vouwzaag overal mee naar toe, want de Gomboy Curve Outback Edition is redelijk compact, lichtgewicht en wordt standaard geleverd inclusief transparante hardcase/ draag en opberg box.

DE KUNSTSTOF DRAAG EN OPBERG BOX: Deze doorzichtige kunststof draag en opberg box met scharnierende topopening heeft naast een fixatie lip, een licht verende geribbelde rubberen draagadapter annex fixatie borgriem voor:

1. Is tevens de tweede extra borging /fixatie van de topopening tegen het ongewild openen.

2. Dit om de kunststof draag en opberg box kortstondig om aan je broekriem te kunnen dragen.

 

met riemadapter

Met de riem door deze draagadapter getrokken, kun je deze draag en opberg box tijdens het werk op de zaagarea wel dragen. Edoch, ik zou hem tijdens lange verplaatsingen door de bossen en bij het Hiken om niet op die manier aan mijn riem (of rugzak) gaan dragen, dit wegens angst deze kunststof draag en opberg box te gaan verliezen. Daarnaast heeft deze spatwaterdichte draag en opberg box een aantal waterdrains aan de onderzijde. Daar is best goed over nagedacht, want water & vocht en koolstofstaal gaan meestal niet samen!                                                                                                                     

Maar ook zorgt deze kunststof draag en opberg box ervoor dat de ingeklapte vouwzaag veilig in je rugzak vervoerd kan worden, zonder dat de scherpe delen van het zaagblad je binnen/ buitenstof van de rugzak beschadigen kan. Geloof me maar op mijn woord, een onbedoeld “bewegend” scherp voorwerp in uw rugzak, kan ’s avonds bij ontdekking van schade aan uw rugzak, uw avondhumeur aardig verpesten. In ieder geval was dat destijds bij mij wel het geval, toen ik zag dat de waterresistant van de buitenstof eraan gegaan was. Terwijl het nog wel om een stevige groene militaire rugzak van “Hare Majesteit” ging. Ik probeerde altijd best zuinig te zijn op al die militaire items, die met uw belastinggeld aangeschaft waren. En nee, ik was echt geen “koorknaapje”, maar was en ben zuinig op mijn eigen spullen, dus ook op die van anderen.                                                                                                  

GOEDBEDOELDE TIPS VOOR HET SILKY R&D DEPARTEMENT.

 1. Ik denk dat deze doorzichtige kunststof draag en opberg box beter uit een tactisch donker kunststof materiaal gemaakt zou moeten worden, dit om beter te matchen bij deze ook tactisch in te zetten Gomboy Curve Outback Edition.
 2. En de rubberen draagadapter annex borgriem van de kunststof draag en opberg box zou beter fixeer baar moeten zijn, dit om deze zonder angst voor verlies bij langdurig en verre werktochten en daarbij bewegend door nauwe paden in de bossen te kunnen dragen.
 3. Deze functionele Outback Outdoor vouwzaag verdient eigenlijk een fraai foedraal uit kunststof, nylon of leder!

goed verpakt 

DE SILKY GOMBOY CURVE OUTBACK EDITION IN HET KORT SAMENGEVAT.

•          Zaagbladlengte: 240 mm (geschikt voor het zagen tot Ø 120 mm).      

•           Zaagblad uit Authentic Premium Japanese Steel.                               

•          Zwarte coating op zaagblad en metalen delen van de handgreep, bestaande uit een     

              unieke nikkel/tin mix combinatie.                                                                                                                                      

•          Zaagblad in twee zaagposities vergrendelbaar.

•          Vertanding: grof (8 tanden per 30 mm.)

•          Zaagblad heeft volgens de Silky Gokai- Me techniek ingeslepen tanden.

•          Zaagblad geschikt voor hout en botten. 

•           Limited Lifetime Warranty.

•          De Gomboy Curve Outbak Edition is een Premium Adventure Saw.

 

bijna doorgezaagd

DE ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Silky Europe /de firma de Wildt uit Roosendaal deze fraaie en scherpe SILKY GOMBOY CURVE OUTBACK EDITION aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe Silky vouwzaag review voor u.

De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is dan ook zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of Salari.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een zaagbladdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid van de veldtester onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!             

TE BEHALEN SCORE’S: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

OPMERKING: Om de echte natuurliefhebbers voor te zijn, in tegenstelling tot wat de zogenaamde “Natuurbeheerorganisaties alias Staatswanbeheer” mijns inziens tegenwoordig doen, zaag ik alleen op de paden bevindende omgevallen bomen en takken door en maak daarmee ook de ATB-paden van omgewaaide bomen vrij. Want ik zie bij mijn vele wekelijkse dag Hikes door de bossen dat er daar heel wat roofbouw en kaalslag gepleegd wordt, dit om mijns inziens die veel meer vervuilende D66 bio-centrales te kunnen blijven bijvullen. En dat is een echte strop voor de zuurstof producerende en CO2 absorberende bomen in de natuur.

hout stapel                    

                 EEN VAN DE VELE HOUTSTAPELS UIT DE BOSSEN, EN NEE IK WAS HET NIET!

DE RESULTATEN VOOR, TIJDENS EN NA DE VELDTESTEN.

 • PRAKTISCH DESIGN & UITERLIJK: Uitmuntend goed/****half.

 

 • PRODUCTIE KWALITEIT: Uitmuntend goed/****half.

 

 • IN EN UITKLAPGEMAK: Uitmuntend goed/****half.

 

 • VERVOERSGEMAK: Uitmuntend goed/****half.

uit de verpakking

 

 • VERGRENDEL STEVIGHEID ZAAGBLAD: Uitmuntend goed/****half.

 

 • SCHERPTE ZAAGBLAD: Uitmuntend goed/****half.

 

 • STEVIGHEID ZAAGBLAD: Zeer goed/****.

 

 • VERWISSELBAARHEID ZAAGBLAD: Zeer goed/****.

 

 • SLIPVASTHEID HANDGREEP: Zeer goed/****.

glad nat hout

 

 • GEBRUIKSGEMAK VOUWZAAG: Uitmuntend goed/****half.

 

 • CONTROLE GEBOGEN ZAAGBLAD IN ZAAGSNEDE: Uitmuntend goed/****half.

 

 • ZAAGPRESTATIES OP HET ZACHTE UITGEDROOGDE SPARRENHOUT: Uitmuntend goed/****half.

bijna doorgezaagd

 

 • ZAAGPRESTATIES OP HET UITGEDROOGDE HARDERE AMERIKAANS VOGELKERSENHOUT: Uitmuntend goed/****half.

 

 • GLADHEID ZAAGSNEDE VAN AFGEZAAGD HOUT: Uitmuntend goed/****half.

 

 • DUURZAAMHEID COATING VOUWZAAG: Zeer goed/****.

 

 • SCHERPTE ZAAGBLAD NA DE TESTEN: Uitmuntend goed/****half.

 

 de man en zijn zaag

 

MIJN EINDBEOORDELING BETREFFENDE DE SILKY GOMBOY CURVE OUTBACK EDITION.

 

 

Uitmuntend goed/ Ausgezeichnet gut/ Excellently good/ ****half.

RESUME: Ik kom via de natuurlijke “Curve Queen” Anita Ekberg uit de film “La Dolce Vita/ het zoete leven” van de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini, dat “Curves beter zijn” dus weer terug bij het curve zaagblad van de Silky Gomboy Curve Outback Edition. En ik kan daarover dus eigenlijk duidelijk zijn, deze curved Silky Gomboy Curve Outback Edition is uitmuntend goed: onder andere door het praktisch design; de uitmuntend goede productie-kwaliteit; de uitmuntend goede vergrendeling zaagblad; de uitmuntend goede en gladde zaagprestaties en zijn uitmuntend goede en snelle in en uitklapbaarheid. Deze professionele vouwzaag is onder andere ook voor de Nederlandse en Vlaamse bushcrafters zeer goed bruikbaar en mijns inziens dus een echte aanbeveling waard.

 wat een plaatje

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer M. Sanders van Silky Europe/import firma De Wild uit Roosendaal voor de ondersteuning. Zonder dat had deze nieuwe Silky review niet tot stand kunnen komen.

www.bushcraft.nl