MASERIN SESSANTESIMO 60

DE MASERIN SESSANTESIMO 60, HET SPECIALE 60 JAAR JUBILIEUM ZAKMES VAN MASERIN KNIVES.

By: Henk Kraaijvanger.

 

De Maserin SESSANTESIMO 60 werd speciaal voor u, de Italiaanse messenliefhebbers ontworpen, dit ter viering van het Zestigjarige bestaan van de Italiaanse messenfirma Maserin. Dit zakmes is een moderne kopie van de zakmessen uit het verkoopprogramma van de jaren Zestig, toen Maserin naast dit model herenzakmes ook veelal springmessen / stiletto’s en jachtmessen maakte. Het jubileum model de Sessantesimo 60 is uit goede moderne  materialen en wordt met behulp van met de moderne technieken gemaakt, waarvoor Maserin als zeer goed bekend staat. De Sessantesimo 60 is een echt herenzakmes, die het naast als showmodel ook goed als EDC zakmesje zal doen. Sorry dames, natuurlijk is het zakmesje ook geschikt voor u avontuurlijke dames, want het past door “zijn gestalte” goed in een handtasje of broekzak van een jeans broek. Het fraaie herenzakmes is met uitzondering van vliegtuigen eigenlijk overal in de wereld legaal te dragen en bij het de maaltijd in restaurants willen gebruiken, schrikt geen mens van.

Beide lemmeten geopend

DE VERKORTE VERSIE VAN DE LANGE ROEMRIJKE MASERIN GESCHIEDENIS. 
 
In het “rampjaar 2020” is er echter wel een heugelijk feit op messengebied te vermelden, namelijk het heugelijk feit dat de Italiaanse messenproducent Coltellerie Maserin SNC hun Zestigjarig Jubileum viert. En ander heugelijk feit is dat ik voor de eerste keer Opa ben geworden van een mooie en gezonde kleindochter. Hoe fijn is dat allemaal?

1934: In 1934 werd Maserin Fervido in het Italiaanse Maniago geboren.

1948:  Doordat er in die tijd na de Tweede Wereldoorlog in Italië veel armoede heerste, werkte Fervido vanaf zijn 14e levensjaar al gedurende 6 dagen in de week in een lokale messen, scharen en gereedschappenfabriek. Op de 7 dag, de zondag hielp hij, de traditie volgend, na de kerkdienst uiteraard zijn ouders op het land. En zoals iedere “van lijf en leden” gezonde jongen moest hij natuurlijk zijn Militaire dienstplicht voor zijn Vaderland vervullen. Na zijn Militaire diensttijd begon hij als subcontractor een kleine messenfirma, die hoogwaardige mes componenten voor de grote messenfabrieken in Maniago vervaardigde. De meeste messen waren volgens de traditie van  Maniago, traditionele springmessen beter bekent als de Italiaanse “Stiletto’s.                                                                                                                  

1960: In 1960 stichtte Fervido in de typische “messenstad” Maniago de gelijknamige messenfabriek Maserin Knives. Hij begon met een typisch Italiaans mes, het bekende lange slanke springmes, de “Stiletto” genaamd. Deze “Stiletto” werd ook veelal voor de Amerikaanse markt geproduceerd en was destijds velen malen als “ jeugdbende wapen ” in Hollywood films en Amerikaanse kranten te zien, totdat dit mes onder druk van de publieke opinie daar door de Amerikaanse Overheid in de meeste Amerikaanse Staten verboden zou worden (alleen Overheidsdiensten mochten en mogen deze “automatische springmessen” nog legaal dragen).

Door het ambachtelijke smeden en ook de machinale afwerking, stegen zijn Maserin producten boven de massa uit, daardoor kon Maserin Fervido zijn messenonderneming verder uitbreiden. Maar Fervido snapte toen al dat naast hard werken ook de samenwerking de sleutel tot succes is, daarom stapte hij met zijn familiebedrijf in een soort van Coöperatieve messenonderneming.

1985: In 1985 bouwde Maserin Fervido de huidige en 3000 vierkante meter grote messenproductie fabriek. Coltellerie Maserin was de eerste messenfirma in Italië die met lokale en internationale Custom messenmaker ging samenwerken. Met moderne technieken zoals lasers en CNC machines kon Maserin zijn kwaliteit wederom verhogen en productaanbod wederom verbeteren. Na de dood van Maserin Fervido nam zijn weduwe Olga Mazzoli in eerste instantie de leiding van het familiebedrijf over. Tegenwoordig word het moderne familiebedrijf gerund door de drie kinderen van Maserin en  Olga, te weten: Gianfranco; Maurizio en Claudia. Hun huidige missie is om de Maserin messen over de hele Wereld te exporteren. Derhalve zijn ze er bij Maserin ook blij mee dat ze de NATO NCAGE AJ 988 ; UNI EN ISO 9001 certificering bezitten. En de rest is historie en hoopvolle toekomstmuziek. Zie ook hun fraaie website: https://www.maserin.com/it/home.html.

2013: Natuurlijk heb ik na mijn lange loopbaan als beroepsmilitair, vanaf 2013 als veldtester en reviewer meerdere Maserin messen getest en voor goed bevonden, deze kunt u op www.bushcraft.nl onder de rubriek messen en dan Maserin terugvinden. En natuurlijk is deze speciale Maserin Sessantesimo ook te fraai om de gebruikelijke bushcraft veldtesten op los te laten, derhalve test ik zijn EDC bekwaamheden.  

2020:  De Coltellerie Maserin SNC bestaat in dit jaar 60-jaar en ter gelegenheid van dat heugelijke feit heeft Maserin voor de liefhebbers en trouwe messenkopers het speciale jubileummodel "De SESSANTESIMO 60" in drie uitvoeringen op de messenmarkt gebracht. Van Harte Gefeliciteerd Coltellerie Maserin. 

Het jubileum model is uitgebracht in een vintage stijl, uiteraard met gebruikmaking van de huidige moderne materialen en technieken.

                                    

Er zijn overigens drie verschillende jubileum modellen leverbaar (zie onder).

 modellen

DE SPECIFICATIES VAN DE MASERIN SESSANTESIMO ART 195/60.

TER GELEGENHEID UITGEBRACHT:

Wegens het 60-jarige bestaan van de Italiaanse messenfirma Coltellerie Maserin.

SOORT ZAKMES:

Equal-End slipjoint zakmes met twee lemmeten.

AANTAL MODELLEN:

Drie met verschillende greep platen en afwerking.

GEBRUIK ZAKMES:

Herenzakmes, als pronkstuk of EDC gebruik.

OPENINGSWIJZE LEMMET:

Tweehandig door middel van de nagelsleuf.

SOORT LEMMET 1:

Speerpunt-vormig 80 mm lang  “groot” en conventioneel geslepen lemmet.

SOORT LEMMET 2:

Wharncliffe-vormig 45 mm lang “klein” en gekarteld lemmet.

AFWERKING LEMMETEN:

Gepolijst.

LEMMETSTAAL & HARDHEID:

AISI 420 & 56 HRC.

LEMMETDIKTES:

2,2 mm.

MATERIAAL RUGVEER:

Roestvaststaal met afgeronde rug.

MATERIAAL EN KLEUR MONTAGEPLATEN & BOLSTERS:

 

Geanodiseerd zwart aluminium.

VERKRIJGBARE INLEG HANDGREEP:

Zwarte koolstofvezel.

MATERIAAL & KLEUR SCHROEFJES:

Roestvaststaal, verguld.

MATERIAAL LEMMET BOUTJES:

Roestvaststaal, verguld.

GEWICHT ZAKMES:

38 gram.

LENGTE GESLOTEN:

10,5 cm.

 

BIJGELEVERD FOEDRAAL:

Een open top foedraaltje uit een modern materiaal met een  koolstofvezel print en RVS  kledingklip.

ADVIESPRIJS:

99 Euro.

 

DE NULMETING/ BEGINSITUATIE:

TOP:

  • Stijlvol herenzakmesje met nostalgische stijl en met een extra luxe uitstraling.
  • Twee verschillende lemmeten met veilige half stopstand.
  • Zeer goede fixatie lemmeten door medium sterke rug veer.
  • Comfortabele handgreep dankzij afgeronde veer rug.
  • Fraaie greep inleg uit licht doch zeer sterk koolstofvezel.
  • Fraai open top foedraal met een koolstofvezel print en RVS  kledingklip.
  • Licht van gewicht, waardoor je hem comfortabel kunt meedragen.
  • Geen agressief uiterlijk, waardoor je hem ook in een gezelschap kunt gebruiken.
  • Zakmes is door zijn tweehandig te openen lemmeten,  wettelijk bijna overal in de Wereld draagbaar.

TIP:

  • Misschien dat de High-End staalliefhebbers een lemmet uit een edeler staalsoort ingebouwd wilden hebben? Maar ja, “het is wat het is”, 420 RVS dus, wat wel een goede gebruikers staalsoort met een goede hardheid voor het EDC werk is.

 

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                  

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE EDC DRAAG EN SNIJTESTEN:

Opmerking: De meeste snijtesten werden met het “grote” lemmet gedaan. De karton en touwsnijtesten echter met beide lemmeten.

DESIGN EN UITERLIJK: Uitmuntend goed / ****half.

DRAAGBAARHEID IN FOEDRAAL: Uitmuntend goed / ****half

SNIJDEN VAN DIVERSE SOORTEN TOUW: Goed tot zeer goed / ***half.

Bindtouw snijden

SNIJDEN VAN DIVERSE DIKTEN KARTON: Zeer goed / ****.

karton versnipperen

SNIJDEN VAN DIVERSE GROENTES: Zeer goed / ****.

Paprika snijden

SNIJDEN VAN DIVERS FRUIT: Zeer goed / ****.

SNIJDEN VAN VEZELIGE MATERIALEN ZOALS B.V. VLEES: Zeer goed / ****.

DOORSNIJDEN VAN DUNNE GEDROOGDE TAKJES: Goed tot zeer goed / ***half.

AANPUNTEN VAN DUNNE TAKJES: Zeer goed / ****.

 Aanpunten van een tak

DE BEOORDELING MASERIN SESSANTESIMO ART 195/60ALS EDC ZAKMES:

UITERLIJK:

Uitmuntend goed / ****half

FIT & FINISH:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE MATERIALEN HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

GEBRUIKTE LEMMETEN MATERIALEN IN COMBINAIE MET DE LEMMET HARDHEID:

Goed tot zeer goed / ***half.

GEBRUIKTE TECHNIEKEN:

Zeer goed / ****.

FIXATIE LEMMETEN:

Zeer goed / ****.

SNIJCAPACITEIT LEMMET 1:

Zeer goed / ****.

SNIJCAPACITEIT LEMMET 2:

Goed tot zeer goed / ***half.

COMFORT HANDGREEP:

Zeer goed / ****.

GEWICHTSRATIO ZAKMES:

Zeer goed / ****.

DRAAGGEWICHT IN FOEDRAAL:

Zeer goed / ****.

AANKOOPTIP:

Ja.

 

EINDBEOORDELING MASERIN SESSANTESIMO ART 195/60: VERY GOOD / ZEER GOED / ****.

RESUME: Voor de liefhebbers van een speciale en fraaie lichtgewicht EDC herenzakmes (met fraai bijpassend foedraal) is deze Maserin Sessantesimo 60 “ eigenlijk een must have”.

Het fraaie herenzakmes is zoals reeds gezegd met uitzondering van vliegtuigen eigenlijk overal in de wereld legaal te dragen en bij het willen gebruiken voor het snijden van het vlees in restaurants, schrikt geen mens meer van.

Voor de liefhebbers en verzamelaars van gelimiteerde showmodellen is deze zeer fraaie Maserin Sessantesimo 60 eigenlijk helemaal al “een must have”. Deze zal het ook goed doen in uw showvitrine.

En de Maserin Sessantesimo 60 is eigenlijk ook eerbetoon aan hun 60 jaar harde kwaliteitswerk en daardoor zijn de Italiaanse messen uit Maniago op een hoger kwaliteits niveau gebracht.

DANKBETUIGING: Ten eerste gefeliciteerd met uw 60-jarige Jubileum! Ten Tweede, met dank aan de heer G. Maserin van de befaamde messenfirma Maserin voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het fraaie Jubileum testmodel. Zonder dit had deze nieuwe Maserin review niet tot stand kunnen komen. Grazie per averci permesso questa recensione.

 Mooi plaatje

Zie nogmaals hun fraaie producten op: https://www.maserin.com/it/home.html.

www.bushcraft.nl