MASERIN AERONAUTICA

“SAFE A LIFE WITH THIS ITALIAN SURVIVAL KNIFE”,
DE MASERIN AERONAUTICA MILITARE.
By: Henk Kraaijvanger.

Ik heb voor www.bushcraft.nl diverse Maserin messen getest en in de aansluitende reviews voor goed bevonden. Echter, deze “Golden Oldie” heb ik gedurende mijn lange militaire diensttijd nog nooit tijdens oefeningen of “in het echt” getest en dus voor goed bevonden. Maar wat niet is kan nog komen en beter laat dan nooit. In overeenstemming met de Maserin traditie, die de activiteit in het messenmakers bedrijf al meer dan 60 jaar kenmerkt, worden alle verwerkingsfasen binnen het eigen bedrijf uitgevoerd, waarbij elke fase van de creatie van de artikelen, van ontwerp tot productie, onderworpen is aan een zorgvuldige kwaliteitscontrole en worden dan ook aan bekende en ervaren veldtesters uitgegeven.  Want “meten is weten”.

KWALITEIT IS GEVRAAGD. Coltellerie Maserin heeft naast de onder zijn eigen MASERIN naam verkochte messen, ook zijn messen geleverd aan vele internationale toonaangevende bedrijven zoals Beretta Italië, TOPS USA, Browning USA en Remington USA. Maar ook aan de militaire afdelingen van de Italiaanse staatspolitie zoals de afdeling EOD anti-sabotage eenheid, de Carabinieri mobiele afdeling, het Italiaanse leger met zijn Ingenieursafdeling, de Italiaanse luchtmachtafdeling 17 ° Stormo Incursori, de Italiaanse luchtmacht/ Aeronautica Militare en de Italiaanse luchtmachtpiloten van het National Aerobatic Team. Over de Alpen heen gebruikt de bomafdeling van de Duitse politie ook speciale Maserin messen. En om de “inwendige mens” te kunnen bedienen, gebruiken de geweldige sterrenchefs van de Italiaanse toprestaurants ook Maserin koksmessen.

Maserin

DE MASERIN AERONAUTICA MILITARE: De reeds genoemde Maserin Aeronautica Militare werd vanaf 1970 tot 2009 uitgegeven aan de Italiaanse Luchtmacht piloten en boordcrews van de zogenaamde “Fixed Wing” vliegtuigen en de helikopter piloten van de Italiaanse Marine. Bij sommige eenheden is dit fraaie Maserin survivalmes nog steeds in gebruik, Quality counts so “Why nut”?                                                                                                              

  Italiaanse luchtmacht                                                                                                                  

                                         EMBLEEM ITALIAANSE LUCHTMACHT.

  Italiaanse Marine  
EMBLEEM ITALIAANSE MARINE.

 

HOEZO IS EEN GOED MILITAIR SURVIVALMES VAN VITAAL BELANG? Het kost miljoenen om een gevechtsvlieger te selecteren, op te leiden, bij te scholen en gevechtsklaar te maken en te houden. Als hij /zij tijdens een noodgeval zijn/haar vliegtuig met de schietstoel noodgedwongen moet verlaten (Bailout), heeft hij/zij onder gevechts- en/of survivalomstandigheden en daar bijhorende ESCAPE &EVASION niets aan een inferieur goedkoop gemaakt survivalmes uit “pisbakkenstaal” of een zonder scherpe lemmetpunt. Daarom werd er destijds in Italië na uitgebreide gebruikstesten, voor het uitstekend ontworpen en in opdracht gemaakte Maserin Aeronautica Militare survivalmes gekozen. Be Prepared- Better Safe Than Sorry!

Het fraaie Maserin “Old School” militaire survivalmes bezat net als zijn Amerikaanse collegae ook een uit lederen schijfjes bestaande handgreep en had op de lemmet rug ook een zaagsnede. Maar het lemmet oppervlak van deze Italiaanse befaamde Golden Oldie was in tegenstelling tot de Amerikaanse versie langer en glanzend gepolijst, waardoor het in een echt noodgeval ook nog als primitieve “signaalspiegel” kon dienen. Het survival mes werd geleverd in een fraaie antraciet gekleurde lederen schede met een speciaal bevestigings-systeem voor in het beenzakje van de “Flightsuit. De oudere Aeronautica Militare survival mes modellen hadden eerst nog een groen lederen gestempelde schede met de tekst ”Aeronautica Militare”, maar die is in latere producties vervallen. Gelukkig voor u en mij is dit fraaie Italiaanse survivalmes nog wel in de productie en stuurde de CEO van Maserin Knives een exemplaar voor een review naar mijn testcentrum in het Zonnige Zuiden. Maar het winterweer maakt dat ik nu een mooi overlevingsscenario ermee kan doorlopen. 

functioneel survival mes

DE SPECIFICATIE VAN DE MASERIN AERONAUTICA MILITARE.                                       

SOORT MES: 

Vaststaand mes.

GEBRUIKSDOEL:

Militair survival (ook civiele survival).

LEMMETMATERIAAL:

440C roestvaststaal.

SOORT ANGEL/TANG:

Smal en doorlopend.

BIJZONDERHEID LEMMET:

Bezit triple getande rug zaag en “bloedgleuf”.

AFWERKING LEMMET:

Glanzend.

SOORT LEMMETPUNT:

Dubbel geslepen scherpe klippunt.

LEMMETLENGTE:

15 cm.

LEMMETDIKTE:

4 mm.

MATERIAAL HANDBESCHERMER:

Roestvaststaal met koordgaatje.

MATERIAAL& BIJZONDERHEID  HANDGREEP:

Geperste lederen schijfjes.

MATERIAAL EINDKAP:

Aluminium.

MATERIAAL SCHEDE:

Leder (zwart) met metalen beschermtip.

 

DRAAGWIJZE SCHEDE:

Aan een 4 cm brede webbingriem of m.b.v. 4 drukknopen in de beenzak van de vliegoverall.

TOTALE LENGTE:

27 cm.

GEWICHT MES:

270 gram.

ADVIESPRIJS:

129,- Euro.

GARANTIETERMIJN:

10 jaar.

OOK TE ZIEN OP DE MASERIN WEBSIDE:

https://www.maserin.com/

 Survival gear

De held van het verhaal

DE HELD VAN HET VERHAAL, DE MASERIN AERONAUTICA MILITARE.

IN HET BOS GETEST VOLGENS ONDERSTAAND FICTIEF SCENARIO: Een wat oudere maar nog sportieve en fitte heer (met een scouting, outdoor en militair verleden) was tijdens deze winter op een businessreis in het buitenland. Een land met veel fraaie heuvelachtige naaldbossen en doorkruisende beekjes daarin. Na een vijf en een halve dag gewerkt te hebben, besloot hij vrijdags om 13.00 uur naar zijn hotelkamer te gaan om zijn kleine dagtour BOB-rugzak (Bail Out Backpack) te pakken en om daarna een kilometers lange wandeling naar een bezienswaardigheid in de naast het hotel liggende heuvelachtige, maar nu gedeeltelijk besneeuwde bossen te maken. Hij zou pas zaterdagmiddag huiswaarts reizen. Hij had betreffende die lange wandeltocht daarbij zo’n haast dat hij bij de receptie vergat te zeggen waar hij heen ging of dat hij de geplande route op een kaart daar afgaf. Hij had outdoor ervaring, maar hoe onnadenkend, verstrooid of dom kun je op zo’n haast moment toch zijn!

MEEGENOMEN NUTTIGE ITEMS: In zijn goed gevulde dagtour BOB-rugzak van goede kwaliteit zaten naast twee flesjes mineraalwater; een metalen drinkbeker; wat proteïne koekjes/ marsen en bierworstjes; een goedkoop regenpak;  een BIC aansteker met een rubberband omhuld; een EHBO pakketje met een extra ingepakte Ferro-cerium vuurstaaf met schraper; een aluminium Space-blanket; tien meter parakoord; een rolletje ducttape; een paar oude boordschutters/piloten handschoenen, een oranje tarpaulin/tarp, een Italiaans Legerkompas; een notitieboekje met pen en potlood en een onlangs verkregen en goed ingepakt Italiaans militair survivalmes van Maserin. Hij had ook zijn werksmartphone met route App bij zich. Tevens had hij tijdens deze zakenreis bij een bezoek aan een lokale jachtwinkel in de stad, een klein scherp en  fraai zakmes van Maserin gekocht, namelijk Maserin Scout en dat scherpe zakmesje zat in zijn jaszak.  
motivatie pakket                                                                                                                                                               

EN DAN OP PAD: Na een paar uur in de sneeuw te hebben gelopen, keek deze actieve heer even niet uit, slipte in de bevroren sneeuw, mede ook wegens het slechte profiel van zijn lage wandelschoenen en rolde zo de met sneeuw bedekte heuvel af. Daarbij blesseerde hij zijn enkel zo erg aan een boomstronk dat hij deze eerst met verband uit zijn EHBO pakketje fixerend moest verbinden, bij het opstaan daarna bleek dat hij haast niet meer normaal kon lopen. Zelfs met steun van een stok kon hij slechts langzaam vooruit strompelen. Tevens deed zijn smartphone met Route App en interne lamp door die valpartij niets meer, waardoor bleek dat de aloude “Wet van Murphy” weer had toegeslagen. En zoals zovelen die alleen vertrouwen op de lamptechniek van hun smartphone, kwam hij bedrogen uit. Hij zou in deze situatie wel geld uit willen geven voor een back-up zaklamp zoals bijvoorbeeld die van Streamlite of , die het overkomen van deze tegenslagen of survivallen vergemakkelijkt zou hebben.

WAT WAS ER ZOAL FOUT GEGAAN? Deze heer kon geen hulp van derden meer inroepen, hij had de receptie niets van zijn wandelplannen verteld, hij kon zich slechts met behulp van een stok langzaam een stukje naar een veilige schuilplek in het naaldbos verplaatsen, hij had geen zak- of hoofdlamp bij zich, hij had geen routekaart of Route App meer, het vroor al dat het kraakte en het zou al vrij snel donker worden.

HELP YOURSELF YOU’RE ON YOUR OWN: “Help Yourself You’re On Your Own” is een vaak gebezigd statement van mij, zorg dus dat je ZELF getraind, uitgerust en fit bent.

Dus hij begreep al snel dat hij ook nooit in het donker zijn hotel kon bereiken en hij dus op zichzelf aangewezen was, de mogelijk gealarmeerde hulpdiensten waarschijnlijk vanaf de volgende dag zouden gaan zoeken, dus moest hij maar overnachten in het koude donkere naaldbos om te overleven. Hij zocht allereerst een tak om er met behulp van zijn survivalmes een wandelstok van te maken. Dit om zich op te kunnen richten en te kunnen verplaatsen naar het “sneeuwarme” naaldbos, hier maakte hij van zijn oranje tarpaulin /tarp en wat takken een schuin “Lean to noodonderkomen”, waardoor hij naast zichtbaar ook redelijk goed tegen de winterelementen zoals wind, sneeuw en regen beschut was. Daarna maakte hij van afgesneden en afgezaagde sparrentakken, afgesneden gras enzovoort een grondkoude isolerende ligplaats en legde daar zijn zeiltje overheen. Toen ontstak hij met zijn BIC aansteker, een stukje watten, berkenbast en rondhangende droge takjes, dunne takken en later met behulp van dikkere takken een reddend en motiverend vuurtje aan de open zijde van de “Lean to” schuilhut aan. De Space blanket zou hij op de koudste uren gebruiken , dit als extra koud bescherming op zijn body.

survival modes

DE VERZORGING VAN ZIJN “INTERNE MENS”: Dankzij zij proteïne koekjes en de bierworstjes had hij ’s avonds nog wat te snacken en het drinken was ook geen probleem. Als zijn twee flesjes mineraalwater leeg waren, kon hij in de metalen drinkbeker sneeuw smelten om zo drinkwater te verkrijgen. Door het vuur brandende te houden kon hij de vrieskoude nacht overleven en tevens ook om mogelijk aanwezige wolven weg te houden. So far so good dus.

DE LANGE PIJNLIJKE TERUGTOCHT: Na een wat oncomfortabele koude nacht pakte hij zijn bezittingen in de rugzak, vulde de lege flesjes water met water van gesmolten sneeuw en begon bij het ochtend gloren aan zijn  lange, pijnlijke en  uren durende terugtocht. Na enkele uren strompelen kwam hij bij een in het bos liggende hoeve, alwaar hij aanklopte en direct alle verdere hulp kreeg. Nadat de boer hem eerst met de tractor langs de dorpsdokter had gereden, die een zoals verwacht een lelijk verstuikte enkel met verrekte enkelbanden constateerde, werd de gewonde mijnheer in het hotel afgeleverd. Daar had men, zoals verwacht nog NIET de hulpdiensten ingeschakeld, dit omdat ze dachten dat hij was gaan “stappen”/feesten dus.

LESSONS LEARNED & TIPS: Ga voor een lange wandeltocht in de winter eigenlijk na 14.00 niet meer het bos in. Neem naast de boven genoemde items in het dag rugzak ook altijd een kaart van de omgeving mee; vertel in het hotel en thuis uw route en hoe laat u terug denkt te zijn; neem naast de beschreven items uit zijn dagtour BOB-rugzak ook een wollen muts; wollen handschoenen; een alarmfluitje; wat noodvoeding; een kompasje; een handlampje en hoofdlamp met reserve baterijen mee.  Trek van tevoren goede warme kleding en goed schoeisel met goede Vibram profielzolen aan. Be Prepared and The Devil is in the Detail.

Maserin Aeronautica 

DE PRESTATIES VAN HET MASERIN SURVIVAL MES AERONAUTICA MILITARE IN HET BOS TIJDENS HET FICTIEVE SCENARIO.

Ik ging daarbij geen standaard messentest met en op deze “Golden Oldie” uitvoeren, maar een redding gebruikstest zoals boven in het scenario beschreven.

Uiteraard heb ik daarna tijdens mijn lange Hikes dit pure survivalmes “tot in den treure” getest en daarna voor zeer goed bevonden.

MIJN BEVINDINGEN MASERIN AERONAUTICA MILITARE. De Maserin Aeronautica Militare is mijn inziens het best ingevoerde Militaire Survivalmes uit de “ Zeventige Jaren van de Vorige Eeuw”. Maar wel eentje die nu nog steeds geproduceerd wordt en niets van zijn functionele gebruikswaarde heeft ingeboet. Zie onder mijn specifieke toelichting op de bedoelde survival functies van de Maserin Aeronautica Militare. Daar kunnen de U.S. Jet Pilot Survival Knives van Ontario overigens nog wat van leren.

HET KLIPPUNT VORMIGE LEMMET: Het 15 cm lange lemmet is lang en scherp genoeg om er goed takken en dergelijke mee te kunnen hakken en te snijden en het lemmet heeft naast voldoende lengte ook een scherpe penetrerende dubbel geslepen scherpe klippunt voor “militaire Close Combat”. Door de vingeruitsparing/Finger Choil voor de dubbele stootplaat kun je het mes voor de stootplaat “korter beetpakken”, waardoor je preciezere snijklusjes, bijvoorbeeld tijdens het slachten van gevangen wild, je delicate snijklusjes preciezer kunt uitvoeren. Het zeer scherpe lemmet werd ook gebruikt om de benodigde lengte parakoord voor de draaglijn en haringlijnen van de tarpaulin /tarp door te snijden.

Hakt goed

DE LEMMET AFWERKING: Het glanzend gepolijste oppervlak van het lemmet kan in een noodsituatie onder zonnige omstandigheden ook dienst doen als noodsignaalspiegel. De keerzijde is echter wel het feit dat bij een Escape & Evasion in vijandelijk gebied, je moet opletten dat je geen hinderlijke schitteringen veroorzaakt en daardoor je positie verraadt. Maar het gladde lemmetoppervlak is minder bevattelijk voor de inwerking van vocht/ water.

DE RUG ZAAG: De triple getande rug zaag wekt vanuit “de trekkende beweging” en is mijns inziens de beste rug zaag die ik tijdens “mijn militaire testleven” op duimdikke takken getest heb. Deze goed werkende rug zaag deed me denken aan de grotere en nu lang verdwenen Duitse vintage Schlieper Suvival Companion.

zaagt goed

HET HAKKEN: Zoals al gezegd is het 15 cm lange lemmet lang scherp genoeg om er goed takken en dergelijke mee te kunnen hakken. Het zwaartepunt van het lemmet ligt richting de scherpe lemmetpunt en dankzij de gripvaste handgreep met eindkap / pommel (voor mijn pink) en mijn ervaren “soepele polsbeweging”, heb ik met dit mes een zeer goede “swing” bij het hakken.

DE ROESTVASTSTALEN STOOTPLAAT: De grote dubbele roestvaststalen stootplaat beschermt bij het reeds genoemde “militaire Close Combat” uw vingers tegen doorschieten tegen het zeer scherpe lemmet. Het heeft voor de bevestiging van een dunne polsriem een klein oogje/gaatje.

DE HANDGREEP: De handgreep bestaat naast kunststof schijfjes voor het grootste deel uit lederen schijfjes, die na verlijming om de smalle doorgaande angel/Tang zijn gestapeld en met een aluminium eindkap/ pommel met messing speciaal schroef zijn bevestigd. Die kunststof schijfjes tussen het staal & aluminium en de eerste lederen schijfjes zorgen ervoor dat het leder niet door de condens/vocht van de stalen stootplaat & aluminium  eindkap/ pommel structureel nat wordt en dus kan gaan rotten.

De lederen handgreep geeft een comfortabele en positieve grip en de aluminium eindkap / pommel heeft plek voor mijn pink, wat zorg draagt voor mijn betere hakprestaties. Bij al die survival klusjes had ik door die comfortabele gripvolle handgreep echt controle over het zeer scherpe puntige lemmet. Tijdens winterse/koude omstandigheden voelde de handgreep blootshands niet koud aan.

DE LEDEREN SCHEDE: De lederen schede is voor militaire vliegers met behulp van de vier bevestigde drukknopen in het beenvakje van de vliegeroverall te bevestigen en zit daardoor bij een Emergency Bail Out / het plotseling verlaten van een vliegtuig, in een noodgeval altijd op de man & vrouw.  Deze schede is echter ook aan een militaire broekriem te dragen.     

draagt prima

LET OP: Het openlijk /in het openbaar dragen van een mes met een zaag rug is verboden, de Wetgever stelt dat het mes dan twee zijkanten heeft, dus verboden is!

BESCHERMING DOOR DE SCHEDE: Om de vlieger/drager tegen een doorprikkende scherpe lemmetpunt te beschermen, is het schede eind van een echt werkende metalen beschermingstip voorzien.  En om verlies van het mes uit de schede te voorkomen heeft de schede naast zijn goede pasvorm ook nog een veiligheidsriempje met een drukknopsysteem.

RESUME: Ik vind de MASERIN AERONAUTICA MILITARE  een zeer goed militair survivalmes. Wel een “Old School Survivalmes” die echter niets van zijn designwaarde heeft verloren. Het is mijns inziens ook zeer geschikt om na een onverwachte Bail-Out zowel als survivaltool als ook als close Combat wapen te dienen. Qua design en weggestopt in zijn schede is het een “wolf in schaapskleren”, maar eenmaal uit de schede is het survivalmes net zo doeltreffend als het zogenaamde “Zingende Zwaard” van de stripheld Prins Vaillant uit mijn jeugd en/of Excalibur van Koning Arthur. En wat mij betreft en daarvan ben ik van de oude en huidige veldtesten uitgegaan, kan hij zich meer dan goed staande houden tussen die “zichzelf op de borst kloppende ”semimilitaire Extreme mes modellen uit dezelfde streek. Want ook die heb ik destijds voor het AK-56 Wapenmagazine getest.

En hopelijk kan ik de volgende keer ook hun spiksplinternieuwe Maserin 925 DICEROS voor een lange review testen & reviewen om de Maserin kwaliteit nog meer te bewijzen.

 Very Good

DANKBETUIGING: Met dank aan de G. en A. Maserin van de befaamde messenfirma Maserin voor de ondersteuning en het beschikbaar stellen van het testmodel. Zonder dit had deze nieuwe Maserin review niet tot stand kunnen komen. Grazie per averci permesso questa recensione. Bekijk ook hun fraaie website: https://www.maserin.com/en/shop/.                       

 

DENK ERAAN, VERDWALEN IS BALEN: Nu wist die meneer de weg naar “de bewoonde wereld” wel terug te vinden, maar er verdwalen jaarlijks ook veel wandelaars in de bossen, waarna zoekhulp door onder andere de politie benodigd is. Zie hieronder een recent lokaal bericht over zoekgeraakte wandelaars in “mijn” Hiking bossen van de Brabantse Wal en omgeving. Dan kun je toch maar beter “Prepared For The Whorse” zijn.

Door: Redactie 112MarkiezatenPutte - Urenlang zijn de hulpdiensten zondagavond bezig geweest met twee verdwaalde wandelaars in Grenspark Kalmthoutse Heide. Het tweetal was eerder verdwaald geraakt in het gebied tussen de Putseweg en de Belgische grens. Hulpdiensten zijn op dit moment nog opzoek naar het duo. Het tweetal heeft contact opgenomen met de politie waarop agenten, de Koninklijke Marechaussee, brandweer en de Belgische politie zijn gaan zoeken in het gebied. Ook het drone team van de brandweer is ingeschakeld om assistentie verleend bij de zoektocht. Hoelang de mensen al verdwaald zijn is niet duidelijk.

 nieuws

OPMERKING: Op de foto staan de zoekers van de KMAR, de politie en brandweer bij Puts Meuleke te Ossendrecht, edoch ze hadden naast zelf zoeken ook beter een van de beste gebiedskenners van die omgeving kunnen informeren, die had dan kunnen helpen zoeken.  Want die kent de omgeving “als zijn broekzak”.

hulpdiensten

www.bushcraft.nl