Kershaw Knives

KERSHAW FOLDING KNIVES OF THE NEW ERA. 
By: Henk Kraaijvanger.

DEEL I. DE LANGE HISTORIE VAN DE KERSHAW KNIVES.
Ik wist van vroeger al wel het een en ander over Kershaw Knives, maar Pete zijn eigen blog en andere Amerikaanse blogs hebben me wel wat met de “some hidden” geschiedenis geholpen, waarvoor dank. Het verhaal van Kershaw Knives begint eigenlijk met een ander befaamd messenmerk, namelijk Gerber Legendary Blades te Oregon. In 1967 “huurde” ene Pete Gerber van Gerber Legendary Blades de toen 28-jarige net afgestudeerde Pete Kershaw. Pete Kershaw diende daar als National Sales Manager van 1967 tot 1974. Bij de verkoop van deze Gerber Legendary Blades bekwaamde hij zich in de “messenwereld” en deed zoveel mogelijk kennis op beurzen op. Dus het verkopen van messen, het bijwonen van vakbeurzen en het praten met klanten over het buitenleven was voor hem zeer aantrekkelijk. Ondanks de natuurlijke aantrekkingskracht en de voordelen van zijn baan bij Gerber, wilde Pete Kershaw graag een messenlijn van zijn eigen ontworpen jacht- en zakmessen ontwikkelen.

 

1974, DE START VAN PETE KERSHAW’S EIGEN MESSENBEDRIJF. 
Pete’s vrouw Judy en hij hebben het Kershaw messenbedrijf in april 1974 te Lake Oswego, Oregon opgericht. Dat in een gehuurd magazijn in het midden van een cementfabriek gelegen was. Pete had persoonlijk met veel zorg zijn originele mes ontwerpen gemaakt, die de eerste Kershaw mes modellen zouden worden. Deze eerste Kershaw messenlijn bestond uit zes vaste messen en vier vouwmessen. Toen Pete & Judy hun eigen Kershaw messen bedrijf begonnen, gebruikte Pete de oude contacten om naar de juiste fabrikant voor zijn ontwerpen te zoeken en vond die natuurlijk net als Spyderco niet in de USA, maar wel in Japan. In het Japanse “Solingen” Seki-City dus, vond hij die kwaliteit die hij voor zijn nieuwe messen zocht. Net als de Amerikaanse concurrent Jet-Aer Corporation of Patterson, N.J. met hun G96 Knife-brand overigens, die overigens allang van de messenscene verdwenen is. Begin mei 1974 stelde Pete Kershaw het Japanse Kai Cutlery aan om de nieuwe Kershaw Knives te gaan maken. Binnen deze Kai-groep maakte deskundig ambachtsman en messenmaker Ichiro Hattori te Seki City, de vaststaande Kershaw outdoor messen. Volgens Pete waren de eerste Kershaw messen de zes vaststaande mes modellen: Field & Stream (1029), Camp & Field (1030), Camp & Stream (1031), Skinner (1032), Field (1034) en Heavy Duty Field (1035). De fraaie lederen schedes daarvan werden echter in Amerika gemaakt, dit door de befaamde holster maker Safariland Leather of Monrovia, Californië. De eerste zendingen Kershaw messen werden op 12 november 1974 gereed gemaakt. Begin januari 1975, zouden de vier Kershaw Folding Knives welke door de firma Sakurai uit eveneens Seki-City volgen, te weten: de Rogue (2000), de Rustler (2010), de Dude (2020) en de Rancher (2050). Met die stevige basis creëerde hij dus samen met zijn vrouw Judy het nu befaamde bedrijf Kershaw Knives. In de beginfase van Kershaw Knives werden de messen in een gehuurde bus geladen en reden de  Kershaw’s de diverse beurzen, jaarmarkten en Fancy fairs af om deze messen te verhandelen.  

Pete controleerde bij een binnengekomen batch messen zelf van een exemplaar de standtijd = tijdsduur scherp blijven van de snede zelf door het openen van oude cementzakken. Behield de snede daarbij zijn scherpte lang, dan vond hij dat het mes dan pas goed genoeg was om op de Amerikaanse messenmarkt te brengen en om deze in het veld te kunnen gebruiken. En hij blijkt daarbij gelijk gehad te hebben! Pete wilde graag messen ontwerpen en verhandelen die een leven zouden meegaan, messen die mensen trots zouden maken op het bezit, het gebruik en het dragen ervan en die de messentraditie volgend, vervolgens van vader op zoon overgedragen zouden kunnen worden. Deze oprichtersmissie die een onwrikbare toewijding aan intensief vakmanschap, oog voor kwaliteit en vakmanschap vereist, beïnvloedt nog steeds de beslissingen van het bedrijf vandaag.                                                                                                                                                   

          Eerste reeks Kershaw modellen Logo

                   VIJF VAN DE EERSTE KERSHAW MESSEN EN DE OUDE KERSHAW LOGO.

 

NIEUWE KERSHAW MODELLEN:
In de loop van 1975 kwamen er nieuwe modellen beschikbaar. Deze waren zo populair dat ze niet aan te slepen waren. De Stag (2040) en Stockman (2060) waren zo populair dat deze een tijdje niet meer besteld konden worden. Ik miste toentertijd “die slag” doordat ik destijds, hoe dom nog, alleen in de “Gerber Only” messen hobby-bel zat! Een frisse blik op andere goede merken was beter geweest, edoch die schade heb ik later ruim ingehaald.

TIJDPERK VAN GROEI: 
Tussen 1974 en 1980 “bestuurde” Judy Kershaw het kantoor en de uit/inpakruimten en het aantal medewerkers groeide tot 25 personen. De Kershaw’s reisden over het hele land naar beurzen en messenshows en gevestigde distributie in het buitenland. Onnodig te zeggen dat de sterke passie van de Kershaw’s, de sterke basis, de kwaliteit van de messen en kwaliteitscontrole van de Kershaw’s hielpen om het messenbedrijf sterk te laten groeien.

1977, DE OPRICHTING KAI USA:
Ook werd in juni 1977 een tweede messenfirma namelijk Kai USA opgericht met Pete Kershaw als president. Een algemeen misverstand is overigens dat Kershaw Knives in 1977 een dochteronderneming van Kai werd. Maar Pete Kershaw stelde dat de twee bedrijven onafhankelijk waren, waarbij ik destijds wel zo mijn twijfels heb gehad.

DE VERANDERINGEN IN DE JAREN TACHTIG VAN DE VORIGE EEUW: 
Het gaat goed met Kershaw Knives en deze messenfirma moet dus om aan de grote vraag te blijven voldoen, voortdurend uitbreiden. In het begin van de jaren '80 kwamen er ook veranderingen voor het bedrijf. In 1980 begon Kai Cutlery al met de inkoop van aandelen van het nog steeds particuliere merk Kershaw Knives. Ook in het begin van de jaren '80 breidde Kershaw zijn messenlijn met de veldmessen en zak- en vouwmessen uit. En in het midden van de jaren '80 kwam Kershaw voor enkele modellen met zijn productie naar Europa toe, zoals het Duitse Solingen en Italiaanse Maniago.

1985, DE VERKOOP KERSHAW KNIVES AAN KAI CUTLERY USA:
In 1985 werd de verkoop van Kershaw Knives aan Kai USA afgerond en is het nieuwe bedrijf verhuisd naar een nieuwe faciliteit in Wilsonville, Oregon. Terwijl veel messenmerken na een overname/aankoop een terugval meemaken, is Kershaw Knives alleen beter geworden. Vergeet niet dat veel oude Amerikaanse en ook Duitse messenfabrieken van naam & faam “te lang achter de muziek aanliepen, terwijl deze de stad verliet“ en nu allang gesloten zijn.                                                                                                                                                                     

Kai Cutlery is al meer dan 100 jaar producent van koksmessen in Japan, zodat Kershaw profiteerde van Kai's gedeelde benadering naar innovatieve productontwikkeling, marketing en messenmakers ervaring. Een ander belangrijk feit was dat Pete Kershaw bij het bedrijf bleef en hielp de kernwaarden van kwaliteit en vakmanschap te waarborgen, die hij vanaf het begin had gehandhaafd. Zijn messen waren namelijk altijd al de Nikon’s onder de outdoor messen. Derhalve kocht ik destijds special voor dienstgebruik een Kershaw Big Horse Folding Hunter, maar jammer genoeg zonder foedraal. Maar de prijs was er destijds ook naar, want ik had thuis kleine kinderen en geen mega wedde/salaris. En niemand wil zijn kinderen tekort doen! Het mesfoedraal heb ik zelf maar uit dik zwart tuigleder gemaakt, net als destijds mijn zwart lederen “Speed Draw” Glock P17 dienstholster en magazijntas.

        BiggHoss                                                                     

     MIJN RETIRED KERSHAW BIG HOSS FOLDER IN LEDEREN HK FOEDRAAL.

1996, EEN NIEUW KERSHAW TIJDPERK VAN DE HUISDESIGNER BREEKT AAN:
Nee geen overname, maar wel de toetreding van een custom messenmaker als huis- designer. In 1996 bereikte Doug Flagg, de Kershaw directeur van verkoop en marketing een overeenkomst met de custom messenmaker Ken Onion uit Hawaï over een speciaal geassisteerde openingsmechanisme voor de Kershaw messen. Dat openingssysteem had hij overigens tijdens de revalidatie na zijn ongeluk bedacht. Kort daarna ondertekenden Pete Kershaw, Jack Igarashi  en Ken Onion een langdurig contract.                                                                                                                    

Opmerking: Ik bedacht tijdens de revalidatie na het mij overkomen militaire bedrijfsongeval, mijn flexibelle schedesysteem voor “Big folders” en de geteste Horseman’s  Multi tool. Jammer genoeg waren deze zakelijk gezien niet erg succesvol. Het speciale foedraal zou echt iets voor de Kershaw zusteronderneming Zero Tolerance zijn, dit voor hun military big folders.

1997, DE OPENING VAN DE KERSHAW USA MADE KNIVES FACILITEIT:
Wegens de sterke roep en grote vraag naar de hoogwaardige USA Made Kershaw messen werd er naast het hoofdkwartier te Wilsonville, Oregon een eigen productiefaciliteit opgericht. En dat met veel succes overigens. Natuurlijk komen in Wilsonville ook de China Made messen daar binnen om geïnspecteerd en daarna over de gehele wereld verzonden te worden.

1998, THE AWARD WINNING FOLDING KNIFE:
In 1998 kwam Kershaw met het door Ken Onion ontwikkelde “SpeedSafe-mechanisme” in de Kershaw Random Task op de messenmarkt. Het fraaie vouwmes met geassisteerd openingsmechanisme heeft dat jaar terecht de titel bij het Blade Magazine's American Made Knife of the Year Award gewonnen. 

..                                                  

  BOVEN DE FABRIEKS KERSHAW RANDOM TASK, ONDER HET KEN ONION CUSTOM MODEL.

1998, PETE RETIRED ALS PRESIDENT VAN KAI USA:
Op 1 juni 1998 is Pete Kershaw teruggetreden als president van Kai USA en Kershaw Knives, hoewel hij nog twee jaar lang deeltijd adviseur was tot 1 juni 2000. De Kershaw’s  verhuisden daarna naar een ranch bij Sisters, Oregon. Sindsdien heeft hij zich met interesse bezig gehouden in wat er allemaal in de messenindustrie gebeurt, maar gelukkig is hij volgens zeggen wel volledig gepensioneerd. Het is aangenaam om te zien dat zijn “opvolger” Kai USA, het bedrijf heeft uitgebreid met een voortreffelijk assortiment geweldige nieuwe producten.                               

2003, DE GROTE VERHUIZING:
In 2003 verhuisden Kershaw Knives en Kai USA tezamen het nieuwe hoofdkantoor, de productiewerkplaatsen en de opslagfaciliteiten naar Tualatin, Oregon. De vraag naar de Kershaw messen was zo groot geworden dat deze faciliteit daar benodigd was. in Daar hebben ze nu jaarlijks ook een Warehouse Sale. En waar de Kershaw Made in the USA messen dan ook trots vandaan komen! Ook komen daar de “Battle Proven” High Tech Zero Tollerance messen vandaan. Woonde ik daar maar om de hoek. Misschien zijn de ZT messen wat voor een volgende review.

2010, HET VERTREK VAN KEN ONION: 
In 2010, na 15 jaar van goede ontwerpen voor het merk, zijn Ken Onion zijn wegen gescheiden van Kershaw. Dit om zijn eigen bedrijf te starten en voor meer geld te gaan samenwerken aan de ontwerpen voor CRKT. Natuurlijk is niemand onmisbaar en zijn plek werd door meerdere ontwerpers opgevuld. Enkele bekende namen zijn: Rick Hinderer;  Ernest Emerson;  Tommie Lucas; Grant & Gavin Hawk, Frank Centofante en RJ. Martin.  

2014, HET 40-JARIG JIBILEUM VAN KERSHAW KNIVES:
Voor de viering van de 40-jarige Kershaw jubileum was het ontworpen jubileum mes overigens al erg snel uitverkocht.

                          

4040 model                                         

DE KERSHAW RUBY, MODEL 4040.                                      

En de rest is naast historie slechts toekomstmuziek. Hieronder de huidige lijst van de prijzen/Awards die Kershaw op de BLADE Show’s won. 

 

DE BLADE SHOW AWARD & PRIJZEN LIJST VAN DE KERSHAW KNIVES: 
1985: Kershaw Old World Style Dagger: Het best geïmporteerd mes ontwerp van het Jaar.

1986: Kershaw Model 1005 Survival mes: Het best geïmporteerd mes van het jaar.

1998: Kershaw/Ken Onion 1510 Random Task: Het beste geproduceerde Amerikaanse vouwmes met het voor Kershaw nieuwe geassisteerde openingsmechanisme van het jaar.

1999: Kershaw Blackout: De beste aankoop van het jaar.

2001: Kershaw/Onion Black Chive: Het best geproduceerde Amerikaans vouwmes van het jaar.

2002: Kershaw Rainbow Leek: Het beste algehele vouwmes van het jaar.

2003: Kershaw Carabiner Tool: Het meest innovatieve geïmporteerde ontwerp van het jaar.

2005: Kershaw/Grant & Gavin Hawk E.T. : Het meest innovatieve Amerikaans geproduceerde ontwerp van het jaar.

2005: Kershaw/Onion Offset: Het beste algehele (overall) vouwmes van het jaar.

2007: Kershaw Tyrade: Het beste algehele vouwmes van het jaar.

2009: Kershaw Speed Form:  Het best geproduceerde Amerikaans vouwmes van het jaar.

2010: Kershaw Tilt: Het best geproduceerde Amerikaans vouwmes van het jaar.

2012: Kershaw Cryo 1555Ti : De beste aankoop van het jaar inzake vouwmessen.

2014: Kershaw/Emerson CQC-7K: De beste aankoop van het jaar inzake vouwmessen.

 

EN ALS TOETJE NA:
Het onderstaande vintage vaststaande Kershaw Survivalmes (1005) met extra survival-Gear.  Wat een “Beauty”, he. Deze staat al jaren op mijn “wish-list”, dus wie o wie heeft er nog een voor de retired militair over?

 ...

                  DE 1986 AWARD WINNING KERSHAW SURVIVAL MES (1005).

DEEL II. DE NIEUWE KERSHAW MODELLEN VOOR DE TEST.                                                              

MIJN EIGEN KERSHAW MESSEN ERVARING:
Zoals reeds gezegd heb ik een best lange draag en gebruikservaring met Kershaw Knives want ik droeg tijdens mijn vrij lange militaire bewakingstijd (Sergeant Luchtmacht Bewaking) een Kershaw Big Horse Folding Knife in een zelf vervaardigd zwart lederen foedraal aan mijn webbing belt. Ik deed er bijna alles mee en het grote Kershaw vouwmes heeft me nooit in de steek gelaten. Nu is deze net als mij retired, echter met dit verschil dat ik hem niet als een “paar oude afgetrapte laarzen” in de hoek gegooid heb!

Ook heb ik jaren geleden voor het niet meer bestaande Wapenmagazine SHOOT een artikel over het Kershaw vouwmes model 2420ST geschreven. Later heb ik als parttime gastredacteur voor het SAM wapenmagazine een teststukje geschreven over de puntige Kershaw Talon en daarna, na mijn eigen vrijwillige overstap naar het Wapenmagazine AK-56, heb ik de fraaie Kershaw 1550ST - Blackout-Serrated en hun Multi-Tool getest en beschreven. O ja, en ook de stevige Kershaw Outcast machete flink aan de tand gevoeld en beschreven. Dus op de Kershaw kwaliteit heb ik best wel enige kijk. En volgens mij was mijn eerste Japanse vaststaande mes overigens een “lichtgewicht” roestvaststalen Kai White Hunter Skelleton.

GOED BEGIN:
Op een fraaie doordeweekse dag lag ’s avonds bij mijn computer een grote enveloppe van Kershaw Knives uit Tualatin, Oregon, Amerika. Bij het openen van deze enveloppe en het zien van de fraaie Kershaw messen kreeg ik hetzelfde gevoel als (heel) vroeger bij het “bekende friemelen” bij mijn eerste liefje. Want dat eerste gevoel vergeet je nooit, “oude liefdes en goede roestvaste messen roesten nooit”.

  >>>Klik Hier voor de Test resultaten van diverse Kershaw Messen<<<