Nordic Pocket Saw

DE INNOVATIEVE NORDIC POCKET SAW FOLD.
By: Henk Kraaijvanger.

Nordic Pocket Saw werd in 2015 door twee jeugdvrienden opgericht die een kans zagen in het creëren van een kwaliteitsproduct voor hun eigen buitenavonturen en later voor duizenden andere buitenenthousiastelingen, zoals bovenstaande Bushcraft veldtester & reviewer. Het begon allemaal met een vriend van hen, die op jacht ging naar de Amazone. Hij ging naar de meest afgelegen delen van de Amazonejungle en tijdens zijn reizen ontmoette hij inheemse mensen van verschillende stammen. Op die avontuurlijke reis had hij een “met de hand aangedreven trekkettingzaag meegenomen, die hij op een van zijn zakenreizen als souvenir had gekocht. Hij besloot het aan een van de stamleiders te geven die het cadeau zo waardeerden dat deze vertelde dat het een van de nuttigste geschenken was die hij ooit had gekregen . De twee jeugdvrienden hoorden later over deze ontmoeting met de stamleider en ze dachten dat een soortgelijke zaag nuttig zou kunnen zijn bij hun eigen buitenavonturen. Bij het zoeken naar de tool realiseerden ze zich dat deze niet te vinden waren in Zweden, noch in Europa. Ze kochten uiteindelijk wat monsters van Amazon US, maar toen deze beproefd werden, gingen de zagen of kapot of presteerden ze helemaal niet goed. 

Nordic pocket saw

EUREKA: Hierna ontstond het idee om een moderne trekkettingzaag van hoge kwaliteit te gaan ontwerpen en te produceren. En na een tijd was hun zaagontwerp werkelijkheid geworden. Tegenwoordig is Nordic Pocket Saw een internationaal merk geworden met verkoop in meer dan 25 landen op 5 verschillende continenten. Kwaliteit is vanaf het begin de leidende ster geweest bij het ontwikkelen van nieuwe producten, dit omdat klanten bij het werken ermee op hun bosbouwtools moeten kunnen vertrouwen. Het ontwerpen en maken van nieuwe kwaliteitsproducten is ook een cruciaal uitgangspunt in hun voortdurende werk om elk jaar duurzamer te zijn en te worden. In het Nordic Pocket Saw bedrijf zijn ze met een goede groep mensen met verschillende interesses in de buitenlucht, bosbouw, langlaufen , oriëntatielopen, skiën en meer. Als voorbeeld hebben ze een medewerker die opgroeide als eigenaar van de vijfde generatie zagerij. Ze hebben daar bij Nordic Pocket Saw ook een voormalige elite-oriënterende hardloper (die de route hardlopend en met behulp van een kompas navigerend aflegt), die tot nu toe elke lunchrun bij het bedrijf heeft gewonnen. Zij vinden het belangrijk om geïnteresseerd te zijn in sport en buitensport, omdat je dan begrijpt wat echte waarde van een zeer goed product betekent voor zo wel jezelf als ook de klant binnen het segment.  

 

DE NORDIC POCKET SAW FOLD. De Nordic Pocket Saw FOLD is een van hun meest veelzijdige producten tot nu toe. Zelf vindt ik het een zeer innovatief vouwzaagontwerp, de rest zullen de veldtesten wel gaan uitwijzen. Gebruik de Nordic Pocket Saw FOLD bij het snoeien van bomen in de tuin of neem hem mee tijdens een Hike of tijdens het kamperen. Een zaag in de buurt of beter nog in je rugzak hebben is een van de vele manieren om voorbereid te zijn als u van het buitenleven geniet. Het ontwerp van de handgreep stelt de gebruiker in staat om het zaagblad van het ene moment voor een andere soort/type te verwisselen, afhankelijk van het materiaal dat wordt verwerkt.

Draaiknop

Deze vouwzaag is compatibel met elk recipro zaagblad op de markt, aangezien het hulpstuk voldoet aan internationale normen. Dankzij de draaiknop aan de rechterzijde is het zaagblad uitwisselbaar met hun eigen merk metaalzaag als ook met elke in de handel voorkomen zaagbladen met hetzelfde internationale gestandaardiseerde bevestigingssysteem. Deze vouwzaag is ook de perfecte metgezel voor elke huis of landeigenaar, omdat het mogelijk is om hout, metaal, PVC en vele andere materialen met behulp van de verschillende beschikbare zaagbladen te zagen. De Nordic Pocket Saw FOLD is volledig gemaakt in Zweden met een standaard zaagblad uit Zweeds kwaliteitsstaal.                                                                           

EXTRA FUNCTIE: Maar nu komt het extra fijne van de Nordic Pocket Saw FOLD, hij is ook geschikt voor de optioneel te koop zijnde metaalzagen, waardoor je met deze vouwzaag na zaagblad wisseling, ook metalen voorwerpen kunt doorzagen, waardoor hij dus uitermate geschikt is als noodzaag in Preppers noodrugzak of auto nood-kit.

De ergonomisch gevormde handgreep van deze innovatieve vouwzaag is uit een oranje kleurende slagvaste kunststof vervaardigd, die om grip onder natte en koude omstandigheden te bevorderen, zwarte kunstrubber inzetstukken heeft. Het einde van de handgreep is ontworpen om mede te voorkomen dat je tijdens het zagen je grip verliest. Ook de geplaatste dunne zwarte polsriem helpt tegen het laten uitschieten en laten vallen. Ik heb deze echter wel door een exemplaar uit rood parakoord vervangen. Zeg nu zelf, hoe peppie is dat?

rood paracord

DE SPECIFICATIES VAN DE NORDIC POCKET SAW FOLD.

SOORT VOUWZAAG:

Lichtgewicht vouwzaag met snel verwisselbaar zaagblad.

STANDAARD BEVESTIGD ZAAGBLAD / ZAAGBLAD LENGTE:

Voor vers hout/ Fresh Wood/ Art. No 11410 / 20 cm lang.

VORM TANDEN:

In Japanse driehoek vorm (agressief scherp) 

AANTAL TANDEN:

6 tanden per inch = 25,4 cm.

MATERIAAL ZAAGBLAD:

Zweeds koolstofstaal (niet roestvast).

WERKING ZAAGBLAD:

Zaagt bij een trekkende beweging.

BIJZONDERHEID ZAAGBLAD:

Het zaagblad kan in bijna elke zaaghoek met behulp van de linker draaiknop vastgezet worden.

LENGTE UITGEKLAPT:

40,5 cm.

LENGGTE INGEKLAPT:

23,5 cm.

BREEDTE ZAAG BIJ HET BEVESTIGINGSMECHANISME:

40 mm.

BREEDTE ZAAGHANDVAT:

25 mm.

DRAAGGEWICHT:

170 gram.

 

 

OPTIONEEL TE KOOP:

Metaalzaagbladen set uit Bi-metaal.                                    Lengte : 200 mm / 7.87 inch.

Hoogte : 19 mm / 3/4 inch.

Dikte : 0,9 mm / 1/32 inch.

Tanden per inch : 24 TPI.

Materiaal : Koolstofstaal.

GARANTIETERMIJN:

5 jaar.

NEDERLANDSE IMPORTEUR:

ADOLA b.v. te Apeldoorn/ www.adola.nl.

 

Voor uw en andermans veiligheid, lees voor het gebruik a.u.b. de Veiligheidsinstructie op www.nordicpocketsaw.com, Better Safe Than Sorry. En voor de luierikken als extra, hieronder de verkort instructies voor de Nordic Pocket Saw Fold!

 

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN:

VERKORTE WAARSCHUWING (maar lees ook de rest op hun website):

  • Het niet nauwkeurig volgen van alle veiligheidsinstructies en waarschuwingen met betrekking tot dit product kan leiden tot lichamelijk letsel, dood en/of schade aan eigendommen van jezelf of anderen.
  • De Nordic Pocket Saw Fold is geen speelgoed en mag alleen worden gebruikt door iemand die bekend is met deze waarschuwingen en deze kan opvolgen. Het product is extreem scherp en is bedoeld voor het zagen van bomen en delen van bomen, zoals takken, takken en stammen. Het is zaagblad is breekbaar en de zaagtanden zijn zeer scherp, dus raak ze niet aan. Onderzoek het product voor elk gebruik om er zeker van te zijn dat de handgreep vastzit en het zaagblad goed bevestigd zit.
  • Denk eraan dat deze vouwzaag bij een trekkende beweging zaagt, gebruik daarbij geen kracht bij het zagen en laat het zaagblad zijn zaagwerk doen.
  • Houd haar, losse kleding, vingers, voeten en andere lichaamsdelen uit de buurt van het zaagblad (jammer genoeg lukte dat mij niet altijd). U dient bij het gebruik van dit product de juiste oog (veiligheidsbril) en deugdelijke handbescherming te dragen. Plaats geen andere voorwerpen of lichaamsdelen in de baan van de zaag. Houdt rekening met mogelijke schade die kan worden veroorzaakt door bomen, ledematen, enz. die u hebt gezaagd (ze kunnen op u, iemand anders of op eigendommen vallen en schade, letsel of de dood veroorzaken. Ga niet in de weg op het "val pad" staan van een boom of tak die wordt gekapt.
  • De vouwzaag buiten bereik van kinderen houden, het is namelijk geen speelgoed. Niemand onder de 18 jaar of die fysieke of andere ernstige beperkingen heeft, moet de Nordic Pocket Saw Fold  gaan gebruiken. Gebruik dit product niet als u moe, afgeleid of onder invloed bent van drugs, alcohol of medicijnen die een verminderde capaciteit veroorzaken.

 

DE VOORWAARDEN VOORAFDAANDE AAN DE VELDTESTEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een zaagblad deel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.                                                                                                                                                       

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders voor een review heeft de importeur Adola b.v. uit Apeldoorn de Nordic Pocket Saw Fold vouwzaag aan mij opgestuurd, dit voor het maken van deze nieuwe veldtest & review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd en daarna geplaatst.

DE BEVINDINGEN TIJDENS DE ZAAGTESTDAGEN:

TESTDAG 1. Uiteraard moest de nieuwe Zweedse Nordic Pocket Saw Fold vouwzaag “zijn beste beentje voorzetten”, toen ik het wandelpad vrij wilde maken van een afgewaaid groot boomdeel. De Nordic Pocket Saw Fold zaagde vanuit de trekkende beweging en klaarde dankzij de zeer scherpe tanden zeer goed / ****. Het zaagblad bleef daarbij ook zeer goed verbonden met de wat kunststofachtig aanvoelende handgreep. Jammer genoeg tikte ik op een ondoordacht moment eventjes met de zaagbladpunt op mijn duim van mijn handschoen en die ging er glad doorheen en mijn duim in. En warempel, ik had en heb geen “blauw bloed”. Daarna even mijn vinger van een laagje pleisters uit mijn EHBO-kitje voorzien, de zaag ingeklapt en de rugzak omgehangen om naar mijn testarea toe te gaan. Het “in en uitklappen” en dan vastzetten van het zaagblad kostte even wat tijd.
ongelukje

                                                                   NO PAIN NO GAIN.

Daarna moest de zaag daar wat lange hinderlijke dunne boompjes vellen, voor het dak van mijn nieuwe buitenonderkomen, wat ook zeer goed (****) ging. Laat de zaag in een trekkende beweging wel zelf het werk doen. Na afloop heb ik het zaagblad schoon en droog gemaakt en met olijfolie vertroeteld. Zie je wel dat “Noord (vouwzaag) het best goed met Zuid” (olijfolie) kan vinden!

TESTDAG 2. Wederom het bos in om verder aan het noodonderkomen te werken. Ik had daarbij veel takken nodig en in die area lagen er velen. De natuuronderhoudsdiensten proberen die opschietende boompjes in de drassige area rondom de vennen te verwijderen, dus er ligt genoeg lang materiaal wat voor mijn onderkomen geschikt is. Dat betekende wel dat deze lange takken eerst ingekort en dan versleept moesten worden naar de testarea.  Het afkorten en “op maat” zagen lukte dankzij de zeer scherpe Nordic Pocket Saw Fold weer zeer goed. En dat zonder mijn EHBO-kit te moeten aanspreken. Na uren zagen en vlechten eerst maar even noedels eten, opruimen en daarna maar op huis aan. Daar heb ik het zaagblad met een olijfoliehoudend doekje vertroeteld.

 zeergoedegear                        

                                                             ZEER GOEDE GEAR.

TESTDAG 3. Het noodonderkomen “wachtte”  dus wilde ik er weer aan werken. Ik had daarbij weer veel takken nodig om te vlechten en in die wilgentakken lagen er op de bossen van de onderhoudsdienst van de heide, vennen en bossen. Ja, in die area lagen er velen voor het grijpen. Weer moesten deze lange takken op de juiste lengte gekort worden en later naar het onderkomen vervoerd worden. Een meer dan prima klus voor de Nordic Pocket Saw Fold dus. Dat inkorten ging weer zeer goed en ik had nu in plaats van kunststof/stoffen veiligheidshandschoenen leren exemplaren aan. Voor het geval dat ik weer even tegen die scherpe zaagtanden mocht tikken en mezelf daarbij weer zou verwonden.    

Vast zetten zaagblad                                                                                                                                                     

TIP: Ik controleerde na elke zware zaagklus in de korte pauzes daarna wel elke keer de fixatie van de draaiknop en dus ook van het zaagblad. Beter Safe Than Sorry!

TESTDAG 4. Na de storm Eunice lagen er weer flink wat omgewaaide boompjes en bruikbare takken in de area. En natuurlijk gebruikte ik deze voor het schuilonderkomen in de bivak. Voor het op de juiste lengte afkorten van dit bruikbare materiaal deed de Nordic Pocket Saw Fold met zijn scherpe tanden, zoals verwacht weer flink zijn best. Naast testen was zagen, zagen en nog eens zagen het doel van de dag. De tandjes zijn zo puntig scherp dat je op moet passen dat je je niet daarmee stoot als je de afgezaagde tak wilt opruimen.  En uiteraard doordat het nog in mijn militaire systeem zit, werd het lemmet na afloop weer onderhouden. Ja, van de noodzakelijke beroepsdeformatie kom je gelukkig niet snel af.

pad vrijmaken

TESTDAG 5. Wederom lagen er in het bos veel omgewaaide bomen en boompjes, waardoor het bouwmateriaal voor het grijpen lag. Prima materiaal dus voor de zijwand van de hut. De Nordic Pocket Saw Fold presteerde zoals verwacht weer zeer goed.

zagen zagen

DAG 6, DE THUISTESTDAG IN DE SCHUUR. Nee, dit keer geen hout zagen in het bos of in het schuurtje, de Nordic Pocket Saw Fold moest na montage van het optionele metaalzaagblad als test een aantal metalen spijkers en een 8 mm draadeind doorzagen. Dat lukte goed tot zeer goed / ***half. Denk er wel aan dat je de stevige stabiliserende beugel van de normale ijzerzaag wel mist, je” zwabbert” nu wat meer.

Metaal zagen

By the way: een zaag met een ijzerzaagblad is voor de paardenliefhebbers ook een handig hulpmiddel, een paard in de rui kan daar goed met ”geroskamd” worden. Dat zo ontharen heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen.

PERSOONLIJKE BEOORDELING NORDIC POCKET SAW FOLD.

SNELHEID &  IN EN UITKLAP GEMAK :

Goed tot zeer goed / ***half.

SNELHEID ZAGEN MET STANDAARD ZAAGBLAD:

Zeer goed / ****.

VERVOERSGEMAK:

Zeer goed / ****.

VERGRENDEL STEVIGHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

SCHERPTE ZAAGBLAD:

Zeer goed / ****.

VERWISSELBAARHEID ZAAGBLADEN:

Zeer goed / ****.

WERKING STANDAARD HOUTZAAG:

Zeer goed / ****.

WERKING (OPTIONELE) IJZERZAAG:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

STEVIGHEID ZAAGBODY:

Zeer goed / ****.

STEVIGHEID STANDAARD ZAAGBLAD:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKSGEMAK:

Goed tot zeer goed / ***half.

SIGNAAL FUNCTIE  ZAAGBODY BIJ VERLIES OF WEGHANGEN OF VALLEN ZAAG IN HET BOS:

Zeer goed / ****.

VERWACHTE DUURZAAMHEID ZAAGBODY:

Goed tot zeer goed / ***half.

PRIJS & KWALITEIT:

Zeer goed / ****.

 

 

 

PERSOONLIJKE TESTOORDEEL NORDIC POCKET SAW FOLD:

 

 

Zeer goed / Very good / Sehr Gut / ****.

 

RESUME: Ik geef het toe, de tanden van de Nordic Pocket Saw Fold zijn de scherpste die ik ooit getest en jammer genoeg ook in mijn vingers “bijten” gevoeld heb. Het verwisselen van het zaagblad gaat redelijk snel, maar hou wel je vingers weg bij die zeer scherpe zaagtanden. Ik denk echter wel dat voor de veiligheid tijdens het verwisselen een tanden beschermstrip wel een goed item is. Voor een veilige zaagklus tijdens het gebruik, dien je de bevestigingsmoeren goed vastgedraaid en gecontroleerd te hebben. Anders zou het zaagblad mogelijk kunnen loslopen, daarna roteren en de kunststof bevestiging in de handgreep beschadigen. De zaag is gemakkelijk in je rugzak of jaszak te vervoeren.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan Adola b.v., de Nederlandse importeur van de NORDIC POCKET SAW FOLD voor het beschikbaar stellen van het testmodel en de optionele metaalzagen voor extra inzet.

www.bushcraft.nl