Karrimor Magni & Nordic zijtassen 4 en 7 liter

DE NIEUWE KARRIMORSF MAGNI RUGZAK EN ZIJN NUTTIGE NORDIC ZIJ/VOORTASSEN.
By; Henk Kraaijvanger.

Als beroepsmilitair was ik altijd al bezig met het verbeteren van mijn skills & drills en de daarbij horende uitrusting voor “binnen en buiten”. Dat heeft gelijk in diverse meldingen aan de Defensie Ideeën Commissie en het ontwerp van het HKD foedraal voor grote vouwmessen. Militair zijn heeft namelijk een brandmerk op je ziel geplaatst en achtergelaten, die maakt dat je de Wereld en iedere menselijke activiteit zoals bijvoorbeeld NU “de Corona Pandemie Hoax”, ook vanuit een andere invalshoek bekijkt en tot schokkende onmenselijke feiten komt. Ook de benodigde uitrusting ontkomt daarbij niet aan je kritische zienswijze.

Een tijdje geleden had ik het kleine broertje van de hieronder voor te stellen KarrimorSF Magni 25 namelijk de Modi 15 al getest en daarover een review gemaakt. Zie ook: http://www.bushcraft.nl/karrimor-sf-modi15. Deze nieuwe Magni 25 liter patrouillerugzakmodel kan opgestopt worden met de nieuwe Nordic voor/zijtassen in 7 en 4 liter. Deze werden ook door de Engelse heer Roger Pitts van Police Resources International Ltd. (PRI) voor deze nieuwe review beschikbaar gesteld, waarvoor dank. Zie ook hun fraaie website op: http://www.pri.uk.com/.

DE KORTE BESCHRIJVING VAN DE KARRIMORSF MAGNI 25:

De Karrimor SF MAGNI 25 (MagWel) is gemaakt om te voldoen aan een vereiste voor een middel formaat patrouille rugzak met een tactisch computer vak. De rugzak is gemaakt van gelamineerd laser gesneden materiaal, met modulaire mogelijkheden die het gewicht en de complexiteit verminderen en een strakke, moderne minder tactische uitstraling creëren. Het MAGNI 25-ontwerp omvat een zacht gevoerd top vak met ritssluiting en een hoofdvak, beide met een tweewegs-rits openingen. Binnenin zit een laptop / hydratatiehoes met organiseer en vakken met ritsluitingen.

Magni 25

De buitenstof van de Magni 25 is KS-LC in de kleuren olijfgroen, zwart, coyote en grijs is een 500D nylon oppervlaktestof met 210D nylon gelamineerd op de achterkant om de sterkte en duurzaamheid te vergroten. Multicam® modellen zijn vervaardigd met 500D infrarood reflecterende (IRR) oppervlaktestof. Deze nieuwe rugzak is net als de Modi 15 goed in elkaar gestikt, hij heeft veel extra’s en is in vergelijking met de andere geteste Karrimor SF rugzakken best onopvallend.

 

DE KENMERKEN VAN DE KARRIMORSF MAGNI 25:

Laser gesneden MOLLE sleuven aan de buiten voorkant en beide zijkanten van de rugzak.

Twee S-vormige schouderbanden met kunststof D-ringen en verticale laddersystemen.

Op rechter schouderband zit een brede elastische band voor fixatie van een drinkslang of de oortelefoonsnoertjes.

Stevig en vrij breed webbing draaghandvat.

Afneembare en in hoogte verstelbare borstband met KarrimorSF steekgesp.

Met gepolsterd klepvakje aan de bovenzijde van de rugzak, met aan de binnenkant van hoofdcompartiment/ klep vak twee kleinere elastische klep vakjes, elk met een ritssluiting met trekkoordje.

● Voorkant klep vak voorzien van KarrimorSF logo en model en volume aanduiding, stukje klittenband voor patch/batch (voor mijn bijnaam, de “Dino” patch) en ook met de reeds genoemde laser gesneden MOLLE sleuven.

Een hoofdcompartiment met grove, stevige YKK tweeweg ritssluiting.

Het hoofdcompartiment die tevens voor hydratatie geconstrueerd is, met zowel links als rechts per klittenband afsluitbare sleuven naar de buitenzijde voor de drinkslang of indien in gebruik met een radio, voor de communicatiekabels.

Aan de binnenzijde rugpand is er een gepolsterde laptopcompartiment of drinkreservoir compartiment, met een sluitklep met klittenband.

● Aan de boven/binnenzijde van het hoofdcompartiment is er een opgestikt en van klittenband voorzien ophanglipje voor het reeds genoemde drinkreservoir.

Twee per rits afsluitbare vakjes (groot en middel) op de sluitklep van het laptopcompartiment, tevens bevinden zich daar twee penvakjes; drie ondiepe kaartvakjes, een dieper vakje en een klein vakje met een klep met klittenband afsluiting voor een zakmes of Multitool.

Elastische banden aan de binnenzijde van de beide zijkanten van het hoofdcompartiment.

Twee elastische vakjes aan de binnenzijkant van het hoofdcompartiment, speciaal voor flesjes en/of blikjes.

De binnen/rugzijde hoofdcompartiment is aan de bovenkant voorzien van een MOLLE compatibel laddersysteem met twee ladders.

De buitenzijde van het rugpand heeft aan de linkerkant een documenten vak met ritssluiting met trekkoordje.

Aan de onderzijde rugzak zit een demontabele 38 mm brede niet gepolsterde heupriem met KarrimorSF/Woo Jin Dual Stealth steekgesp. TIP: Ik zou die heupband bevestiging 4 cm lager vaststikken, dit voor een langere rug lengte.

● De rugzak met rotbestendig en stevig draad gestikt.

De rugzak versterkt met type Bartacks / trenzen verstevigingen.

● Toegepaste duurzame waterafstotende coating (DWR) op buitenstof.

● Toegepaste YKK- kwaliteitsritsen.

Beschikbare kleuren: olijfgroen, zwart, coyote, grijs en Multicam (IRR).

DE ONAFHANKELIJKHEIDS VERKLARING: Op mijn verzoek en zonder daaraan gestelde voorwaarden of stalorders heeft de heer Roger Pitts van PRI de testrugzak geleverd / gesponsord. Dit alles voor het maken van deze nieuwe review over de KarrimorSF Magni 25 rugzak en de Nordic voor/zijtassen.

De bevindingen en mijn statements zijn geheel mijn eigen en deze zijn zonder tussenkomst van de genoemde firma, direct naar de webmaster opgestuurd.

Maximaal 5 uit 5 ***** (sterren). (* = matig; ** = redelijk; **half = redelijk tot goed;  *** = goed; ***half = goed tot zeer goed; **** = zeer goed ; **** half = uitmuntend goed; ***** = excellent goed.

 

DE DRAAGTESTEN VAN DE KARRIMOR SF MAGNI 25.

TIP: Voordat u de eerste keer met een nieuwe rugzak op pad gaat, maak eerst de rugzijde en de schouderbanden nat, waardoor deze rugzak sneller gaat “inhangen” en daarbij zich aan uw rug en schouders aanpast!

DE VELE TESTDAGEN:

  • “Out of the box” werd de fraaie KarrimorSF direct ingepakt en moest deze mee op zijn “Maiden Hike”. Dit deed ik zonder de meegeleverde, maar  optionele Nordic zij/voortassen, die komen later wel aan de beurt. Eerst voelde de Magni 25 ondanks natgemaakt nog wat stug aan, maar nadat ik een bui regen getrotseerd had en ik wegens het zware terrein ook flink zweette, ging hij daarna perfect “inhangen”. In deze 25 liter (patrouille) rugzak kun je de meest benodigde items ruimschoots kwijt, waarvoor er ook nog ruimte voor de voeding voor onderweg is.

 Zonder zijtassen

  • Op een nieuwe koude dag weer met de KarrimorSF Magni voor een lange Hike op pad want ik moet deze rugzak door en door testen, voordat ik mijn bevindingen “aan het papier” toevertrouw. Derhalve duren mijn veldtesten ook weken en geen 30 minuten op YouTube. De rugzak droeg zeer comfortabel en is vanwege zijn ¾ rondlopende ritssluiting van het hoofdvak, tijdens de pauze zeer handig in het “laden/lossen” van items. Dat Hiken in de natuur goed voor “lijf en leden” is staat buiten kijf, maar dat het volgens de GGD-dokteren ook nog goed als preventiemiddel tegen dementie kan zijn is mij allang bekend. Daar hoef je echt geen “wat denkt u er zelf van” computerdokter voor te zijn. Dus lekker Hiken en de bushcraft Gear uittesten houdt je lichaam sterk en taai, versterkt je EIGEN immuunsysteem en scherpt je brains. Dus nu weet je waarom ik veel outdoors bezig ben. Mensen zoals wij geven nooit op/ La gente come noi non molla mai...

De KarrimorSF is ook een plaatje voor het oog en presteerde wederom zeer fijn.

rugzijde 

ONNODIG GELUID IN HET DONKER: Ik kwam eigenlijk een mogelijk minpuntje tegen, de steekgespen van de heup en borstband. Deze zijn van een harde soort “lawaaierige” kunststof gemaakt, die bij het vast/losmaken en/of stoten in het donker best luid zijn. Ook ben ik bang dat ze gemakkelijker onder vrieskoude kunnen breken. Vervang die door zachtere geruisloze en meer verende exemplaren.

Natuurlijk zijn mijn Hike-routes ook in duisternis en niet vrij van water, modder en bramenstruiken (net zoals bij mijn vorige lange Hikes met voormalig Hike maatje Marianna en mijn bijhorende waarschuwingen “Het kan een beetje drassig worden”, dat Marianna destijds zo mooi kon herhalen).

  • Wederom met de functionele KarrimorSF op pad om hem door en door te kennen. Is ook goed voor mijn Hiking en semi militaire conditie dus. Want Ik moet wel getraind blijven voor het 2030 debacle. De Magni is zeer prettig in het dragen, is gemakkelijk in en uit te pakken en heeft verschillende handige vakjes en vakken. De S-vormige schouderbanden helpen veel voor een nog beter comfort en deze hebben mijn lichaamsvorm en geur overgenomen. Ik droeg de Magni nu nog zonder Nordic zij / voortassen, maar als het kouder wordt zal dat wel veranderen voor de extra benodigde kleding.

 Zoveel kan er in de Magni

  • Op een mooie dag met een vrij grote DINO batch op de rugzak alleen het veld weer in voor een middellange Hike. Ik was vroeg gestart en zag de dauw en mistvlagen van de heidevelden optrekken. Het mooiste moment van de dag, waarvoor een comfortabel dragende rugzak en goed passende schoenen ook debet aan zijn. De Magni droeg weer zeer comfortabel en dankzij de stevige ritssluiting van het hoofdvak waren mijn testitems en de thermosfles en koffiebusje goed bereikbaar. Maar na wat mijmeren onderweg vond ik eerlijk gezegd toch dat de DINO-batch te “schreeuwend groot” was, ik weer alleen op Hike-pad was en ook de speciale memories daarvan verdwenen waren. Dus moest DINO net als de memories maar “in de vergetelheid” verdwijnen!

 

Natuurlijk is het nu de hoogste tijd voor de toevoeging/ invlechten van de twee (optionele) Nordic 7 liter zij/voortassen in een bijpassende kleur, dit voor extra inpak capaciteit. Dat plaatsen van deze twee zijtassen maakt dat het gehele rugzakvolume op 39 liter komt. En voor de veldtester wel het feit dat hij in het veld wel “een tandje moet bijzetten”. Tja, als je stoer wilt doen, moet je dus ook stoer zijn! Mocht je nog meer capaciteit willen, bevestig / vlecht dan een of twee Nordic 4 zijtassen aan het voor vak.

 

DE NORDIC 4  EN  7 LITER ZIJ/VOORZAKKEN.

DE KORTE UITLEG BEVESTIGEN/INVLECHTEN VAN DE NORDIC ZIJ/VOORZAKKEN OP DE MAGNI RUGZAK (Natuurlijk wel op mijn eigen eigenwijze).

BEVESTIGEN: Mijn manier van “MOLLE vlechten” die voor mij perfect werkt, is om eerst de verticale PVC bandjes van de tasjes volledig los te maken.

Daarna stop je het met kunststof verstevigde deel van dat PVC bandje door de horizontale PAL van de rugzak, daarna door de horizontale PAL van het tasje en daarna weer door de horizontale PAL van de rugzak enzovoort totdat je aan het eind van het tasje bent gekomen.

invlechten webbing

Dan stop je het met kunststof verstevigde deel van dat webbing bandje door de laatste onderliggende PAL van de rugzak, sla hem om en duw hem onder een na PAL van het tasje terug als borging. Doe daarna hetzelfde met de tweede verticale PVC band van dit Nordic tasje. Daarna doet u hetzelfde met de andere kant van de rugzak.

VERWIJDEREN: Het willen scheiden (verwijderen) van het tasje en de rugzak gaat eigenlijk in omgekeerde volgorde, zonder dat daar een rechter aan te pas moet komen.  vlechtwerk                              

Eerst natuurlijk wel de borging van het verticale PVC bandje losmaken en daarna kun je aan het speciale trekflap aan de bovenzijde van de verticale PVC bandje te trekken om zo deze volledig los te maken. Doe daarna hetzelfde met de tweede verticale PVC band. Bij mij ging ook dat verwijderen best goed. Veel succes!

achterzijde nordic 7

Vanaf nu ben ik dus op pad met de KarrimorSF Magni met de twee bevestigde Nordic zij/voortasjes.

  • Op een eerst mooie zonnige dag met de volgepakte KarrimorSF Magni met de aangevlochten Nordic 7 zij/voortassen op pad om het geheel op draagcomfort, stevigheid en flexibiliteit qua gebruik. Gelukkig had ik mijn regensetje in een van de aangevlochten zijtassen gedaan, die mij een paar uur later goed van pas zouden komen. Want ineens werd de lucht zeer donker en kwam er een langdurige regenbui met dikke druppels aan. Dus mijn regenjas aan en een Mil Spec. Woodland regenhoes over de rugzak getrokken. Want sinds mijn FLO uit militaire dienst, ben ik toch wat “een watje” geworden en ook zuinig op mijn uitrusting. De rugzak droeg ook met de verzwarende Nordic 7 zij/voorzakken ook nog zeer goed.

 fucntioneel setje

  • Eerst een vrieskoude maar later mooie zonnige dag het oefenterrein in, waarbij tevens een bezoekje aan het oefenterrein van de lokale fietsschool werd bezocht. Even kijken of mijn lokale belastinggeld goed besteed is geweest. Want ik moest naast de zeer comfortabel dragende KarrimorSF Magni rugzak ook nog de HAIX laarzen uittesten. Daarbij moest ik van mezelf met een volgepakte rugzak over de rotsblokken straat met basalt. De rugzak bleef bij mijn gezwoeg stabiel en zeer comfortabel dragen. Destijds “in mijn militaire tijd” tijdens heuvelwandelen/klimmen met een dienstrugzak, schoot ineens een gesp los en raakte ik bij klimactiviteiten flink uit balans. Ik kon mezelf nog net naar de goede kant bewegen/laten vallen.

 

  • Op een mooie dag na veel BS, gelukkig weer het bos, de velden en de polder in om zowel de outdoor laarzen alsmede de goed gevulde KarrimorSF Magni rugzak te testen. Het lange traject van de Hike ging over modderige paden en zandheuveltjes, waarbij de rugzak stabiel en comfortabel bleef dragen. Dankzij de ruime 7 liter Nordic zij/voortassen had ik genoeg ruimte voor al mijn benodigde Gear. Deze  Nordic zij/voortassen “hingen” dankzij de MOLLE straps zeer stabiel, de goede ritssluitingen ervan waren ook nog snel te openen. Ik “ging zo lekker”, dat ik besloot op een bankje in de Noord-Polder de zonsondergang te aanschouwen en deze Sunset werd met fraai ingekleurd. Daarom dit vintage YouTubeplaatje van de Moody Blues https://www.youtube.com/watch?v=RGd36Q2IiMk over een Sunset in mijn jeugd.

 in de natuur

  • Weer op pad op een zeer mooie dag, ideaal voor het bos Hiken. Ik had extra Gear en een stalen schopje bij me voor enkele testen. Zoals verwacht droeg de vol ingepakte en daardoor zware rugzak weer zeer comfortabel. Zowel het hoofdvak als ook de zij/voortassen waren weer comfortabel te openen. Dankzij de aangevlochten Nordic 7 zij/voortassen, krijg je wel een hogere capaciteit, zonder dat de rugzak bij je nek en hoofd hoger wordt. Daardoor krijgt je hoofd meer bewegingsruimte en daardoor dus minder kans op stijvere nekspieren.

        

  • Op een erg vroege en natte ochtend het veld weer in om de Magni 25 met de Nordic 7 zij/voortassen verder onder natte omstandigheden verder te testen. Iemand moet dat leuke werk doen, want “meten is weten en gissen is missen”. Tja, zoals ik erin sta zijn echte langdurige veldtesten TOCH heel belangrijk en echt heel wat anders dan die “snelle reviews” van de zogenaamde “Chairboard Commando’s”, die denken alles beter te weten. Ik moest een rottig veld met hoge graspollen, braam en andere struiken oversteken en jawel hoor, het was weer zo’n zaterdag. Voor mij was de ochtend ondanks die regenbuien veel beter begonnen dan voor deze achter een struik liggende dode schaap. Natuurlijk heb ik hierbij tijdens het fotograferen van het “gesneuvelde” schaap wel ruime afstand gehouden, dit was namelijk echt! Zoals gezegd droeg de KarrimorSF Magni met de ingevlochten Nordic 7 zij/voortassen weer zeer comfortabel. Tijdens de regenbuien had ik wegens de nog sluimerende beroepsdeformatie wel mijn oude Mil. Spec Woodland regenhoes over de gecombineerde rugzak getrokken. Better Safe Than Sorry!

 

Ik weet nu genoeg van deze zeer fijn dragende KarrimorSF Magni 25 zonder en met Nordic 7 zij/voortassen en maak de scores op.

 

MIJN PERSOONLIJKE BEOORDELING VAN DE KARRIMORSF NORDIC 7 ZIJ/VOORTASSEN: Zeer goed. Very Good / Sehr Gut / ****.

 

DE BEOORDELING KARRIMORSF MAGNI 25.

DESIGN RUGZAK:

Uitmuntend goed / ****half.

COMPLEETHEID RUGZAK:

Zeer goed /****.

WOH GEHALTE:

Uitmuntend goed / ****half.

AFWERKING RUGZAK:

Uitmuntend goed / ****half.

“EXTRA OOG” VOOR DETAILS:

Uitmuntend goed / ****half.

LEEG DRAAGGEWICHT RUGZAK:

Zeer goed /****.

DRAAGCOMFORT RUGPAND:

Zeer goed /****.

DRAAGCOMFORT SCHOUDERBANDEN:

Zeer goed /****.

DRAAGCOMFORT HEUPRIEM:

Goed tot zeer goed / ***half.

DRAAGCOMFORT BORSTRIEM:

Zeer goed /****.

ALGEMEEN DRAAGCOMFORT TIJDENS HIKEN (OOK MET NORDIC 7 POUCHES):

Zeer goed / ****.

ALGEMEEN DRAAGCOMFORT TIJDENS “BEKLIMMEN” ZANDDUINEN (OOK MET NORDIC 7 POUCHES):

Zeer goed / ****.

ALGEMEEN DRAAGCOMFORT TIJDENS SPEEDMARS (OOK MET NORDIC 7 POUCHES):

Zeer goed / ****.

STERKTE BUITENSTOF:

Zeer goed /****.

BRAAMPROOF BUITENSTOF:

Zeer goed /****.

STERKTE NADEN EN STIKSELS:

Uitmuntend goed / ****half.

VENTILATIE & VOCHTAFVOER RUGPAND:

Goed tot zeer goed / ***half.

WATERBESTENDIGDHEID BUITENSTOF:

Goed tot zeer goed / ***half.

SLIJTVASTHEID BUITENSTOF TOT NU:

Zeer goed /****.

PERSOONLIJKE AANBEVELING:

Ja.

 

MIJN PERSOONLIJKE TESTOORDEEL KARRIMORSF MAGNI 25.

 

 

ZEER GOED / VERY GOOD / SEHR GUT / ****.

 prima gear

RESUME: Zoals verwacht presteerde de vrije nieuwe KarrimorSF Magni in het veld zeer goed. Deze rugzak draagt zeer comfortabel, de inhoud is dankzij de ¾ rondlopende rits gemakkelijk bereikbaar. En de capaciteit is dankzij de MOLLE sleuven gemakkelijk uit te breiden met de nieuwe MOLLE geschikte Nordic zij-voortassen. Hoe peppie is dat?

Deze KarrimorSF Nordic Pouches / zij en voortasjes zijn M.O.L.L.E. geschikt, ze zijn zeer goed in Engeland doordacht en zeer goed in Vietnam gemaakt, ze zijn zeer functioneel en erg slijtvast. Dus ook zeer handig voor al die vakmensen “Those Who Serve Remote Outdoors” in elke soort van een Verweggiestan! Maak ook voor de bushcrafters /preppers zijn deze Pouches /foedralen/zij-voor tasjes ook ideaal om het volume van je je rugzak te vergroten, dit ten behoeve van de extra uitrusting.

TIP: Wel zou ik op de boven voorkant van elk bevestigd Nordic tasje een vierkant stukje Velcro/klittenband plaatsen, dit voor een geplaatst EHBO-kruis patch en/of een patch die je buddy en vooral een Combat Life Saver de snelle medische info geeft, zoals bijvoorbeeld: NOPEN en NKA. Of je andere eigenaardigheden aangeven, zoals “Don’t Treat on Me” of        “I like Guns & Coffie” of  “I Support Single Moms”.

DANKBETUIGING/A LOT OF THANKS TO: Met dank aan de KarrimorSF UK Distributor – Berghaus Military UK Distributor, de heer Roger Pitts van PRI. Thank you very much!

 

WAAR TE KOOP: De Groenste Outdoor winkel van Nederland, te weten Country Store te Epe is distribiteur van KarrimorSF rugzakken en toebehoren voor Nederland. Zie ook hun rugzakken webpagina’s. https://www.countrystore.nl/bushcraft/rugzakken.

 

                          EEN BEKIJKJE IN DE GROENSTE OUTDOOR WINKEL VAN NEDERLAND.

  Country Store

www.bushcraft.nl

En nee, de onder afgebeelde rugzak test ik liever niet zonder extra vitamines!

Grote rugzak