LionSteel B40 CVG

HET VASTSTAANDE B40 CVG BUSHCRAFT MES VAN LIONSTEEL.
By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Na veel Oosterse “reizen” op messengebied, keer ik weer terug naar het Zonnige Zuiden.   Dus weer naar het mooie Italië met haar mooie natuur en dito bergen en meren, de vriendelijke mensen, de modieus geklede dames, de heerlijke rode wijn, de lekkere pasta’s en ander eten, het technisch esthetisch design en het vakmanschap op horloge, wapen & messengebied. En als laatste hun hartverwarmende Grappa “shotjes”, die hopelijk de teken weghouden. La Dolce Vita dus! Ideaal land dus om op vakantie en bezoek te gaan, wat ik in 2022 dan ook deed. Maar tijdens mijn grotendeels erg fijne vakantie en verblijf daar, heeft een auto-ongeluk met gelukkig slechts alleen maar materiele & blikschade, door een andere chauffeur aangedaan, dat bezoek “getorpedeerd”.  Maar door dat ongeluk ging dus een bezoek aan een aantal befaamde messenmakers van de messenstad Maniago niet door. Tja, erg “rottig” en spijtig, maar het was wat het was!                                 

Een van die bezochte messenmaker firma’s zou ook LionSteel zijn geweest, die hoog op mijn lijst van kwalitatief hoogwaardige Italiaanse messenfirma’s staat, waarvan ik de producten langdurig heb getest. LionSteel is overigens ook lid van de Maniago Knife Makers vereniging (MKM), die uit vier gerenommeerde Italiaanse messenmerken bestaat te weten: LionSteel, Viper, Fox en Mercury. Jammer genoeg durven of willen enkele niet nader te noemen MKM- leden geen langdurige veldtest & review op deze echt langdurig testende weblog aan. Of zouden ze van die korte filmpjes zonder echte langdurig veldtesten houden? Hierdoor laten ze zich mijns inziens wel een beetje kennen en worden ze mijns inziens dan ook wat “overschaduwd” door de concurrentie, vooral die uit het oude en verre China. Daar waar de slimme ontdekkingsreiziger en koopman Marco Polo met behulp van zijn familieleden, lucratieve handel mee wist te drijven. Maar dat is weer stof voor een andere review. Bekijk betreffende LionSteel geschiedenis en geteste messen mijn oudere LionSteel reviews er maar eens op na.

EEN NIEUWE LIONSTEEL REVIEW: Ik wil nu hun B40 Bushcraftmes aan u voorstellen, die door de altijd drukke heer Andrea Mazzoli van LionSteel zonder stalorders voor de veldtesten en de nieuwe review beschikbaar werd gesteld. Zeg nou zelf, hou peppie is dat? En om voor de traditionele bushcrafters “gelijk maar met de deur in huis te vallen”, de LionSteel B40 heeft een modern bushcraft design, die qua uiterlijk en gebruikte materialen verschilt van de traditionele Noordelijke modellen.

LionSteel B40

 

GELIJKEND MODEL: En om u nog meer te kunnen dienen, LionSteel heeft ook de fraaie LionSteel B41 in zijn omvangrijke messencollectie zitten. Die nagenoeg gelijkend op de B40 is, maar met deze verschillen: de B41 heeft ten opzichte van de B40 een meer ergonomisch gevormde dunnere handgreep en wordt in de klassieke lederen LionSteel schede met zekeringsriempje geleverd.

DE BESCHRIJVING VAN DE LIONSTEEL B40 CVG AKA “DE BUSHCRAFTER”.

De LionSteel B40 CVG is net als veel andere LionSteel modellen zoals de grote M7 op de foto, ook door de bekende Italiaanse ontwerper Michele Pensato, bijgenaamd “ MOLLETTA” ontworpen. Nou, die man kan er echt wat van! Bravo Bravissimo!

 

Molletta                              

                                                 MICHELE “MOLLETTA” PENSATO.

 

De B40 is een compact vaststaand bushcraftmes met grote messen eigenschappen, dit doordat het lemmet & tang uit het High- End gereedschapsstaal Sleipner, dat door het van origine Zweedse Uddeholm staalbedrijf gemaakt is. Overigens wordt Uddenholm’s Sleipner staal in de landen in Oost- en Zuidoost-Azië ook onder de naam Assab 88 verkocht.

HET LEMMET: Het droppointvormige middelhoge (sabel) geslepen lemmet is dus uit het niet roestvaste Zweeds/Oostenrijkse Uddeholm Sleipner gereedschapsstaal vervaardigd en heeft een Stone Washed afwerking. Een Stone Washed afwerking ziet er niet alleen erg mooi, maar vermindert ook hinderlijke lichtreflecties en verbergt & camoufleert tevens de gebruikssporen goed. Het lemmet heeft een volle doorgaande angel/Tang met een geïntegreerde enkele stootplaat, een grote slijpaanslag en een afgeronde lemmet rug. Deze afronding is ook op nagenoeg de gehele angel/Tang van de handgreep terug te vinden.                                              

HERKENNING: Op de linkerzijde van het lemmet staat trots het LIONSTEEL logo met daaronder Italy en Sleiper, aan de rechterkant staat vet gedrukt, MOLLETTA.

Zoals reeds gezegd heeft het lemmet een volle doorgaande angel/Tang met aan het eind van de handgreep angel/Tang een doorlopende driehoekvormig eind/slag stuk met een polsriemoog, met aan een zijde een kleine 90 graden/haaks geslepen rand. Deze kleine haakse rand is scherp genoeg om met een behulp van een vuurstaal zeer effectief vonken te kunnen creëren of ook om fijne tondel van hout te schaven. En dat zullen we testen ook!                                           

LET OP: Gebruik bij het vuur ontsteken voor de veiligheid van U en anderen daarbij wel het vaststaande mes in zijn schede. Dat deed ik tenminste wel.

SAMENSTELLING UDDENHOLM’S SLEIPNER GEREEDSCHAPSTAAL. Dit Uddenholm Sleipner gereedschapsstaal wordt qua standtijd = tijdsduur scherp blijven, in de wandelgangen ook wel eens het nieuwe & de verbeterde generatie D2 gereedschapstaal genoemd. Naast een groot percentage bezit dit hardbare staal de onderstaande toevoegingen:

  • 0,9 % Koolstof (C): het verbetert de hardheid en de slijtvastheid en de corrosieweerstand.
  •  7,8 % Chroom (Cr): voor treksterkte en behoud van randen, en verbetert de weerstand tegen corrosie en slijtage.
  • 2,5% Molybdeen (Mo): verhoog de bewerkbaarheid en de sterkte.
  • 0,5% Mangaan (MN): verhoogt de hardheid en verlaagt de broosheid.
  • 0,9% silicium (SI): verbetert de sterkte.
  • 0,5% Vanadium (V): verbetert slijtvastheid en hardbaarheid.
  • Sleipner staal is bij de B40 CVG tot maximaal 61 HRC gehard en dat is ”knetterhard”.

Dit Uddenholm/Sleipner lemmetstaal is dus erg taai en biedt de gebruiker een uitmuntend goede standtijd/tijdsduur van scherp blijven/ scherptebehoud, terwijl het ondanks zijn hardheid zelf goed te slijpen is. Ook is de snede minder gevoelig voor uitbrokkelen/chipping.

NIET ROESTVAST: Het Uddenholm/Sleipner gereedschap/lemmetstaal is echter niet echt roestvast. Dus je dient het vaststaande mes na gebruik vooral na en onder natte, zure en zilte omstandigheden, schoon en droog te maken en dan met een oliehoudend doekje te onder-houden & te vertroetelen, dit om corrosie te voorkomen. Vooral ook na het snijden van zure fruit/vruchten. Uw “trouwgereedschap” stopt u na gebruik toch ook schoon en droog weg?

DE HANDGREEP: De samengestelde handgreep van de B40 bestaat uit de roestvaststalen lemmet angel/Tang en twee canvas Micarta greepplaten, die door twee grote roestvaststalen Torx-schroeven op deze volle doorgaande angel/Tang geschroefd zitten. Waardoor onderhoud na intensief gebruik en ook het verwisselen en “pimpen” van de handgreep veel gemakkelijker wordt. Deze gestructureerde Micarta handgreep is vrij vol en ook vrij hoekig, met aan de twee zijkanten lange rechthoekige gestructureerde facetten. Door deze lange rechthoekige gestructureerde facetten hou je bij zware werkzaamheden een betere grip op de handgreep, doordat deze minder snel in je hand “omrolt” of wegens natheid slipt.

handgreep met doorgaande angel

MICARTA AKA “THE STEEL OF THE PLASTIC INDUSTRY”: Micarta werd in 1910 door de Amerikaanse Westinghouse Electric Corporation ontwikkeld als warmtebestendige elektrische isolatie voor elektrische componenten. In de 60 en 70’er jaren van de Vorige Eeuw (ben je nog zo jong?) werd Micarta naast elektrische toepassingen ook gebruikt voor consumentenproducten, zoals dus handgrepen voor messen enzovoort en dat is gelukkig zo gebleven. Micarta is een ”kunststof” compositie laminaat dat bestaat uit in phenol hars gedrenkte laagjes canvas; linnen of zelfs papier. Daarna wordt het geheel “gebakken” en in platen of staven van allerlei afmetingen en kleuren geperst. Micarta heeft naast die elektrisch isolerende eigenschap ook de eigenschap om slagvast, weersbestendig te zijn en door ouderdom niet te krimpen en onder natte omstandigheden toch gripvol te blijven, niet op te zwellen of te krimpen en door langdurig gebruik een mooie patina te krijgen.

Overzicht mes en schede 

VANGKOORD: Om het vaststaande mes tijdens het gebruik niet uit je hand “te verliezen”, kun je een stuk parakoord door het reeds genoemde polsriemoog halen. Of zelfs een Snake Dot snel verwijderbaar vingerriempje met een bevestiging lus te vlechten. Waarom verwijder baar? Omdat dit vingerriempje dan bij gebruik als vuurontsteker in combinatie met het reeds genoemde vuurstaal in de weg zit.

VARIATIE IN MATERIALEN & KLEUREN: De handgrepen zijn verkrijgbaar in: groene Micarta; zwarte G10; oranje G10; exotisch Santos hout en lokaal olijfhout.

DE SCHEDE: De B40 komt met een fraaie “nat gevormde /Wet Molded” naturel lederen schede, waarbij het vaststaande mes vanwege zijn uitmuntend goede passing & fixatie geen zekeringsriempje nodigt heeft. Deze schede uit een stuk naturel leder gesneden, dat in een zogenaamde sandwichconstructie omgevouwen/opgebouwd is en daarna met een beschermde tussenlaag (souffle) dubbel gestikt verbonden zit. Door deze rondom beschermende constructie is er geen afwateringsgat/Drainhole aanwezig. Het geheel is keurig Italiaans handwerk en vakwerk, waarbij het vaststaande mes er passend inzit en dankzij de inwendige uitsparing voor de geïntegreerde enkele stootplaat ook nog verliesveilig gefixeerd. Het vaststaande mes past maar op een manier in deze fraaie lederen schede en zit zoals reeds gezegd daarbij goed gefixeerd. En naast als messen Jurylid en messentester, kan ik als hobby leerbewerker dat echt wel beoordelen. De integrale omgevouwen en eveneens keurig gestikte riem/koppel bevestiging is geschikt voor een maximale riembreedte van 4 cm. Het vaststaande mes past maar op een manier in deze fraaie lederen schede en zit daarbij goed gefixeerd.de met een heel dunne laag  ledervet van een goede kwaliteit. Nee, geen lederolie en het ledervet niet te dik opbrengen, anders wordt het leder slap! Uiteraard zal de kleur na behandeling iets donkerder worden.

De schede

 

DE SPECIFICATIES VAN DE LIONSTEEL B40 CVG.

MODELNUMMER:

B40 CVG.

DOELGROEP:

Bushcraft/Fieldcraft/Outdoor.

LEMMET STAAL:

Sleipner gereedschapstaal van Uddenholm, niet roestvast.

 

SOORT LEMMETANGEL (TANG):

Volle doorgaande angel/Full Tang met uitstekend driehoekvormig slagstuk, met    90 graden/haaks geslepen rand voor het vuurstaal en met een polsriemoog.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Hoog vlakgeslepen (Sabel) met V-snede.

VORM LEMMET PUNT:

Droppoint.

LEMMET HARDHEID:

60 - 62 HRC.

LEMMET AFWERKING:

Stone Washed afwerking

LEMMET LENGTE:

103 mm.

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

100 mm.

LEMMET DIKTE:

3,8 mm.

MAXIMALE LEMMET BREEDTE:

29 mm.

 

 

MATERIAAL HANDGREEP:

Canvas Micarta groen.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,3 cm.

MAXIMALE BREEDTE HANDGREEP:

29 mm.

MAXIMALE DIKTE HANDGREEP:

20 mm.

BEVESTIGING GREEP PLATEN:

Door middel van speciale RVS Torx-boutjes met een 10 mm brede boutkop.

 

 

 

MATERIAAL SCHEDE:

Nat gevormd uit naturel leder, met geïntegreerde riemadapter. Het geheel is fraai en ook functioneel dubbel gestikt.

 

 

GEWICHT MES ZONDER SCHEDE:

179 gram.

TOTALE LENGTE MES:

22,1 cm.

DRAAGGEWICHT (MET MES IN SCHEDE).

247 gram.

ONTWERP & PRODUCTIELAND:

Italië & Italië.

ADVIESPRIJS:

180 euro.

 

DE BEGINSITUATIE/NULMETING:

TOPS: 

-  Het fraaie design.

-  Gebruikte Sleipner lemmetstaal.

- Scheermesscherp zo uit de doos.

- De brede, afgeronde doorgaande angel/Tang met uitstekend en doorlopend driehoekvormig eind/slag stuk met een scherpe zijde voor vuur te kunnen ontsteken.

- De Micarta handgreep.

- De fraaie naturel lederen schede.

TIPS/VOOR VERBETERING VATBAAR:

- Geen afwateringsgat/Drainhole in de lederen schede, dus maak er een in de volgende batch .          

ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de Sales Manager van de Italiaanse messenfirma LionSteel, de heer Mazzoli dit B40 vaststaande bushcraftmes aan mij opgestuurd voor het maken van deze LionSteel nieuwe review. De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze review is dan ook zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. Ook krijg ik van hem, de hoofdsponsor en/of anderen belanghebbenden geen stalorders of Salari.

DE VOORWAARDEN: Bij het falen/het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreep deel, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!               

DE TE BEHALEN SCORE’S: Maximaal te behalen sterren 5 uit 5 *****. * = matig goed; ** = redelijk goed; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

 

DE BEVINDINGEN VOORAF GAANDE AAN DE TESTEN.

 

 

-  DESIGN: Uitmuntend goed/****half.

-  MATERIAAL KEUZE: Zeer goed/****.

-  PRODUCTIE KWALITEIT: Uitmuntend goed/****half.

-  AFWERKING/ FIT & FINISH: Uitmuntend goed/****half.

-  SCHEDE KWALITEIT: Zeer goed/****.

 

 

DE PRESTATIES TIJDENS DE VELDTESTEN.

 

 

-  SCHEERMESSCHERPTE TEST OP DE ONDERARMHAREN: Uitmuntend goed/****half.

zeer scherp


-  DRAGEN AAN DE BROEKRIEM: Zeer goed/****.

dragend aan de riem


-  GRIPVASTHEID HANDGREEP: Uitmuntend goed/****half.

-  COMFORT HANDGREEP: Zeer goed/****.

-  HANTEERBAARHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

-  DOORHAKKEN VAN EEN 6 CM DIKKE DROGE EN HARDE BOOMTOP: Zeer goed/****.

bijna doorgehakt


-  VERTICAAL BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half.

-  VUURSTOKKEN MAKEN: Uitmuntend goed/****half.

-  AANPUNTEN DROGE & HARDE TAKKEN VAN EEN AMERIKAANSE VOGELKERSENBOOM: Zeer goed/****.

TONDEL SNIJDEN: Uitmuntend goed/****half. 

vuurstokken maken


-  TONDEL SCHAVEN: Uitmuntend goed/****half. 

- OMGEKEERD BATONNEREN: Uitmuntend goed/****half. 

 

onderste boven

 

                                                  OMGEKEERD BATONNEREN.

WAAROM EIGENLIJK OMGEKEERD BATONNEREN? Soms moet je noodgedwongen toch dik, taai en verhard hout met ook nog veel noesten & draaiingen van de houtnerf in dat hout, toch in parten/vieren splijten voor onder andere vuurstokken te maken. En dan moet je soms bij “normaal” batonneren daarbij noodgedwongen op de handgreep slaan om verder te komen en/of het vastzittende mes los te krijgen en daarmee mogelijk de handgreep beschadigt.                                                                                    

En nee, bij de B40 is die kans van beschadiging nagenoeg nihil, dit door de volle doorgaande angel/Tang met iets terugwijkende greep platen, die ook nog uit het sterke Micarta gemaakt zijn.  Ik sla in principe nooit met een knuppel/baton op de handgreep en vond de techniek van omgekeerd batonneren een prima idee en ik heb dit eens Dave Canterbury zien doen.

PROCEDURE: Batonneer het lemmet een stuk in het blok hout, draai het geheel op de kop met de messnede naar boven gericht. Steun met de rug van de lemmetpunt op een lang blok hout, houdt de handgreep daarbij goed vast en sla met de knuppel/baton op de kop van het te splijten blok hout. Ga door totdat het blok gehalveerd is en vervolg de procedure.

-  BELASTBAARHEID LEMMET: Uitmuntend goed/****half.  

-  MET BEHULP VAN DE SCHERPE RAND DRIEHOEKIG SLAGSTUK EN EEN BCB-VUURSTAAL VUUR ONTSTEKEN: Zeer goed/****.

vuur ontsteken


-  KARTON SNIJDEN: Uitmuntend goed/****half.

Karton snijden


-  DIVERSE TOUWEN DOORSNIJDEN: Zeer goed/****.


touw snijden

 

 

DE ALGEMENE BEVINDINGEN & DE EINDPRESTATIES.

 

 

-  STANDTIJD/TIJDSDUUR SCHERPTEBEHOUD: Uitmuntend goed/****half.

-  DUURZAANHEID VASTSTAANDE MES: Uitmuntend goed/****half.

ROESTVASTHEID IN HET VELD (MET ONDERHOUD VOOR, TIJDENS EN NA HET GEBRUIK): Goed/***.

-  DUURZAAMHEID SCHEDE: Goed tot zeer goed/***half (mits onderhouden).

-  MIJN AANBEVELING WAARD: Ja.

mooi plaatje 

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING BETREFFENDE DE LIONSTEEL B40 CVG (BUSHCRAFT).

 

 

 

Uitmuntend goed/ Near Excellent/ ****half.


RESUME: Dit moderne fabrieksmatig gemaakte, uitmuntend goed presterende vaststaande bushcraftmes is net als alle andere LionSteel vaststaande messen geen “Fancy Custom Wall-hanger”, maar een “Real Deal, no-nonsense Bushcraft & Outdoor gebruiksmes. De LionSteel B40 CVG heeft een uitmuntend goed design, is uit hoogwaardige materialen gemaakt en is dito goed in zijn performance in het veld.                           

Wat mij betreft is de Lionsteel B40 CVG derhalve ook een echte aanbeveling waard, zeker als u een modern bushcraftmes met moderne greep materialen en met een lemmet uit een premium lemmet staal zoekt.  De kwalitatief zeer goed gemaakte lederen schede ondersteund het geheel.

DANKBETUIGING/ GRAZIE: Met dank aan de Sales Manager van LionSteel, de heer Andrea Mazzoli voor het beschikbaar stellen van deze fraaie LionSteel B40 CVG. Zonder dat had deze nieuwe LionSteel review niet tot stand kunnen komen. Voor meerdere LionSteel producten zie a.u.b. hen omvangrijke website op: https://www.lionsteel.it/. Zet dan wel een “kwijlbakje” op de toetsenbord van je computer!

Grazie Carotenuto per averci permesso questa recensione. 

 

 buiten leven                                     

                                                        GOED VOOR LIJF EN LEDEN.


www.bushcraft.nl