Leatherman Supertool 300

DE NO NONSENS SUPER TOOL 300 VAN LEATHERMAN.

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Ik heb destijds rond juli/augustus 2000 voor het nu niet meer bestaande Nederlandse wapenmagazine AK-56 een Multi-Mega Multi tool veldtest van A-merken gedaan, waarbij ook de originele Leatherman Super Tool in een glanzende uitvoering ook uitvoerig werd beproefd. Deze was destijds een van de grootste, modernste en uitvoerigste Multi tools van Leatherman. Hij had een sterke tangkop en “gesloten U-vormige benen”, waar een veelvoud aan functionele gereedschappen in zaten, die je kon bereiken door de benen uit te klappen. Er zijn nu modernere, grotere, zwaardere, omvangrijkere en soms ook iets makkelijk te bedienen Leatherman Multi tools op de Toolmarkt gekomen, maar de Super Tool 300 blijft een veelzijdige “Die Hard”, die zijn bestaansrecht in de praktijk al dik bewezen heeft.

MAAR WAAROM EIGENLIJK EEN MULTI TOOL “OP DE PERSOON (M/V)”?
Waarschijnlijk kent u het probleem & daarbij horende uitdaging wel van een plotsklaps defect geraakt apparaat, uw vervoermiddel, uw wapen, uw uitrustingsstuk of ander item dat direct gerepareerd moet worden en je het juiste gereedschap niet bij je hebt. Voor diverse doelgroepen is dan een goede Multi tool een helper & vriend voor het leven! Er zijn talloze rottige situaties waar je vroeg of laat allemaal een keer voor komt te staan en dan is een hoogwaardige multifunctionele Multi tool in een van je zakken & pouch dus een must have en ook levensverzekering (zonder de kleine je bedonderende lettertjes dan). Gebruik deze Multi tool echter wel met common-sens, want een Multi tool kan je stevig gesmede werkplaatsgereedschap niet geheel vervangen.

Waar kun je als outdoor liefhebber, fietser, militair, agent, sportschutter, jager of (wapen) technicus zo’n Multi tool nu voor gebruiken? Het veilig verwijderen van gescheurde hulzen (ik heb dat eens een militair met een CRKT M16 lemmet zien doen), het vastzetten en/of verstellen van de richtmiddelen & montage. Het recht of juist krombuigen van diverse onderdeeltjes van je wapen, fiets, voertuig en/of uitrusting. Ik heb de laatste drie jaren van mijn lange militaire carrière, naast andere operationele werkzaamheden, wekelijks twee dagen als baancommandant op de schietbaan gestaan en bij die en andere “groene” werkzaamheden gebruikte ik veelvuldig de erg handige en veelzijdige Leatherman MUD, die op mijn advies door mijn eenheid lokaal werd aangekocht. Vooral ook voor het openen van de munitiedozen en die MUD liet ik echt niet onbeheerd bij die munitiedozen liggen. Maar ook voor het snijden van natuurlijk camouflagemateriaal en diverse touwen, het op maat zagen van takken voor een verticale steunbalk van een boogtent (deze heb ik destijds met succes vervaardigd en met Duct tape bevestigd en daardoor weer een bruikbare slaapgelegenheid gecreëerd), het openen van munitiedoosjes, openen blikvoeding, het doorsnijden van parakoord, openen voedingspakketten enzovoort, enzovoort “You name it ”.                                                                   

Dus ook de buitensporter, de wildwater-kanoër, de mountainbiker of de motorrijder heeft veel profijt van een Multi tool, dit voor het snijden van diverse materialen, het repareren van je ATB & fiets of motor, het repareren van je tentstokken, het repareren van branders, het repareren van je rits van je slaapzak of jack en het openen van drink- en etenswaren.

En natuurlijk het snijden van lekkere salamiworsten bij een korte pauze, daar maak je pas vrienden mee. Zelf op het werk, onderweg met je vervoersmiddel en thuis bewijst een Multi tool je diverse diensten, maar bedenk bij elektrotechnische klusjes wel dat je geen elektrisch geïsoleerd stuk gereedschap in je knuisten hebt. Ook dat feit ben ik in het verleden weleens vergeten, totdat ik met een schok in mijn vingers “met de neus op de feiten” gedrukt werd.

FLEXIBELE INZET: De beste Multi tool ter wereld is die kwalitatief hoogwaardig gemaakte Multi tool met alle gereedschappen en functies die je specifiek dus ECHT op dat moment nodig hebt.

TIP: Eigenlijk zou “iemand van de Leatherman R&D afdeling ” op het modulair/bouwkast principe” met flexibel in te zetten snel verwisselbare gereedschappen moeten komen. Tja, ik zeg het net als een tijd geleden, U nu weer!

GEEN GESMEED ZWAAR UITGEVOERD WERKPLAATS GEREEDSCHAP. Gebruik de tang kop van een Multi tool echter wel met common-sense, want deze tang kop is vaak uit gietstaal gegoten, terwijl het werkplaatsgereedschap uit staal gesmeed is. Ja, ja ik weet het, er zijn wat uitzonderingen, maar niet veel! Derhalve kan deze Multi tool onder normale werkplaats omstandigheden zoals reeds gezegd het geheel gesmede werkplaatsgereedschap qua stevigheid NOOIT helemaal vervangen. Jammer genoeg heb ik heb destijds in militaire dienst en ook daarna best veel afgebroken tangpuntjes en gereedschapsdelen bij diverse A en B merken & typen Multi tools gezien. Maar ja, dat zware werkplaats gereedschap heb je als je het DIRECT echt nodig hebt, vaak Outdoors of On Duty niet bij je en daar en daardoor blinkt de moderne compacte en opvouwbare Multi tool nu echt in het veld uit.

 

DE LEATHERMAN HISTORIE. 
Zoals gezegd is de Amerikaanse ingenieur Timothy S. “Tim” Leatherman de “vader ”van de moderne inklapbare Multi tool, waarvoor DANK. Het is ruim veertig jaar geleden dat Tim Leatherman in de U.S.A. officieel de Leatherman Tool Group Inc. oprichtte. Maar hoe kwam Tim Leatherman nu op het idee voor een nieuwe Multi tool?

Ik denk wel noodgedwongen, zoals bij de meeste zinvolle ontwerpen. In 1975, tijdens zijn reis door Europa werd Tim geïnspireerd om een multifunctionele tang te maken, want die had bij niet bij zich, simpel doordat een compacte opvouwbare functionele Multi tool niet op de markt te koop was. De oude Fiat 600 die hij in Amsterdam had gekocht vertoonde veel mankementen, die niet eenvoudig met een “simpele” Boy Scout-type zakmes op te lossen waren. Maar wie koopt er dan ook een oude Fiat en dat nog wel in Grachtengordelstad Amsterdam?                                                                                       

OUDE FIAT. Met die uitgewoonde Fiat “koekblikjes” reed ik vroeger op privé grond “gewoon wat buurt crossen”. En ik heb daarbij zeker twintig meter aan afscheidingspalen uit de weidegrond gereden, dit doordat er iets van de stuurinrichting losgeschoten/afgebroken was en ik begon daarna te slingeren en te tollen. Maar nu terug naar Tim Leatherman en zijn vernuftig idee van een tool om dingen te kunnen repareren.  Alhoewel hij destijds dat euvel aan mijn Fiat “koekblik” nooit had kunnen fixen/repareren dus. Maar nu terug naar Tim.

Met zijn “Getting-things-done” mentaliteit en met dat zakmes als gereedschap, heeft Tim ook vaak tevergeefs talloze lekkende kranen in de low-budget hotels waarin hij verbleef, proberen te repareren. Dat moet toch echt beter kunnen, zal hij ongetwijfeld gedacht hebben. Bij thuiskomst begon Tim in 1976 met de ontwikkeling van zijn eerste Leatherman Multi tool, de voorloper van de Pocket Survival Tool (PST). Natuurlijk werden er daarvan diverse prototypen (eerst uit karton dan hout en later staal) gemaakt. Toen Tim aan het prototype voor deze Multi tool begon, schatte hij dat het hem een maand zou kosten, maar in plaats daarvan duurde het de volgende drie jaar om het prototype dat hij voor ogen had te bouwen en er patent op aan te vragen. Tim Leatherman vroeg in 1980 het patent aan op zijn ontwerp van de Multi tool.

 crunch prototype             

                            HET GEPATENTEERDE LEATHERMAN Mr. CRUNCH PROTOTYPE.

 

Het U.S. Patent nr. 4,238,862 voor zijn Multi tool prototype, "Mr. Crunch" wordt aan hem toegekend. In een grote Amerikaanse krant, The New York Times verschijnt een artikel over zijn patent en de daarbij horende Multi tool. Naar aanleiding van dat artikel gaat Tim met studievriend Steve Berliner samenwerken, die zijn vader overhaalt hun wat ruimte in zijn grote werkplaats te verhuren en tezamen verbeteren ze het eerste Leatherman prototype. Dat alles zou leiden tot de originele Leatherman PST. Met die patentaanvraag en het prototype in de hand ging Tim op pad om zijn idee te verkopen, maar helaas beten de Amerikaanse bedrijven die hij benaderde niet. Nog eens drie en een half jaar lang kregen Tim en Steve de ene na de andere afwijzingsbrief te verwerken. Maar in 1983 starttte Tim Leatherman tezamen met Steve Berliner in Portland, Oregon toch de Leatherman Tool Group Inc. op en ze brachten de functionele Leatherman original PST Multi tool op de markt.

In het voorjaar van 1983 ontvingen ze hun eerste bestelling voor 500 Multi tools van de Amerikaanse jachtwinkel gigant Cabela's en lanceerden ze de Leatherman PST Multi tool voor de Amerikaanse markt. Deze Leatherman PST werd dus na een wat stroeve verkoopstart uiteindelijk toch een groot succes, de aanhouder wint in deze en de rest is eigenlijk historie!  Volgens mij heb ik destijds mijn Leatherman PST exemplaar uit de catalogus van de destijds nog bestaande Camel Adventure Store gekocht. Ondanks het vele dragen en latere “verbanning” in mijn Mil.Spec. Survival-kit heb ik hem nog steeds operationeel in mijn bezit. Deze originele PST werd in de net als de meeste eerste PST’s in de U.S.A. gemaakt, maar ik heb begrepen dat in de periode 1985/1989 deze Leatherman PST’s ook in Japan gemaakt werden. Dit vanwege de grote vraag ernaar en waar overigens niets mis mee is. Wie heeft er nog een fraai Japan made PST-exemplaar over?   

japanse pst                                                                                                                                                              

                                      DE IN JAPAN GEMAAKTE PST.

DE ZWARTE LEATHERMAN SUPER TOOL 300.
Zoals reeds gezegd heeft de Super Tool 300 Multi tool een gesloten ontwerp, wat betekent dat je eerst de Multi tool moet openen/uitklappen om bij de inpandige gereedschappen te kunnen (uitgeklapt zijn deze op het vangriemoog na allemaal wel vergrendelbaar). Na het openen van de benen bij het kiezen en pakken van een gereedschapsdeel kan het zijn dat er meerdere gereedschappen zoals meestal de priem, de brede en middel brede sleuf-schroevendraaiers ook meekomen, maar die kun je gewoon in het betreffende been terugduwen. En nee, dat was/is mijns inziens echt niet het ontwerpers doel. In ruil voor iets minder gebruiksgemak krijg je een XL Multi tool die 20% lichter is dan hun andere XL Multi tool, de Surge. De Super Tool 300 is wel gemaakt voor zwaar en intensief werk en deze Leatherman 300 is eigenlijk de derde versie Supertool. Ze staan bij Leatherman vol trots achter elk product dat hun fabriek in Portland, Oregon verlaat. Daarom bieden zij 25 jaar garantie, zodat je er zeker van kunt zijn dat je Leatherman Multi tool bij het juiste gebruik levenslang meegaat, dus ook gegarandeerd wordt. Naast de glanzend blanke uitvoering van de Super Tool 300 heeft Leatherman speciaal voor de individuele militairen, de buitensporters, de jagers, de bushcrafters enzovoort deze zwarte uitvoering van de Super Tool 300 op de markt gebracht. Hoe peppie en tactisch is dat, namelijk geen hinderlijke lichtreflecties meer bij het gebruik in het veld.                     

DAAROM GEEN MADE IN U.S.A. STEMPELING MEER OP DE LEATHERMAN’S.
De Leatherman Multi tools worden voor het grootste deel nog steeds in de U.S.A. gemaakt & geassembleerd, maar zoals bijna overal gebruikelijk is, wel met onderdelen en gereedschappen van buiten de U.S.A. (onder andere de gegoten tang kop en de Philips schroevendraaier door een voormalig U.S.A- fabriek, maar nu vanuit Mexico; de vijl en kurketrekker vanuit Europa en de sommige andere kleine gereedschappen uit Europa en/of China en het foedraal uit China). De Staatswet van het WOKE en daardoor zichzelf kapot makende Staat Californië vereiste & vereist dat een Amerikaanse Multi tool om de “Made in U.S.A.” stempel te verkrijgen, een hoger percentage /meer aantallen aan de in de U.S.A. vervaardigde Multi tool gereedschappen en onderdelen “in en uitpandig” in een product, nu de Multi tool dus moeten hebben.  Dus vanwege die strengere Californische Staatswet op die etikettering, moesten ze bij Leatherman in eerste instantie noodgedwongen voor de verkoop van hun Multi tools in Californië, de Amerikaanse “Made in U.S.A “-stempeling verwijderen. Maar in plaats van de U.S.A. loze Multi tools ALLEEN voor Californië te maken en de “Made in U.S.A.” gemerkte exemplaren voor alle anderen Amerikaanse Staten en de rest van de Wereld, hebben ze bij Leatherman de “Made in U.S.A.” stempel op alle Multi tools verwijderd. Later heeft het Federaal Gerechtshof dat verbod nogmaals bekrachtigd ook.

DE ANDERE SUPER TOOL 300 VARIANTEN: Er bestaat ook een echt militaire geheel zwarte Leatherman Super Tool 300 (300M) met onder andere een M4 korrelstelsleutel en voor de koolstof/verbrand kruit een kruitslijmschraper en een speciale Leatherman Super Tool 300 met een Coyote/ zandkeurig lichaam en zwarte gereedschappen. Voor de leden van de Explosieven Opruimingsdiensten is er een speciale Leatherman Super Tool 300 in EOD-uitvoering (300 BK EOD) leverbaar, maar dat is weer een ander verhaal.

legenda 

       EXPLODED VIEW VAN DE OP DE SUPERTOOL 300 AANWEZIGE GEREEDSCHAPPEN.

  supertool in de verpakking                        

OP DE SUPER TOOL 300 AANWEZIGE GEREEDSCHAPPEN & FUNCTIES.               

1.

PUNTBEKTANG.

2.

NORMALE GRIPBEKTANG.

3.

VERVANGBARE NORMAAL DRAADSNIJDER.

4.

VERVANGBARE HARDDRAADSNIJDER.

5.

LICHTE ELEKTRISCHE DRAADSTRIPPER & DRAADKNIPPER.

6.

ELEKTRISCHE KRIMPTANG.

7.

V-VORMIGE KABELSTRIPPER (ZIT IN GECOMBINEERDE BLIK & FLESSENOPENER).

8.

KLIPPUNT VORMIG LEMMET UIT 420 HC ROESTVASTSTAAL.

9.

GEKARTELD SCHAAPVOETVORMIGE LEMMET UIT  420 HC ROESTVASTSTAAL.

10.

SCHERPE HOUTZAAG (ZAAGT VANUIT TREKKENDE BEWEGING).

11.

PRIEM MET NAAIOOG VOOR DRAAD.

12.

LINIAAL (9 INCH/ 22 CM.)

13.

BLIKOPENER.

14.

FLESSENOPENER.

15.

HOUT/ METAALVIJL (ENKEL EN DUBBEL GEKAPT).

16.

KRUISKOPSCHROEVENDRAAIER.

17.

GROTE PLATTE SLEUFSCHROEVENDRAAIER.

18.

MIDDELGROTE PLATTE SLEUFSCHROEVENDRAAIER.

19.

KLEINE PLATTE SLEUFSCHROEVENDRAAIER.

----

VRIJ DRAAIEND OOG VOOR EEN VANGRIEM .

----

CHINA MADE NYLON MOLLE FOEDRAAL (met een bergplaats voor bitjes).

leatherman logo           

DE SPECIFICATIES VAN DE LEATHERMAN SUPER TOOL 300.

GEWICHT MULTI TOOL ZONDER FOEDRAAL:

272,15 gram.

GEWICHT MULTI TOOL MET FOEDRAAL:

324 gram.

MATERIAAL MULTI TOOL-LICHAAM:

Roestvaststaal.

MATERIAAL GEREEDSCHAPPEN:

420 HC Roestvaststaal.

HARDHEID BEIDE LEMMETEN:

55-59 HRC.

SOORTMATERIAAL EN KLEUR FOEDRAAL:

Nylon, zwart.

KLEUR AFWERKING MULTI TOOL:

Zwart oxide.

VERGRENDELING LEMMETEN & GEREEDSCHAPPEN:

Leatherman’s T-bar vergrendelsysteem.

LENGTE MULTI TOOL INGEKLAPT:

11,5 cm.

BREEDTE MULTI TOOL INGEKLAPT:

39 mm.

DIKTE MULTI TOOL INGEKLAPT:

19,5 mm.

LENGTE MULTI TOOL UITGEKLAPT:

26,5 cm.

LEMMETLENGTE KLIPPUNT VORMIG LEMMET:

77 mm.

GEKARTELD SCHAAPVOETVORMIGE LEMMET:

77 mm.

LENGTE SCHERPE HOUTZAAG:

77 mm.

LENGTE HOUT/ METAALVIJL:

77 mm.

GARANTIE TERMIJN:

25 jaar.

 

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreepdeel of stukgaan van het gereedschap, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 *****. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed; *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

ONAFHANKELIJKHEIDSVERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Leatherman Europe het testmodel aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe Leatherman Multi tool/Super Tool 300 review voor u. Mijn bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

 

DE GEBRUIKS EN VELDTESTEN.

DE GEREEDSCHAPPEN SCORELIJST LEATHERMAN SUPER TOOL 300.

 

 

SOORT GEREEDSCHAP/ LEMMET:

 

 

SCORE BIJ DE VELDTESTEN:

1.

PUNTBEKTANG.

Zeer goed/****.


puntbektang

 

grote moer vastdraaien

2.

NORMALE GRIPBEKTANG.

Zeer goed/****.

3.

NORMALE DRAADSNIJDER (VERVANGBAAR).

Zeer goed/****.

4.

HARDE DRAADSNIJDER (VERVANGBAAR).

Goed tot zeer goed/***half.

5.

LICHTE ELEKTRISCHE DRAADKNIPPER.

Goed tot zeer goed/ ***half.


draad knippen


alu draad knippen

kabelschoen

6.

ELEKTRISCHE KRIMPTANG.

Goed tot zeer goed/***half.

7.

V-VORMIGE KABELSTRIPPER.

Goed tot zeer goed/***half.

8.

KLIPPUNT VORMIG LEMMET.

Zeer goed/****.


klippunt mes

kartelmes

9.

GEKARTELD SCHAAPVOETVORMIGE LEMMET.

Zeer goed/****.

10.

SCHERPE HOUTZAAG.

Zeer goed/****.

11.

PRIEM MET NAAIOOG VOOR NAAIDRAAD.

Zeer goed/****.

12.

LINIAAL (9 INCH/ 22 CM.)

Goed tot zeer goed/***half.

13.

BLIKOPENER.

Goed tot zeer goed/***half.


blik openen

priem


14.

FLESSENOPENER.

Zeer goed/****.

15.

a. HOUT/ METAALVIJL ENKEL GEKAPT:

b. HOUT/ METAALVIJL DUBBEL GEKAPT:

c. METAALZAAG/RASP:

Redelijk tot goed/**half.

Goed tot zeer goed/***half.

Goed tot zeer goed/***half.


doorzagen

schroevendraaier

16.

KRUISKOPSCHROEVENDRAAIER.

Zeer goed/****.

17.

GROTE PLATTE SLEUFSCHROEVENDRAAIER.

Zeer goed/****.


platte schroevendraaier


18.

MIDDELGROTE PLATTE SLEUFSCHROEVENDRAAIER.

Zeer goed/****.

19.

KLEINE PLATTE SLEUFSCHROEVENDRAAIER.

Zeer goed/****.

----

GROOT OOG VOOR EEN VANGRIEM.

Zeer goed/****.

----

NYLON MOLLE FOEDRAAL (met elastische bergplaats bitjes.

Goed tot zeer goed/***half.

 

RESUME: De Leatherman Super Tool 300 is t.o.v. de Surge uit hetzelfde “Multi tool huis”, wat lichter van gewicht en iets minder comfortabel in gebruik, maar niet minder Outdoor & militair geschikt. Maar het is wel een echt robuuste Multi tool met veel veilig vergrendelbare praktische gereedschappen. Een Multi tool die “vanaf zijn geboorte” zijn functionaliteit “sinds jaar en dag” allang bewezen heeft. Maar dat wij die faam graag wel zelf wilden controleren, dit aan de hand van al die veld en EDC-testen.

Als je deze functionele Multi tool in de praktijk in de hand hebt, voel je dat hij door zijn “omgerolde” zijkanten van de handgreep benen comfortabeler in de hand ligt dan de “Eerste Generatie Super Tool” en ook door zijn veelzijdigheid krijg je vertrouwen in de goede afloop van de uit te voeren Job. Een geloof mij maar op mijn (beëdigde) woord dat ik best veel outdoor gereedschappen en Multi tools in mijn handen heb gehad. Want vanachter een computer test je namelijk niets op Outdoor en Multi tool gebied, daar kun je enkel je mooie plaatjes en dito teksten mee aanbieden. Het is daarbij net zoals: “Ik heb vroeger een schriftelijke cursus dansen gevolgd, maar moet je mij eens zien dansen”.                                                                                                                                                                                            

De Leatherman Super Tool 300 is volgens mij ook een zeer goede militaire Multi tool zeker gezien zijn lichtreflexvrije zwarte afwerking, zijn stevige constructie met veel goed tot zeer goede & zeer goede vergrendelbare gereedschappen. Ook het MOLLE compatibel nylon foedraal draagt aan de bruikbaarheid van deze robuuste veelzijdige Multitool zeker bij.                                                                                                                                                                      

TIP VOOR HET LEATHERMAN R&D DEPARTEMENT EN ONZE VOLGERS: Ik zou het foedraal wel voorzien van een zekeringskoord met verend karabijnhaakje voor een solide anti-verlies bevestiging aan de riemlus/riem van je dienst, werk of Outdoor broek.  Dit om anders “bij een stoelgang” het afglijden van het (ongezekerde) foedraal van de daarbij losgemaakte en gladde nylon koppelriem te voorkomen. Waardoor verlies van je kostbare Multitool in latrines en/of de mobiele toiletten zoals bijvoorbeeld in Dixi’s verleden tijd is geworden.     Dat feit van zo verliezen is namelijk bij meerdere collega’s namelijk op bivakken en “in het veld” gebeurd. Maar bij mij in het verleden nog nooit, want ik zekerde mijn foedralen al op de boven beschreven manier. Ik zal het voor de toekomst even op ongelakt hout afkloppen.

 leatherman foedraal

TIP: HET FOEDRAAL MET ZEKERINGSKOORDJE EN VEREND KARABIJNHAAKJE.

DANKBETUIGING: Met hartelijke dank aan de heer M. Knorr van Leatherman Europa voor het beschikbaar stellen van het Leatherman testmodel. Zonder dat had deze nieuwe Leatherman Multi tool 300 review niet tot stand kunnen komen.                                                               

Nogmaals Martin, dank je wel voor de ondersteuning en veel succes voor de toekomst toegewenst, Stay OK!                                                       

Tip voor de toekomst: Op naar de Super Tool 400 met Titanium lichaam/body, de veer ondersteunde/verende “benen” en de twee scherpe lemmeten uit CPM MagnaCut. En jammer genoeg is ook de fraaie en functionele militaire Leatherman OHT “Eenhand-opener” uit de productie en ik denk dat de Leatherman MUD daar ook mede debet aan is.                                                    

Hierbij ook de weblink van de website van Leatherman USA: https://www.leatherman.com/home.

U ziet op hun website dat er dus bij Leatherman aan Multi tools keuze genoeg is.

Alhoewel mijn specifiek ontworpen en onderstaande HKD-paardentool in hun collectie echt niet zou misstaan.

hkd paardentool 

 DE HKD-PAARDENTOOL MET ALLEEN DE UITGEKLAPTE PAARDENHOEF GEREEDSCHAPPEN.


www.bushcraft.nl