Leatherman Free K4

 

DE LEATHERMAN FREE K4 MULTIPURPOSE POCKETKNIFE.  

By: Henk “The Knife” Kraaijvanger.

 

Het zal een ieder wel bekend zijn dat ik een liefhebbers van de veelzijdige “Tool Knives / “gereedschapsmessen” ben en meestal kwam je dan bij de Zwitserse Officiers zakmessen en zijn typevarianten uit. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.                  

In mijn jeugd waren de Zwitserse Officiers zakmessen de eerste veelzijdige “maar eigenlijk voor mijn zakgeld onbetaalbare” kwaliteit zakmessen met veel speciale functies en die kon ik later pas, dus lang geleden in de NATO-Shop betaalbaar aanschaffen. Vergeet ook niet dat de jongeren destijds niet zo veel zakgeld kregen of verdienden of zo verwend waren dat ze er een van hun ouders kregen. Ik hou zoals reeds gezegd van goed doordachte veelzijdige kwaliteitszakmessen met meer functionele gereedschappen aan boord, waardoor je een klus goed kunt klaren. Dus messen met een gegarandeerde solide kwaliteit, waarvan bij ruw gebruik en breuk tijdens een noodgeval, later de beschadigde gereedschappen door een goede “After Sale Service” gerepareerd of geleverd kunnen worden. En daarbij komt nog dat de moderne Multi tools zoals we ze tegenwoordig kennen, toen ook nog niet geproduceerd werden.

MEMORIES: Destijds als oefenvijand in een militaire oefening zijnde, knipte ik in het donker met een Victorinox Zwitsers Officiers zakmes de verbindingskabels / Fieldwire van de commandopost naar de schuttersputten mee door, waardoor er geen contact met de wachtcommandant meer was. Dus konden ze niet doorgeven dat ik daarna door de basis verdediging ging, om daarna mijn sabotage acties uit te voeren. Dat leverde mij naast bonuspunten (mijn Commandant zat als scheidsrechter / evaluator in de vijandelijke commandopost) later ook een bekertje warme koffie op. Overigens liet het gebruikte schaartje wel een deukje in de snijkant op, die met een klein slijpsteentje redelijk gemakkelijk weg te slijpen was.

DE “STANDAARD” WERD GEWIJZIGD DOOR DE LEATHERMAN PST. Maar ik was later na de introductie in het begin van de Tachtiger Jaren van de Vorige Eeuw ook helemaal gek op de nieuwe innovatieve, geheel metalen Amerikaanse “Oer-Leatherman PST”, die ik destijds via de nu verdwenen Camel Outdoor catalogus aangekocht had. Destijds had je zonder “het huidige computertijdperk” niet zoveel keuze, maar je was er niet minder gelukkiger om. Naast de regelmatig verschijnende Camel Outdoor catalogus, kreeg ik ook nog Drum Store catalogus met Outdoor Gear via “Tante Post” toegestuurd, waarbij je dan je bijzondere Outdoor aankopen kon doen. Deze functionele Leatherman PST Multi tool kwam dus rond 1983 op de NL-markt en werd na een wat stroeve verkoopstart, uiteindelijk toch een groot succes. De aanhouder wint ook in deze en de rest is eigenlijk naast historie ook “toekomstmuziek”!  Ik heb eigenlijk nooit spijt van deze aankoop gehad, deze Leatherman PST zat jarenlang in mijn Militaire Survival Sling-kit, die echter tijdens mijn vele bergwandelingen in de Alpen ook meeging. Tezamen met mijn Esbit MvD kochertje en andere noodzakelijke Gear en kleding. Want toen was ik al van de Statements zoals “Beter mee verlegen dan om verlegen” en   “Better Safe Than Sorry”!

 Leatherman PST

 DESTIJDS “DE MAAT DER DINGEN”, DE OER-LEATHERMAN PST.

OP DE DEFENSIE SCHIETBANEN: Op de militaire schietbanen heb ik naast mijn persoonlijke Multi tool echter ook een officieel aan onze eenheid verstrekte Amerikaanse wapen specialistische Multi-Tool van Leatherman gebruikt. Zo’n wapen specialistisch MUT-model was en is erg handig bij specifieke wapentaken van alle AR/M16 type NATO-wapens.

DE HUIDIGE TIJD: De tijden veranderen en tegenwoordig zijn er meer moderne zakmesmodellen met die functionele gereedschappen aan boord, zoals de hieronder beschreven veelzijdige zeer fraaie LEATHERMAN FREE K4. Een geheel nieuw design vergeleken met vroeger en nu “Born” (Made) in de USA.

DE LEATHERMAN FREE K4 (LE FK4).                                                                                                    

DE PRODUCTOMSCHRIJVING: De Leatherman Free K4 is in mijn ogen zonder tangfunctie “geen echte Multitool”, maar een multifunctioneel groot vouwmes. Want in mijn ogen heeft een “echte Multitool” een goede tangfunctie. De Leatherman Free lijn kenmerkt zich door het unieke magnetische design van voor de sluiting van het lemmet en de gereedschappen. Dit revolutionaire systeem maakt gebruik van een speciaal magneetsysteem, die ervoor zorgt dat dit vouwmes /pockettool soepel opent en ook vergrendelt. Hierdoor komt er nooit meer een vingernagel aan te pas. Bovendien vermindert dit magneetsysteem tezamen met de fosforbronzen lemmetplaatjes, de mechanisme slijtage aan de individuele onderdelen. Waardoor een Free zakmes pockettool een nog langere levensduur heeft dan al zijn al goede voorgangers.

Leatherman Free K4

Leatherman Free K4

De Leatherman Free K4 heeft z’n gereedschappen/tools aan de buitenkant zitten, waardoor ze door een druk op de achterzijde gemakkelijk allemaal als gezamenlijk pakket geopend kunnen worden, waarna je daarna de uitgekozen gereedschapsdeel kunt pakken. Ik vind het design van deze FREE K4 uitmuntend goed!

UITVOERING FREE K4: De K4 is uitgevoerd met de volgende tools: grote vergrendelbare met een hand te openen schaapsvoetvormig lemmet; medium sleufkopschroevendraaier met breekijzer en verpakkingsopener; zeer kleine sleufkopschroevendraaier met priem en naai oog; Philips kruiskopschroevendraaier en ook nog een middelgrote verende schaar. De Leatherman K4 " is dus een complete gereedschapskist in zakformaat". 

Voor de aanwezige gereedschappen, zie het figuur en de tabel onder.

Leatherman Free K4 Onderdelen

DE LEATHERMAN FREE K4 GEOPEND.

 

DE LEATHERMAN FREE K4.

SOORT GEREEDSCHAP / TOOL:

 BIJZONDERHEDEN / SPECS:

1. Schaapsvoetvormig lemmet.

Eenhandig te open 8,4 cm lang, m.b.v. het  Leatherman Lock vergrendelbaar.  Holgeslepen lemmet is uit roestvaststaal 420 High Carbon (HC) vervaardigd met een hardheid van 57 HRC.

 2. Medium schaar.

Vergrendelbaar, d.m.v. springmechanisme te activeren. Schaar gemaakt uit 420 HC roestvaststaal (57 HRC).

3 /4 / 8. Combi gereedschap met breekijzer; pakket opener en medium sleufkop schroevendraaier.

Vergrendelbaar m.b.v. de Leatherman Lock. Gereedschap gemaakt uit 420 HC roestvaststaal, 57 HRC.

5 / 9. Combigereedschap met scherpe geslepen priem met naai oog en extra kleine sleufkopschroevendraaier.

Vergrendelbaar m.b.v. de Leatherman Lock, Gereedschap gemaakt uit 420 HC roestvaststaal, HRC 57.

6 / 7. Flessenopener en Philips kruiskopschroevendraaier.

Vergrendelbaar m.b.v. de Leatherman Lock, Gereedschap gemaakt uit 420 HC roestvaststaal, HRC 57.

Kledingklip.

Demonteerbaar, twee posities draagwijze (links/rechts). Diep in de broekzak te dragen, waarbij de lemmetpunt omhoog wijst.


SPECIFICATIES:

 • ONTWERPER: “The Good Old “Tim Leatherman.
 • AANTAL FUNCTIES: 9.
 • GEBRUIKTE STAALSOORT: 420 High Carbon roestvaststaal.
 • MODEL LEMMETPUNT: Schaapsvoetvormig.
 • SLIJPWIJZE LEMMET: Conventioneel glad.
 • LEMMET OPENINGSWIJZE: Eenhandig.
 • VERGRENDELING: Leatherman Lock.
 •  HANDGREEP MATERIAAL: Aluminium.
 • LENGTE LEMMET: 8,4 cm.
 • LENGTE HANDGREEP: 11,5 cm.
 • TOTALE LENGTE: 20 cm.
 • GEWICHT:  127 gram.
 • LEMMET/TOOLS HARDHEID: 57 HRC.
 • DEMONTEERBARE KLEDINGKLIP: ja.
 • KLEUR: Grijs.
 • ADVIESPRIJS: Euro 124,95.

 

DE EERSTE INDRUK NULMETING:

TOP:

 • Uitmuntend fraai design en uitvoering.
 • Multifunctioneel vouwmes (goed bedoeld: ”het manusje van alles”) met diverse gereedschappen
 • Bezit een demontabele “Deep Carry” kledingklip.
 • Zeer goed afgewerkt.
 • Vergrendelbaar groot lemmet, dat gemakkelijk te openen en te sluiten is.
 • Lemmet zeer scherp, zo uit de doos.
 • Lemmetstaal is gemakkelijk naslijpbaar.

TIP:

 • De priem moet smaller en van een lager geplaatst naai oog voorzien worden.
 • Drukpunten van de kledingklip in de hand, die kledingklip had beter bij de voet in de handgreep verzonken/ geconstrueerd kunnen zijn.

TIP OM HET LEMMET ZEER SNEL TE OPENEN: voor een zeer snelle eenhandige openingswijze van het lemmet, duw snel de hefboom van het vergrendelmechanisme omhoog (weerstand wordt daardoor uitgeschakeld) en geef dan met een snelle krachtige armbeweging (naar rechts toe) en het lemmet roteert razendsnel snel open!

VOORWAARDEN: Bij het falen van de vergrendeling en/of het afbreken van een lemmetdeel en/of steunend handgreepdeel of stukgaan van het gereedschap, wordt de veldtest voor de veiligheid onmiddellijk gestopt en wordt het testexemplaar door mij/ons daardoor automatisch als onvoldoende beoordeeld!

Maximaal te behalen sterren is 5 uit 5 *****. (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend; ***** = excellent.

Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft Leatherman Europe het testmodel aan mij opgestuurd. Dit voor het maken van deze nieuwe Leatherman Free K4 review voor u. Mijn bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd. En behalve de opgestuurde testmodel krijg ik geen compensatie of bonus voor elk extra verkocht exemplaar en sta ik ook niet op hun loonlijst.

 

TAKEN & BEOORDELING LEATHERMAN FREE K4 NA DE GEHOUDEN VELD EN DRAAGTESTEN.

 

 

UITKLAPBAAR GEREEDSCHAP:

 

 

WERKZAAMHEDEN:

 

SCORES:

 

1.

 

Schaapsvoetvormig lemmet.

- Touwen snijden:

- Takken snijden:

- Tondel snijden:

- Karton snijden:

- Groente snijden:

- Standtijd = tijdsduur scherp blijven.

- Strop & slijpgemak.

- Zeer goed / ****.

- Zeer goed / ****.

- Zeer goed / ****.

- Zeer goed / ****.

- Zeer goed / ****.  

-  Goed tot zeer goed / ***half.

-  Zeer goed.


touwsnijden

karton snijden

Vuurstok snijden

 

2.

 

Medium schaar.

- Nagels knippen.

- Papier knippen.

- Kleine kabelbinders       doorknippen.

- Zeer goed / ****.

- Zeer goed/ ****.

-  Goed tot zeer goed / ***half

3.

Breekijzer.

- Loswrikken “hout op hout”.

- Goed tot zeer goed / ***half.

4.

Pakketopener.

- Openen pakketten.

- Zeer goed / ****.


dozen openmaken

 

5.

 

Naai oog (van de priem).

- Het “primitief stikken” van stoffen aan elkaar.

- Gaten boren in zacht materialen/hout.

-  Goed / ***.

 

-Goed tot zeer goed / ***half.

6.

Flessenopener.

- Openen flessen met kroonkurksluitingen.

- Zeer goed /****.

7.

Wat “platte 2D” Philips kruiskopschroevendraaier.

- Los en vastdraaien kruiskopschroeven.

- Goed tot zeer goed / ***half.

 

Kruiskopschroevendraaier

 

8.

Medium sleufkop-schroevendraaier.

- Los en vastdraaien sleufkopschroeven.

- Zeer goed / ****.

9.

Extra kleine sleufkop-schroevendraaier.

- Los en vastdraaien extra kleine sleufkop-schroeven.

- Goed tot zeer goed / ***half.

 

 

 

 

 

Design.

- Oogstrelend.

- Uitmuntend goed / ****half.

 

Roestvaststalen demonteerbare kledingklip.

- Dragen in broekzak / aan PALS van uitrusting.

- Veroorzaakt drukpunt? Ja.

- Goed tot zeer goed / ***half.

- Goed / ***.

 

Leatherman vergrendelsysteem.

- Vergrendelen / ontgrendelen lemmet.

- Uitmuntend goed / ****half.

 

Souplesse lemmetopening:

- T.b.v. het soepel openen & sluiten lemmet.

- Uitmuntend goed / ****half.


Leatherman Free K4


GEMIDDELDE PERSOONLIJKE BEOORDELING LEATHERMAN FREE K4: Zeer goed / Very Good / Sehr Gut / ****.
 

 

RESUME: Ik vind de Leatherman FREE K4 een frisse vernieuwing op het gebied van de Tool Knives  /gereedschapsmessen. Door de vorm en de grootte van het lemmet met zijn solide vergrendeling kan het K4 gereedschapmes vele zware snijtaken aan. De FREE K4 is wat moderne en hoekiger gestyld, maar in mijn ogen is dat design een topper. En mocht je ondanks dat toch een smaller gereedschapmes in dezelfde styl willen, dan ben je goed bediend met de FREE K2. De gemakkelijk te openen/sluiten gereedschappen van de FREE K4 zijn ook veilig te vergrendelen, waardoor het onbedoeld dichtklappen en daardoor “slecht taalgebruik” voorkomen wordt. Deze Leatherman FREE K4 weegt wel wat, maar dan heb je ook wat. Het is eigenlijk een vriend voor het leven.

 

GOED BEDOELDE TIPS VOOR HET LEATHEMAN R&D TEAM:

-          Maak de kledingklip ook in een donkergrijze en/of denim blauwe uitvoerig, zodat deze minder afsteekt tegen de broekstof.

-          Verzink de voet van de kledingklip in het greep materiaal, waardoor je veel minder last van het drukpunt er door hebt.

-          Maak de priem smaller en laat het naai oog 0,5 cm verder zakken richting de punt.

 

DANKBETUIGING: Met dank aan de heer M. Knorr van Leatherman Europa voor het beschikbaar stellen van het testmodel. Zonder dat had deze nieuwe Leatherman Free K4 review niet tot stand kunnen komen. Vielen Dank / Dank je wel.

Very Good

 

www.bushcraft.nl