Lion Steel M5 - G10

DE RUGGED LIONSTEEL KNIVES.
By: Henk Kraaijvanger

 

DE HISTORIE.

De Italiaanse messenfirma LIONSTEEL Knives werd in 1969 door Gino Pauletta en zijn vrouw Cesarina te Maniago opgericht. Het fraaie Lionsteel embleem stamt overigens af van een sculptuur met een Leeuw afbeelding, welke destijds door de grootvader van Gino met de hand gemaakt werd. Het familiebedrijf Lionsteel wordt na al het harde werken en na hun pensionering nu geleidt door hun zonen Gianni, Daniele and Massimo Pauletta.

Om een hoge kwaliteit te waarborgen heeft Lionsteel veel tijd en geld geïnvesteerd in hoogwaardige High-Tech CNC machines. De Lionsteel messen worden door zeer goede designers ontworpen en daarna met behulp van hoogwaardige CNC machines geproduceerd. Door deze CNC bewerkingen zijn de precisie en de toleranties altijd hetzelfde en zeer goed op maat. Het spreekt voor zich dat voor de montage, de afwerking en de kwaliteitscontrole “scherpe ogen en gouden handjes” van de vaklieden benodigd zijn. De Lionsteel filosofie is om de beste messen met de beste materialen te maken, om deze met de beste kwaliteitscontroles te controleren. En wij reviewers zijn daar ook zeker voor.


MULTI AWARDS.

Door hun fraaie design, de gebruikte hoogwaardige materialen, de afwerking en de uitmuntende kwaliteitscontroles vallen de Lionsteel messen regelmatig in de prijzen. Lionsteel heeft op diverse internationale Messenshows belangrijke prijzen gewonnen, zoals voor hun SR1 vouwmes op de Blade Show te Atlanta (2010) als de "Most Innovative Imported Design 2010". Dit onder meer wegens de integrale eendelige Titanium handgreep. Met hun T3 mes, welke in samenwerkingsverband met DPG Gear was ontwikkeld, “deden ze dit nog een dunnetjes over” en wonnen  de titel "Most Innovative Imported Design 2012". En ze bleven “hun lat maar weer hoger leggen” met  in 2014 op de Blade Show als resultaat: twee Awards, namelijk die van  "Best Manufacturing Quality Award 2014" and "Over All Knife of the Year 2014".

DE LIONSTEEL M5 G10.

De Lionsteel M5 is door de bekende Italiaanse ontwerper Michele Pensato, bijgenaamd “ MOLLETTA” ontworpen. De M5 is een compact vaststaand mes met grote messen eigenschappen doordat het lemmet & tang uit het High- End gereedschapsstaal Sleipner (van het Zweedse Uddeholm) is gemaakt.

                                                

 Lion Steel M5 g10

DE STAAL SAMENSTELLING VAN UDDEHOLM SLEIPNER GEREEDSCHAPSTAAL:

Naast de onderstaande elementen in de tabel, bestaat het gelegeerde gereedschapstaal voor het grootste gedeelte uit ijzer.

Koolstof (C)        :  0,9 %

Chroom (Cr)        :  7,8 %

Silicium ( SI)       :  0,9 %

Molybdeen (Mo):  2,5 %

Mangaan (MN) :  05,%

Vanadium (V)      :  0,5 %

 

Uddeholm Sleipner is dus een Chroom-Molybdeen-Vanadium gelegeerd gereedschapsstaal dat gekenmerkt wordt door:

Goede slijtage weerstand.

Zeer maat stabiel tijdens harden.

Goede weerstand tegen uitbrokkelen.

Goede ontlaatweerstand.

Hoge compressie weerstand.

Goede draadvonk eigenschappen.

Hoge hardheid (>60 HRC), na hoog ontlaten.

Zeer goed verspaan en slijpbaar.

Goede door hardbaarheid.

Goede basis voor oppervlakte behandelingen.

 

Volgens het Zweedse Uddeholm: het profiel van de eigenschappen van Uddeholm Sleipner is veelzijdiger en superieur aan de 12% Cr-stalen (zoals AISI D2 of W.-Nr. 1.2379. ). U ziet dus dat Uddeholm Sleipner een gereedschapstaal is dat zich kan meten met de semi-roestvaste lemmetstalen, maar dus niet roestvast (vrij) is en dus enig onderhoud met een oliedoekje benodigd is. Of neem een Tuff Cloth van Sentry Solutions.

HET LEMMET.
Het nagenoegvlakgeslepen gereedschapstalen lemmet uit het High-End Sleipner gereedschapsstaal heeft een scherpe clippoint lemmetpunt, een geïntegreerde stootplaat, een gladde duimrust op de rug, een volle doorgaande angel (Tang ) met een wat afgeronde rug en met een stijlvolle en functionele “handpalmvorm” voor hoe kan het ook anders, de hand. Tevens heeft de angel aan het eind een verlengd deel met een punt en polsriemoog (4,97 mm), dat als slagstuk voor diverse taken dienst kan doen. Het lemmet heeft geen vingeruitsparing (Choil), de lemmetscherpte begint direct na de korte slijpaanslag. Mede door de volle doorgaande angel ligt het zwaartepunt ter hoogte van de handgreep. Het lemmet is in satijn finish afgewerkt en vernauwt/verjongt zich op ca. 3 cm vanaf de scherpe lemmetpunt.                                                    

HERKENBAARHEID:
Op de linkerzijde van het lemmet staan het merk/tekst Lionsteel, het productieland Italy en de gebuikte lemmetstaal, in dit geval Sleipner. Op de rechter lemmetzijde staat de (bij)naam van de ontwerper/designer namelijk MOLLETTA.

DE HANDGREEP.
De ergonomisch gevormde ietwat gestructureerde handgreep zonder drukplekken (No Hot Spots) met een nuttige “handpalmvorm” bestaat uit twee greepplaten die uit het fraaie, sterke, zwarte G10 vervaardigd zijn.

Voor een bomvaste verbinding zijn deze greepplaten door middel van speciale RVS inbusbouten op de volle doorgaande angel bevestigd. De ietwat gestructureerde greepplaten zijn goed slipvast en zijn iets kleiner dan de afgeronde angel (Tang), waardoor de handgreep zeer comfortabel en slipvast is. Zelfs met olijfolie op de greep en in de hand, bleef de handgreep greepvast (+++). 

Ik heb overigens voor de gebruiksveiligheid direct een polsriem uit groen parakoord door het polsriemoog gedaan.                                

DE SCHEDE.
De zeer fraaie schede is uit zwart Cordura nylon en kunststof vervaardigd en heeft een demonteerbare aan het mes aangepaste kunststof binnen schede, het lemmet past (zonder geweld aan te wenden) maar op een manier in deze pasgemaakte binnen schede.

Binnen en buitenkant schede

Het mes komt volgens mij “af fabriek” voor het rechts op de heup dragen, maar voor een linkse draagwijze kun je de kunststof binnen schede gemakkelijk zelf omzetten. Dit door het geheel losdraaien van de speciale inbusbout aan de schede onderzijde, daarna kun je de binnen schede eruit trekken, omdraaien en in omgekeerde volgorde weer vastzetten. Slim gedaan hé!

Lion Steel M5 Schede

Voor een goede fixatie van het mes in de schede heeft het een opgestikt nylon bevestigingsriempje met stevige drukknop met kunststof kapje. Voor minder beschadigingen van de handgreep heeft dit riempje een extra kunststof beschermflapje. Bovendien zorgt dit flapje ervoor dat het riempje gebogen ietwat “onder spanning ”staat en bij opening wat recht wil gaan staan. Daardoor blijft dit riempje uit de trekweg van de zeer scherpe snede en wordt de kans op doorsnijden ervan verminderd.

De schede heeft een extra opgestikt tasje voor allerlei klein spul zoals: een “mini-multitooltje”, een slijpsteentje, een mini-vuurstaal enzovoort. De flap daarvan is door de Velcro verbinding ook wat in lengte verstelbaar. Deze schede is echt MOLLE compatibel en heeft daarvoor drie PALS en een met kunststof versterkte nylon riempje met drukknop met kunststof kapje. Aan het begin en eind van de schede bevinden zich kunststof gespen voor extra bevestigingsmogelijkheden, waardoor het robuuste mes multifunctioneel inzetbaar is. Ook is het eind van twee zwarte metalen ogen voorzien, voor een beenriem en dergelijke.

Achterzijde schede

BEGINTEST/NUL METING:
Het mes werd scheermesscherp afgeleverd en wederom sneuvelden de onderarmharen door het “af fabriek” scheermes scherpe lemmet (++++). Na het lemmet met olijfolie schoongemaakt te hebben, moest het lemmet zijn scherpte bewijzen op tomaten, wat eveneens zeer goed lukte (++++). De tomaatschijfjes waren de beloning voor de tester.

Daar ik de fles met Italiaanse olijfolie toch bij me had, even wat olijfolie in de hand gedaan en de handgreep ermee vastgepakt en aan het lemmet getrokken, dit om de mate van slipvastheid te kunnen vaststellen. Deze slipvastheid was goed tot zeer goed (++++/-).

Daarna moest het lemmet ook nog mijn testpapiertjes trotseren, die allen zeer goed doorgesneden werden.

DE SPECIFICATIES VAN DE LIONSTEEL M5 G10.

LEMMET MATERIAAL:

Sleipner  gereedschapstaal.

MATERIAAL HANDGREEP:

G10.

LEMMET SLIJPWIJZE:

Nagenoeg vlak en conventioneel.

BRUIKBARE LENGTE HANDGREEP:

10,7 cm.

VORM LEMMET PUNT:

Clippunt.

MAX. BREEDTE HANDGREEP:

32,2 mm.

LEMMET HARDHEID:

60-61 HRC.

MAX. DIKTE HANDGREEP:

21,9 mm.

LEMMET AFWERKING:

Satijn.

MATERIAAL SCHEDE:

Cordura nylon en kunststof.

LEMMETLENGTE:

11,5 cm.

GEWICHT MES:

250 gram.

MAXIMALE LEMMETBREEDTE:

3,35 cm

TOTALE LENGTE MES: 

24,1 cm.

LEMMETDIKTE:

4,65 mm.

ADVIESPRIJS:

Euro 160,-

LENGTE BRUIKBARE SNEDE:

10,8 cm.

GARANTIETERMIJN:

Geen fabrieksopgave.

DRAAGGEWICHT:

366 gram.

PRODUCTIELAND:

Italië.

 

DE VELDTESTEN. (+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

DAG 1.

Ik kon het niet laten en moest direct met mijn “nieuwe Italiaanse vriend” (dit fraaie mes dus) op de ATB het fraaie bos in. Het “weer” was eerst wat fris en op sommige plekken lag nog wat sneeuw van vannacht, maar gelukkig had ik mijn groene Pinewood kleding aan, wat veel of bijna alles goedmaakte. Direct na de bosrand werd mijn groene barang/rig met de Lionsteel M5 G10 maar omgedaan. Even later liet de broodnodige zon zich zien en zorgde voor vitamientjes D. Dus kwamen de volgende testen aan de beurt op zowel uitgedroogd als vers hout.

HAKKEN:
Het hakken van diverse 4 cm dikke takken lukte goed (+++). Ik had overigens wel een polsriem uit parakoord aan het zeer scherpe mes gemonteerd. Het zwaartepunt van het mes lag in de handgreep, wat jammer genoeg ten koste ging van het hakvermogen. Het lemmet moest ook harde soorten hout trotseren.

Lion Steel hout hak test

BATONNEREN:
Na de takken doorgesneden en gehakt te hebben, was batonneren aan de beurt. Het lemmet moest ook door harde houtsoorten met nog hardere noesten. Dankzij het zeer scherpe lemmet en lemmetgeometrie lukte ook dat zeer goed (++++). Ik sla ook bij dit klusje niet op de handgreep. Van deze gebatonneerde delen werden fire-sticks gemaakt.

Batonneren van Hout

SNIJDEN:
Het scheermesscherpe lemmet was in staat om zowel dikkere takken door te snijden (op zijn “ bevers” = 360 graden rondom) en van die takken dunne gekrulde vuursnippers “fire-feathers” te snijden. Het snijden lukte bij beide klusjes, dankzij het scheermesscherpe lemmet zeer goed (++++)..

Houtkrul snijden

SNIJDEN NYLON BEVESTIGINGSBANDEN:
Toen ik noodgedwongen uit het bos moest doordat de accu van mijn fototoestel leeg was en ik daarna thuis kwam, lag daar een grote doos van de PRI op me te wachten. Deze doos was met sterke en harde nylon banden beveiligd en deze harde nylon banden moesten dus doorgesneden worden. Het lemmet van de M5 klaarde dat klusje zonder dat er iets uit de snede brak (++++).

Na afloop moet je na teken controle & douchen, je Gear weer inzet gereed maken. Dus moest ik met olijfolie de vastgeplakte “harskoek” van het zeer scherpe lemmet verwijderen, wat wel goed lukte. Hierna moest het lemmet mijn testpapiertje doorsnijden ter controle op de scherpte. No problemo Signor (++++).

Ingevet met olijfolie

DAG 2.

DE TOUWSNIJTEST:
Deze snijtest werd op diverse nylon en manillatouwen uitgevoerd, waaronder het harde nylontouw en duimdikke manillatouw. Het lemmet klaarde de snijtest ondanks zijn conventioneel geslepen snede (Plain edge) op de verschillende touwen en kabels zeer goed (++++). Maar ja, het lemmet wordt ook uit een uitgekiend en beproefd gereedschapstaal vervaardigd.

Touw snijden

DE KARTONSNIJTEST: 
De kantonsnijtest op een aantal dikke kartonnen dozen ging voor de M5 G10 zeer goed. Ondanks zijn conventionele snede (Plain edge) sneed hij ze doormidden. Het lemmet werd er warm van en had na afloop last van het doorgesneden plakband. Om dit van een zeer scherp lemmet te verwijderen is oppassen geblazen. Na afloop van de infame kartonsnijtest moest het lemmet ook weer zijn scherpte bewijzen op het testpapiertje. Deze scherpte was nog zeer goed (++++).

Karton bewerken

DE ZOUTWATERTEST:  Hierna moest het lemmet zijn corrosievastheid bewijzen en werd het lemmet daarbij meer dan vier uren lang, gedeeltelijk ondergedompeld in het zoute zeewater (nu nog zonder bijproducten) uit de zee bij Vlissingen strand. Door het lemmet gedeeltelijk onderdompelen kun je na afloop van de test de verschillen beter op de grensvlakken zien.

Zoutwater test

Na afloop zag ik dus dat er op de ronde lemmet rug een paar kleine aanslagspotjes waren gekomen vanaf de lemmetpunt tot 1 cm omhoog.

Ik denk zelf dat het harde noestige hout van gisteren voor wat schaafplekjes op die lemmet rug hebben gezorgd, waar nu het zout vrij spel had. Sleipner gereedschapstaal is als een niet-roestvast lemmetstaal geproduceerd en je zwemt normaal gesproken ook niet zolang in de zee rond, behalve als je een zeer getrainde en/of gewaardeerde US Navy SEAL bent. Derhalve vindt ik de corrosievastheid van een gereedschapstaal met slechts 7,8 % chroom redelijk tot goed  (+++/- ). Na gebruik heb ik uiteraard met behulp van een oliedoekje en wat olie op een koperen stuiver, die plekjes en het gehele lemmet onderhouden.

 Aanslag lemmetpunt

DAG 3.

VUUR ONTSTEKEN:   Ondanks het feit dat de lemmetrug net voor en bij de handgreep comfortabel afgerond is, kun je met de iets scherpere lemmetrug nabij de lemmet vernauwing/verjonging, die mijns inziens de beste positie voor je vuurstaal is, een vuur na wat oefening wel goed (+++) starten/ontsteken. Daarmee spaar je de zeer scherpe snede, die bedoeld is voor snijgebruik. Ik gebruikte voor het vuur ontsteken mijn speciaal geprepareerde wattenbolletjes en mijn vertrouwde vuurstaal, waardoor het resultaat vertrouwd goed werd.  

Vuurontsteken

Vuur gemaakt

DE GECOMBINEERDE VELDTESTEN:
Voor deze veldtesten weer het bos in om te snijden, te hakken en te batonneren. Van in het bos zijn kun je namelijk nooit genoeg krijgen, want je krijgt er echt positieve energie van. Ik begon daarbij met het doorsnijden en later aanpunten van 1 cm dikke takken voor basha haringen, scherpe punji-sticks en ging daarna op dikker en droger hout over. Ook nog even wat batonneerwerk uitgevoerd. Dankzij het vlakgeslepen scherpe lemmet, het gebruikte lemmetstaal in samenhang met de goede harding en de lemmet geometrie zijn de snijeigenschappen van het lemmet bij fijne klusjes zeer goed (++++). En voor de grote snijklusjes bleef het lemmet ook zeer goed (++++) presteren.

DAG 4.

Op een zonnige dag en nu te voet met de nieuwe KarrimorSF 35 rugzak in Pencott Greenzone camouflage weer het bos in om een aantal zaken te testen. Ook droeg ik mijn groene Pinewood kleding en had me deze keer weer met anti-tekenspul ingewreven. Voor sommige mensen die even een stukje willen wandelen is het beter mijn review: Voorbereiding-be-prepared nog eens door te lezen. Want bij mijn “ hide-area” liep een de weg zoekende jonge man met een hond, die klaarblijkelijk de weg kwijt was en de richting naar het dorp vroeg. Dus maar even een goede daad gedaan en de terugweg uitgelegd. Maar we dwalen net als die meneer wat af en terug naar de M5 veldtest.

BATONNEREN:
Dankzij het stevige lemmet uit het zeer goede gereedschapstaal met een goede lemmetgeometrie is batonneren een “fluitje van een cent”. Diverse soorten en maten takken lieten zich zeer goed (++++) met de M5 batonneren. Gebruik niet te dikke takken of stammetjes, want je moet op de lemmetpunt kunnen slaan.

TEST LEMMETPUNT:
Na het inrammen van de lemmetpunt in een stuk boomstam en het wrikken van die ingeramde lemmetpunt waren er geen beschadigingen of verbuigingen te bespeuren (++++).

Testen Breeksterkte

SNIJDEN:
Zowel de grove snijklusjes (360 graden rondom snijden) alsmede de fijne snijklusjes (vuurspaantjes en vuurstokjes snijden) werden zeer goed (++++) uitgevoerd.

DOORHAKKEN:
Het doorhakken van diverse soorten takken lukte goed (+++) doordat het zwaartepunt van het vaststaande mes in de greep ligt.

Houtbewerken

DAG 5.

Wat als een heerlijke frisse dag begon, eindigde in regen en wind. Mijn doel van de dag was de KarrimorSF Sabre 35 Pencott Greenzone meer dan een halve dag te testen, de Lionsteel M5 en de CRKT Outrage aan diverse snij en haktesten te onderwerpen. 

DE HAKTESTEN:
Die haktest voor de Lionsteel M5 bestond uit het doorhakken van uitgedroogde stammetjes en dikke takken met een harde kern. Deze kernen waren erg hard, maar de hakresultaten waren goed (+++). Natuurlijk werden de haktesten met en zonder polsriem uitgevoerd. Als het zwaartepunt van de M5 net als bij hun grote fraaie M7 in de lemmetpunt had gelegen, waren de resultaten nog hoger geweest.

Boomstam hakken

DE SNIJTESTEN:
Die snijtesten bestonden uit het doormidden snijden van ca. 2 cm dikke droge takken, het aanpunten ervan en fijne snijklusjes om deze takken tot Basha haringen te verwerken. Het snijden ervan ging zoals verwacht zeer goed (++++)..

Aanpunten van een tak

Thuis moest het lemmet na al dat hakken en snijden zijn scherpte bewijzen op mijn bekende testpapiertje. Het testresultaat was nog steeds zeer goed (++++).

DAG 6.

Weer op een fraaie zaterdag het bos in en nabij mijn bijna af zijnde schuilhut diverse snijtesten en ook batonneertesten gedaan. Jammer genoeg werd ik weer eens bij mijn snijwerkzaamheden gestoord, dus zoek te zijner tijd wel een beter testplekje. De Lionsteel presteerde bij het 360 graden doorhakken, het 360 graden doorsnijden en aanpunten van diverse takken nog net zeer goed, alhoewel ik vond dat hij nu wel heel iets minder in het hout beet. Of werd ik gewoon moe? Ja, op een gegeven moment wordt elke lemmetstaal “ietsje pietsie” botter. Ook het batonneren lukte nog zeer goed. Thuis gekomen moest het lemmet eerst zijn scherpte op het testpapiertje tonen (++++) alvorens gepoetst en geolied te worden.

Bivak plek

DAG 7.

Weer met de fraaie KarrimorSF Sabre 35 Pencott Greenzone op pad om de rugzak verder te testen en mezelf ook wel getraind te houden. Maar eerst mezelf voor het vertrek wel met anti-tekenspul ingesmeerd!

Dus op een zeer fraaie “lentedag” met de boven genoemde rugzak en de Lionsteel M5 vroeg op pad voor de aanvullende testen. Nu eens een speciale test toegevoegd, namelijk “De houtschaaf test”.

Schaven vuurtok                                                                                            

DE HOUTSCHAAF TEST: Hierbij sla je met een knuppel op het eindstuk van de angel en drijf je de lemmetpunt van het mes verticaal en stevig in een stammetje. Voor het schillen van de bast of het maken van fijne krullen van een vuurstok, trek je deze stok rustig en veilig (handen blijven bij de snede vandaan) langs de scherpe verticale snede terug. Ook kun je als je dat wilt, het eind van de handgreep vasthouden als extra steunpunt bij het rustig terugtrekken van de tak. Dat schaven ging dankzij het nog zeer scherpe lemmet nog zeer goed (++++) en is een tip voor makers van vuurstokken.                                                                                                                                                      

TEST LEMMETPUNT:  Na het wederom inrammen van de lemmetpunt in een stuk boomstam en het wrikken van die ingeramde lemmetpunt waren er geen beschadigingen of verbuigingen te bespeuren (++++).

HAKKEN: Ondanks dat het balansgewicht van de M5 in zijn greep ligt, kun je er goed mee hakken. Ik hakte binnen 6 minuten en daarbij een rustig tempo aanhoudend (met wat verplichte pauzes door de naweeën van het mij overkomen dienstongeval), een ruim 8 cm dikke, al uitgedroogde harde tak door. Deze horizontaal hangende tak werd daarvoor van “drie kanten aangevallen” en brak af toen ik deze tak bijna doorgehakt had. Het hakken ging goed (+++), waarbij ik geen drukpunten in mijn hand had. Van deze tak heb ik later met behulp van mijn klapzaag, zes stuks onderzetters van 1 cm dikte gezaagd.

Bij thuiskomst eerst tekencontrole en mezelf gedoucht, daarna onderhoud en oliën van de stalen oppervlaktes van het vaststaande mes. Daarna moest het lemmet weer zijn scherpte op het testpapiertje tonen, want nog net zeer goed was (++++). Ik weet nu van de Lionsteel M5 genoeg en sluit de testen af.

PERSOONLIJKE BEVINDINGEN/SCORELIJST LIONSTEEL M5 G10.

(+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk goed;  +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

AFWERKING FIT & FINISH.

++++

SLIJPGEMAK.

N.v.t

UITERLIJK & ESTHETIEK.

+++++

ERGONOMIE HANDGREEP.

++++

GEBRUIKTE TECHNIEKEN.

++++

MATERIALEN HANDGREEP.

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN.

++++

SLIPVASTHEID HANDGREEP.

++++/-

SCHERPTE LEMMET AF FABRIEK.

++++

BEVESTIGING HANDGREEP.

++++

STAALKWALITEIT & HARDHEID.

++++

GEBRUIKTE MATERIALEN SCHEDE.

++++

SNIJVERMOGEN.

++++

PASVORM MES IN SCHEDE.

++++

HAKVERMOGEN.

+++

DUURZAAMHEID SCHEDE.

++++

CORROSIEVASTHEID.

+++/-

DRAAGCOMFORT SCHEDE.

++++

SCHERPTE RETENTIE = STANDTIJD.

++++

PRIJS & KWALITEITS VERHOUDING.

++++

          

        TOTALE TESTOORDEEL: ++++ (  ZEER GOED / SEHR GUT/ VERY GOOD).

RESUME.

Dit fabrieksmatig gemaakte, zeer goed presterende vaststaande mes is net als de custom TRC K-1  geen “Fancy Custom Wall-hanger”, maar een zeer goed stevig, no-nonsense outdoor gebruiksmes. Door de zwaartepunt in zijn greep en het vrij korte lemmet, is deze zeer scherpe M5 geen echte “hakker”. Daarom wil ik in de toekomst het kapvermogen van hun fraaie en grote M7 wel eens testen.                    

Voor de veeleisende bushcrafters zou Lionsteel eigenlijk een Bushcraft M5B moeten uitbrengen met op de lemmetrug een geslepen 90 graden vlakje voor een beter en sneller kunnen gebruiken van het vuurstaal.

De Italiaanse messen in het algemeen en die van Lionsteel in het bijzonder zijn fraai in design en zeer goed in performance. Wat mij betreft is de Lionsteel M5  een echte aanbeveling waard.                                                                                      

 

MET DANK AAN / GRAZIE/ DANKE SCHON / A LOT OF THANKS TO:

A lot of thanks to Carotenuto Ika van Lionsteel sas voor de ondersteuning bij het tot stand komen van deze review. Grazie Carotenuto Ika per averci permesso questa recensione. Zie ook hun fraaie website: https://www.lionsteel.it/n/en/homeMessenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.