Maserin L.E.O.

 

HET MASERIN VASTSTAANDE ”DE LAW ENFORCEMENT ONLY” MES
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

ONTDEKKINGEN: Van de messenreviews uit het “Verre Oosten” & China naar DIE uit het dichterbij liggende en mooie Italië. Italië wat ooit als het middelpunt/centrum van de wereld en de beschaving gold en nu nog steeds op allerlei gebieden veel te bieden heeft.

Ik herinner me gelukkig nog van school de geschiedenislessen over de Romeinen en zag op de grote fraai gekleurde wandborden hun leiders op hun paarden zitten, gehuld in hun scharlakenrode mantels en met hun Gladius kort zwaarden op de heupen (en nee, de computer & beamer bestonden nog niet).

Of over Marco Polo die vanuit het mooie en rijke Venetië (destijds een onafhankelijke Stadsstaat nu Italië) tezamen met zijn vader Niccolò Polo en oom Maffeo Polo tussen 1271 en 1295 als de handelaar & ontdekkingsreiziger voor Europa grotendeels onbekende gebieden zoals Perzië, China en Indië ontdekte. En wist hij daarmee lucratieve handel te drijven en tevens wist hij in dienst van de Mongoolse heerser Koeblai Khan unieke informatie over Azië te verzamelen.  En daar had hij echt geen dictatoriale sleepwet voor nodig.

 marco polo

 

                                DE GROTE ONTDEKKINGSREIZIGER MARCO POLO.

 

DE BEFAAMDE ITALIAANSE MESSENSTAD: Italië heeft “sinds jaar en dag” een befaamde naam op het gebied van mode, culinair eten & drinken, hoogwaardige handwerk en de productie van technische producten in het algemeen en van auto’s, wapens en messen in het bijzonder.

In het verleden werkend vanuit meerdere Italiaanse productiesteden & productieplaatsen, ging de Italiaanse messenindustrie zich daarna centraliseren in de nu al befaamde “City of Knives”, de messenstad Maniago.  En u raadt het al, het befaamde Italiaanse messenmerk Coltellerie Maserin komt uit het Italiaanse Maniago, hoe peppie is dat? Daar waar ze net als Marco Polo nieuwe wegen inslaan om nieuwe dingen te ontdekken. Daar waar design, productiekwaliteit en handwerk nog steeds hoog in het vaandel staan!    

 

 logo maserin              

 

Als partner van "Qualita Managio" (een coöperatie van messenmakers uit Managio) garanderen zij de kwaliteit van hun messen/producten en het feit dat deze geheel in Italië worden vervaardigd. Zij zijn bij Coltellerie Maserin tevens in het bezit van een NATO Ncage AJ968 certificaat, zodat zij voor militaire doeleinden mogen produceren, maar zijn ook in het bezit van de UNI en ISO 9001-2008 codering, die borg staan voor de kwaliteit van het productieproces. Daarbij komt ook dat zij erg goed communiceren met en hun producten “door en door” willen testen door echt langdurig testende Mil.Spec. veldtesters, zoals ik.  Want “meten is weten” en testen en evalueren maakt een product alleen maar kwalitatief beter voor een volgende batch. 

En ik kan dat echt wel weten, want ik heb jarenlang diverse soorten & types Maserin messen getest, voor goed bevonden en in het veld gedragen. In het verre verleden heb ik ook vele messen artikels in wapenmagazines en later vanaf 2013/2014 veel reviews over Maserin messen gemaakt, waarbij u die reviews op de weblog van www.bushcraft.nl kunt terugkijken.   

          

BELANGRIJKE PRIJS BLADE SHOW: Coltellerie Maserin combineert nieuwe ontdekkingen en hypermoderne technologie met traditioneel vakmanschap voor het maken van bijzondere staaltjes van "messenmakers kunst". Derhalve heeft het op de Amerikaanse BLADE  SHOW 2023 te Atlanta met het Maserin 73/WTN, een “Design vouwmes”, de 1e prijs wegens het mest innovatieve geïmporteerde design mes/ "Most Innovative Imported Design" mogen ontvangen.

Dit wegens het nieuwe vergrendelsysteem, het speciale lemmet materiaal, de bruikbare elegantie, de degelijkheid en het lichte gewicht van dit vouwmes.                                                                    Gefeliciteerd Coltellerie Maserin.

 blade show award          

DE WINNAAR IS MASERIN, MET DE “MOST INNOVATVE IMPORTED DESIGN”.           

 

DE MASERIN LAW ENFORCEMENT ONLY (L.E.O.).

De Maserin Law Enforcement Only, verder te noemen Maserin L.E.O. is ontworpen en bedoeld als tactisch vaststaand mes “vooral voor hen die dienen in de rechtshandhaving”.   En weet ook dat de firma Maserin een ruime ervaring en erg goede reputatie heeft op onder andere op het gebied van militaire tactische messen! Jaren geleden heb ik de erg puntige tactische Maserin TUSK getest en voor zeer goed bevonden! En ja, ik weet het tactisch, dat is een erg ruim begrip, maar het gaat vooral om het inzetgebied van dit vaststaande mes.

Goede gear

De redelijk compacte, maar scherpe en robuuste vaststaande tactische Maserin L.E.O. kan je bij allerlei netelige situaties uit de problemen halen en houden. Maar daarnaast is de Maserin L.E.O. door zijn speciale lemmet configuratie en eigenschappen mijns inziens ook erg geschikt als vaststaand outdoor, jacht, survival en bushcraftmes.

Bij mij was het “liefde op het eerste gezicht”, dit mede dankzij het functionele design, zijn zeer scherpe lemmet en met die fraaie “Anita Ekberg curves” waar ik van hou.                                                   

nog een mooie foto 

DE BESCHRIJVING VAN DE MASERIN L.E.O.

HET LEMMET: Het eigenzinnige maar functionele, vlakgeslepen zeer scherpe lemmet is mijns inziens een hybride tussen een Trailling Point & lichte Drop Point”. Het heeft een volle doorgaande angel/Tang met aan het eind een geribbeld slagstuk voor de hamerfunctie, een speciale vingeruitsparing voor de geïntegreerde vingerbescherming en voor & achter deze geïntegreerde vingerbescherming op de lemmet rug, een 45 mm lange fijn geribbelde duimrillen/ Jimping. Ook op het eind van de angel/Tang op de lemmet rug bevinden zich ook nog fijne rillen voor verbeterde grip. Op de linkerkant van het lemmet staat trots de maker en zijn logo, in dit geval: MASERIN, terwijl aan de rechterkant het model en de designer staan, in dit geval: L.E.O en Rumici. Het lemmetoppervlak is van een zogenaamde “stonewash” afwerking voorzien, wat lichtreflectie verminderd en gebruikssporen na zwaar gebruik “wegwerkt”& minder op laat vallen.

de werkplaats 

                                  TRADITIONEEL MACHINE & HANDWERK BIJ MASERIN.

 

DE HANDGREEP: De licht gebogen handgreep met vingeruitsparing/Choil bestaat uit de reeds genoemde volle doorgaande en dus stevige angel/Tang en de twee bevestigde bruine G10 greep platen, die van 3 D gestructureerde rillen voorzien zijn. De greep platen zijn met twee bouten/ bussen op deze angel/Tang geschroefd.

De licht gebogen handgreep van de L.E.O. is zowel met Mil. Spec. handschoenen als ook met de blote hand en in alle greep posities toch uitmuntend comfortabel en dito gripvol, dit ondanks/dankzij de gemodificeerde 3 D gestructureerde rillen. Er is aan het eind van de handgreep ook nog een oog voor een polsriem, dus heb ik na ontvangst van dit vaststaande mes, er direct een Snake-Dot vinger/pinkkoordje aan bevestigd. Hiermee kun je bij het hakken meer slageffect verkrijgen, dit door de verbeterde swing.

ANDERE VARIANTEN: Er zijn nog twee andere functionele L.E.O.-modellen verkrijgbaar, een met zwarte G10 greep platen en een met zwart/groene G10 greep platen.

DE SCHEDE: De tweedelige zwarte Kydex schede is van het “pannenkoek/Pancake type”, waarbij de twee delen door middel van zwarte ringklinknagels solide zijn bevestigd. De twee zwartlederen riem/koppel passanten (links en rechts van de schedemond) zijn door middel van vier speciale schroeven solide  bevestigd. Het lemmet en het begin van de handgreep van het vaststaande mes zit solide en nagenoeg rammelvrij in deze schede. Deze schede heeft een dubbel afwatering gat, waardoor je ook in minder goed weer/regen je werk kunt doen, zonder dat de schede in een regenbui volloopt. Of na een natte duik het water eruit kan lopen.

 mes en schede

DE SPECIFICATIES VAN DE MASERIN L.E.O.

DESIGNER/ DESIGNLAND:

Tommaso Rumici / Italië

GEPRODUCEERD DOOR:

Coltellerie Maserin uit Maniago.

PRODUCT/SKU-NUMMER:

919.

GEBRUIKTE LEMMETSTAAL:

N690 roestvaststaal.

SOORT ANGEL/TANG:

Vol en doorgaand met verlengd geribbeld slagstuk voor de hamerfunctie.

LEMMET SLIJPING:

Conventioneel vlak met een V-snede.

LEMMETPUNT:

Hybride tussen een Trailling Point & lichte Drop Point”.

LEMMET FINISH/AFWERKING:

Stonewashed.

LEMMET HARDHEID:

60 HRC

LEMMET LENGTE:

107 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

38 mm.

LEMMET DIKTE:

4 mm.

TOTALE LENGTE VASTSTAANDE MES:

23 cm.

GEWICHT MES:

193 gram.

MATERIAAL EN KLEUR GREEP PLATEN:

G10, bruin.

BRUIKBARE HANDGREEP LENGTE:

11 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

29 mm.

DIKTE HANDGREEP:

20 mm.

MATERIAAL SCHEDE:

Kydex.

MATERIAAL KOPPEL ADAPTER:

Leder (zwart)

DRAAGGEWICHT (MES IN SCHEDE):

282 gram.

MASERIN WEBSITE:

https://www.maserin.com/.


ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Italiaanse messenfirma Maserin deze middel compacte L.E.O. aan mij opgestuurd voor het maken van deze Maserin nieuwe review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is dan ook zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of Salari.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!                

SCORE’S: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE BEVINDINGEN VOORAF GAANDE AAN DE TESTEN:

- DESIGN VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

- MATERIAAL KEUZE: Zeer goed/****.

- PRODUCTIE KWALITEIT: Uitmuntend goed/****half.

- AFWERKING/ FIT & FINISH: Uitmuntend goed/****half.

- SCHEDE KWALITEIT: Zeer goed/****.

 

PRESTATIES TIJDENS DE VELDTESTEN.

- SCHEERMESSCHERPTE TEST OP DE ONDERARMHAREN: Uitmuntend goed/****half.

zeer scherp


- DRAGEN AAN DE BROEKRIEM (HOOG): Zeer goed/****.

hoog dragend


aan de koppel- DRAGEN AAN EEN SEPARATE/ TWEEDE KOPPELRIEM: Zeer goed/****.

- GRIPVASTHEID HANDGREEP: Uitmuntend goed/****half.

- COMFORT HANDGREEP BLOTE HAND: Zeer goed/****.

- HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

- BELASTBAARHEID LEMMET: Uitmuntend goed/****half.

- TAKKEN DOORHAKKEN (MET VINGER/PINKKOORDJE): Zeer goed/****.

hakken met vingerkoord


- TAKKEN HORIZONTAAL DOOR BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

- VERTICAAL BATONNEREN: Zeer goed/****.

- VUURSTOKKEN MAKEN: Zeer goed/****.

vuurstokmaken


- TONDEL SCHAVEN: Zeer goed/****.


tondel schaven


- HAMERFUNCTIE: Goed tot zeer goed/***half.

 

PRESTATIES TIJDENS DE E.D.C.-TESTEN.

- KARTON DOORSNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

karton snijden


- TOUWEN DOORSNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

touw snijden


- VLEES SNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

- DIVERSE WORSTEN DOORSNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.


worst snijden

 

ALGEMENE BEVINDINGEN & EINDPRESTATIES.

- STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERPTEBEHOUD: Zeer goed/****.

- ROESTVASTHEID IN HET VELD: Zeer goed/****.

- DUURZAANHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

- DUURZAAMHEID SCHEDE: Uitmuntend goed/****half.

- MIJN AANBEVELING WAARD: Ja.

 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING BETREFFENDE DE TACISCHE MASERIN L.E.O.:

 

 

Uitmuntend goed/ Near Excellent/ ****half.

 

RESUME: Ik vind de Maserin L.E.O. een echt uitmuntend goed tactisch vaststaand mes, die meer kan dan zijn uiterlijk in eerste instantie deed vermoeden, het is mijns inziens een ”echte wolf in schaapskleren”. Ik zou als ik nu nog in militaire dienst werkzaam was, de Maserin L.E.O. direct aan mijn OPS-vest bevestigen, zoveel vertrouwen heb ik in dit redelijk compacte vaststaande mes. Waarbij naast de functionaliteit, ook de drie-eenheid van de messenmaker kunst te weten: de staalselectie; de lemmetgeometrie en het hardingsproces zeer goed gekozen zijn. De gestructureerde licht gebogen handgreep met vingeruitsparing/ Choil is zonder en met handschoenen aan, uitmuntend goed gripvol en zeer comfortabel en dat zonder drukpunten te creëren.

De Kydex schede met zijn zeer draagcomfort en erg goede pasvorm en Dual afwateringsgaten onderstrepen de functionaliteit van de Maserin L.E.O. nog eens.

 goede gear allemaal                                                           

GOED BEDOELDE TIPS VOOR HET MASERIN R&D DEPARTEMENT:

- Ga ook eens kijken of de Blade-Tech Quick E-Loop Belt Clips ook een optie is als koppelbevestiging is (geschikt voor Mil. spec. koppels tot 45 mm breedte). 

- Lever er ook een stuk parakoord voor een polsriem bij.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer G. Maserin voor de bereidheid dit functionele testmodel beschikbaar te stellen. Zonder dat had deze nieuwe Maserin review niet tot stand kunnen komen. Zie ook nogmaals hun fraaie website: https://www.maserin.com/.

kennis van zaken

                                  ERVARINGSDESKUNDIGE MASERIN MESSEN.

 

www.bushcraft.nl