Olight M1X Striker

DE OLIGHT M1X STRIKER BECAUSE YOU NEVER KNOW.
By: Henk Kraaijvanger

U weet dat dat ik naast messen & bijlen ook allerlei uitrustingsstukken, zoals robuuste hoogwaardige tactische zaklampen test & review. Nu is de tijd daar om de tactische Olight M1X Striker aan u voor te stellen. Deze M1X Striker is de opvolger van de “Combat Proven” M18 Striker.

DE KORTE GESCHIEDENIS VAN OLIGHT.

Olight werd in 2006 te China opgericht als een fabrikant van hoogwaardige verlichtings instrumenten. Na met hun solide zaklampen op de Europese outdoor markt uitgekomen te zijn, richtte Olight daarna haar focus op de tactische markt. Daarom begon het jonge bedrijf met het ontwerpen van producten die speciaal afgestemd zijn om aan de behoeften van de rechtshandhaving en overheidsinstellingen te voldoen. Met dat doel in het achterhoofd, werd daarvoor de M-serie ontworpen. De M-serie lampen met hun hogere lichtopbrengst, de betere functies en hun duurzaamheid, zorgden voor de Olight reputatie en hun positie in de lampenmarkt. Alle Olight producten voldoen aan professionele normen voor kwaliteit en service. Olight staat dan ook vijf jaar garant voor productiefouten en defecten in materialen.

De producten van Olight worden vervaardigd met behulp van geavanceerde technologieën en hoogwaardige materialen. Herkenbaar aan de robuuste behuizing van hard geanodiseerd aluminium. Ze voeren een compleet en uitgebreid programma aan LED zaklampen, hoofdlampen en schijnwerpers. Van een eenvoudig sleutelhangerlampje tot één van de meest compacte en krachtigste oplaadbare schijnwerpers. De high power lampen van Olight hebben een zeer hoge lichtopbrengst tot wel 5000 lumen.

DE OLIGHT M1X STRIKER.

GEBRUIKSDOEL.

De nieuwe Olight M1X Striker is een zeer compacte, maar sterk verlichtende tactische zaklamp met een tactische aan/uit schakelaar op de juiste plaats, namelijk de achterzijde en een Striking Bezel. Dankzij de vijf schakelstanden van de schakelaar (en de stroboscoop stand) op de lampkop is de lamp flexibel in te zetten. De M1X Striker is speciaal gemaakt voor tactisch gebruik en zelfverdediging dankzij de legale “Hard Hitting” Striking Bezel op de voorzijde. Deze is speciaal bedoeld om mogelijke aanvallers, overvallers en laffe aanranders af te weren.

Opmerking: Deze Olight M1X Striker hadden de belaagde Kölner dames naast hun Pepperspray tijdens de Oudejaarsnacht 2015 bij zich moeten hebben, die daarmee de reeds veelvuldig genoemde en aangestuurde daders van de massa aanrandingen wel van een herkenbaar merkteken op hun voorhoofd hadden kunnen voorzien. Daarna had de Polizei ze simpelweg kunnen oppakken (als dat al van de Duitse politiek mocht dan).

Want nu ging bijna alles in een moderne “grote Kölner politieke doofpot”, die ondanks hun gerenommeerde Kölnisches 4711 Wasser gigantisch stonk en nog steeds stinkt.

It happend to me.

Ik had dat bovenstaande “merken” destijds bijna op een donkere avond in een havengebied & uitgaansgebied moeten uitvoeren, dit om mijn rug, lijf en leden en de auto vrij te kunnen houden. Er zat slechts “een split second” tijd tussen het daadwerkelijk uitvoeren, dus rammen en terug naar “stand by” tussen. Mijn tactische lamp had wel simpele kartels, maar jammer genoeg had ik toen geen veel meer effectievere Olight Striker in mijn knuisten!

DE BESCHRIJVING VAN DE OLIGHT M1X STRIKER.

De uit vliegtuig aluminium vervaardigde en hard geanodiseerde Olight M1X is een compacte, sterke maar toch vrij lichte Tactische LED zaklamp met een indrukwekkend lichtvermogen van 1000 lumen! De M1X Striker is zoals gezegd de opvolger van de basale “Combat proven” M18 Striker, die nu uit de collectie is.

In de lampkop van de M1X Striker, voor de metalen speciaal gecoate reflector, zit de gehard glazen lens, met een anti-reflecterende en bundel bindende werking plus een anti-kras en anti-beslaan coating, gemonteerd. Op de buitenzijde van deze lampkop zitten de getande bezel, de koelribben en de doorzichtige modeschakelaar.

De vijf verschillende lichtstanden, TURBO, HIGH, MID, LOW en MOONLIGHT (plus de STROBOSCOOP) zijn na inschakeling van de tactische aan/uit schakelaar op de eindkap, met behulp van de ronde doorzichtige modeschakelaar aan de bovenkant van de lamp /op de lampkop snel en perfect te selecteren. Houdt u deze modeschakelaar echter langer dan een seconde ingedrukt, schakelt de stroboscoop zich direct in.

De stroboscoop functie (snel flitsend licht) kan echter ook na drie maal snel half indrukken van de tactische aan/uit schakelaar op de eindkap ingeschakeld worden. Hierdoor is de M1X perfect om bij noodgevallen te seinen. En voor zelfverdediging kun je door het twee maal snel half indrukken van de genoemde tactische aan/uit schakelaar de High lichtstand inschakelen, dit om de dader te verblinden en u zich daarna hopelijk “uit de voeten kunt maken” of……..                                                            Olight M1X                              

LET OP: pas hiermee op, indien u gevoelig voor deze stroboscopische lichtflitsen bent! Wilt u deze stroboscoop nu weer uitschakelen, druk wederom op de ronde modeschakelaar.                                                                                                                                              

De aluminium lampbody bestaat uit drie delen: de lampkop, het middenstuk en de eindkap. Voor verbeterde werking tijdens en na het vallen heeft zowel de eindkap als ook de achterzijde lampkop, spiraalveren voor maximale veerdruk op de batterijen of optionele 18650 accu.

In de hoogste Turbo stand brandt de lamp ongeveer 5 minuten, daarna zal hij om energie te sparen en warmte ontwikkeling te voorkomen blijven branden in de 550 lumen stand. De “koelribben” op de lampkop zorgen voor extra koeling en de afgeplatte vlakken eronder voorkomen het wegrollen van deze LED lamp. Het middenstuk met checkering en langsrillen zorgen daarnaast ook nog een slipvastere en stevige grip.

Aan het eind van het middenstuk zit de demontabele, vrij strakke kledingclip geplaatst, maar deze kan ook aan het begin geplaatst worden. Ook de eindkap met langrillen en koordoog versterken deze slipvastheid. Met de geplaatste polsriem voorkom je het vallen van dit fraaie apparaat of bij het struikelen in het donkere bos, het verlies ervan. Ook kun je met het koordje de LED lamp aan je uitrusting & riem zekeren.                                                              

De tactische aan/uitschakelaar annex momentele schakelaar op de achterkant van de eindkap is overigens snel en ook onder “stress situaties” en met dunne handschoenen gemakkelijk te bedienen.  

LEVERINGSOMVANG.  

-          De OLIGHT M1X STRIKER.

-          Olight polskoord.

-          Twee reserve O-ringen.

-          Gebruiksaanwijzing en Olight New Product boekje.

   Opmerking: af fabriek had er wel een Olight foedraal bij mogen zitten.    

                                                                            

DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE OLIGHT M1X STRIKER.

LICHTSTAND

LICHTSTERKTE / GEMIDDELDE BRANDTIJD.

TURBO.

1000 Lumen   / gedurende 5 minuten, dan terug naar 550 lumen / 55 min.

HIGH.

350 Lumen   /  gedurende 2 uur.

MID.

60 Lumen    / gedurende 12 uur.

LOW

10 Lumen   /  gedurende 60 uur.

MOONLIGHT.

0.5 Lumen / gedurende 360 uur.

STROBO.

1000 Lumen-10 Herz.

 

SOORT LED:

Cree XM-L2 CW (Cool White).

MAXIMALE LICHTSTERKTE:

1000 Lumen.

VOLTAGE:

2,8 Volt tot 8,4 Volt.

LICHTSTERKTE IN CANDELLA:

9000 cd.

LENGTE LICHTSTRAAL:

190 meter.

TYPE BENODIGDE BATTERIJ:

2x CR123A / RCR123A.

TYPE BENODIGDE ACCU:

1 x 18650.

MATERIAAL EN BEHANDELING LAMPBODY:

Hard anodiseert Type 3, luchtvaart aluminium

MATERIAAL KLEDINGKLIP:

Gezwart metaal.

BIJZONDERHEDEN KLEDINGKLIP:

Demontabel, in twee standen

te dragen.

WATERPROOF:

IPX8 (tot 2 meter).

IMPACT RESISTANT:

1,5 meter.

LENGTE EN DIKTE:

136 mm bij 26 mm.

GEWICHT:

80 gram.

GARANTIE TERMIJN:

5 jaar.

 

 

VERKORTE GEBRUIKSAANWIJZING OLIGHT M1X STRIKER.

1. DE TWEE BATTERIJEN (CR123A LITHIUM) OF EEN 18650 ACCU PLAATSEN:

a. Schroef de eindkap linksom los, plaats de twee volle batterijen in hun speciale batterijhouder of de opgeladen accu met de pluszijde (+) als eerste richting de lampkop en schroef daarna de eindkap weer rechtsom handvast.

b. Test daarna de functie van de LED lamp

WAARSCHUWING: 

- Gebruik geen verschillende soorten oplaadbare/niet oplaadbare batterijen door elkaar.

- Mix geen batterijen van verschillende merken.

- let op de waarschuwingen voor hoge lichtsterktes en bijhorende warmtes.

 

2. DE M1X STIKER LED LAMP MET BEHULP VAN DE TACTISCHE AAN/UIT SCHAKELAAR IN EN UIT TE SCHAKELEN:

a. Druk voor een moment licht de tactische aan/uit schakelaar aan het eind van de body met de duim “kort” tegen de veerwerking half in. Zolang u deze schakelaar ingedrukt houdt, geeft de LED lamp licht (in elke ingestelde mode).

b. Voor langer benodigd licht drukt u de schakelaar volledig in, totdat u de schakelklik hoort (en voelt) waarna u de schakelaar kunt loslaten, de lamp blijft branden totdat u wederom op de schakelaar drukt om hem uit te schakelen (of daarna via de ronde mode schakelaar op de lampkop een andere lichtstand of stroboscoop wilt kiezen).

c. Als u snel een verblindende lichtstand met hoog vermogen (High) nodig heeft, druk dan snel tweemaal op de half ingedrukte tactische aan/uit schakelaar om deze High lichtstand in te schakelen.

d. Voor de stroboscoop functie van de tactische aan/uit schakelaar dient u deze drie maal tactische aan/uit schakelaar snel half in te drukken.

e. Als u de Moonlight stand wilt hebben dient u eerst de ronde doorzichtige modeschakelaar in te duwen en vast te houden, waarna u daarna de tactische aan/uit schakelaar geheel dient in te drukken. Daarna kunt u deze beide schakelaars loslaten.

Opmerking:

Bij het uitschakelen van de M1X Striker met de tactische aan/uit schakelaar licht het middelpunt van de ronde doorzichtige modeschakelaar kortstondig ROOD op. De zijschakelaar kleurt ook rood als de batterij bijna leeg is.

 

3. DE KEUZE VAN EEN LICHTSTAND VIA DE RONDE MODE SCHAKELAAR:

Deze modes doorlopen bij een ingeschakelde lamp en door het kortstondig indrukken van de ronde modeschakelaar de volgende Cycli: MOONLIGHT (economische spaarstand, in te schakelen in combinatie met de tactische aan/uit schakelaar), LOW (laag), MED (middel), HIGH (hoog) en Turbo (maximaal) en zolang u deze modeschakellaar kortstondig indrukt, begint de Cycli weer van voren af aan.  

Via de ronde modeschakelaar aan de bovenkant lampkop is dus de gewenste mode/lichtstand snel en perfect te selecteren. Eerst schakelt u de LED lamp met de tactische schakelaar in, daarna drukt u kortstondig met de duim de modeschakelaar in, waarna de cycli “begint te lopen” totdat u de gewenst lichtstand bereikt heeft.

Houdt u deze ronde modeschakelaar echter langer dan een seconde ingedrukt, schakelt de stroboscoop direct in (is perfect bij noodgevallen om signalen af te geven en/of bij zelfverdediging voor het desoriënteren van de aanvaller dus).                                                                                 

Wilt u deze stroboscoop nu weer uitschakelen, druk wederom op de ronde modeschakelaar, waardoor de LED lamp weer in de “oude” lichtstand terugkeert. De stroboscoop is vanuit elke genoemde lichtstand in en uit te schakelen. Het “interne geheugen” zorgt er tevens voor nadat u de LED lamp uitgeschakeld heeft, deze bij opnieuw inschakelen in de “oude gekozen lichtstand” terugkomt.

               

STROOMSCHEMA (FIG A): INSCHAKELEN OLIGHT M1X STRIKER.

Stroom schema           

 

DE BUITENTESTEN.

TESTDAG 1.

Ik droeg de Olight M1X Striker of in de broekzak met de lampkop met de Striking Bezel naar beneden of in het universele tactische Nite Ize Lite Stretch holster uit zwart nylon materiaal met “roterende” kunststof belthanger. Een perfect huwelijk tussen die twee “Oosterlingen”.

De M1X in een Nite Ize Lite Stretch holster

Op een frisse zaterdagavond tezamen met mijn zoon naar het voetbalveldje op de rand van het dorp gelopen om de verschillende lichtbundels van de M1X Striker te testen en te fotograferen. En nee, er sprong geen “Mugger” uit de struiken om de Striking Bezel ervan te kunnen testen. Begonnen werd met de MOONLIGHT stand, daarna de LOW, MED, HIGH en TURBO stand (zie foto’s 1).  De STROBOSCOOP stand is bijna niet goed te fotograferen, dus derhalve die maar bij het fotograferen overgeslagen. De gehele functies van de lamp deden het zeer goed (++++).

(Hieronder een foto reeks van de verschillende standen)

Lage stand

Medium stand

Hoge stand

 

TESTDAG 2.

Op een koude avond maar even een buitenrondje door het dorp gelopen, zo nu en dan de M1x uitproberend. Voor zo’n klein lampje geeft de M1X toch een hoop licht. Na enige gewenning op de eerste testdag, is de lamp nu snel en zeer goed (++++) in te schakelen. Zelfs in de Moonlight stand. De Striking Bezel bleef gelukkig ongebruikt.

TESTDAG 3.

De waterdichtheid (volgens gebruiksaanwijzing IPX8) moest ook getest worden, derhalve de ingeschakelde “brandende” lamp maar een aantal uren eerst op de HIGH, daarna op de LOW stand op zijn kop in het water gezet. Daarna moest ik “even” op pad en heb ik derhalve de lichtstand op spaarstand MOONIGHT gezet. Na de totale testtijd brandde de M1X zoals wel verwacht nog steeds en heb ik daarna eerst de lamp drooggemaakt, alvorens de eindkap los te schroeven om het batterij vak op vocht te controleren. Deze bleek dankzij de functionerende O-ring kurkdroog te zijn. Ook zat er geen vocht achter de lens van de lampkop. Daarmee constateer ik dat de lamp welke gedurende deze uren aan water blootgesteld was, goed (+++) waterdicht is.

Waterdichtheid test

TESTDAG 4.

Op een zeer koude, zeer vroege ochtend de autoruiten moeten schoonkrabben wegens plotselinge koude/vorst. Daarvoor de Olight M1X Striker meegenomen om dit klusje bij te schijnen, zodat je geen lak van de auto en dergelijke beschadigt. Dankzij de verschillende en gemakkelijk inschakelende lichtstanden is deze lamp een grote hulp (++++).

TESTDAG 5.

Op een avond weer eens wat andere lichtsterkte en afstandstesten met de Olight M1X Stricker gedaan (zie foto’s 2), waarbij mijn zoon met de camera op circa 50 meter stond. Daarbij functioneerde de M1X Striker LED zeer goed (++++).

 Laagste stand

Stand twee

Stand drie

Stand vier

Hoogste stand

TESTDAG 6.

Op een late avond deze lamp gebruikt bij het vervangen van mijn fietskoplamp. De M1X Striker in “zijn” Nite Ize Lite Stretch holster provisorisch met de broekclip aan (om) het stuur vastgemaakt en daarmee meer, meer licht gecreëerd dan met de standaard koplamp mogelijk is. Voor noodgevallen prima zo. Voor een ATB’er zou deze lamp in een speciale adapter ook een prima keuze zijn. De “overbelaste” broekclip had na afloop wat tijd nodig om in zijn beginstand “terug te veren”.

M1X als fietslamp

TIP:

Gebruik je de LED lamp onder “tactische omstandigheden”, schaf dan een rood lenskapje aan. En om vooral uw portemonnee en het milieu te sparen, schaf dan een accu oplader en Olight 18650 oplaadbare ION accu’s aan omdat de Olight M1X Striker best veel energie uit de vrij dure lithium CR123A batterijen haalt en die dus na intensief gebruik op een hoge lichtstand redelijk snel leegraken.

EINDSCORE:

De Olight M1X Striker heeft in mijn review de score ZEER GOED / ++++ verdiend.

 

RESUME:

De geteste OLight M1X Striker  geeft heel veel licht voor zijn compacte formaat. Daarbij is hij ook door zijn Striking Bezel nog zeer geschikt voor zelfverdediging tegen beesten, rapers en muggers. Mede dankzij zijn tactische aan/uit schakelaar aan de eindkap is er ook in een noodgeval razendsnel reddend licht. De lichtsterkte van de Olight M1X Striker is overigens via zijn ronde modeschakelaar gemakkelijk en snel in te stellen. De M1X Striker is ook een echte aanbeveling voor onze dames als Last Ditch reddinglamp.

REMARK: Voor dikke broekzakken met extra versterking is de ruimte tussen de voet en het verend deel van deze kledingklip voor de broekzakstof iets te klein gevormd en de M1X kan derhalve niet geheel in de broekzak naar beneden geduwd worden. Voor de dames zou deze M1X Striker ook in een pink kleur geleverd dienen te worden. En om het geheel compleet te maken zou Olight af fabriek ook een stevig foedraal kunnen bijvoegen.

DANKBETUIGING.

Met dank aan de Nederlandse Olight importeur de heer J. v.d. Hazel, CEO van Adola b.v. te Apeldoorn voor de ondersteuning bij deze review.  Zie ook hun fraaie website: http://www.adola.nl.

 

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.