Nitecore MH10

DE NITECORE MH10, DE OPLAADBARE MULTITASK HYBRDE ZAKLAMP.
By: Henk Kraaijvanger.

Nitecore is een Chinese fabrikant uit Guangzhou dat gelegen is in bekende provincie Guangdong en produceert daar sinds 2007 onder andere high-end LED zaklampen. De Nitecore zaklampen zorgen voor een betrouwbaar en fel licht, een ongeëvenaarde solide bouwkwaliteit, hoge prestaties en een handige bediening en dat alles gegoten in een strak design. Met de verschillende series lampen speelt Nitecore zeer goed in op de wensen en behoeften van haar doelgroepen en eindgebruikers, zoals militairen, outdoor liefhebbers, jagers, boswachters en buitensporters.  Maar ook leden van de politie, van beveiligings-bedrijven, technici en monteurs gebruiken deze Nitecore zaklampen.

DE BESCHRIJVING VAN DE NITECORE MH10. 
De Nitecore MH10 oplaadbare zaklamp behoort tot de Multitask Hybride serie van Nitecore en heedt een zogenaamde ovale Mode zijschakelaar. De MH10 is uitgerust met een CREE XM-L2 U2 LED (max. 1000 lumen) en een geïntegreerde oplader (via micro USB). De vier lichtniveaus en drie knipperende speciale modi (stroboscoop, SOS, baken) worden geschakeld via de reeds genoemde ovale rubberen Mode schakelaar op de lamp kop. De MH10 is een redelijk kleine compacte handlamp van slechts 13 cm lang en kan daarom gemakkelijk in de jas zak of broekzak meegenomen worden. De lamp heeft een geïntegreerde broekzak & riemclip met een anti-verlies nokje, waardoor het nog gemakkelijker wordt om deze zaklamp in je broekzak mee te nemen. Tevens heeft deze zaklamp een geïntegreerde USB lader, waardoor je de meegeleverde oplaadbare Li-Ion batterij (18650/2300mAh) in de zaklamp kunt laten zitten, terwijl deze via de computer of welke andere USB ingang dan ook opgeladen wordt. En deze USB-oplaadfunctie in combinatie met de compacte lengte van de MH10 is een weinig gezien fenomeen. Een ingebouwde stroomindicator geeft het batterijniveau door middel van een blauw lichtschijnsel bij de ovale rubberen Modeschakelaar aan.  Daarnaast heb je een directe toegang tot de zeer lage lichtstand. De Nitecore MH10 is een uitstekende metgezel voor dagelijks gebruik en outdoor activiteiten. De lamp heeft een zwart geanodiseerde luchtvaart aluminium behuizing en is waterdicht volgens IPX-8. Deze zaklamp werkt op een oplaadbare 18650 Li-Ion batterij (2300mAh) of 2 x CR123A lithium batterijen (niet oplaadbaar!). Bij de 18650 Li-Ion batterij is er een brandduur van 1,25 uur (hoog), 6 uur (medium), 28 uur (laag) en 520 uur (zeer laag). De LED lamp levert 1000 lumen (hoog), 240 lumen (medium), 70 lumen (laag) en 1 lumen (zeer laag). De maximale straalafstand bedraagt 232 meter en de maximale lichtintensiteit 13500 candela. Dankzij de anti-rol functie door het zeskantige gedeelte bij de lamp kop, rolt de neergelegde zaklamp op een dashboard van je patrouillewagen niet snel om of eraf. Tja dat scheelt in de praktijk echt veel.   

Geleverd pakket Nitecore                     

MEMORIES: Jaren geleden tijdens mijn bewakingsdienst op een militair vliegveld had ik tijdens een alarmering mijn grote Mag-lite back-up zaklamp (jammer genoeg zonder anti-rol functie) aan een collega uitgeleend. Na die alarmering snel en correct afgehandeld te hebben, legde hij de zaklamp op de motorkap/dak van “zijn” ( door Hare Majesteit beschikbaar gestelde) Landrover terreinwagen (LARO).

En die hij bij het wegrijden gewoon vergeten was te pakken, want van een afstand hoorde en zag ik mijn gewaardeerde grote aluminium zaklamp over de rolbaan stuiteren &  rollen. Die daar behoudens wat “butsen en krassen” geen verdere schade overgehouden had en over nooit meer uitlenen gesproken. Maar nu naar latere tijden met kortere zaklamp met zo’n anti-rol functie en meer lichtvermogen & meer lichtstanden.  

AFLEVERINGSPAKKET: Bij de Nitecore MH10 lamp wordt standaard meegeleverd: de 18650 Li-Ion batterij (2300mAh), een USB laadkabel, een holster, een kledingclip, een polskoord, een vervangende afdichting USB oplaadpunt en een vervangende afdichtring batterijkap.                                                                                                                                                                  

LET OP: Denk eraan dat u voor het gebruik echt de gebruiksaanwijzing goed dient te lezen. De MH 10 “lust” officieel slechts deze typen batterijen: CR123A 3 Volts lithium batterij (niet oplaadbaar) en de oplaadbare 18650 Li-ion batterij. 

Nitecore MH10 met 18650 oplaadbare batterij

DE TECHISCHE SPECIFICATIES VAN DE NITECORE MH10.

 

MODEL / EAN NUMMER:

MH10 / 6952506401635

MATERIAAL LAMPLICHAAM:

Vliegtuigaluminium.

MATERIAAL LAMPKOP:

Vliegtuigaluminium.

KLEUR LAMP LICHAAM:

Zwart hard geanodiseerd.

GEWICHT ZAKLAMP LEEG:

75 gram.

GEWICHT MET OPLAADBARE BATTERIJ:

125 gram.

TOTALE LENGTE ZAKLAMP:

13 cm.

DIAMETER LAMPLICHAAM:

2,54 cm.

DIAMETER LAMPKOP.

2,54 cm.

MAXIMALE  LICHTSTERKTE:

1000 Lumen.

MINIMALE LICHTSTERKTE:

1 Lumen.

MAXIMALE LICHTINTENSITEIT:

13500 Candela.

MAXIMALE BEREIK LICHTBUNDEL:

232 meter.

MAXIMALE BRANDDUUR BATTERIJ:

520 uren.

LICHTKLEUR LED:

Wit

SOORT AAN/UIT SCHAKELAAR:

Ovale rubberen MODE zijschakelaar.

AANTAL LICHTSTANDEN:

4.

AANTAL EXTRA LICHTSTANDEN:

3, te weten SOS, Stroboscoop/Strobe en Baken.

OPLAADBAAR:

Ja, via USB poort en kabel.

WATERDICHTHEID:

IPX-8 = 2 meter.

VALBESTENDIGHEID:

1 meter.

LED LAMPTYPE:

Cree XM-L2 U2 LED.

GESCHIKTE VOOR NAVOLGENDE BATTERIJEN:

18650 Li-Ion oplaadbare batterij 2300 mAh;  CR123A niet oplaadbare lithium batterij.

BATTERIJ VOLTAGE:

3 – 3,7 Volt.

OPLADEN MET:

Via USB.

MATERIAAL FOEDRAAL:

Nylon.

LEVERINGSOMVANG:

18650 Li-Ion batterij (3400mAh); USB laadkabel; holster; kledingclip; polskoord; vervangende afdichting USB oplaadpunt en vervangende afdichtring batterijkap.

GARANTIETERMIJN:

5 jaar op materiaal- en fabricagefouten, hoe peppie is dat?

 

 

DE LICHTSTERKTES & DE BRANDTIJDEN NITECORE MH10.

HIGH:

MEDIUM:

LAAG:

LAAGST:

Lichtsterkte 1000 Lumen.

Lichtsterkte 240 Lumen.

Lichtsterkte 70 Lumen.

Lichtsterkte 1 Lumen.

Brandtijd  1 uur 15 minuten.

Brandtijd

6 uren.

Brandtijd

28 uren.

Brandtijd

520 uren.

Lichtbundel

232 meter.

Lichtbundel

94 meter.

Lichtbundel

45 meter.

Lichtbundel

5,6 meter.

Lichtsterkte in Candella

13500 CD

Lichtsterkte in Candella

13500 CD

Lichtsterkte in Candella

13500 CD

Lichtsterkte in Candella

13500 CD

 

OPMERKING 1: De Stroboscoop lamp, het SOS licht en het Bakenlicht hebben elk een lichtsterkte van 1000 Lumen.

OPMERKING 2: Indien de zaklamp in de hoogste lichtstand aan staat, zal deze om oververhitting en batterijschade te voorkomen, na 5 minuten automatisch terugschakelen naar een lagere lichtstand!

OPMERKING 3: Bij het opnieuw inschakelen van de zaklamp, neemt deze zaklamp door zijn interne geheugen de laatst gekozen oude (normale) lichtstand weer aan.

Hieronder de verschillende lichtstanden:

Stand 1

Stand 2

Stand 3

Stand 4, 1000 lumen

HET INGEBRUIK NEMEN EN WEER UITSCHAKELEN VAN DE ZAKLAMP.

-          Draai de batterijkap linksom los (counter clockwise).

-          Verwijder het witte ronde, isolerende kunststof plaatje tussen het batterijeind en de contactveer van de batterijkap.

-          Check de correcte plaatsing van de batterij, waarbij de plus naar de lamp kop gericht dient te zijn.

-          Controleer visueel de functie van de kunststof afdichtingring en de schroefdraad.

-          Alles OK, dan schroef hierna de batterijkap rechtsom vingervast (clockwise), de blauw licht indicator onder de ovale rubberen Modeschakelaar geeft een aantal keren een blauw knipperend licht.

-          Check de functie van de batterij en daarna de werking van de gehele zaklamp door de Modeschakelaar minimaal 1 seconde in te drukken (daarbij hoor je een duidelijke mechanische klik) waarna de zaklamp in de laagste lichtstand is ingeschakeld.

-          Laat daarna de Modeschakelaar even los, druk hem wederom in en houdt hem ingedrukt en schakel door de vier normale lichtstanden.

-          Werk hij correct, zet dan de zaklamp uit door de ovale rubberen Modeschakelaar eerst in te drukken en dan los te laten (u hoort wederom een luide mechanische klik).

 waterdichtheid test

HET PLAATSEN VAN DE KLEDINGCLIP:

-          Denk erover na of u de zaklamp met de lamp kop naar beneden of naar boven wilt dragen.

-          Duw dan met enige kracht het halfronde verende deel in de gekozen uitsparing van het  lamp lichaam totdat je een klik hoort en deze kledingclip aanzit.

-          Check de bevestiging ervan.

 

HET PLAATSEN VAN DE POLSRIEM:

-          Als u ook nog de meegeleverde polsriem wilt plaatsen, steek dan het oog eind van het dunne draadje twee cm door een van de twee ovale uitsparingen van de batterijkap en creëer een brede lus.

-          Steek dan het dikke eind van de polsriem door deze lus en friemel/trek de polsriem zachtjes aan.

 

HET IN EN DOORSCHAKELEN VAN DE 4 NORMALE LICHTSTANDEN/MODI.

-          Om de zaklamp op te starten dient u de ovale rubberen Modeschakelaar minimaal 1 seconde in te drukken voor de laagste lichtstand en dan deze los te laten,

-          Daarna kunt u door de ovale rubberen Modeschakelaar opnieuw minimaal 0,5 seconde in te drukken en ingedrukt te houden, om de gehele lichtstanden cycli  te doorlopen/door te schakelen.

-          Die lichtcycli loopt van laagst; laag; medium; hoog en na deze stand begint hij als je de modeschakelaar ingedrukt houdt weer bij laagst enzovoort.

-          Heeft u de gewenste lichtstand gevonden, laat dan de ovale rubberen Modeschakelaar los.

-          Wilt u de zaklamp daarna uitschakelen, druk dan de ovale rubberen Modeschakelaar in en laat deze weer dan los (u hoort wederom een luide mechanische klik).

-          Bij het opnieuw inschakelen van de zaklamp, neemt deze zaklamp door zijn interne geheugen de laatst gekozen oude lichtstand weer aan.

 

 

DE DIRECTE BESCHIKBAARHEID VAN DE LAAGSTE LICHTSTAND VAN 1 LUME.

-          Druk bij een uitgeschakelde zaklamp de ovale rubberen Modeschakelaar langer dan 1 seconde in en laat deze los, de zaklamp zal in de laagste 1 Lumen lichtstand gaan branden.

-          Wilt u de zaklamp daarna uitschakelen, druk dan de ovale rubberen Modeschakelaar in en laat deze dan weer los (u hoort wederom een luide mechanische klik).

 

HET INSCHAKELEN VAN DE SPECIALE LICHTSTANDEN/MODI.

Deze speciale lichtmodes bestaan uit: Stroboscoop; SOS licht; Baken licht.

-          Druk bij een ingeschakelde zaklamp voor het inschakelen van de speciale stroboscoop de ovale rubberen Modeschakelaar twee keer snel in en zit u in de stroboscoop Mode.

-          Wilt u nu verder voor de SOS Mode, druk langer dan 1 seconde op de ovale rubberen Modeschakelaar en houdt deze vast totdat u de middelste SOS stand heeft.

-          Blijft u op de ovale rubberen Modeschakelaar drukken dan schakelt u verder naar de Baken Mode.

-          Als u nog langer blijft drukken, schakelt u opnieuw door deze speciale lichtmode in de volgorde: Stroboscoop; SOS licht; Baken licht.

LET OP: Als u last van epileptisch aan/toevallen heeft, is het beter om deze speciale lichtstanden NIET te gebruiken.

OPMERKING 4: Na uitschakeling van de zaklamp neemt de zaklamp bij inschakeling niet automatisch een van de speciale lichtmodes aan.

 usb poort

HET OPLADEN VAN DE ZAKLAMP MH10.

-          Dit opladen gaat altijd via de meegeleverde USB kabel, waarvan het ene dunne eind in de USB poort van de zaklamp gaat en het andere dikkere eind in de USB poort van de computer of een ander powersoort zoals een oplaadstation, een powerbank of een zon/solar oplader.

-          Het volledig opladen van een lege 18650 Li-Ion oplaadbare batterij duurt ongeveer zo’n 6 uren.

OPMERKING 5: Zoals reeds gezegd werkt deze Nitecore MH10 ook op de niet oplaadbare CR 123A lithium batterijen.

OPMERKING 6: Open nooit de batterijkap en laadt geen batterij op bij een vochtige zaklamp.

OPMERKING 7: Behandel eens in de 6 maanden de rubberen O-ringen met een goede siliconenvet.

aan de lader

DE OPLAAD/BATTERIJ FUNCTIE / BLAUWE LICHT INDICATOR.
Deze speciale oplaadfunctie indicator zit onder de ovale rubberen Mode schakelaar en geeft een blauw waarschuwing licht af bij/als:

-          Als het licht aan is en het batterij vermogen zakt naar 50%, knippert het blauwe licht indicator elke 2 seconden.

-          Na de correcte volle batterij plaatsing bij een voltage van 4,2 V, zal het blauwe licht indicator 4 x knipperen, dan 1 seconde pauzeren en dan weer 2 x knipperen.

-          De accuratesse van deze indicator is 0,1 Volt.     

 

Zo genoeg gezegd over deze Nitecore MH10 zaklamp en zijn extra uitgebreide gebruiksaanwijzingen, nu op naar de gebruikstesten.

 

DE GEBRUIKSTESTEN.

 

AKTIVITEITEN:

BEVINDINGEN:

 

1.

Avondwandelingen in donkere buiten dorpse B-wegen. Daarbij nu de lage en medium stand gebruikt.

Opstarten en doorschakelen met de zijdelings geplaatste ovale rubberen Modeschakelaar gaat na wat gewenning erg goed. Een “Glow in te Dark” rubberen Modeschakelaar zou een pre kunnen zijn.

2.

Als Back-up in heuptas gedaan en voor bijlichten in schemer gebruikt.

Heb alleen laagste stand van 1 W gebruikt, All OK.

3.

Met de hond een late ronde.

Gebruikte tot de medium stand, alles OK.

4.

Met de hond een late ronde en daarbij ook hoogste lichtstanden gebruiken.

Daarbij heb ik de kledingklip richting de Modeschakelaar gericht ter geleiding van mijn duim bij volle duisternis.

 

5.

 

TESTEN en fotograferen alle 4 normale lichtstanden.

Lamp werkt All OK, ook nog een poten-tieel “buurtratje” in de gaten gekregen. Daarbij zou een zaklamp met een Crowned Bezel “even” een betere optie kunnen zijn.

6.

Op pad in mijn favoriete buitenweg.

All OK.

7.

Met de hond een late ronde.

All OK.

8.

Avondronde, met gebruik van alle 4 lichtstanden.

Afdek rubber USB poort was losgeraakt. Verder alles OK.

9.

Op mijn fietsstuur m.b.v. mijn homemade adapter gemonteerd.

Deze gaf meer licht dan mijn eigen fietslamp. Bij tegenliggers wel even het licht dimmen.

10.

Weer op avondronde, en ook de drie speciale nood lichtstanden getest.

All OK, Ik weet nu genoeg en sluit de testen af.

 

SLOTCONCLUSIE: De Nitecore MH 10 is een compacte, kwalitatief zeer goede, oplaadbare Hybride zaklamp voor iedereen die van goed en betrouwbaar licht houdt. Een van de weinige oplaadbare LED zaklampen met zoveel mogelijkheden qua lichtstanden in zo’n compact formaat. En die via zijn ovale rubberen Modeschakelaar na wat gewenning gemakkelijk door de normale lichtstanden/Modi en speciale lichtstanden/Modi schakelt. Daarbij zijn Nederlanders volgens de Belgen zuinig en dat klopt in deze dan ook, de Nitecore MH10 zaklamp “kost u echt de kop niet”.

 

TIPS VOOR HET NITECORE R&D DEPARTEMENT:

- Maak de rubberen afdekking van de Modeschakelaar van een “Light in the Dark”  materiaal, zodat je in een noodgeval tijdens een “volle/totale duisternis”, je deze Mode schakelaar direct kunt zien.

- Of maak op het ronde stuk achter deze Modeschakelaar een iets opstaande geleide ril voor de duim. Nu heb ik de kledingklip richting de Modeschakelaar gericht ter geleiding van mijn duim om de Modeschakelaar bij volledige duisternis te kunnen vinden.

- Maak ook de rubberen afdekking van de USB poort wat steviger gefixeerd, wat de waterdichtheid onder ruige omstandigheden bevordert.

 

DANKBETUIGING:
Met dank de heer Marco Croes van de Nederlandse importfirma MACFLOW Import voor het beschikbaar stellen van het Nitecore MH10 testmodel. Deze Nitecore zaklamp zal mijns inziens via de betere dealers geleverd worden. Zie a.u.b. ook de MACFLOW Import website:  https://macflow-import.com/merken.

www.bushcraft.nl