NKD Forester 100C

DE NIEUWE FRAAIE NKD MESSEN EN DE MESSEN COLLECTIE & MESSERMAKER ITEMS VAN BLADEPOINT.EU.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Als er een deur dichtgegaan is, is er meestal een andere deur of raam open gegaan. Als u dat namelijk overkomen is en u oplettend bent, ligt de wereld verder voor u open. Ik vind dat naast mezelf ook het geval bij het Finse messenbedrijf Bladepoint.eu en NKD-Knives. Zie daarvoor hun fraaie website op: https://bladepoint.eu/.      

BLADEPOINT. Bladepoint bestaat uit Kaj-Mikael en Daisy. Ze zijn een stel dat in Finland woont, alhoewel Daisy uit Nederland komt. Ze hebben allebei ervaring in de messenindustrie omdat ze al jaren in “het messenveld” werken. Daisy werkte voornamelijk in productie en Kaj-Mikael op kantoor. Tot hun gedeelde interesses behoren alle dingen die slim bedacht zijn en ze zijn altijd op zoek zijn naar kennis. Er zijn altijd nieuwe dingen te leren en ze hebben allebei die mentaliteit, ongeacht wat ze doen. Bladepoint is begin 2021 officieel opgericht als antwoord op de gewijzigde arbeidsstatus. Omdat ze jarenlang in de messenindustrie hadden gewerkt, was het niet meer dan normaal om hun voormalige messenmakers werk voort te zetten. Dus toen het tijd was om afscheid te nemen van de oude werkgever, nam Kaj-Mikael een besluit en richtte Bladepoint op. Het maken van messen, zoals eigenlijk elk ambacht verandert voortdurend met nieuwe trends en inzichten die opduiken en die veel lijken op de modewereld bijvoorbeeld. Elke dag worden er nieuwe en interessante materialen ontwikkeld en ze zullen hun best doen om deze op de markt te brengen.

TIP: Als je een tip, een vraag of een aanbeveling hebt over wat je graag zou willen zien op Bladepoint haar website, laat het hun dan weten en zullen ze zien wat ze kunnen doen.

NKD Forester 100C

Bladepoints focus ligt op uitstekende service, gemeenschap en liefde voor het vak. Het ambacht is wat ons allen samenbrengt, ongeacht het vaardigheidsniveau. Of je nu een amateur of een professional bent, iedereen wil pronken met zijn nieuwe creaties. Dus ga naar een van hun sociale media-pagina's en laat daar zien wat je hebt gemaakt!

GOED VOOR HET MILIEU: Ze recyclen verpakkingsmateriaal voor zover ze dat kunnen, uiteraard met behoud van uw goederen. Wees niet verbaasd om uw artikelen verpakt in kranten- en reclamepapier te zien. Ze zullen hun gezond verstand gebruiken in wat ernaar wie wordt verzonden en dit dienovereenkomstig verpakken. Dus nieuwe namen op het bekende messengebied, maar wel namen met de oude vertrouwde messen “Know-How” komende vanuit hun praktische messen Roots, want zowel de personen van Bladepoint.eu en die van het samenwerkende NKD-Knives, komen bij de Finse messenfirma Brisa vandaan. Dezelfde personen die me destijds ondersteunden en me ook flink uit “de brand hielpen”, toen ik zag/hoorde dat een andere grote oude Duitse messenmanufactuur & sponsor zich wegens mijn kritiek op hun testproduct teruggetrokken had.  

En ik om geen gat in de agenda te willen hebben, gelukkig snel een van de Brisa messen kon testten, om daarna de aansluitende messenreviews te kunnen maken en daar heb ik nooit spijt van gehad ook.  Zoals ik ze daar ken, zijn het correctie en hardwerkende personen, die ook goed kunnen communiceren. Derhalve heb ik veel vertrouwen in kwaliteit van de aangeboden producten, de correcte levering van Bladepoint.eu en ook in de kwaliteit van Nordic Knife Design/ NKD-Knives. Maar eerlijk is eerlijk, ik ken het begrip “Halo of Horn effect” en of het vaststaande NKD mes mijn realistische veldtesten ook uithoudt, zullen mijn lange veldtestdagen dus wel gaan uitmaken.

 blade point                                                                                                                                                                                 

berken handvatten plaatsen

                                        HET PLAATSEN VAN DE CURLY BIRCH GREEPPLATEN.

En ik kan niet wachten om een NKD of Bladepoint vaststaand mes flink onder handen te nemen om te testen!                                                                                                                                                   

De Finse firma Bladepoint wilde graag een eerlijke en langdurige veldtest en aansluitend review over een Nordic Knife Design / NKD-Knives en hier is die dan.

NKD Logo

DE FABRIEK’S GEMAAKTE MESSEN VAN NORDIC KNIFE DESIGN. Na zijn vertrek als mede eigenaar van Brisa, startte de Finse messenontwerper Dennis Holmbacka zijn Nordic Knife Design (NKD). Opgericht dus door een veteraan in de messenindustrie als ontwerper en als handelaar. Dus NKD is misschien voor u een nieuwe naam, maar er zit echt jaren aan messen ervaring achter. In het algemeen zijn Scandinavische messen en dus ook de NKD messen vaak minimalistisch in details en hebben ze een strak uiterlijk, wat eigenschappen zijn die velen een traditioneel Scandinavisch design zouden noemen. Ik voeg er nog aan toe, “En een functioneel no nonsens Scandinavisch design”, geboren uit de oude harde Viking Roots. Want de “vorm volgt namelijk de  functie” en in de Scandinavische en ook Hollandse bossen heb je weinig aan een fancy uiterlijk, maar meer aan een no nonsens vaststaand gebruiksmes. NKD maakt net als vele andere topmerken gebruik van de beste Europese messenfabrieken, in dit geval komt het lemmet uit een uitstekende Portugese messenfabriek met gebruik makend van beproefd Duits koolstofstaal. Deze fabriek heeft ook de destijds door mij geteste Brisa Nessmuk gemaakt.

 Afleveringspakket

DE NORDIC KNIFE DESIGN (NKD) FORESTER 100 CARBON.

Deze Forester 100 heeft een lemmet uit koolstofstaal, maar dit functionele vaststaande mes is echter ook met een Scandi of vlakgeslepen roestvaststalen lemmet, met roestvaststalen of messing handgreepboutjes en met diverse handgreepvarianten leverbaar. 

HET LEMMET:  Het droppoint vormige en Scandi geslepen lemmet heeft een brede doorgaande geskeletteerde angel/ Tang, een korte vingerbescherming, een scherpe 90 graden lemmet rug en is met ongeveer 4,2 mm vrij dik. Het snede verjongt/vernauwt zich vanaf circa 7 mm vanaf de lemmetpunt tot bijna nul. Deze lemmetdikte is voor een 80CrV2 koolstofstalen lemmet de beste keuze en dit werd eigenlijk speciaal ontworpen en vervaardigd voor het Finse Leuku mes, dat wel aangeeft wat voor soort duurzaamheid u van de NKD Forester kunt verwachten. Het “gewalste” lemmetoppervlak blijft na de warmtebehandeling zoals het nu is, donker dus, dit is gedeeltelijk gedaan om de kosten laag te houden maar vooral ook doordat de coating heel goed als “roestbeschermer” werkt. De 7 mm brede Scandi snede, de lemmet rug en de zijkant van de doorlopende tang in de handgreep zijn echter wel blank geslepen. Het lemmet wordt zoals reeds gezegd gemaakt in Portugal, in dezelfde fabriek die de Brisa Nessmuk maakt. NKD koopt het staal in Finland van een bekende bron en verscheept het naar de Portugese fabriek voor verdere verwerking. Deze Portugese fabriek heeft de expertise en de lange ervaring, want het maakt zelf onder eigen naam professionele slager en keukenmessen. Ze maken daar dus ook alle complete messen uit 80CrV2 en 12C27 en ook deze lemmeten voor Brisa, dus reken er maar op dat ze goed zijn. Dit vaststaande mes Forester van NKD is dankzij zijn beproefde droppoint vormig lemmet zeer capabel en ook zeer geschikt voor bushcrafting, outdoor en de jacht. Hoewel dit lemmet uit het “ruw gehouden” koolstofstalen 80CrV2 lemmetstaal, heeft dit outdoor mes qua robuustheid, impact sterkte en standtijd totaal geen problemen met zwaar outdoor gebruik. Wel dient u na het gebruik het lemmet met een oliehoudend doekje te vertroetelen daar het koolstofstalen lemmet niet roestvast is.

Wat een plaatje

Door zijn robuuste lemmetdikte kan het lemmet dus een behoorlijke zware situatie in het bos of veld aan. De slijping van het lemmet is een Scandinavische slijpwijze tot nul (Scandi-Zero), dus het heeft geen secundaire V-snede, maar een zeer scherpe direct tot nul lopende snede, die wel gepolijst is. En dat met een scherpte die door maar weinig fabriekslemmeten bereikt kan worden. Het lemmet heeft geen vingeruitsparing / Choil, waardoor je bij zware snijklusjes direct ”al je snijkracht” kunt gebruiken, wat voor een outdoor mes een voordeel is. Op de rechterzijde van het lemmet staat trots het NKD teken gestempeld.

HET LEMMETSTAAL: Het rustieke lemmet is zoals reeds gezegd uit het beproefde van origine Duitse 80CrV2 koolstofstaal vervaardigd, dat in Finland en nu ook hier in mijn testbossen een zeer populaire staalsoort is voor no nonsens EDC, jacht en bushcraft messen. Dit in de harde praktijk beproefde koolstofstaal is niet roestvast, dus behoeft zeker de snede en de lemmet rug zoals reeds gezegd na het harde gebruik enig onderhoud met een olielapje. Of u moet natuurlijk een liefhebber van de patina zijn en ik ben dat als oud militair beslist niet! U maakt na uw daad toch ook uw trouwgereedschap schoon en droog?

DE SAMENSTELLING VAN HET VAN HET DUITSE 80CRV2 KOOLSTOFSTAAL VAN THYSSEN KRUPP, WERKSTOFF-NUMMER: 1.2235. Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde lemmetstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer/Fe.                                                                             

Chroom (Cr) : 0,40 – 0,60 %.

Vanadium (V) : 0,15 % - 0,25 %.

Koolstof © : 0,75 – 0,85 %.

Mangaan (Mn) : 0,35 % - 0,50 %.

Silicium (Si) : 0,15 – 0,35 %.

Fosfor (P) : Max. 0,025 %.

Zwavel (S) : Max. 0,025 % .

Molybdeen (Mo) : Max. 0,1 %.

Nikkel (Ni) : Max. 0,40 % .

Hardheid snede : 59 HRC.

 

DE JUISTE WARMTEBEHANDELING DOOR DE MESSENMAKER OF SPECIALIST. 
Maar het best gelegeerde lemmetstaal van de wereld is niets waard zonder de juiste warmtebehandeling. Op de juiste temperatuur & wijze harden en ontlaten is noodzakelijk om de best benodigde eigenschappen uit het lemmetstaal te halen. Net als bijvoorbeeld thuis tijdens het bakken van een taart, het taartdeeg uit goede ingrediënten kan bij een te koude of te warme oven toch een slecht gemaakte taart opleveren. Met de nauwkeurig luisterende warmtebehandeling van een lemmet is dat echt niet anders.

DE HANDGREEP: De ergonomisch gevormde handgreep bestaat uit twee gekruld berkenhouten greep platen (Curly Birch), die tezamen met de rode kunststof plaatjes / Liners er eerst bomvast op verlijmd zijn en daarna met twee zogenaamde “Harold Corby schroeven ” op de brede doorgaande angel / Tang geschroefd zitten. Het geheel is in handwerk gedaan en het grote voordeel van deze rode kunststof greep plaatjes is dat ze bij zwaar batonneer- en hak gebruik, wat van de daarbij optredende krachten opnemen, waardoor de berken houten greep platen gespaard worden. Ook is het plaatsen van die twee fiber greep plaatjes meestal ook nog een kosmische verfraaiing / verbetering. De fraaie, comfortabele maar wat gladde houten handgrepen en er is geen overgang  van het metaal en hout te voelen. De handgreep heeft aan de onderzijde een zogenaamde “buik” zitten en deze handgreep vormt tezamen met het lemmet een korte vingerbescherming tegen doorschieten van je vingers tegen het lemmet.

Aanzicht handvat

Tevens heeft de handgreep aan het eind een kort eendenbekvormige handstopper tegen het onbedoeld uitschieten van je hand tijdens het hakken. Dankzij de hand vullende handgreep voelt het mes als een “verlengstuk” van je hand aan. Op dit model met fraaie berkenhouten handgreep zit geen oog voor een polsriem in de handgreep, maar dat was een persoonlijke keuze van de messenmaker.

DE SCHEDE: Deze schede is gemaakt van stevig Spaans plantaardig gelooid leer. Deze laag dragende schede is eenvoudig maar solide gemaakt, dit door een stuk leder om te vouwen om daarna de schedeverbindingsflap aan de achterkant met twee donkere klinknagels aan de onderkant van het D-ring “swingsysteem” te klinken om daarna de schede fraai en solide samen te stikken. Om de bovenkant van de D-ring van deze schede-verbindingsflap zit de lederen beltadapter/ belthanger ook weer met zo’n donkere klinknagel geklonken. Door het functionele D-ring “swingsysteem” kan de schede vooral bij het gaan zitten wat vrijer bewegen. De retentie van het mes in zijn schedebergplaats is uitstekend en het mes zit er medium diep in, dit voor het veilig en verliesvoorkomend dragen. Er zit wel een klein afwateringsspleetje bij de souffle van de schede voor wat afwatering, maar ik mis wel een groter afwateringsgat / drainhole aan de achter/onderkant van deze schede. Dus heb ik dat zelf maar gedaan! Deze fraaie lederen schede is in een klassieke fraaie Cognac-tint afgewerkt. Het vaststaande mes en de schede zijn namelijk bedoeld voor echt outdoor gebruik en niet voor/bij de parades van de zogenaamde “vitrine tijgers”.

drainhole maken

Drainhole ready

Daar is ook niets mis mee, maar die vaak delicate vitrine messen zijn voor no nonsens gebruik te mooi en veelal ook te kostbaar te beschadigen.

TIP: voordat ik voor de eerste keer met een vaststaande mes buiten kom voor de eerste veldtest, behandel ik de schede vooraf met een lederverzorgingsproduct, dit om het leder soepel en waterafstotend te maken en materiaal veroudering tegen te gaan. Jammer genoeg werkt dat spul niet bij mijn body en “overjarige tienerkop”. Tja, het is wat het is.

 

DE ALGEMENE GEGEVENS & SPECIFICATIES VAN DE NKD FORESTER 100 CARBON.

MATERIAAL LEMMET STAAL:

Duits 80CrV2 koolstofstaal, niet roestvast.

LEMMETHARDHEID:

58 HRC.

SOORT ANGEL / TANG:

Breed, doorlopend en in midden voor gewichtsbesparing uitgespaard/geskeletteerd.

LEMMET LENGTE:

10,0 cm.

LEMMET BREEDTE:

26 mm.

LEMMET DIKTE:

4,2 mm.

LEMMET SLIJPING:

7 mm Scandi tot nul, zonder secundaire V-snede.

OPGEGEVEN SLIJPHOEK:

23 graden.

SOORT LEMMET PUNT:

Droppoint.

BIJZONDERHEID LEMMET:

Geen vingeruitsparing / Choil.

BIJZONDERHEID LEMMETRUG:

Scherp 90 graden geslepen, geschikt voor een vuurstaal/ Firesteel.

LEMMET AFWERKING:

Donker met blanke snede.

MATERIAAL HANDGREEP:

Gekruld berkenhout / Curly Birch.

MATERIAAL CORBY GREEPBOUTJES:

Roestvaststaal.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

Ruim 10 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

31 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

21 mm.

LENGTE VASTSTAANDE MES:

21,5 cm.

LENGTE MES IN SCHEDE:

28 cm.

GEWICHT VASTSTAANDE MES:

157 gram.

GEWICHT MES IN SCHEDE:

241 gram.

MATERIAAL & KLEUR SCHEDE:

3 mm dik Spaans plantaardig gelooid leder, Cognac gekleurd.

BIJZONDERHEID SCHEDE:

Beweeglijk, dankzij het D-ring “swingsysteem”.

MATERIAAL & KLEUR AANGEKLONKEN RIEMADAPTER: 

3 mm dik Spaans plantaardig gelooid leder, Cognac gekleurd.

GESCHIKT VOOR RIEMBREEDTE TOT:

5 cm.

GARANTIEDUUR:

2 jaar.

 

DE VELDTESTEN.

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld! Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 *****. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

EERSTE INDRUK/ NUL METING:

PLUS: 
+ Kwam goed en milieuvriendelijk verpakt aan.

+ Zeer scherp zo uit de box.

+ Fraaie tekeningen van de gekrulde berkenhouten greep platen.

+ Ligt zeer goed, hand vullend en comfortabel in de hand.

+ Stevig rustiek lemmet.

+ Stevige fraaie laaghangende schede met een D-ring “swingsysteem.

VOOR VERBETERING VATBAAR:

-  Maak een groter afwateringsgat /drainhole in de schede dus maak de souffle daarvoor iets korter of de spleet wat groter of maak de spleet met een priem rond.

DAG 1, DE THUISTESTDAG.

DE ONDERARMHARENTEST:  Zeer goed / ****.

DE KARTONSNIJTEST:  Zeer goed / ****.

Karton snijden

DE TOUWSNIJTEST: Zeer goed / ****.

touw snijden

DE EDC KEUKENTEST: Zeer goed / ****.

DAG 2, MET DE RUGZAK. Op een fraaie dag met de oude vertrouwde Hill People Kit Bag CHEST PACK het bos in om de HAIX laarzen en de spiksplinternieuwe NKD Forrester 100 C te testen. Het is heerlijk om in de bossen bezig te zijn, zeker als je goed gereedschap en goede uitrusting hebt, want dat maakt het outdoor leven zoveel gemakkelijker.

Draagt prima

HAKKEN: Goed tot zeer goed / ***half.

Hakken

GRIPVASTHEID HANDGREEP: Goed tot zeer goed / ***half.

COMFORT HANDGREEP: Zeer goed / ****.

SNIJDEN HOUT: Zeer goed / ****.

SCHAVEN HOUT MET DE LEMMETRUG : Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SWING SCHEDE AAN DE CHEST PACK: Zeer goed / ****.

DAG 3, MET RUGZAK, IT HAPPENED TO ME TOO. Op een grijze dag weer de bossen in om de HAIX Nepal Pro’s laarzen te testen, daarbij diverse ondergronden en hoogtes trotserend. Ik kwam twee leuke vrouwen met hun loslopende honden tegen, waarbij de grootste hond met mij meeliep en zo te zien wel met mij mee naar huis wilde. Dus stuurde ik hem terug naar hun vrouwtjes en ik keek nog even achterom en lette niet op waar in mijn voeten neerzette. Of zat ik toch stiekem naar die vrouwtjes te kijken “en strafte God mij gelijk”? De grip van de Vibram loopzolen van de HAIX laarzen was zeer goed, edoch konden niet voorkomen dat ik wegens dat niet oplettend moment struikelde over een verborgen hoog opstaande boomwortel. Tja, en daar sloeg ik met mijn stevig gevulde rugzak hard tegen de grond en bezeerde daarmee mijn linkerknie, mijn rug en mijn destijds in dienst overkomen schouder tijdens een dienstongeval. Dus blijf outdoors altijd net zo scherp als dit no nonsens NKD vaststaande mes. Gelukkig viel het allemaal wel mee, “pijn is fijn, jeuk is leuk en bloed moet” hield ik me destijds onder moeilijke omstandigheden in militaire dienst voor. Maar ik had zomaar wel gewond en/of geblesseerd kunnen zijn en dan wordt de terug route toch een uitdaging.

Vanaf nu wordt het verhaal fictief, maar de beschreven acties werden echt uitgevoerd!

Nadat ik enkele minuten later overeind gekrabbeld was en eerst een SOP Body Check uitgevoerd had, voelde ik nog steeds een stevige zeurende pijn in mijn linkerknie.                

Stabilisatie van mijn lichaam en normaal lopen bleek zeer pijnlijk te zijn en ik moest nog vele kilometers tot huis afleggen en wegens de remote omgeving als ik 112 gebeld had, kon toch geen ziekenwagen het remote terrein in kon komen om me te komen helpen/op te halen. Begrijp altijd dat u in een Worse Case Scenario eigenlijk op uzelf (of als u geluk hebt op uw buddy) aangewezen bent, dus train en Prepare u daarvoor. Gelukkig had ik in mijn daypack rugzak naast mijn telefoon, mijn EHBO-kit, mijn 10 meter Ducttape en ook mijn no nonsens NKD Forester vaststaande mes bij me. En naast mijn bushcraft ervaring was mijn ZKKH/EHBO/Reanimatie kennis & ervaring was ook nog “up to date”. Waardoor ik stukken boombast voor de fixatie van mijn knie (ook met behulp van ducttape) en een professorische wandelkruk en separate T-stuk met de Forester 100 C uit takken kon snijden. Want alleen in Hollywood films liggen de juiste hulpmiddelen direct voor het grijpen. Die professorisch gemaakte wandelkruk had ik echt nodig om zo in de buurt van een verharde weg en richting huis te komen.

 Bushcraft Ehbo

BUSHCRAFT EHBO IN REMOTE AREA’S.                                                                                                         

 

Daar het hinkelen en soms lopen zo’n pijn deed en ik veel tijd nodig had om bij een verharde weg te komen, heb ik me bij de bekende schaapskooi door mijn familie laten ophalen. Tja, sinds ik met militair pensioen ben, ben ik toch iets van een watje geworden. Soms ben ik echter wel zo licht ontvlambaar als een watje, maar dat is weer een ander verhaal en dat heeft met het huidige onrecht en bedrog te maken. 

Opmerking: Watten kun je goed met een vuurstaal aansteken.

Thuis direct maar in een theedoek gewikkelde koelpak erop gelegd om de zwelling en de pijn te verminderen. Naar een arts gaan had in dit gezwollen stadium van de knie toch geen zin, hij kon mijns inziens wegens de zwelling toch niets zien en daarbij hoefde ik ook niet het meestal gebezigde “wat denk je er zelf van” aan te horen en/of ook niet als teststaafjesdartbord te fungeren.

HAKKEN: Goed tot zeer goed / ****.

SNIJDEN HOUT: Zeer goed / ****.

GRIPVASTHEID HANDGREEP: Goed tot zeer goed / ***half.

COMFORT HANDGREEP: Zeer goed / ****.

MES HANDELING:  Zeer goed / ****.

DOORBATONNEREN TAKKEN: Zeer goed / ****.

batonneren

SCHAVEN HOUT MET DE LEMMETRUG : Zeer goed / ****.

Hout schaven

DRAAGCOMFORT SWING SCHEDE AAN DE HKD LEDEREN RIEM: Zeer goed / ****.


DAG 4, MET DE RUGZAK. Op een vroege en koude dag weer de bossen in om de functionele NKD Forester 100 C verder te testen. Ik was in het schemerdonker vertrokken om op mijn favoriete zitplaats de zon op te zien komen en warempel dat deed hij. Daarna bij een nu wat vervallen boshutje mijn hak, snij, batonneer en schaaftesten gedaan. Na deze testen even koffie gedronken en ben ik verder op pad gegaan voor snijtesten in mijn andere testarea. Daarna via een speciale bosroute maar op huis aan gegaan.

HAKKEN: Goed tot zeer goed / ****.

hak werkzaamheden

SNIJDEN HOUT: Zeer goed / ****.

MAKEN TONDEL: Zeer goed / ****.

MAKEN FIRESTICKS: Zeer goed / ****.

GRIPVASTHEID HANDGREEP: Goed tot zeer goed / ***half.

COMFORT HANDGREEP: Zeer goed / ****.

MES HANDELING:  Zeer goed / ****.

Handeling van het mes

HORIZONTAAL DOORBATONNEREN TAKKEN: Zeer goed / ****.

Horizontaal batonneren

VERTICAAL DOORBATONNEREN TAKKEN: Zeer goed / ****.

SCHAVEN HOUT MET DE LEMMETRUG : Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SWING SCHEDE AAN DE HKD LEDEREN RIEM: Zeer goed / ****.

STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN: Zeer goed / ****.

DAG 5, MET DE RUGZAK. Op een mooie winterdag weer op pad om zowel mijn fysieke weestand wat op “te boosteren” alsmede de functionele NKD Forester 100C weer “aan de tand te voelen”. Ja “jongens (m/v)”, het is wat het is, testen dus. De zwaarte van deze testdag lag in het hakken, snijden en batonneren. Ondanks de comfortabele maar wat gladde handgreep lukte het hakken weer goed tot zeer goed, want het is ook  een kwestie van techniek en vasthouden. Het hout snijden/batonneren gingen met het vaststaande mes ook zeer goed af, de splijtwerking van het stevige lemmet bleek ook zeer goed. En voor tondel snijden lijkt het vaststaande mes gemaakt. Na testdag 5 bleek het lemmet nog steeds in staat om mijn testpapiertje correct door te kunnen snijden, wat wel zegt dat de standtijd = tijdsduur scherp blijven van het lemmet zeer goed is. Uiteraard maakte ik het lemmet na afloop van al die klusjes met een olielapje schoon.

HAKKEN: Goed tot zeer goed / ****.

SNIJDEN HOUT: Zeer goed / ****.

MAKEN TONDEL: Zeer goed / ****.

GRIPVASTHEID HANDGREEP: Goed tot zeer goed /  ***half.

COMFORT HANDGREEP: Zeer goed / ****.

VERTICAAL DOORBATONNEREN TAKKEN: Zeer goed / ****.

SCHAVEN HOUT MET DE LEMMETRUG : Zeer goed / ****.

schrapen van een knuppel

DRAAGCOMFORT SWING SCHEDE AAN DE HKD LEDEREN RIEM: Zeer goed / ****.

STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN: Zeer goed / ****.

DAG 6, MET DE RUGZAK. Op een wat mistige dag na volle maan het zogenaamde “Heksenbos” in om aanvullende snijproeven te doen. Tja, iemand moet kijken of de heksen geruchten kloppen en tevens om de schuilhut daar te maken. En warempel, iets zorgde ervoor dat de “Wet van Murphy” daar uitkwam, ik blesseerde bij die werkzaamheden mijn oog area, “ It takes my by surprise”. En mijn veel gebezigde figuurlijke Luchtmacht kreet “pijn is fijn, bloed moet en jeuk is leuk” werd toen echt letterlijk. Bij zoiets kom je erachter dat een veiligheidsbril op en een duidelijke spiegel voor oogcontrole in je EHBO-kitje, eigenlijk en must zijn. Maar niet geklaagd, na circa tien minuten was het bloeden gestopt en kon ik daarna verder met de testwerkzaamheden.

Maar ook schaven van mijn War Baton en het maken van vuur stonden op het testschema. Beiden items werden zeer goed volbracht.

SNIJDEN HOUT: Zeer goed / ****.

MAKEN TONDEL: Zeer goed / ****.

SCHAVEN HOUT MET DE LEMMETRUG : Zeer goed / ****.

ONTSTEKEN VUUR M.B.V. EEN VUURSTAAL EN DE LEMMETRUG: Zeer goed / ****.

Vuur onstoken

PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN NKD FORESTER 100 (CARBON).

(* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent. Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren).     

AFWERKING FIT & FINISH MES:

Goed tot zeer goed / ***half.

UITERLIJK & ESTHETIEK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK:

Zeer goed / ****.

 

CORROSIE/ ROESTVASTHEID LEMMET:

Goed / *** met enig onderhoud na gebruik. Anders krijg het staal de vlekkerige maar  beschermende patina (waar ik niet zo van houdt).

SLIJPGEMAK:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN:

Zeer goed / ****.

STAALKWALITEIT & HARDHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SNIJVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

GEMIDDELD HAKVERMOGEN:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEMIDDELD SCHAAFVERMOGEN:

Zeer goed / ****.

BATONNEREN:

Zeer goed / ****.

VUUR ONTSTEKEN MET DE LEMMET RUG:

Zeer goed / ****.

EDGE RETENTIE / STANDTIJD /                                    TIJDSDUUR SCHERP BLIJVEN:

Zeer goed / ****.

MATERIAAL HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

BEVESTIGING HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

ERGONOMIE HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

SLIPVASTHEID HANDGREEP:

Goed tot zeer goed / ***half.

PASVORM MES IN LEDEREN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

AFWERKING LEDEREN SCHEDE:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT MET LEDEREN SCHEDE:

Zeer goed / ****.

HANTEERBAARHEID MES:

Zeer goed / ****.

DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja, zeer goed / ****.

 

GEMIDDELDE PERSOONLIJKE BEOORDELING NKD FORESTER 100C: Zeer goed / Very Good / Sehr Gut / ****.

 Very Good                                     

RESUME: De NKD Forester 100C is een vaststaand mes met een Scandinavisch karakter, die geen enkele zware taak in het bos uit de weg gaat. Het rustiek gehouden robuuste koolstofstalen lemmet is praktisch inzetbaar en heeft ook een hoge standtijd = blijft lang scherp.  Wel behoeft het lemmet na gebruik een vertroeteling met een oliehoudend doekje. Mocht het lemmet toch bot worden is het gemakkelijk in het veld te stroppen en te slijpen. De zeer fraai getekende berkenhouten greep platen en de lederen schede ronden het geheel positief af.      

 

DANKBETUIGING: Met dank aan Dennis van NKD voor het beschikbaar stellen van het testexemplaar en Kaj-Mikael en Daisy van Bladepoint voor het afwerken en versturen van het testmes. Daaruit blijkt wel weer dat TEAMWORK beter voor een ieder is.

Hieronder de beide weblinks van de sponsoren:
https://bladepoint.eu/
https://nordicknife.com/

www.bushcraft.nl