Pinewood Lappland Broek

DE PINEWOOD LAPPLAND OUTDOORBROEK. 
Door Henk Kraaijvanger

Voor de sportieve buitensporter & jager& bushcrafter is de Pinewood Lappland Outdoorbroek een robuuste, zinvolle, sportieve en zeer betaalbare aanvulling van je outdoor Gear. Dat ze in Zweden goede buitensport kleding kunnen ontwerpen/maken is al lang bekend, maar dat die nu van Pinewood ook tegen heel betaalbare prijzen te koop zijn is redelijk nieuw. Veel broek voor je zuurverdiende geld dus en weer eens wat anders dan surplus Army broeken. Gedekte kleuren zonder de voor sommige mensen agressieve ogende Woodland print.

TIP 1:
Je moet alleen oppassen niet op boomstammen met hars te gaan zitten, want dat hars krijg je heel slecht uit de buitenstof (elke buitenstof). Gebruik dan gras, een uitgedroogd  stukje schors, een zitmatje of plastic zakje om op te gaan zitten.   

Voorkant Pinewood Lappland broek                                                                                                   

DE UITVOERING VAN DE PINEWOOD LAPPLAND BROEK.

- Broekband sluit met metalen Pinewood knoop/knoopsgat en extra drukknop (met plastic “hoedje” met Pinewood stempeling).

- Broek heeft een zwart versterkt zitvlak.

- Zwarte versterkingen op de knieën.

- Broekband is voorzien van sterke, brede riemlussen (voor riemen tot ca. 4,9 cm).

- Binnenzijde broek van labels met maataanduiding, merktekens & samenstellingen en wasvoorschriften voorzien, zodat u zeker weet dat u een origineel exemplaar en in de juiste maat gekocht heeft. Daarvoor wel echt meten en de Pinewood maattabel gebruiken a.u.b.

- Gulpsluiting voorzien van sterke metalen ritssluiting met metalen trek lip (van YKK).

- Broek op rechter broekspijp voorzien van een grote beenzak met inpandig telefoon/mes vakje en sluit met een dubbele drukknopsluiting (met plastic “hoedjes” met Pinewood stempeling). Op de overslag zit een “rubber” Pinewood merkplaatje.

- Broek op linker broekspijp voorzien van twee beenzakken, waarvan de onderste met dubbele drukknopsluiting (met plastic “hoedjes” met Pinewood stempeling) sluit, terwijl de bovenste met een nylon ritssluiting sluit (met metalen trek lip en Pinewood trekkoordje). In de stiknaad zit een Pinewood labeltje genaaid.

- Broek voorzien van twee schuine diepe steekzakken.

- Broek voorzien van twee achterzakken met nylon ritssluitingen met metalen trek lip met Pinewood trekkoordje en beschermflapjes. Hierdoor beschadigd u de stoelbekleding niet.

- Binnenzijde broekspijpen zijn aan het eind van een extra zwarte versterking tegen slijtage en doorschuren voorzien, tevens zijn deze van verstelbare sluitbanden met kunststof sluitgespen voorzien.

Opmerking:
Voor de betere naamsbekendheid staat op het testmodel ook nog in het groot en oranje:  “Pinewood Outdoor Collection”, die er bij uw winkel aankoop niet op zit. Ja, verschil moet er wezen!

 Achterzijde Pinewood Lappland broek

DE SPECIFICATIES VAN DE TC-1200 BUITENSTOF.

- TC-1200 buitenstof  = 65% polyester, 35% katoen

- Waterafstotend geïmpregneerd (niet waterdicht) door een Teflon laagje van Dupont.

- Goed windicht maar ademend, waardoor geen warmtestuwing.

- UV bescherming buitenstof: UVP Factor 50+.

- Muggensteek proef.

 

VERKRIJGBARE MATEN EN KLEUREN.

VERKRIJGBARE MATEN:

•          C-maten (normale beenlengte): C42 tot/met C70.

•          D (Duitse maten/iets kortere beenlengte ): D92 t/m D124.

•          XL grote maten: C146 tot/met C158

VERKRIJGBARE KLEUREN IN DE MATEN:

•          Darkgreen/black: C42 t/m C70 en D92 t/m D124.

•          Midgreen/black: C42 tot/met C70, D92 t/m D124, ook in C146- C148.

•          Darkgrey/black: C42 tot/met C70, D92 t/m D124, ook in C146- C148.

 

BEVINDINGEN VANUIT HET VELD EN IN/OM HET DORP. 

Nieuw uit de doos was de broek wat stug en moest de broek ook eerst “lekker gaan zitten”. Daarna de zakken maar volgeladen met mijn persoonlijke paperassen en persoonlijke Gear. De broek is overigens door de gebruikte materialen en de nieuwheid niet geluidsvrij.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Op een natte druilige dag bij 9 graden Celsius met de ATB en de Kitbag het bos in (walk/bike) om zowel de Pinewood Lappland Extreme Jacket (jas) als de Lappland Trouwers te testen. Ook had ik naast de valhelm nog hun fraaie pet op.

TESTDAG 1.  
De broek is op de ATB goed windicht, goed waterafstotend en hij bleef daarbij ook goed ademen. Maar dat zweten en ademen zijn natuurlijk ook een persoonsgebonden items. De stof is ook redelijk vuilafstotend en maakte zich ook “niet druk” om wat oude braamtakjes in de begroeiing.

Op de fiets

Op mijn favoriete test area aangekomen eerst de slijmerige natte boomstam van een laag beschermende natte grasstengels voorzien, dit om de vieze plakkerige hars e.d. niet zoals eens in het verleden in de broek te krijgen. Dankzij het verstevigde zitvlak sloeg de nattigheid van het natte gras niet door. Daarna wat gedronken en weer een Zweeds kwaliteitsproduct, de Mora Classic 510 uitgeprobeerd. Ik moest namelijk nog wat wiggen ter ondersteuning van batonneren maken. Op een gegeven moment de camera ingepakt om te voorkomen dat hij door de aanhoudende regen defect raakte.

De lange terugweg werd onder veel regen en harde tegenwind afgelegd, waarna bij thuiskomst de buitenstof naast de versterkte kniestukken op de drukpunten van de dijbenen wat door begon te slaan. Daar die buitenstof niet als waterdicht maar waterafstotend bestempeld is, weet je dat dat kan gebeuren. Je kunt de buitenstof ook extra met hun speciaal middel impregneren.

TIP 2:
Mocht je toch volledig droog willen blijven, schaf dan hun waterdichte maar ook warmere Lappland Extreme Trousers aan. Of impregneer zoals gezegd de broek extra met Pinewood spul.

TESTDAG 2.    
Op wederom een erg natte dag het bos in om zowel de Pinewood LAPPLAND EXTREME OUTDOOR JAS alsmede de Pinewood LAPPLAND TROUSERS te testen.

Heuvel op

Ik had bij deze vier uur durende wandeltocht mijn rugzak om en wegens de verwachte modder, ook mijn oude rubber laarzen aangedaan. Die waren overigens ook de enige items die tegenvielen, dit door de slechte pasvorm en geen binnenzool. Om de regen uiteraard buiten de laarzen te houden heb ik de broekspijpen over de laars schachten gedaan en daarna de verstelbare sluitbanden met kunststof sluitgespen aan het eind van de broekspijpen wat aangetrokken (ook insectendicht zo). Mijn persoonlijke spullen zoals een mobiele telefoon en portemonnee pasten goed in de dijbeenzakken. Ondanks de regen sloeg de broek niet door en ik zweette daarbij ook niet. Ook op het laatste stuk van de terugweg met tegenwind en wat regen sloeg hij ook niet door.

TESTDAG 3.   
Op een redelijke zonnige dag op de ATB met de rugzak het bos in. Door gedeeltelijke modderige en zanderige paden. Natuurlijke zijn de handige beenzakken goed en veilig te gebruiken voor mijn EDC Gear. Want strooien mag alleen in december door Sinterklaas en ZWARTE PIET. De broek begon goed en daardoor comfortabel naar mijn contouren “te zitten”. Het gaf er  ook niet om dat de buitenstof door de uiteinden van de stuiken en boomtakjes schuurden. Nee, geen problemen maar wel een zeer goede draagcomfort ermee ondervonden.

TESTDAG 4.  
Weer bij mooi wat winderig weer het bos en de polder in om de Pinewood kleding te testen. Nu voor een klein rondje met de Kitbag om. De outdoor broek deed wat het moest doen, me warm en onbeschadigd houden en ik mijn heupzakken mijn EDC Gear meenemen. De Pinewood Lappland broek voldeed dus weer zeer goed. De aangekoekte modder was na het opdrogen gemakkelijk te verwijderen.

 

TESTDAG 5.
Weer wat rondgefietst en gelopen, waarbij de afgeladen Pinewood broek goed voldeed. En voor de koffie even bij de oude collega’s aan voor de grote “Ko, de groene boswachter show” en daarna maar weer verder op pad. Ik heb bij vroegere lange fietstochten wel eens last gehad van verkeerd geplaatste stiknaden op mijn zitvlak, maar met de Pinewood Lappland broek had ik daar totaal geen last van. Zeer OK dus.

TESTDAG 6. 
Vandaag weer lekker het bos in om een en ander te testen. Op sommige plekken was het nog nat van de vannacht gevallen sneeuw en gewoon zitten dan maar. Dankzij het waterafstotend zitvlak bleven mijn billen droog. De zakken waren echte opbergplekken voor de extra Gear, want ik had de Hill People Gear Original Kitbag weer om (I love that Thing). Overigens valt het fraaie Pinewood embleem op de achterkant van de rechterpijp goed op. Gelukkig zijn de dieren kleurenblind en na afloop mocht de broek echt in de was.

Pauzeren na een lange wandeling

TESTDAG 7. 
Op een zonnige dag en nu te voet met de nieuwe KarrimorSF 35 rugzak in Pencott Greenzone camouflage weer het bos in om een aantal zaken te testen. Ja, ja de goede outdoor leveranciers & fabrieken van naam & faam weten Bushcraft.nl wel te vinden voor hun aanvullende praktijktesten. Natuurlijk droeg ik mijn fraaie groene te testen Pinewood kleding en had ik me deze keer weer met anti-tekenspul ingewreven. 

Opmerking:
Voor sommige mensen die even een stukje willen wandelen is het beter mijn review: http://www.bushcraft.nl/voorbereiding-be-prepared nog eens door te lezen.

Want bij mijn “ hide-area” liep een de weg zoekende jonge man (met een hond), die klaarblijkelijk de weg kwijt was en aan mij de richting naar het dorp vroeg. Dus maar even een goede daad gedaan en de terugweg uitgelegd.                                                                                                  

Daarna heb ik met diverse messen de aanvullende testen gedaan, waarbij de versterkte knieën van mijn fris gewassen Pinewood Lapplandbroek op de vochtige humuslaag en grond goed van pas kwamen. Na het wassen werd deze broek ook wat geluidlozer. De broek blijft robuust en zit als gegoten en is zeer comfortabel.

TESTDAG 8.
Op een zonnige zaterdag met de rugzak met ca. 14 kg wegende uitrusting gepakt en op pad gegaan. Natuurlijk wel met de Pinewood Lapplandbroek en dito jas aan. Daarna een bekend militair oefenterrein in en te voet door het geaccidenteerde terrein tot mijn rustarea. Even koffie uit “mijn groene vriend” gedronken en daarna wat messentesten gedaan. Na even wat diverse spanbanden op de rugzak bijgesteld te hebben, de rugzak weer omhangen, de webbing broekriem weer aangehaald en weer de bosrijke, heuvelachtige en veelal modderige paden op. Daarbij cross-country lopend door het oefenterrein. Daarbij “Sweet memories” opsnuivend. De Lappland broek deed wat er van hem verwacht werd.

Pinewood outfit met rugzak

Wat overigens wel belangrijk is om in het bos met veel struiken en sterke onder begroeiing en temperaturen boven ca. 4 -5 graden Celsius te lopen is:

-          Een anti-tekenmiddel te gebruiken.

-          Trek de verstelbare sluitbanden met kunststof sluitgespen van de Lappland outdoor broek goed over de schoenschacht aan.

-          Bij andere outdoor broeken een elastiek  gebruiken om over de broekspijpen te slaan, dit ter hoogte van de enkels (mogen niet afknellen).

  

PERSOONLIJKE BEOORDELING/BEVINDING.

 

DESIGN:

 

Goed.

 

GELUIDSREDUCEREND:

Redelijk (nieuw) tot goed.

FUNCTIONALITEIT:

Zeer goed.

ADEMEND VERMOGEN:

Goed.

COMPLEETHEID:

Zeer goed.

WATER AFSTOTENDHEID:

Goed.

KWALITEIT BUITENSTOF:

Goed.

WINDDICHTHEID:

Goed.

VUIL AFSTOTEND:

Goed.

DRAAGCOMFORT:

Zeer goed.

KWALITEIT RITSEN.  

Zeer goed.

PRIJS & KWALITEIT:

Zeer goed.

 

RESUME.

Ik vind de Pinewood Lappland outdoor broek een stijlvolle, betaalbare, winddichte en goed waterafstotende, maar ademende “veel zakken buitenbroek”. Is ook weer iets anders dan die PGU broeken en hun replica’s. Onder zeer langdurige natte omstandigheden slaat de waterafstotende stof op de drukplekken soms wel wat door, maar de waterafstotende broek wordt dan ook niet als waterdicht aangeprezen. En als u het geheel waterdicht wilt hebben is dik impregneren dus een optie.                                                                         

Tot nu toe is de Pinewood Lappland outdoor broek slijtvast, goed waterafstotend, winddicht,  “warm”, duurzaam, zeer comfortabel en stijlvol gebleken.  De Pinewood Lappland outdoor broek is ook goed betaalbaar en doordat ze duurzaam zijn, heb je er langdurig ook wat aan. Wat mij betreft een echte aanbeveling dus.

Deze broek is ook verkrijgbaar in een waterdichte uitvoering (met een ademend membraam), de Lappland Extreme Trouser.

 

POSITIEVE TIPS:

1. Ten behoeve van Consumenten:

  - Goed meten, zie voor de juiste maat ook eigen Pinewood maattabel.    

  - Voor de sluipjager zou ik een stillere Pinewood broek aanbevelen.                       

2. Ten behoeve van de firma Pinewood: 

   - Maak een D-haak rechts boven de broekzak voor sleutels, vangkoord e.d.

   - Maak een grote label voor de naam/huisadres van de eigenaar in geval van nood.

   - Maak ook een outdoorbroek met een buitenstof met een “drager” vriendelijk anti-teken    middel.

 

DANKBETUIGING:

Met dank aan VriezzTrading (http://www.vriezz.nl/nl/pinewood/ ) en Pinewood Zweden (http://www.pinewood.eu/uk/ ) voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review. Zie dus hun fraaie webpagina’s.

P.S.  Mochten er echter betreffende de outdoor broek belangrijke veranderingen plaatsvinden, houdt ik u op de hoogte.

 

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, SAM en AK-56.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.