Magnum First Responder

DE MAGNUM FIRST RESPONDER BY BOKER. By Henk Kraaijvanger

Doordat ik nu best veel als chauffeur “op de weg zit”, is een niet te duur (bij verlies te compenseren), klein en onopvallend aan een kledingklip  te dragen vouwmes met een ruitentikker en een  gordelsnijder  gewoon een must.  In een noodgeval  bij een ongeval kun je je daarmee uit de gordel snijden & bevrijden en daarna de (zij)ruit intikken, om het voertuig veilig te kunnen verlaten. Maar hij is natuurlijk voor meer klusjes geschikt, waaronder snijwerkzaamheden tijdens het verpakken en lossnijden verpakkingsmaterialen. Ook is hij nuttig voor het kunnen lossnijden van de lading bij een noodgeval en ook als “last ditch “ zelfverdedigingstool bij gevaar voor je leven (een noodweersituatie) tijdens een overval. De fraaie Victorinox Rescue heeft wel een foedraal, maar jammer genoeg geen kledingklip en is ook wat groot voor in de broekzak. De Spyderco Lightweight Assist heeft geen scherpe lemmetpunt voor bovengenoemde taak. En de eveneens fraaie Benchmade Triage plain is voor mijn budget wat te prijzig (moeder, mag ik meer zakgeld  a.u.b).

DE MAGNUM FIRST RESPONDER.

De Magnum First Responder kwam op zo maar op mijn pad, dus heb ik deze maar direct aangeschaft, mede door de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Doordat de kledingklip bijna aan het eind van de gestructureerde handgreep  gemonteerd is, zit het vouwmes diep en vrij onopvallend  in de broekzak van mijn werkbroek.  Wel moet ik zeggen dat het vouwmes niet voor zwaar langdurig, intensief gebruik ontworpen is, maar hij  is wel erg  handig voor de genoemde klusjes onderweg. Dit dankzij zijn scherpe  droppoint /recurve vormig lemmet met dubbele duimknop , de stalen ruitentikker , de van een duimknop voorziene uitklapbare( maar niet vergrendelbare)  gordelsnijder en dito blikopener.   Alles “ verpakt” in een gestructureerde zwarte kunststof handgreep (Simmowitsch design) met stalen liners. Het geopende lemmet wordt correct vergrendeld  door het reeds beproefde liner-lock vergrendelsysteem (ook bij de zogenaamde “Spine Wack” vergrendeltest, terwijl het gesloten lemmet keurig door de Ball Detent gefixeerd wordt.

Boker First Responder  

First Responder Ruitentikker                                                                                                                                                    

DE SPECIFICATIES.

LEMMETLENGTE:                                         7 cm

LENGTE/BREEDTE/DIKTE HANDREEP: 92 /26 /15 mm

LEMMETBREEDTE:                                      26 mm 

LENGTE MES GESLOTEN:                            9,5 cm

LEMMETDIKTE:                                          2,5 mm

LENGTE MES GEOPEND:                           16,6 cm

LEMMETSTAAL:                                         440A  RVS

DRAAGGEWICHT:                                       91 gram

VERGRENDELSYSTEEM:                      Walker Liner-lock

PRODUCTIELAND :                                     China

 

WERKTEST.    (+ = matig; ++ = redelijk/goed; +++ = goed; ++++ = zeer goed). 

Ik sneed met het lemmet diverse bind en andere materialen bij het verpakken/uitpakken van machineonderdelen keurig door (+++/-).  Ook de harde scherpe nylon verpakkingsbanden moesten voor de scherpe gordelsnijder wijken, dito bij  een stukje oude autogordel (+++).  De ruitentikker heb ik niet op de ruit van “mijn busje” getest, want dat tocht zo! Verder wilde ook niemand zijn auto daarvoor beschikbaar stellen. Tijdens de pauze is het lemmet groot genoeg voor het schillen van een echt appeltje en ook de blikopener werkte redelijk  (++). Het gebruikte 440A staal van het lemmet  is goed roestvast (+++), mede dankzij het toegevoegde chroom percentage van 16-18 %. De standtijd (duur scherp blijven) van dit lemmetstaal  is door het  vrij lage koolstofgehalte van 0,65-0,75 % niet zeer hoog (+++/-). Het lemmet vroeg regelmatig om ritjes op de Lansky Fold-A-Vee, maar is gemakkelijk te slijpen. En zoals gezegd is het mes diep in de broekzak en dus vrij comfortabel en onopvallend te dragen.

First Responder Opengevouwen

Resume. 

De Magnum First Responder is een redelijk tot  goed ( +++/-) en betaalbaar vouwmes, waar u echter geen echte topprestaties van moet  verwachten.  Wel is het een speciale EDC met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Böker geeft zelf ook al aan dat voor professioneel gebruik het duurdere reddingsmes CFR uit de Boker Plus serie, geschikter is.  Maar de First Responder is ook veelzijdig en als betrouwbare kameraad ontzettend handig voor onderweg.      

Ik kijk al wel uit naar de test van de betaalbare nieuwe,  grotere Magnum Dark Angel met extra toegevoegde houtzaag.

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.