Rohner Army Boots Sokken

THE ROHNER ARMY BOOTS / WORKING SOCK, EEN WELDAAD VOOR UW KOSTBARE VOETEN.
By: Henk Kraaijvanger

 

DE ROHNER HISTORIE.
                                                                                                                                                               
In 1930 richtte Jacob Rohner zijn nu reeds befaamde sokkenbedrijf in het kleine Zwitserse stadje Balgach, gelegen in het fraaie Rijndal van Zwitserland op, waarbij hij een revolutionair idee in het achterhoofd had. Hij was op zoek naar een sok die zou uitblinken in een design-essentiële verbetering (vorm volgt functie), in prestaties, in comfort, in kwaliteit en dus een echte verbetering van de destijds bestaande sokken zou zijn. Dit om onder de meest veeleisende harde omstandigheden en tijdens lange activiteiten erg goed te blijven presteren. Met behulp van een cirkelvormige breimachine, de fijnste natuurlijke materialen en een oog voor detail, die bij veel Zwitsers voorkomt, kon hij deze sokken verder perfectioneren.

Ook vandaag de dag blijft de fundamentele missie van Rohner om deze sokken nog verder te perfectioneren. Elke dag “borduren ze verder “op een reeds perfecte sok, innoveren het een en ander en ontdekken nieuwe technologieën om het maken van de al perfecte sokken naar een hoger niveau te tillen. Elke steek van de sok heeft zo een reden en elke stof heeft een specifiek doel. Want bij Rohner leveren ze volgens hun bedrijfsfilosofie een ongeëvenaarde functionaliteit, kwaliteit en design en dat speciaal voor de kwaliteitsbewuste koper. Rohner sokken reizen met hun kopers  mee op de meest memorabele avonturen van hun leven, tijdens hun werk, tijdens militaire oefeningen “Out of Area”, tijdens hun vakanties, tijdens hun expedities en gewoon tijdens alledaags gebruik.

 Rohner Army Working Sock

EIGEN GEBRUIK EN BEVINDIGEN ROHNER SOKKEN.                                                                 
Destijds tijdens mijn plaatsingen als militaire instructeur & klassencommandant op de KMSL en later als OPC op de KMA droeg ik tijdens de vele oefeningen/instructie werkzaamheden, veelal de bijna perfecte Rohner Grenadier sok. Deze comfortabele sokken hebben me nooit in de steek gelaten, maar bedenk dat niet alleen een sok je comfort tijdens het marsen bevordert. Ook je gebruikte laarzen, je mate van onderhoud op die laarzen, je uitgevoerde voetenprotocol, je mars vaardigheid en je conditie van de voeten spelen daarbij mee. Ja, neem ’s avonds even de tijd om je vermoeide voeten met koud water te wassen, goed te drogen (vooral tussen de tenen) en dan met talkpoeder in te wrijven. Dat alles kost slechts ca. vijf minuten, maar het maakt je voeten wel weer inzetbaar voor de dag van morgen! Be smart.

Ik had net gezegd dat de nu niet meer geproduceerde Grenadier sok bijna perfect was. Het enige mankement was dat die sok net iets langer dan de schacht van de gevechtslaars was, wat bij mij ’s winters soms koude plekken en ook schuurplekken van het ijs gaf. Nu is de te testen Army Boot Sock / Working Sock gelukkig wel wat langer, waarbij ik hoop dat de Rohner kwaliteit hetzelfde of nog iets verbeterd is.   

En dat zullen we nog wel eens aan den lijve ondervinden en voelen! Met dank aan onze hoofdsponsor Country Store Te Epe voor het beschikbaar stellen van deze paar sokken.

 

DE BIJZONDERHEDEN VAN DE ROHNER ARMY BOOTS / WORKING SOCK.                   
Deze “all-weather sock” werken sok geeft de gehele dag comfort, is duurzaam en beschermt op die plekken waar u dit het meest nodig heeft. Zijn fijne wollen & poliamide mix houdt de voeten koel in de zomer en warm in de winter.  Zijn super slijtvaste “technologie” en een ultra-zachte rand rond het been zorgen voor een perfecte pasvorm. De sok blijft op zijn plaats blijft, ongeacht de taak. Dit is de ideale metgezel voor militaire laarzen en werkschoenen.

 

VOORDELEN VOLGENS ROHNER BIJ HUN ARMY BOOTS / WORKING SOCK:                                                   

- Speciale polstering rondom het been die een comfortabele bescherming biedt.

- Slijtvaste en pasvorm behoudende materialen, die de voeten blarenvrij houden. De gehele constructievorm zorgt voor een goede pasvorm in de voet. (Zie het VERHAAL VAN AFZAKKENDE SOKKEN onder).

- De sok is speciaal ontworpen voor maximale comfort en ook voor grote prestaties met dienstlaarzen en werkschoenen aan.

- De wol mix heeft een fijne structuur en “regelt de hoeveelheid warmte”, zodat de voeten koel in de zomer en warm in de winter blijven.

- De ultra-zachte boordrand rond de boord van de sok zorgt voor het op dezelfde plaats blijven zitten en heeft een comfortabele pasvorm, waardoor de gehele sok gedurende de gehele dag op zijn plaats blijft. Hierdoor krijg je een ophoping van de sok in de voorvoet, waarvan je dan weer blaren op je tenen krijgt.

- De sok heeft een slijtvaste en draag-resistente constructie, wat voor een  extreme duurzaamheid zorgt.

- Met de hand gebreide teenconstructie zorgt voor een naadloze teen die niet voor wrijving zorgt of de voeten irriteert.

 

VERHAAL VAN  AFZAKKENDE SOKKEN: Ik zag later overigens wel dat ik door die lange mars door de hitte en door mijn natte zanderige wat afzakkende en ophopende werksokken (geen Rohner), twee kleine blaren op mijn kleine teentjes van beide voeten had gekregen. Maar ja, testen doe je in het harde veld en wees maar blij dat je pijnlijke blaren hebt, met een “houten poot” krijg & voel je die blaren niet, zei ik vaak tegen de leerlingen & cadetten (en mezelf).

 

 

SPECIFICATIES ROHNER ARMY BOOTS / WORKING SOCK:

MATERIAAL SOKKEN:

46% zuiver scheerwol en 44 % polyamide.

DIKTE PLUCHE MATERIAAL:

Medium, in de schacht van de sok en in de voet.

ONTWORPEN VOOR:

Werkschoenen/werklaarzen.

HOOFDVOORDEEL:

Zeer belastbaar; goede isolatie, goede comfort.

EIGENSCHAPPEN:

Slijtvaste sok met zachte comfortabele boordrand.

GEBRUIK IN DE JAARGETIJDEN:

Geschikt voor de lente, zomer, herfst en winter.

ONTWERPLAND:

Zwitserland.

PRODUCTIELAND:

Portugal.

ADVIESPRIJS:

14,95 Euro.

 

DE DRAAGTESTEN:                                                                                                                           
Op onze korte trip in de fraaie natuur van de Veluwe trok ik ’s avonds toen het frisser werd deze heerlijk zachte en ok warme sokken aan. Natuurlijk ook tijdens onze avondwandeling om de camping te Otterlo, waarbij ik diverse lampen moest testen. Deze Rohner sokken gaven in mijn lage schoenen zoals verwacht “geen krimp” (zie de foto).

Op een andere (werk)dag als chauffeur (bij Stolk Transmissie Services) en tijdelijke magazijnmedewerker had ik deze zachte, comfortabele middel dikke Army Boot / Working Sock in mijn veiligheidsschoenen aan. Nee, nu had ik geen nat & plat stukje ophopende sok in de neus van de MID hoge veiligheidsschoen zitten.  

Wederom op de volgende werkdag deze werksokken gedragen (ja, even zonder te wassen) en ze droegen nog steeds nagenoeg perfect. Op het verkoopkarton stonden de iconen afgebeeld betreffende het dragen van de sokken gedurende de lente, zomer, herfst en winter. Daarbij vindt ik deze sokken zelf een zogenaamde “ Drie Seizoenen Sok”, mijns inziens zeer geschikt voor het een lange dag dragen tijdens de lente, de herfst en de winter. Voor de snikhete/ warme zomer zijn deze vrij dikke slijtvaste werksokken wat minder geschikt (is dit jaar nog niet veel voorgekomen). De polyamide in de mix stof zorgt voor extra slijtvastheid tijdens ruw en langdurig dragen, maar de keerzijde van de medaille is dat de sokken wat warmer dragen. 

Broek in de Rohner sok

Een wandeltocht met deze middel dikke Army Boot / Working Sock in mijn oude vertrouwde Karrimor Mid bergschoenen met mijn favoriete Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 werd comfortabel volbracht. Ik had daarbij net als destijds met hun Grenadierssok geen last van afzakkende sokken meer en dus geen sok ophoping (en daardoor mogelijke blaarvorming)  in de neus van de bergschoen. En zo hoort het eigenlijk ook.

 

Op een fraaie warme zaterdag weer met de Tasmanian Tiger uitrusting, de nieuwe Morakniv Garberg en weer met de comfortabele Rohner sokken aan het bos in. Ik had de boorden van de Rohner sokken ter bescherming tegen teken om de broekspijpen geslagen (broek in de sokken dus).

De Army Boot / Working Sock bleef erg goed rond mijn voet en broekspijpen zitten en voerde door het warme weer het zweet (vocht) goed af. Ik kwam erachter dat ik meer veldflessen koel, helder water had moeten meenemen, want ik bleef tijdens de tocht en de pittige snij en haktesten vocht innemen.

 

PERSOONLIJKE BEOORDELING ROHNER ARMY BOOT/WORKING SOCK:

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; ***** = excellent.      

Ja, u leest het goed, de onderstaande beoordeling van deze Rohner sokken is erg persoonlijk. Net als het passen en testen van bergschoenen overigens. Waarvan veel bekende schoenmerken er overigens een zogenaamde “kruideniers mentaliteit” op nahouden of hier geen harde veldtest aandurven.  Wie deze schoen past, trekt hem maar aan!

                                                          

BEOORDEELDE ITEMS:

SCORE:

PASVORM:

****

DIKTE MATERIAAL SOK:

***half

AFWERKING SOK:

****

DRAAGCOMFORT:

****

DEMPING SOK:

****

AFVOEREN TRANSPIRATIEVOCHT:

***half

ZWEETOPNAME MATERIAAL:

***

DROOGTIJD:

***

ISOLEREND VERMOGEN:

****

BESTAND TEGEN SLIJTAGE:

****

HOOGTE  BOORD:

***

PRIJS/KWALITEIT:

****

 

PERSOONLIJKE GEMIDDELDE BEOORDELING ROHNER ARMY BOOT/WORKING SOCK: ZEER GOED/ ****

 

RESUME.                                                                                                                                                              
Deze sok is hoog genoeg voor normale of MID. Army boots & werkschoenen. Deze sterke, slijtvaste  Rohner sokken zijn zeer comfortabel in gebruik en zitten ook zeer fijn. Ze zakten niet af of kropen niet onder mijn voeten & in de neus van de schoenen. Ze voeren het transpiratievocht goed tot zeer goed van de voeten af en dempen de bij het lopen optredende schokken zeer goed, daarbij isoleren ze ook zeer goed. Daarbij vindt ik deze sokken zelf een zogenaamde “ Drie Seizoenen Sok”, mijns inziens zeer geschikt voor het een lange dag dragen tijdens de lente, de herfst en de winter. Voor de snikhete/ warme zomer zijn deze vrij dikke slijtvaste werksokken wat minder geschikt. Deze Rohner sokken zijn niet de goedkoopste, maar uw voeten zijn het gewoon waard. Goedkoop is meestal duurkoop, want de ergernis over de slechte kwaliteit duurt voort, als de vreugde over de lage prijs allang verdwenen is. 

Rohner sok in een lage schoen

 

DANKBETUIGING:                                                                                                                                                      
Met dank aan de Hoofdsponsor Country Store te Epe voor het beschikbaar stellen van deze fijne zachte maar sterke Rohner sokken. Hun CEO heeft jaren, jaren geleden tijdens een Hike in Zwitserland, noodgedwongen zelf in een lokale winkel Rohner sokken moeten aanschaffen.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.