Leatherman Signal

DE LEATHERMAN SIGNAL, THE REAL SURVIVAL MULTITOOL.
By: Henk Kraaijvanger.

 

Waarschijnlijk kent u het probleem & daarbij horende uitdaging wel van een plotsklaps defect geraakt apparaat, vervoermiddel, wapen, uitrustingsstuk of ander item dat direct gerepareerd moet worden en je het juiste gereedschap niet bij je hebt.                                          

Voor diverse doelgroepen is een goede Multi tool dan een helper & vriend voor het leven!  Er zijn talloze situaties waar je vroeg of laat allemaal een keer voor komt te staan. Dan is een hoogwaardige multifunctionele Multi tool in een van je zakken & pouches of aan je belt, dus een must have. Gebruik deze Multi tool echter wel met beleid, want een Multi tool kan je stevig gesmede werkplaatsgereedschap niet geheel vervangen.

Leatherman Signal

Waar kun je als militair, sportschutter of jager zo’n Multi tool voor gebruiken? Het veilig verwijderen van gescheurde hulzen, het vastzetten en/of verstellen van de richtmiddelen & montage. Het recht of juist krombuigen van diverse onderdeeltjes. Het snijden van natuurlijk camouflagemateriaal en diverse touwen, het openen van voedingspakketten enzovoort, enzovoort “ You name it ”. Ik heb destijds aan het begin/spring, de Leatherman PST en later tijdens de winter van mijn militaire leven met veel voldoening de voortreffelijke Leatherman MUT veelal op de schietbaan gebruikt. En daar stond ik toch wekelijks als baancommandant voor Hare Majesteit minimaal een of twee dagen kruitdamp te snuiven (en in de pauze zelf de nodige oefeningen te schieten natuurlijk).

Maar ook de buitensporter, wildwater-kanoër, mountainbiker of de motorrijder heeft veel profijt van een goede kwaliteit Multi tool. Zoals voor het snijden van diverse materialen, het repareren van je ATB & fiets of motor, het repareren van je tentstokken, het repareren van branders, het repareren van je rits van je slaapzak of jack en het openen van drink- en etenswaren. En natuurlijk het snijden van lekkere salamiworsten bij een korte pauze, daar maak je pas vrienden mee. Zelf op het werk, onder weg met je vervoersmiddel en ook thuis bewijst een Multi tool je diverse diensten, maar bedenk bij elektrotechnische klusjes daarbij wel dat je geen elektrisch geïsoleerd stuk gereedschap in je knuisten hebt.  Zelfs in een noodgeval kan de Leatherman Signal  je levensredder worden!

DE EERSTE MODERNE AMERIKAANSE INKLAPBARE MULTITOOL.

Er zijn tegenwoordig veel merken op de Multi tool markt aanwezig, maar de eerste echt bruikbare opvouwbare moderne Multi tool was de Pocket Survival Tool (PST) van Tim Leatherman, die omstreeks 1983 op de markt kwam.

Mijn Leatherman PST kwam volgens mij destijds uit de catalogus van de allang niet meer bestaande Drum Store Shop. Wat heeft dat stukje gereedschap destijds mijn militaire leven in het veld enorm gemakkelijk gemaakt /meegeholpen.

In 2000 heb ik voor het altijd testende Nederlandse Wapenmagazine AK-56 een Multi-Tool Mega Test gehouden en beschreven! Is dat al zo lang geleden? Misschien moet ik maar weer eens een nieuw testoverzicht “Multi tools 2 “ maken. Time flies when you having fun!

DE LEATHERMAN HISTORIE.

Zoals gezegd is de Amerikaanse ingenieur Tim Leatherman de “vader ”van de moderne inklapbare Multi tool, waarvoor DANK. Het is ruim dertig jaar geleden dat Tim Leatherman in de U.S.A. formeel de Leatherman Tool Group Inc. oprichtte.

Maar hoe kwam Tim Leatherman nu op het idee voor een nieuwe Multi tool? Ik denk wel noodgedwongen, zoals bij de meeste zinvolle ontwerpen. In 1975, tijdens zijn reis door Europa werd Tim geïnspireerd om een multifunctionele tang te maken, want die had bij niet bij zich, simpel doordat een compacte functionele inklapbare Multi tool niet eenvoudig op de markt te koop was. De oude Fiat 600 die hij in Amsterdam had gekocht vertoonde veel mankementen, die niet eenvoudig met een “simpele” Boy Scout-type zakmes op te lossen waren. Maar wie koopt er dan ook een oude Fiat in Amsterdam? Met die uitgewoonde “Fiat koekblikjes” reed ik vroeger “gewoon” wat buurt-crossen (en heb daarbij zeker twintig meter aan afscheidingspalen uit de grond gereden, doordat er iets van de stuurinrichting losgeschoten was).

                                                                                                        

Maar nu terug naar Tim Leatherman. Met zijn “getting-things-done” mentaliteit en met dit zakmes als gereedschap heeft Tim ook vaak en ook tevergeefs talloze lekkende kranen in de low-budget hotels waarin hij verbleef, proberen te repareren. Dat gereedschap moet beter kunnen, zal hij ongetwijfeld gedacht hebben.   

                                                                          

Bij thuiskomst begon Tim in 1976 met de ontwikkeling van zijn eerste Leatherman Multi tool, de voorloper van de Pocket Survival Tool (PST). Natuurlijk werden er daarvan diverse prototypen (eerst uit karton dan hout en later staal) gemaakt. Door “Trail and Error” en goede adviezen van een messenverzendhuis werden zijn Multi tool ontwerpen veel slanker en handzamer. Tim Leatherman vroeg in 1980 een patent aan op de Multi tool.

Het U.S. Patent nr 4,238,862 voor zijn Multi tool prototype " Crunch" wordt aan hem toegekend. In een grote Amerikaanse krant, The New York Times verschijnt een artikel over zijn patent en de Multi tool.

Naar aanleiding van dat artikel gaat Tim met Steve Berliner samenwerken. Die op zijn beurt zijn vader overhaalt hen wat ruimte van zijn grote werkplaats te verhuren.  Tezamen verbeteren ze het gepatenteerde prototype, die zou leiden tot de originele PST.                                                                             

Deze functionele PST Multi tool kwam zoals reeds gezegd rond 1983 op de markt en werd na een wat stroeve verkoopstart, uiteindelijk een groot succes. De aanhouder wint in deze en de rest is eigenlijk naast historie ook “toekomstmuziek”!

 

 

DE LEATHERMAN COMPANY.

De mensen bij Leatherman Tool Group zijn allemaal doeners en hebben de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. Elke Multi tool en mes wordt met de hand gemaakt door één van de 700 Leatherman medewerkers die 100% achter de missie en visie staan van Leatherman: een Multi tool maken waar klanten op kunnen rekenen in elke verwachte en onverwachte situatie. En dat met een garantie van 25 jaar. Vandaag de dag heeft Leatherman meer dan vijftig verschillende Multi tools en zakmessen geïntroduceerd, die verkrijgbaar zijn in maar liefst 82 landen verspreidt over de hele wereld.

DE VIER HOOFDTYPEN LEATHERMAN MULTI TOOLS ZIJN:  

  1. De Heavy-Duty;
  2. De Full-Sized;
  3. De Pocket-Size;
  4. De Keychain-Size.

Maar ze produceren bij Leatherman ook de handige pockettools en vouwmessen. Maar nu genoeg over de historie gepraat, op naar het heden en de nieuwe Leatherman Signal dus!

DE BESCHRIJVING VAN DE NIEUWE LEATHERMAN SIGNAL.

De nieuwe Leatherman Signal is volgens mij eigenlijk een vernieuwde en gepimpte “burger” uitvoering van de grote militaire MUT en gelijkt ook wat op de kleinere Skeletool. De grote Signal Multi tool wordt uit RVS en DLC gecoat staal met enkele polymeer onderdelen gemaakt.  De gecombineerde Heavy Duty tangkop (met punt & griptang en diverse knipfuncties) moet even inlopen, maar is dan gemakkelijk te openen en te sluiten. De Multi tool ligt stevig en ondanks zijn demontabele toevoegingen ook comfortabel en stevig in de hand. 

GEBRUIK SIGNAL MULTI TOOL.

Bij het gebruik van deze Leatherman Signal dien je de ingeschakelde “verschuifbare” Lock in de hamerkop eerst naar binnen in deze hamerkop te duwen, dit om de bijeengehouden benen te “ontgrendelen”!

Daarna kun je beide uiteinden van de benen “simpelweg” roteren, totdat deze benen aan het einde van deze rotatie gefixeerd worden en de tangkop te gebruiken is. De gecombineerde Heavy Duty punt & griptang met zijn diverse knipfuncties (gewoon en hard draad) zijn dan beschikbaar. Deze kniptang heeft verwisselbare inzetten / Inserts uit 154 CM RVS van Crucible.                                                                                                                                

De Benen, waarvan een been met een gecombineerde geribbelde hamerkop (met karabijnhaak/flessenopener en de hexagonale uitsparingen voor bitjes/moertjes en de reeds genoemde in/uitschakelbare Lock) en het andere been met de inpandige gereedschappen zijn solide geconstrueerd. Gebruik bij knipklusjes het been met de hamerkop onderaan en met de hamerkop als pink rust.  De Heavy Duty punttang sluit goed en oogt robuust, maar de gietnaad zou iets beter afgewerkt kunnen worden en bedenk ook dat deze tangkop evenals die van de meeste andere merken Multi tools dus uit gegoten staal is. Onzin, nou, nee dat zou ik niet zeggen? Want  ik heb in mijn loopbaan al heel wat afgebroken Multi tool puntjes van diverse merken gezien. Dat zegt overigens meer over de gebruiker dan over de Multi tool. Trouwens ook veel afgebroken lemmetpuntjes heb ik veelvuldig her-slepen.

Gebruik daarom dus ook het gereedschapsdeel waar het voor ontworpen is, al was het maar dat bij ”mishandeling” van deze Multi tool, veelal de garantie vervalt.  Maar wat zit er verder nog bij de Leatherman Signal aan boord?

Leath. Signal analyse

UITLEG RECHTER BEEN. 

OUTSIDE:  Het 6,93 cm lange gemodificeerde Wharncliffvormig combo-lemmet met een vleugje “reverse tanto” heeft een gedeeltelijke kartelsnede en een ovale openingssleuf. Om het stevige lemmet te openen, dien je je duim in deze openingssleuf te plaatsen en het lemmet rechtsom (Clockwise) te roteren totdat deze door het liner-lock vergrendelsysteem solide vergrendeld wordt. Om het geopende lemmet na gebruik nu weer te ontgrendelen, dien je het ontgrendelstuk met speciaal teken met je duim in te duwen, dan het lemmet met je wijsvinger linksom te roteren en in te klappen (pas op de vingers). In ingeklapte positie wordt het lemmet door de zogenaamde “Detent zonder kogeltje” goed gefixeerd. Opmerking: Het lemmet kan bij de geopende  benen niet (zonder geweld of zonder trucje) uitgeklapt worden, dit doordat een verschuivende pen dan in de ovale openingssleuf omhoog komt en het lemmet fixeert. Alles voor de consumenten veiligheid dus.

De verwijderbare diamant slijper zit op een speciale rivet bevestigd en deze slijper kun je met een duimdruk op vergrendeling van de inpandige gereedschappen (bit houder, blikopener en priem) daarna naar achteren verwijderen.  Na gebruik kun je de slijper in omgekeerde volgorde weer terugplaatsen. De fraaie RVS kledingclip met Leatherman stempeling is demontabel en zit op de tegenoverliggende buitenzijde van de lemmet as gemonteerd.  Op de zijkant van het framedeel staat ook de term “45 graden Noord 122 graden West” ingeslagen, wat op een Geo GPS route duidt.

INSIDE:  De Multi tool moet hiervoor uitgeklapt worden om het benodigde gereedschapsdeel te kunnen pakken en daarna kun je de benen weer (gedeeltelijk) in  klappen (dit voor een veilig gebruik).  Nu kun je naar keuze de priem (met draadoog), de blikopener (met kabelstripper) of de  bit houder met (verwisselbare) platte bitje met sleuf of kruiskop uitklappen en na de vergrendeling als schroevendraaier/bit driver gebruiken. Het bitje wordt daarin onder veerdruk gefixeerd is omkeerbaar en tevens verwisselbaar voor een ander type “plat bitje” van Leatherman.  Tip: schaf ook een Leatherman bit-set aan. Uiteraard zijn al deze inpandige gereedschappen van een vergrendelsysteem voorzien, wat de veiligheid voor je vingers sterk bevordert. Want vloeken is aangeleerd.

UITLEG LINKER BEEN MET HAMERKOP.

OUTSIDE:  De scherpe agressieve zaag is te gebruiken als de Multi tool ingeklapt is. Scheelt weer tijdrovende handelingen. Deze zaag kunt je met de nagelkerf aan het eind linksom roteren, totdat deze solide vergrendeld wordt. De zaag zaagt bij een trekkende beweging en is geschikt voor diverse zachte materialen, zoals hout. Maar is uiteraard niet bedoeld voor metaal of andere harde materialen. De rugzijde van de zaag is tevens bedoeld als strijker voor het inpandige vuurstaaltje. Om deze zaag na gebruik weer te ontgrendelen, dien je eerst het  ontgrendelstuk met speciaal teken met je duim in te duwen. Daarna kun je de zaag met je wijsvinger van je andere hand inklappen (pas op de vingers). In de ingeklapte positie wordt de zaag ook door de zogenaamde “Detent zonder kogeltje” goed gefixeerd.  Op het frame zijkant staat ook de model aanduiding: LEATHERMAN Signal TM. De gecombineerde geribbelde hamerkop met karabijnhaak/flessenopener en de hexagonale uitsparingen voor bitjes/moertjes zijn in de praktijk ook goed bruikbaar.

INSIDE:  De Multi tool moet hiervoor (als dat nog niet gebeurd is) eerst uitgeklapt worden om de benodigde gele unit met signaalfluitje en vuurstaaltje (Cerroferium Rod) uit te nemen. Deze unit is aan de linkerzijde in het beenframe ingehaakt en zit met de andere zijde onder een verend haakje gefixeerd. Duw nu dat verende haakje met je vingers naar buiten en de gehele unit springt iets omhoog en neem deze unit uit. Je “moet” echter bij het wegdrukken van het verend haakje van de gecombineerde unit met signaalfluitje en vuurstaal “ geen te dikke vingers” hebben om deze te verwijderen. Gebruik daarvoor anders een stokje/twijgje. Gebruik nu dat gereedschapsdeel dat je nodig hebt. Het herplaatsen van de unit na gebruik gaat in omgekeerde volgorde.  Voor de betere zichtbaarheid is deze unit geel gekleurd. 

MATEN/GEWICHTEN/BIJZONDERHEDEN / SCORE: 

LENGTE INGEKLAPT:            11,43 cm

DRAAGGEWICHT:            212,6 gram.

BREEDTE INGEKLAPT:          40,1 mm

PRODUCTIELAND:           U.S.A.

DIKTE INGEKLAPT:                19,2 mm.

ADVIESPRIJS:                    159,95 Euro.

GARANTIE PERIODE:            25 jaar beperkt.

IMPORTEUR:                    Adola b.v.

 

FUNCTIE:

VELDTEST SCORE   /    OPMERKINGEN:                           

1.Heavy Duty punttang.

+++

2. Heavy Duty griptang.

+++

3. Normale snij/kniptang met verwisselbare inzetten uit 154 CM RVS.

+++ / goed idee, deze verwisselbare inzetten.

4. Snij/kniptang voor hard draad met verwisselbare inzetten uit 154 CM RVS.

+++ /  goed idee deze verwisselbare inzetten.

5.V- vormige Draadstripper.

+++     

6.Wharncliffevormig combo- lemmet uit 420 High Carbon Rvs – lemmetlengte: 6,93 cm / breedte: 16 mm. / dikte: 3,22  mm.          

++++/-    /  Best of Both Worlds.  

7. 7,2 cm scherpe en agressieve zaag uit RVS.

++++/  zeer goed.  De rugzijde dient ook als strijker voor vuurstaaltje.

8. Hamerkop met antislip rillen.

 +++  

9. Priem (met draadgat voor naaiklusjes).

+++/-, punt is te breed en zit niet in het midden, daardoor krijg je geen echte ronde gaten. Moet ook meer “bite” hebben.

10. Blikopener (ook bruikbaar als flessenopener).

++++

11. Flesopener ( tezamen met de karabijnhaak).

+++

12/14. Uitsparing 1/4 inch Hex Bit driver.

+++

13. Bit houder / bit driver met omkeerbare bit schroevendraaier.

+++

14/12. Uitsparing moersleutel 1/4  inch.

+++

15. Karabijnhaak ( tezamen met de flesopener).

+++

16. Uitsparing  moersleutel 3/16 inch.

+++

17. Gecombineerde uitneembare unit met signaalfluitje.

+++ werkt goed. Is geschikt voor back up en noodgevallen. Is los te koop.

18. Gecombineerde uitneembare unit met vuurstaal.

+++  werkt goed. Is geschikt voor back up en noodgevallen. Is los te koop.

19. Afneembare Diamant slijper.

+++  bruikbaar, voor back up. Is los te koop.

20. Zelf genummerd, de Electrical Crimper Tool die onder de tangkop scharnier zit.

+++

 

DE VELDTESTEN (zie ook de functie tabel).

(+ = matig; ++ = redelijk; +++/- = redelijk tot goed; / +++ = goed; ++++/- = goed tot zeer goed; ++++ = zeer goed ; +++++ = excellent  / - = punten aftrek).

Opmerking: Dankzij de gele accenten is een gevallen Leatherman Signal ook in het gras of de begroeiing in het bos beter terug te vinden. Ik droeg hem meestal in een “Genuine US Army Tool/Knife pouch”/foedraal of gezekerd in mijn Hill People Gear originele Kitbag, want de kledingklip klemt namelijk bij dunne broeken niet erg krachtig (+++/-).  Want je wil je mogelijke levensredder toch niet in het bos of ergens anders verliezen, lijkt me.

Het Wharncliffevormig combo- lemmet van de Signal werd scheermesscherp afgeleverd en was het “weer bingo weer snoeitijd geblazen”. Het lemmet moest bij het openen echter wel eerst “wat inlopen”. Dat snoeien ging goed (+++), het lemmet was daarvoor scherp genoeg (+++). In tegenstelling tot de vroegere Multi tools zit er nu bij het uitgeklapte lemmet of zaag ook geen andere been in de snij of zaag weg.  Daarna moest het lemmet zijn als “ nul meting” zijn scherpte bewijzen op wat tomaatjes. Met het combo  (conventionele /gekartelde)  lemmet ging dat snijden van de tomaatjes ook goed (+++). De vitamientjes uit de schijfjes tomaat waren na afloop de verdiende beloning. 

Leatherman Signal tomaat test                                                               

Uiteraard moest het lemmet ook het infame karton snijden, wat goed tot zeer goed ging (++++/-). Alleen het plakband op het lemmet is lastig te verwijderen. Na afloop had ik gelukkig daarna geen pleister nodig.

Karton snijtest

Tevens moest het lemmet zijn prestatie tijdens de touwsnijtest bij het snijden van diverse soorten touw tonen, wat gemiddeld ook goed tot zeer goed (++++/-) ging, dit mede dankzij de karteling van het combo- lemmet. Ook het benodigde parakoord ging goed door.

Touw test

Het snijden van zowel nat als ook droog hout, tondel, vuurstokken, haringen in het bos ging tevens goed (+++). Ook een houten “noodstatiefje” snijden voor mijn fototoestel ging OK. Persoonlijk ben ik meer voor een conventioneel geslepen lemmet “Plain Edge. Waarom een Plain Edge? Dat is een betere houtsnijder voor o.a. haringen, tondel, fire-sticks e.d.  Daarentegen is een kartelsnede echter een betere touwsnijder. Een combo-lemmet is dus een compromis en voor iedereen wat wils /”Best of Both Worlds”. OK dus.                                                                                     

De scherpe houtzaag zaagt bij de trekkende beweging, waardoor zaagbreuk veel minder zal voorkomen. De zaag moest bij het openen ook eerst “wat inlopen”, hij is erg scherp (++++) en lijkt de standaard voor alle Leatherman zagen te zijn. Ook werkte de rug van deze houtzaag goed (+++)  als strijker van het vuurstaaltje voor het ontsteken van vuur.  Ik gebruikte mijn speciaal met vaseline geprepareerd wattenbolletje als tondel ervoor, maar je kunt bijvoorbeeld ook het schraapsel van de buitenzijde berkenbast of fijn gras en hars gebruiken.

Zaag test

De geribbelde hamerkop is handig voor het pletten van allerlei noten, het inslaan van kleine spijkertjes (pas met lange spijkers op voor je handen, als je de spijkerkop misslaat heb je misschien een pleister nodig), inslaan van dunne houten basha en tentharingen.  Dat inslaan van kleine spijkertje lukte  goed (+++), dat is echter ook een kwestie van een goed timmermansoog/militair getraind oog.

Hamerkop                                                                                                                                                  

Handig zijn de hexagonale uitsparingen in die hamerkop voor de 1/4  inch en 3/16  inch uitsparingen/moersleutels en ook de karabijnhaak  is handig. In die 1/4  inch past een standaard verlengstuk van commercieel te koop zijnde bit setjes en die werkten tezamen bij lichte klusjes aan bijvoorbeeld je ATB naar behoren.  Er zat echter wel iets ruimte en daardoor geen fixatie tussen het verlengstuk en de 1/4  inch hexagonale uitsparing.

Zadel vastzetten                                                                                 

De karabijnhaak die tevens de flesopener is, werkte goed op kroondoppen (+++). Daar ik geen echte bierdrinker meer ben, is dit niet zo vaak getest.  

Fles openen                                                         

De Heavy Duty punt en griptang klemmen en werken goed (+++), dus naar behoren. Ze zijn ideaal voor snelle klusjes tussendoor. Vergeet echter niet bij alle elektrische klusjes, dat je een niet geïsoleerd stuk gereedschap in je knuisten hebt. Schakel derhalve het stroom uit. De uitgeklapte benen maken een zodanige hoek t.o.v. elkaar, dat je vingers er bij “uitschieten” van de tangkop, niet snel ertussen kunnen komen. In het veld kon ik met de griptang mijn wat losgetrilde ATB zadelschroef weer goed (+++) vastzetten.

Zadel vastzetten2

De snij/kniptang voor normaal en hard draad met verwisselbare inzetten uit 154 CM RVS werken naar behoren (+++). Met de normale kun je wat zachter draad knippen terwijl, die voor het harddraad zijn kunnen moest tonen bij het doorknippen van het dikke, taaie en harde tuindraad. Ook moesten wat spijkertjes eraan geloven. Dat alles ging ook goed (+++) .

Tuindraad knippen

De Electrical Crimper heb ik ook gebruikt om de ingeslagen spijkertjes uit het hout te trekken, wat goed (+++) ging. Daarbij klem je de spijker in de Electrical Crimper en laat je de daarbij tangkop op het hout rusten en knijp je op en hef je de beide benen omhoog.

Om de priem met naaigat te kunnen gebruiken, moet je eerst de Multitool uitklappen. Deze priem heeft een nagelopener en vergrendeld automatisch. Daarna kun je beide benen inklappen, de uitgeklapte priem kan daarvoor net langs de geribbelde hamerkop. Deze priem is handig voor het repareren van je defect geraakte tent, rugzak of ander gear item. Voor fraaiere rondere gaten in hout dient de punt echter wel in het midden van de priem te zitten en iets meer “bite” te hebbben (+++/-), want dat geeft veel betere resultaten. Om de priem na gebruik in te klappen, dien je de verende vergrendeling ervan in te duwen.

Priem in actie

Om de blikopener te kunnen gebruiken moet je ook eerst de Multitool uitklappen door aan het haakje te trekken. Ook deze blikopener vergrendeld automatisch, daarna kun je of de benen geheel sluiten, want ook deze blikopener past net langs de geribbelde hamerkop. Deze blikopener werkte op een standaard blikje zeer goed (++++).  Opmerking:  de blikopener kun je ook als flesopener gebruiken. Om de blikopener na gebruik in te klappen, dien je de verende vergrendeling ervan in te duwen.

Blik openen

De V- vormige Draadstripper werkte na enige oefening en daarbij de kabel ronddraaiend goed (+++) om de isolatie van de elektrische (zwakstroom) kabels te verwijderen. En dit ook zonder de isolatie met een aansteker  warm te maken.

De bit houder/bit driver met omkeerbare schroevendraaier bit werkte ook goed (+++). Je kunt de speciale platte/kruiskopschroevendraaier bit tegen de veerdruk in uit de bit houder trekken, omkeren en terugduwen, waardoor het bitje weer wordt gefixeerd.   

Leatherman Signal Bithouder                               

Met de uitgeklapte bitkop kun je echter beide benen niet volledig sluiten. Je kunt ook de benen in een soort pistoolgreep vastpakken, waarbij het onderste been een hoek van ca. 90- 135 graden t.o.v. de andere met bithouder maakt. De platte bit schroevendraaier werkte goed, de smalle kruiskop bit schoot bij zwaar werk soms wel eens uit de oude kruiskop schroef. Om deze bit houder in te klappen, dien je ook weer de verende vergrendeling in te duwen.

Het vuurstaal van de gecombineerde uitneembare unit met fire-steel en sigaalfluitje.

De fire-steel werkte bij het vuur ontsteken goed (+++). Hiermee kun je dus onder noodomstandigheden in remote area’s een levensreddend vuur maken. Na enige “slagen” vlogen de vuurvonkjes in de rondte en staken mijn speciaal geprepareerde katoenen bolletjes goed aan. Ik zou deze vuurstaal wegens zijn vrij geringe diameter en het verslijten tijdens het gebruik, echt wel voor back-up houden. Stop een grotere Light My Fire in je gear of pack.  

Behoorlijke vonken                                                                                  

Ook het signaal fluitje werkte naar behoren (+++), ik behoud hem echter ook voor back-up, want ik heb aan een flex-kabel mijn sleutelbos met altijd een signaalfluitje zitten (en Zwitsers zakmesje, pincet, lampje, kompasje en sleutel zitten).

Nice Gear

Het afneembare Diamant slijpertje werkte goed (+++), edoch ook deze behoud ik voor back-up. Want ook het dunne diamant slijplaagje zal door veelvuldig gebruik slijten.

EXTRA FUNCTIE:Doordat je met uitzondering van in een vliegtuig “vrijwel overal” een Multi tool mag dragen, kan deze als “Anti-Muggers Tool” in een echte noodweer-situatie onder bepaalde voorwaarden tegen deze “Muggers” ingezet worden. Een harde hamerkop op de Mugger/potentiele aanrander & verkrachter/berover zijn kwetsbare handen/hoofd kan namelijk erg zeer doen! Veel Multi tool en een levensverzekering voor uw zuurverdiende geld dus, zonder echter de kleine uitsluitingsletters, waarmee u door de B.V. Verzekeraars meestal genekt wordt.                    

RESUME.

Voor de echte “Outdoorman/vrouw is deze Multi tool een handig outdoor begeleider en kan in een survivalsituatie echt uw leven redden, want u heeft met deze Leatherman Signal de meeste gereedschappen & tools  bij u, waarmee u de meeste elementaire zaken kunt uitvoeren zoals: vuur maken (warmte, voedsel bereiden, signalering, motivatie); een noodshelter maken; fluitsignalen afgeven en met uw lemmet gevangen wild slachten en na het veelvuldig gebruik, het lemmet zelfs slijpen. Het belangrijkste item heeft u echter zelf, uw hersenen en de wil om te overleven.                                                                

De Signal is mijns inziens geen echte EDC Multi tool, maar een gespecialiseerde Multi tool voor de zogenaamde “Outdoor/Survival/Bushcraft” doelgroep, waarbij de uitneembare gele gecombineerde unit met signaalfluit en vuurstaal wel enige plek en functies inneemt, waar anders andere gereedschappen zouden kunnen zitten. Voor de doelgroep “Outdoor /Survival/Bushcraft” is de Leatherman Signal iets geheel vernieuwends en een echte aanrader. Op deze fraaie Multi tool zit tevens een 25 jarige garantie, wat het vertrouwen van de producent Leatherman in zijn product wel weergeeft.                                                                             

Je kunt deze Multi tool mijns inziens wel beter in het foedraal te dragen, anders kan het slijpertje van de Signal bij het dragen aan de kledingklip in de broekzak, de inhoud zoals je dure I-Phone beschadigen.

Leatherman Signal en foedraal

Nu nog de OHT, de Charge en/of de Super Tool 300 laten testen en mijn HKD Paarden Multi tool design uitbrengen, zodat iedereen echt happy wordt. By the way, als u een echte paarden Multi tool een goed idee vindt, graag een emailtje aan info@bushcraft.nl.  Ik sluit me dus aan bij de statement “Leave nothing undone”.

“TIP VAN FLIP”:

1. Lever of koop zelf naast een goed MOLLE foedraal er ook een reserve kitje met signaalfluit/vuurstaal en slijpertje bij.  Zodat je altijd een Spare item hebt. Better safe than sorry!

2. RD Department: Construeer de priempunt scherper gevormd en in het midden geplaatst. Hierdoor penetreert de priem beter en maakt ook mooiere ronde gaatjes.

DANKBETUIGING.

Met dank aan de  Leatherman President de heer B. Rivera en de heer J. v.d. Hazel, CEO van Adola b.v. te Apeldoorn voor de ondersteuning bij deze review.  Zie ook hun fraaie website: http://www.adola.nl , http://www.leatherman.nl  en https://www.leatherman.com/multi-tools en onder ook mijn gepimpte in de praktijk beproefde HKD Paardentool.


HKD Paarden tool

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.