Pohl Force Alpha Four Tactical Desert

DE POHL FORCE ALPHA FOUR TACTICAL DESERT.  
By: Henk Kraaijvanger.

Ondanks dat ik alweer vier jaar met militair pensioen/ FLO ben, kan ik mijn tactische Roots echt niet verloochenen, derhalve deze review. Na de invoering van de nieuwe POHL FORCE ALPHA FOUR kwam direct de vraag naar een speciale Tactische uitvoering speciaal voor de geüniformeerden en “Die Hard liefhebbers”.  De “voorlopers” van de Alpha Four zoals de Alpha One en Bravo hadden speciale en gelimiteerde uitvoeringen en deze waren extreem gewild. Ook al vanwege hun specifieke grootte, de hoge productie kwaliteit, de robuustheid en de bijgevoegde extra’s. Dus het spreekt voor zich dat er van de Alpha Four ook een echte tactische Speciale uitvoering op de markt moest komen en die kwam er in de vorm van de Tactical en Tactical Desert. Het is een fraai tactisch vouwmes met een handgreep die qua kleur beter bij de huidige uniformen past, namelijk in veldgroen of in woestijnbruin. Deze Alpha Four Tactical Desert is wereldwijd op slechts 600 stuks gelimiteerd en wordt ook nog in een nylon MOLLE compatibel foedraal geleverd. Prima gedaan Herr Pohl & Pohl Force! Voor de Pohl Force geschiedenis, hun zeer fraai en functioneel survival mes en de EDC vouwer, bekijk  alstublieft mijn oudere reviews: http://www.bushcraft.nl/pohl-force-prepper-one-outdoor en http://www.bushcraft.nl/pohl-force-bravo-one.    

Leveringspakket                                                                           

Daarbij wil ik nog toevoegen dat Dietmar Pohl ook de designer is van het sublieme KLÖTZLI - SWISS BORDER GUARD KNIFE, die bij de legendarische Zwitserse messen smederij Klotzli vervaardigd wordt. Ook een echte aanrader en voor verzamelaars een “Must Have” dus, maar zijn prijsklasse is door het vele noodzakelijke handwerk, zijn hoogwaardige materialen en de loskoppeling Zwitserse Franken/ Euro natuurlijk een “trapje hoger. Het fraaie vouwmes zal het goed doen als verjaardagscadeau maar is ook  een prima Kerstcadeau.                                                                                                                 

GEFOPT DOOR DE VVD: Moeder, moeder, waar blijft toch mijn zakgeld? Zakgeld, zakgeld wat is dat? Jongen, door het Rutte 2 Kabinet is Nederland gewoon kapot bezuinigd en was & is er helaas geen ruimte voor zakgeld. Maar moeder, u kreeg van die VVD’ er toch echt die beloofde Duizend Euro? Jongen, geloof toch een VVD politicus/politica niet op zijn/ haar woord en het is “verkiezingstijd dus kiezersbedrog tijd”. En met de PvdA is dat “hetzelfde laken een pak”. En op de valreep zijn Nederlandse “vijanden” D66 en GroenLinks erbij aangesloten. Jammer genoeg trappen de meeste mensen weer op die verkiezingsbeloftes van bovenstaande politieke partijen in en moeten we het WEER vier jaar bezuren!

MEMORIES: Destijds heb ik voor het AK-56 Wapenmagazine met behulp van de ondersteuning door de firma Mikx, het grote vouwmes de Pohl Force “Oer” Alpha One getest en voor goed bevonden. Zo’n groot en robuust vouwmes kende ik en vele messenliefhebbers destijds nog niet. Maar dat is na de veldtesten, de aandacht in het AK-56 artikel toch nog goed gekomen. Hadden die eerste Pohl Force vouwmessen een Middle-Lock vergrendelsysteem, nu hebben de nieuwste uitvoeringen een door Michael Walker uitgevonden, maar voor hem jammer genoeg niet gepatenteerd als Liner-lock vergrendelsysteem. Het beperkt echter wel het bediengemak door linkshandigen. Maar net als bij links en rechtshandig schieten, kun je ook links rechts leren je mes te bedienen en ermee te snijden.

Destijds moesten we namelijk bij de Luchtmacht Bewaking (LB) zowel links als rechts met een persoonlijk wapen bepaalde oefeningen een voldoende schieten. Ik moest dat links snijden na het door/tijdens Militaire Dienst overkomen schouderongeval ook goed leren. Dus dat was ook “even” flink oefenen! Na vier jaar restpijn bleek bij een MRI dat het toch noodzakelijk te zijn en dat ik toch geopereerd moest worden. Dus na een operatie door een burger orthopedisch chirurg en daarna flink revalideren ging het met mijn rechterarm functie weer een stuk beter.                                                                                                                

Maar nu terug naar het hier & nu en de fraaie functionele Pohl Force Alpha FourTactical  Desert.

tactical houding

DE BESCHRIJVING VAN DE POHL FORCE ALPHA FOUR TACTICAL DESERT. 

HET LEMMET: Het conventioneel geslepen klippunt vormige lemmet met sierlijke schijnscherpte is uit het beproefde semi-roestvaste D2 gereedschapstaal geproduceerd. Ook bezit het lemmet aan de onderzijde een fijner geribbelde vingeruitsparing (Choil met Jimping) en aan de bovenzijde een duimrust met grove rillen (Jimping). Voor een soepele rotatie van het lemmet draait dit lemmet op de bronzen lemmetplaatjes tussen de montageplaten om de holle bout & lemmet as. Aan het eind van de lemmet rotatie wordt het grote scherpe lemmet veilig door de stalen stop pin gestopt en tegelijkertijd door het Liner-Lock vergrendelsysteem vergrendeld. Prima getimed! En de tweede inpandige stop pin stopt het gesloten lemmet.                                                                                                             

OPMERKING: De geribbelde dubbelzijdige duimplaat wordt er los bijgeleverd, dus die dient  u voor een snelle eenhandige openingswijze van het lemmet er thuis zelf op te zetten.

HOEZO ER ZELF OPZETTEN?  Dit komt, doordat in Duitsland het dragen van een eenhandig te openen vouw mes met een lemmetvergrendeling conform de Wet 42A verboden is.  DUS, vakantiegangers, let hierop bij uw  bezoek aan Die of Der Heimat, anders kan het KASSE, SOFORT ZAHLEN Werden/worden en bent u ook nog uw fraaie vouw mes kwijt! Daarom wordt deze duimplaat er politiek correct, dus los bijgeleverd. Het monteren van deze duimplaat is overigens gemakkelijk zelf te doen, dit door eerst het kleine sleufschroefje uit de lemmet rug te schroeven, dan deze duimplaat in zijn positie te drukken en daarna het “zaakje” met het meegeleverde speciale schroefje weer vinger vast te draaien. Gebruik daarbij echter geen geweld, wel een goed passende schroevendraaier en geen sterke drank!                                                                                            

HERKENBAARHEID ALS POHL FORCE VOUWMES: Op de linkerzijde van het Stone-Washed lemmet staat de specifieke POHL FORCE etsing met op de lemmetspiegel de gelimiteerde productiegrootte in dit geval 194/ 600. Op de rechterzijde staat op de lemmetspiegel het gebruikte lemmetstaal, in dit geval D2.

HET D2 GEREEDSCHAPSSTAAL: Dit is een “sinds jaar en dag” beproefd gereedschapstaal met een vrij hoog gehalte aan chroom, maar dat net niet genoeg is om zich te kwalificeren als roestvast staal. Wordt dan ook vaak semi-roestvast (semi-stainless) genoemd, omdat het toch roestbestendiger is dan de “gewone” in de bushcraft gebruikte koolstofstaalsoorten, zoals bijvoorbeeld 5160, O1, 1095 enzovoort.

D2 heeft een uitstekende standtijd (tijdsduur scherp blijven), maar is door de grote aanwezige carbiden iets minder taai en schokbestendig dan b.v. het ELMAX staal. Daarom wordt dit D2 staal tegenwoordig veel “ voor “Hard Use” (bushcraft) gebruiksmessen en minder voor grote kapmessen gebruikt.

DE STAALSLEUTEL/ SAMENSTELLING D2 GEREEDSCHAPSTAAL:

KOOLSTOF: 1,5 %

MOLYBDEEN: 1%

MANGAAN: 0,6 %

CELICIUM: 0,6 %

CHROOM:  12 %

VANADIUM:  1 %

NICKEL: 0,3 %

HARDHEID: 58-60 HRC.

LAND VAN ORGINE: U.S.A.

 

JUISTE WARMTEBEHANDELING: Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, een taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE VERGRENDELING: Het Liner-lock vergrendelsysteem (Michael Walker design) vergrendelt het volledig geopende lemmet spelingvrij en veilig, terwijl de stalen kogeltje (Ball-Detent) in het vergrendelstuk van dit vergrendelsysteem het gesloten lemmet veilig “in de handgreep” fixeert. Zoals gezegd is dit vergrendelsysteem door Michael Walker uitgevonden, maar voor hem jammer genoeg niet gepatenteerd. Gelukkig voor hem heeft hij daarvan geleerd en de daarna komende vergrendeltypen wel gepatenteerd. Dit Liner-Lock vergrendelsysteem is ook nog eens “zelf stellend”, met andere woorden het heft de lemmetspeling na slijtage door langdurig gebruik op. Het ontgrendelstuk van dit vergrendelsysteem is vanwege de bedienveiligheid overigens geribbeld.

vergrendeling inspecteren

DE HANDGREEP: De handgreep van de Pohl Force Alpha Four Tactical Desert verschilt qua uiterlijke structuur van de oudere versies en bestaat nu uit twee gestructureerde en meer slipvaste zandkleurige greep platen uit Zytel kunststof (3D-gefreesd & gestructureerd)  en een eveneens zandkleurige Zytel kunststof tussenstuk (Spacer). Deze zitten beiden met twee stevige holle bouten (een lemmetbout & scharnier bus en een greep bout) en vier kleine sleufschroefjes op de geskeletteerde maar stevige zwarte RVS montageplaten (Spacers) gemonteerd. De linker montageplaat herbergt tevens het reeds genoemde Liner-Lock vergrendelsysteem, twee stalen verstevigingspinnen (waarvan een de stop pin van het geopende lemmet en een de stop pin bij het gesloten lemmet) en de kleine schroefjes zitten overigens in het kunststof tussenstuk / Spacer geschroefd.  Als laatste bijzonderheid van beiden holle bouten, er kan een koord doorheen, dit voor een polsriem e.d. Deze holle lemmetbout is simpel met een muntstukje los en/of vast te draaien, dit voor demontage of het naar eigen wens afstellen van de zijdelinkse lemmetspeling. Ook de greep bout is met een muntstukje voor demontage los en voor montage weer vast te draaien. Die genoemde kleine sleufschroefjes zijn overigens met de kleine schroevendraaier van je Victorinox NL Interservice zakmes los of vast te draaien. Eigenlijk is deze grote handgreep ontworpen voor ruig gebruik met tactische handschoenen aan.

Lemmet en handgreep goed zichtbaar

DE KLEDINGKLIP: Deze is uit een zwarte RVS draadconstructie gemaakt en is geschikt voor twee posities/draagwijzen, namelijk links of rechts met de lemmetpunt omhoog. De achterste greep bout klemt de draadstalen kledingklip op de greep plaat vast (dit kan op twee manieren (links/rechts), beiden dus met de draagwijze: lemmetpunt up. Voor het tactische uiterlijk is deze kledingklip uiteraard gezwart.

HET FOEDRAAL: Dit foedraal is M.O.L.L.E compatibel en wordt uit stevige zwart ballistisch nylon vervaardigd. De klep van het foedraal sluit met een met kunststof steekgesp aan een verstelbaar riempje De klittenband aan dit riempje zorgt ervoor dat het riempje strak en netjes blijft zitten, dus ook voor een verzorgd professioneel uiterlijk. Aan de binnenzijde van de klep zit een kleine patch met het Pohl Force embleem.

Voor gebruik aan de Pals van een OPS-vest; de Pals van diverse rugzakken alsmede aan de koppelriem heeft de achterzijde vijf Pals en een bevestigingsriempje met een versteviging aan het eind. Hiermee “vlecht” je het bevestigingsriempje van het  foedraal “om en om” aan de Pals van de boven genoemde uitrustingsstukken.   Zie daarvoor ook het korte filmpje op hun webpagina. http://www.pohlforce.de/produkte/messer/alpha-four-tactical-desert/.                                          

TIP: Een echte aanrader zou de Alpha Four Tactical Desert in mijn eigen design Tactisch & flexibel inzetbaar HKD vouwmes foedraal zijn, maar daar past dit grote vouwmes jammer genoeg net niet in. Dan had het grote vouwmes zowel ingeklapt aan de broekriem en uitgeklapt aan de koppel onder mijn vest gekund.

 

DE SPECIFICATIES POHL FORCE ALPHA FOUR TACTICAL DESERT:

LEMMET MATERIAAL:

D2 gereedschapsstaal.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Conventioneel / Plain.

VORM LEMMET PUNT:

Klippunt.

MATERIAAL MONTAGEPLATEN:

2 mm edelstaal.

BIJZONDERHEDEN MONTAGEPLATEN:

Geskeletteerd.

LEMMET HARDHEID:

Geen opgave, ik denk zelf een “dikke” 59 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Zogenaamde lichte “Stone Washed “ afwerking.

LEMMET LENGTE:

11,3 cm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

35,5 mm.

LEMMETDIKTE:

5,07 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

10 cm.

VERGRENDELSYSTEEM:

Liner-Lock.

MATERIAAL HANDGREEP:

4 mm dikke greep platen uit Zytel
(is met glasvezels versterkt nylon).

BIJZONDERHEID  HANDGREEP:

3D- gestructureerd, ook zeer geschikt
voor tactische handschoenen.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

12 cm.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

36,5 mm

MAX. DIKTE HANDGREEP:

20,1 mm

MES LENGTE UITGEKLAPT:

26,1 cm.

MES LENGTE INGEKLAPT:

14,7 cm.

BESTEL NUMMER:

1060.

GEWICHT MES: 

260 gram.

ONTWERPLAND:

Duitsland.

PRODUCTIELAND:

Taiwan.

EINDCONTROLE IN:

Duitsland bij Pohl Force.

BIJZONDERHEID:

Tactical Limited  Edition 194 / 600.

TOEBEHOREN:

Elastisch koord, tactisch foedraal
uit zwart nylon en bijhorende paperassen.

ADVIESPRIJS:

€ 169,00

BESTELNUMMER:

Best.-Nr.: 1061.

 >>>Klik Hier voor de Test resultaten<<<