Sencut Sachse

NIEUW, DE BETAALBARE SENCUT MESSEN UIT CHINA.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

HET SENCUT VERHAAL.

Sencut Knives is naast CIVIVI de derde “zusteronderneming” van het Chinese WE-Knives. Sinds 2000 maken ze daar bij WE-knives met meer dan 20 jaar expertise (ook voor Westerse A-merken zoals mijns inziens ook de Boker Plus modellen) in de messen en gereedschapsindustrie, uitzonderlijke goede messen. In 2020 begonnen ze aan een spannende reis door een nieuw en betaalbaar merk op de markt te brengen, namelijk "SENCUT", met hun hoogwaardige messen die hun klanten met trots kunnen dragen en echt kunnen gebruiken, zonder dat je gezien de prijs daarbij bang moet zijn voor beschadigingen. Is een WE mes gezien de hogere prijs een hoogwaardig verzamelaar mes, die eigenlijk om ongebruikt en derhalve financieel waardevast te blijven, in de vitrine moet blijven, de nieuwe SENCUT en ook de CIVIVI-messen zijn echte no nonsens gebruiksmessen.                                      

Wat onderscheidt SENCUT-messen? Het is de WE toewijding aan kwaliteit die hun groei heeft voortgestuwd. Ze verleggen voortdurend grenzen om unieke en geavanceerde ontwerpen te leveren die tegemoetkomen aan de veranderende behoeften van de veeleisende klanten. De messen staan niet alleen bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en duurzaamheid, maar ook om het vertrouwen van gebruikers tijdens verschillende buitenactiviteiten. Dit heeft hen het vertrouwen en de loyaliteit opgeleverd van talloze toegewijde messengebruikers en dat over de hele wereld.

WAAROM ZOU JE VOOR SENCUT MESSEN KIEZEN? Waarom zou je voor SENCUT-messen kiezen? Ten eerste zijn en blijven we zuinige Nederlanders en dus wegens de betaalbare kostprijs voor al die aangeboden scherpe SENCUT-kwaliteit. Ten tweede hebben hier al ruim 13 jaar veel last en geen gemak van “Pinokkio” gehad. Ten derde maken ze er bij SENCUT Knives hun prioriteit van om naar de feedback van de klanten en veldtesters te luisteren en daardoor hun behoeften voor een beter mes te begrijpen. Dit stelt hen in staat om hun aanbod van producten continu te verbeteren en daardoor ook de klanttevredenheid te waarborgen. Of je nu jaagt, vist, kampeert, Hiked/wandelt of aan een buitenavontuur begint, SENCUT Knives gelooft dat het hebben van de juiste uitrusting vertrouwen wekt bij elke stap en elke bezigheid en die dan ook daadwerkelijk daarbij ondersteunt! Want mijn overtuiging is dat je met juiste uitrusting, de juiste “mind-set” en dito training zelfs op de Noordpool kunt overleven. De SENCUT-messen kunnen je daarbij helpen en ze hebben mijns inziens een goede prijs & kwaliteit verhouding of in “Jip en Janneke taal”, veel messenkwaliteit voor uw zuur verdiende geld dus!

Stillleven                                                

DE SENCUT SACHSE Mevrouw Candy van WE-Knives uit China stuurde via hun vaste dealer voor de veldtest en de aansluitende review via hun vaste dealer het vouwmes de SENCUT Sachse op. Waarvoor erg veel dank en hoe peppie is dat?

Op de Blade Show van vorig jaar (2022) won de SENCUT S21007-3-Sachse, the Best Buy Of The Year 2022 Award/prijs. Dat zegt wel een en ander over de prijs & kwaliteitsverhouding.

 Sencut messen                             

                                          2022 BLADE SHOW’S BEST BUY OF THE YEAR.

 

 

DE SENCUT SACHSE SPECIFICATIES.       

 

 

SENCUT SACHSE.

 

 

 

MODEL NUMMER:

S21007-2

SOORT MES:

Vouwmes.

GEBRUIKSDOEL:

Outdoor, Bushcraft, E.D.C. , verzamelen. tuin en ander werkzaamheden.

 

 

LEMMET VORM:

Droppoint met sierlijke schijnscherpte.

LEMMET MATERIAAL:

9Cr18Mov roestvaststaal.

LEMMET SLIJPING:

Vlak gwslepen met secundaire V-snede.

LEMMET HARDHEID:

57-59 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Zwarte steenwassing/Black stonewashed.

LEMMET OPENINGSWIJZE D.M.V.:

Geribbelde Flipper en dubbele duimknoppen (en rechtse polsbeweging).

VERGRENDELSYSTEEM:

Drukknop plunjersysteem linkerzijde (voor rechtshandig gebruik ontworpen) .

ONTGRENDELEN LEMMET:

Indrukken drukknop.

SOORT ANGEL/TANG:

Korte lemmetspiegel.

MATERIAAL LEMMET LAGER:

Ceramisch kogellagers op staal.

LEMMET LENGTE:

88,2 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

29 mm.

LEMMET DIKTE:

3 mm.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN: 

Roestvaststaal, gezwart.

MATERIAAL GREEPPLATEN:

Groene Micarta.

MATERIAAL SPACER:

Gezwart roestvaststalen busjes.

BRUIKBARE GREEP LENGTE:

99 mm.

MAXIMALE GREEP BREEDTE:

24,5 mm.

MAXIMALE GREEPDIKTE:

13 mm.

MAXIMALE GREEPDIKTE MET KLEDINGCLIP:

18,8 mm.

MATERIAAL KLEDINGCLIP:

Roestvaststaal, gezwart.

 

BIJZONDERHEDEN KLEDINGCLIP:

Diep met de lemmetpunt omhoog (Tip Up) dragend, geschikt voor links en rechts, gewichtsbesparend geskelletteerd.

LENGTE UITGEKLAPT:

19,84 cm.

LENGTE INGEKLAPT:

11,2 cm.

MAXIMALE BREEDTE INGEKLAPT:

36 mm.

DRAAGGEWICHT:

172,3 gram.

ADVIESPRIJS/ MSRP:

USD 54.75

 op de paddenstoel

HET LEMMET: Het scherpe droppointvormige, zwarte, vlakgeslepen lemmet van de SENCUT Sachse is uit het goede Chinese roestvaste 9Cr18CoMoV lemmetstaal vervaardigd. Dit lemmetstaal is qua prestaties ongeveer te vergelijken met het bekende 440B roestvaststaal. Het stevige lemmet met zijn sierlijke schijnscherpte heeft een conventionele snede en voor de snelle en eenhandige openingswijze een kogellager systeem, een geribbelde openingsflipper en ook nog een dubbelzijdig aangebracht duimknop. Op de lemmet rug zitten ter hoogte van de duimpositie slipvaste duimrillen (Jimping), waardoor het lemmet onder natte omstandigheden toch goed “te sturen” is. Het lemmet heeft tevens een vrij grote slijpronding voor de lemmetspiegel, waardoor je gemakkelijker het lemmet zelf kunt slijpen (of bij dunne vingers een vinger te plaatsen).

DE DRUKKNOP PLUNJER/ BUTTON LOCK VERGRENDELING: Dit vergrendelsysteem met zijn verende as met verdikte plunjer bevindt zich in de rechter Liner en zit tegen de Micarta greepplaat aan gefixeert. Aan de linker zijde van de handgreep gaat deze verende drukknop door de linker Liner en Micarta greep plaat heen, dit om hem in te kunnen drukken. Bij het openen van het lemmet wordt aan het eind van de lemmetrotatie het lemmet door de inpandige stoppin gestopt en tegelijkertijd springt de onder veerdruk staande verdikte plunjer op/in zijn vergrendelplaats van de lemmettang, waardoor het lemmet nu solide vergrendeld is. Het is een plezier om het lemmet met de drukknop plunjer/button lock “als Spielerei” eenhandig te openen en te sluiten! Je blijft er net zolang mee spelen, totdat je vrouw het “walk en talk geluid” ervan zat wordt!

OPMERKING: In de “messenwandelgangen” wordt er wel eens over gepraat dat een drukknop plunjer/button lock soms voor een onbedoelde lemmetopening zorgt. Ik denk dat als je bij alle snijtaken in verschillende greepposities ALTIJD je duim weg van de drukknop plunjer moet houden, om dit heikele probleem van dichtklappen te voorkomen.

 “ALWAYS HAVE AN SCHARPE MIND WITH A SHARP KNIFE”: Net als in mijn actieve militaire dienstactiviteiten overigens: mijn vinger zat pas aan/op de trekker (= drukker), als ik zeker gericht wilde schieten en raken! Nooit is er bij mij een onbedoeld, niet gericht schot afgegaan (Thank God and Knock on Wood & Lucky me)!

DE HANDGREEP: De samengestelde handgreep is opgebouwd uit twee opgeruwde gestructureerde donkergroene Micarta greep platen, twee geskeletteerde zwarte roestvaststalen montageplaten/ Liners. Dit alles zit keurig en solide met zwarte torx-boutjes op de drie zwart stalen speciaal bussen/Barrel Spacers geschroefd. De handgreep heeft een brede vingeruitsparingen voor je wijsvinger en herbergt ook het sterke en gebruiks-vriendelijke drukknop plunjer vergrendelsysteem; de lemmetstoppin en tevens ook de omzetbare zwarte roestvaste “Deep Carry” kledingclip (Tip Up), die aan het eind van de handgreep vastgeschroefd zit. Micarta is overigens een zeer robuust greep materiaal, het is een kunststof ruimtevaart composietmateriaal, gemaakt van linnen (of soms canvas, jute of papier) en dat materiaal naar keuze wordt gedrenkt in het sterke kunsthars. Dit robuuste Micarta greepmateriaal wordt door langdurig gebruik of tijdens nat gebruik, uiteindelijk vanzelf slipvaster. 

goede gear                                                                                                                                          

OPMERKING: Na ontvangst heb ik er wel een sierlijk groen nylon trekkoordje  aan het vouwmes aan bevestigd.

 

MIJN EERSTE INDRUK SENCUT SACHSE.

Plus:

 • Mooie design van een nieuwe messenfirma.
 • Scheermesscherp lemmet, zo uit de doos.
 • Lemmet op meerdere snelle eenhandige wijzen te openen (duimknoppen, flipper en snelle polsbeweging).
 • Gebruiksvriendelijk vergrendel en ontgrendelsysteem.
 • Fraaie Micarta greep platen.

Min: -------

 

OPENINGSWIJZEN EN SLUITEN LEMMET.

METHODE 1:  HET LEMMET OPENEN MET BEHULP VAN DE BEIDZIJDIG GEPLAATSTE DUIMKNOPPEN: Plaats je duim op een van de duimknoppen en duw/roteer het lemmet naar buiten de handgreep, totdat het lemmet aan het eind van de rotatie vergrendel wordt.                            

LEMMET SLUITEN: Dit gaat echt simpel door de duimknop plunjer van het vergrendel-systeem in te drukken en met het vouwmes een kleine beweging naar links te maken om het lemmet in de handgreep te kunnen roteren/sluiten. Het lemmet wordt door de duimknop plunjer automatisch in zijn ligplaats gefixeerd.                                                                           

 

METHODE 2. HET LEMMET OPENEN MET BEHULP VAN DE FLIPPER: Plaats je wijsvinger op de geribbelde Flipper en krom deze wijsvinger snel naar achteren. Hierdoor roteert het lemmet buiten de handgreep totdat deze door de inpandige stoppin gestopt en tegelijkertijd door de plunjer van het vergrendelsysteem vergrendeld wordt.

LEMMET SLUITEN: Dit gaat echt simpel door de wederom de duimknop plunjer van het vergrendelsysteem in te drukken en met het vouwmes een kleine beweging naar links te maken om het lemmet in de handgreep te kunnen roteren/sluiten. Het lemmet wordt door de duimknop plunjer automatisch in zijn ligplaats gefixeerd.                                                                             

 

METHODE 3. HET LEMMET OPENEN MET SNELLE RECHTSE POLSBEWEGING: Door het gesloten vouwmes plat en met de lemmetzijde naar links voor je te houden, je vingers daarbij achter de kledingclip houden/haken en de duimknop plunjer van het vergrendelsysteem in te drukken en even zo te houden. Dan direct en met een soepele snelle polsbeweging (voor de rechtshandige gebruikers) het vouwmes snel zijdelings naar rechts te bewegen en daarbij deze duimknop/plunjer van het vergrendelsysteem echt snel los te laten om het geopende lemmet automatisch te laten vergrendelen. LEMMET SLUITEN: Dit gaat echt simpel door de wederom de duimknop plunjer van het vergrendelsysteem in te drukken en met het vouwmes een kleine beweging naar links te maken om het lemmet in de handgreep te kunnen roteren/sluiten. Het lemmet wordt door de duimknop plunjer automatisch in zijn ligplaats gefixeerd.     

 

DE VELD EN E.D.C. TESTEN:

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING. Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de firma SENCUT Knives uit her verre China, dit fraaie vouwmes via hun NL-agent aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze veldtest & nieuwe Sencut review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze  bevindingen en mijn statements zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Dus geen handjeklap, geen stalorders dus, maar wel meten is weten! En nee, ik sta ook niet op hun betaallijst en ben wel beëdigd.

 

 Sencut Sachse aan het werk


DE VOORWAARDEN VOORAFGAANDE AAN DE VELD EN E.D.C-TESTEN. Bij het afbreken van een lemmetdeel, vergrendeling of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 ***** sterren. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed).         

 

DE WERKZAAMHEDEN MET EN DE SCORE’S VAN DE SENCUT SACHSE.

 • DRAGEN VOUWMES IN DE BROEKZAK AAN DE KLEDINGCLIP: Zeer goed/****.
 • OPENEN EN SLUITEN LEMMET: Uitmuntend goed/****half.
 • WERKING EN COMFORT VER- EN ONTGRENDELING: Uitmuntend goed/****half.
 • SCHERPTE LEMMET ONDERARMHAREN: Zeer goed/****.
 • SPINE WHACK VERGRENDELTEST: Zeer goed/****.

 zeer scherp

 • TAKKEN AANPUNTEN: Zeer goed/****.    
 • LICHT BATONNEREN: Zeer goed/****.  
 • VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****. 
 • TONDEL MAKEN: Zeer goed/****.       

 takken splijten


aanpunten van stokken

 • KUNSTSTOF VERPAKKINGSBANDEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.   
 • DIVERSE TOUWEN SNIJDEN: Zeer goed/****. 
 • DIVERSE SOORTEN KARTON SNIJDEN: Zeer goed/****. 

 touw snijden


verpakking snijden


broodje snijden


worst snijden

 • BROODJES DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.   
 • EDC IN DE KEUKEN: Zeer goed/****.  
 • DOORSNIJDEN METWORST: Zeer goed/****.
 • SNIJDEN UIEN,TOMATEN EN PREI: Zeer goed/****.

prei snijden

uien snijden

 

 

DE EDC & VELDTESTEN MET DE SENCUT SACHSE EN MET IN DE RECHTER KOLOM, DE BIJHORENDE PERSOONLIJKE BEOORDELINGEN.

 

ALGEMEEN & BEGIN:

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

 

FUNCTIE & DESIGN:

Uitmuntend goed/****half.

PRODUCTIE KWALITEIT:

Zeer goed/****.

FIT & FINISH:

Zeer goed/****.

OPENEN EN SLUITEN LEMMET/VER- EN ONTGRENDELING:

Uitmuntend goed/****half.

GEBRUIKTE MATERIALEN VOOR HET GELD:

Zeer goed/****.

VERGRENDELTEST/ SPINE WHACK TEST:

Zeer goed/****.

SOEPELE LOOP LEMMET IN HET BEGIN:

Uitmuntend goed/****half.

CENTRERING LEMMET PUNT GESLOTEN:

Zeer goed/****.

SCHERPTE TEST HAREN ONDERARM:

Zeer goed/****.

 

 

 

GEBRUIK IN HET VELD.

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

DRAAGCOMFORT IN DE BROEKZAK:

Zeer goed/****.

FUNCTIE/KLEMMING KLEDINGCLIP DUNNE STOF: 

Zeer goed/****.

FUNCTIE/KLEMMING KLEDINGCLIP DIKKE STOF:

Zeer goed/****.

BEDIENGEMAK VOUWMES & OPENEN EN SLUITEN LEMMET IN HET VELD:    

Uitmuntend goed/****half.

DE KARTON SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DE TOUW SNIJTESTEN:

Zeer goed/****.

DOORSNIJDEN TAKKEN:

Zeer goed/****.

AANPUNTEN TAKKEN:

Zeer goed/****.

TONDEL SNIJDEN/MAKEN:

Zeer goed/****.

LICHT BATONNEREN:

Zeer goed/****.

VUURSTOKKEN MAKEN:

Zeer goed/****.

SPECIFIEKE HOUTBEWERKING/VORK BIJWERKEN:

Zeer goed/****.

SCHAVEN TONDEL:

Zeer goed/****.

 

 

GEMIDDELDE E.D.C. GEBRUIK IN DE KEUKEN:

Zeer goed/****.

 

 

 

NA DE VELDTESTEN.

 

 

BEOORDELING/SCORE/OPMERKING.

 

 

SOEPELE LOOP LEMMET NA LANGDURIG GEBRUIK:

Uitmuntend goed/****half.

STANDTIJD = TIJDSDUUR SCHERPBLIJVEN:

Zeer goed/****.

SLIJTAGE BESTENDIGHEID (ZICHTBAAR):

Nihil, dus Zeer goed/****.

ROEST/CORROSIE BESTENDIGHEID:

Zeer goed/****.

PRIJS/KWALITEIT:

Zeer goed/****.

AANKOOPTIP:

Dikke Ja.

 

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING:

 

 

ZEER GOED/VERY GOOD/SEHR GUT/****.

 

RESUME. Het design is uitmuntend goed geslaagd en het zeer scherpe lemmet loopt uitmuntend soepel. Maar ook het vergrendelen en ontgrendelen met een voor mij oor strelende “Walk and Talk” van het zeer scherpe lemmet gaat uitmuntend goed. Je blijft thuis op de bank gewoon met de SENCUT Sachse spelen, net zolang totdat je “met een draai om je oren” door je vrouw” teruggefloten” wordt. Ja, want ook zij verdient ook als je al lang getrouwd bent, natuurlijk de extra aandacht. Ook de fraaie Micarta greep platen dragen bij dat ik de SENCUT Sachse gemiddeld een zeer goed vouwmes vindt. Ik denk dat het nieuwe merk SENCUT een echte voltreffers is voor “iedereen on a budget”, maar ook voor diegene die verwend is en een goed gevulde portemonnee heeft. De mijne is echter van “uienleer” gemaakt, als ik erin kijk, springen automatisch de tranen in mijn ogen! De Blade Show jury heeft gelijk gehad en de SENCUT Sachse biedt dus veel snijkwaliteit voor het gevraagde geld.

Op de tank 

DANKBETUIGING. Met dank aan Candy van WE & CIVIVI & SENCUT Knives voor de goede communicatie en toezending van het testmodel. Zonder dat hadden we deze SENCUT-review niet kunnen maken. Zie ook de fraaie SENCUT-producten op hun website: https://www.sencut.com/.

 

www.bushcraft.nl