RoughStuff Outdoor Jack

MODERNE ROUGHSTUFF LODEN OUTDOOR KLEDING.
Door: Henk Kraaijvanger.

 

HOE HET ALLEMAAL VOOR ROUGHSTUFF BEGON.
Wat doe je als je gewoon niet de producten die u nodig hebt of zou willen hebben, kunt vinden? Blijkbaar zelf maken dus, wat ook klopte voor de onderstaande kledingfirma! Zo ging het in ieder geval drie jaar geleden dus wel voor Tobias Stork van de Duitse firma Roughstuff. Hij was er namelijk achter gekomen dat de “oude beproefde lodenstof” welke veelal bij traditionele “Trachtenkleidung” gedragen werd, ook voor outdoor gebruik de juiste eigenschappen had.  Vooral de duurzaamheid, de natuurlijke “interne warmte klimaatregeling”, de waterafstotende  en winddichte eigenschappen en de voor bushcrafters zeer belangrijke vonkbestendigheid vielen positief op. Speciaal voor de jagers is loden geruisarm in het dragen/gebruik.

Henk met Roughstuff

Tobias ging na enig onderhoud gepleegd te hebben op oma’s 40-jarige naaimachine aan de slag en deed ermee zijn eerste naaipogingen. Die eerste pogingen leverden functionele, maar niet echt leuke kleding op, maar de aanhouder wint en vooral maar doorgaan. Als gevolg hiervan werden vervolgens partners gezocht om de ideeën beter uit te kunnen voeren en zo creëerde hij de eerste Loden jassen. Deze waren oorspronkelijk alleen bedoeld voor hem en een paar goede vrienden, maar bij toeval werd het product door een redacteur van een Duits tijdschrift opgemerkt en gaf daarop de jassen die aandacht die ze verdienden.

De respons was toen ongelooflijk positief, vanaf de eerste dag van bekendmaking hebben ze veel vragen en bestellingen ontvangen. Hun bedoeling was om uitsluitend individuele stukken  te maken en derhalve kon Tobias die overweldigde vraag om "meer productie" zo niet aan en besloot hij toen om een kledingbedrijf te starten. Dat was het uitgangspunt bedoeld om het fraaie functionele lodenproduct, aan u te laten zien en vooral passen.

CIRCA DRIE JAAR LATER ANNO 2016.
Vanaf de eerste privé naaipogingen tot op heden zijn er drie jaar verstreken. Ondertussen hebben ze bij Roughstuff hun visies van outdoor kleding kunnen realiseren en werken met een team van gedreven mensen voortdurend aan deze producten en mogelijke verbeteringen. Door de grote vraag naar Roughstuff kledingstukken maken ze de stof niet zelf, maar betrekken het bij de beste Duitse Loden fabrikant. Roughstuff producten hebben al veel liefhebbers van bergen, bossen en outdoor beschermt tijdens hevige stormen en regen. Zij hopen dat u veel plezier aan hun kledingstukken zult hebben op uw buitenactiviteiten op uw persoonlijke avonturen. En www.bushcraft.nl zal dat gegeven uitgebreid voor u testen en reviewen.

Jas testen

INTRODUCTIE AUTHENTHIEKE LODEN STOF.
Loden is een eeuwenoude stof van Tiroolse oorsprong en het is een waterdichte, kortharige uit wol vervaardigde stof. Het werd voor het eerst geproduceerd door boeren in Oostenrijk.

De stof was/is gemaakt van de ruwe, olieachtige wol van bergschapen en heeft een traditionele blauwgroene kleur. De naam is afgeleid van het Middelhoogduitse “Lode “of uit Oudhoogduitse “Lodo”, wat “grof doek “betekent. Zo toch even wat parate kennis bijgebracht.

Om  loden te kunnen produceren, worden eerst sterke wollen garens tot een doek geweven. Vervolgens wordt deze doek met heet water natgemaakt, geweekt en ondergaat deze doek een langdurig “walk / stampingsproces” waarbij onder warmte, vochtigheid en druk de stof krimpt en steeds compacter en vooral “dichter en vaster” wordt. Uiteindelijk krijgt de stof een viltachtige structuur en vervolgens wordt de stof meermaals geborsteld zodat ze een goede warmte isolatie, soepelheid, winddichtheid en duurzaamheid krijgt. Het in de wol aanwezige wolvet (lanoline) van de schapenwol blijft tijdens dit gehele proces evenwel behouden. Ook in natte toestand behoudt wol/loden daardoor nagenoeg zijn goede isolatiewaarden.

Prima dus voor de modern gestylde loden Roughstuff kledingstukken met eeuwenoude beproefde eigenschappen, wat nu Outdoors gebruik ideaal is. Door de grote vraag wordt de productie van de kledingstukken niet meer door RoughStuff zelf gedaan, maar is uitbesteed aan een specialistisch kledingatelier in Europa.

Met capuchon op

DE TWAALF VOORDELEN VAN LODEN OP EEN RIJTJE.
Ze maken bij Roughstuff gebruik van waarschijnlijk een van de oudste outdoor stoffen ter wereld, die hoewel als 100% zuiver scheerwol te zijn geweven om daarna gewalkt/gestampt (gevilt) Lodenstof te worden. De term Loden wordt al sinds de 10e eeuw gebruikt en in 12e eeuw wordt voor het eerst genoemd de “Walkmühle” in Duitsland genoemd. Bij het zogenaamde “walken” wordt de natte wollen stof door het stampen onder de druk, warmte en wrijving  zo sterk gecomprimeerd dat er een viltachtige materiaal ontstaat met een hoge dichtheid en sterkte, genaamd Loden. Dit geproduceerde Loden biedt een uitstekende bescherming tegen alle weersinvloeden. De Loden stoffen die ze bij Roughstuff gebruiken zijn gemaakt van 100% zuiver scheerwol en zijn volledig vervaardigd in Duitsland en voldoen aan de Duitse Öko-Tex Standard 100. Loden is anders dan alle andere stoffen en biedt een aantal voordelen en speciale functies die we maken hier graag meer in detail te presenteren:

1. Loden is zeer waterafstotend: de vulling van het weefsel creëert een zeer dicht oppervlak die in samenhang met wolvet (lanoline) een natuurlijke impregnatie creëert. Bovendien heeft wol de eigenschap dat het tot 35% van zijn eigengewicht het water kan absorberen, zonder dat de drager van het kledingstuk het gevoel krijgt van nat te worden.

2. Loden is extreem windbestendig: wol heeft een tegelachtige structuur die bij het walken sterk gecomprimeerd wordt. De stof krimpt ongeveer 40% en daardoor worden de afzonderlijke wol vezels onlosmakelijk met elkaar verbonden en daardoor een bijna winddichte ondergrond ontstaan is. Alleen bij storm is de stof niet volledig winddicht.

3. Loden heeft een hoge warmte-isolatiehoge warmte-isolatie: de stof heeft een hoge warmte isolatie en heeft waarschijnlijk het beste warmtebehoud van alle textielvezels. Het isoleert/verwarmt tegenstelling tot de meeste polyestervezels, zelfs als het nat is.

4. Loden is temperatuur regulerend: wol heeft in elke vezel holtes die daardoor zeer temperatuur regulerend werken.

Daardoor houden Roughstuff producten bij lage temperaturen u warm en bij hoge temperaturen wordt u ook niet direct warm. Dus het maakt bijna niet uit als er 0 of 20 graden is, met Roughstuff voel je je nooit verkeerd gekleed. Natuurlijk is dat altijd afhankelijk van uw de eigen temperatuur regulatie en conditie.                       

5. Loden neemt geen zweet op en is geurbestendig: terwijl kunstmatige vezels vaak na een enkele keren dragen en zelfs na het wassen nog steeds slecht of naar zweet ruiken, kunnen deze geuren slecht in Loden/wol doordringen. Door het kledingstuk simpelweg luchten, verdwijnen zweet en andere geuren.

6. Loden is zeer goed ademend: loden vormt geen volledig gesloten oppervlak en is daardoor dus zeer goed ademend, het droogt tevens goed, heeft een vochtregulerend vermogen en isoleert ook nog goed als het nat geworden is.

7. Loden heeft een goede slijtageweerstand en duurzaamheid: de stof is zeer duurzaam en bestand tegen slijtage. De stof vergeeft veel, zelfs als het in het veld ruig aan toe gaat.

8. Loden is ook ongevoelig voor vonken: Loden verdraagt vonken van een knetterend kampvuur. Bushcraften met Loden kleding is geen probleem, omdat wol niet zo ontvlambaar is als een synthetische stof. Dat scheelt weer kostbare gaten in je kostbare jas, wat me weer “terugbrengt” naar mijn jeugd met een vuurtje en een beschadigde nylon Puff-jas.

9. Loden is vuilafstotend: Loden is natuurlijk vuilafstotend en heeft een natuurlijke impregnatie door in het wol aanwezige natuurlijke wolvet (lanoline). Hierdoor is het onderhoud ervan erg gemakkelijk: laat het vuile kledingstuk drogen en borstel grof vuil met een borstel weg.                                                                                                                                               

10. Loden is eenvoudig te onderhouden: Loden is zeer goed bestand tegen vuil. De vaste stof kan gemakkelijk worden geborsteld en door het te laten luchten verdwijnt de rookgeur van het kampvuur gewoon.                                                                                                                             

11. Loden is kreukvrij: de stof is kreukvrij en kan op een gemiddelde warmte gestreken worden. Het kledingstuk als het te vuil is geworden bij voorkeur altijd handwasser in water met wasmiddel met lanoline toegevoegd of eventueel chemisch reinigen.

LET DAARBIJ ALTIJD OP DE WASINSTRUCTIES IN HET BETREFFENDE KLEDINGSTUK.                      

12. Loden is kriebelvrij: Deze door RoughStuff gebruikte Loden is echt kriebelvrij!

 

DE BESCHRIJVING VAN DE ROUGHSTUFF DEUBELSKERL JACK.
Dit is een lichte, ongevoerd loden jack met functionele capuchon. Alleen het voorpand is voorzien van een prima ademende polyester mesh voering. De capuchon houdt regen en sneeuw van uw gezicht. Deze kan hooggesloten gedragen worden voor extra bescherming tegen het weer. Bijna het gehele jaar door te dragen, als het koud is draagt u er gewoon een wat dikker kledingstuk onder (wollentrui, fleece vest, enz.).

Aan het batonneren

Zie daarvoor ook hun videofilm: https://www.youtube.com/watch?v=kjMfclgeAGs

TIP: sluit in het bos al uw zakken, dit tegen het beschadigen doordat u achter takken blijft haken/hangen tegen te gaan! 

En uiteraard heeft RoughStuff ook voor dames fraaie Loden kledingstukken zoals de "HOLDE MAID" in diverse kleuren!

DE SPECIFICATIES DEUBELSKERL JACK/JAS.                                      

- Ontworpen in Duitsland, geproduceerd in Europa.

- Gemaakt van een soepele 100% wollen Duitse lodenstof (ongevoerd).

- Zeer goed ademend, robuust, wind- en waterafstotend.

- Wol werkt bijna als een “volautomatische airco” zodat het jack praktisch het hele jaar gedragen kan worden.

- loden is kriebelvrij.

- Ruim gesneden voor optimale bewegingsvrijheid.

- Twee grote steekzakken aan de zijkanten zijn voorzien van sterke ritsen en deze zijn ook te openen tijdens het dragen van een rugzak met heupgordel. Tevens bevorderen ze in open toestand de afvoer van zweet en verbeteren de ventilatie mede doordat de zakvoering van sterke mesh stof is.

- De twee borstzakken hebben plaats voor een telefoon, GPS, mes, portemonnee en “You name it” en is eveneens voorzien een mesh voering en van sterke ritsen.

- Alle vier de zakken hebben dus een mesh achterwand en kunnen dus bij geopende ritsen zorgen voor extra ventilatie.

- De capuchon kan geheel aan uw hoofd aangepast worden en de hoge kraag geeft uitstekende bescherming tegen wind en regen. De capuchon “beweegt” tevens wat met het hoofd mee en hindert daardoor het zicht niet.

- De manchetten zijn traploos verstelbaar met klittenband.

- De onderkant van het jack kan aangesnoerd worden met een elastische band. 

- Gewicht: maat L: ca. 820 gram.

- Buitenstof­: 100% zuiver scheerwol, 480 grams (Loden).

- Mesh voering: 100% Polyester.

- Ritsen: kunststof.

 

DE VELD EN DRAAGTESTEN.

Ik denk wel dat je even aan het dragen van Loden & wollen kleding moet wennen, zeker als je  de dikke, warme en meer zwetende Fleece kledingstukken gewend bent.

DAG 1.
Vandaag op de ATB en met de nieuwe RoughStuff Deubelskerl mit Kapuze (capuchon) lodenjas via de verharde weg het bos in geweest. Het was een waterkoude wat winderige dag en ik had voor deze test alleen een T-shirt met korte mouwen onder dit lodenjasje aangetrokken. In het bos maakte ik in een bocht een harde smak.  Dit door een uitgegraven ondiepe kuil waar bladeren in lagen en ik dus gekatapulteerd werd. Gelukkig had ik niets gebroken en ook de nieuwe RoughStuff jas (Deubelskerl) was nog heel. Dankzij die sterke lodenstof was er geen beschadigde valplek te zien.

Op de ATB

Hij had ook geen last van de nattigheid door de vallende druppels van het bladerdak en na de valpartij poetste ik de humuslaag, zand en modder er zo af (thuis aangekomen zag mijn vrouw er niets meer van). Ook tijdens het hakken en batonneren kreeg ik het niet koud en ook niet te warm en/of zweterig. Sehr Gut (****) RoughStuff Leute. En met dit jasje had ik een zeer goede (****) bewegingsvrijheid daarbij. Dat loden jasje is perfect voor op de ATB en bij diverse testactiviteiten in het bos.

DAG 2.
Deze keer even niet het bos in maar gewoon de jas overdag in het dorp en ook in de stad gedragen. Dankzij de dichte loden stof kreeg ik het op een waterkoude dag het niet koud, terwijl ik ook niet erg zweette. De vier zakken met licht lopende ritsen (****) zijn zeer nuttig, zelfs in de stad! Op een winderig station de rits maar tot boven dichtgedaan om lekker warm te blijven. Die hoge kraag is zeer nuttig en kriebelt net als de gehele jas totaal niet!  Ik heb begrepen dat de winter in aantocht is maar bij deze Deubelskerl kan ik ook nog de warme winddichte capuchon opzetten. Prima gemaakte Gear RoughStuff!

Functionele capuchon

DAG 3. 
Op een waterkoude natte dag “rondom het huis” en in het dorp gelopen, want dit functionele loden jasje is ook erg fraai om te zien. Nee, nee dat oudbollige loden wat je veelal bij traditionele jagers zag en nog ziet is voor de RoughStuff designers passé. Je hoeft dit loden jasje niet alleen voor bushcraft en survival te houden want dit modern gestyld jasje is overal op zijn plaats. Nu nog de bijna binnenkomende Sinterklaas met zijn vertrouwde Zwarte Pieten over het nut van loden RoughStuff kleding informeren en overtuigen. De stof verdroeg ook de regendruppels van een passerend buitje en daarnaast bleef ik warm, met alleen een T-shirt eronder. Daar in van alles in mijn zakken prop, zijn de twee grote sterke met sterke ritsen en dito mesh achterkant een aanvulling op het geheel.

DAG 4.
Wederom het plan het veld in te gaan, met het fijne Loden RoughStuff jasje om je heen en een nieuw Zweeds testmes de sublieme Fällkniven S1 Pro in de rugzak. Daarna dus mijn rugzak ingepakt voor een ATB trip naar een van de testarea’s in het fraaie natte maar wat donkere koude (circa 2 -4 graden Celcius) bos. Ik had een T-shirt met korte mouwen, een katoenen shirt en dito broek aan. Gelukkig had ik mijn Loden RoughStuff Deubelskerl jasje daarover aan, die niet het wat zweterige gevoel van Fleece geeft. Wel proberen om op die ATB te blijven zitten en dus niet met de ATB onderuit te gaan. En zette ook de helm op! En bij de zware hak en snijtesten had ik veel bewegingsruimte en kreeg ik dankzij dat loden jasje geen last van zweet of koude wat zeer goed is (****). Ook bij het vuur ontsteken zag ik na afloop geen gaten in de mouwen (***half). Na afloop gewoon de jas uitgehangen, dit om geuren te vermijden. En de Deubelskerl rook naar afloop niet naar zweet (****).

Aanpunten met de Roughstuff jack aan

TIP: als je een beschadigde en dikke teen hebt die gekoeld moet worden, gebruik dan een plag natte koude mos en laat dat 20 minuten op die teen liggen. Ik had er in ieder geval wel profijt van. En een reepje berkenzwam is antiseptisch en ideaal voor een natuurpleister geschikt.

DAG 5.
Ook op normale door de week dagen droeg de Loden RoughStuff Deubelskerl erg goed. Natuurlijk is deze niet zo zweterig warm als een dik fleecevest en de drager moet er ook even aan wennen.

Ik had bij deze temperaturen rond het vriespunt er wel een flanellen hemd en T-shirt onder. Ook natuurlijk weer lof voor de vier functionele zakken (****).   

 ’s Middags ging de temperatuur omhoog en begon het licht te regenen en ja weer op de fiets het dorp in. De druppels kwamen er niet doorheen, volgens mij werden ze door de Loden stof geabsorbeerd. Ik werd niet nat en kreeg het niet koud. En dankzij de hoge kraag en fijne muts bleef mijn temperatuur in mijn nek/hoofd gehandhaafd.

DAG 6.
Op een kletsnatte en wat het weer betreffende “sombere dag” weer een bos in, nu in de grensstreek Nederland/België. En, nee ik heb daarbij niet meer over een beekje gesprongen, daar had ik nog slechte herinneringen aan. Vanmorgen had ik op mijn fietstocht mijn Pinewood jas al flink “natgemaakt”, nu was het de beurt aan het RoughStuff  Loden jasje met capuchon. Natuurlijk weer in de regen in het natte bosperceel, maar dankzij de goede hoog sluitende jaskraag en de goed verstelbare capuchon (****) bleef mijn body droog en warm. De  Loden stof van deze jas sloeg niet door (****). Op een gegeven moment kreeg ik het wel koud door mijn natte gewone katoenen broek, maar de Deubelskerl bleef mij evenwel trouw dienen. Ik vond en vind dit jasje ook met testwerkzaamheden mede door zijn optimale bewegingsvrijheid perfect. Thuis liet ik het aan de buitenkant nat geworden jasje wel goed drogen.

Bij een beek

DAG 7.
Op een zeer stormachtige zondag met een grote boog om het bos gelopen met natuurlijk de warme Deubelskerl aan. Hieronder had ik een katoenen T-shirt en een dunne zomer shirt met lange mouwen. Het stormde soms met erg harde windstoten/windvlagen (windsterkte 7-8 op de Baufort schaal). Soms moet ik mijn al strakgetrokken pet vasthouden. Daar waar de wind van voren kwam heb ik mijn pet afgedaan en warme zeer goed (****) te sluiten capuchon opgezet. Uiteraard met volledige gesloten hoge kraag. Ik heb het gedurende de gehele wandeling niet koud gehad, dit doordat de wind niet door de Lodenstof kwam en de kraag erg comfortabel windicht en daardoor  warm was. En als de wind weer te erg werd, snel de capuchon opgezet.

 

DAG 8.
Op een wat waterkoude winderige dag op de ATB (met helm op) het bos  in. Onder de RoufgStuff Deubelskerl droeg ik alleen een katoenen T-shirt en een das. Op de ATB kreeg ik het niet koud en had ik geen last van zweetvorming (****). Ook tijdens diverse hak en snijtesten met de Fällkniven S1 Pro kreeg ik geen last van zweetvorming, wat het ademende vermogen van deze Loden stof wel bewijst. Ook de hoge kraag en de vier grote zakken zijn zeer handig en functioneel in het bos. Dankzij de licht lopende ritsen is de inhoud van deze zakken snel en goed bereikbaar. Op weg naar en van het bos zag ik dat veel mensen dikke jassen aanhadden en ik droeg het dunne maar warme RoughStuff Deubelskerl Loden jasje.

De RoughStuff Deubelskerl is derhalve in mijn ogen & bevindingen een zeer functionele jas voor buiten, dit dankzij de eeuwenoude beproefde Lodenstof dat in een zeer modern design verwerkt is.

PERSOONLIJKE BEOORDELING/BEVINDING.

 

BEOORDELING/ SCORE:

IDEE:

***** / Excellent.

DESIGN:

***** / Excellent.

PASVORM:

**** / Zeer goed.

BEWEGINGSVRIJHEID:

**** / Zeer goed.

AFWERKING NADEN EN GEHEEL:

**** / Zeer goed.

FUNCTIONALITEIT JAS:

**** / Zeer goed.

FUNCTIONALITEIT KRAAG:

**** / Zeer goed.

FUNCTIONALITEIT CAPUCHON:

**** / Zeer goed.

KWALITEIT BUITENSTOF:

**** / Zeer goed.

KWALITEIT / WERKING RITSEN:

**** / Zeer goed.

COMPLEETHEID:

**** / Zeer goed.

VUILAFSTOTENDHEID:

**** / Zeer goed.

ONDERHOUDSVRIENDELIJKHEID:

**** / Zeer goed.

GELUIDSREDUCEREND VERMOGEN:

***half / Goed tot zeer goed.

ADEMEND VERMOGEN:

**** / Zeer goed.

WATERAFSTOTENDHEID:

**** / Zeer goed.

WINDBESTENDIGHEID:

**** / Zeer goed.

GEURBESTENDIGHEID:

**** / Zeer goed.

DRAAGCOMFORT:

**** / Zeer goed.

VONKBESTENDIGHEID:

***half / Goed tot zeer goed.

SLIJTAGE & DUURZAAMHEID:

**** / Zeer goed.

PRIJS & KWALITEIT:

**** / Zeer goed.

WAUW GEHALTE:

***** / Excellent.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

 
TOTALE PERSOONLIJKE TESTOORDEEL: **** / ZEER GOED/ SEHR GUT.

 

RESUME:
Eigenlijk weet ik over de RoughStuff Deubelskerl jas voldoende en sluit nu de testen af. Natuurlijk blijf ik het kledingstuk verder dragen om verder te testen en indien er veranderingen optreden, zal ik u op de hoogte houden. Ik moest even omschakelen/omdenken, dit doordat ik het zweterige plakkerige fleece gewend was, maar deze lichte, functionele,  winddichte, warme sportieve Loden jas voldeed en beviel (bevalt) mij zeer goed. Zie daarvoor ook mijn persoonlijke beoordeling! Tijdens flinke fysieke activiteiten had ik niets van die bekende fleece zweetzones op mijn lichaam, de gebruikte Loden stof is maximaal ventilerend dus.                                                                                                   

Voor de liefhebber van het bijzondere, de natuurliefhebber en de sportieve buitensporter is de RoughStuff Deubelskerl het dragen en een aanbeveling waard. De RoughStuff firma slogan “LODENZEUG FUR DRASSEN” klopt volgens mij voor 100 procent.

 

DANKBETUIGING/DANKE SCHON:

Met dank aan de heer Tobias Stork van het Duitse bedrijf Roughstuff – Outdoorbekleidung voor de ondersteuning en het sturen van het testexemplaar. Natuurlijk hebben ze meerdere functionele Loden kledingstukken in hun programma zitten, zie daarvoor hun fraaie website

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

 

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

 

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

 

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.