Pohl Force Prepper One Outdoor

THE POHL FORCE PREPPER ONE OUTDOOR, THE SHARPENED PRYBAR OF CHOISE.
By Henk Kraaijvanger.

 

Na de Blade Show 2016 kwam er een pakketje binnen met als inhoud de nieuwe zeer fraaie Prepper One Outdoor van Pohl Force voor een review in www.bushcraft.nl. De Duitse ontwerper Dietmar Pohl heeft een enorme ervaring in het ontwerpen van tactische en ook andere soort messen en laat zijn modellen alleen bij fabrieken van naam & faam vervaardigen. Dit nieuwe vaststaande Prepper & Outdoor mes zal tijdens de komende testen door mij flink aan de tand gevoeld worden. Een hele tijd geleden heb ik eens een klein tactisch zakmes, de Bravo One voor ons & hem gereviewd en voor goed bevonden

 PohlForce Prepper One

DE DESIGNER DIETMAR POHL.                                                                                                   

Na zijn studie maakte de toenmalige Duitse filmmessen verzamelaar en messenexpert Dietmar Pohl van zijn dure hobby zijn beroep. In 1994 ging hij voor de grote Duitse messenfirma annex messenfabriek Böker uit Solingen als designer, productmanager werken. Daar heeft hij uiteindelijk meer dan zestig mes modellen ontworpen en sinds die tijd ken ik hem ook persoonlijk  nadat ik destijds voor het altijd testende Wapenmagazine AK-56 een Böker AF - KSK getest heb. Dietmar Pohl was (is) ook nog een reserve officier der Bundeswehr en door zijn vele Amerikaanse en Duitse legercontacten mocht hij aan diverse cursussen bij de US Marines, SWAT-Teams en Duitse Bundeswehr meedoen.                                                                                                                  

Ook heeft hij een aantal voortreffelijke Duitse messenboeken geschreven zoals: Tactische Einsatzmesser, Messer Deutscher Spezialeinheiten, Messer Im Kampfeinsatz en in samenwerking met Jim Wagner Kampfmesser/ Messerkampf.                                                                                                                       

Tevens heeft Dietmar na zijn vertrek bij Böker ook kortstondig als designer en salesmanager bij de Duitse “Blankwaffen” Firma Orginal Eickhorn gewerkt.                                             

Na ruim veertien jaar “loonslaaf” te zijn geweest, is Dietmar voor zichzelf begonnen en gelijk heeft hij. Er kwamen veel baanbrekende tactische mes modellen “uit de punt van zijn pen”. De eerste mes modellen werden en worden “Overzee bij messenfabrieken van naam en faam” geproduceerd, de jongere EOD modellen komen nu uit Italië vandaan. Zijn Euro Ops Division (EOD) is het nieuwe merk voor een Pohl Force mes uit deze Europese Italiaanse productie. Als eerste partner hebben ze gekozen voor de beroemde mes fabrikant Lionsteel uit Italië. Lionsteel is als geen ander bedrijf in Maniago befaamd voor de vervaardiging van messen op moderne CNC-productie-apparatuur met een zeer nauwkeurige tolerantie. Dit Lionsteel bewerkingscentrum maakt van elk mes een betrouwbare levensreddende partner.                                                                                                                                

De reeds opgedane ervaringen met de populaire Pohl Force EOD modellen Kilo, November en Quebec werden gebruikt in de ontwikkeling en de selectie van de benodigde materialen van het nieuwe Prepper One ontwerp. En de rest is eigenlijk toekomstmuziek.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE POHL FORCE PREPPER ONE OUTDOOR.

COMPLEET AFGELEVERD: 
De Pohl Force Prepper One werd in zijn kartonnen doos zeer compleet geleverd met zijn Kydex schede met “schuin” gemonteerde koppeladapter; met een certificaat van echtheid (koop dus nooit een Pohl Force mes zonder zo’n certificaat !) ; met 1 meter lange opgerolde oranjekleurige polsriem (Lanyard) uit parakoord 550 ; met een compacte sleutel voor het demonteren / monteren van de greepplaten; met een rubber 3D Pohl Force EOD Patch; met een Pohl Force arm embleem en met een gesigneerde foto met de twee Prepper One mes modellen.  

Prepper One afgeleverd

PARAKOORD 550:
Het 1 meter lange 6 mm dikke signaal/oranjekleurig  Mil Spec. parakoord 550 (Paracord) wordt gekenmerkt door een enorme breukbelasting van 250 kg en is in overlevingssituaties de eerste keuze en multifunctioneel inzetbaar. Omringt zijn de sterke 7 kerngarens door de 32 manteldraden, en deze kerngarens kunnen ook afzonderlijk voor diverse doeleinden zoal bijvoorbeeld als vislijn gebruikt worden.                                                                                                                               

HET LEMMET:
Het gesatineerde 11,8 cm “lange” massieve en conisch geslepen lemmet van de Pohl Force Prepper One is uit Hightech NIOLOX RVS vervaardigd en heeft een brede maar geskeletteerde/uitgespaarde doorgaande angel; een korte lemmetspiegel met slijpaanslag en halve vingeruitsparing; een droppoint lemmetpunt; een afgeronde bovenkant van de lemmet rug met grove duimrillen (Jimping) en een afgeronde angel (Tang) van de mede daardoor comfortabele handgreep. Met die lemmetlengte onder de 12 cm mag je in Duitsland de Pohl Prepper One Outdoor volgens paragraaf 42a legaal in het openbaar bos, veld, dorpjes en dergelijke te dragen. 

Bushcraftende landgenoten & vakantiegangers, zie onder het messengedeelte van het Duitse draagverbod en houdt daar wel rekening mee. Anders zou je je fraaie mes wel eens moeten inleveren en zu Kasse, Zahlen!  § 42a Verbot zu Tragen: Messer mit einhändig feststellbarer Klinge (Einhandmesser) oder feststehende Messer mit einer Klingenlänge über 12 cm zu führen.

De uitsparing in die lemmettang vormt tezamen met de uitsparingen van de afschroefbare handgreepdelen een opbergplaats van 7 x 1,5 x 1,2 cm voor extra kleine watervaste overlevingsitems. Het vaststaande mes voelt tezamen met de gestructureerde greep platen zeer robuust aan, waarbij het zwaartepunt van het mes in de handgreep ligt en je daardoor het lemmet goed sturen kunt. Voor de veiligheid tijdens het gebruik is de eind van de angel van een polsriemoog met een lange polsriem uit parakoord 550 voorzien.

HERKENBAARHEID:
Om aankoop van vervalsingen uit “Verweggistan” te voorkomen, koop dus altijd via betrouwbare winkels of direct bij Pohl Force een echt Pohl Force mes met echtheidscertificaat. Verder hieronder wat tips ter herkenning. Op de linker lemmetzijde staat derhalve het ingeëtste ronde Pohl Force EOD embleem en op de linker lemmetspiegel het serienummer (16-0066), terwijl op de rechter lemmetspiegel het gebruikte lemmetstaal in dit geval NIOLOX staat. Op de afgeronde angel in het midden van de bovenkant van de greep staat bovenaan Pohl Force, terwijl onderaan de andere kant de fabrikant, in dit geval Lionsteel Italy staat. Echt een goede keuze van de productie faciliteit, Herr Pohl.

WAT IS NU DAT NIOLOX LEMMETSTAAL? 
Niolox RVS staal is hetzelfde roestvaste staal als SB1 als ook 1.4153.03 en X80CrVMo13-2. Dit multi-namige lemmetstaal is na de juiste hardingsprocedure, hard, taai, robuust, scherp, roestvast, heeft een hoge stand tijd en ook nog gemakkelijk te slijpen. Het lemmetstaal is een extreem roestvaste gelegeerde staalsoort en er is een echte Allrounder! Dus ook een zeer goede staalsoort voor bushcraftmessen en dat zullen we nog wel eens zien! Om nu de grote (en dus ook kwetsbare) en het aantal van de chroomcarbiden te verminderen wordt bij de productie van Niolox /SB1 lemmetstaal kleine hoeveelheden niobium toegevoegd. Indien tijdens de hardingsprocedure na de hittebehandeling ook het “diep koelen” onder nul graden Celsius wordt uitgevoerd, wordt het roestvaste Niolox / SB1 lemmetstaal extreem flexibel, taai, scherp, robuust en gemakkelijk te slijpen en dat hoewel het lemmetstaal een hardheid van ca. 60 HRC. bezit. Om deze reden is deze NIOLOX / SB1 / 1.4153.03 en X80CrVMo13-2 geschikt voor een zeer breed scala van messen.

SPECIFICATIES LEMMETSTAAL NIOLOX RVS.
Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde roestvaste lemmetstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.                                                                                

Koolstof: ca. 0,8 %

Chroom: ca. 12,7 %

Molybdeen: ca. 1,1 %

Vanadium: ca. 0,9 %

Niobium: ca. 0,7 %

Te harden tussen: 56-62 HRC.

                                                                                                                                                                        
Niobium is een scheikundig element met symbool Nb en atoomnummer 41 en het is een glanzend wit overgangsmetaal. Niobium wordt gekenmerkt door hittebestendigheid, lage thermische uitzetting, hoge thermische geleidbaarheid, goede elektrische geleidbaarheid, corrosieweerstand en slijtvastheid, hoge dichtheid en stralingsabsorptie.

JUISTE WARMTEBEHANDELING:
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat niet anders.

DE HANDGREEP:                                                                                                                         
De comfortabele, ergonomisch gevormde en zeer slip vaste handgreep wordt gevormd door twee gestructureerde afschroefbare G-10 greep platen (met in gefreesde sleufjes), die aan de binnenzijde van 7 cm lange, 1,5 cm brede en 3 mm diepe uitsparingen voorzien zijn.

Bergplaats in de handgreep

Samen met de uitgespaarde lemmettang vormen ze een opbergplaats van ongeveer 7 cm bij 1,5 cm bij 1,2 cm voor kleine survival items. Deze samengestelde handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) met een nuttige “ dikkere handpalmvorm” (dunner bij de pink-area omdat de pink  korter is) en hij is dus van het weelderige “ Anita Ekberg type” handgreep alwaar ik zo van hou en deze handgreep vult mijn maat 9,5 grote hand erg goed. Ook in de diverse grip houdingen zoals Hamergreep, de Side holding greep of Reverse greep.

De handgreep is door die ingefreesde sleufjes en ondiepe rillen aan de zijkanten naast zeer comfortabel ook zeer slipvast en daardoor begint “La Dolce Vita/het zoete leven” van het messentesten. Deze afschroefbare greep platen zijn door twee speciale RVS greepschroeven en dito schroefbussen op de brede geskeletteerde/ uitgespaarde doorgaande angel geschroefd. Deze greepschroeven zijn met behulp van de meegeleverde speciaal sleutel gemakkelijk los te draaien (demonteren) en ook weer vast te draaien (monteren). Check deze schroeven voordat je het veld in gaat op nog steeds goede vaste montage. Deze sleutel heb ik niet aan de polsriem bevestigd, maar ik moet mijn nieuwe idee eerst testen. Kom ik dus later nog op terug!  Die speciaal bussen vallen niet plotsklaps vanzelf uit de handgreepplaat, maar ik zou dat niet in het veld met flinke onderbegroeiing doen (maak daarvoor een stuk grond vrij van begroeiing). Daar de afsluiting van deze greep platen niet 100 % hermetisch/waterdicht is, moet je er of geen survival items die slecht tegen vocht kunnen opbergen, of deze in keuken-folie, of in het vingerdeel van een latex handschoen en daaromheen smalle repen binnenband wikkelen. Items die natuurlijk wel kunnen zijn een klein knoop kompasje, een vuurstaal, wat vishaakjes met vissnoer, veiligheidsspelen en draad & naald.

PARAKOORD:
Voor de echte “grammenjagers”, knutselaars en de liefhebbers van een parakoord greep, kun je doordat het lemmet een brede maar geskeletteerde/ uitgespaarde doorgaande angel heeft, ook zelf een parakoord handgreep maken, waardoor dan wel de opbergruimte vervallen is. Zelf zou ik dus die slip vaste greep platen laten zitten.                                                                                            

DE SCHEDE:                                                                                                                                                          
De zeer goed passende maar hoog dragende Kydex schede is uit twee delen Kydex gemaakt, die voor de pasvorm warm om het mes gevormd zijn. Deze twee delen zijn door tien zwarte holle nieten aan elkaar geklonken en het vaststaande mes zit er door zijn strakke pasvorm daardoor rammelvrij in en past natuurlijk maar op een manier in deze fraaie schede. Natuurlijk heeft de linker (binnen) kant) van de schede op de juiste plek nabij het lemmetpunt een 6 mm groot afwatering gat (Drainhole), waardoor er geen water bij de snede blijft staan dat uiteindelijk voor corrosie kan zorgen. Het linkerdeel van deze schede is iets anders gevormd met zijn omgevormde duimrust, waardoor je het vaststaande mes snel en gemakkelijk uit de schede kunt trekken. En dankzij deze goede pasvorm en aan de binnenkant gladde en afgeronde hoeken gaat dit trekken in een vloeiende beweging.

Schede PohlForce Prepper One

 

Bij het wegsteken van het mes in de schede hoor je de klank van een solide fixatie van het vaststaande mes. Om het mes goed aan een koppel of riem te kunnen bevestigen heeft deze schede een schuin geplaatste, maar demonteerbare en verplaatsbare Blade Tech Tek-Lok koppeladapter, welke met twee speciaal schroeven (“Chicago Screws”) en shock absorberende rubber ringen solide op de schede bevestigd zit.  

Bevestigen aan de koppelriem

Die Tek-Lok adapter is echter ook anders (horizontaal) op de schede of naar de andere zijde van de schede te plaatsen. Voor het goed kunnen passen aan elke breedte maat koppel of riem, zijn aan de binnenzijde van de Tek-Lok adapter twee verplaatsbare en goed werkende opvulstukken geplaatst. Om het onbedoeld openen van de sluitpallen van deze adapter en daardoor het losraken van deze schede tijdens het dragen te voorkomen is er een omklapbare geribbelde L-vormige haak als extra beveiliging toegevoegd. Want je zult je kostbare mes (en dat heeft niets met de aankoopprijs te maken) maar eens verliezen, die in een noodgeval mede bepaalt of je het in een overlevingssituatie haalt of niet haalt.  Natuurlijk is naast dit mes je belangrijkste “stuk gereedschap” je gezonde boerenverstand en je ingebakken de wil om het nooit op te geven, “je Skills and Drills”, en ook wat verdiend geluk, nodig.

Tek-lok openen

Kantelen Tek-lok adapter

DE SPECIFICATIES VAN DE POHL FORCE PREPPER ONE OUTDOOR.

LEMMET MATERIAAL:

NIOLOX RVS lemmetstaal.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conisch geslepen.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint.

LEMMET HARDHEID:

Ca. 60 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Gesatineerd.

LEMMETLENGTE: 

118 mm.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

33,7 mm.

LEMMETDIKTE:

5,86 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

11,1 cm.

BIJZONDERHEID TANG:

Holle tanguitsparing 7 x 1,5 cm (voor opslag survival items).

MATERIAAL HANDGREEP:

Gestructureerd G-10 door uitgefreesde sleufjes.

BIJZONDERHEID HANDGREEP:

Twee demonteerbare greep-platen voor de holle opslagruimte 7 x 1,5 x 1,2 cm.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,7 mm.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

30,9 mm.

MAX. DIKTE HANDGREEP:

22,9 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

3,2 mm dik Kydex.

MERK/TYPE ADAPTER:

BladeTech Tek-Lok systeem.

GEWICHT MES:   

283 gram met polsriem/koord.

TOTALE LENGTE MES:

247 mm.

DRAAGLENGTE:

26,6 cm.

DRAAGGEWICHT IN SCHEDE:

387 gram

GARANTIETERMIJN:

Onbekend.

BESTELNUMMER:

Bestel-Nr.: 2049.

ADVIESPRIJS:

€ 309,00 inclusief BTW.

PRODUCTIELAND/ FABRIEK:

Italië / Lionsteel.

 Touw snij test

BEGINTEST EN NUL METING:                                                                                                                                      

Bij het openen van het beloofde Pohl Force pakket uit Burscheid ontlokte de Prepper One Outdoor bij mij een wow kreet, zo fraai, robuust en bruikbaar zag deze Prepper One er uit. Hij zag eruit als een echte Prepper’s Sharpened Prybat met extra’s voor als SHTF. SHTS???

SHTF / WHEN SHIT HITS THE FAN:
Dit mes is ontworpen als het mes dat je bij je dient te hebben wanneer “Shit Hits The Fan” (SHTF). Zoals bijvoorbeeld onderstaande geval.

Vrij vertaald als je dus echt diep of tot het plafond in de stront zit, zoals bijvoorbeeld destijds tijdens de beruchte Kerstnacht in Keulen. Daar zou deze Prepper One tijdens het “verdedigen tegen en merken en nemen van wat DNA” van die “smerige rapers” dan ook goede diensten verricht kunnen hebben, om daarna een armlengte afstand te kunnen houden. Dit natuurlijk onder het mom en “banner” van een Noodweer situatie en “Help Yourself, You’re On Your Own” wat daar dan eigenlijk ook het geval was, want deze dames werden echt belaagd. Want waar was de (wie) beschermende Overheid toen? Wasten de politieke leiders net als ruim tweeduizend en vijftien jaar geleden ook “hun handen in de onschuld” of bereidden ze toen al de nu bekende Politieke Keulse Doofpot voor?             

SCHERPTE AF FABRIEK:
Het vaststaande Prepper One Outdoor mes werd scheermesscherp afgeleverd en wederom sneuvelden de onderarmharen door het “af fabriek” scheermes scherpe lemmet (++++).  Na het lemmet met olijfolie schoongemaakt te hebben, moest het lemmet zijn scherpte bewijzen op wat tomaten, wat ook zeer goed ging (++++). Ook het testpapiertje sneuvelde snel en zeer goed (++++).

 

DE VELD EN GEBRUIKSTESTEN (WANT METEN IS WETEN).         
+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

Ik heb voor het testen en het draaggemak in het veld & bos de schedeadapter schuin op de schede laten zitten. Hierdoor kun je indien je deze schede nu aan linkerzijde van je koppel of riem met de handgreep naar voren draagt, het vaststaande mes beter en sneller uit de schede trekken en na afloop van je snijklusje gecontroleerd terug in de schede steken. Draag je de schede echter rechts dan wijst de handgreep naar achteren.

Maar zoals reeds gezegd, kun je ook zelf de draagpositie bepalen, dit door deze Tek-Lok adapter naar de plaats van je keuze te bevestigen (schroeven).

DAG 1.

DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouwen uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw en duimdikke wat stoffige nog dikkere manillatouw. Het lemmet klaarde de snijtest ondanks zijn conventioneel geslepen snede (Plain Edge) op de verschillende touwen en kabels zeer goed (++++). Maar ja, het lemmet wordt ook uit een uitgekiend en zeer scherp geslepen lemmetstaal vervaardigd.

touw snijden

DE KARTONSNIJTEST:
De kartonsnijtest op een aantal dikke kartonnen dozen ging voor de Pohl Force Prepper One zeer goed. Ondanks zijn conventionele snede (Plain Edge) sneed hij deze dozen flink doormidden. Het lemmet en de tester werden er wat warm van en het lemmet had na afloop last van het doorgesneden rotte plakband op het karton. Om dit van het zeer scherpe lemmet te verwijderen is echt oppassen geblazen. De infame kartonsnijtest werd zeer goed (++++) doorstaan. Na afloop van de infame kartonsnijtest moest het lemmet ook weer zijn scherpte bewijzen op het testpapiertje. Deze lemmetscherpte was nog zeer goed (++++).

Karton snijtest

DE ZOUTWATERTEST:
Hierna moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij meer dan vier uren lang, gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater (nu zonder kwalijke bijproducten) uit de zee bij Vlissingen strand. Door het lemmet gedeeltelijk onderdompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zien. Het lemmet van de Prepper One Outdoor bleek na uren in de bekende zoutwaterbus gestaan te hebben, niet aangetast te zijn. De corrosievastheid van het NIOLOX RVS lemmetstaal is derhalve zeer goed (++++) gebleken.

Prepper one in zoutwater

Ook werd de corrosie bestendigheid van de Prepper One Outdoor veelvuldig getest bij het doorroeren van mijn oploskoffie. Ik heb in mijn rugzak conform mijn “ingebakken skills & drills” altijd een thermosfles warm water en busje/blikje oploskoffie bij me.                                                           

DAG 2.

Op een minder fraaie dag wederom het bos in om kilometers met de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 te maken voor de duurzaamheid & draagtest en het testen van diverse uitrustingstukken zoals de nieuwe Pohl Force Prepper One Outdoor. Wat kun je daarvan veel plezier hebben. Dit fraaie vaststaande mes had ik in de rugzak ingepakt en droeg deze Prepper One Outdoor in het bos schuin geplaatst aan een sterkte nylon koppel. Hierdoor was het zeer scherpe robuuste vaststaande mes snel te trekken en gecontroleerd weg te steken.

Schuine draagwijze

TEST STERKTE LEMMETPUNT: 
Na het handmatig erin rammen van de conisch toelopende verjongende lemmetpunt in een stuk van een harde boomstam en het wrikken van die ingeramde lemmetpunt waren er geen beschadigingen of verbuigingen te bespeuren (++++). Had ik eigenlijk dan ook niet verwacht (zie foto’s).

Punt testen

Punt test in boomstam

REDEN BATONNEREN & BATONNEER TEST: Waarom moet je met een mes eigenlijk kunnen batonneren?

BATONNEREN:  
Als je onder zeer natte survivalomstandigheden bij een noodgedwongen overnachting, droge aanmaaktondel of houtjes nodig hebt, vind je meestal alleen natte takjes en takken. En daarmee kun je geen levensreddend en moreel versterkend vuur maken. Om nu toch droog brandbaar materiaal te kunnen gebruiken, zoek je afgevallen takken of hak je de lange takken van een dode boom af die dan natuurlijk nat van buiten zijn. Maar binnenin is het hout droog en dat gedeelte gebruik je dus.  Horizontaal batonneren                                                         

Door het zogenaamde “ 360 graden batonneren” of hakken kort je de takken eerst en dan splijt (batonneer) je deze in vier partjes. Nu kun je van de droge partjes een vuurstok (Fire-stick) maken, dit door met je lemmet dunne strookjes af te schaven/snijden en die voor het vuur ontsteken en aanmaken gebruiken.  

Batoneren

Vuurstok snijden

Dankzij het stevige lemmet uit het zeer goede lemmetstaal en met een zeer goede lemmet-geometrie heeft dit lemmet een zeer goede splijtwerking en daardoor is het batonneren voor de Pohl Force Prepper One Outdoor slechts een “fluitje van een cent”. Diverse soorten en maten takken lieten zich zeer goed (++++) met de Pohl Force Prepper One batonneren. Gebruik niet te dikke takken of stammetjes, want je moet op de lemmetpunt kunnen slaan, alhoewel de greep echt wel wat meer aankan. En zoals gezegd batonneren doe je eigenlijk alleen in een noodgeval indien je onder natte omstandigheden toch een reddend vuur wilt ontsteken. Of tijdens een test in een messenreview.

VUURSTOKKEN MAKEN:
Door de zeer goede lemmet-geometrie kon ik met het zeer scherpe lemmet van de Pohl Force Prepper One Outdoor zeer goede vuurstokken en tondel maken. Ook het afsnijden van zeer kleine veertjes voor de tondel lukte eigenlijk perfect (+++++).

Fijne Houtkrullen

TEST VUUR ONTSTEKEN:
Om de critici gelijk “maar de mond te snoeren” heb ik ook de vuurstarter test gedaan. Ondanks het feit dat de lemmet rug voor en bij de handgreep comfortabel licht afgerond is, kun je met de iets scherpere lemmet rug nabij de lemmet vernauwing/verjonging in combinatie met een vuurstaal, een vuur na wat oefening wel goed (+++) starten/ontsteken. Die plaats is mijns inziens de beste positie voor je vuurstaal, en dat vuur is na wat oefening dus wel goed en snel (+++ / binnen ca. 7 seconden) te starten /ontsteken (zie korte filmpje). Daarmee spaar je de zeer scherpe snede, die bedoeld is voor snijgebruik. Ik gebruikte voor het vuur ontsteken mijn speciaal geprepareerde wattenbolletjes en mijn vertrouwde vuurstaal, waardoor het resultaat mede daardoor goed werd. 

Vuurschrapen

Voor het ontsteken van een levensreddend vuur of een motivatie versterkend vuur om bijvoorbeeld muggen, muskieten en “vretende Black Flies” in een insectenrijk gebied zoals Schotland en Zweden weg te jaren is dus een vuurstaal, tondel en schrapend lemmet noodzakelijk. Want niet iedereen is een roker en gebruikt een BIC aansteker. Voor de traditionele bushcrafters is een negentig graden lemmet rug voor het ontsteken eigenlijk een pre. Maar zoals je gezien hebt kan het vuur ontsteken natuurlijk ook anders, namelijk door het gebruik van de scherpe kant nabij de lemmetpunt / lemmet vernauwing & verjonging waardoor je je scherpe snede kunt sparen.

DE HAKTEST: 
Zoals reeds gezegd ligt het zwaartepunt van het mes in de handgreep en daardoor kun je het lemmet tijdens snijwerkzaamheden beter sturen. Dit betekent wel dat het kapvermogen dan iets minder is geworden, edoch met behulp van het slipvast gestructureerd eind van de handgreep in samenwerking met de polsriem lukte het kappen van diverse dunne en medium dikke takken goed tot zeer goed (++++/-).

Halverwege met hakken

Eind resultaat

DE 360 GRADEN / RONDOM SNIJTEST: 
Bij deze 360 graden / rondom snijtest snij je dikken takken rondom in, totdat deze tak in het midden van de snede spits wordt en breekt.  Net als eigenlijk de fraaie bevers met een boomstammetje doen. Zowel de grove snijklusjes (360 graden rondom snijden) alsmede de fijne snijklusjes (vuurspaantjes en vuurstokjes snijden) werden met de Prepper One Outdoor zeer goed (++++) uitgevoerd.

Het met het lemmet doorroeren van mijn warme oploskoffie en noedels lukte overigens ook zeer goed, waardoor mijn energie ook weer terugkwam.

DAG 3.

Voordat ik verdere testen met de Pohl Force Prepper One Outdoor ga uitvoeren, heb ik voor de betere concealment en de mogelijkheid tot het omzetten van de Tek-Lok adapter, deze naar de rechter draagzijde & verticaal geplaatst. Dit gaat zonder twee linker handen te hebben met een goed passende kruiskopschroevendraaier best gemakkelijk en goed.

Mes rechtsdragend

Op een fraaie woensdag het noordelijk gelegen bos in om via een terugweg naar de home-base te komen. Natuurlijk werden er onderweg diverse snijtesten uitgevoerd, waaronder horizontaal batonneren, batonneren, hakken en snijden. Ook wilde ik onderweg mijn vuurstaafje uit de bergplaats onder de greep platen vandaan halen, waarna er een greepschroef van een boomstammetje af rolde en in de niet volledig weggekrapte bladerrijke humuslaag viel. Gelukkig vond ik hem na enig zoeken terug (pff). Moraal van dit verhaal: doe dat losschroeven normaal gesproken niet in het bos. Het batonneren en het snijden van takken ging zeer goed. Ook het maken van vuurstokken met zeer dunne fijne krullen lukte door de conische lemmetgeometrie zeer goed (++++).

APPELTJE SCHILLEN:
Zelfs het schillen van een appel en het snijden van zeer dunne schijfjes daarvan lukte met het robuuste vaststaande mes zeer goed, wat toch wel een bewijs voor de zeer goede lemmetscherpte en hanteerbaarheid is.

Appeltje schillen

HORIZONTAAL BATONEREN:
Bij dit horizontaal door batonneren van een ca. 4 cm dikke “natte” tak ramde ik met een ander stuk hout flink op de lemmet rug en dreef het zeer scherpe lemmet door deze dikke tak. Als je daarmee begonnen bent is er namelijk geen weg meer terug, want het lemmet zit strak in de snee. Dit doorbatonneren van het natte hout ging dankzij het zeer scherpe lemmet goed tot zeer goed (++++/-).  

SCHILLEN VAN DE BAST: 
Ofschoon het lemmet geen 90 graden haakse rug heeft, kon ik met de scherpe rand nabij de lemmetverjonging de bast van takken toch goed (+++) eraf schrapen. Na dit alles werd bij thuiskomst het lemmet met olijfolie van hars ontdaan en gepoetst. Daarna moest het lemmet wederom zijn scherpte op het testpapiertje bewijzen en werd weer als zeer goed bevonden (++++).     

OLIJFOLIE NATTE GREEPTEST:
Ik heb voor de slipvastheid van de handgreep deze eerst met water nat gemaakt. En natuurlijk moest een gladder medium gebruikt worden, in dit geval olijfollie. Met de olijfolie natte handgreep en een stevige greep, bleek de handgreep super greep vast in mijn hand. Derhalve werd mijn score daarvoor excellent (+++++).                                              

DAG 4.

Eigenlijk was de vierde dag een verkorte uitvoering van de tweede. Snijden, hakken en batonneren, dat door de Prepper One outdoor allemaal goed volbracht werd. Natuurlijk werd op de openbare weg het vaststaande mes in de Tasmanian Tiger Trooper Light Pack 22 vervoerd. Ik had mezelf flink met een anti-teken middel ingesmeerd, edoch daar hadden de vijandig gezinde muggen lak aan! En in het vochtige bos bleven deze muggen maar aanvallen en ik derhalve dus maar van locatie heb gewisseld. Hadden ze soms de bijsluiter gelezen waarop alleen stond ”anti-teken”? Thuis aangekomen de teken en muggenbeten controle uitgevoerd en daarna het lemmet onderhouden en de snijtest op het testpapiertje gedaan (++++).

Scherpte test

DAG 5.

Wederom het veld in om met de fraaie Prepper One Outdoor te hakken, batonneren, schaven, buigen, splijten en snijden. Daarbij heb ik veel takken van oude, droge (harde) en vers omgewaaide naaldbomen gebruikt. De Prepper One bleef daarbij nog steeds zeer goed (++++) presteren. Ik werd daarbij wel even door nieuwgierige wandelaars gestoord en had derhalve het mes even snel weggelegd en was daarna wel “even mijn” weggelegde mes in de donkere vochtige begroeiing kwijt, maar dankzij de fel oranje polsriem zag ik hem bij het zoeken daarnaar direct. Tijdens het wandelen droeg ik de Prepper One Outdoor onopvallend onder mijn vintage Fjallraven Telemark jasje en hoog en comfortabel aan mijn survivalbelt. Thuis aangekomen moest het lemmet vrij van hars gemaakt en de ook scherpte gecontroleerd worden. De scherpte was nog steeds zeer goed (++++) waaruit ik concludeer dat de stand tijd van dit NIOLOX roestvaststaal zeer goed (++++) is.

Gevonden!

DAG 6.

U raadt het al, ik was weer in mijn geliefde bos en uiteraard had ik me weer tegen teken ingesmeerd. Het doorsnijden daar van allerlei takken voor diverse hulpmiddelen ging ook weer zeer goed (++++). Hierna was het maken/snijden van vuurstokken en tondel de weer prioriteit, die beiden zeer goed (++++) volbracht werden. Ik heb veel tondel gesneden en geschaafd en in een lege kartonnen noedelsbeker in mijn rugzak vervoerd. Dankzij het scherpe lemmet, de enkele stootplaat en de comfortabele slip vaste handgreep, kun je het mes tijdens zware snijklussen zeer goed vastpakken en zijn de fijne snijklusjes ook erg goed te doen (++++). Met de scherpe lemmetpunt kun je ook gaten in dun hout “boren”. Ook het batonneren van niet te dikke takken (ca. 5 cm) ging weer zeer goed (++++), waarbij ik meestal niet op de handgreep sla. Ik sla op de lemmetpuntzijde en druk de handgreep tegelijkertijd flink naar beneden. Dit werkt bij en voor mij erg goed.                                                  

Na afloop terug op de uitgangsstelling direct teken controle en aan het onderhoud van het mes, want die taaie hars plakte goed aan het lemmet. Deze hars is met olijfolie gemakkelijk van het lemmetoppervlak af te poetsen, maar denk daarbij aan je vingers. Daarna heb ik uiteraard weer een scherptetest op mijn testpapiertje gedaan. All OK.

DAG 7.

Deze dag stond in de herhaling van eigenlijk alle reeds genoemde gebruikstesten. Nee, de YouTube “idioten messentest” die je soms daar ziet, doe ik niet.

Mijn veld en gebruikstesten zijn zoals reeds gezegd echte gebruikstesten met een beetje extra. Ook nog even fijne snijklusjes gedaan zoals het snijden van Basha haringen.

Haringen snijden

BASHA HARINGEN SNIJDEN: Met het zeer scherpe lemmet was het aanpunten van deze haringen uit droog hard hout en het insnijden voor de V-groef “een fluitje van een Eurocent“. Bij het aanpunten van de ruwe haringen begin ik daarmee steunend op een boom of boomstronk en als ik bijna klaar ben, snijd ik de punt rustig uit vrije de hand bij. Dit alles ging dus zeer goed (++++). Na afloop was het verwijderen van taai hars erg oppassen met het zeer scherpe lemmet. Ik had overigens wel mijn vertrouwde EH kit van Tasmanian Tiger bij me. Thuis smeerde ik olijfolie op de overgebleven hars en liet dit uren inwerken. Daarna weer voorzichtig poetsen, maar pas ook daarbij weer op je vingers. Daarna volgde de gevreesde papiersnijtest die nog steeds zeer goed (++++) volbracht werd. De stand tijd van dit NIOLOX roestvaststaal is zoals reeds gezegd zeer goed (++++). Natuurlijk heb ik mezelf daarna ook weer gecontroleerd op teken. Ik weet nu genoeg over de Pohl Force Prepper One Outdoor en sluit deze veld- en gebruikstesten af.

 

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST POHL FORCE PREPPER ONE.

(+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

 

AFWERKING FIT & FINISH.

+++++

SLIJPGEMAK.

N.V.T

UITERLIJK & ESTHETIEK.

+++++

ERGONOMIE HANDGREEP.

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

++++

MATERIALEN HANDGREEP.

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN.

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

+++++

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK.

++++

BEVESTIGING HANDGREEP.

++++

STAALKWALITEIT & HARDHEID.

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE.

++++

SNIJVERMOGEN.

++++

PASVORM MES IN SCHEDE.

+++++

HAKVERMOGEN.

++++/-

DUURZAAMHEID SCHEDE.

++++

CORROSIEVASTHEID.

++++

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

++++

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

++++

HANTEERBAARHEID.

++++

WOUW GEHALTE:

+++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

++++

   

PERSOONLIJKE TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (  ZEER GOED / SEHR GUT/ VERY GOOD).

RESUMÉ.

De Pohl Force Prepper One Outdoor is een hoog belastbaar Prepper model en geen traditioneel Engels gestyled  bushcraftmes met houten greep platen en lederen schede. De Prepper One Outdoor is niet “spotgoedkoop” en daardoor niet voor iedere buidel betaalbaar, maar mijns inziens zijn geld echt waard.                                                                                                                                                                            

Het vaststaande mes is eigenlijk een robuust en stevig “no-nonsense” survivalmes met Prepper  “Be prepared toevoegingen”, zonder echter met de nadelen van de het grote en agressieve uiterlijk en de zwakke tangbevestiging van de meeste holle handgreep varianten uit de Tachtiger Jaren van de Vorige Eeuw.                                                                                                                                                         

Echt, de Pohl Prepper One is een beest van een vaststaand mes en een echte “wolf in schaapskleren ” waar je dus volgens mij je leven aan toe kunt vertrouwen. Ook heeft dit vaststaande mes een lemmet uit een High-Tech lemmetstaal met een zeer goede standtijd = tijdsduur scherpblijven (++++), een mega goede afwerking en zit in een zeer goed passende Kydex schede. Die eigenschappen gelden natuurlijk ook voor zijn groene broertje, de Prepper One Military! 

GEPIMPTE SCHEDE:                                                                                                                           
Ik had de meegeleverde speciaalsleutel voor de demontage/montage van de greep platen niet aan de parakoord polsriem bevestigd. Derhalve heb ik de Pohl Force schede gepimpt, waarbij ik de speciaal sleutel m.b.v. een Tek-lok schroef/bus zwenkbaar aan de Kydex schede bevestigd heb. En deze speciaal sleutel is natuurlijk nu ook goed te gebruiken voor het laatste stukje vastzetten, en bij het begin losdraaien, van de speciale greepschroeven. Daarna dien je de greepschroeven met de duim verder uit of in te draaien. Met dank aan onze hoofdsponsor, de Groenste Bushcraft /outdoorwebwinkel & speciaalzaak  van Nederland te weten Country Store te Epe voor het opsturen van een setje Tek-Lok schroeven.           

Gerestyled

schroeven                                                                                                         

TIP:                                                                                                                                                                          
Naast de Prepper One voor de doelgroep Preppers zou voor de traditionele Bushcrafters een gepimpte Prepper variant/ Bushcraft met een Scandi geslepen lemmet met een haakse vlakke lemmet rug (voor gebruik vuurstaal), zonder duimrillen (Jimping) en met een hardhouten greep een goede optie kunnen zijn.

 Prepper One

MET DANK AAN / DANKE SCHON / GRAZIE/ A LOT OF THANKS TO:

Met dank aan de heer Dietmar Pohl van Pohl Force Knives voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze nieuwe Pohl Force review.

Gelieve ook zijn fraaie website te bewonderen, maar zet daarbij een lekbakje op het toetsenbord van je computer anders kwijl je deze waarschijnlijk flink onder. http://www.pohlforce.de/startseite/ .   Ik had dat kwijlen naast de Pohl Force Prepper One Military tenminste wel bij de MK-1 en de Mike 3 of zou dat toch aan mijn leeftijd liggen?

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

 

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

 

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

 

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.