Rovince anti-tekenbroek

DE ROVINCE ANTI-TEKEN KLEDING VOOR “GROENE” BUITEN PROFESIONALS.
By: Henk Kraaijvanger.

Op een gegeven moment ben je het smeren en inspuiten van al die anti-teken middelen voordat je het veld & bos ingaat zat en denk je over een snellere en betere bescherming na. Zodoende kwam ik ook wegens de kennis van de gebruikte middelen bij de Defensie kleding op de civiele anti-teken kleding en wel bij het nu meest aan de weg timmerende bedrijf Rovince uit Enschede. Enschede, dat is toch in het Oosten? Ja, ja “de Wijzen” komen echt uit het Oosten. Er zijn wel meer importeurs en meerdere merken die anti-teken kleding voeren, maar die kleding is lang niet allemaal goedgekeurd en/of zo ver en officieel beproefd en van een goedkeuringskeurmerk voorzien. Want met het beschermingsmiddel behandelde broek, moet het resultaat niet erger dan de (teken)klacht worden. En daar ik niet door enige importeur & fabrikant of webwinkel betaald wordt, ben ik voor deze veldtesten geheel onafhankelijk en dus ook vrij van stalorders. “Geen slager die zijn eigen vlees keurt” dus, want we kennen denk ik wel het verhaal achter W. Selten en “zijn goedgekeurde” paardenvlees. En sinds kort is er weer een Maffia vleeshandelaar opgerold.

START ROVINCE:  Rovince is tezamen met Permetect de specialist in teek werende kleding. Binnen Europa is het de hardst groeiende producent/ groothandel met een 100% focus op de teek en teekpreventie middels professionele beschermende kleding. Dit allemaal voor de reeds genoemde buiten professionals. Er zijn wel enkele andere merken edoch geen heeft de ervaring als Rovince. Sinds 2008 ontwikkelt en produceert Rovince teek werende kleding waarbij er een unieke bescherming tegen het insect wordt gegarandeerd. Het dragen van de kleding voorkomt namelijk 98% van de tekenbeten. De oprichters Rob Nijhuis en Vincent Jansen, beide in hun vrije tijd veel buiten in de natuur te vinden, kregen zelf te maken met de ziekte van Lyme, die door teken kan worden overgebracht. Zij wilden kleding ontwikkelen die hen zou beschermen tegen tekenbeten. Dit was het begin van Rovince anti-teken kleding.

De teek werende kleding van Rovince is uniek in Europa door het gebruik van Zeck-Protec. De kleding is geïmpregneerd met permethrine, een synthetische variant van een insecten werende stof die in chrysanten voorkomt en een ‘Hot Feet-Effect’ geeft. Als een teek op de kleding komt wordt het hem letterlijk en figuurlijk “te heet onder de voeten”. Hierdoor maakt zij/hij dat ie wegkomt.

De kleding werkt niet alleen tegen teken maar ook tegen muggen waardoor de kleding ook beschermt tegen tropische ziektes als Zika en Malaria. Door de grote potentie van teek werende kleding kunnen Rovince producten ook worden ingezet in de (professionele) outdoor sector. Rovince kleding is namelijk interessant voor iedereen die buiten werkt of hobby matig buiten is en hierdoor in aanraking komt met teken. De bloeddorstige beestjes zitten overal, in de tuin, in de berm, bij kinderboerderijen, in parken of gewoon in het bos. Voor deze omgevingen heeft Rovince kleding ontwikkeld van jassen, broeken tot sokken.

Teken aan het zoeken met Rovince Broek 

DOELGROEPEN: Voor de buiten professional als bijvoorbeeld boswachters, landmeters, controleurs van waterwingebieden, maar ook voor de outdoor mensen als, wandelaars, recreanten en toeristen heeft iedereen de mogelijkheid om met een kledingstuk van Rovince zich optimaal te beschermen tegen het steeds verder opkomende probleem: de teek.

ERVARINGSDESKUNDIGE: En dat deze teken door hun veelal bij zich dragende bacteriën echt voor fysieke problemen kunnen zorgen, weet ik als (gepensioneerde) militair als geen ander. Ook ik werd tijdens mijn actieve dienst en tijdens een langdurige bivak de onvrijwillige bloeddonor van een vrouwtjes teek. Dus na ontdekking heb ik deze teek onmiddellijk zelf volgens de heersende doctrine met het juiste gereedschap  verwijderd, edoch dat bleek te laat te zijn geweest. De verschijnselen van een besmetting met de Borrelia Burgdorferi bacterie en de daarbij horende Ziekte van Lyme kwamen al vrij snel op. Na deze verdere ontdekking van de beruchte “wit/rode plek” Saturnus achtige ring (Erythema Migrans) maar direct naar de bedrijfsarts MGD met mijn opmerking “dokter, ik heb Lyme”. En jawel, ik had jammer genoeg gelijk, dat wees de bloedtest wel uit.

Dus kreeg ik een lading Doxycycline, wat een tetracycline-antibiotica is en goed werkt tegen bacteriële infecties. Dit middel wordt meestal voorgeschreven bij luchtweginfecties, blaasontsteking, huidinfecties, infecties van het maag-darmkanaal, geslachtsziekten, malaria, Q-koorts en de ziekte van Lyme.  Ik had echter flink last van bijwerkingen en moest de toiletpot in de buurt houden. En na afloop van het dokters bezoek heb ik als actief dienende militair toch maar een Proces-Verbaal van Ongeval ingevuld en ingediend, waardoor mijn overkomen Ziekte van Lyme als Dienstongeval genoteerd staat. En dat dossier wordt circa tachtig jaar bewaard, dit voor eventuele medische latente klachten en de bijhorende aansprakelijkheid.

 

TIP: Voor meer info over teken en de Ziekte van Lyme bekijk mijn eigen review en de zeer uitgebreide Rovince kennisbank,  http://www.rovince.nl/kennisbank/.

DE WERKING VAN DE ROVINCE KLEDING: De werking van de Rovince kleding berust op het Zeck-protec. De teek werende kleding van Rovince is uniek in Europa door het gebruik van het gepatenteerde Zeck-Protec. Zeck-protec is een professioneel impregneermiddel bestaande uit de actieve stof permethrine dat een uitstekende bescherming vormt tegen die rotte teken. Permethrine wordt gebonden in een copolymeer (voornamelijk acrylaat en silicone elastomeer (poly-siloxanen). Deze combinatie verzekert een perfect evenwicht tussen de duurzaamheid (was bestendigheid) en de bio activiteit (d.m.v. de silicone elastomeren kan de permethrine geleidelijk en duurzaam naar buiten diffunderen). Alle anti-teek kleding van Rovince wordt tijdens de productie geïmpregneerd met het teekwerende product Zeck-Protec. Dit zorgt ervoor dat Rovince kleding bij aankoop altijd al geïmpregneerd is en voor de gehele levensduur geen enkele nabehandeling nodig heeft. Dit maakt Zeck-Protec uitermate geschikt voor zware professionele omstandigheden.            

Zeck-Protec is volledig veilig en gecertificeerd. De impregnering is geurloos, huidvriendelijk (dermatologisch getest), UV-proof en machine wasbaar. De Zeck-Protec-bescherming blijft ongekend lang op de anti-teek kleding actief.

Tests hebben uitgewezen dat zelfs na 80 wasbeurten een optimaal teek werend resultaat naar voren kwam. Kortom: met Zeck-Protec heeft u een professionele anti-teek bescherming die geen nabehandeling behoeft.

 Cartoon over teken

                                                  MET DANK AAN RAMES SJAMBAR.

 

WAAROM ROVINCE ZECK-PROTEC GEBRUIKEN?

 • ZECK-Protec vormt een permanente beschermlaag op uw kleding, waardoor automatisch een groot deel van uw lichaam is beschermd.
 • ZECK-Protec werkt preventief en voorkomt dat er een teek in de buurt komt.
 • ZECK-Protec is gevaarlijk voor de teek, maar volledig ongevaarlijk voor u.
 • ZECK-Protec is continu actief.
 • ZECK-Protec behoudt zijn werking, zowel bij mooi als bij slecht weer.

Zie a.u.b. ook hun videofilm: http://www.rovince.nl/permetect-van-rovince.  

Maar waarom gebruik ik nu een Rovince anti-teken broek? Ik schijn voor de teken een lekkere geur en smakelijk bloed te hebben voor hun gezinsuitbreiding of als groeivoedsel. Ik wil elke keer wel goed beschermd het veld & bos in en elke keer anti-teken spul smeren kost veel tijd en ook best veel geld.

EXTRA SMEER KOSTEN:  Geld, man als gepensioneerde militair heb je toch dat destijds aan het begin van je carrière beloofde Zwitserleven gevoel? Nou nee, ik ben zoals gezegd een gepensioneerde adjudant onderofficier met ook nog bij het vertrek aangekondigde AOW-Gat, met geen pensioen indexering en wordt dus niet rijkelijk betaald. Nee, voor die “overbetalingen” moet je bij die veelal draaikonten van politici en Grootgraaiers in de Zorg, de Semi-overheid en de Belastingdienst zijn. Velen van hen hebben veelal NIETS voor de gewezen militairen en ook hulpbehoevende Nederlandse burgers over en kunnen alleen aan zichzelf en/of aan Europa denken & schenken.

DEUTSCHE GRUNDLICHKEIT: En als het Duitse Leger het anti-teken middel gebruikt, kan het niet slecht zijn, denk ik dan maar.  En Rovince anti-teken kleding met Zeck-Protec-bescherming is ECHT insecten werend, dus werkt niet alleen tegen teken maar ook tegen mieren, luizen, muggen, vlooien en zandvliegen. Dat de KNJV nu geen jagersbroeken met een anti-teken behandeling testen, is mij totaal onbegrijpelijk.

 

DE ROVINCE ANTI–TEKENBROEK MODEL ERGOLINE MEN.

DE BESCHRIJVING & UITVOERING VAN DE ROVINCE ANTI-TEKEN BROEK ERGOLINE MEN (Art. Nr. T4.17151.74.540).

> De broek is gemaakt van een mix kledingmateriaal met een samenstelling van 50% katoen en 50% polyester en deze broek is behandeld met het teken werende finish Zeck-Protec.

> De Ergoline broek is voorzien van twee diepe steekzakken en een rechter achterzak die sluit met een drukknop met Rovince embleem, wat een gestileerde zwijnskop voorstelt.

Steekzakken

> De insteek van de steekzakken en de rand van de achterzak zijn belegd met een slijtvaste  bruine kunststof kledingstof.

> Er zitten op het linker broekspijp twee dijbeenzakken gestikt, een groot dijbeenzak (deze meet 22 bij 16,5 cm) die wordt afgesloten met een klep met drukknopen met Rovince embleem, met daarop een kleiner dijbeenzak ( 12 bij 16,5 cm) met fraai geborduurd Rovince embleem en sluitklep met verborgen drukknopen. Met linksachter hiervan ook nog een handig meszak ( 20 bij 7,5 cm) met sluitklep en drukknop met Rovince embleem.

> Op de rechter broekspijp zit ook nog een groot dijbeenzak ( 23 bij 19 cm) met sluitklep met verborgen drukknopen.

> De tailleband is boven de steekzakken voorzien van een ingezet elastisch materiaal , zodat de tailleband mooi aansluit en dat zonder te knellen.

> De zes riemlussen laten een riem toe van 4,5 cm breed.  De voorste linker riemlus is van een knoopsluiting met Rovince embleem voorzien.

> De voorsluiting bestaat uit een kleine drukknop (binnenste) en een knoopsluiting met Rovince embleem. Voor de sluiting van de gulp is een stevige YKK rits belast.

> Voor de herkenbaarheid en reclame zitten tussen de naden en boven de linker dijbeenzakken een label met teken afbeelding en een Rovince label gestikt.

Rovince logo en embleem

> Aan de binnenzijde van de broek en op de broeksband zitten diverse labels over de samenstelling broek, de was instructies en een Permetect label toegevoegd.

> Alle toegepaste matte drukknopen in deze Rovince Ergoline broek zijn van het gerenommeerde merk (Orginal) Prym. 

> De broek komt in een gedekte wat olijfgroene kleur.

> De kledingstof met Zeck-Protec-bescherming is huidvriendelijk.

> De broek is af fabriek met Zeck-Protec-bescherming behandeld/geïmpregneerd  en behoeft geen verdere nabehandeling.

 

NIET ONBELANGRIJK, DE WASINSTRUCTIES:

 • Wasmachine bestendig, deze broek kan gegarandeerd tot 80 keer gewassen te worden, zonder zijn anti-teken behandeling verdwijnt.
 • Kledingstuk separaat wassen op 40 graden Celsius met poeder of vloeibaar wasmiddel.
 • Geen bleekmiddel gebruiken.
 • Geen droogtrommel hiervoor gebruiken.
 • Warm strijken zonder direct contact strijkijzer en kledingstof, dit door er een doek op de broek te leggen.
 • Niet chemisch reinigen.

BEVINDINGEN VANUIT HET BOS & VELD EN IN/OM HET DORP.                     

De fraaie groen/bruine anti-teken broek kwam direct van het Rovince hoofdkwartier waarvoor dank. Nu eens langdurig testen en bekijken of deze broek doet wat het moet doen! Volgens mijn vrouw staat de broek zeer goed en kleed ook slank af. Of zou ze weer naar de kapper willen? De broek wordt overigens naast de testdagen ook gewoon bij allerlei klusjes in/rond het huis & in het dorp gedragen.

EN NU ASAP HET VELD IN!
BEOORDELING: * = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). 

BEGINSITUATIE: Om het verschil in werking tussen de anti-teken behandelde Rovince buitenstof en een ander stuk onbehandelde stof zichtbaar te maken, heb ik meerdere malen door allerlei begroeiingen gestruind om wat teken op de witte lap te vangen, edoch deze bleven uit de buurt en/of hadden geen trek in mijn bloed (zie foto). Als je ze nodig hebt, zijn ze er niet, waar doet mij dat nog meer aan denken?                                      

DAG 1.
Op een wat wisselvallige dag op de ATB (met de helm op) en met de Rovince anti-teken broek aan het bos in om de LionSteel KUR BBR te testen en tevens te “Hiken en te crossen”. En ik was niet de enige, op het pad nabij mijn bivakplek reden vier Enduro motoren en trikes met een hoop lawaai en rotgang voorbij. Dus was ik de enige die daar geen kabaal maakte. 

De Rovince beviel qua pasvorm en draagcomfort zeer goed (****) op zowel de ATB als ook tijdens het hiken in het bos. Ook had ik ruimte genoeg aan de opgestikte zakken. En deze anti-teken broek was niet warmte stuwend, maar goed ademend/ ventilerend (***).  Volgens mijn vrouw zat de broek zeer goed en was slank van snit, dus hij zag er niet als een  “hobbelzak” (****)  uit. Na terugkomst zowel de broek als mezelf goed op teken gecontroleerd en zijn er geen aangetroffen. Wel had ik met mijn achterste op een natte rottende boomstam gezeten, waardoor deze broek een grote groene vlek vertoonde. Wat eigenlijk wel belangrijk was/is: ik had naast dat ik tekenvrij was, van deze anti-teken broek geen uitslag of andere allergische reacties gekregen. Hoe “prima de luxe” is dat? Daarna mocht de broek gewoon in de wasmachine (zie ook de was instructies) en ik onder de douche.

Goede pasvorm

DAG 2.
Op een redelijke zonnige dag weer op de ATB met de kleine rugzak het bos in. Door gedeeltelijke modderige en zanderige paden en door het hoge gras. Uiteraard werden ook stukken weg en begroeiing te voet afgelegd. Natuurlijke zijn de handige beenzakken goed en veilig te gebruiken voor mijn EDC Gear. De broek begon erg goed en daardoor comfortabel naar mijn contouren “te zitten”. Het gaf ook niet om dat de buitenstof door de uiteinden van de stuiken en boomtakjes schuurden. Ook bleef de broek dankzij de afgeplatte naden, ook op het ATB zadel comfortabel zitten. En de lastige teken bleven gelukkig ook weer uit mijn buurt, ook zonder mijn anti-teken smeerseltjes (****). En ik heb er in het algemeen ook een zeer goed draagcomfort aan ondervonden.

 Voorzijde Rovince broek

Achterzijde Rovince Broek

DAG 3.
Bij mooi en wat winderig weer te voet eerst de bossen en daarna de omliggende de polders in om de  Rovince Ergoline Men anti-teken broek verder te testen. Nu voor een rondje met de Hill People Gear originele Kitbag om. De anti-teken outdoor broek deed wat het moest doen, namelijk me onbeschadigd en vrij van teken te houden (****). En dankzij de handige heupzakken kon ik ook nog mijn EDC Gear meenemen.

De Rovince anti-teken broek voldeed tijdens het struinen door het lange natte poldergras en de begroeiing van het bos zeer goed. En de door de natte polder aangekoekte modder was na het opdrogen gemakkelijk te verwijderen.

DAG 4.
Bij dag vier was ik in de grote bostuin en aangrenzende niet gemaaide weide bezig, alwaar het normaal gesproken stikt van het “kleine ongedierte zoals die rottige en ziekmakende teken. Ik had derhalve mijn onderlichaam extra niet met anti-teken spul behandeld. Dit om te kijken of de teken bleven zitten op mijn broekspijpen of erger nog in mijn huid beten. En daarna flink aan het snoeiwerk en zweten tussen de struiken en het lange gras. Na elke korte pauze eerst flink gedronken te hebben, ook de broekspijpen aan een inspectie onderworpen, of er geen teken rondliepen & achtergebleven waren. Daarna inspectie van mijn onderbenen die ook vrij van teken waren gebleven. Prima Rovince (****), dat geeft weer moed voor de toekomst.

Teken verzamelen

DAG 5.
Op een heel zonnige dag het bos en het grasland in om de Rovince anti-tekenbroek wederom te testen. Nee, ik vond en vindt de stof robuust maar niet overmatig warm of warmte stuwend. Ook heb ik op de mooiste uitzichtplek van de Brabantse Wal een kniestuk van de broekspijp met water nat gemaakt om te zien of de stof nat werd en hoe snel die plek zou drogen. Binnen een uur was die natte plek geheel droog geworden! Ik had mezelf ook niet met enig anti-teken middel ingesmeerd, dit door het vertrouwen in de anti-teken werking van de buitenstof van de broek. Na het lopen door het kniehoge gras de broekspijpen wederom aan een inspectie onderworpen, dit om te kijken of er geen teken rondliepen & achtergebleven waren. No problemo, Signor!

DAG 6.
Op een qua weer wisselvallige zaterdag een aantal bossen van de Brabantse Wal (voor de liefhebbers, zie http://www.brabantsewal.nl/ ) in om te hiken en tevens de Rovince anti-tekenbroek te testen. Had ik meestal last van teken met “conventionele” outdoor en jachtbroeken, nu is dat dankzij de anti-teken behandeling van deze Rovince Ergoline outdoor broek tot op heden verleden tijd. En ik smeerde ook geen anti-teken spul. Prima gedaan Rovince! Onderweg kreeg ik een langdurig hevige regenbui over me heen, waarna een gerenommeerde Zweedse outdoor jas van naam en faam en ook de Rovince broek na verloop van tijd wat begonnen door te slaan, wat de water afstotende score daardoor op redelijk tot goed waterafstotend bracht (**half).

watertest

DAG 7.
Weer op een wisselvallige dag qua weer op pad het bos in om de Gear waaronder de grote TT rugzak, de Rovince anti-teken broek en kleiner Gear te testen. Alleen voor sommige mensen komt een grote tactische rugzak en gedekte kleding kleuren wat opvallend en misschien intimiderend over. Ik werd dus vanmiddag op weg naar het bos door een mobiele KMar patrouille staande gehouden, dit wegens die gedekte kleuren met die fraaie grote TT rugzak en mijn kleding. Ik zei direct tegen hen: “jullie willen zeker mijn pasje zien”, wat dan ook klopte. Gelukkig had ik mijn pasje Gewezen Militair bij me en toen was het ok.

Maar ik vroeg wel waarom ik staande werd gehouden, hun reden was mijn " groene Prepper/Bushcraft & Outdoor uiterlijk" en het feit dat die Preppers soms met grote messen rondzwaaien. U heeft wel een fraaie uitrusting, zei een van hen. Tja, als oud militair ben ik daar nog steeds mee bezig en na een kort gesprekje heb ik mijn weg maar verder vervolgd. Nu weet ik wel welke type rugzak ik de volgende keer ga testen, de rest van de hiking tocht met wat gear testen en ook wat pauzes verliepen OK.   

In het bos

Eigenlijk weet ik genoeg van deze zeer goed draagbare Rovince anti-teken outdoor broek, model Ergoline Men en sluit derhalve deze draagtest af.

 

MIJN PERSOONLIJKE BEVINDINGEN.

DESIGN:

Zeer goed.

GELUIDSREDUCEREND:

Goed tot zeer goed.

PASVORM:

Zeer goed.

MACHINE WASBAARHEID:

Goed.

FUNCTIONALITEIT:

Zeer goed.

ADEMEND/VENTILEREND VERMOGEN:

Goed.

ANTI-TEKEN WERKING:

Zeer goed

WATER AFSTOTENDHEID:

Redelijk tot goed.

COMPLEETHEID:

Zeer goed.

WINDDICHTHEID:

Goed tot zeer goed.

KWALITEIT BUITENSTOF:

Zeer goed.

DRAAGCOMFORT:

Zeer goed.

KWALITEIT RITSEN. 

Zeer goed.

WOW GEHALTE:

Excellent.

VUIL AFSTOTENDHEID:

Goed tot zeer goed.

AANKOOPTIP:

Ja.

DUURZAAMHEID:

Zeer goed.

PRIJS & KWALITEIT:

Zeer goed.

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING: Zeer goed /****.

RESUME. Tijdens de veldtesten van allerlei Gear en deze Rovince Ergoline Men anti-tekenbroek heb ik geen last van die lastige teken op mijn benen e.d. gehad. Ik vind het draagcomfort van deze broek zeer goed, mede door zijn hogere broeksband. Voor de rest van mijn bevindingen zie nogmaals de bovenstaande tabel. Wel waren mij benen iets te kort voor de verstrekte breedtemaat.

TIP: maak deze broeken naast breedtematen ook in een aantal lengtematen (bijvoorbeeld 36/30; 36/32; 36/34 enzovoort). En ik ben er nu ook achter dat professionele “controleurs” van bossen en waterwingebieden ook die fraaie Rovince broeken & kleding conform de Arbo-Wet van de “baas” verstrekt krijgen.

DANKBETUIGING:
Met dank aan de heer Rob Nijhuis (Sales & Development)  van Rovince  voor het beschikbaar stelllen van deze anti-teken broek ERGOLINE MEN. TIP: U kunt meer fraaie functionele kleding en hun kennisbank bekijken op: http://webshop.rovince.nl/.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.