Karrimor Thor 40

DE NIEUWE THOR 40 RUGZAK VAN KARRIMOR SF.
By: Henk Kraaijvanger

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de robuuste en fraaie (semi) militaire rugzakken Karrimor SF Predator 35 en Sabre 45 Patrol getest heb, maar na het zien van de fraaie Karrimor SF Thor 40 was de beslissing voor een nieuwe veldtest & review met de nieuwe Thor al snel gemaakt. Een aantal jaren geleden had ik al eens hun even grote en enigszins wat gelijkende voorloper model Recon 40 gezien. En de Karrimor SF Thor 40 lijkt mij daar een echte praktische verbetering van, door niet overal die PALS en verborgen vakken. Die minder toegepaste PALS en verborgen vakken voorkomen dat je jezelf “overlaadt” en die praktische gebruikswaarde zal ik wel eens willen testen, want je wilt voor jezelf en de blog-volgers weten of de kwaliteit van de rugzak toch echt zo goed is als zijn “looks” lijkt te vertellen.

Karrimor Thor 40                                                                                                                   

Deze Thor blijkt overigens speciaal voor het Deense Leger te zijn gemaakt. En die slimme Denen gebruiken daarmee hun zuur verdiende Deense Kronen zeer goed en willen derhalve echt geen T(euro).  Overigens wordt Thor in de Noorse mythologie vanwege zijn kracht met zijn strijdhamer geroemd. Goede militaire rugzakken dragen en ook veldtesten blijft mij toch “kriebelen”, dit ondanks mijn jarenlange militaire “buitendienst” in niet altijd goed weer.

                                  

RUGPIJN, HOEZO/ “HOW COME” ? Destijds als jonge GRO sergeant instructeur en kerninstructeur mitrailleur Punt 50 inch Browning M2 HB, liep ik destijds met een gevulde houten kist met een complete punt 50 mitrailleur met extra verwisselloop de houten trappen van mijn lesgebouw op het “Open Kamp” Prinsenbosch op, dit voordat de cursisten om 10.00 uur van weekendverlof terugkwamen. Dat als lesvoorbereiding en dat traplopen deed ik die dag zeker wel een keer of zes. Het spreekt voor zich dat na de lessen de cursisten de wapens naar mijn voertuig brachten en hielpen ze bij de wapenkamer in te leveren. Voor de liefhebbers van de historie van Karrimor SF, zie a.u.b. mijn oudere review op http://www.bushcraft.nl/karrimorsf-predator-patrol-45.  En voor een rugzak met een geheel andere camouflageprint bekijk a.u.b. mijn andere Karrimor SF review: http://www.bushcraft.nl/karrimorsf-sabre-35-pencott-greenzone.

 

DE BESCHRIJVING VAN DE KARRIMOR SF THOR 40 LITER.
De Karrimor SF Thor is eigenlijk mijns inziens een 72 uurs (drie daags) patrouille rugzak en kan zowel individueel als ook over de beschermende kogelwerend body armour te dragen. Ook is deze rugzak naast gebruik tijdens remote operaties ook ideaal voor militaire en andere trainingen. Er werden door PRI ook twee zogenaamde Drybags voor zijtassen & inside the backpack meegeleverd, mocht ik in het water vallen, de inhoud ervan gegarandeerd droog is. En soms heb ik van dat in het water vallen nog wel eens last van.

 

DE FABRIEKSSPECIFCATIES VAN DE KARRIMOR SF THOR 40 LITER. 

- Een klein topcompartiment met een drie kwart rondlopende YKK dubbele tweeweg ritssluiting met trekkoordjes, geschikt voor belangrijke paperassen, sleutels, een redding mes enzovoort. 

- Een 40 liter hoofdcompartiment met een gecombineerde boven/frontopening met een stevige drie kwart rondlopende YKK dubbele tweeweg ritssluiting met trekkoordjes, waardoor je snel en gemakkelijk bij je benodigde Gear kunt. Tevens kun je daardoor een groot uitrustingsstuk zoals een patrouille Bowman of PRC radio of kleine Peli kist meenemen, dit dankzij het gecombineerde boven/frontopening systeem. 

Tweeweg ritssluiting

- Binnen in het  hoofdcompartiment tegen stevige rugpand aan zitten drie PALS en een groot open vak met elastische bovenkant en een ophang lus met Velcro voor een optioneel drinksysteem met water bladder/waterzak, een kleine laptop en dergelijke items.

Binnenvak met PALS

- Er bevinden zich aan de bovenzijde twee afsluitbare rechthoekige openingen met Vercro voor een drinkslang van een waterreservoir of radiokabels naar de buitenkant.

- Aan de bovenzijde zit een handig draaghandvat. In nood kun je daaraan ook iemand uit de gevarenzone trekken. 

- Goed gepolsterd rugpand systeem met steun gevende harde kunststof rug plaat en comfortabel lende kussen. 

- Een separaat kaart vak van A4 grootte met ritssluiting achter de rugzijde van het gepolsterde rugpand, waarbij de rits zich aan de rechter zijde bevindt.                                                   

- Buitenstof van het soepele, lichte doch sterke KS500e/500 Denier nylon materiaal met water werende buitencoating van elastische Silicone/PU elastomeer wat ook nog afgewerkt is met een duurzame fluor carbon finish (DWR). 

- Op het voorkant (4), beide zijkanten (3) en onderkant (3) van de rugzak zitten diverse PALS ( = Pouch Attachment Ladder System) voor het M.O.L.L.E ( = MOdular Lightweight Load Carrying Equipment) compatible dragen van diverse uitrusting tassen en tasjes.

- Op deze voorkant zit onder het Karrimor SF embleem een rechthoekig plaatje Velcro voor een patch & batch of een naamplaatje. Aan de onderkant bevinden zich de typenaam THOR en het volume 40 aanduiding. 

- S- vormige schouderriemen met voldoende onderlinge afstand (voor extra comfort en balans) met kunststof D-gespen en een Quick release openingssysteem op de rechter schouderriem en een drinkslanghouder op de linker schouderriem.

- Op de S- vormige schouderriemen zitten de in lengte verstelbaar draaglast controle riemen. die gemakkelijk onder het lopen aan te trekken zijn. 

- Gepolsterde heupriem met verstelbare Quick release militaire riemgesp/ belt buckle. Deze heupband is tevens in het “verborgen vak van het rugpand/lende kussen op te bergen.  Ook zijn dankzij de speciale stikwijze op de heupriem er kleine M.O.L.L.E. compatibel materiaal tasjes op te bevestigen. 

- Verwijderbare en verstelbare borstband met steekgesp.

- Extra open materiaalvakjes aan de zijkanten, dit voor drinkflesjes of langere items zoals wandelstokken (in combinatie met de twee onderstaande . compressie banden/ straps). 

- Twee compressie banden/ straps met  eigen Fastex type steekgesp met Karrimor SF embleem / buckle aan de beide zijkanten. 

- Versterkte body van de gehele rugzak. 

- De rugzak is gestikt met rot bestendig draad.

- Geïntegreerde regenhoes in dezelfde kleur als de rugzak, zit aan de onderzijde in een speciaal vak met ritssluiting opgeborgen. 

- Alle toegepaste ritsen van het kwaliteitsmerk YKK.

- Zware draagpunten zijn versterkt met extra brede en sterke stiksels.

DE MATEN EN HET GEWICHT.                                                                                                                   

Hoogte: 60cm.

breedte: 42cm.

Diepte: 32cm.

Leeg gewicht: 1,6 kg.

Halloooooooo, bent u er nog? Deze materiaal uitleg was ECHT noodzakelijk, zodat u weet wat u aan kwaliteit en vooral waarom u deze Karrimor SF Thor 40 wilt kopen!

Voor de extra info, zie de korte Karrimor SF video op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ltvGlq7zfZI.

 

DE VELD EN DRAAGTESTDAGEN:

DAG 1.
Op een koude maar fraaie zonnige dag mijn favoriete oefenterrein met veel bos en zandplaten in om de verse Karrimor SF Thor 40 uit te testen. Deze was met allerlei Gear gevuld zoals de te testen BCB MOD kookspullen en de grote Pohl Force Prepper Two Wood. Dat vullen van de Thor 40 ging dankzij het front openingssysteem met dubbele ritsen zeer soepel en goed. En natuurlijk moest ik meerdere malen het Quick release openingssysteem op de rechter schouderriem uitproberen, waardoor je nadat je eerst de borstriem los gemaakt hebt en na het trekken aan het groen/zwarte trekkoordje, snel de rugzak langs links kunt afwerpen. Flink beladen ging dat bijna vanzelf, waardoor je dus in een noodgeval zoals bij “een te waterlating” / in het water vallen nadat je wel de borstband los gemaakt hebt, direct je rugzak kunt afwerpen. De Thor droeg bij een redelijk gewicht in het geaccentueerde terrein zeer comfortabel en zeer stabiel. En ook bij het tijdelijk clandestien oversteken van de Belgische grens gaf hij geen krimp. En via grenspaal 251 maar op huis aan gegaan. Ik vind hem zelfs wat lager en ook wat comfortabeler dragen dan de eerdere geteste Karrimor SF rugzakken. Of is dat vanwege de “kriebels in de buik door liefde op het eerste gezicht”?

 Draagt Goed

DAG 2.
Op fraaie zonnige dag van het Chinese Nieuwjaar lekker een andere windrichting met de flink gevulde Karrimor SF Thor op en een heuvelachtig bos met enkele oude en gebombardeerde Duitse WW2 FLAK bunkers. Het was even flink “klunen” met de goed gevulde Thor om boven op de zanderige heuvels (Dutch Mountains) te komen, tenslotte ben ik geen Twintig Jaar oud meer. Ja, die Dutch Mountains werden zelfs in 1988 live door een mijns inziens onderschatte maar zeer succesvolle popgroep De NITS bezongen. Zie en luister vooral naar: www.youtube.com/watch?v=I_MdNMAJxDk. Vele jaren later is het daar in die getroffen heuvels van de Brabantse Wal wel goed vertoeven en ook te pauzeren “ Mit Kaffee und Kuchen”. Ook had ik nog een aantal snijtesten met een ander kwaliteitsproduct, namelijk het nieuwe zeer goede Maserin Tusk vaststaande mes te doen. Nadat dit alles gereed was, via geaccentueerde paden en diverse bospercelen “cross country lopend” op huis aan. De Karrimor SF Thorrugzak bleef bij dat alles goed en zeer comfortabel dragen!

volgeladen

DAG 3.
Op een echt vrieskoude winderige dag “even” het bos in om weer wat Gear te testen en flink “aan de tand te voelen” (zie ook mijn andere nieuwe reviews). Het was “echt berenkoud”, edoch ik ben toch wel naar buiten gegaan, want alleen “die mooi weer testers & reviewers” testen vanachter de computer. And sombody’s gotta do it.

Koffiepauze                                                                   

Uiteraard had ik mij goed in een drie-lagensysteem aangekleed, want “slecht weer bestaat niet, slechte kleding” overigens wel. En had ik wel de zeer prettig dragende Karrimor SF Thor met extra voeding, drinken en reserve onderkleding plus hoofdbedekking ingepakt (in de Dry Bag Side Pockets). Ondanks dat extra gewicht bleef de rugzak op de zandpaden en heuvels / zandduinen van de Brabantse Wal en zijn modderige bospaden erg prettige dragen. Ook de toegang gaat via de frontopening erg snel en goed.

Persoonlijk vindt ik de Karrimor SF Thor de prettigst dragende Karrimor SF rugzak, maar een ander persoon kan zweren bij een ander type Karrimor SF rugzak.

DAG 4. 
Op een wat onbestendige dag een ander fraai bosperceel van de Brabantse Wal in met weer de goedgevulde Karrimor SF Thor (capaciteit circa 40 liter). Was het weer eerst droog, even later zou dat weer drastisch in dikke druppels veranderen. Gelukkig had ik voor de ergste regen mijn TT regenbroek en standaard erbij verstrekte groene nylon Karrimor SF regenhoes bij me. Dankzij de stevige dubbele ritssluiting van het hoofdvak kun je ook onder haast,  het hoofdvak snel en wat ruwer openen en sluiten om kwetsbare apparatuur snel op te bergen of te pakken. Die regenhoes werd dan ook ASAP uit zijn speciale bergplaats gehaald en om de rugzak getrokken om de lading droog te houden. Ik moest met de natte wat koude handen eerst wel wat wennen, dit doordat de stiknaad van het inpandige D-riempje de ritstrekker iets tegenhield.

Met de regenhoes om

TIP: Vervang dat riempje door een 6 mm dik elastische koord met een haakje.

DE KARRIMOR SF DRY BAG SIDE POCKETS:  In de rugzak had ik ook nog de meest kwetsbare Gear en de kleding in de meegeleverde en voortreffende waterdichte Karrimor SF Dry Bag Side Pockets gedaan, dubbele zekerheid voor de Gear en kleding dus. DUBBEL FUNCTIES: Die Karrimor SF Dry Bag Side Pockets kunnen overigens doordat ze waterdicht zijn (en gesloten ook luchtdicht) ook nog als drijvers bij waterverplaatsingen met drijf pakketten of onder natte omstandigheden bij het redden van personen en/of dieren dienen. De bijgevoegde voortreffelijk presterende regenhoes heeft zelfs twee stervormige speciale openingen voor de “Comms snoeren” of een drinkslang voor de waterbladder en sluiten met een Velcro sluiting. De Thor is en blijft wel een handige en zeer prettig te dragen functionele militaire rugzak.

DAG 5.
Op een heerlijke zonnige dag met de flink gevulde Karrimor SF Thor rugzak en de gerepareerde oude trouwe Lowa bergwandelschoenen aan, met de hond van mijn dochter op pad. Natuurlijk had ik wel een drinkbakje en extra water voor de hond in de rugzak, waardoor het gewicht nog wat hoger was geworden. Maar dankzij de comfortabele schouderbanden en de rug partij droeg de Thor nog steeds zeer goed (****). Ook heb ik weer het Quick release openingssysteem op de rechter schouderriem uitgeprobeerd, waarbij je eerst wel de borstriem los moet maken voordat je aan het zwart/groene trekkoord van het Quick release openingssysteem trekt. En dat Quick release openingssysteem werkte weer zeer goed (****).

Quickreleasesysteem

DAG 6.
Op een eerst grijze dag weer op pad met de zeer gevulde Thor rugzak en met aan de voeten de van nieuwe loopzolen voorziene oude maar zeer comfortabele Lowa Baffin bergwandel-schoenen. Bij de start bij het oversteken van de harde weg zag ik een gevaarlijke “sink-hole” en ik heb daarvan foto’s gemaakt en dat later weer doorgegeven aan de Gemeente. En natuurlijk begon halverwege de lange Hike het wederom licht te regenen.

Dat neemt niet weg dat de Hike door de natuur en de bossen heerlijk was. En sip zijn ondanks je nat wordt en bent heeft ook totaal geen zin! Heerlijk om met de juiste uitrusting en kleding buiten in weer en wind lekker bezig te zijn. Ik heb derhalve bewust de regenhoes in zijn bergplaats gelaten om te kijken of en wanneer de buitenstof van de Thor doorsloeg. Dat was echter niet het geval (****). De pauze onderweg werden overigens wel zeer kort gehouden. Daar ik het laatste stuk langs de openbare weg liep en flink wilde opschieten, heb ik die laatste kilometers net als destijds bij Defensie in een snelle mars, de zogenaamde “Speedmars” gedaan. Beide uitrustingsstukken zoals de Karrimor SF Thor rugzak en de door de Repair Service Boer excellent gerepareerde oude trouwe Lowa’s Baffin bergwandel-schoenen voldeden daarbij zeer goed (****). Ik moest in eerste instantie wel “even” mijn versnelde ademhaling reguleren, maar ja ik ben ook geen twintig jaar meer! Daarna was de cadans van mijn voetenwerk en ademhaling eigenlijk “een melodie” van herkenning uit het verleden.

Welke kant op

DAG 7. 
Op een zeer fraaie lentedag weer het veld in, nadat ik me eerst wel getrakteerd had op anti-teken spul (op natuurlijke basis). Want die sluipmoordende tekenvrouwtjes liggen weer op de loer. Ik had de voortreffelijk dragende Karrimor SF Thor daarbij flink ingepakt en de lange hike begon bij de nu verlaten Koningin Wilhelmina Kazerne, om vanaf daar aan de overkant van de weg het oefenterrein in te gaan. Het was al flink stoffig en lekker warm daar. Op mijn eigen berg, namelijk de Kraaienberg even op een bankje gepauzeerd en daar kreeg ik gezelschap van drie bewoners van Titurel (een GGZ instelling), die blijkbaar echte zoekspecialisten van de militaire “losse flodders” waren. Ik ging nadat ik even gebabbeld had verder het bekende oefenterrein in om via de Nederlands /Belgische grens en via een omtrekkende beweging langs het verboden natuur en rustgebied. Heerlijk hikend de paden uit, de lanen door!     

Wilhelmina kazerne                                                                                                                                       

Natuurlijk moet je daar in zo’n natuurgebied & rustgebied stil zijn, edoch daar dacht een jachtopzichter of domme jachthondentrainer toch wat anders over. Boven de regels staand en vloekend en tierend om de hond voor waterwild “warm te maken” en daardoor de rest van de watervogels wegjagend. Maar hij stond honderden meters verder in het water en riet en het was maar goed dat ik daar niet bij kon en ook mocht komen.

Aan het water

By the way, de Thor bleef comfortabel en OK dragen. Dankzij de goede luchtcirculatie van het rugpand had ik ook een minder natte rug. Doordat dit type rugzak zonder hoog klep vak je nek vrijlaat, heb je aan het eind van de hike overigens ook minder pijnlijke nekspieren. Ook is de afstand tussen de schouderriemen onderling om die nek en schouderspieren te ontzien.

DAG 8.
Wederom op een fraaie dag een nieuwe bivak aan het verkennen geweest. Uiteraard “gepakt en gezakt” met de fraaie, fijn dragende Karrimor SF Thor. Dankzij het zeer goede rugpand en dito schouderriemen had ik “geen centje pijn”.  En de rugzak was groot genoeg om allerlei extra Gear, voeding en drinken mee te nemen en toch zeer comfortabel te blijven dragen. Een zeer goede militaire rugzak dus, I love It!       

Pauze                                                          

DAG 9.
Na ontvangst van het EKA pakket uit Zweden, heb ik direct de Karrimor SF Thor rugzak met de EKA AxeBlade W1 en de Viking 17 inch Combi Saw ingepakt en hup het bos in. Heerlijk om buiten bezig te zijn en zelfs te zweten. Hoezo ZWETEN, Zweten, je bent toch “retired”? De rugzak droeg daarbij weer erg comfortabel.                                                                                             

DAG 10.
Op een fraaie zonnige en warme dag weer “gepakt en gezakt” de bossen weer in om een en ander verder te testen. Jammer genoeg was mijn vertrouwde anti-tekenmiddel “Stichfrei” op, dus maar zonder extra bescherming het bos in. Het was heerlijk in het bos en op een van mijn speciale Hide-out bivaks heb ik mijn verdere hak, snij, batonneer en zaagtesten met een aantal producten gedaan. Daarna even korte drinkpauze en wederom via een andere route op huis aan. Eigenlijk weet ik nu genoeg van de Karrimor SF Thor, ik maak de nu beoordeling op en ik verwacht toch geen plotsklapse veranderingen, Derhalve sluit ik ondanks dat ik de rugzak verder blijf testen, het lange testverslag af. Mocht ik nog bijzonderheden ontdekken, meldt ik dat op de bekende bushcraft weblog.

 

DE BEOORDELING KARRIMOR SF THOR 40 LITER.

COMPLEETHEID RUGZAK:

Zeer goed / ****.

AFWERKING RUGZAK:

Zeer goed / ****.

EXTRA’S:

Zeer goed / ****.

VERSTELBAARHEID RUGPAND:

N.V.T.

DRAAGCOMFORT RUGPAND:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT HEUPRIEM:

Zeer goed / ****.

DRAAGCOMFORT BORSTRIEM:

Zeer goed / ****.

STERKTE BUITENSTOF:

Zeer goed / ****.

VENTILATIE & VOCHTAFVOER RUGPAND:

Excellent goed / *****.

WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF:

Zeer goed / ****.

WATERBESTENDIGDHEID RITS VAN HET KLEP EN HOOFDCOMPARTIMENT:

Zeer goed / ****.

SLIJTVASTHEID BUITENSTOF TOT NU:

Zeer goed / ****.

LEEG DRAAGGEWICHT:

Zeer goed / ****.

WOW GEHALTE:

Excellent goed / *****.

PERSOONLIJKE AANBEVELING:

Ja.

 

TOTAAL PERSOONLIJKE TESTOORDEEL KARRIMOR SF THOR 40: VERY GOOD / ZEER GOED / ****.

 

RESUME: 
De slimme Denen hebben naast het weigeren van de extra duur makende (T) Euro, gelukkig wel voor een beproefd type rugzak van de befaamde rugzakaanbieder Karrimor SF gekozen. Deze Karrimor SF Thor rugzak draagt zeer comfortabel en is daardoor een ideale rugzak voor militairen, voor alle buitensport liefhebbers zoals bushcrafters en preppers, globetrotters en andere avonturiers. De Karrimor SF Thor 40 liter is sterke doch licht NON NONSENCE medium (militaire) rugzak en derhalve dus een echte en dikke aanbeveling waard!

 

TIPS:
1. Maak ook op de borstriem een Quick release openingssysteem. 
2. Maak op de rugzijde van deze rugzak een  in/uitschuifbaar “ouderwets” paneel voor militairen met: Naam /Rang /Registratienummer.

 

DANKBETUIGING/A LOT OF THANKS TO: 
Met dank aan de Karrimor SF UK Distributor de heer Roger Pitts van PRI voor de sponsoring en de ondersteuning bij het tot stand komen van deze nieuwe Karrimor SF review. Thank you very much! Please see also: https://karrimorsf.com/.

 

WAAR IS DE KARRIMOR SF THOR NU TE ZIEN & TE PASSEN?
De groenste web en fysieke Nederlandse outdoor winkel Country Store te Epe is distribiteur van Karrimor SF voor Nederland. En ze hebben daar echt functionele en fraaie outdoor Gear. Al was het maar om zelf deze zeer goede Karrimor SF Thor rugzak eens te passen. Ze hebben daar overigens ook de nog fraaiere en grotere Karrimor SF ODIN van 75 liter! Overigens is Odin in de Noorse mythologie de vader van de zeer sterke Thor.                                                                                                                             

Destijds kocht ik daar als actief dienende militair veel van mijn functionele en handige velditems. Dat was destijds ook de enige vertrouwde verzend/webwinkel met ook een fysieke winkel waar kwaliteitsspullen en service hoog in het vaandel stonden en nog steeds staan. En ongeveer eens per jaar ga ik er persoonlijk langs om weer in hun fraaie en omvangrijke groene collectie en fraaie messenkast met ook de handgemaakte TRC messen te snuffelen. O ja, ze hebben daar ook goede koffie en/of anders genoeg spullen om dat zelf te zetten.

 Aan het klauteren

Messenexpert Henk Kraaijvanger was KMA OPC/ instructeur en onderofficier toegevoegd bij het Bureau Force Protection, nu is hij b.d. / retired
Tevens was hij vanaf 1996 messenredacteur bij de wapenmagazines SHOOT, AK-56 en free lance messentesten/schrijver voor SAM tot 1999.

Tot slot is hij de ontwerper van het HKD foedraal en de huidige voorzitter/lid van de DKE jury.

Importeurs, heeft u ook een mes of een ander scherp voorwerp dat u getest of besproken wilt zien? Bent u wellicht zelf (beginnend) messenmaker?

Mail ons op info@bushcraft.nl en wij laten u weten waar u uw mes of bijl heen kunt sturen.